Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ο Λοβέρδος επειγόντως να πάει σπίτι του!


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνει καθημερινά δείγματα υπουργικής ανεπάρκειας. Ενεργεί ως εσωτερική αντιπολίτευση στο εξαιρετικά δύσκολο έργο που με νύχια και με δόντια πασχίζει η κυβέρνηση του ΓΑΠ να επιτελέσει. Τι άλλο περιμένει ο Πρωθυπουργός για να τον στείλει στο σπίτι του; Μετά την ιστορική φράση «τα ταμεία είναι άδεια κι όταν λέμε είναι άδεια είναι άδεια, δεν υπάρχει σάλιο», στις 11/01/2010 στον RealFM, φράση που διαψεύστηκε από τον Υπ.Ο. αλλά τρομοκράτησε τις στρατιές των ανέργων και όχι μόνο, μα που τον ανέδειξε σε star του χαβαλέ των ΜΜΕ, επανήλθε χθες ως μάντης κακών – τύφλα νάχουν οι τρομοκράτες – προβλέποντας 1.000.000 ανέργους μέχρι το τέλος του 2010!

Όλα αυτά, τη στιγμή που η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, αλλά και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υποβάλλει σήμερα η κυβέρνηση στην ΕΕ, ανεβάζουν τον αριθμό των ανέργων σε 500.000. (Δείτε εδώ) Η τρομολαγνεία του κυρίου Λοβέρδου έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και φαίνεται ότι είναι εντελώς άσχετος με την τέχνη της πολιτικής. Το χειρότερο, δε γνωρίζει ότι ως υπουργός καλείται να δίνει λύσεις κι όχι να κάνει μαύρες κι άραχλες προβλέψεις που προδικάζουν ότι ο απολογισμός του έργου του ιδίου αλλά και σύσσωμης της κυβέρνησης στο τέλος του 2010 δεν θα είναι απλά μηδέν εις το “πηλίκιον”, αλλά θα είναι κραυγαλέα αρνητικό.

Ποιον, ποιους, ποιες σκοπιμότητες νομίζει ο κ. Λοβέρδος ότι εξυπηρετούν οι τρομοκρατικές προβλέψεις του; Ποιο κλίμα αγοράς φτιάχνουν; Πώς βοηθάνε την ψυχολογία του τρομοκρατημένου πολίτη ο οποίος βάλλεται από παντού; Πώς επηρεάζουν τους Ευρωπαίους εταίρους απέναντί μας; Πώς μειώνουν το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό; Φοβάμαι ότι ο καθηγητής Ανδρέας Λοβέρδος είναι όχι μόνο εντελώς ακατάλληλο πρόσωπο αλλά και άκρως επικίνδυνος για το πόστο που κατέχει σε μια κρίσιμη περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Ακόμη και τα τρομολάγνα ΜΜΕ φρίττουν με τις τρομοκρατικές προβλέψεις του. Γι’ αυτό πρέπει επειγόντως να πάει σπίτι του, προτού μας συσσωρεύσει και άλλα δεινά με τις αυτοεπαληθευόμενες προφητείες του. Διότι όχι μόνο το καλομελέτα κι έρχεται είναι αξίωμα, αλλά και το κακομελέτα κι έρχεται.

Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι καθηγητές είναι εντελώς ακατάλληλα πρόσωπα για να κυβερνούν. Τα είχα γράψει και για τον κύριο Γ. Αλογοσκούφη, και για τον κύριο Π. Παυλόπουλο. Από τη θεωρία στην πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση, και οι καθηγητές, θεωρητικοί όντες, όταν κληθούν να χωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρα στην πράξη δεν τα καταφέρνουν. Όσο λιγότερους καθηγητές έχει μια κυβέρνηση στο επιτελείο της τόσο το καλύτερο.

