Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Ο Δημήτρης Αρκιτσαίος φέρεται αυτή την ώρα ως η μόνη σοβαρή πρόταση υποψήφιου Δημάρχου του διευρυμένου Δήμου Αγίου Κωνσταντίνου , Καμένων Βούρλων και Μώλου , υποστηριζόμενου από τη Νέα Δημοκρατία.


Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com

Εν όψει του Καποδίστρια 2 και των δηλώσεων του Υπουργού Eσωτερικών κ. Ραγκούση ότι ο Καποδίστριας 2 θα εφαρμοσθεί στις Δημοτικές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2010 , ο Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας και επί σειρά ετών Αντινομάρχης Φθιώτιδας κ. Αρκιτσαίος το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έκανε περιοδεία στους 3 όμορους Δήμους του Αγίου Κωνσταντίνου των Καμένων Βούρλων και του Μώλου. 

 Τους επισκέφτηκε   θέλοντας  να δει από κοντά τους δημότες αυτών των Δήμων να μιλήσει μαζί τους για τα προβλήματα που τους απασχολούν και να δει πως βλέπουν οι δημότες μια πιθανή υποψηφιότητά του στο διευρυμένο Δήμο. Φαίνεται ότι από τις συναντήσεις και τις επαφές που έκανε , να πείσθηκε ότι οι δημότες του διευρυμένου Δήμου βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα του και θα τον στηρίξουν αν κατέβει για Δήμαρχος με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.    

Βέβαια υπάρχει ένα προβληματάκι για το αν θα του δοθεί η στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία διότι στις πρόσφατες εσωτερικές διαδικασίες που έγιναν για την ανάδειξη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ήταν μέσα στους 1000(βιάστηκε βλέπετε !!!!) που υπέγραψε ότι στηρίζει για αρχηγό την Ντόρα και έτσι χαρακτηρίσθηκε ως Ντοράκιας. Πρέπει να πούμε ότι δεν έβριζε τον κ. Σαμαρά όπως έκαναν κάποιοι άλλοι που το έπαιζαν πρωτοπαλίκαρα της Ντόρας και έλεγαν στα κανάλια ότι τη Δευτέρα θα παραιτηθούν αν εκλεγεί ο κ. Σαμαράς (λες και τους εμπόδιζε κανένας να παραιτηθούν). Τη Δευτέρα όμως είχαν ξεχάσει τη έλεγαν το Σάββατο και τα γύρισαν όλα κολοτούμπα ( οι πολίτες όμως δεν ξεχνούν και τους περιμένουν στη γωνία !!!!)  

Ο ίδιος ο κ. Αρκιτσαίος πάντως φαίνεται να πιστεύει ότι αν τον κατεβάσει για Δήμαρχο η Νέα Δημοκρατία στο διευρυμένο Δήμο θα εκλεγεί σίγουρα. Αλλά και αν δεν τον κατεβάσει πάλι θα παραμείνει απλώς στρατιώτης και θα στηρίξει αυτόν που θα υποδείξει η Νέα Δημοκρατία.

Πράγματι ο Δημήτρης Αρκιτσαίος λόγω του ότι είναι Γεωπόνος στο επάγγελμα και εργάζεται στη Διεύθυνση Γεωργίας του Νομού Φθιώτιδας αρκετά χρόνια έχει αναπτύξει με τους δημότες και των τριών Δήμων (και οι 3 Δήμοι ασχολούνται με τα γεωργικά-αγροτικά ) πολύ καλές σχέσεις διότι δεν φαίνεται να υπάρχει άνθρωπος που να του έχει ζητήσει τη βοήθεια του(από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο) και να του την έχει αρνηθεί.

 Έχει διείσδυση σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Δύσκολα θα βρεθεί δημότης και στους τρείς Δήμους που ο Δημήτρης Αρκιτσαίος δεν θα τον ξέρει με το μικρό του όνομα.

 Γεννήθηκε στη Σκάρφεια ( είναι ντόπιος) και κατάγεται από αγροτική οικογένεια.

 Γνωρίζει τα θέματα που απασχολούν τους τρείς όμορους Δήμους διότι διετέλεσε επί σειρά ετών Αντινομάρχης , τα περισσότερα δε θέματα που απασχολούν τους 3 Δήμους τα έχει χειριστεί προσωπικά.

