Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία...


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com


«Στόχος η ενότητα-Στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά»!

Aπό την ΕΛΣΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ

Η, αναμφισβήτητα μεγάλη, εκλογική ήττα της 4ης Οκτωβρίου και η συνακόλουθη παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από τη θέση του προέδρου οδήγησαν τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στην αναζήτηση της διάδοχης κατάστασης και την προσπάθεια για ένα νέο, δυναμικό ξεκίνημα. Όπως είναι γνωστό, λοιπόν, στην αφετηρία της δύσκολης αυτής περιόδου, με την ανακοίνωση και των πρώτων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος, υπέγραψα το κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Ήταν μια επιλογή με βάση συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και θέσεις που εξέφρασε τις πρώτες εκείνες ημέρες η υποψήφια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και στην πορεία μέχρι την εκλογική διαδικασία της 29ης Νοεμβρίου, με αφετηρία το σημαντικό, από πολλές απόψεις, έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, διεφάνη πως και άλλοι υποψήφιοι πρόεδροι διαθέτουν σαφή πολιτικό λόγο, ξεκάθαρες απόψεις για την επόμενη ημέρα και...

σχέδιο για να οδηγήσουν και πάλι τη μεγάλη μας παράταξη σε μια εκλογική νίκη. Παράλληλα, η εμφανής ύπαρξη συγκεκριμένων μηχανισμών, αλλά, κυρίως, συμπεριφορές και κινήσεις συγκεκριμένων στελεχών που ανήκουν στο περιβάλλον της, καθ’ όλα άξιας και ικανής, Ντόρας Μπακογιάννη, προσωπικά με ενόχλησαν βαθύτατα και κατέδειξαν πως κάποιοι αντιλαμβάνονται την επόμενη μέρα της Νέας Δημοκρατίας ως….δική τους ανέλιξη! Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, αλλά και με βάση τις αρχές και τις αξίες της μεγάλης παράταξης μας, δηλώνω πως στηρίζω ανεπιφύλακτα την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά για την ηγεσία του κόμματος, πεπεισμένη πως είναι ο πρόεδρος εκείνος, ο οποίος θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε μια νέα εποχή, κλείνοντας το δρόμο σε προσωπικές πολιτικές και μηχανισμούς που τόσο έχουν πληγώσει τα στελέχη, τα μέλη και τους ψηφοφόρους μας. Με πίστη και εμπιστοσύνη στους βασικούς προγραμματικούς άξονες της υποψηφιότητας του κ. Σαμαρά, για Ενότητα-Οργάνωση-Ιδεολογία-Αντιπολίτευση.

Παράλληλα, δεσμεύομαι να στηρίξω ανεπιφύλακτα όποιον εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο τη διαφύλαξη της ενότητας και την ανασύνταξη της παράταξης, στο δρόμο προς την εξουσία και απέναντι σε ένα ΠΑΣΟΚ που ήδη αρχίζει να απογοητεύει τον ελληνικό λαό με τις πολιτικές του.

Τέλος, θα ήθελα να απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας να συμμετάσχουν μαζικά και καθολικά, (όποιον και επιλέξουν από τους τρεις άξιους και ικανούς υποψήφιους), στην κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, που θα λάβει χώρα την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, ώστε η νέα ηγεσία να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής και να αντλήσει δύναμη για τη συνέχεια. Για μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία, για νέους, όμορφους και νικηφόρους αγώνες!

Από.....Press-gr

Η Μαρία Δαμανάκη η νέα επιτροπός της Ελλάδας στην Ε.Ε


Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com


Η Μαρία Δαμανάκη θα είναι το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, κατά την οποία επιλέχθηκε ο πρώτος πρόεδρος και η υπουργός Εξωτερικών της Ένωσης.

Τις τελευταίες ημέρες αναμένετο ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει στη θέση του επιτρόπου γυναίκα, χωρίς να είναι γνωστό ποια, τόσο λόγω της πάγιας θέσης της για προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, όσο και γιατί ανάλογη επιθυμία έχει εκφράσει προς τις χώρες που δεν είχαν ανακοινώσει ακόμη επίτροπο ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο.

