Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Τι γίνεται με το Βιολογικό των Κ.Β τα χάλασαν στη μοιρασιά ο Δήμαρχος κ. Αντωνίου με τον Εργολάβο - Διαχειριστή του Βιολογικού κ. Παπαλάμπρο ?

Αναρτήθηκε από........ energoipoliteskv Blogger



Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του κ. Παπαλάμπρου απ` τη διαχείριση και λειτουργία του Βιολογικού των Καμένων Βούρλων. Αυτά τα αποτελέσματα έχουν οι απευθείας αναθέσεις και οι συμφωνίες για μοιρασιές κάτω απ` το τραπέζι σε εργολάβους τύπου Παπαλάμπρου. Τι στιγμή που το προσωπικό του Βιολογικού είναι απλήρωτο για αρκετό καιρό, ο Δήμος Καμένων Βούρλων παρά τα έσοδα που έχει από το Βιολογικό λόγω των υπεραυξημένων τελών που έχει βάλει στα τέλη αποχέτευσης , δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τις δώσεις των Θαλασσοδανείων που έχει πάρει ο κ. Παπαλάμπρος και στα οποία δάνεια είναι εγγυητής ο Δήμος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο Βιολογικός να υπολειτουργεί εις βάρος των Δημοτών των Καμένων Βούρλων και ο κ. Παπαλάμπρος να εκβιάζει τον Δήμαρχο κ. Αντωνίου ότι δεν τηρεί την άτυπη συμφωνία που είχανε κάνει κάτω απ` το τραπέζι για να μοιράζονται τα κέρδη από το Βιολογικό. Βλέποντας ο κ. Παπαλάμπρος να αυξάνονται τα έσοδα του Δήμου λόγω της υπερβολικής αύξησης των τελών αποχέτευσης εις βάρος των Δημοτών ζητάει και αυτός περισσότερα χρήματα απ` το Δήμαρχο κ. Αντωνίου. Ο Δήμαρχος κ. Αντωνίου όμως θέλει τα κέρδη αυτά να τα φάει μόνος του και να συνεχίσει να εφαρμόζει την παλιά άτυπη συμφωνία της μοιρασιάς που είχε κάνει με τον κ. Παπαλάμπρο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των συμφωνιών κάτω απ` το τραπέζι τα οποία όμως αποτελέσματα λειτουργούν εις βάρος των Δημοτών.

Απάντηση των Οικολόγων Πράσινων στο Δήμαρχο Λαμιέων για το Βιολογικό καθαρισμό

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv Blogger



Απάντηση των Οικολόγων Πράσινων στο δήμαρχο Λαμιέων για τον βιολογικό καθαρισμό
Η πρόσφατη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Λαμίας για τον Βιολογικό Καθαρισμό και οι αναφορές του δημάρχου κ Κοτρωνιά, που άφηνε διάφορες αιχμές, μας υποχρεώνουν να ανοίξουμε περισσότερο τη συζήτηση, αν και δεν ήταν στις προθέσεις μας. Είναι φανερό ότι οι προσπάθειες για την βελτίωση της κατάστασης στον Μαλιακό θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Στα πλαίσια αυτά ζητήσαμε να έχουμε γραπτά κάποια στοιχεία για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της Λαμίας.

Η ΔΕΥΑΛ μας απάντησε με έναν ντοσιέ, που περιέχει οκτώ φακέλους με 1.100 σελίδες. Στην πράξη μας είπε: πάρετε δέκα πέντε κιλά αρχείο και ψάξτε να βρείτε τα στοιχεία που ζητάτε. Επίσης, ο κ δήμαρχος θεώρησε κακόπιστο το έγγραφο, που του απευθύναμε, και την διάθεσή μας για ενημέρωση. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά ότι το ίδιο το έγγραφο και την απάντηση την έστειλε σε όλα τα κόμματα με διάφορες αιχμές και υπονοούμενα. Εμείς δεν διεκδικούμε την αποκλειστικότητα της ευαισθησίας για το περιβάλλον. Διεκδικούμε όμως το δικαίωμα της ενημέρωσης χωρίς υπαινιγμούς και υπονοούμενα. Επειδή όμως ο κ δήμαρχος κοινοποίησε τόσο την επιστολή μας, όσο και την απάντησή του, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το ίδιο.

Στο φάκελο της ΔΕΥΑΛ και την επιστολή του κ δημάρχου δεν πήραμε απαντήσεις για:
- Τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων στον Βιολογικό
- Αν δέχεται ο Βιολογικός βιομηχανικά απόβλητα και από ποιες βιομηχανίες και σύμφωνα με ποιες άδειες διάθεσης των αποβλήτων τους
- Αν όλες οι περιοχές της πόλης της Λαμίας έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΥΑΛ και αν όχι, ποιες είναι και πού διαθέτουν τα λύματά τους.

