Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Επίδομα αλληλεγγύης και εισφορά κοινωνικής ευθύνης



Αναρτήθηκε από ......energoipoliteskv.blogspot.com

Έκτακτο επίδομα 300- 1.300 ευρώ στους ασθενέστερους αποφάσισε να χορηγήσει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα επιβάλλεται εισφορά κοινωνικής ευθύνης για κέρδη - προ φόρων- περίπου 300 επιχειρήσεων. Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης θα αφορά στα κέρδη του 2008. Έκτακτη εισφορά και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανέρχονται σε 444.500 άτομα και η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 348,2 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος από 14.000 ευρώ - 21.500 ευρώ. Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Το πρώτο μέρος θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα και το δεύτερο μέρος το 2010.

Εκτός των 444.500 δικαιούχων επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης άλλα 2.547.500 άτομα θα επωφεληθούν από ενισχύσεις εφόσον εντάσσονται στην κατηγορία ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών συνολικά επωφελούνται περίπου 2.500.000 άτομα, αριθμός που είναι πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας (ποσοστό 22-23%). Επίσης ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση και ενδέχεται να υποστεί τροποποιήσεις.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, "ζητάμε από τους κατόχους ακινήτων αξίας άνω των 600.000 ευρώ να καταβάλουν έκτακτη εισφορά". Πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις" και ότι "τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα και σημείωσε ότι για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπήρξε αποδοχή και από τον ΣΕΒ".

Το σχέδιο νόμου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την εισφορά κοινωνικής ευθύνης θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο

Tο ύψος της ενίσχυσης

-Με ένα παιδί το ύψος ενίσχυσης θα είναι 700 ευρώ. Εφόσον το ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος φθάνει τις 14.000 ευρώ.

-Με δύο παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 800 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.500 ευρώ.

-Με τρία παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1000 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 27.000 ευρώ.

-Με τέσσερα παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1100 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 18.500 ευρώ.


-Με πέντε παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει στα 1200 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό επίδομα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, και

-Με έξι παιδιά και άνω το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1300 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 21.500 ευρώ.

Έκτακτη εισφορά για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία

Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία θα καταβληθεί από 60.285 υπόχρεους του ΕΤΑΚ που έχουν ακίνητη περιουσία με βάση την αντικειμενική τους αξία από 600.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για ακίνητη περιουσία από 600.000 ευρώ έως 1.000.000 η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 0,20% και αφορά 42.000 υπόχρεους του ΕΤΑΚ. Για περιουσία από 1.000.000 - 4.000.000 ευρώ ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα είναι 0,40% και αφορά 18.000 υπόχρεους του ΕΤΑΚ. Για περιουσίες μεγαλύτερες των 4.000.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 0,60% και αφορά 285 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.

Το σύνολο των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν από την έκτακτη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα ανέλθουν σε 180 εκατ. ευρώ ενώ οι υπόχρεοι του ΕΤΑΚ που θα επιβαρυνθούν από την έκτακτη εισφορά αντιστοιχούν στο 1,7% των ιδιοκτητών ακινήτων που καταβάλουν ΕΤΑΚ. Σημειώνεται ότι ακίνητη περιουσία κάτω από 600.000 ευρώ έχουν 3.345.670 οι οποίοι δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι με το νομοσχέδιο που θα δοθεί για διαβούλευση και θα περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, θα επιβληθεί τέλος 0,3% και στα ακίνητα της εκκλησίας που εκμεταλλεύονται εμπορικά. Επίσης διευκρίνισε ότι παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης για την κατάργηση του ΕΤΑΚ από το 2010.

Έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις θα κλιμακώνεται ως εξής: για κέρδη προ φόρων μέχρι 5.000.000 ευρώ δεν θα επιβάλλεται φόρος. Στο κλιμάκιο αυτό περιλαμβάνονται 212.000 επιχειρήσεις.

Για κέρδη από 5-10 εκατ. ευρώ ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα ανέλθει σε 5% και αφορά 140 επιχειρήσεις, για κέρδη από 10 - 25 εκατ. ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα ανέλθει σε 7% και αφορά 85 επιχειρήσεις ενώ για επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 25 εκατ. η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 10% και αφορά 75 μεγάλες εταιρίες.

Συνολικά θα επιβαρυνθούν 300 μεγάλες επιχειρήσεις (ποσοστό 0,14% του συνόλου και αναμένεται να εισπραχθούν 870 εκατ. ευρώ).

Διευκρινίστηκε επίσης ότι η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις θα αφορά τα κέρδη του 2008. Συνολικά από την εισφορά κοινωνικής ευθύνης στις επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 1,050 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ακόμα ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή θα περιλαμβάνεται και η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.


"Πράξη πρώτη"


"Σήμερα είναι σημαντική μέρα, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ", είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως "είναι η πρώτη πράξη τήρησης των δεσμεύσεών μας και μάλιστα με το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών".


ΣΕΒ: Ναι μεν, αλλά

Συμφωνεί καταρχήν ο ΣΕΒ στην έκτακτη εισφορά, σημειώνει όμως ότι το βάρος για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο είναι η ανάπτυξη. Περισσότερα

Από .... Nooz.gr

Παραχώρησαν τον εθνικό εναέριο χώρο στην …. FRONTEX


Αναρτήθηκε από ....energoipoliteskv.blogspot.com


Τις αντιδράσεις του υπουργείου Άμυνας προκαλεί η προσπάθεια της Άγκυρας να διασφαλίσει τη δια της τεθλασμένης συμμετοχή της στην FRONTEX. Σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά επιδιώκει μέσω της σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε. να αποκτήσει συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη, πρόταση που φέρεται να έχει τύχει και υποστήριξης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο η Αθήνα θέτει ερωτήματα ως προς τη διαδικασία συμμετοχής των τουρκικών αεροσκαφών στην FRONTEX και στους όρους συνεργασίας. Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας σχολιάζουν λέγοντας πως σήμερα τα αεροσκάφη της δύναμης αναφέρονται στο FIR Αθήνας, τα όρια του οποίου όμως αμφισβητεί η Τουρκία. Μάλιστα, προσθέτουν, καθημερινά καταγράφονται νέες παρενοχλήσεις των πτητικών μέσων της FRONTEX από την Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα η Άγκυρα δίνει συνέχεια στο γαϊτανάκι των προκλήσεων.

