Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ο Μαλιακός και ο Σπερχειός χρειάζονται μέτρα και έργα τώρα Οι κινήσεις εντυπωσιασμού περισσεύουν


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS
Κίνηση Πολιτών
http://maliakos-sos.blogspot.com/


Λαμία, 22 /12/2009

Κατατέθηκε από τον κ. Νομάρχη Φθιώτιδας μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου για τη δυσφήμιση του Μαλιακού κόλπου. Εμείς πρώτοι είχαμε πει, πως αν ο κ. Νομάρχης αμφισβητεί τις μελέτες των ιδιωτικών εργαστηρίων, δεν μένει παρά το θέμα να λυθεί στη δικαιοσύνη. Πρώτοι εμείς δηλώσαμε ότι πρέπει να τελειώνει αυτή η σύγχυση και η παραφημολογία και ότι είναι ανάγκη επίσης να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία της κοινωνίας απέναντι στη θάλασσα και στη Δημόσια Διοίκηση.

Δυσφήμιση όμως του Μαλιακού προκάλεσαν κυρίως τα νεκρά ψάρια του Μαρτίου – Απριλίου, οι ανεπαρκείς, κατά τη διάρκεια της σοβαρής κρίσης, κινήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η απουσία των εμπλεκόμενων υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Περιβάλλοντος) εκείνο το διάστημα και αργότερα.

Δυσφήμιση προκάλεσε και προκαλεί η έλλειψη μέτρων συστηματικού προληπτικού ελέγχου στις επιχειρήσεις και στις άλλες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή. Η απουσία κυρίως των βιολογικών καθαρισμών, η μη σωστή λειτουργία υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών Δήμων και εργοστασίων, τα λύματα των ελαιοτριβείων, η παράνομη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων, οι παράνομες χωματερές κατά μήκος της κοίτης του Σπερχειού, η ασύδοτη και ανεξέλεγκτη νιτρορύπανση της κοιλάδας, η μη εφαρμογή των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των μεγάλων έργων στην περιοχή, η παράνομη ευθυγράμμιση της κοίτης του Σπερχειού σε ό,τι αφορά τον Υπερχειλιστή, και η διοχέτευση της μέγιστης ποσότητας των νερών, μέσω αυτής της τάφρου, στον Μαλιακό.

Κι επειδή ο κ. Νομάρχης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που πήρε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αυτό το διάστημα, θα ήταν χρήσιμο για μας να πληροφορηθούμε:

- Σε ποιες επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν «ορισμένες παραλείψεις» και επιβλήθηκαν πρόστιμα και από ποιες αφαιρέθηκαν οι άδειες λειτουργίας και πότε. Υποθέτουμε όχι αυτές που ακούμε κάποια χρόνια τώρα.

- Αν οι επιχειρήσεις αυτές, μετά τα πρόστιμα και τις ποινές, συμμορφώθηκαν, συνετίστηκαν και λειτουργούν κανονικά.

- Ποια ελαιοτριβεία έκλεισαν, με δεδομένη τη ρύπανση και την πλημμελή λειτουργία τους, και ποιες κτηνοτροφικές μονάδες έκλεισαν επίσης κατά μήκος του Σπερχειού και των ακτών του Μαλιακού, για τον ίδιο λόγο

- Αν έχουν στοιχεία οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας για τις ποσότητες των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων που πέφτουν στην κοιλάδα του Σπερχειού και τι μέτρα έχουν ληφθεί για τη μείωσή τους. Αν έχουν στοιχεία για την ποιότητα των νερών των γεωτρήσεων.

- Αν έχουν γίνει μελέτες για την ύπαρξη ή όχι βαρέων μετάλλων στα νερά του Μαλιακού, πότε έγιναν, αν επαναλήφθηκαν, ποια εργαστήρια τις έκαναν και ποια τα αναλυτικά αποτελέσματα. Αν δεν έγιναν, γιατί δεν έγιναν.

- Σε τι συνίσταται η αναθεώρηση και η επικαιροποίηση της Ειδικής Μελέτης της περιοχής NATURA του Σπερχειού – Μαλιακού και ποιοι λόγοι την επέβαλαν.