Μερικές παρατηρήσεις που απορρέουν από το αρχείο των 1100 σελίδων που πήραμε:
- Τόσο στην ΚΥΑ 106759/23.3.2000 περί «έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση επεξεργασίας και καθαρισμού λυμάτων του Δήμου Λαμίας» όσο και στην ΚΥΑ 105453/5.7.2006 περί «ανανέωσης και τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων» δεν αναφέρεται ότι οδηγούνται στην εγκατάσταση βιομηχανικά λύματα, εκτός μόνο από τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα της ΒΙΠΕ Λαμίας και τα προεπεξεργασμένα υγρά απόβλητα των Δημοτικών Σφαγείων.
- Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΛ η μέση ημερήσια τιμή εισερχομένων προς επεξεργασία λυμάτων (m3/d) για το 2007 ήταν 14.908 m3 και για το 2008 ήταν 16.885 m3. Ο σχεδιασμός του συστήματος έγινε για 11.830 m3/d (ΚΥΑ 105453/5.7.2006). Επομένως έχουμε μια μέση ημερήσια τιμή εισερχομένων λυμάτων που υπερβαίνει κατά 126% την αντοχή του συστήματος για το 2007 και κατά 143% για το 2008. Για τους πρώτους 5 μήνες του 2009 η μέση ημερήσια τιμή εισερχομένων προς επεξεργασία λυμάτων ανέρχεται σε 16.927 m3/d. Αντίστοιχες είναι και οι αποκλίσεις στο BOD5. Πώς λοιπόν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι για την ποιότητα της επεξεργασίας τη στιγμή που εμφανίζεται αυτή η απόκλιση;
- Η ΔΕΥΑΛ υποχρεούται να συντηρεί και να φροντίζει, με ευθύνη και δαπάνες της, τον αγωγό διαθέσεως των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων σε όλο του το μήκος, για την αποφυγή δημιουργίας εναποθέσεων ουσιών, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους στη Δημόσια Υγεία, σηπτικές, οχληρές και αντιαισθητικές καταστάσεις. Άρα έχει υποχρέωση να έχει καθαρό τον αγωγό, τη Γερμανική Τάφρο εν προκειμένω, σε όλο το μήκος της.
- Σε περίπτωση αστοχίας του συστήματος, η ΔΕΥΑΛ υποχρεούται στην πρόβλεψη εφεδρικού μηχανισμού λειτουργίας του συστήματος για την υγιεινή διάθεση των υγρών αποβλήτων. Υπάρχει εφεδρικός μηχανισμός και πού οδηγούνται τα λύματα όταν το σύστημα είναι εκτός (λόγω βλάβης, λόγω εργασιών, διακοπής ρεύματος, λόγω καταιγίδας, κλπ); Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων του Μαρτίου, πού οδηγήθηκαν τα λύματα της πόλης;
- Αξίζει να επισημάνουμε αυτό που αναφέρεται στην ΚΥΑ 105453/5.7.2006 (σελ 19 της ΚΥA παρ ε2) “Απαιτείται ιδιαίτερη επιμέλεια στην τήρηση της ποιότητας εκροής, δεδομένου ότι η περιοχή προστατεύεται ως υπό ένταξη στο δίκτυο NATURA 2000”. Ποια είναι η ιδιαίτερη επιμέλεια που ασκείται; Και αναφερόμαστε εδώ και στις υπηρεσίες προληπτικού ελέγχου της ΝΑΦ
- Αναφέρεται στην ΚΥΑ ότι η κίνηση των βυτιοφόρων και το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των βοθρολυμάτων να γίνεται με ευθύνη της ΔΕΥΑ Λαμίας και με σκοπό να ελαχιστοποιούνται οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η όχληση των κατοίκων. Γίνεται κίνηση βυτιοφόρων τις απογευματινές και βραδινές ώρες προς το βιολογικό και γιατί; Είναι επαρκής ο έλεγχος των λυμάτων αυτών των βυτίων;

Επιπλέον ο κ δήμαρχος επιμένει ότι κάποιοι συσχέτισαν την κρίση του Μαρτίου – Απριλίου στον Μαλιακό με την κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Εμείς ως απάντηση τον παραπέμπουμε στις αναφορές των επιστημόνων και των ΜΜΕ την χρονική εκείνη περίοδο, για τις οποίες τότε ο κ δήμαρχος τήρησε «σιγήν ιχθύος».

Από LamiaNews