Με την ευκαιρία εμείς θα το ξαναπούμε .Ο εθνικός εναέριος χώρος έχει παραχωρηθεί στην πλήρη δικαιοδοσία και αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ, λόγω….. της ενοποίησης του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου. τελεία και παύλα. Δεν έχουμε πλέον καμιά αρμοδιότητα για το ποιοι θα πετάνε. Η ευθύνη και η απόφαση ανήκει πλέον στα στρατηγεία της Νεάπολης και του Εσκί Σεχίρ. Απλά φοβούνται να το πουν διότι υπάρχουν και οι ….λαϊκές κρεμάλες για τους προδότες. Θα το φέρουν γύρω-γύρω με FRONTEX και άλλα τέτοια ευφυολογήματα για να μην γίνει πολύ φανερή η μειοδοσία τους. Αυτό ισχύει για άπαντες, διότι όλοι είναι «γνώστες».

Από ....ixnos

ΠΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ Βουλευτή και φωνή της βάσης της Ν.Δ

 Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com

  Γράφει ο Deltalamda

   Αγαπητέ Ευάγγελε Μεϊμαράκη,


Τελευταία μας εκπλήσσεις! Σε ακούγαμε να λές ότι δεν απαντάς στα τηλέφωνα και ότι έκλεισες τα κινητά σου γιατί δεν ανεχόσουνα άλλο να γίνεσαι ο δέκτης των διαμαρτυριών της βάσης της παράταξης για την διαδικασία εκλογής αρχηγού που επιλέχτηκε, κλπ. Και την ίδια στιγμή σε βλέπαμε να πασχίζεις να συναντήσεις μεμονωμένα τους υποψήφιους για να τους πείσεις για τις δικές σου απόψεις επί των διαδικασιών και συγχρόνως να τρέχεις από κανάλι σε κανάλι, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και σε εφημερίδες για συνεντεύξεις… Και λέγαμε… καλά τι ζόρι τραβάει αυτός ο άνθρωπος?

Αναρωτιόμασταν αν πράγματι πίστευες ότι για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούσαν την Ν.Δ. είσαι εσύ ο ένας και μοναδικός που έχει τις ιδανικότερες λύσεις σε κάθε πρόβλημα και τίς οποίες θα πρέπει να τίς ασπάζονται όλοι οι άλλοι!

Κι όταν κάποιοι σε απέφευγαν και κάποιοι άλλοι ήσαν επιφυλακτικοί για τον ρόλο σου, εσύ έβγαινες και πάλι στα παράθυρα των καναλιών για να τούς κρίνεις και να τούς επιπλήττεις επειδή στην πραγματικότητα δεν σου ανεγνώριζαν τον ρόλο που επεφύλασσες για τον εαυτό σου! Ηταν πολλοί αυτοί που έλεγαν δηκτικά «Και ποιός είσαι εσύ ρε μεγάλε που θέλεις να το παίζεις εισαγγελέας και η φωνή της παράταξης? Ποιο είναι το κριτήριο που σου επιτρέπει να αυτοχρήζεσαι έτσι? Φαίνεται ότι του έχει γίνει έμμονη ιδέα η μοναδικότητα της περίπτωσής του. Λες και είναι ο μόνος από τα 24 χρόνια του στην Ν.Δ., ότι εκλέγεται βουλευτής από τα 36 και επειδή ο πατέρας του ήταν βουλευτής στην Ε.Ρ.Ε. τότε αυτοδίκαια όλοι οι άλλοι πρέπει να παίρνουν ως δεδομένο το αλάθητο των απόψεων και ...........



πρωτοβουλιών του!» Μάλλον ξεχνάς ότι υπάρχουν πολλοί αγωνιστές στο κόμμα που μπήκαν σε νεαρότερη ηλικία από σένα και άλλοι που εκλέγονται βουλευτές από τα 26 τους! Ή μήπως νομίζεις ότι οι περισσότεροι από εμάς γίναμε νεοδημοκράτες εμπνευσμένοι από την πολιτική σας κατά την τελευταία 6ετία? Και μην θεωρείς ότι με την τακτική που επέλεξες "απαλλάσσεσαι" από τίς όποιες ευθύνες για την κατάντια της Ν.Δ. και μπορείς να μιλάς αφ' υψηλού κρίνοντας στοχευμένα άλλους και εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον από αυτούς που τους εξυπηρετούν οι «αυθόρμητες» και αγανακτισμένες παρεμβάσεις σου !

Ακόμα κι αν εσύ έχεις λιγότερες ευθύνες έναντι άλλων, πως παραβλέπεις την ευθύνη των καθημερινών συνομιλητών του Καραμανλή και της από κοινού με αυτόν διαμορφωτές των κυβερνητικών επιλογών? Αυτούς για τους οποίους ο Πρόεδρος δεν έπαιρνε απόφαση αν δεν είχε την σύμφωνη γνώμη τους… και η Ντόρα ήταν η πρώτη και τελευταία απ’ αυτούς!

Ή μήπως ο Πρόεδρος δέν έπαιρνε την σύμφωνη γνώμη της Μπακογιάννη πρίν ανακοινώσει την σύνθεση και των δύο κυβερνήσεών του το 2004 και 2007? Υποθέτω να συμφωνείς ότι και οι δύο κυβερνήσεις δεν ήτανε και τόσο φανατικές Καραμανλικές αλλά και Μητσοτακικές συγχρόνως! Ή μήπως οι «Βουλγαράκηδες» που μας ξεφτίλισαν με τις απόψεις τους περί ηθικής δεν ήταν μέσα σε όλα τα υπουργικά σχήματα ελέω Ντόρας? Τώρα εξηγούνται οι καθημερινοί ύμνοι της κυρίας στο πρόσωπο του Καραμανλή οσο και το πονηρό χαμόγελό της το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου κατά την είσοδό του στο Ζάππειο, αφού καλλιεργώντας όλα αυτά τα χρόνια την υστεροφημία του προέδρου, μπορούσε να διαμορφώνει αργά και σταθερά το δικό της περιβάλλον και σύστημα και άλλος να εισπράττει τελικά το τίμημα!