«Έχουμε επιλέξει, έχω επιλέξει, ένα πρόσωπο το οποίο έχει μεγάλη προσφορά στην ελληνική πολιτική ζωή, πολλούς αγώνες για τη δημοκρατία, και είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρει και στην Ευρώπη από όποια θέση και αν αναλάβει στην Επιτροπή. Είναι η Μαρία Δαμανάκη» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στον σημερινό επίτροπο κ. Σταύρο Δήμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι τιμά και εκτιμά το έργο και τη συνεισφορά του.

Από.....Citypress-gr

Πρέπει να δώσουν στοιχεία και να εγγραφούν ως μέλη...

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com


...για να μπορούν να ψηφίσουν στη ΝΔ.

     Αυτή είναι η αίτηση

.


Αυτήν την αίτηση επαναβεβαίωσης ή εγγραφής μέλους στη ΝΔ πρέπει να συμπληρώσουν, οπωσδήποτε, όσοι θέλουν να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή για την εκλογή νέου αρηχγού. Χωρίς τη συμπλήρωση της αίτησης αυτής, δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου...

Από.......Press-gr

"Συμμετοχή για να βγει η χώρα από την εντατική"


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Χρονιά για την εμπέδωση ριζικών αλλαγών χαρακτήρισε το 2010, ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα καλέσει σε εθνικό διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους για τις τομές που πρέπει να γίνουν σε φορολογικό, ασφαλιστικό και πολιτικό σύστημα, λειτουργία του κράτους, υγεία και παιδεία.


Επεσήμανε, ότι μετά την εκλογή της ηγεσίας στη ΝΔ, θα ζητήσει συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Κ. Παπούλια, για τη διαφθορά και την ανομία.

"Αναλάβαμε την ευθύνη και δεν ψάχνουμε άλλοθι στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης", είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2010 είναι μόνο ένα πρώτο βήμα για το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών. Σημείωσε ότι η διεθνής κρίση απλά επιδείνωσε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά

"Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων για να βγει το συντομότερο η χώρα από την εντατική", σημείωσε ο πρωθυπουργός σε δήλωση του μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση βάζει στο επίκεντρο της πολιτικής της τον άνθρωπο, ενώ υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται βρίσκονται σε συνάφεια με τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, "στηρίζει τους ασθενέστερους με την ανάπτυξη, με την επένδυση σε νέους τομείς" και γίνεται το "πρώτο βήμα για να κλείσει ο κύκλος της ανασφάλειας".

"Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα", τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι "κάνουμε τις ρήξεις με τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν".

"Ο σημερινός προϋπολογισμός είναι ένα πρώτο βήμα", υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι "ξεκινάμε το νοικοκύρεμα για τα δημόσια οικονομικά: Να ξέρει ο πολίτης ότι φορολογείται δίκαια, που πάνε τα λεφτά του, ότι κανένας δεν θα μείνει στο περιθώριο και όλοι θα έχουν πρόσβαση σε καλύτερη υγεία, παιδεία, πρόνοια και περιβάλλον".

"Δεν μας φταίει καμία διεθνής κρίση", υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου. "Όσο δεν κάνουμε τις ρήξεις με τα μεγάλα προβλήματα, τόσο θα μας οδηγούν σε νέες κρίσεις. Όσο δεν έχουμε το θάρρος να αλλάξουμε, τόσο δεν θα παράγουμε προϊόντα και υπηρεσίες ανταγωνιστικές, τόσο η οικονομία θα παραμένει στάσιμη", τόνισε και πρόσθεσε: "Όσο δεν χτυπάμε τα προβλήματα στη ρίζα τους, τόσο θα καλείται η οικογένεια να πληρώνει τα σπασμένα άλλων".