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθεια του αυτή.

Συλλυπητήρια Κ. Παπούλια για το θάνατο του Γ. Μόραλη

Αναρτήθηκε από .....energoipoliteskv.blogspot.com





«Ο θάνατος του Γιάννη Μόραλη προκαλεί θλίψη σε όλους τους Έλληνες», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.


«Το πάθος του για την τέχνη της ζωγραφικής και η προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό αποτελούν σημείο αναφοράς για όλους μας», συμπληρώνει ο κ. Παπούλιας και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Από ....  naftemporiki.gr

"Εφυγε" ο Χρήστος Λαμπράκης


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

"Έφυγε" σε ηλικία 75 ετών ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, μετά από πολυήμερη δοκιμασία στο "Ωνάσειο". Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, στη 1:00 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ακατάβλητος μαχητής, δημιουργός και πρωτοπόρος, με προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και την αλήθεια, άφησε τεράστιο έργο στον τομέα του Πολιτισμού και της Ενημέρωσης. Ο κόσμος του Τύπου, των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού νιώθει φτωχότερος με την απουσία του.

Η μάχη με τη ζωή χάθηκε για το Χρήστο Λαμπράκη το πρωί της Δευτέρας, στην εντατική του νοσοκομείου όπου εισήχθη. Ακολούθησε ένας αγώνας των γιατρών του με τις λοιμώξεις που έπληξαν το βεβαρημένο του αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, αγώνας ο οποίος απέβη άνισος. Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα.

Σπούδασε στην Αγγλία και την Ελβετία και το 1957, όταν πέθανε ο πατέρας του Δημήτρης Λαμπράκης, ανέλαβε τη διεύθυνση των εφημερίδων και των περιοδικών (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ, Ταχυδρόμος). Στα επόμενα 50 χρόνια το συγκρότημα Λαμπράκη εμπλουτίστηκε με δεκάδες έντυπα τα οποία η Χούντα "στραγγάλισε" και φυλάκισε τον ίδιο.

Το 1989 ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, σε συνεργασία με άλλους εκδότες, ίδρυσε την εταιρία "Τηλέτυπος ΑΕ" η οποία και εισήχθη στο Χρηματιστήριο, μαζί με άλλες εταιρίες του Ομίλου. Ωστόσο, πεδίο δράσης του εκλιπόντος δεν απετέλεσε μόνο ο εκδοτικός χώρος.

Ο χώρος του πνεύματος και της μουσικής βρήκε την δική του στέγη (1991) κάτω από το μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων, το Μέγαρο Μουσικής, "τέκνο" των Φίλων της Μουσικής.

Το 1997 ήταν ο πρώτος εκδότης που πέρασε τα έντυπά του στην ηλεκτρονική ενημέρωση και δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε μεγάλη ηλεκτρονική πύλη.

Το μεγάλο δημιούργημα του Χρήστου Λαμπράκη ήταν, το 1991, το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, το οποίο πλαισίωσαν και υποστήριξαν διακεκριμένοι Έλληνες από το χώρο του Τύπου, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Αρχικός στόχος ήταν η διαμόρφωση ενός ανανεωτικού πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης,σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα, στη δε συνέχεια επεκτάθηκε με δραστηριότητες στην παιδεία,την πολιτιστική κληρονομία, το περιβάλλον, την ανάπτυξη της Περιφέρειας κ.λ.π. και σήμερα αναγνωρίζεται, σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο,ως σημαντικός πρωτοποριακός ερευνητικός φορέας νέων ιδεών.


Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου: "Ο Χρήστος Λαμπράκης εισήχθη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στις 24 Νοεμβρίου 2009 λόγω βαρυτάτης καρδιακής ανεπάρκειας τελικού σταδίου και συνυπαρχόντων πολυσυστηματικών προβλημάτων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΩΚΚ, ο Χρ. Λαμπράκης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης συσκευής υποστήριξης αριστερής κοιλίας της καρδιάς στις 30 Νοεμβρίου 2009. Έκτοτε νοσηλευόταν στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατέληξε λόγω προϊούσης πολυοργανικής ανεπάρκειας".


