Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Προγραμματικό διάλογο, και όχι αιτήματα για λευκή επιταγή, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα στα γραφεία τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, για τις πρώτες μετεκλογικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες διαλόγου που συζητούν να αναλάβουν.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων: «Από το ΠΑΣΟΚ προσφέρθηκε ένα υφυπουργείο χωρίς καμιά δέσμευση για τις πολιτικές του και χωρίς να υπάρχει προηγουμένως κάποια συζήτηση προγραμματικού χαρακτήρα. Στα θέμα διαχείρισης του νερού, προστασίας των δασών, ενεργειακού σχεδιασμού, διαφάνειας, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Οικολόγων Πράσινων που σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε τουλάχιστον να συζητηθούν. Υπέρ ή εναντίον της εκτροπής του Αχελώου, εφαρμογή ή όχι της αρχής ο ρυπαίνων πληρώνει για την εξυγίανση των ρυπασμένων υπόγειων νερών στον Ασωπό, προστασία και διαχείριση των δασών ή συνέχιση των προσπαθειών περιορισμού της προστασίας των δασών, προκήρυξη διαγωνισμών για νέες λιγνιτικές μονάδες ή στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ανακύκλωση ή καύση απορριμμάτων, διερεύνηση σκανδάλου Siemens και επιστροφή των χρημάτων στα δημόσια ταμεία ή κουκούλωμα οριστικά του σκανδάλου;

Προθεσμίες λίγων ωρών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για διάλογο. Ένας υφυπουργός δεσμεύεται εφ' όλης της ύλης από το κυβερνητικό πρόγραμμα, που δεν έχει καν ανακοινωθεί. Δε συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο και οι δυνατότητές του για ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι πολύ περιορισμένες, καθώς οι αρμοδιότητές του καθορίζονται με αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού, που μπορεί να τις αλλάζει ή να τις περιορίζει όποτε κρίνει. Πολύ περισσότερο δε θα μπορούσε να επηρεάσει θέματα που επηρεάζουν τις αρμοδιότητές του, αλλά εμπλέκονται και με τις αρμοδιότητες άλλων υπουργών ή υφυπουργών».

Το μετάνιωσαν οι οικολόγοι τώρα

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ οι Οικολόγοι Πράσινοι να αναθεωρήσουν τη στάση τους «ώστε σύντομα να πραγματοποιήσουν συνεργασίες και σε κυβερνητικό επίπεδο, ακόμα κι αν δεν είναι μέσα στη Βουλή», υπογράμμισε χθες η κ. Μαρία Βασιλάκου, αντιπρόεδρος των Οικολόγων Πράσινων της Αυστρίας, μιλώντας στο Κανάλι 1.

Η κ. Βασιλάκου, που ήταν το πρόσωπο στο οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε την πρόταση της ανάληψης του υφυπουργείου Περιβάλλοντος, επεσήμανε ότι «οι ευκαιρίες ξαναγυρίζουν, ενώ το να πάρουμε μια απόφαση ....

στο γόνατο χωρίς συγκεκριμένη συμφωνία, χωρίς να μπορούν να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες Πράσινοι, μπορεί να αποτύγχανε οικτρά σε λίγους μήνες».

Από ixnos

Με ποιους παζαρεύουν οι δελφίνοι. Ολο το παρασκήνιο της σύγκρουσης για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Αφού πέρασε μια ολόκληρη εβδομάδα με τις κινήσεις στρατηγικής όσων ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι για το αξίωμα του αρχηγού και όσων επιδιώκουν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του, το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει από χθες στη Ρηγίλλης και να διαμορφώνονται οι όροι με τους οποίους θα αναδειχθεί ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον γαλάζιο θρόνο θα διεκδικήσουν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Α. Σαμαράς, ενώ αν η Οργανωτική Επιτροπή υιοθετήσει την πρότασή του για ανοιχτό συνέδριο με δικαίωμα ψήφου σε όλα τα μέλη του κόμματος θα είναι υποψήφιος και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Εντός της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης , ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στα δεδομένα της διαδοχής. Εντός των προσεχών ημερών θα ξεκαθαριστεί επίσης πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν για τη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού. Σίγουρα πάντως θα ψηφίσουν περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στην εκλογή του κ. Κ. Καραμανλή και λιγότεροι από όσους προτείνει ο κ. Αβραμόπουλος. Βέβαιο είναι, τέλος, ότι όταν εκλεγεί ο νέος αρχηγός ο κ. Καραμανλής δεν θα είναι εκεί για να τον συγχαρεί, γιατί έχει φροντίσει να αποχωρήσει νωρίτερα. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα χειροκροτηθεί μόνον από όσους τον ψήφισαν· δεν θα έχει την εγγύηση του απερχόμενου αρχηγού του κόμματος στην προσπάθειά του να το διατηρήσει ενωμένο και πιθανότατα θα περάσει πολύ δύσκολα μέχρι να μπορέσει να το κάνει να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, η οποία έχει αναλάβει να ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες, συνεδρίασε και χθες το απόγευμα, αλλά δεν κατόρθωσε να επιτύχει ομοφωνία στα δύο κορυφαία ζητήματα για τα οποία διαφωνούν οι μνηστήρες της προεδρίας της ΝΔ, δηλαδή στο μέγεθος του εκλεκτορικού σώματος και στις ημερομηνίες της εκλογής.

Αν και δημοσίως οι πάντες στη ΝΔ τάσσονται υπέρ της ανοιχτής διαδικασίας, η πλειοψηφία των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής τάχθηκε, σε μια ..........
πρώτη ψηφοφορία το μεσημέρι της Παρασκευής, υπέρ του κλειστού συνεδρίου, με εκλέκτορες όσους συμμετείχαν στο συνέδριο του 2007.

Ταυτοχρόνως, αποφασίστηκε να ξεκινήσει το συνέδριο με τις ομιλίες του κ. Καραμανλή και των υποψηφίων αρχηγών, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου. Αυτή θα είναι και η τελευταία ομιλία του κ. Καραμανλή ως αρχηγού της ΝΔ, αφού αμέσως μετά το τέλος της θα αποχαιρετήσει τους συνέδρους και θα αποχωρήσει. Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν η εκλογή θα ξεκινήσει την επομένη ή αν θα αναβληθεί ορισμένες ημέρες για να ξεκαθαρίσουν τα μητρώα του κόμματος από τα μέλη του που είτε πήγαν σε άλλα κόμματα είτε δεν ενδιαφέρονται πλέον για το μέλλον της παράταξης και μπορεί με τις κινήσεις τους να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα ή να προκαλέσουν προβοκάτσιες.

Το πιθανότερο πάντως είναι να γίνει η πρώτη ψηφοφορία στις 8 Νοεμβρίου κι αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία (για να εκλεγεί ο αρχηγός θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων συν μία) να επαναληφθεί η διαδικασία μία εβδομάδα αργότερα.
ΒΗΜΑ