- Το πλωτό σκάφος, «σκάφος κατάλληλο για επόπτευση και έλεγχο των υδάτων του Μαλιακού με δειγματοληψίες, έρευνες και αναλύσεις για την ανά πάσα στιγμή πληροφόρηση των κατοίκων του Νομού, σχετικά με την ποιότητα και τη σύσταση των νερών», όπως έλεγε ο κ. Νομάρχης -και που προμηθεύτηκε πρόσφατα η Διεύθυνση Αλιείας Φθιώτιδας-, τι ειδικότητες επιστημόνων και πόσους απασχολεί, τι ελέγχους έχει κάνει ως τώρα, ποια τα αποτελέσματα και πού δημοσιοποιήθηκαν.

- Πόσους υπαλλήλους και ποιες ειδικότητες απασχολεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΝΑΦ. Μήπως τελικά πολλά γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας;

Να θυμίσουμε τέλος ότι μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση του Μαλιακού και του Σπερχειού έχουν καταθέσει μέλη της Κίνησης Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS από τις 18 Μαίου.


Ο Μαλιακός και ο Σπερχειός χρειάζονται μέτρα ΤΩΡΑ.


Χρειάζονται έργα και όχι λόγια


Η συνεισφορά ΟΛΩΝ μας είναι απαραίτητη.


Η γραμματεία της Συντονιστκής Επιτροπής

Μαρκατσέλης Ευάγγελος Στυλίδα 6974472485

Παπαλέξη Ιουλιέττα Μαρίνι Στυλίδας 6939047462

Πολύμερος Χρήστος Καραβόμυλος 6976562635

Σταμέλλος Στέφανος Λαμία 6977261256

Τραχανάς Κώστας Άγιος Κων/νος 6972371886


Από  ...........ΜΑΛΙΑΚΟΣ S.O.S

Ξεκινά κοινωνικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο Μέγαρο, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκαινιάζει τη διαδικασία ενός ευρύ Κοινωνικού Διαλόγου που αφορά το μέλλον της αγροτικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2010 ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο διαβούλευσης ώστε από κοινού να καταλήξουν όλοι μαζί στις νέες στρατηγικές και πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις.

Στα πλαίσια του Κοινωνικού Διαλόγου και προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, θα σχηματιστούν Ομάδες Εργασίας με άξονα:

- Το μέλλον της ΚΑΠ

- Διαρθρωτικές πολιτικές – Αλέξανδρος Μπαλτατζής (2007-2013)

- Πολιτική Ασφάλισης της παραγωγής - ΕΛΓΑ

- Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος

- Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά

- Οργάνωση του τομέα των εισροών της αγροτικής παραγωγής

- Πολιτική διαχείρισης Αγροτικής γης

- Ποιότητα και επισήμανση των τροφίμων

Σε δηλώσεις της, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή μεταξύ άλλων τόνισε: «Στο επίκεντρο των πολιτικών μας και του μοντέλου της πράσινης ανάπτυξης που προωθούμε, απαιτείται να αναδείξουμε την άλλη πλευρά της αγροτικής οικονομίας. Όχι της κατ΄ ανάγκη επιδοτούμενης γεωργίας, αλλά εκείνης της ανταγωνιστικής, της πολυλειτουργικής και της διατροφικής. Μέσα από τον Κοινωνικό Διάλογο προσδοκούμε ένα νέο μοντέλο-πρότυπο για το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης σημείωσε: «Η αγροτική οικονομία βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση. Το εισόδημα και η απασχόληση μειώνονται και η αγορά αδυνατεί να ανταμείψει τον παραγωγό για ό,τι προσφέρει, παρά τις υψηλές τιμές που πληρώνει για τα τρόφιμα ο καταναλωτής. Όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι του Κοινωνικού Διαλόγου».

Από .....paratiritisfthiotidas.gr

Ήπια υποβαθμιση από τη Moody' s


Αναρτήθηκε από .....
energoipoliteskv.blogspot.com

Κατά μία βαθμίδα, σε A2 από A1 προηγουμένως, υποβάθμισε η Moody's Investors Service την αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η νέα αξιολόγηση δεν επηρεάζει τη αξιολόγηση για ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις- που παραμένει στο Aaa, στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's, κατά μία μόνο βαθμίδα, επιδρά θετικά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και στην αγορά ομολόγων, με αποκλιμάκωση του spread, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράφει άνοδο. Πρωταγωνιστές της αντίδρασης οι τράπεζες.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην εκτίμηση ότι η προοπτική του για την ελληνική οικονομία είναι "αρνητική", επισημαίνοντας ότι το ερώτημα κατά πόσον η "αρνητική" προοπτική θα εξελιχθεί σε "σταθερή" προοπτική "θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης (διαρκής αύξηση των φορολογικών εσόδων και/ή την αποτελεσματικότητα στη συγκράτηση των δαπανών)".