Συλλυπητήρια μηνύματα

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τονίζει: "Η πολυετής και δημιουργική δραστηριότητα του Χρήστου Λαμπράκη στο χώρο του Τύπου έδεσε τη ζωή του με τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου. Το πάθος του για τον πολιτισμό αφήνει στην Ελλάδα μια ανεκτίμητη κληρονομιά, το Μέγαρο Μουσικής, το έργο ζωής του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους".

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ο Χρήστος Λαμπράκης υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα της δημόσιας ζωής του τόπου. Με την παρουσία του σφράγισε την πορεία της δημοσιογραφίας, των ΜΜΕ και του πολιτισμού. Η συμβολή του στα Γράμματα και τις Τέχνες ήταν μεγάλη. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε: "Ένας από τους κορυφαίους του ευρύτερου δημόσιου βίου, ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, έφυγε σήμερα το πρωί. Πάλεψε σε δύσκολα χρόνια και πέτυχε πολλά. Αφήνει πλούσιο έργο και πολυσήμαντα δημιουργήματα, όπως ο ομώνυμος Δημοσιογραφικός Οργανισμός και το ομώνυμο Ίδρυμα.

Υπήρξε πρωταγωνιστής στο χώρο του Τύπου, της έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Πέρα, όμως, από την ενημέρωση υπηρέτησε τον πολιτισμό στην ευρύτερη έννοιά του. Κυρίως μέσα από το Σύλλογο των Φίλων της Μουσικής. Αλλά όχι μόνον. Προσωπικά, είχα την ευκαιρία, ως Υπουργός Πολιτισμού, να βιώσω την θέρμη, με την οποία αγκάλιαζε κάθε αξιόλογη πολιτιστική πρωτοβουλία. Το Ίδρυμα Λαμπράκη ανέπτυξε δραστηριότητες που αφορούν την Εκπαίδευση, την Τέχνη, το Περιβάλλον, τις νέες μορφές αγροτικής και τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων. Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατό του και συλλυπούμαι τους οικείους και τους συνεργάτες του".

Τα θερμότατα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. "Ο εκλιπών υπήρξε ακάματος εργάτης του πολιτισμού, διανοητής και ανήρ ευπατρίδης, ο οποίος πολλά προσέφερε δια την πολιτισμικήν εξύψωσιν της ελληνικής κοινωνίας. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Κύριος να αναπαύει την ψυχήν του εν χώρα ζώντων μετά δικαίων και αγίων και στα ευαγή έργα πολιτισμού και προσφοράς να τύχει μιμητών", ανέφερε στη σχετική δήλωσή του ο κ. Ιερώνυμος.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε: "O ακάματος εργάτης της ελεύθερης γνώμης και του ελεύθερου λόγου, ο οραματιστής της δημοσιογραφίας αλλά και προστάτης των τεχνών δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Η απώλεια του Χρήστου Λαμπράκη, των δημοκρατικών αγώνων, της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, του Ιδρύματος Λαμπράκη, του Μεγάρου Μουσικής, σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής. Η παρακαταθήκη της δράσης του Χρήστου Λαμπράκη και η κληρονομιά της έγκυρης και έγκριτης ενημέρωσης που παρείχε, ας αποτελέσουν σχολή στο δημόσιο βίο της χώρας μας".

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, δήλωσε: "Η Δημοσιογραφία, ο Πολιτισμός και τα Γράμματα, έχασαν έναν κορυφαίο εκφραστή τους , το Χρήστο Δ. Λαμπράκη, που με τη δράση του σημάδεψε τα ελληνικά δρώμενα. Υπήρξε πρωτοπόρος και οραματιστής με ότι καταπιάστηκε και δημιούργησε.

Η αγάπη του για τις Τέχνες και τη Μουσική αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για τη δημιουργία του πρώτου μουσικού διεθνούς κέντρου της χώρας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών , που αποτέλεσε και αποτελεί σύγχρονο φάρο πολιτισμού της Ελλάδας.Στους οικείους και τους συνεργάτες του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια".

