Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Έκθεση του ΟΟΣΑ φωτίζει το διακύβευμα των εκλογών.

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com


Σημαντική έκθεση του ΟΟΣΑ έρχεται να «δέσει» με το διακύβευμα αυτών των εκλογών . Μια προσεχτική ματιά ξεκαθαρίζει για ποιον λόγο ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκήρυξε εθνικές εκλογές ζητώντας νωπή λαϊκή εντολή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ το κόστος της κρίσης θα είναι βαρύ για τους εργαζόμενους, ενώ δεν φαίνεται «φως στο τούνελ».

Συγκεκριμένα ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί, ότι οι χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε ότι αφορά την απασχόληση βρίσκονται ακόμη μπροστά μας.

Στην ετήσια έκθεσή του «Προοπτικές Απασχόλησης», που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ,σημειώνεται ότι εάν «το μεγαλύτερο ποσοστό της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας σημειώθηκε ήδη εντός του 2009 στην Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Ιαπωνία, σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να σημειωθεί εντός του 2010».

Ο οργανισμός διατηρεί τις δυσοίωνες προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου που κάνουν λόγο για πρωτοφανή μέσο όρο ανεργίας που θα αγγίξει μέχρι και το 10% στα τέλη του 2010, στις 30 χώρες της ζώνης του ΟΟΣΑ, παρά τις ελπίδες ανάκαμψης που διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια, από τα τέλη του 2007 μέχρι τα τέλη του 2010, ο αριθμός των ανέργων θα έχει αυξηθεί κατά 25 εκατομμύρια.

Η δραματικότερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να καταγραφεί στην Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου το ποσοστό, ύστερα από μία δεκαετία βελτίωσης, αναμένεται να εκτιναχθεί σε ...19,8% και 15,1% αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας που τη δεκαετία του 1990 κυμαινόταν μεταξύ του 4-6%, αναμένεται να φτάσει το 10%, στη δε Γερμανία το 11,8%, στη Γαλλία το 11,3% και το 10,5% στην Ιταλία, πάντα μέχρι το τέλος του 2010.

«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι «η μεγαλύτερη αυτή αύξηση της ανεργίας να λάβει ένα δομικό χαρακτήρα και να εξελιχθεί σε κοινωνική κρίση», μεταφραζόμενη σε πτώση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση των προβλημάτων υγείας, της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.

Είχα πει και πριν την προκήρυξη των εκλογών ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ο μόνος που γνώριζε την πλήρη εικόνα με όλες τις παραμέτρους της. Όλοι οι υπόλοιποι γνωρίζαμε μόνο μερικά κομμάτια της.

Όταν λοιπόν επαναλαμβάνει ότι οι περιστάσεις στην οικονομία απαιτούν άμεσα δύσκολες αποφάσεις, χωρίς στρογγυλέματα , ωραιοποιήσεις και ευχάριστες συνταγές, το διακύβευμα είναι να αποφύγουμε αυτό που όλοι- σε όλον τον κόσμο- βλέπουν να έρχεται.

Αυτό που παρουσιάζει και η έκθεση του ΟΟΣΑ. Η οικονομική κρίση να εξελιχθεί σε κοινωνική κρίση με τις συνέπειες που περιγράφει .Πτώση του βιοτικού επιπέδου , αύξηση των προβλημάτων υγείας, της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.

Μια κοινωνία που μόνο σε σενάρια κινηματογραφικών ταινιών έχουμε δει. Μια κοινωνία σε κρίση!


ΥΓ. Φυσικά μη περιμένετε τα «δημοσιογραφικά πτηνά» να προβάλουν με την σπουδαιότητα που του αρμόζει το διακύβευμα της έκθεσης του ΟΟΣΑ. Αυτά δεν ...πρέπει να σας τα λένε ! Αυτό επιτάσσει το συμφέρον των αφεντικών τους !


