Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Ποιο είναι το γερμανικό εκλογικό σύστημα; Είναι εφαρμόσιμο στη χώρα μας;

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com

Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να είναι ένας αποτελεσματικός πρωθυπουργός και αυτό το δείχνει από τις πρώτες ημέρες της πρωθυπουργίας του.
Είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε βαθιές θεσμικές τομές, που θα βγάλουν τη χώρα από το βούρκο της διαφθοράς. Τομές τις οποίες μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει.
Ήδη χθες κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, εξειδίκευσε τις θεσμικές ανατροπές που θα δρομολογήσει άμεσα. Μία από αυτές τις τομές είναι αναμφίβολα η καθιέρωση νέου εκλογικού συστήματος, στο πνεύμα αυτού που ισχύει στη Γερμανία.
Αλήθεια ποιο είναι αυτό το σύστημα και πώς συμβάλλει στην εξυγίανση του πολιτικού βίου;
Το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι ένα είδος ταχυδακτυλουργικού τρικ.
Δίνει στον ψηφοφόρο την ψευδαίσθηση, ότι αποφασίζει ποιος θα μπει στη Βουλή. Στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές με την ελπίδα να συγκεντρώσουν πάνω από το 5% των εγκύρων ψηφοδελτίων, είναι αυτά που αποφασίζουν ποιοί από το ψηφοδέλτιό τους θα μπουν στη Βουλή.
Πρόκειται για μεικτό σύστημα. Το 50% του συνόλου των βουλευτών εκλέγεται απευθείας με πλειοψηφικό σύστημα σε μονοεδρικές περιφέρειες. Το άλλο 50% με τις περιφερειακές λίστες των κομμάτων και τη σειρά προτεραιότητας που έχουν τοποθετηθεί στη λίστα με αναλογικό σύστημα (όπως με τη λίστα επικρατείας). Ο αριθμός των εδρών που εκλέγει ένα κόμμα σε κάθε περιφέρεια, αντιστοιχεί στο ποσοστό των ψηφοδελτίων που συγκεντρώνει.
Ο ψηφοφόρος έχει δύο ψήφους. Η μία ψήφος είναι για το κόμμα και η άλλη για τον υποψήφιο στη μονοεδρική περιφέρεια.
Ο αριθμός των εδρών που εκλέγει ένα κόμμα, υπολογίζεται με βάση το ποσοστό των ψηφοδελτίων που έχει συγκεντρώσει με τη δεύτερη ψήφο με το αναλογικό σύστημα.
Πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση καθορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες. Οι εκλογικές περιφέρειες μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με την αύξηση ή τη μείωση του πληθυσμού ώστε να έχουν πάνω κάτω ίσο αριθμό εκλογέων.
Στις μονοεδρικές περιφέρειες, για να υπάρχουν παντού οι ίδιες προϋποθέσεις, πρέπει ο αριθμός των εκλογέων να είναι στο ίδιο αριθμητικά επίπεδο. Διαφορετικά αν π.χ. μια περιφέρει θα είχε 1000 εκλογείς και μια άλλη 10.000, θα μπορούσε να εκλεγεί ο υποψήφιος στην περιφέρεια των 1000 εκλογέων που θα συγκεντρώσει 501 ψήφους και να μην εκλεγεί αυτός που σε άλλη περιφέρεια θα έχει λάβει 4.999 ψήφους.
Αν εφαρμοσθεί επακριβώς το γερμανικό σύστημα, η χώρα θα πρέπει να διαιρεθεί σε 150 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, που θα ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα και σε κάποιες ευρείες περιφέρειες στις οποίες θα εκλέγονται 150 βουλευτές με το αναλογικό σύστημα και με βάση τις κομματικές λίστες.
Η υιοθέτηση αυτού του συστήματος είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην εξυγίανση και στην ανανέωση της πολιτικής ζωής. Θα πέσουν τα πολιτικά φέουδα, αφού στις μονοεδρικές περιφέρειες, θα μπορούν να διεκδικήσουν χωρίς οικονομικό κόστος την εκλογή τους και καταξιωμένα στην περιφέρειά τους πρόσωπα που δεν είναι παραγωγή κανενός κομματικού σωλήνα. Είναι δε σε μεγάλο βαθμό και αξιοκρατικό. Ο ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει το κόμμα που επιθυμεί, αλλά και τον υποψήφιο που προτιμά και ο οποίος μπορεί να είναι άλλου κόμματος ή ανεξάρτητος.
Το σύστημα αυτό βάζει τέλος στην πελατειακή σχέση βουλευτή και ψηφοφόρου.