Εθνικός διάλογος και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αρχίζει άμεσα ο "εθνικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για να αποφασίσουμε μαζί τις μεγάλες τομές", ενώ γνωστοποίησε ότι αμέσως μετά την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ, θα ζητήσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας,για να αντιμετωπιστεί από κοινού το πρόβλημα της διαφθοράς.

"Το σχέδιό μας είναι συνολικό και είμαστε στα πρώτα βήματα. Θα δώσουμε λύσεις που ανοίγουν νέες δυνατότητες στη χώρα μας και στους πολίτες", τόνισε, σημειώνοντας ότι "θα προχωρήσουμε σε ανατροπές, ακόμα κι αν θίγουν μικροσυμφέροντα και βολεμένες καταστάσεις, γιατί έχουμε εντολή".

Ο πρωθυπουργός κατέληξε στην ομιλία του με τη φράση: "Μπορούμε και θα πετύχουμε".

Από....Nooz.gr

Προτάσεις της Κίνησης Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS για τον κόλπο


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Νοέμβρης 2009

Επειδή εκτιμάμε ότι:

- Το πρόβλημα του Μαλιακού παραμένει, δεν αντιμετωπίστηκε στην ουσία του και η απειλή της ολικής του καταστροφής είναι ορατή.

- Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των υποσχέσεων των αρμοδίων φορέων και τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. Δεν έχει γίνει τίποτα που να μας ικανοποιεί και οι αρχές του τόπου επανέρχονται διαρκώς σε «μελέτες για τις μελέτες».

- Δεν αρκούν οι κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως η αγορά σκάφους από τη Διεύθυνση Αλιείας της ΝΑΦ ή μόνο εξαγγελίες.

Εμείς θέλουμε καθαρή ξανά τη θάλασσά μας και πιστεύουμε η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν βρίσκεται σε καινούργιες μελέτες, αλλά σε έργα. Έργα άμεσα και μακροπρόθεσμα. Εκφράζοντας την αγωνία αλλά και την αγανάκτηση των μελών μας, ζητάμε τα εξής:

1. Από την πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία

- Θεσμοθέτηση και λειτουργία της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ - ΜΑΛΙΑΚΟΣ

- Σύσταση Φορέα Διαχείρισης Σπερχειού – Μαλιακού

- Χαρακτηρισμός του Σπερχειού και των παραποτάμων του ως “ευαίσθητου αποδέκτη”

-Ένταξη της κοιλάδας του Σπερχειού στο πρόγραμμα απονιτροποίησης

- Δίκτυο σταθμών μέτρησης της ποιότητας των νερών του Μαλιακού και όλων των λεκανών απορροής που εκβάλλουν στο Μαλιακό.

-Έρευνα για τις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στα νερά του Μαλιακού και της Κοιλάδας του Σπερχειού και άμεση δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

- Θεσμοθέτηση της Αλειοφυλακής και πρόσληψη αλειοφυλάκων για το ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ και το Λιβάρι

- Αυστηρή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

- Εφαρμογή της Οδηγίας - Πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΕ σε ό,τι αφορά τη πληροφόρηση και τη διαβούλευση για τα Υδατικά Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Διαμερισμάτων με τους πολίτες

2. Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

- Aμεση στελέχωση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος με ικανό αριθμό επιστημόνων σε σχετικές ειδικότητες

- Προληπτικό έλεγχο και επίβλεψη στη λειτουργία όλων των βιολογικών καθαρισμών αστικών και βιομηχανικών λυμάτων

- Απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των βυτιοφόρων βοθρολυμάτων τις απογευματινές και βραδινές ώρες

- Χωροθέτηση και σταδιακή απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από τον Μαλιακό Κόλπο

- Έρευνα για τις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στα νερά του Μαλιακού και της κοιλάδας του Σπερχειού

- Πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις μελέτες και την έρευνα για τα νερά του Μαλιακού

3. Από τους δήμους και την ΤΕΔΚ

- Κατασκευή και λειτουργία το συντομότερο δυνατό των βιολογικών καθαρισμών όλων των οικισμών

- Aμεση επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Λαμίας

- Απομάκρυνση όλων των σκουπιδιών από τις όχθες του Σπερχειού με άμεσο κλείσιμο και αποκατάσταση όλων των παράνομων χωματερών.