από politis-gr

Οι "αιώνιοι" Κασπάροφ και Καρπόφ αντίπαλοι μετά από 25 χρόνια

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com



Μετά από 25 χρόνια, οι δύο ρώσοι πρωταθλητές κόσμου και "αιώνιοι" αντίπαλοι Γκάρι Κασπάροφ και Ανατόλι Καρπόφ βρίσκονται και πάλι ενώπιος - ενωπίω πάνω από τη σκακιέρα, στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Κασπάροφ και Καρπόφ θα παίξουν συνολικά δώδεκα παιχνίδια, σε μία αναμέτρηση που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες, ενώ οι παρτίδες - λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος ειδημόνων και μη - μεταδίδονται ζωντανά μέσω του Διαδικτύου.

Οι δύο τους είχαν έρθει αντιμέτωποι για τελευταία φορά, στη Μόσχα πριν από 25 χρόνια, σε μία "επική" μάχη μέχρις εσχάτων για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Εκείνη η αναμέτρηση κράτησε πέντε μήνες και τελικά οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να τη διακόψουν για να προστατεύσουν την υγεία των παικτών - καθώς και οι δύο τους είχαν χάσει πολύ βάρος. Στην αναμέτρηση του 1984 ο Καρπόφ - παγκόσμιος πρωταθλητής από το 1975 μέχρι τότε - προηγείτο, ωστόσο την επόμενη χρονιά δηλαδή το 1985 ήταν ο Κασπάροφ που έδρεψε τις δάφνες του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Το 1986 ο Κασπάροφ νίκησε πάλι τον Καρπόφ, ενώ το 1987, παρότι ο Κασπάροφ έδειχνε να ηττάται τελικά κατάφερε να διατηρήσει τον τίτλο του.

Τώρα, ειδικοί στο σκάκι θεωρούν ότι ο Καρπόφ βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, καθώς τελευταία δεν βρίσκεται σε φόρμα. Ωστόσο ο Κασπάροφ, ο οποίος έχει εγκαταλείψει το επαγγελματικό σκάκι από το 2005, δεν έχει πίσω του αρκετή προπόνηση. Ο αγώνας λοιπόν - που κανείς δεν γνωρίζει αν θα λήξει στην καθορισμένη ημερομηνία - είναι αμφίρροπος...

Από....Nooz.gr

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς 2009

Αναρτήθηκε από.........energoipoliteskv.blogspot.com



Διήμερες εκδηλώσεις στην Υπάτη διοργανώνουν στις 26 & 27 Σεπτεμβρίου 2009 η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Υπάτης, με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες είναι ένας θεσμός που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Υπουργείο Πολιτισμού, που συντονίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο θεσμό για τη διετία 2009 – 2010, επέλεξε ως θεματικό άξονα το θέμα «Η μαγεία στη μυθολογία, στον αρχαίο και στο χριστιανικό κόσμο». Στο πλαίσιο του θέματος αυτού, η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επέλεξε να φέρει το κοινό σε γνωριμία με τον κόσμο της μαγείας των πρωτοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων και τα σύμβολά της, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί σε παραδόσεις και μνημεία της περιοχής της Φθιώτιδας.

Κατά το διήμερο 26 & 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν από την Εφορεία οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

1. Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Όψεις της μαγείας στη χριστιανική τέχνη: παραδείγματα από την ιστορία την παράδοση και τα μνημεία της Φθιώτιδας». Στην ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στη Συνεδριακή αίθουσα του Ιδρύματος Ρούσκα στην Υπάτη το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00, θα λάβουν μέρος με εισηγήσεις διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές.

2. Οργανωμένες ξεναγήσεις στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας και στο Βυζαντινό Κάστρο Υπάτης την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Μουσείο και να ανιχνεύσει τους συμβολισμούς που κρύβονται σε αντικείμενα των συλλογών του. Η Υπάτη, η βυζαντινή «πρωτεύουσα» της Φθιώτιδας, ήταν γνωστή στην αρχαιότητα για τη σχέση της με τη μαγεία. Θρύλοι και παραδόσεις των νεότερων χρόνων δείχνουν ότι οι μαγικές πρακτικές επιβίωσαν στην περιοχή μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς δίνει επίσης την ευκαιρία για μια γνωριμία με το ιστορικό κάστρο της Υπάτης, στο οποίο από το 2007 η Εφορεία διενεργεί συστηματικές ανασκαφικές εργασίες με σκοπό την ανάδειξή του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. (Η ξενάγηση στο κάστρο θα πραγματοποιηθεί εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Όσοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για μικρή πεζοπορία).

Τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπάτης «Οι Αινιάνες» και ο Σύνδεσμος Υπαταίων και φίλων της Υπάτης «Ο άγιος Ηρωδίων».

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη. Πληροφορίες: 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αριθ. τηλ. 22310 47628, e-mail 24eba@culture.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, αριθ. τηλ. 22310 98079.

Πρόγραμμα Ημερίδας

ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00 – 21:20

Συνεδριακή Αίθουσα του Ιδρύματος Ρούσκα, Υπάτη

18:00 Χαιρετισμοί επισήμων

18:10 Χαιρετισμός Δημάρχου Υπάτης κ. Δημητρίου Καραβάνα

18:20 Χαιρετισμός Προϊστάμενου 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δρ. Γεωργίου Κακαβά

18:40 Αικατερίνη Καμηλάκη-Πολυμέρου, Λαογράφος-Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών «Μαγεία και λατρεία»

19:00 Σοφία Ζύρμπα, Αρχαιολόγος της 24ης ΕΒΑ «Η μαγεία στους χριστιανικούς χρόνους. Ένα σύντομο οδοιπορικό»

19:20 Παναγιώτης Δημάκης, Ιστορικός – Ερευνητής «Η εγκοίμησις εν Ελατεία»

19:40 Διάλειμμα – κέρασμα με παραδοσιακά προϊόντα Υπάτης, προσφορά του Συνδέσμου Υπαταίων και Φίλων Υπάτης «Ο άγιος Ηρωδίων»

20:00 Μαρία Οικονόμου, Χημικός, Επίτιμος Διευθύντρια του

Γενικού Χημείου του Κράτους «Μύρα και θυμιάματα στη λατρεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα»

20:20 Κωνσταντίνος Κοτσίλης, Ερευνητής – Συλλέκτης «Οι μάγισσες της Υπάτης. Μία ακόμη αναφορά»

20:40 Νικόλαος Κύρκος, Ερευνητής, Ειδικός εργαστηριακός συνεργάτης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «Λιθανάγλυφα με συμβολικό, αποτροπαϊκό, φυσικό, υπερφυσικό ή μαγικό χαρακτήρα σε κοσμικά και εκκλησιαστικά κτίσματα της Δυτικής Φθιώτιδας»

21:00 Γεώργιος Κακαβάς, Αρχαιολόγος – Ιστορικός της Τέχνης - Θεολόγος, Προϊστάμενος 24ης ΕΒΑ «Θρύλοι και παραδόσεις για τις μάγισσες της Υπάτης»

21:20 Συζήτηση

Πρόγραμμα Ξεναγήσεων

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00

11:00 Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, Υπάτη Μετά την ξενάγηση θα ακολουθήσει στον αύλειο χώρο του Μουσείου κέρασμα με παραδοσιακά προϊόντα Υπάτης, ευγενική προσφορά του Εκπολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «Οι Αινιάνες»

12:30 Βυζαντινό Κάστρο Υπάτης

Από......paratiritisfthiotidas.gr

Τηλεμαχία για δύο...

Αναρτήθηκε από........energoipoliteskv.blogspot.com



Ποιος κέρδισε; Θα το μάθουμε στις 4 Οκτωβρίου όταν ανοίξουν οι κάλπες...

Aπό το http://kafeneio-gr.blogspot.com/

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ.

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com


12 ημερες απεμειναν μεχρι τις εκλογες της 4ης Οκτωβριου και τα κομματα αλλα και οι υποψηφιοι βουλευτες εχουν αποδυθει σε αγωνα δρομου να περιελθουν τα περισσοτερα δημοτικα διαμερισματα του Νομου. πραγματοποιωτας επισκεψεις και ομιλιες προκειμενου να πεισουν τους ψηφοφορους να τους προτιμησουν την άλλη Κυριακη. Αυριο απο πλευρας Ν.Δ.κλιμάκιο της Ν.Ε. στην Eλάτεια,την Τιθορέα και την Αμφίκλεια επικεφαλής της θα έιναι ο ως τωρα Γ.Γ καταναλωτή και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας Γιάννης Oικονόμου . Οσον αφορα στην κεντρική εκδήλωση της ΝΔ αυτή θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στο εργατικό κέντρο και σύμφωνα με πληροφορίες ομιλητής θα είναι ο υπουργός πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

Από.....fm1

Κέρδισαν όλοι....!