"Η νέα διαβάθμιση A2 εξισορροπεί αφενός τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα και, αφετέρου, τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους φερεγγυότητας", υπογραμμίζει η αναλύτρια του διεθνούς οίκου για την Ελλάδα, Σάρα Κάρλσον.

"Η Moody's θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας και αναχρηματοδότησης, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να κάνει το 'ασύνηθες' βήμα να χαρακτηρίσει τους κρατικούς τίτλους ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης ακατάλληλους για εξασφάλιση - ενδεχόμενο που εκτιμούμε ότι είναι πολύ απομακρυσμένο", τονίζει ο αντιπρόεδρος του τμήματος Κινδύνου Δημοσίου Χρέους στη Moody's, Αρνό Μαρές.

Επιπλέον, η Moody's δεν πιστεύει ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση συνιστούν ουσιαστική δοκιμασία για το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται μάλλον για "ανατιμολόγηση" των σχετικών κινδύνων που είχαν συγκαλυφθεί από την εξαιρετικά υψηλή ρευστότητα των τελευταίων χρόνων στις διεθνείς αγορές και τους ελαφρά πάνω από το δυναμικό ρυθμούς ανάπτυξης.

"Οι πιστωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση είναι πιο μακροπρόθεσμης φύσης", εξηγεί η κ. Κάρλσον. Η ίδια προσθέτει ότι αυτές οι προκλήσεις "προκύπτουν από την αργή διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και του δυναμικού της οικονομίας, γεγονός που υπονοεί ότι το πρόβλημα του χρέους της γενικής κυβέρνησης δεν μπορεί να λυθεί μόνον μέσω της ανάπτυξης. Οι προκλήσεις αυτές προκύπτουν επίσης από χρόνιες αδυναμίες του δημοσιονομικού θεσμικού πλαισίου, που επισκιάζουν την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει αποφασιστικές περιστολές δαπανών με στόχο την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους".

Επιπρόσθετα, η Moody's εκτιμά ότι ο συνδυασμός ενός παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος μετά την κρίση, που είναι λιγότερο ευνοϊκό για τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας (αυξημένη διαφοροποίηση κινδύνου και υποτονική παγκόσμια ζήτηση) και ενός εξίσου δυσχερούς εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος που βρίθει προκλήσεων (με ολοένα αυξανόμενη δημογραφική πίεση στα δημόσια οικονομικά τα επόμενα χρόνια) θα καταστήσει τη μετάθεση της όποιας δημοσιονομικής προσαρμογής όλο και πιο δύσκολη και κοστοβόρα.

Στη σημερινή έκθεση σημειώνεται ότι η Moody's αναγνωρίζει πως οι ανακοινώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα σαφώς προσδιορίζουν αυτές τις αδυναμίες και ανοίγουν το δρόμο για μια διαρκή λύση. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των μέτρων αυτών από τον πληθυσμό της χώρας και από τη δραστήρια εφαρμογή τους από την κυβέρνηση.

"Καθώς τίποτε από αυτά τα δύο δεν μπορεί να προεξοφληθεί και καθώς θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποφέρουν καρπούς, η Moody's έδωσε 'αρνητική' προοπτική στη νέα αξιολόγηση A2 των ελληνικών κρατικών ομολόγων", είπε η κ. Κάρλσον.

Υπουργείο Οικονομικών

"Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της Οικονομίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται με την ανακοίνωση του Οίκου Moody’s κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (α) και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, στη σχετική ανακοίνωση του Οίκου Moody’s αναγνωρίζεται πως η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής Οικονομίας.

Moody’s: Υποβαθμίσεων συνέχεια και για τις ελληνικές τράπεζες

Μπαράζ υποβαθμίσεων σήμερα από τη Moody’s, με το διεθνή οίκο αξιολόγησης να βάζει στο στόχαστρο του, μετά τα κρατικά ομόλογα, και τις ελληνικές τράπεζες. Την πιστοληπτική τους ικανότητα να υποβαθμίζεται παρακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα (σε A1 από Aa3), η EFG Eurobank Ergasias (σε A2 από A1) και η Εμπορική Τράπεζα (σε A2 από A1).