Να τι έγραψε το ΒΗΜΑ για τις μαύρες προβλέψεις του κ. Λοβέρδου:

«Μιλώντας χθες σε επιτροπή της Βουλής με αφορμή την επικείμενη έναρξη του ευρωπαϊκού έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι η ανεργία βρίσκεται ήδη στο 12% και αν, όπως είπε, προστεθούν και όσοι απασχολούνται μερικώς, δηλαδή δύο ώρες την ημέρα ή δύο ημέρες τον μήνα, το ποσοστό όσων αναζητούν δουλειά ξεπερνά το 18%. Επανέλαβε δε πρόσφατες επισημάνσεις του ότι εντός του 2010 το ποσοστό της ανεργίας μπορεί να προσεγγίσει «ισπανικά επίπεδα», να αγγίξει δηλαδή το 20%-21% του ενεργού πληθυσμού.»

Αλήθεια, η περιβόητη πράσινη ανάπτυξη που θα δημιουργούσε πράσινες θέσεις εργασίες, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, πότε θα αρχίσει; Δεν έχω ακούσει τίποτα ακόμη για νέες θέσεις εργασίας. Εκείνο που ακούω είναι περισσότερη ανεργία, περισσότεροι φόροι, περισσότερος υποσιτισμός και καταποντισμός.

Κι αντί η κυβέρνηση συλλογικά και συντονισμένα να κινηθεί προς μια δημιουργική τροχιά για να εμπνεύσει και την ανάλογη αισιοδοξία στους πολίτες, βγαίνει ο κ. Λοβέρδος και προβλέπει φωναχτά ένα εκατομμύριο ανέργους στους οποίους υπόσχεται εκπτωτικά κουπόνια σίτισης! Τέτοιο κατάντημα της χώρας μου δεν φανταζόμουνα ότι θα ζούσα στις μέρες μου. Οποία ταπείνωση και εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας!

Ομολογώ ότι θα προτιμούσα να μην αντιπολιτεύομαι τις προσπάθειες της Κυβέρνησης αλλά δε με αφήνουν ν’ αγιάσω. Άραγε πόσο θα σας στοιχίσουν τα κουπόνια σίτισης και η έκπτωση στα εισιτήρια; Έχετε υπολογίσει; Γνωρίζετε άραγε ότι υπάρχουν επαγγελματίες άνεργοι-τεμπέληδες, αρκετοί μάλιστα είναι αλλοδαποί, που βολεύονται με το επίδομα ανεργίας, ενώ κάνουν διάφορες αδήλωτες δουλειές παράλληλα;

Δε μπορείτε, επιτέλους, να σκεφτείτε τίποτα το δημιουργικό; Δε μπορείτε αντί για επίδομα ανεργίας ν’ αναθέσετε στους ανέργους – έστω σε ένα αριθμό απ’ αυτούς – τον καθαρισμό των βρώμικων πόλεων και της παραλίας, το σβήσιμο του γκράφιτι από τοίχους, μάνδρες, πινακίδες, κλπ., τη δενδροφύτευση στα καμένα και στα πρανή των εθνικών οδών, αντί να τους πληρώνετε για να κάααθονται; (Έχει εφαρμοστεί αυτό στη Νότιο Αφρική). Δε γεννάει τίποτα δημιουργικό το μυαλό σας;

Πολλοί από τους άνεργους είναι αλλοδαποί που εργάζονταν στην οικοδομή και είναι καλοί τεχνίτες. Αντί να τους δίνετε επίδομα ανεργίας και εκπτωτικά κουπόνια, δε μπορείτε να τους αναθέσετε τη συντήρηση ή την ανακαίνιση των εγκαταλειμμένων κτιρίων που ανήκουν στο Δημόσιο, ώστε να τα ενοικιάσετε ή να τα πουλήσετε και να εισπράξει κάτι το κράτος; Αυτές είναι μόνο μερικές δημιουργικές ιδέες. Κύριος οίδε πόση δουλειά θα υπήρχε για τον καθαρισμό των Δημόσιων Σταύλων του Αυγείου από άχρηστο και μουχλιασμένο υλικό που μόνο τα ποντίκια εξυπηρετεί…