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com


Ο Γ.Παπανδρέου "κρατήθηκε στην κορυφή", ο Κ.Καραμανλής άρχισε την...αντιπολίτευση, ο Α.Τσίπρας απέδειξε οτι μαθαίνει και αξίζει τη θέση του στην προεδρία του ΣΥΝ, η Α. Παπαρήγα "σταθερή αξία και καλή" και "φρέσκο πρόσωπο" ο εκπρόσωπος του "Οικολόγων-Πράσινων" που δυστυχώς είχε να απαντήσει για λογαριασμό και του Τρεμόπουλου.
Σε ενα μαραθώνιο συζήτησης το "κλου" ήταν οι ερωτήσεις των αρχηγών μεταξύ τους.
Αύριο όταν Γ.Παπανδρέου και Κ.Καραμανλής αναμετρηθούν στην τελική "τηλεμαχία" θα πέσει επι της ουσίας και η αυλαία των εκλογών.
Και αύριο το ζητούμενο για τον Γ.Παπανδρέου είναι "να μην χάσει". Παρότι σήμερα είχε τρακ. Είδηση δεν υπήρξε. Αρα, όλα ήταν ...επικοινωνιακό "σόου". Πάμε και στο τελευταίο σήμερα μεταξύ των δυο υποψηφίων πρωθυπουργών...

Από ....i-reporter

Καραμανλής για Σουφλιά και Φωτιές

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com

Η καλύτερη ερώτηση που έγινε στο DEBATE


Από το http://tvstarnews24.blogspot.com/

Οι απαντήσεις του Γ. Παπανδρέου στο debate

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com



Eδώ δείτε όλες τις απαντήσεις που έδωσε σε όλους τους δημοσιογράφους! (video )
Θα χτυπήσω τα φαινόμενα διαφθορας
Σύστημα μηχανογράφησης στα νοσοκομεία
Στροφή της χώρας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Δεν τηρήσατε τις υποσχέσεις σας για διαφάνεια
Οι πράξεις μου στην εξωτερική πολιτική τα λένε όλα
Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα

Aπο το http://tvstarnews24.blogspot.com/

Το.Συ.Ν. Αταλάντης: εκδήλωση για θέματα περιβάλλοντος

Αναρτήθηκε από........energoipoliteskv.blogspot.com



Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Αταλάντης διοργανώνει την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 7:30 το βράδυ, στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο της Αταλάντης, εκδήλωση για θέματα περιβάλλοντος καθώς και για απολογισμό του προγράμματος «Ενεργοί Νέοι, Πράσινη Πόλη».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης...

- Έναρξη εκδήλωσης: «Τοπικά Συμβούλια Νέων - Νέοι και Περιβάλλον», Αντώνης Παπαγόρας, Πρόεδρος ΤΟ.ΣΥ.Ν. Αταλάντης
- Χαιρετισμός, «Η ανακύκλωση στο Δήμο Αταλάντης», Γεώργιος Σκαμπερδόπουλος, Δήμαρχος Αταλάντης
- «Δάση και κλιματικές αλλαγές», Δρ Αργυρώ Ζέρβα, Δασοπόνος, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- «Πολίτης, Κράτος και Περιβάλλον. Νέα δικαιώματα και υποχρεώσεις.», Κωνσταντίνος Νικολάου, Δικηγόρος, ΜΔΕ Δημοσίου Ευρωπαϊκού Δικαίου, LLM in Energy and Environmental Law.
- «Τα πουλιά του υγροβιότοπου Αταλάντης», Τζάλη Μαργαρίτα, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
- Συνοπτικός Απολογισμός Προγράμματος «Ενεργοί Νέοι, Πράσινη Πόλη», Θανάσης Ζεκεντές, Δημοτικός Σύμβουλος Αταλάντης
- Παρουσίαση της δράσης με μαθητές του Β΄ Δημοτικού Σχολείου για την κατασκευή εικαστικών δημιουργιών από ανακυκλώσιμα υλικά, Μαρία Αγγελή, επιμελήτρια/θεωρητικός τέχνης, μουσειοπαιδαγωγός και Αλέξανδρος Pfaff, εικαστικός καλλιτέχνης, εκπαιδευτικός.
- Παρουσίαση της ιστοσελίδας του προγράμματος «Ενεργοί Νέοι, Πράσινη Πόλη», Δημήτρης Σκλαβούνος, Web designer
- Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση», Όλγα Βλάχου, Χειρίστρια Δράσης 1.2, Εθνική Υπηρεσία Προγραμμάτων E.E., Ινστιτούτο Νεολαίας
Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Σάρρος.

