Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Δύο δισ ευρώ θα δανειστεί αύριο το Δημόσιο

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Ο συνολικός ακαθάριστος δανεισμός από την αρχή του έτους θα φτάσει στα 64,5 δισ ευρώ κι εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ έως το τέλος του έτους. Σε νέο δανεισμό αναμένεται να προχωρήσει αύριο το ελληνικό δημόσιο, μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων. Πρόκειται για προγραμματισμένη δημοπρασία, που έχει ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και θα είναι η δεύτερη μετά τις τελευταίες εκλογές. Το ποσό που θα ζητήσει το Δημόσιο θα είναι 2 δισ ευρώ κι αναμένεται να καλυφθεί με ευκολία, όπως συνέβη και στην δημοπρασία της προηγούμενης Τρίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, το συνολικό ποσό το οποίο έχει δανεισθεί το Δημόσιο από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα προσεγγίζει τα 62,5 δις ευρώ. Ενα μεγάλο μέρος αυτών, βεβαίως, αφορά σε κεφάλαια που διατέθηκαν για αναχρηματοδοτήσεις παλαιότερων χρεών, αλλά σε κάθε περίπτωση το οικονομικό βάρος παραμένει. Μετά την αυριανή δημοπρασία, το ποσό θα φτάσει στα 64,5 δις ευρώ, ενώ κοινή είναι η εκτίμηση ότι έως το τέλος του έτους δύσκολα θα κρατηθεί κάτω από τα 70 με δις ευρώ.

Αυτή την εκτίμηση άλλωστε εξέφρασαν και κορυφαία στελέχη του νυν οικονομικού επιτελείου κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης που έκαναν στους δημοσιογράφους. Κι αυτό γιατί, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχουν άλλοι άμεσοι τρόποι «ταχείας παρέμβασης» για να κλείσουν διάφορες μαύρες τρύπες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Από ....i-reporter

Αναδιανομή εισοδήματος. Θα επιχειρηθεί;

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Γράφει ο Ακτιβιστής

Μήπως είναι πολύ ωραία για να είναι αληθινά;

Παρακολουθήσαμε την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Μας είχε σφηνωθεί στη μνήμη και τo πιεστικό ερώτημα της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ "Πού θα βρείτε τα λεφτά;"

Είχαμε τη εντύπωση ότι ήρθε η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού. Μάλλον γελαστήκαμε!

Μήπως όμως βρίσκεται καθ' οδόν; Για να δούμε.....

Η κυβέρνηση Παπανδρέου συνεπής - με τις προεκλογικές υποσχέσεις της - φαίνεται πως ακολουθεί την γραμμή Στίγκλιτς όπως αυτή εφαρμόζεται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα. Ακούσαμε πχ την Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, να διατείνεται πως: «Δεν είναι τώρα η στιγμή να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά μας. Τώρα είναι ακριβώς η ώρα να συνεχίσουμε να τονώνουμε την πραγματική οικονομία μας για να πετύχουμε ώθηση της ανάπτυξης».

Έτσι δεν θα συνεχιστεί - απ'ότι φαίνεται - η φοροεισπρακτική πολιτική της απερχόμενης ΝΔ αλλά θα αντικατασταθεί από μια πολιτική που στόχο θα έχει την ........
.αναθέρμανση της αγοράς. Για τον σκοπό αυτό "προωθούμε πέντε Σχέδια Νόμου που θα καταθέσουμε στη Βουλή μέσα στις επόμενες 100 ημέρες" είπε η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ.Κατσέλη.

Αν δε, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, τοποθετήσουμε και τις υποσχεθείσες αυξήσεις στους αγρότες, την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων χαμηλόμισθων και ανέργων, την αύξηση κατά 300.000 των νέων δικαιούχων του ΕΚΑΣ και συνολικά την στήριξη προς τα χαμηλά οικονομικά στρώματα τότε μάλλον θα πρέπει να εκτιμήσουμε ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες για αναδιανομή του εισοδήματος πρέπει να ξεκινούν εφαρμοζόμενες κατά το ένα σκέλος.

Μένει να δούμε ποιός θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο. Αυτό ίσως δεν γίνει τώρα. Αλλά σίγουρα κάποτε πρέπει να γίνει. Μετά από 3 ή 5 ή 8 μήνες.

Η εκφρασμένη θέση από το ΠΑΣΟΚ είναι ότι η φορολόγηση των "πλουσίων" και του "κεφαλαίου" θα κληθεί να συνεισφέρει για την σχεδιαζόμενη αναδιανομή. Ταυτόσημη είναι και θέση της αριστεράς που θέλει την "κρίση" να την "πληρώνει το κεφάλαιο" και "όχι η εργασία".

Εδώ θα πρέπει όμως να συμφωνηθεί πως οι "πλούσιοι" εν Ελλάδι δεν καταγράφονται από το φορολογικό μας σύστημα. Συνήθως καλούνται μεγάλες κατηγορίες εισοδηματιών και επαγγελματιών να φορολογούνται με βάση το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τον κλάδο τους και όχι για το εισόδημα που πραγματικά κερδίζουν.