Και για νάχουμε καλό ρώτημα, θα δώσετε εκπτωτικά κουπόνια και στους απολυμένους των Stage, την στιγμή μάλιστα που δεν παίρνουν ούτε επίδομα ανεργίας; Τι είπατε; ΟΧΙ; Δηλαδή αυτοί δε πεινάνε; Δεν είναι συμπολίτες μας με τα ίδια δικαιώματα; Δεν πρέπει κι αυτοί να επιβιώσουν; Πολύ γρήγορα τους ξέχασαν και τα ΜΜΕ. Επίδομα αλληλεγγύης δεν πήραν, επίδομα ανεργίας δεν πήραν, ένσημα δεν έπαιρναν. Δε δικαιούνται τίποτα από τα επιδόματα του Κράτους Πρόνοιας διότι είχαν διαπράξει το έγκλημα να έχουν διοριστεί με 450 ευρώ μηνιαίως από την επάρατη Δεξιά, η οποία τώρα σφυρίζει αδιάφορα. ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Μήπως άραγε πρέπει κι αυτοί ν’ αρχίσουν να κλέβουν και να ληστεύουν ώστε να μπουν στη φυλακή και να σιτίζονται τζάμπα; Πάντως, εδώ που τα λέμε, οι εγκληματίες έχουν πιο στοργική μεταχείριση από την κυβέρνηση που εξάντλησε τη σκληρότητα και την αποφασιστικότητά της εναντίον των εργαζομένων στα STAGE… Έκτοτε η κυβέρνηση παρουσιάζει εντυπωσιακή δυστοκία στη λήψη αποφάσεων και πελαγοδρομεί με διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, παλινωδίες, αποσύρσεις, κλπ., λόγω της μεγάαλης επιλεκτικής κοινωνικής ευαισθησίας που τη διακατέχει…

Από ......Citypress-gr....seferou.blogspot.com     Μαρία Σεφέρου

Κατατέθηκε επίκαιρη Επερώτηση του Βουλευτή κ. Χρήστου Σταϊκούρα της Ν.Δ. με άλλους 10 Βουλευτές της Ν.Δ για τα Κοινοτικά Προγράμμα .






Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Επίκαιρη Επερώτηση Βουλευτών Ν.Δ. για τα Κοινοτικά Προγράμματα
Ακολουθούν δηλώσεις του Βουλευτή κ.  Χρήστου Σταϊκούρα  σε ραδιοφωνικούς σταθμούς αναφορικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2010


Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Αναπληρωτή Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας κ. Χρήστου Σταϊκούρα και συμμετοχή ακόμη δέκα Βουλευτών της Ν.Δ. κατατέθηκε επίκαιρη επερώτηση προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των Κοινοτικών Προγραμμάτων. Ειδικότερα, η επερώτηση, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:


«Τα Κοινοτικά Προγράμματα έχουν αποτελέσει κινητήριο δύναμη ανάπτυξης και μοχλό πραγματικής σύγκλισης για τη χώρα μας. Μετά από τέσσερις συνολικά αναθεωρήσεις, λόγω του κακού και πρόχειρου σχεδιασμού του Γ’ ΚΠΣ 2000-2006 από το ΠΑΣΟΚ και μετά από παράτασή του, το Πρόγραμμα έκλεισε στο σύνολό του στις 31.12.2009. Το μεγαλύτερο μέρος του είχε ολοκληρωθεί στις 30.06.2009, καθώς επιτεύχθηκε η πλήρης απορρόφηση των προβλεπόμενων κοινοτικών πόρων. Η καταχώρηση των πόρων της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 (ΕΣΠΑ) στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) ξεκίνησε τον Μάιο του 2009 ενώ έως τον Οκτώβριο του 2009 στο ΟΠΣ του ΕΣΠΑ είχαν ήδη καταχωρηθεί 804 εκ. ευρώ, ήτοι το 3,07% του συνολικού του προϋπολογισμού.


Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στον Προϋπολογισμό του 2010, αναφέρει ότι: «η κατανομή των σχετικών κονδυλίων στο ΠΔΕ 2010 έγινε με γνώμονα την επίσπευση και την ολοκλήρωση της απορρόφησης των πόρων του Γ’ ΚΠΣ, των κοινοτικών πρωτοβουλιών και έργων του Ταμείου Συνοχής, καθώς και την εντατικοποίηση της χρηματοδότησης των δράσεων του ΕΣΠΑ». Τα μέχρι σήμερα, όμως, πεπραγμένα της Κυβέρνησης καταδεικνύουν την αναντιστοιχία λόγων και έργων. Ειδικότερα, η ολιγωρία της Κυβέρνησης, ήδη από τις πρώτες ημέρες, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια κοινοτικών πόρων από το Γ’ ΚΠΣ, ενώ αδυνατεί να διευκρινίσει πώς προτίθεται να πληρώσει τα επιπλέον 5,8 δις ευρώ της υπερδέσμευσης του Γ’ ΚΠΣ.


Κατά τους 3 πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ το ΕΣΠΑ πάγωσε τελείως, καθώς τις τελευταίες 100 ημέρες καταχωρήθηκαν μόνο 129εκ. ευρώ, φτάνοντας τη συνολική απορρόφησή του στο 3,56% (από 3,07% τον Οκτώβριο του 2009). Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην αναθεώρηση της δομής και του τρόπου υλοποίησης του ΕΣΠΑ, καθυστερώντας, επί της ουσίας, την εφαρμογή του και «στεγνώνοντας» κι άλλο την αγορά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία. Επιπλέον, η Κυβέρνηση, αν και αναφέρεται στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της ρευστότητας στη αγορά, προχώρησε στη μείωση, κατά το ήμισυ, του προϋπολογισμού των προκηρύξεων για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, από 1,3 δισ. € σε 590 εκατ. ευρώ ενώ, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν έχει συγκληθεί εδώ και 3 μήνες (από τις εκλογές και έπειτα) η Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή του Επενδυτικού Νόμου, ο οποίος σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα θα «κλείσει» στα τέλη Ιανουαρίου.»


Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν από την Υπουργό να ενημερωθούν για το σαφές χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την έναρξη της εφαρμογής του ΕΣΠΑ και της υλοποίησης του ΠΔΕ, ώστε να τονωθεί η ζήτηση και να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα επανασχεδιασμού του Επενδυτικού Νόμου αλλά και για τις αλλαγές στις οποίες σχεδιάζει να προβεί η Κυβέρνηση σε σχέση με τον υπάρχοντα Επενδυτικό Νόμο. Τέλος επιθυμούν να τους γνωστοποιηθεί το πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής του Υπουργείου.




Δηλώσεις του Βουλευτή κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς αναφορικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης



Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε συνεντεύξεις του την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010 σε ραδιοφωνικούς σταθμούς αναφορικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:


«Αν και διαφωνούμε με τη διαδικασία express που υιοθέτησε η Κυβέρνηση για την υποτιθέμενη “συζήτηση” του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τοποθετηθήκαμε στην Επιτροπή με υπευθυνότητα, σύνεση και διάθεση συμβολής στην εθνική προσπάθεια για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την οικονομική ανάπτυξη.


Υπογραμμίσαμε όμως κενά και αδυναμίες, υστερήσεις και παλινωδίες, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας.


Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανατρέπει τον Προϋπολογισμό του 2010, δεν περιλαμβάνει κοστολογημένα μέτρα μείωσης του ελλείμματος το 2011 και 2012, αρκετές προβλέψεις του είναι υπεραισιόδοξες, σε κάποια στοιχεία περιέχει ευχολόγια που εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν.


Περιλαμβάνει όμως και ορθές πρωτοβουλίες που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση (όπως π.χ. η λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών), ενώ καταγράφονται και ορισμένα θετικά μέτρα, έστω και ατελή ή ημιτελή, για τη δημοσιονομική προσαρμογή.


Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που ρίχνει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στο σκέλος των εσόδων και εδράζεται σε αμφίβολες προϋποθέσεις υλοποίησης.