Και ναι μεν για τα χάλια της 4ης του Οκτώβρη ο Σουφλιάς είχε την ευθιξία να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για τις εισηγήσεις και πολιτική του, οι άλλοι όμως πρωτοκλασάτοι της παρέας τί κάνουν? Αυτός ο Παυλόπουλος, που κρύφτηκε πάλι? Αυτός όλο παραιτείται ακολουθώντας τον Πρόεδρο, ενώ στα μουλωχτά περιμένει να δει πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα ώστε έρποντας να προσκολληθεί στο νέο αρχηγό! Και η Ντόρα? Η συνδαιτυμόνας του Σουφλιά στα tet-a-tet στο Βυζαντινό δεν ήξερε τίποτα για τον φόνο ε? απλά μάζευε υπογραφές από τον Αύγουστο έτσι για να υπάρχουν κάβα… και αφού έστρωσε μετά βαΐων και κλάδων το χαλί πάνω από μπανανόφλουδες για να περάσει ο Πρόεδρος, μας εμφανίζεται τώρα ως η αφοσιωμένη συνεργάτιδα που δεν ξυλεύεται πεσούσης της δρυός, είναι η αναμάρτητη, η προστάτιδα των θεσμών, η διαχρονικά πανταχού παρούσα αγωνίστρια, η ηγέτιδα και το μέλλον της παράταξης!

Κατά τα λοιπά αγωνιστή Βάγκο δέν σε ακούσαμε να μιλάς ονομαστικά για τίποτα από τα παραπάνω όπως άλλως τε και για τίποτα σχετικό…

Και μη μου πείς ότι δεν γνωρίζεις ποιοί από τους υποψήφιους αρχηγούς είναι αυτοί με τις αγαστές σχέσεις με τα μεγάλα επιχειρηματικά και άλλα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία φροντίζουν επιμελώς όχι μόνο να τους «ξεπλένουν» αλλά να τους πατρονάρουν κιόλας… και προφανως δεν είναι μόνο αυτά που κατήγγειλε πρόσφατα ο Βγενόπουλος για το θέμα της Aegean και τις γραμμές στην Τουρκία (να μην ξεχνάμε την παρέμβαση και τις ασφυκτικές πιέσεις του Μητσοτάκη υπέρ του φίλου του Βασιλάκη της Aegean στο παρα-ένα της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής που έκανε ακόμα και το άλλο τους παιδί, τον Χατζηδάκη, να φρίξει), ούτε αυτά που δεν πρόλαβε να πει ο Χριστοφοράκος και αποκρύβουν συστηματικά τα ΜΜΕ για τα κοινα οικόπεδα με τις βίλες στην Τήνο, κλπ.

Και έρχεσαι εσυ αγαπητέ Βαγγέλα να κάνεις γαργάρα όλα αυτά και πολλά άλλα που προφανώς γνωρίζεις πολύ καλύτερα και θέλεις τώρα να μας το παίζεις άλλοτε εισαγγελέας και άλλοτε η φωνή της παράταξης και πολιτικός καθοδηγητής, υποδεικνύοντας απο το βήμα του συνεδρίου, στο οποίο παρεπιπτόντως δεν θα πήγαινες γιατί το θεωρούσες παρωδία, τα περί πολιτικής ηθικής, ιστορικής αλήθειας, τα περί καπηλείας του Καραμανλισμού από τον Σαμαρά, περί της ιστορίας που δεν παραγράφεται, περί του παρόντος και μέλλοντος της Ν.Δ., περί της κρητικής λεβεντιάς, κλπ. κλπ.

Το ποιοι είναι οι ντοράκηδες τούς γνωρίζουμε όλοι... έχε τουλάχιστον το θάρρος να βγάλεις την μάσκα της υποκρισίας και άσε τίς υποδείξεις στους νεοδημοκράτες. Οι νεοδημοκράτες είναι νοήμονες για να ξέρουν ποιοι είναι οι έντιμοι, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επίπεδο πολιτικής όπως και ποιοι δουλεύουν στο παρασκήνιο και υπογράφουν γραμμάτια, ώστε να πάρουν τις πρόσφατες «παρεμβάσεις» σου στα σοβαρά!

Πως αλλιώς θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τον ρόλο σου, όταν φροντίζεις έχοντας πλήρη γνώση των παραπάνω, να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου στην «θυγατέρα» υποσκάπτοντας με γκεμπελικούς μεθόδους, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και σπιλώνοντας άτομα που προτίμησαν να παραιτηθούν παρά να τους «φορτώσουν» την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στην F.Y.R.O.M., όπως απαιτούσε τότε ο Μητσοτάκης? Εκτός κι αν προτιμούσες να έφερνε το βάρος αυτό ο Σαμαράς ώστε να τον χώσετε εύκολα και βαθειά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας για 1-2 ακόμα χρόνια πρωθυπουργίας Μητσοτάκη και για να παίζει μετά χωρίς αντίπαλο η θυγατέρα του με εσένα δεκανίκι!

Όπως βλέπεις πέρασαν 16 και πλέον χρόνια από τότε και κανένας δεν ξέχασε μέσα στην 10ετία το όνομα Μακεδονία, όπως είχε προβλέψει ο τότε πρωθυπουργός. Και η θυγατέρα του επιχαίρεται για την εθνικά υπερήφανη εξωτερική πολιτική της στο θέμα αυτό. Και από κοντά κι εσύ μη χάσεις κομματάκι δόξας από την «τεράστια» επιτυχία σας στο Βουκουρέστι, επιβεβαιώνοντας στην ουσία την ορθότητα της απόφασης του Σαμαρά το 1993! Και όχι μόνο αυτό. Η θυγατέρα από αμιγώς νέο-φιλελεύθερη φόρεσε πρόσφατα και το καπέλο του κοινωνικού φιλελευθερισμού καπηλευόμενη και τον ιδεολογικό προσανατολισμό και ταυτότητα του Σαμαρά! Πράγματι η ιστορική αλήθεια δεν παραγράφεται ούτε μπορούν να την καπηλευτούν γκεμπελίσκοι του είδους σου.