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του εκδότη Χρήστου Λαμπράκη, και καταθέτει στη μνήμη του το ποσό των 300 ευρώ στο λογαριασμό αλληλοβοήθειας της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Από .....Nooz.gr

Έγκριση των τελευταίων τροποποιήσεων των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων


Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com


Η επιτροπή αγροτικής ανάπτυξης ενέκρινε την τρίτη σειρά προτάσεων των κρατών μελών/περιφερειών για την χρησιμοποίηση των χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ, του διαγνωστικού ελέγχου της ΚΓΠ και άλλων μεταφορών πιστώσεων στο πλαίσιο της ΚΓΠ για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η οικονομική κρίση, η κρίση στον τομέα του γάλακτος και η κλιματική αλλαγή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται ένας πολύ εντατικός κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη και δίνεται το πράσινο φως για την γρήγορη διοχέτευση ενός επιπλέον ποσού ύψους 4,6 δισεκατ. ευρώ περίπου στην οικονομία των αγροτικών περιοχών και στη γεωργία κατά το 2009.

Από ....paratiritisfthiotidas

Δωρεάν ίντερνετ στο κέντρο της Λαμίας για τους πολίτες



Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com


Τα οφέλη που προκύπτουν για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Δήμου από την υλοποίηση του «Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος Δήμου Λαμιέων», παρουσιάστηκαν το πρωί της Δευτέρας σε ειδική ημερίδα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Όπως ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γιώργος Κοτρωνιάς, το σχέδιο για τις ευρυζωνικές υποδομές περιλαμβάνει το Μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών και το ευρυζωνικό ασύρματο δίκτυο. Το Μητροπολιτικό δίκτυο που ήδη έχει ολοκληρωθεί, προβλέπει τη διασύνδεση υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης, υγείας και εκπαίδευσης με δίκτυο οπτικών ινών 35χλμ, τοπικής πρόσβασης. Το δε ασύρματο δίκτυο έχει ήδη αρχίσει και λειτουργεί πιλοτικά στο κέντρο της πόλης καλύπτοντας τις κεντρικές πλατείες Ελευθερίας και Λαού. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσης της επέκτασης του σε όλη την πόλη. Οι διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου ψηφιοποιούνται και διατίθενται πλέον μέσω του διαδικτύου (www.lamia-city.gr) και του τηλεφώνου (22310-35935). Ενδεικτικά παρέχονται ψηφιακά οι υπηρεσίες αιτήσεων πιστοποιητικών, βεβαιώσεων ΤΑΠ, δημοσκοπήσεων, ενημέρωσης δικαιούχων τίτλων πληρωμής κ.ά.