Η Ν.Δ. θα παρακολουθεί, με προσεκτικό τρόπο και παραγωγική διάθεση, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, για την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.


Άλλωστε η υιοθέτηση και υλοποίηση αυτών των αναγκαίων, προσεκτικά μελετημένων και κοστολογημένων μέτρων στα πλαίσια ενός συγκροτημένου και ρεαλιστικού σχεδίου είναι το ζητούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους αξιολογικούς οίκους, τις διεθνείς αγορές.»



Στους δρόμους το αγροτικό κίνημα για την βιωσιμότητα του κλάδου του

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com




Η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα είναι το κύριο αίτημα των αγροτών που κλείνουν 13 σημεία – κλειδιά απ’ το πρωί της Παρασκευής ανά την Ελλάδα, όπως είχαν εξαγγείλει. Ραντεβού με το μπλόκο είχαν και οι αγρότες της Φθιώτιδας. Στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας συγκεντρώθηκαν 90 περίπου τρακτέρ από τις γύρω περιοχές, όπου στις 12.00 διεξήχθη Γενική Συνέλευση και πάρθηκε η απόφαση για κάθοδο στην εθνική οδό. Λίγο αργότερα συνάντησαν 130 περίπου αγροτικά οχήματα που κατέβηκαν για το σκοπό αυτό από τη Βόρεια Φθιώτιδα, ενώ με αυτούς ενώθηκαν και περίπου 20 τρακτέρ απ’ την Ανθήλη και τον Μώλο, και όλοι μαζί απέκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό στην Αλαμάνα, στο ύψος της Ανθήλης. Στο ύψος του Λεβέντη στην ΠΕΟ Λαμίας – Αθηνών συγκεντρώθηκαν οι αγρότες της Λοκρίδας. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τους. Αποζημιώσεις από 25 Ιανουαρίου μέχρι 20 Φεβρουαρίου και ανοιχτό διάλογο εξήγγειλε το Υπουργείο στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.





«Τους δρόμους τους κλείνουν τα προβλήματα των αγροτών»


«Ο Παμφθιωτικός Αγροτικός Σύλλογος αλλά και οι αγρότες όλης της Ελλάδας που ανήκουν στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των αγροτών έχουν αιτήματα άμεσα και έμμεσα», υπογραμμίζει στον «Παρατηρητή της Φθιώτιδας» ο Πρόεδρος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, Δημήτρης Δημογιάννης. Τα άμεσα αιτήματα είναι η συμπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος στα προϊόντα που πλήγηκαν ιδιαίτερα φέτος αλλά και η άμεση αποπληρωμή των επιδοτήσεων, γιατί τα ποσοστά που δόθηκαν πριν τα Χριστούγεννα ήταν ελάχιστα και δεν φτάνουν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν τους μήνες μέχρι να δοθούν και τα υπόλοιπα. Στα μακροχρόνια αιτήματα εντάσσονται η εθνική στρατηγική του αγροτικού τομέα, η δυνατότητα να μείνουν οι αγρότες και να παράγουν στον τόπο τους, ώστε να στηριχθεί και η ελληνική οικονομία, άρα μιλάμε για πρόβλημα διαβίωσης.



«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, πρέπει να αναλάβει το ρόλο του σ’ αυτό τον τομέα. Έχουν γίνει προτάσεις απ’ το Πανελλαδικό Συντονιστικό των αγροτών. Είναι η βιωσιμότητα του Έλληνα αγρότη», πρόσθεσε ο κ. Δημογιάννης. Όταν του υπενθυμίσαμε ότι δεν αναγνωρίζεται απ’ την Υπουργό το Πανελλήνιο Συντονιστικό τόνισε: «Μας αρκεί που μας αναγνωρίζει ο Έλληνας αγρότης. Αν δεν μας αναγνωρίζει η Υπουργός και θέλει τους θεσμοθετημένους ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ κτλ. Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν μας απασχολεί. Εμείς βγαίνουμε στο δρόμο όντας η καθαρή φωνή του Έλληνα αγρότη. Είμαι ο επαγγελματίας αγρότης που μόλις φύγω από ‘δω θα ανέβω στο τρακτέρ και θα πάω στη δουλειά μου. Ούτε γραβάτα φόρεσα ποτέ, ούτε στις Βρυξέλες θέλω να πάω». Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια που θα έχουν οι κινητοποιήσεις ξεκαθάρισε πως το κλείσιμο των εθνικών οδών είναι επ’ αόριστον. «Είναι στο χέρι της υπουργού και της κυβέρνησης αυτό το πράγμα να μην συνεχίσει. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κλείνουν τους δρόμους, τους δρόμους τους κλείνουν τα προβλήματα των αγροτών. Σε περίπτωση που βρεθεί μια άκρη για διάλογο είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε».



