Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Το ΑΕΠ ανήκει στο παρελθόν. Έρχεται το «βαρόμετρο προόδου»

Αναρτήθηκε από.....enegoipoliteskv.blogspot.com

Η ανάπτυξη δεν ισοδυναμεί με την πρόοδο. Η παραδοσιακή εξίσωση που επί δεκαετίες θέλει την ανάπτυξη να ισοδυναμεί με την πρόοδο και μας δείχνει τις οικονομικές επιδόσεις των χωρών θεωρείται σήμερα αναχρονιστική.
Για αυτό η ΕΕ προτιμά ένα νέο «βαρόμετρο προόδου».Φανταστείτε μια χώρα με μεγάλο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Όμως ο πλούτος στην χώρα αυτή είναι κατανεμημένος υπερβολικά άνισα, και το περιβάλλον βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Οι αρνητικοί αυτοί παράγοντες δεν εμφανίζονται πουθενά. Στις σχετικές οικονομικές στατιστικές η χώρα αυτή βρίσκεται στην κορυφή μόνο εξαιτίας του ΑΕΠ της, που συνιστά τα τελευταία 70 χρόνια το μέτρο της προόδου. Και ακριβώς αυτό επιδιώκει να αλλάξει η Κομισιόν. Ο κοινοτικός επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας (ΦΩΤΟ) υποστηρίζει ότι το ΑΕΠ δεν φτάνει για να περιγράψει τις συνθήκες διαβίωσης σε μια χώρα και να εντοπίσει τα σημεία όπου απαιτούνται πολιτικές παρεμβάσεις.

«Το ΑΕΠ δεν λέει τίποτε για την ποιότητα ζωής»

Το ΑΕΠ δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μέτρο οικονομικής δραστηριότητας. Δεν ενδείκνυται ως δείκτης για να περιγράψει την ευημερία. Επίσης δεν λέει τίποτε για άλλους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής, την ποιότητα του περιβάλλοντος, την κοινωνική συνοχή και φυσικά δεν λέει απολύτως τίποτε για την ευτυχία των ανθρώπων», παρατηρεί ο κ. Δήμας.

Μπορεί όμως κανείς να μετρήσει την ευτυχία; Πώς μετράται η κοινωνική ειρήνη; Ο κ. Δήμας παραδέχεται ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση όμως συμφωνεί με τη σουηδική προεδρία ότι θα πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετα κριτήρια. Και όπως υπογραμμίζει η υπουργός Περιβάλλοντος της Σουηδίας, Ελίζαμπετ Φαλέμο: «Ευημερία και ποιότητα ζωής δεν εκφράζονται πάντα με υλική ανάπτυξη. Θα πρέπει να βρούμε μέτρα και σταθμά για άλλες πτυχές. Υπό την έννοια αυτή, το ΑΕΠ δεν μπορεί να είναι η μοναδική μονάδα μέτρησης της ευημερίας».

Πόσο ακατάλληλο είναι το ΑΕΠ για να περιγράψει την πρόοδο σε μία χώρα καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η σπατάλη της ενέργειας το αυξάνει.

Η αρχή γίνεται με τον «δείκτη περιβάλλοντος»

Ο Σταύρος Δήμας δίνει ένα σχετικό παράδειγμα: «Μία χώρα που αποψιλώνει τα δάση και πουλάει ξύλα, αυξάνει φυσικά το ΑΕΠ της. Αλλά μεσο-μακροπρόθεσμα, η καταστροφή του φυσικού πλούτου, η οποία δεν μετράται, θα αποβεί καταστροφική για τη χώρα, το περιβάλλον της και την ευημερία των ανθρώπων της».

Η Κομισιόν και η σουηδική προεδρία είναι αποφασισμένες να προωθήσουν νέα κριτήρια ενόψει της Παγκόσμια Διάσκεψης για το Κλίμα που θα γίνει τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Προς το παρόν θα προκύψει ένα στρατηγικό σχέδιο και από το 2010 και μετά η Κομισιόν θα υιοθετήσει παράλληλα με τον δείκτη ανάπτυξης και τον δείκτη περιβάλλοντος. Πέραν τούτου, επιδιώκει την αξιολόγηση και σύγκριση κοινωνικών παραγόντων όπως η ισότητα ανδρών και γυναικών και η ποιότητα ζωής στις πόλεις.