Από ....Lamianews

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2010









Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πρώτος Προϋπολογισμός της νέας Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συζητείται στη δυσκολότερη ίσως στιγμή για τη χώρα μας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Είναι ένας Προϋπολογισμός ευθύνης με στόχο να αντιμετωπιστεί το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και ένας Προϋπολογισμός συνέπειας σε σχέση με τις δεσμεύσεις μας προς τον ελληνικό λαό. Η προσπάθεια που ξεκινάμε σήμερα αποτελεί το πρώτο βήμα στο πλαίσιο ενός τετραετούς προγράμματος που θα οδηγήσει σε δημοσιονομική σταθερότητα και στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως αναγκαία προϋπόθεση για να επανέλθει η χώρα σε πορεία ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Ολόκληρος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι παραλάβαμε μία τραγική κατάσταση στην οικονομία και το κράτος από την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Η κατάσταση αυτή άλλωστε ήταν και η πραγματική αιτία που οδήγησε τελικά στην κατάρρευσή της. Γι’ αυτό και δεν δικαιούνται οι χθεσινοί υπεύθυνοι, αυτοί που χρέωσαν τη χώρα, αυτοί που έβαλαν δύο φορές την ελληνική οικονομία σε επιτήρηση, αυτοί που καταρράκωσαν την αξιοπιστία της χώρας να εμφανίζονται σήμερα ως κατήγοροι και να μας ζητούν να συνεχίσουμε την ίδια καταστροφική πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες στις 4 Οκτωβρίου. Όμως, το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μια κραυγή σωτηρίας από τους πολίτες που έβλεπαν μία Κυβέρνηση μοιραία και άβουλη να αδρανεί και να αφήνει τη χώρα έρμαιο στην καταιγίδα που όλοι βλέπουμε ότι έρχεται. Σήμερα δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο το θηριώδες έλλειμμα και τα επιπλέον χρέη των 100 δις ευρώ που άφησε πίσω της η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Δίνουμε μία μεγάλη μάχη για να αποκαταστήσουμε τη σοβαρά τραυματισμένη αξιοπιστία της χώρας μας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές. Δίνουμε μια μεγάλη μάχη για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις των κερδοσκοπικών συμφερόντων που χρησιμοποιούν σαν όχημα την Ελλάδα με στόχο να πλήξουν την οικονομία της ευρωζώνης.
Τα έξι χρόνια της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία δημιούργησαν έλλειμμα αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, έλλειμμα αξιοπιστίας των κρατικών προϋπολογισμών, έλλειμμα αξιοπιστίας των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ακόμα και την ώρα της αποχώρησής της από την εξουσία έδινε ψευδή στοιχεία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ελληνικό λαό για τα μεγέθη της οικονομίας και για την πορεία του ελλείμματος. Από το μονοψήφιο έλλειμμα για το οποίο μας μιλούσε μέχρι το διψήφιο που αποκαλύφθηκε να φθάνει στο 12,7 του Α.Ε.Π. η διαφορά είναι τεράστια με σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στη σύνταξη του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και στα διαπραγματευτικά περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης που πλέον είναι ασφυκτικά.
Σήμερα συνεχίζουν την ίδια τακτική. Επιμένουν στα ψευδή στοιχεία. Αρνούνται τις ευθύνες τους και κατηγορούν όλους τους άλλους εκτός βέβαια από τον εαυτόν τους για την κατάσταση που παρέδωσαν. Κατηγορούν τις κυβερνήσεις των περασμένων δεκαετιών για το έλλειμμα και το χρέος, έχοντας βέβαια, κύριοι συνάδελφοι, επιλεκτική μνήμη, γιατί ξεχνούν την καταστροφική περίοδο της Κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη. Τώρα μάλιστα με την αλλαγή της ηγεσίας στο κόμμα τους, άρχισαν να ξεχνούν και την περίοδο της Κυβέρνησης του κυρίου Καραμανλή και μιλούν σαν να έχουν προκύψει από παρθενογένεση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα σας πω ότι είστε οι μόνοι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά του τόπου. Υπάρχουν βεβαίως και χρόνιες παθογένειες στο σύστημά μας, που η κρίση τις έφερε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια.


Όμως τα έξι χρόνια που κυβερνήσατε, είδαμε μια πελατειακή πολιτική κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας και διαφθοράς, μια σκληρή και άδικη ταξική πολιτική, που πήρε από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους, που τραυμάτισε σοβαρά την κοινωνική συνοχή, χτύπησε βάναυσα τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, καταδίκασε την ελληνική περιφέρεια στην εγκατάλειψη και την υποβάθμιση, κατασπατάλησε τους κοινοτικούς πόρους και στέρησε τη χώρα μας από ευκαιρίες ανάπτυξης και αναγκαία έργα πνοής και σίγουρα από πολλές θέσεις απασχόλησης.

Σήμερα μας ζητάτε να φορτώσουμε το κόστος των δικών σας επιλογών στα κοινωνικά στρώματα που ήταν τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής σας. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο. Το πάρτι τελείωσε για όλους αυτούς που κερδοσκόπησαν εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων όλα αυτά τα χρόνια, για όλους αυτούς που ευνοήθηκαν από την άδικη διανομή του πλούτου και των φορολογικών βαρών ανάμεσα στους πολίτες, για όλους αυτούς που κέρδισαν από τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, τα δομημένα ομόλογα, το ξεπούλημα της δημόσιας γης, το μαύρο χρήμα και τις κρατικές προμήθειες εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και του Έλληνα φορολογούμενου.

Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε η επιχείρηση περιορισμού του τεράστιου ελλείμματος και του χρέους, που κληρονομήσαμε, να μην γίνει εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και των αγροτών, εις βάρος αυτών που δεν έχουν πια τίποτα να δώσουν.

Η κοινωνική δικαιοσύνη, ως αντίληψη και κεντρικός άξονας του Προϋπολογισμού, δεν είναι για μας μια θεωρητική έννοια. Είναι αυτό που εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, την οποία έχουμε ανάγκη ως χώρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή στην ιστορία μας.
Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τις διεθνείς αξιολογήσεις, αλλά έχουμε τη δική μας στρατηγική, για την οποία έχουμε πάρει την εντολή του ελληνικού λαού. Επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο που απαιτεί αποφασιστικές συγκρούσεις, με κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες, με πρακτικές, αντιλήψεις και συμφέροντα που εμποδίζουν την ορθολογική αλλά και δίκαιη διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων υπέρ του ελληνικού λαού.
Επιλέγουμε αλλαγές και τομές στο κράτος, στη διοίκηση, στο πολιτικό σύστημα, αλλαγές που δεν τόλμησε να κάνει καμία Κυβέρνηση στο παρελθόν, προκειμένου να μπει η χώρα μας σε μια εντελώς διαφορετική πορεία. Επιλέγουμε τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την τόνωση της αγοράς, τη στήριξη της περιφέρειας και τη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, την πράσινη οικονομία.

Υπό τις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η σύνταξη του Προϋπολογισμού ήταν ένας πραγματικός άθλος για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και μάλιστα με μηδενικά χρονικά περιθώρια. Δείχνει την κατεύθυνσή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται διαρθρωτικές αλλαγές και αναθεωρήσεις. Άλλωστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, καθημερινά αποκαλύπτονται νέα μαύρα στοιχεία για την κατάσταση που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία.
Παραμένει ωστόσο η αφετηρία για την αποκατάσταση του χαμένου κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας μας απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές. Είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσον αφορά τις βασικές μας επιλογές και προτεραιότητες.

Πίσω από τους αριθμούς του Προϋπολογισμού υπάρχουν οι αρχές και οι ιεραρχήσεις μας, οι αξίες μας και οι αντιλήψεις μας, τα «ναι» και τα «όχι» της νέας Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η περιστολή των δαπανών αποτελεί το ένα σκέλος της προσπάθειάς μας για τη μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό. Το άλλο σκέλος είναι η αύξηση των εσόδων. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 μειώνονται κατά 4,2 δισ. ευρώ ή 1,7% του Α.Ε.Π..

Η συνολική μείωση των δαπανών προέρχεται κυρίως από τρεις πηγές:
Πρώτον, τα 2,3 δισ. ευρώ ή 0,9% του Α.Ε.Π. εξοικονομούνται από τη μείωση των πρωτογενών δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού και πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των προϋπολογισμών που έχουμε μείωση των πρωτογενών δαπανών. Δεύτερον, τα 500 εκατομμύρια ευρώ ή 0,2% του Α.Ε.Π. προέρχονται από τη μείωση των δαπανών για παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων. Και τρίτον, το 1,4 δισ. ευρώ ή 0,6% του Α.Ε.Π. οφείλεται στη μείωση των δαπανών για τις προμήθειες των νοσοκομείων.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση των πρωτογενών δαπανών επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την περιστολή των λειτουργικών δαπανών, που φθάνει στο ύψος του 10,8%.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποτίθεται ότι θα περιόριζε το σπάταλο κράτος και θα εξοικονομούσε 10 δισ. ευρώ, όπως έλεγε το 2003 ο κ. Καραμανλής. Αντί γι’ αυτό αύξησε τις λειτουργικές δαπάνες κατά 21,5% από το 2008 μέχρι το 2009.
Με τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών επιτυγχάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διάθεση επιχορηγήσεων σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας τους, στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και στον ΕΛΓΑ για την εξυπηρέτηση των δανείων τους, στον ΟΑΕΔ για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας ώστε σταδιακά να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού, στους Οργανισμούς και τα Ιδρύματα υγείας και κοινωνικής προστασίας.