Εν τέλει το ποιος εκφράζει και ερμηνεύει καλύτερα τη συλλογική συνείδηση και φωνή της παράταξης θα το δούμε σύντομα… Κι εσένα αφού δεν σου βγήκαν τα πράγματα όπως τα ήθελες και δεν θα μπορείς ευτυχώς να παίξεις τον ρόλο που φιλοδοξούσες στην νέα Ν.Δ., φρόντισε τώρα που αποκαλύφτηκες, να σταθείς στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις ώστε να προστατεύσεις τουλάχιστον την όποια υστεροφημία σου απέμεινε.

Υπογραφή

Ενας πραγματικά γνήσιος και νοήμων Νεοδημοκράτης

Από .....  kafeneio 

Το στίγμα…


Αναρτήθηκε από ....energoipoliteskv.blogspot.com


Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Βαρέθηκα να μετράω τις πρώτες μέρες τους αντίστροφα. Δε βρίσκω το κίνητρο πια. Κατέγραψα εξαρχής το στίγμα τους. Εικονοπλάστες για χάριν εντυπωσιασμού, γιαλαντζί σοσιαλιστές με «πριγκιπική ρίζα», κρυπτοδεξιοί, ενσυνείδητοι φέροντες φρούδες ελπίδες.

Κινδυνεύουν να καταστήσουν τον Μαρκογιαννάκη έχοντα περισσότερη αριστερή συνείδηση από δαύτους, τον Αλογοσκούφη λιγότερο νεοφιλελεύθερο από τον έτερο διδάκτορα του LSE, Παπακωνσταντίνου, και τον Σουφλιά με αυξημένη οικολογική ευαισθησία. Μη μπορώντας να προωθήσουν εμφανώς τους δικούς τους κολλητούς, χρησιμοποίησαν μια μεταμοντέρνα e-διαδικασία για να προωθήσουν τους αρεστούς. Αδυνατώ να πιστέψω ότι...



ο Παταβούκας είναι ο καταλληλότερος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού. Αμφιβάλλω αν έχει καταθέσει βιογραφικό στο e-government. Ζητώ να δοθεί στη δημοσιότητα ο κωδικός της αίτησής του και η αίτηση σκαναρισμένη.

Το ίδιο ζητώ και για τους άλλους Γραμματείς με την ανακοίνωσή τους. Αδυνατώ να πιστέψω ότι ο λέκτορας κ. Δημήτραινας ήταν ο καλύτερος όλων! Αναμένω να δω αν θα επιβεβαιωθούν οι φήμες για την κατάληψη της Γ.Γ. Ενέργειας από τον φίλο, οδοντίατρο της κ. Γεννηματά. Ενώ είχαν σημείωσει την προβληματική στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, κατάφεραν να τον θέσουν σε πλήρη αποσυντονισμό και ανενεργεία, μέρες τώρα, με την αναμονή της αλλαγής φρουράς σε υψηλόβαθμες και ειδικές θέσεις. Έστρεψαν εναντίον τους πολλές αδικημένες κοινωνικές ομάδες (λιμενεργάτες, μισθωτούς από stages), άνοιξαν νέο κύκλο βεντέτας με τους τρομοκράτες και σύντομα, μόλις τους πουν την «ευρωπαϊκή αλήθεια», θα στείλουν στα μπλόκα τους αγρότες. Κορόιδεψαν τον φορολογούμενο, μιλώντας για μη επιβολή νέων φόρων. Άρχισαν πρώτα από τους έμμεσους και τις έκτακτες εισφορές των επιχειρήσεων. Ποιος καπνίζει;; Ποιος πίνει;; Δεν είμαι εγώ..;;

Aπό..... press.gr

Περιβαλλοντικός αγώνας δρόμου...


Αναρτήθηκε από ...energoipoliteskv.blogspot.com


Από τον Ευάγγελο Εμμανουηλίδη

Υπεύθυνο Τύπου Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής
Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
http://www.pontokomi.com/ και http://pontokomicom.blogspot.com/

2ος ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 21,4χμ
ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ -ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Δ. Ε. Πολιτισμού Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Σύλλογος Πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή «Μαύρη Πηγή» Σύλλογος Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκώμης
Φυσιολατρικός Σύλλογος Σιδερά
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροδενδρίου
Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροπηγής «Ειρήνη»
Γραφείο Αγωγής Υγείας Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης
Υπό την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη , Νομού Κοζάνης & της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009
Τόπος διεξαγωγής: Ποντοκώμη, Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη, Νομός ΚοζάνηςΗ Ποντοκώμη είναι οικισμός που βρίσκεται στο 14ο χμ Κοζάνης- Πτολεμαΐδας , απέναντι από τον ΑΗΣ Καρδιάς-(δεύτερο πιο ρυπογόνο μετά τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου σταθμό στην Ευρώπη)- απέναντι από το κέντρο υπερυψηλής τάσης κα τα ορυχεία της ΔΕΗ)
Είδος αγώνα: Λαϊκός ασφάλτινος ημιμαραθώνιος δρόμος αφιερωμένος στο περιβάλλον.
Απόσταση αγώνα 21,4 χμ
Ονομασία του αγώνα: 2ος Αγώνας Δρόμου για...

τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, σε ένα καθαρότερο και ποιοτικότερο περιβάλλον.
Γιατί τρέχω-συμμετέχω: Η συμμετοχή μου (ως αθλητής ή συνοδός) στον αγώνα αυτό είναι μια συνειδητή πράξη προσωπικής στάσης και θέλησης που με οδηγεί στο να δηλώσω ότι :
«Τρέχω ενάντια στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες της ΔΕΗ ΑΕ στο λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας.»
Η διαδρομή αυτή επιλέχτηκε: Για να μπορέσει ο επισκέπτης –δρομέας ή συνοδός να αποκτήσει μια γενική εικόνα των οικισμών , των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ΑΕ τόσο κοντά στους οικισμούς και τις επιπτώσεις (ρύπανση , υποβάθμιση κλπ) μιας ανεξέλεγκτης και περιβαλλοντικά απαράδεκτης διαχείρισης της περιοχής μας .
Για να μπορούμε όλοι εμείς ,κάθε χρόνο να μαζευόμαστε και να ελέγχουμε τη ΔΕΗ ΑΕ , την καλυτέρευση ή όχι των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων εξ αιτίας των δραστηριοτήτων της στο λεκανοπέδιο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της , αλλά και τα χρονοδιαγράμματα συμμόρφωσής της στις παραινέσεις της κοινωνίας (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση , Δήμοι, συνδικάτα , πολιτικοί φορείς , σύλλογοι πολιτών κλπ).
Πρόγραμμα ημέρας:
Εγγραφές: Έως 10:00πμ
Εκκίνηση:10:30 πμ, Δημοτικό Σχολείο Ποντοκώμης
Υποδοχή – τερματισμοί: 12:00πμ έως 13:00πμ
Απονομή μεταλλείων: 13:20πμ
Γεύμα φιλοξενούμενων: 13:30πμ έως 15:30
Δώρα για τους συμμετέχοντες: Στους συμμετέχοντες θα δοθεί αναμνηστικό μπλουζάκι με το λογότυπο του αγώνα , καπέλο αντίστοιχο και …μάσκα προστασίας σε περίπτωση ανέμων τέτοιων, που θα δημιουργήσουν συνθήκες στροβιλισμού της τέφρας των ορυχείων. Επίσης θα δοθεί κάρτα αθλητή και συνοδού αυτού για το γεύμα φιλοξενούμενων.
Σε κάθε ένα που θα τερματίσει θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο συμμετοχής.
Στους τρεις πρώτους άνδρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες του αγώνα θα δοθούν και αντίστοιχα κύπελλα.
Μετά το τέλος του αγώνα(την άφιξη και του τελευταίου αθλητή) και πριν την έναρξη των περιβαλλοντικών εκδηλώσεων , θα ακολουθήσει απονομή κυπέλλων και γεύμα προς όλους τους αθλητές και τους συνοδούς τους.
Αφετηρία-Διαδρομή : Ο αγώνας ξεκινά και τερματίζει στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Ποντοκώμης.
Η Ποντοκώμη είναι ένα χωριό , στο κέντρο μιας απύθμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης , λόγω των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ΑΕ , για το οποίο η ΔΕΗ ΑΕ έχει αποφασίσει την αναγκαστική απαλλοτρίωση , τόσο του οικισμού αυτού καθ’ αυτού , όσο και των 5000 στρεμμάτων , του τελευταίου ζωτικού χώρου που καλύπτει βορείως τον οικισμό.
Ξεκινάμε και οδεύουμε προς το δάσος Ποντοκώμης(χμ 2,2). Το συναισθηματικό δέσιμο των κατοίκων με αυτό το δάσος είναι δυσανάλογο του όγκου του . Είναι το σημείο των κοινωνικών μας εκδηλώσεων , των συναθροίσεων , ο χώρος ψυχαγωγίας των κατοίκων από την εποχή που εγκαταστάθηκαν στον οικισμό.
Ανηφορίζουμε για Μαυροπηγή(χμ 4,7). Ένα χωριό του οποίου η μοίρα συνδέεται με αυτή της Ποντοκώμης καθότι (σύμφωνα με τα σχέδια της ΔΕΗ ΑΕ) οι κάτοικοί του καλούνται να εγκαταλείψουν το χωριό του έως το 2018 σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα ( το 2022 είναι το όριο εγκατάλειψης του οικισμού Ποντοκώμης).
Αφού διασχίσουμε τον οικισμό , κατηφορίζουμε και βλέπουμε το δάσος της Μαυροπηγής , τον τελευταίο πνεύμονα του οικισμού , αφήνουμε αριστερά το ορυχείο Μαυροπηγής (και στο μυαλό μας έρχονται οι αγώνες των κατοίκων ενάντια σε αυτό το ορυχείο) μπροστά μας βλέπουμε το ορυχείο Κομάνου και καταλήγουμε στη διασταύρωση Μαυροπηγής -Πτολεμαΐδας (χμ 7,4) και κινούμαστε δεξιά . Αριστερά μας έχουμε συνεχώς τον καταστραφέντα οικισμό Κομάνου.
Αφού περάσουμε το σταυρό Κομάνου(χμ 9,2) κινούμαστε παράλληλα με το ορυχείο Καρδιάς , το ορυχείο του 6ου τομέα , τους «νέους» ταινιόδρομους , τους νέους στόχους ορυχείων της ΔΕΗ.
Γρήγορα φτάνουμε στη διασταύρωση Ποντοκώμης(χμ 12,7) , περνάμε μετά από τον ΑΗΣ Καρδιάς , κινούμαστε κάτω από τις καμινάδες και δίπλα στους «οπωρώνες» της υπερυψηλής δηλαδή το κέντρο υπερυψηλής τάσης ΚΥΤ Καρδιάς.
Ακολουθώντας την σήμανση για Μαυροδένδρι φτάνουμε στο Σχολείο του Οικισμού(χμ 17) έχοντας διασχίσει το μέγιστο της διαδρομής μας.
Το Μαυροδένδρι είναι πρωτεύουσα του Δήμου μας . Οικισμός με σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα , τα οποία είναι σίγουρο ότι θα επιδεινωθούν από την διάνοιξη του νέου ορυχείου. Η βιωσιμότητα και αυτού του οικισμού , εξ αιτίας των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ΑΕ , είναι απολύτως αμφίβολη. Μετά το Μαυροδένδρι και σε 4,4 χμ τερματίζουμε στο κέντρο του χωριού(χμ 21,4).
Στεπ: Στη διαδρομή θα υπάρχουν πολλοί σταθμοί (περίπου ανά τρία χμ) πλήρως εξοπλισμένοι.
1. Ποντοκώμη (0 χμ) : Αφετηρία
2. Δάσος Ποντοκώμης(2,2 χμ) : νερό
3. Μαυροπηγή (πνευματικό κέντρο)(4,7χμ): ισοτονικά –νερό κλπ
4. Διασταύρωση Μαυροπηγής(7,4χμ) : νερό
5. Σταυρός Κομάνου(9,2χμ): : ισοτονικά –νερό- μπισκότα κλπ
6. Διασταύρωση Ποντοκώμης (12,7χμ): ισοτονικά –νερό κλπ
7. Μαυροδένδρι (Δημοτικό Σχολείο)(17χμ) ισοτονικά –νερό κλπ
8. Ποντοκώμη –Τερματισμός(21,4 χμ): ισοτονικά –νερό- φρούτα κλπ
Δικαίωμα συμμετοχής : Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ελεύθερα αθλούμενοι , οι αθλητές συλλόγων κλπ από ηλικίας 18 ετών και άνω. ( Για κάτω από 18 ετών πρέπει να γίνει η εγγραφή συνοδεία γονέα και με υπεύθυνη δήλωση αυτού). Κάθε συμμετέχων πρέπει να έχει εξεταστεί πρόσφατα από γιατρούς , να χαίρει άκρας υγείας και να είναι σε κατάσταση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτού του αγώνα. Τη δήλωση συμμετοχής θα συνοδεύει υπεύθυνη δήλωση που θα πιστοποιούνται τα παραπάνω.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές τηλεφωνικά στο Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη (κ Κατακαλίδη Νικόλαο 2461352200 ) και κατά την ημέρα του αγώνα έως τις 10:00 πμ στο χώρο της γραμματείας του αγώνα.
Πληροφορίες –Υπεύθυνοι Εκδηλώσεων
Για τη Δημοτική Επιχείρηση ,ο πρόεδρός της , Καρασαββίδης Λευτέρης , 6982071808
Για τους συλλόγους , Αθανασιάδης Ανδρέας , 6975907558
& στα site και blog:
http://www.dimosypsilanti.gr/ (Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη)
http://pontokomicom.blogspot.com/ και http://www. pontokomi.com(Σύλλογος Περιβάλλοντος Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη)
http://www.mayrodendri.tk (Σύλλογος Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου)
http://mavropigi.blogspot.com/ (Σύλλογος Πληττομένων Μαυροπηγής)
http://pontokomi-running.blogspot.com/ (Blog του αγώνα)