- Καμπάνια και μέτρα για την προώθηση της μείωσης και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων και της εφαρμογής της κομποστοποίησης σε όλους τους δήμους με στόχο τα μηδενικά απόβλητα

- Διαδημοτική συνεργασία – δικτύωση των παράκτιων δήμων για όλα αυτά τα θέματα και κυρίως για την λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και την κοινή δράση σε θέματα απομάκρυνσης των εστιών ρύπανσης και την απορρύπανση

4. Από τους πολίτες

- Να είναι πιο υπεύθυνοι και ενεργοί(διαχείριση των σκουπιδιών τους, πίεση στους φορείς, επαγρύπνηση και άμεση αναφορά για οποιαδήποτε περίπτωση ρύπανσης πέφτει στην αντίληψη τους)

- Να μην εμπιστεύονται εύκολα όσους υπόσχονται πολλά χωρίς να πράττουν έργα.

- Να πλαισιώσουν την Κίνηση Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS και όποια κίνηση, σύλλογο κλπ «βάζει πλάτη» για το τεράστιο θέμα του κόλπου και του περιβάλλοντος γενικότερα.

5. Εμείς

- Επιδιώκουμε συνάντηση με τους Υπουργούς: Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

- Θα ζητήσουμε συνάντηση με τον νέο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, και θα επισκεφθούμε τους φορείς, όπως: ΤΕΕ, Επιμελητήριο, Φορείς επαγγελματιών, Ιατρικό Σύλλογο, Δικηγορικό Σύλλογο κλπ

- Θα επαναλάβουμε νέο κύκλο επαφών με τους δημάρχους των παράκτιων δήμων, αλλά και των παραποτάμιων δήμων του Σπερχειού.

- Θα συγκεντρώσουμε όλες τις σχετικές μελέτες ή αντίγραφά τους για τον Μαλλιακό και το Σπερχειό που έγιναν από φορείς (π.χ. Πανεπιστήμια, ΕΛΚΕΘΕ, ΙΓΜΕ, Γενικό Χημείο του Κράτους, Νομαρχία, Δήμους ή ιδιωτικά εργαστήρια) για να συγκροτήσουμε ένα αρχείο πληροφόρησης σχετικά με το παρελθόν και το παρόν του κόλπου και της περιοχής που τον επηρεάζει.

- Θα ζητήσουμε από τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (Χημείας, Γεωλογίας, Βιολογίας, Περιβάλλοντος, Πολυτεχνικές σχολές κ.α.) να αναθέσουν εργασίες σε φοιτητές τους σχετικές με τη κατάσταση του Σπερχειού και του Μαλιακού Κόλπου.

- Προγραμματίζουμε ΗΜΕΡΙΔΑ με βασικό περιεχόμενο την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης του Μαλιακού και της Κοιλάδας του Σπερχειού με σεβασμό και προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής. Θέλουμε να παρουσιάσουμε την άλλη διάσταση - απάντηση στην άναρχη, ανεξέλεγκτη, ασύδοτη φερόμενη "ανάπτυξη", που λειτουργεί σήμερα και που τα αποτελέσματά της τα ζήσαμε και τα ζούμε. Να μιλήσουμε για τη βιώσιμη γεωργία με άξονα την ελιά και τα παραδοσιακά προϊόντα ποιότητας, τις νέες όχι υδροβόρες καλλιέργειες, και για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας. Να μιλήσουμε για τον ήπιο βιώσιμο τουρισμό, τον οικοτουρισμό, τον θαλάσσιο και ιαματικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό κλπ τουρισμό. Να μιλήσουμε για τη βιώσιμη παράκτια αλιεία με όρους και όρια, την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από τον κόλπο και την απαγόρευση των μεγάλων σκαφών και των γριγρι. Για την προστασία στο Λιβάρι και για την λειτουργία της αλειοφυλακής.