Προτάσεις από τον "Όμιλο Φίλων του Δάσους" για τον Ξηριά της Λαμίας

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Από το 1992 ο Όμιλος Φίλων του Δάσους κάνει καταγγελίες για τις καταπατήσεις της κοίτης του Ξηριά, τα σκουπίδια, τη ρύπανση και την παράνομη εναπόθεση μπαζών εκεί. Η κοίτη του Ξηριά, ένας δρόμος νερού, που θα σώσει την περιοχή, αν ποτέ κινδυνέψει από πλημμύρες, εξακολουθεί μέχρι σήμερα με βαναυσότητα και βαρβαρότητα να καταπατείται, να ρυπαίνεται, να καταστρέφεται, να πωλείται παρανόμως, από παράνομους ιδιοκτήτες σε παράνομους αγοραστές. Τα ρέματα περιλαμβάνονται στην προστασία των επιφανειακών νερών και σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 του Ν. 1650/86, θεωρούνται φυσικοί πόροι και οικοσυστήματα που πρέπει να προστατεύονται...

Η πρόσφατη εξαγγελία για οριοθέτηση ενός μικρού τμήματος του Ξηριά αντί να μας χαροποιήσει, μας έκανε να ανησυχήσουμε. Φοβούμαστε ότι θα είναι η αρχή για νέες, νομότυπες αυτή τη φορά καταπατήσεις της περιοχής, γιατί ακούσαμε ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εγκατάσταση καινούργιων επιχειρήσεων εκεί.
Είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία ζώνης βιοτεχνικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Ξηριά. Ο Ξηριάς θα πρέπει να οριοθετηθεί στο σύνολό του και να τεθεί πραγματικά τέλος στις καταπατήσεις της κοίτης και της όχθης του, να σταματήσει η περιβαλλοντική υποβάθμισή του και οι αυθαίρετες κατασκευές από ιδιώτες και το Δημόσιο.
Οι προτάσεις του Ομίλου Φίλων του Δάσους για ολόκληρη την περιοχή του Ξηριά και για το χώρο του παλιού υδραγωγείου Λαμίας (Ταράτσα) είναι :

• Αξιοποίηση και ανάδειξη, ως χώρου περιαστικού πρασίνου και αναψυχής, του χώρου του παλιού υδραγωγείου Λαμίας (Ταράτσα).
• Ανάδειξη και αξιοποίηση του κτιρίου δεξαμενής (συντήρηση, αναπαλαίωση, ανάδειξη ιστορικά)
• Διαμόρφωση του χώρου της παλιάς δεξαμενής σε επισκέψιμο χώρο αναψυχής με καλαίσθητες ξύλινες κατασκευές (παγκάκια, καθίσματα, κ.λ.π.), περίπτερο, παιδική χαρά, δημιουργία χώρων εκθέσεων, ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.λ.π.
• Αξιοποίηση-ανάδειξη νερόμύλων της περιοχής
• Οριοθέτηση του Ξηριά (κοίτη και πλημμυρική ζώνη), προστασία από τη ρύπανση, βιομηχανική και αστική
• Προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα με δημιουργία φραγμάτων για τη συγκράτηση των φερτών υλικών
• Ανάδειξη του Ξηριά σε περιοχή περιαστικού πρασίνου με ήπιες παρεμβάσεις (δημιουργία βοτανικού κήπου, μονοπατιών περιπάτου, μικρών χώρων στάσης και ξεκούρασης, πεζογέφυρες με ξύλο και σκοινί)
• Μετεγκατάσταση του καταυλισμού των τσιγγάνων