Φόβος δημοσιονομικής κατάρρευσης

Η Κομισόν χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου για να «προλάβει» τις παροχές της κυβέρνησης. Στην φθινοπωρινή έκθεσή της για την οικονομία της ΕΕ, περιλαμβάνονται εκτιμήσεις για εκτίναξη χρέους και ελλείμματος σε πρωτοφανή επίπεδα το 2011, αν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα...

... Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα βρεθεί σε ύφεση κατά 1,1% του ΑΕΠ, το 2010 θα περάσει σε οριακή ανάπτυξη 0,3% και το 2011 θα επιταχύνει ελαφρά, στο 0,7%, με πολύ ηπιότερους ρυθμούς από την ευρωζώνη που θα φτάσει το 0,7% του χρόνου και το 1,5% το 2011.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 12,7% του ΑΕΠ και το 2010 θα μειωθεί οριακά μόνο, στο 12,2%, ενώ το 2011 θα πάρει ξανά την ανιούσα φτάνοντας ως το 12,8%, χωρίς φυσικά να υπολογίζονται τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Η εικόνα ωστόσο θα είναι κατά πολύ χειρότερη στην μεγάλη «πληγή» της ελληνικής οικονομίας, που είναι το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις της Επιτροπής, το δημόσιο χρέος φέτος θα ανέλθει στο 112,6% του ΑΕΠ, αλλά το 2010 λόγω των προθέσεων της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παροχές προς τους ασθενέστερους και την δοκιμαζόμενη οικονομία θα εκτιναχθεί στο 124,9%! Και όχι μόνο αυτό, αλλά χωρίς πρόσθετα μέτρα για την βελτίωση των δημοσιονομικών, για το 2011 γίνεται η ζοφερή πρόβλεψη για άλμα στο 135,4%!

Η επισήμως καταγεγραμμένη ανεργία αντίστοιχα θα κλείσει στο 9% φέτος και το 2010 θα αυξηθεί ως το 10,2%, ενώ το 2011 θα φτάσει το 11%.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υπό έλεγχο και το 2009 δεν θα ξεπεράσει το 1,2%, ενώ την επόμενη διετία θα ενισχυθεί ελαφρά, στο 1,4% και το 2,1%.

Από ... antinews.gr

Στις Βρυξέλλες ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρ. Σταϊκούρας


Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία, έλαβε μέρος στη Συνάντηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009...

... Οι εργασίες της Επιτροπής επικεντρώθηκαν, αφενός στο Ιδεολογικό Κείμενο, του επικείμενου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφορικά με την σημασία της φιλοσοφίας της «Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς» σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον, και αφετέρου στις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, μεταξύ των μελών της Επιτροπής διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις για τα καίρια προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή κοινότητα, τα προγράμματα ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής. Ο κ. Σταϊκούρας, μεταξύ άλλων, εστίασε τον προβληματισμό του στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και στις ευρύτερες επιπτώσεις αυτής στο ευρωπαϊκό κοινωνικοοικονομικό σύστημα, υπογραμμίζοντας πως καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη η λήψη αποτελεσματικών μέτρων και πολιτικών σε κοινοτικό επίπεδο. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του σύγχρονου ευρωπαϊκού κοινωνικοοικονομικού μοντέλου, τονίζοντας πως «θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής προστασίας, προωθώντας περισσότερο ενεργητικές πρακτικές και πολιτικές κοινωνικής προστασίας που διασφαλίζουν την άμεση επιστροφή των ανέργων στην αγορά εργασίας. Συνάμα, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του κράτους στην προώθηση και διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού σε κάθε διάσταση της οικονομίας, ενώ το νέο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας οφείλει να βασιστεί στις σε νέες πηγές ανάπτυξης, όπως η γνώση, η έρευνα και καινοτομία, και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Οι απόψεις και προτάσεις του κ. Σταϊκούρα έγιναν στην πλειονότητά τους δεκτές από τα μέλη της Επιτροπής και ενσωματώθηκαν στο Ιδεολογικό Κείμενο που θα ψηφιστεί από το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκό Κόμματος στη Βόννη στις αρχές Δεκεμβρίου.