«Να μου δώσει η Υπουργός το μέλλον για να φύγω»

«Τα προβλήματα είναι ίδια με πέρσι, απλά η ημερομηνία άλλαξε», δήλωσε απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας και «εμπνευστής» του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, Βάιος Γκανής, και συνέχισε: «Πέρσι τονίσαμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αγροτική ανεπάρκεια στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα στους θεσμούς και τους νόμους. Δεν έχει λυθεί τίποτα παρότι ο προηγούμενος Υπουργός, κ. Χατζηγάκης, ξεκίνησε ένα διάλογο, τον άφησε στη μέση. Εδώ και τρεις μήνες περιμένουμε την καινούρια Υπουργό, της έχουν δοθεί τα αιτήματα και πιστεύουμε κάποια στιγμή να μας καλέσει να δούμε τι γίνεται. Θα μείνουμε όσο χρειαστεί για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Δεν είμαστε καλεσμένοι στον διάλογο του Ζαππείου. Ένα απ’ τα αιτήματά μας είναι κάποια στιγμή τον φορέα μας να τον εκπροσωπούν αγρότες και τίποτα άλλο. Ούτε πανεπιστημιακοί, ούτε κάποιοι άλλοι. Υπάρχουν ικανά άτομα, εκτός εμού, που μπορούν να αναλάβουν τις τύχες των αγροτών και να έχουν μια άμεση πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων. Και πέρσι και φέτος βλέπω μια δυστοκία σ’ αυτό το θέμα. Δεν ξέρω, μας φοβούνται τόσο πολύ… Περιμένουμε κάποια στιγμή να μας αναγνωρίσει και η καινούρια Υπουργός», ήταν μερικά απ’ αυτά που υπογράμμισε ο Βάιος Γκανής.



Όσον αφορά το αν καλύπτονται απ’ τα μέτρα που εξήγγειλε η κ. Μπατζελή τόνισε ότι δεν καλύπτονται από λύσεις που έχουν να κάνουν με χρήματα. «Και πέρσι εδώ, στο ίδιο μπλόκο, δεν ζητούσαμε χρήματα. Εύλογα γεννάται το ερώτημα γιατί φύγαμε όταν πήραμε τα χρήματα. Δυστυχώς έτσι είναι η ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Δεν ζητούσαμε χρήματα και δεν ζητάμε ειδικά φέτος που ξέρουμε ότι η οικονομία της Ελλάδας είναι σε μια απ’ τις χειρότερες συγκυρίες που υπήρξαν ποτέ. Ζητάμε αυτό που εδώ και 30 χρόνια έχουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας», επισήμανε. Αυτό που κατέστη σαφές και από τον κ. Γκανή είναι ότι ο αγρότης κινδυνεύει με αφανισμό και δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν δεν πάρουν τα εχέγγυα για τη βιωσιμότητά τους. «Να μου δώσει η Υπουργός το μέλλον για να φύγω», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας παράλληλα το παράδειγμα του Πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χ.Λ. Θαπατέρο, ο οποίος κάλεσε ο ίδιος τους αγρότες δίνοντας λύση στο πρόβλημά τους σε δύο ώρες. «Δεν μας ενδιαφέρει ο διάλογος να κρατήσει 30, 40 και 50 χρόνια αρκεί αυτοί που μας διοικούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του αγρότη. Δεν χρειάζεται να πιέσουμε την κυβέρνηση, όποτε έχει χρόνο ας ασχοληθεί μαζί μας. Χρωστάμε παντού. Ποιος θα πει σ’ αυτούς εδώ τους ανθρώπους να γυρίσουν πίσω και να κάνουν τι; Ακούσαμε ότι θα γίνουν ελαφρύνσεις σε ανθρώπους που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους σε τράπεζα και… θα μας στείλουν με εγκεφαλικά», πρόσθεσε κλείνοντας.