Μια δεύτερη κατηγορία πρωτογενών δαπανών που μειώνεται, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2009, είναι οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για μείωση των δαπανών κοινωνικής πολιτικής, όπως βιάστηκαν να εκτιμήσουν κάποιοι. Οι δαπάνες αυτής της κατηγορίας εκτροχιάστηκαν εντελώς μέσα στο 2009, χωρίς βέβαια κανένα αντίκρισμα για τους πολίτες, για δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος ήταν η τεράστια εισφοροδιαφυγή, η κατάρρευση του συστήματος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών μέσα στο 2009, η αδρανοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.
Ο δεύτερος λόγος ήταν η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, η τεράστια σπατάλη που δημιούργησε τα μεγάλα χρέη των νοσοκομείων και καταχρέωσε τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσα βέβαια σε συνθήκες αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας και ανομίας.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ξέφυγε από κάθε έλεγχο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φόρτωσε τελικά τα βάρη στον Προϋπολογισμό και στον Έλληνα φορολογούμενο, με μια υπέρβαση δαπανών που ξεπέρασε τα 2,7 δισ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε δραστική καταπολέμηση της σπατάλης σε δαπάνες για φάρμακα και στις προμήθειες των νοσοκομείων, με μια σειρά μέτρων και θεσμικών παρεμβάσεων.
Ο Προϋπολογισμός του 2010, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2009, καταγράφει τελικά πραγματική αύξηση των κονδυλίων για ασφάλιση και κοινωνική προστασία σε ύψος σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει ταυτόχρονα και τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών και την τήρηση των βασικών μας δεσμεύσεων για την αύξηση των αγροτικών συντάξεων, για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ σε ποσοστό 1% επί του Α.Ε.Π., για την κάλυψη των αναγκών των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων, για την κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, την κατανομή των επιδομάτων πρόνοιας, το ΕΚΑΣ, τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος και του επιδόματος σε τρίτεκνες οικογένειες, τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών και την καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά τη κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν προχωρά σε πλήρες πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, όπως θα έκανε η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της, αν είχε κερδίσει τις εκλογές. Εφαρμόζουμε εισοδηματική πολιτική που προβλέπει αυξήσεις για τους μισθούς και τις συντάξεις που είναι κάτω από 2.000 ευρώ, ώστε να καλύπτονται οι απώλειες από τον πληθωρισμό.

Δεν είμαστε ευχαριστημένοι γι’ αυτό. Γνωρίζουμε πολύ καλά το τεράστιο πρόβλημα που έχουν όλα τα νοικοκυριά. Ωστόσο υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί η συγκεκριμένη επιλογή, κύριοι συνάδελφοι, ήταν μονόδρομος. Για το λόγο αυτό οι σχετικές δαπάνες του Προϋπολογισμού αυξάνονται κατά 2,8% όμως, την ίδια στιγμή περιορίζονται τα κονδύλια που δίνονται για υπερωρίες και διάφορα άλλα επιδόματα.
Ενόψει του στόχου για τον περιορισμό του ελλείμματος εφαρμόζουμε την αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο για το 2010, εκτός από τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της προστασίας του πολίτη που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής μας. Πολιτική μας από το 2010 είναι να υπάρχει μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο και περιορισμός μέχρι και κατά το 1/3 των συμβάσεων εργασίας στους περισσότερους τομείς του δημόσιου τομέα.

Είναι επιλογές δύσκολες, άλλοι μπορούν να πουν ότι είναι επιλογές αυστηρές, αλλά σίγουρα είναι επιλογές αναγκαστικές. Δυστυχώς, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν αφήσατε πολλά περιθώρια στη σημερινή Κυβέρνηση για να έχει και άλλη πολιτική στον τομέα αυτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προϋπόθεση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι η εφαρμογή ενός νέου τολμηρού και αξιόπιστου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης, τόσο στο πλαίσιο των εσόδων όσο και των δαπανών. Ο Προϋπολογισμός του 2010 είναι μόνο το ξεκίνημα της διαδικασίας εξορθολογισμού, ανακατανομής και ελέγχου των δημοσίων δαπανών, ώστε να μπει τέλος στη σπατάλη και την αδιαφάνεια των δημόσιων οικονομικών.