Αφορμή για τις υποβαθμίσεις υπήρξε η εξασθένιση της χρηματοοικονομικής θέσης των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την επαναξιολόγηση της ικανότητας της χώρας να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα κατόπιν της υποβάθμισης των κρατικών ομολόγων από το διεθνή οίκο νωρίτερα σε Α2 από Α1

Μοοdy's: Υποβάθμιση του Δήμου Αθηναίων κατά μία βαθμίδα

Με την υποβάθμιση του Δήμου Αθηναίων συνέχισε τις αναθεωρήσεις της η Moody's, η οποία έκρινε ότι η πιστοληπτική ικανότητα του δήμου αντιστοιχεί πλέον τη βαθμίδα Α2 –από Α1– ενώ χαρακτήρισε την προοπτική του «αρνητική».

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης, η εν λόγω υποβάθμιση είναι απόρροια της υψηλού βαθμού συσχέτισης μεταξύ του Δήμου της Αθήνας και του ελληνικού δημοσίου. Η λειτουργία του δήμου και η χρηματοδότησή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζει η Moody's.

Ο Δήμος Αθηναίων απάντησε με ανακοίνωσή του στην υποβάθμιση από τη Moody's υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, κατάφερε το 2009 μέσα από μια εξαιρετική διαχείριση των οικονομικών του να καταταχθεί για τρίτη συνεχή χρονιά στην κατηγορία Α1 υπογραμμίζοντας ότι είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα και από τους λίγους στην Ευρώπη που αξιολογήθηκε τόσο υψηλά.

Από ....Nooz.gr

Ένας εισαγελέας για τον ...κ. Χειμάρα ! Το ΠΑΚΟΕ απαντάει στο Νομάρχη Φθιώτιδας για δημόσιο και ανοιχτό διάλογο


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Κε Νομάρχη,

Για μας το πρόβλημα δεν είναι το τι λέτε και το τι γράφετε. Από λόγια εξουσιαστών έχουμε πήξει μέχρι τώρα.

Και επειδή χάνετε το έργο στις πράξεις και δεν ρωτήσατε τα ψάρια που πέθαναν γιατί πέθαναν απλά σας διαμηνύουμε ότι καλό θα είναι να ασχοληθείτε με του κόσμου τις "βρώμικες" ανθρώπινες δραστηριότητες που έχετε στο νομό σας και ιδιαίτερα στον Σπερχειό και τον Μαλιακό και αφήστε τις φούσκες των καταγγελιών.

Ελπίζουμε ένας εισαγγελέας να χώσει κάποιον υπεύθυνο στη φυλακή και δυστυχώς, βάσει του νόμου, μοναδικός υπεύθυνος για το κατάντημα αυτό είστε εσείς.

Εμείς πάντως, σας έχουμε δει μόνο σε φωτογραφία. Παρόλα αυτά σας καλούμε σε δημόσιο, ανοιχτό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής όπως η δημοκρατία επιβάλλει [...]

Μέσα από την εφημερίδα "ΟΙΚΟΝΕΑ" που εκδίδει, στο τεύχος Δεκεμβρίου, απαντάει το ΠΑΚΟΕ στη μηνυτήρια αναφορά του Νομάρχη Φθιώτιδας κ. Χειμάρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα ψάρια δεν πέθαναν από "γηρατειά" αλλά από τη μόλυνση του Μαλιακό και ζητούν από τον εισαγγελέα να "χώσει" στη φυλακή τον μοναδικό υπεύθυνο για το κατάντημα του Μαλιακού.

Εκφράζουν επίσης ερωτηματικά και για τους Οικολόγους Πράσινους αναφέροντας: "Μας προκαλεί έκπληξη που οι Οικολόγοι Πράσινοι παρά το ότι είχαν τα στοιχεία από τις αρχές του Σεπτέμβρη 2009 κινητοποιήθηκαν και απέστειλαν την επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο μόλις στα μέσα Οκτωβρίου".

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:






Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας του ΠΑΚΟΕ που προκάλεσαν την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς από τον κ. Χειμάρα.

Από .....Lamianews

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com