Αίτηση – ψήφισμα απέδωσε προς τους αγρότες να συμπεριληφθεί στα αιτήματά τους και η μεταφορά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου από την Αθήνα στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, απέδωσε στον Βάιο Γκανή ο δικηγόρος κ. Γιώργος Σμοκοβίτης. Θετικοί δείχνουν οι αγρότες στο αίτημα.





Αποζημιώσεις από 25 Ιανουαρίου μέχρι 20 Φεβρουαρίου

Την καταβολή 40 εκατ. ευρώ για την πληρωμή αποζημιώσεων το διάστημα από 25 Ιανουαρίου μέχρι 20 Φεβρουαρίου εξήγγειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανήμερα της καθόδου των αγροτών στους δρόμους, σε μια κίνηση να κατευνάσει τα πνεύματα. Ειδικότερα οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν σε ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια που συνέβησαν εντός του 2009 και αναλύονται ως εξής :



- 8.000.000 ευρώ – Συμπύρηνα ροδάκινα Νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς.



- 12.000.000 ευρώ – Αμπέλια Νήσου Κρήτης που ζημιώθηκαν από βροχοπτώσεις Σεπτεμβρίου 2009.



- 19.000.000 ευρώ – Βαμβάκι, βιομηχανικές τομάτες, κηπευτικά, καπνά, αραβόσιτος ροδάκινα, μήλα, αμπέλια, κλπ, που ζημιώθηκαν από καλοκαιρινές χαλαζοπτώσεις στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης, Δράμας, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας κλπ.



- 1.000.000 ευρώ - Ζημιές στη ζωική παραγωγή διαφόρων περιοχών της χώρας που συνέβησαν το 2ο εξάμηνο 2009.



Επιπρόσθετα υπολογίζεται ότι για το σύνολο των ζημιών που έχουν συμβεί στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο όλης της χώρας (ασφάλιση ΕΛΓΑ) εντός του 2009 θα απαιτηθούν, πέραν των προαναφερομένων, επιπλέον αποζημιώσεις ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ που θα είναι έτοιμες σταδιακά μέχρι τον Μάιο του 2010. Όσον αφορά τις Κρατικές Οικονομικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) και σύμφωνα με τη ροή των αποκαταστάσεων των ζημιών που έχουν ενταχτεί στα εν ενεργεία προγράμματα (Πυρκαγιές 2006-2008, Α’ τρίμηνο 2008, ετήσιο 2007) προβλέπεται ότι εντός του 2010, σταδιακά από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος του έτους, θα καταβληθούν ενισχύσεις ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ.




Ανοιχτό διάλογο εξήγγειλε το Υπουργείο

Ο ευρύς διάλογος με όλους τους αγρότες και τους κοινωνικούς εταίρους κορυφώνεται στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο αναφέρει δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο αναφέρονται οι 8 προτεινόμενοι βασικοί άξονες διαρθρωτικών παρεμβάσεων στην παραγωγή στην αγορά, στο εμπόριο και στα τρόφιμα. Αυτοί είναι:

- Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι εξελίξεις της οποίας θα επηρεάσουν την εθνική στρατηγική στον τομέα αυτό.

- Αλλαγές των διαρθρωτικών πολιτικών ώστε να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων διάμεσου της αναθεώρησης του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής (2007-2013).