Είναι παράλληλα όμως, και ένας από τους τελευταίους Προϋπολογισμούς που συντάσσονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Χάρηκα πολύ όταν ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο συνάδελφος κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια άλλη σύνταξη του Προϋπολογισμού. Εμείς το κάνουμε, αλλά περίμενα απ’ αυτό το Βήμα –και γι’ αυτό και για πολλούς άλλους λόγους- να πει και ένα συγνώμη διότι δεν προχώρησαν στις σωστές αλλαγές, τις οποίες θα έπρεπε να κάνουν. Και βέβαια να ζητήσει κι ένα συγνώμη από τον ελληνικό λαό και όχι να προσπαθεί να πείσει απ’ αυτό εδώ το Βήμα τον ελληνικό λαό ότι για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας φταίνε οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ στη δεκαετία του ’80.

Κύριοι συνάδελφοι, εμείς τολμούμε και προχωράμε, όπως είπα, για να συντάξουμε τον Προϋπολογισμό με ένα νέο τρόπο. Κι αυτό το κάνουμε γιατί πρέπει να ανταποκριθούμε στις σημερινές δημοσιονομικές απαιτήσεις. Χρειάζεται αλλαγή στο σύστημα κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του Προϋπολογισμού.

Μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια περνάμε σταδιακά στο μετασχηματισμό του Προϋπολογισμού του κράτους σε προϋπολογισμό προγραμμάτων με τη μορφή τριετών συμβολαίων. Μέσα από τη μεταρρύθμιση αυτή επιδιώκεται: Πρώτον, η ενίσχυση της ευθύνης και της λογοδοσίας κάθε διαχειριστή δημόσιων πόρων, είτε μιλάμε για το στενό είτε για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τους φορείς της αυτοδιοίκησης μέχρι και τα πανεπιστήμια.

Δεύτερον, η σαφής απεικόνιση της δραστηριότητας κάθε φορέα, ώστε ο προϋπολογισμός του να συνάδει με το επιχειρησιακό του σχέδιο στο πλαίσιο μετρήσιμων στόχων με παράλληλη παρακολούθηση και αξιολόγηση ποσοτικών και ποιοτικών αποτελεσμάτων.
Και τρίτον, ο προγραμματισμός των δαπανών σε ρεαλιστική, διαφανή και αξιόπιστη βάση, ώστε οι φορολογούμενοι πολίτες να γνωρίζουν που ακριβώς πάνε οι πόροι και να μην χάνονται σε μαύρες τρύπες που ποτέ δεν γεμίζουν ή σε στόχους που δεν προσφέρουν κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα συσταθεί στη Βουλή Σώμα Ελεγκτών για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και των δαπανών, όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Έως τα μέσα του 2010 θα λειτουργήσει ενιαία Αρχή πληρωμής όλων των μισθών στο δημόσιο για τον έλεγχο της δαπάνης σε μισθούς.

Κύριοι συνάδελφοι, η προσπάθεια που ξεκινά με το νέο Προϋπολογισμό είναι να θέσουμε υπό έλεγχο όλα όσα ήταν εκτός ελέγχου μέχρι σήμερα και να περάσουμε σε μια νέα φάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια προσπάθεια που απαιτεί συνέπεια, επιμονή και συνεχή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες, ώστε να διαμορφώνονται οι αναγκαίες συνθήκες συναίνεσης για το εθνικό συμφέρον της χώρας.
Γνωρίζουμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ως Έλληνες, όμως, έχουμε μάθει στα δύσκολα να κάνουμε τις υπερβάσεις μας και να παλεύουμε ενωμένοι. Αυτό έχει δείξει ακόμα και η πρόσφατη ελληνική ιστορία. Γι’ αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε και τελικά θα τα καταφέρουμε για άλλη μία φορά. Το έχουμε αποδείξει και στη δεκαετία του 1980 και στη δεκαετία του 1990. Θα το αποδείξουμε και σε αυτή τη δεκαετία, ότι μπορούμε και να πετύχουμε την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και βέβαια, να καλύψουμε και όλες τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "σέντρα"

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com