Από ....kentri.gr

Καποδίστριας 2: Ελλάδα με 16 περιφέρειες και 350 δήμους

Αναρτήθηκε από ......energoipoliteskv.blogspot.com


Ο χάρτης της Ελλάδας αλλάζει. Οι 52 νομοί περιορίζονται σε 16 περιφέρειες, και οι 1.033 δήμοι συγχωνεύονται σε 350. Η επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση «Καποδίστριας 2» στοχεύει στη δημιουργία μικρών ευέλικτων σχημάτων με αυξημένη λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία. Ποιες οι νέες περιφέρειες και δήμοι;

Τις τελευταίες ημέρες δίνουν και παίρνουν εν τα σενάρια για τον «Καποδίστρια 2» και τη θέσπιση αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Οι τοπικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2010 θα είναι ορόσημο, συνδέοντας τις όποιες τροποποιήσεις προκύψουν στην διοικητικό χάρτη με την καθιέρωση του νέου εκλογικού συστήματος βασισμένου στο γερμανικό μοντέλο.

Πριν από 10 χρόνια, το 1998, εφαρμόστηκε το πρώτο σχέδιο «Καποδίστριας» και οι 6.000 δήμοι και κοινότητες της χώρας έφτασαν τους 1.033. Σήμερα, το εγχείρημα, παρά την ανεπάρκεια κονδυλίων και υποστηρικτικών μηχανισμών, κρίνεται θετικό και επεκτείνεται. Τα όρια των νέων 300-350 δήμων που θα προκύψουν θα είναι ταυτισμένα με μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Οι νομαρχίες δεν θα υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή, νέοι ρόλοι θα ανακύψουν, ενώ θα μεταφερθούν πόροι και αρμοδιότητες.

Μεγάλη σημασία θα παίξουν βέβαια τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συνενώσεις νομών. Η γεωγραφία, η σύνθεση του πληθυσμού, ο βαθμός ανάπτυξης, η κοινωνική συνοχή, όλα είναι σημαντικά.
Η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Επτάνησα, η Θεσσαλία και η Ήπειρος γίνονται περιφέρειες.
Η Πελλοπόνησσος σπάει σε Μεσσηνία-Αρκαδία-Λακωνία-Αργολίδα-Κορινθία, ενώ Αχαΐα-Ηλεία ενώνονται με Αιτωλοακαρνανία-Φωκίδα. Η Αττική είναι περιφέρεια από μόνη της και η υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα ενώνεται με την Εύβοια δημιουργώντας μια ακόμη περιφέρεια. Η Θράκη σπάει σε Εβρο-Ροδόπη και Ξάνθη-Καβάλα μαζί με Δράμα-Σέρρες, και η υπόλοιπη Μακεδονία σπάει σε τρεις μεγάλες περιφέρειες με πρωτεύουσες την Θεσσαλονίκη, την Βέροια και την Κοζάνη.

Η Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται διχασμένη για το πότε μπορούν να γίνουν επιτυχώς όλα αυτά, καθώς κάποιοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για προεργασία του εγχειρήματος-δεδομένου και του ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, βρήκε παντελώς απροετοίμαστες υπηρεσίες. Αρκετοί, βέβαια, είναι εκείνοι που θέλουν ρήξεις και τομές άμεσα.