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Το ΔΣ

ΠΑΝΔΟΙΚΟ: 22 Σεπτεμβρίου, Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Ο θεσμός του εορτασμού της 22ας Σεπτεμβρίου με την επωνυμία «Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» θεσπίσθηκε για να θυμίζει στην ανθρωπότητα τις αρνητικές συνέπειες, που έχουν προκύψει από το αγαθό που δημιούργησε ο άνθρωπος, το αυτοκίνητο.
Είναι αυτονόητη η μεγάλη συμβολή του αυτοκινήτου ως μεταφορικό μέσο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και στην οικονομική ανάπτυξη...

... Σήμερα επάνω στον πλανήτη κυκλοφορούν περί το ένα δισεκατομμύριο αυτοκίνητα, δηλ. υπάρχει μία μέση αναλογία ένα αυτοκίνητο ανά έξι κατοίκους, με έντονα αυξητικές τάσεις.
Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι ποσότητες των ρυπογόνων ουσιών, που εκλύονται στο περιβάλλον, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, τα στερεά σωματίδια κ.λ.π. Η συσσώρευση αυτών των ουσιών στην ατμόσφαιρα αποτελεί απειλή για τη ζωή επάνω στον πλανήτη.

Εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ εξαρτημένοι από το αυτοκίνητο. Στην Ελλάδα, αντιστοιχεί ένα αυτοκίνητο σε κάθε δύο Έλληνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, υπολογίζοντας δηλαδή, και ανήλικους και ηλικιωμένους.

Πηγαίνουμε με το αυτοκίνητο παντού: για ψώνια, στο κέντρο της πόλης, στις παραλίες, στα βουνά, στο περίπτερο. Ξοδεύουμε τεράστια ποσά για την απόκτηση καινούργιου αυτοκινήτου, πολύ συχνά δανειζόμενοι, φορτώνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Χάνουμε ατέλειωτες ώρες παραγωγικότητας, αναψυχής, χαλάρωσης στα μποτιλιαρίσματα.
Μας ενοχλεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Ανησυχούμε και για την κλιματική αλλαγή.
Η Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας και τις καθημερινές μας συνήθειες. Μια ευκαιρία να σχεδιάσουμε πόλεις φιλικές στον πολίτη, να χαρίσουμε «πράσινες» πόλεις στη ζωή μας.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) προτείνει για αυτή την ημέρα σαν μια πρώτη ευκαιρία:
- Να χρησιμοποιήσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
- Να πάμε με τα πόδια και το ποδήλατο στις μικρές αποστάσεις
- Να κάνουμε τις υπεραστικές μετακινήσεις μας με λεωφορείο ή
- Να δώσουμε τη δυνατότητα στις πόλεις μας, ώστε κάθε μέρα οι πόλεις μας να μπορούν να είναι πόλεις χωρίς αυτοκίνητο.
Ας αφήσουμε όλοι, έστω για μια μέρα, το αυτοκίνητο στο σπίτι.
Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε καθημερινή συνήθεια.


ΠΑΝΔΟΙΚΟ
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Οικολόγοι Πράσινοι Φθιώτιδας: «Εδώ δεν χωράνε φλυαρίες, χρειάζονται πράξεις!»

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας

Γιορτάζεται σήμερα 22 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ημέρα «Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητο μου» στην οποία συμμετέχει και ο δήμος Λαμίας.
Είναι γεγονός ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα, οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι και το πράσινο, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η ηχορύπανση, απασχολούν όλο και περισσότερο τους πολίτες. Οι περισσότερες πόλεις, όπως και η Λαμία έχουν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό, ενώ ο αριθμός των οχημάτων διαρκώς αυξάνει. Αποτέλεσμα, η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων...