Επίθεση «αντιεξουσιαστών» δέχθηκε η Σώτη Τριανταφύλλου. Στην παρουσίαση βιβλίου της


Αναρτήθηκε από ....energoipoliteskv.blogspot.com



Η συγγραφέας έχει δεχθεί απειλές και στο παρελθόν

Στόχος νεαρών που δήλωσαν «αντιεξουσιαστές» έγινε το βράδυ της Δευτέρας η γνωστή συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο «Ο χρόνος πάλι», στον πολυχώρο «Φλοράλ» στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με τα Νέα, μία ομάδα επτά νεαρών εισέβαλε στην αίθουσα και πέταξε αυγά εναντίον της. Οι νεαροί ζήτησαν από τη συγγραφέα να αποχωρήσει, απαιτώντας μάλιστα να παρουσιάζει στο εξής τα βιβλία της στο Κολωνάκι.

«Ορισμένοι αισθάνονται κατατρεγμένοι, εγώ δεν είμαι. Η ενέργεια δείχνει το κοινωνικό μίσος που θεωρείται επαναστατικό, ενώ είναι συντηρητικό. Όλη η ενέργεια, ακόμα και η συμπεριφορά τους, δείχνει φονταμενταλιστική νοοτροπία. Δεν είναι τα αυγά αυτά καθαυτά, που είναι μία παλιά ιστορία, που συνήθως χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο διαδηλώσεων. Εδώ αισθάνθηκα ότι μου επιτέθηκαν θέλοντας να με πλήξουν ως άνθρωπο» δήλωσε στα Νέα η κ. Τριανταφύλλου.

Όπως είπε, έχει δεχτεί και παλιότερα απειλές. Συγκεκριμένα, την έχουν απειλήσει με μαχαίρι έξω από το σπίτι της, ενώ τής έχουν διαμηνύσει πως «θα την πάθω σαν την Κούνεβα, αλλά από αριστερά».

«Εγώ τα έχω συνηθίσει όλα αυτά -και ίσως οι άνθρωποι αυτοί σε δύο χρόνια να πιστεύουν κάτι άλλο» πρόσθεσε.

Πάντως, η εισβολή των νεαρών στο «Φλοράλ» δεν διέκοψε την εκδήλωση, που ολοκληρώθηκε κανονικά με την ομιλία της συγγραφέως, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους πολίτες που είχαν πάει στον πολυχώρο για την παρουσίαση του βιβλίου.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ καταγγέλλει την επίθεση αυτή, τονίζοντας ότι «τροφοδοτεί το κλίμα της γενικευμένης αστυνομοκρατίας που επικρατεί στην περιοχή των Εξαρχείων όλο το τελευταίο διάστημα».

»Πράξεις σαν την χθεσινή οδηγούν στον εκφασισμό της περιοχής των Εξαρχείων με έναν άλλο τρόπο», καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ

Παραμένει «blogger» ο Πανάρετος!

Αναρτήθηκε από .....energoipoliteskv.blogspot.com

Σημαντική σημειολογία έχει η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να αναθέσει στον υφυπουργό Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Γιάννη Πανάρετο, την πολιτική ευθύνη της επίβλεψης της ανοιχτής διακυβέρνησης (opengov.gr).
Ο κ. Πανάρετος αποτελεί διαχρονικό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, με τον οποίο συνδέονται με στενή φιλία...

... Ήταν, μεταξύ άλλων, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και υπεύθυνος για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, σε παλαιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, ενώ μετά το «δαχτυλίδι» του 2004, εγκαταστάθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη, δίπλα στον νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Μαζί με την Τίνα Μπιρμπίλη και τον Γιάννη Ραγκούση, ήταν ουσιαστικά εκείνοι που έφτιαξαν τον διεισδυτικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ στο διαδίκτυο, που αποδείχτηκε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος για την Κυβέρνηση Καραμανλή στην κοινωνία.
Ο ίδιος ο Γιάννης Πανάρετος άλλωστε είναι blogger και παραμένει και μετά τον διορισμό του στην Κυβέρνηση Παπανδρέου.
Στην προσωπική ιστοσελίδα του μάλιστα, διαβάζει και απαντά ο ίδιος σε σχόλια χρηστών του Internet.


Από .... parapolitika.gr

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΙΧ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Αναρτήθηκε από ....energoipoliteskv.blogspot.com



Η Λύση είναι στη Βιώσιμη Μετακίνηση

Για τους Οικολόγους Πράσινους η κατάργηση της επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ΙΧ με νέα, αποτελεί μια σωστή αλλά μισή κίνηση. Σε μια εποχή πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης η διάθεση δημόσιων πόρων ύψους τουλάχιστον 400.000.000 ευρώ, και η αντίστοιχη πρόσκληση προς τους πολίτες να υπερχρεωθούν, αποτελούσε πραγματικό παραλογισμό. Τα μέτρα Σουφλιά είχαν σχεδιαστεί με στόχο την ανάκαμψη της αγοράς αυτοκινήτων και όχι την προστασία του περιβάλλοντος [1]. Η Ελλάδα δεν έχει καν κίνητρο να προστατέψει θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπως άλλες χώρες που εφάρμοσαν αυτό τέτοια μέτρα (Γερμανία, Ισπανία κα).