Στην ημερίδα επίσης να συζητήσουμε για την προστατευόμενη περιοχή ΝATURA 2000, τη διαχείριση των αστικών λυμάτων και απορριμμάτων, των βιομηχανικών λυμάτων των λυμάτων των ελαιοτριβείων και φυσικά της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των ΜΠΕ για τα μεγάλα έργα

Ο Μαλιακός και ο Σπερχειός χρειάζονται λύσεις ΤΩΡΑ.

Η συνεισφορά ΟΛΩΝ μας είναι απαραίτητη.


Από.........maliakos-sos

Οι ανεμογεννήτριες στη Φθιώτιδα


Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com

του Παναγιώτη Λαθούρη

Ο πανικός που έχει πιάσει μερικούς για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, όπου νάναι, δημιουργεί την εντύπωση ότι φθάσαμε στο έσχατο σημείο να έχουμε πλέον εξαντλήσει όλες τις άλλες δυνατότητες στην χώρα, σε γυμνές και βραχώδεις περιοχές, ώστε πλέον να αρχίσουμε συνειδητά να ξηλώνουμε δάση για να βάλουμε Ανεμογεννήτριες! και μάλιστα να ορίζουμε περιοχές δασών εξαιρετικού φυσικού περιβάλλοντος, και ″μακραίωνης ιστορίας συνεργασίας ανθρώπου-φύσης, με εξαιρετική απείραχτη φύση και τοπία παγκόσμιου ενδιαφέροντος″ όπως ανέφερε το χωροταξικό πλαίσιο της περιφέρειάς μας για την ορεινή Δυτική Φθιώτιδα, ως προτεινόμενες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών! Είναι τυχαίο ότι και η Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπ. Γεωργίας, όταν χρειάστηκε να γνωματεύσει για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Σαράνταινα, ήταν απόλυτα απορριπτική με γνωμάτευση-ύμνο για την περιοχή;