Ως Οικολόγοι Πράσινοι δεν θέλουμε ξανά μια επετειακή μέρα με κούφια λόγια και φιέστες. Λέμε ότι θα μπορούσε τουλάχιστον να αξιοποιηθεί για ενημέρωση και συζήτηση. Ερωτήματα όπως ποιοι είναι και πόσοι οι ρύποι που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα και πόσο τελικά ρυπαίνουν, πόσο επιβλαβείς είναι για τον άνθρωπο, πρέπει να απαντηθούν και να γίνουν κατανοητά από τους πολίτες. Ο ενημερωμένος πολίτης να ξέρει ότι το 40% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου γίνεται από τα αυτοκίνητα. Ότι αποτέλεσμα της καύσης του πετρελαίου και των προϊόντων του είναι η ετήσια έκλυση στην ατμόσφαιρα μεγάλης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του σημαντικότερου δηλαδή αερίου που συμβάλλει στο “φαινόμενο του θερμοκηπίου” και στην αλλαγή του κλίματος του πλανήτη. Ότι το αυτοκίνητο συμμετέχει κατά 80% στη ρύπανση της ατμόσφαιρας των πόλεων, άρα είναι ο αποκλειστικός σχεδόν υπεύθυνος της κατάστασης της ατμόσφαιρας στην κάθε πόλη.

Τα αυτοκίνητα όμως θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και, δυστυχώς, να αυξάνουν τα επόμενα χρόνια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα είναι να βελτιώσουμε την κατάσταση με την ορθολογικότερη χρήση τους και κυκλοφορία γενικότερα. Προτεραιότητα έχει η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα, που δημιουργεί η αλόγιστη χρήση τους. Να επιμείνουμε περισσότερο στην προτεραιότητα των πεζών. Να επανακαθορίσουμε τη σχέση μας με το αυτοκίνητο κυρίως σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη και στην αλλαγή νοοτροπίας.

Στη Λαμία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ελάχιστα για το κυκλοφοριακό και χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα. Η πόλη κατά την γνώμη μας, πέρα από τα κλασικά της απομάκρυνσης των σταθμών των υπεραστικών ΚΤΕΛ, των αφετηριών του αστικού ΚΤΕΛ και τις μονοδρομήσεις, έχει ανάγκη από μέτρα αποθάρρυνσης της χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο, έχει ανάγκη από μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων, από περιφερειακούς δρόμους και περιφερειακά πάρκιγκ, ενίσχυση του ρόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Έχει ανάγκη από την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, αυτών έστω των μικρών, και απαλλαγή από τα «σκαλάκια έξω», τις ζαρντινιέρες, τις παράνομες καταλήψεις από τα καταστήματα, τις καρέκλες. Έχει ανάγκη από σεβασμό στον πεζό, στον πολίτη, κυκλοφοριακή αγωγή και κουλτούρα. Να περιοριστούν οι ταχύτητες μέσα στην πόλη και να μπουν αυστηρά όρια. Όχι σούζες και μαρσαρίσματα. Έχει ανάγκη από διαγραμμίσεις για τους πεζούς, μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει ανάγκη από αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης

Να ενισχυθεί ο ρόλος του ποδηλάτου με τη δημιουργία κατάλληλων ποδηλατοδρόμων, εκεί όπου μπορούν να γίνουν, ιδιαίτερη στη νότια πόλη. Να μελετηθεί η προοπτική της λειτουργίας του τραμ της Λαμίας για τα επόμενα χρόνια με την αξιοποίηση και της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής. Να αναδειχθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος των «ενεργών τετραγώνων», τις λειτουργικές ανάγκες των οποίων θα μελετήσουν οι αρμόδιοι φορείς σε συνεργασία με τους κατοίκους και την επιτροπή του κάθε τετραγώνου. Λειτουργικές ανάγκες πρώτα σε χώρους στάθμευσης, μέτρα κυκλοφορίας, πάρκα και ελεύθερους χώρους.

Τα θετικά αποτελέσματα όλων αυτών των δράσεων θα πρέπει ν αποτιμώνται κάθε χρόνο ή και σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Γιατί αλλιώς θα φλυαρούμε κάθε χρόνο, χωρίς αποτελέσματα, και η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει σε βάρος της ποιότητας της ζωής των κατοίκων

Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας των Οικολόγων Πράσινων

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από........energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο "Λαμιακού Τύπου"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com