Στην περίπτωση που ο «Καποδρίστριας 2» ολοκληρωθεί πριν το Σεπτέμβριο οι ρυθμοί στο υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να είναι ταχύτατοι, δεδομένου και του ότι οι υποψηφιότητες των επίδοξων τοπικών αρχόντων θα αρχίσουν να κατατίθενται αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και είναι εύλογο ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ποιού δήμου επιθυμούν να ηγηθούν.

(fimes.gr)

Δράσεις και όχι άλλες μελέτες για τη σωτηρία του Μαλιακού

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com

Αντί για δράσεις και μέτρα για τη σωτηρία του Μαλιακού, βλέπουμε νέες μελέτες και μόνο μελέτες. Τη Δευτέρα έχουμε την παρουσίαση της προμελέτης με θέμα: Ισορροπία του οικοσυστήματος του Μαλιακού Κόλπου" από την ΤΕΔΚ. Πάλι η ΤΕΔΚ προχωράει στην υποβολή πρότασης στα πλαίσια του LIFE για υλοποίηση προγράμματος για την Διάσωση και προστασία του Μαλιακού, Σπερχειού & Παραποτάμων με βασικό περιεχόμενο την συλλογή στοιχείων και την καταγραφή κλπ. Μελέτες επί μελετών, ώ μελέτες. Έργα πότε θα δούμε;;

Δείτε εδώ πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του Θερμαικού (άρθρο στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 15/10/09). Τα σχόλια δικά σας...

Ενάμισι εκατομμύριο ευρώ «ρίχνει» στον Θερμαϊκό η Ευρωπαϊκή Ενωση! Το διάστημα από τον Ιούνιο του 2007 έως τον Μάρτιο του 2009, συλλέχτηκαν περίπου 1.900 κυβικά μέτρα στερεών απορριμμάτων και 13 κυβικά μέτρα κηλίδων, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του κόλπου της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα για τη διάσωση του Θερμαϊκού με κοινοτικά κονδύλια παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που πραγματοποιεί από σήμερα ώς το Σάββατο το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Την παρουσίαση θα κάνουν οι Μαρία Περτζινίδου και Μαρία Γανίδου, από τη Διεύθυνση Προστασίας του Θερμαϊκού. Η δράση με τίτλο «Ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης - Πιλοτική εφαρμογή στη δυτική παράκτια ζώνη», εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και περνά σε φάση υλοποίησης.

«Το ευαίσθητο υδάτινο οικοσύστημα του Θερμαϊκού, με ιδιαίτερα προβλήματα, έχει διαταραχθεί από τα μέσα της δεκαετίας του '70», αναφέρει στην εισήγησή της η κ. Περτζινίδου, επισημαίνοντας ότι η δυνατότητα αυτοκαθαρισμού υπολείπεται με αποτέλεσμα τη συσσώρευση ρύπων.

Τονίζεται ότι οι περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχεται ο Θερμαϊκός κόλπος εξαιτίας των ποικίλων βιομηχανικών δραστηριοτήτων, του ρυπασμένου φορτίου των ποταμών που εκβάλλουν στον κόλπο (Γαλλικός, Αξιός, Λουδίας και Αλιάκμονας), των μέχρι πρόσφατα ανεπεξέργαστων οικιακών λυμάτων και της αυξημένης αγροτικής παραγωγής σε περιοχές γύρω από τον κόλπο, αποτελούν σημαντικές επιβαρύνσεις και οδηγούν σε μεταβολές του οικοσυστήματος.

Το ειδικό σκάφος που έχει αναλάβει τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού από επιπλέοντα απορρίμματα και κηλίδες δεν προλαβαίνει να καλύψει τις ανάγκες. Μόνο στο διάστημα από την 1η Ιουνίου 2007 έως τις 15 Μαρτίου 2009, συνέλεξε περίπου 1.900 κυβικά μέτρα στερεών απορριμμάτων και 13 κυβικά μέτρα κηλίδων.

Από "ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS"

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com