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόλυτα απορριπτική αυτή γνωμάτευση των επιστημόνων του Υπ. Γεωργίας αλλά και πλήθους άλλων ειδικών (πανεπιστημιακών καθηγητών περιβάλλοντος, γεωλόγων κλπ.) έγινε για τις καταστροφικές επιπτώσεις στο συγκεκριμένο περιβάλλον, το τοπίο, το έδαφος, τα νερά και τα πανέμορφα γραφικά ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας, που θα προκαλούνταν από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Συνοπτικά αναφέρουμε ότι μία ″τυπική″ ανεμογεννήτρια 2 MW έχει διάμετρο 85μ., ύψος πύργου 65μ. και συνολικό ύψος περίπου 110μ. (Μια πολυκατοικία 35 ορόφων ή 1 Ολυμπιακό στάδιο όρθιο!)
Για τη θεμελίωσή της χρειάζεται εκσκαφή και μπετό άνω των 800 m3 , ενώ για το σύνολο κάθε πάρκου χρειάζονται διανοίξεις δρόμων μεγάλης ακτίνας καμπυλότητας για μεταφορά των μεγάλου μήκους πτερυγίων, ισοπεδώσεις και συνοδά έργα με εκτεταμένα δίκτυα μέσης τάσεως και υψηλής τάσεως με πυλώνες και υποσταθμούς για τα οποία επίσης χρειάζονται εκσκαφές, ισοπεδώσεις και δρόμοι πρόσβασης. Θα υπάρξει αδυναμία αναχλόασης λόγω υψομέτρου, αλλαγές του υδροκρίτη, διάβρωση εδαφών, καταστροφή δασών, επιπτώσεις στις πηγές ύδρευσης (των χωριών) που είναι πολύ κοντά στην κορυφογραμμή, αύξηση των κατολισθήσεων των χωριών λόγω του ασταθούς και ολισθηρού υπεδάφους (φλύσχης), υπόκωφος θόρυβος στους οικισμούς.
Σκεφτείτε ένα φυσικό και αδιατάραχτο τοπίο με πλούσια δάση να γεμίσει ξαφνικά με αυτές τις θηριώδεις ανεμογεννήτριες και τα συνοδά τους έργα.
Τα αιολικά πάρκα με τον τεράστιο όγκο αυτών των ανεμογεννητριών κυριαρχούν στο τοπίο και φράζουν τους ορίζοντες!
Δεν θέλουμε να γίνει ο τόπος μας ένα άλλο είδος Πτολεμαϊδας!
Ο Νομός μας ήδη συνεισφέρει στην αναγκαία εθνική προσπάθεια με την εγκατάσταση υδροηλεκτρικών στην Δυτική Φθιώτιδα, ενώ υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες για υδροηλεκτρικά τόσο στην Δυτική Φθιώτιδα όσο και στον υπόλοιπο Νομό, και με την εγκατάσταση κάποιων αιολικών πάρκων σε περιοχές του Νομού που δεν δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον, ούτε καταστρέφουν την προοπτική τουριστικής ανάπτυξης και στο κάτω κάτω δεν έρχονται σε σύγκρουση με τη θέληση της τοπικής κοινωνίας όπως π.χ. στα όρια του Δήμου Στυλίδας με την Κοινότητα Ανάβρας Μαγνησίας, στο όρος Όθρυς, όπου έχει ήδη αναπτυχθεί μεγάλο αιολικό πάρκο και προβλέπεται επέκτασή του.
Στον ανεπτυγμένο κόσμο οδεύουμε σε κατανεμόμενη και όχι συγκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με μικρές εγκαταστάσεις κοντά στα δίκτυα και την κατανάλωση, ιδίως όταν πρόκειται για ανανεώσιμες πηγές. Στις ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Αγγλία, Δανία κλπ.) η εγκατάσταση ανεμογεννητριών προβλέπεται σε περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές, δίπλα σε αυτοκινητόδρομους κλπ., όπου η ανθρώπινη παρέμβαση ήδη έχει αλλοιώσει τα τοπία, ή συγκεντρωμένα σε αβαθείς θαλάσσιες περιοχές. Σε καμμία χώρα δεν εγκατέστησαν ανεμογεννήτριες ξηλώνοντας δάση ή αλπική ζώνη. Σε ορισμένες χώρες έκαναν υπερσυγκέντρωση αιολικών πάρκων μόνο σε ορισμένες περιοχές, όπου όμως ήταν κατάλληλες μόνον για τέτοια χρήση και μοιάζουν με ″κρανίου τόπο″ (π.χ. Καλλιφόρνια), όχι σε περιοχές μνημεία της φύσης.
Η πραγματική ανάγκη για την προώθηση των ΑΠΕ πρέπει να ικανοποιηθεί με μέτρο και σύνεση, χωρίς ακρότητες, και δεν πρέπει να αξιοποιηθεί ως αίτιο ή αφορμή για την αυταρχική επιβολή επιλογών επενδυτών, κεντρικών Υπηρεσιών ή κεντρικής εξουσίας, αλλά να είναι τελικά προϊόν συναίνεσης των τοπικών φορέων και Κοινωνιών. Άλλωστε, δεν δικαιολογείται κανένας πανικός, αφού, με τον υπάρχοντα βαθμό ανάπτυξης των ΑΠΕ και με την προσμέτρηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για 29% ενέργεια από ΑΠΕ το 2020 είναι απολύτως εφικτές.
Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται η αιολική ενέργεια ως «πανάκεια» διότι στον καύσωνα του 2007 όπου η ζήτηση κυμαινόταν μεταξύ 9.300 και 10.300 MW σε όλη τη χώρα τότε ακριβώς που είχαμε μεγάλη ανάγκη από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η συμβολή των εγκατεστημένων ανεμογεννητριών ήταν μηδαμινή λόγω άπνοιας.

Από.....LamiaNews

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com