Ολοκληρωμένη θα ήταν η κίνηση της κυβέρνησης αν παράλληλα ανακοίνωνε ένα σχέδιο για τη βελτίωση των συγκοινωνιών και έδινε κίνητρα για οριστική απόσυρση (και όχι αντικατάσταση) αλλά και μείωση της κίνησης των ΙΧ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε να δοθούν κίνητρα, πχ κάρτες απεριορίστων διαδρομών ή εκπτώσεις σε ΚΤΕΛ, τρένο και πλοία, ΜΟΝΟ σε όσους πολίτες αποσύρουν παλιά ΙΧ και δεσμεύονται ότι στα επόμενα 3 τουλάχιστον χρόνια δεν θα αγοράσουν αυτοκίνητο. Μια τέτοια πολιτική, αν και έχει κάποιο δημοσιονομικό κόστος, οδηγεί σε βελτίωση των συνθηκών ζωής και μείωση της ρύπανσης από την κίνηση των παλαιών οχημάτων.


Η μείωση της χρήσης του ΙΧ μέσα στις πόλεις είναι ο μόνος ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να περιοριστεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας στις πόλεις. Για να το πετύχουμε όμως πρέπει, τόσο οι πόλεις όσο και το σύστημα των συγκοινωνιών, να οργανωθούν σε διαφορετική βάση. Σήμερα το 70% των μετακινήσεων γίνεται με ΙΧ. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτείνουμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε κεντρικό και περιφερειακό/τοπικό επίπεδο ώστε οι μετακινήσεις με ΙΧ μέσα σε 5 χρόνια να περιοριστούν σε κάτω από 30%, ενώ οι μετακινήσεις με δημόσιες συγκοινωνίες και ποδήλατο να φτάνουν τουλάχιστον το 70%. Αυτός ο στόχος είναι ήδη πραγματικότητα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Ορισμένες μάλιστα έχουν υπογράψει τη Χάρτα των Βρυξελλών και δεσμεύονται εθελοντικά να φτάσουν οι μετακινήσεις με ποδήλατο στο 15% μέχρι το 2020.


Εργαλεία για την υποστήριξη μιας τέτοιας αλλαγή των πολιτικών για τις μετακινήσεις υπάρχουν πολλά που δοκιμάζονται ή εφαρμόζονται ήδη σε διάφορες χώρες. Ένα τέτοιο εργαλείο που βοηθάει να γίνουν οι μετακινήσεις και οι μεταφορές πιο βιώσιμες είναι η επιβάρυνση κυρίως της κίνησης των ΙΧ ( όχι τόσο της κατοχής ΙΧ) αλλά και της δέσμευσης δημόσιου χώρου. Η φιλοσοφία της κυβέρνησης δεν προχωράει σε νέες προσεγγίσεις, κάνει απλώς πιο ορθολογικές τις ρυθμίσεις Σουφλιά στο πλαίσιο μιας πολιτικής που βλέπει το ΙΧ ως μέσο είσπραξης εσόδων για το κράτος. Και με τα νέα μέτρα (πιο ορθολογικά), κριτήριο για τον υπολογισμό των τελών δεν είναι η συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση του αυτοκινήτου αλλά η παλαιότητα και ο κυβισμός του. Έτσι, μεγάλοι χαμένοι θα είναι πάλι όσοι πολίτες χρησιμοποιούν το ΙΧ τους πολύ λίγο. Μια νέα προσέγγιση θα ήταν η φορολογική επιβάρυνση να αφορά στην κυκλοφορία και την πραγματική επιβάρυνση του περιβάλλοντος κι όχι την κατοχή ΙΧ, δηλαδή θα φορολογείται - κυρίως μέσα από την κατανάλωση καυσίμου - η πραγματική χρήση του αυτοκινήτου (μικρή ή μεγάλη χρήση), οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ρύπων ανά χιλιόμετρο, ο τρόπος οδήγησης με τρόπο ώστε να αποθαρρύνεται η υπερβολική χρήση του ΙΧ (όχι η κατοχή του για λογικές χρήσεις).



[1]. Η απόσυρση, όπως είχε σχεδιαστεί από τον κ. Σουφλιά, ήταν αμφίβολο αν θα συνέβαλλε σε περιβαλλοντικούς στόχους (μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας) μια και οδηγούσε σε αύξηση της αυτοκίνησης και σε επιδείνωση των κυκλοφοριακών συνθηκών. Η ποιότητα της ατμόσφαιρας σε μια πόλη δεν σχετίζεται τόσο με την απόδοση κάθε οχήματος όπως τη δίνει το εργοστάσιο κατασκευής του αλλά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν σε μια πόλη, τη χρήση που γίνεται σε ένα όχημα (αν κάνει πολλά ή λίγα χιλιόμετρα), τη συντήρησή του κα. Επίσης, ο λεγόμενος "πράσινος δακτύλιος" που περιλαμβάνονταν στα μέτρα Σουφλιά, αφορούσε τα αυτοκίνητα με εκπομπές CO2 μέχρι 140γρ/χλμ τα οποία χαρακτήριζε σαν "πράσινα" και επέτρεπε την είσοδό τους στο δακτύλιο χωρίς περιορισμούς. Στην πραγματικότητα από το 2012 τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη πρέπει να έχουν εκπομπές μέχρι 130γρ/χλμ. με βάση την Οδηγία 443/2009, ενώ για το 2020 ο στόχος είναι 95γρ/χλμ. Πλεονέκτημα λοιπόν δεν δίνονταν στα περισσότερο πράσινα αλλά στα νέα αυτοκίνητα. Ένα παλιό μικρό όχημα, καλά συντηρημένο, μπορεί να έχει πολύ μικρες εκπομπές CO2 (γύρω στα 110 γρ/χλμ για ένα Citroen 2CV) σε συγκεκριμένες συνθήκες κυκλοφορίας κι οδήγησης, πολύ κάτω από πολλά νέα αυτοκίνητα ή όσο και ένα μικρό υβριδικό.

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv.blogspot.com