Εάν καθιερωθούν αυτά τα κριτήρια στην αξιολόγηση των χωρών, θα προκύψουν θεαματικές ανατροπές στην σημερινή κατάταξη των χωρών.

Πηγή: D.W

Έκθεση του ΟΟΣΑ για τα παιδιά στις 30 χώρες-μέλη του οργανισμού

Αναρτήθηκε από ......energoipoliteskv.blogspot.com

Για είναι ευτυχισμένα τα παιδιά, λένε οι ειδικοί, χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, προστασία από την φτώχεια και ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση. Η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ εξετάζει την κατάσταση των παιδιών στις 30 χώρες-μέλη. Η Γερμανία δαπανά κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για τα παιδιά, χωρίς ωστόσο να έχει τα οφέλη που επιδιώκει. Πρόκειται για το ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης για την κατάσταση των παιδιών στις χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά βέβαια τη Γερμανία.

Στην σχετική ετήσια έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Βερολίνο αναφέρεται ότι αν η ευτυχία των παιδιών εξαρτιόταν από τα χρήματα, τότε τα Γερμανάκια θα ήταν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο. Διότι οι δαπάνες στη Γερμανία ξεπερνούν ακόμα και κατά 20% τις αντίστοιχες δαπάνες άλλων χωρών. Υπάρχουν ωστόσο χώρες, όπως η Δανία, όπου για τα παιδιά διατίθενται περίπου τα μισά κονδύλια. Όμως τα αποτελέσματα ως προς την παιδική φτώχεια και τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση είναι πολύ καλύτερες.

Τα παιδιά και οι έφηβοι στη Γερμανία τα έχουν σχεδόν όλα, αλλά…

Η υπεύθυνη του ΟΟΣΑ για την έκθεση Μόνικα Κεσέρ αποδίδει όμως εύσημα στη Γερμανία για την καλή υλική υποδομή που απολαμβάνουν τα Γερμανάκια: «Έχουν γραφεία, σχολικά βιβλία, υπολογιστές και λεξικά. Και μάλιστα πολύ περισσότερα από άλλες χώρες. Τα μωρά στη Γερμανία θηλάζονται για μεγαλύτερο διάστημα από αλλού, ο εμβολιασμός γίνεται σε τακτικά διαστήματα. Οι έφηβοι πίνουν λιγότερο αλκοόλ από ό,τι ο μέσος όρος των 30 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Από την άλλη πλευρά βέβαια οι Γερμανοί έφηβοι καπνίζουν περισσότερο, ιδιαίτερα τα κορίτσια».

Δεν υπάρχει η ιδανική χώρα για παιδιά

Εντύπωση προκαλούν τα αποτελέσματα αναφορικά με το σύστημα παιδείας. Ενώ οι βόρειες χώρες, όπως η Φιλανδία, βρίσκονται πάντα στις πρώτες θέσεις στο ζήτημα της εκπαίδευσης, μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία βρίσκονται συνήθως κάπου στη μέση της κατάταξης.

Η Μόνικα Κεσέρ ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ μεγέθους μιας χώρας και των επιδόσεων της κοινωνίας: «Στο παράδειγμα της Γαλλίας βλέπουμε ότι εκεί υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για έναν γονέα να αφήσει για κάποιες ώρες το παιδί του σε νηπιαγωγείο, ο αριθμός των εργαζομένων γυναικών είναι υψηλότερος, όπως επίσης υψηλός είναι και ο αριθμός των γεννήσεων».

Η έκθεση διαπιστώνει ότι στον κόσμο δεν υπάρχει ιδανική χώρα για παιδιά. Κάθε χώρα έχει θετικά και αρνητικά, συμπεραίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Πηγή: D.W

Πρωτοσέλιδο εφημερίδος "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδος "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com