Άρα οποιαδήποτε προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής θα σκοντάφτει πάνω στην φορολογική ασυλία μεγάλων κοινωνικών ομάδων που φοροδιαφεύγουν "όχι παράνομα", αλλά "νόμιμα". Υπάρχουν δεκάδες φορολογικά καθεστώτα, κομμένα και ραμμένα στις ειδικές ανάγκες κάθε κατηγορίας επαγγελμάτων. Η επίκληση της "πάταξης της φοροδιαφυγής" είναι επίσης άνευ νοήματος, καθώς η "νόμιμη φοροδιαφυγή” είναι σαφώς υπέρτερη.

Στο υπάρχον φορολογικό σύστημα οι πλούσιες τάξεις είναι αόρατες καθώς μόλις 1% εμφανίζεται με εισόδημα πάνω από 80.000 ευρώ.

Με βάση έγκυρες αποτιμήσεις, το ανώτερο εισοδηματικά 10% των νοικοκυριών έχει το 24% του εισοδήματος. Το κατώτερο 10% έχει μόλις το 2,5% του εισοδήματος. Μία μεταφορά της τάξης του 2% (περίπου 6 δισ.) θα διπλασίαζε το εισόδημα αυτών που δεινοπαθούν. Εντούτοις, με το υπάρχον φορολογικό σύστημα αυτό δεν γίνεται.

Άρα για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αναδιανομή θα πρέπει να βρει τρόπους διεύρυνσης και πραγματικής φορολόγησης των στρωμάτων που επωφελούνται της παράνομης φοροδιαφυγής αλλά κυρίως της νόμιμης φοροαπαλλαγής.

Και για την επίτευξη αυτού θα πρέπει να περιμένει κανείς τις αντιδράσεις. Πρώτα και κύρια από τους "υψηλούς" φορολογούμενους που θα θεωρήσουν εαυτούς θιγμένους.

Τι θέση θα κρατήσουν τα άλλα κόμματα;

Ποιά θα είναι η στάση των εκδοτών και καναλαρχών αλλά και παραγόντων που διαμορφώνουν την "κοινή γνώμη";

Μάλλον θα έχει ενδιαφέρον το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι ρήξεις θα πρέπει να θεωρούνται αναπόφευκτες.

Εκτός αν οι επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης δεν φτάνουν μέχρι εκεί.

Τότε διέξοδος μάλλον δεν θα υπάρξει. Ο πολιτικός χρόνος περνά ταχύτατα.

Ή όπως λέει ο απλός πολίτης: "θα έχουμε μια από τα ίδια

ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ

Από ..... kafeneio

Κρύβεται ο Γ. Προβόπουλος...

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Κατέθεσε την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά για πρώτη φορά δεν δίνει συνέντευξη Τύπου για να μην απαντήσει σε κρίσιμες ερωτήσεις που τον εκθέτουν

Από τον Θανάση Λεπίδη

Την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2009 παρέδωσε πριν από λίγο στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος. Στην έκθεση τονίζει ότι βασικός άξονας του κυβερνητικού προγράμματος πρέπει να είναι: "φρένο στα ελλείμματα – επιτάχυνση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" και υποστηρίζει ότι «η κρίση στην ελληνική οικονομία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόκληση αλλά και ως ευκαιρία για το συνολικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής και την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου».
Ωστόσο, για πρώτη φορά η κατάθεση της Έκθεσης δεν συνοδεύεται από συνέντευξη Τύπου στην οποία ο εκάστοτε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απαντά στις ερωτήσεις για την κατάσταση της οικονομίας. Ο κ. Προβόπουλος επέλεξε να κρυφτεί κι η επιλογή του αυτή έχει...

προκαλέσει ήδη πολλά αρνητικά σχόλια.
Για ποιον λόγο αποφεύγει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. διοικητής; Η απάντηση είναι προφανής. Η πρώτη ερώτηση στην οποία θα έπρεπε να απαντήσει είναι γιατί τα στοιχεία για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος άνω του 10% τα έδωσε μετεκλογικά και όχι προεκλογικά; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρέτησε;
Είναι γνωστό ότι ο κ. Προβόπουλος (στενός φίλος του κ. Σουφλιά) κάνει ο,τι μπορεί για να φανεί αρεστός στη νέα κυβέρνηση και να διατηρήσει εκτός από τη θέση του και την εμπσιτοσύνη της. Με τους χειρισμούς του όμως μάλλον προβλήματα της προκαλεί.

Από....Press-gr

ΓΣΕΒΕΕ: Όχι σε δημοτικό φόρο 2% επί του τζίρου

Την πλήρη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο επαναφοράς του δημοτικού φόρου 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων εκφράζει η ΓΣΕΒΕΕ.

Πιο αναλυτικά, σχετική επιστολή απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, μετά από δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η Συνομοσπονδία χαρακτηρίζει επαχθή αυτό το φόρο επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται ανεξαρτήτου ύπαρξης κερδοφορίας στις περίπου 160.000 μικρές και πολύ μικρές τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. Επίσης ζητά συνάντηση με τον κ. Ραγκούση.

Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ακόμη πως είναι αποφασισμένη εδώ και ικαιρό να αμφισβητήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακόμα και την ισχύουσα έως σήμερα δημοτική φορολογία του 0,5% στους τζίρους των τουριστικών και επισιτιστικών επιχειρήσεων, όπως αυτή προέκυψε μετά από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Ν. 3756/2009).

Από...naftemporiki.gr

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com