- Πολιτική Ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής διαμέσου του ΕΛΓΑ ο οποίος πρέπει πλέον να ανασυγκροτηθεί ώστε να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής γεωργίας αλλά και στους νέους κινδύνους που απορρέουν από τις κλιματικές αλλαγές.

- Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος το οποίο θα πρέπει να ανοίξει τις πύλες του στους νέους αγρότες που αποτελούν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

- Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά. Με την δημιουργία νέων δομών και οργανισμών ώστε να διευκολύνεται η διαπραγμάτευση των αγροτών με το εμπόριο.

- Οργάνωση του τομέα των εισροών (φυτοφάρμακα, λιπάσματα) ώστε να μην επιβαρύνεται η αξία του προϊόντος και το αγροτικό εισόδημα από κερδοσκοπικές συμπεριφορές αλλά και την ανεξέλεγκτη αγορά.

- Πολιτική διαχείρισης Αγροτικής γης ώστε να διευκολύνονται οι Γεωργοί αφενός στην χρησιμοποίηση κατά το δυνατόν μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεων αλλά και να προστατεύεται η γεωργική γη από την μετατροπή της για άλλες χρήσεις.

- Ποιότητα και επισήμανση των τροφίμων. Μια από τις σημαντικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων και τις ενίσχυσης της αξίας των ελληνικών προϊόντων.

- Εκπαίδευση, κατάρτιση και επαγγελματική κατοχύρωση των Αγροτών με στόχο να αποκτηθεί επαγγελματική συνείδηση και διαρκής κατάρτιση των αγροτών ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες τεχνικές και γεωργικές πρακτικές.


Οι πολιτικές αυτές θα συνδυαστούν με την λειτουργία του μητρώου αγροτών, εμπόρων αλλά και με πολιτικές περιβαλλοντικές οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης.





Κατάλογος συμμετεχόντων στο διάλογο

Φορείς, θεσμικά όργανα και μεμονωμένοι αγρότες έχουν προσκληθεί στον διάλογο στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Αναλυτικότερα έχουν προσκληθεί οι εξής: ΕΛΓΑ, ΕΘΙΑΓΕ, ΕΛΟΓΑΚ, ΕΦΕΤ, ΟΓΕΕΚΑ, ΟΠΕΓΕΠ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΤΑΝΑΛ, Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, Διοικητές ΑΤΕ και ΟΓΑ, Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόεδροι και Μέλη Ομάδων Εργασίας, Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών, εκπρόσωποι κομμάτων, Ελληνική Ένωση Αναπτυξιακών Εταιρειών, ΠΟΣΕΥΓ, ΠΟΓΕΔΥ, ΠΕΔΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γενικό Χημείο του Κράτους, Γενική Συνομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Αγροτών, ΠΕΝΑ, Κτηνιατρικός Σύλλογος Ελλάδας, Πτηνοτροφικός Σύλλογος Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, ΣΥΔΑΣΕ, ΕΝΑΕ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΓΕΣΑΣΕ, Ελληνική Ένωση Αναπτυξιακών Εταιρειών Ελλάδος, Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΕΔΟΕΕ, ΣΕΚ, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ΣΕΒΙΤΕΛ, ΣΠΕΛ, ΣΕΛΕ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΟ, ΣΕΕΔΥΖ, Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών προϊόντων, ΣΕΤΣΕΜ, ΣΠΕΕ, ΠΕΟΠΠ, ΠΕΜΕΤΕ, Πανελλήνια Ένωση Κονσερβοποιών, Πανελλήνια Ένωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας, ΠΑΣΕΠ και ΕΛΙΠ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων Σουλτανίνας, Πανελλήνιος Σύλλογος Σπανίων Φυλών, ΕΚΕ, ΕΕΠΕΣ, ΣΕΚΕ ΑΕ, ΣΕΚΑΠ ΑΕ, ΣΚΟΣ, ΚΕΣΠΥ, ΚΕΟΣΟΕ, Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, ΟΕΒΕ, Ομοσπονδία Βοοτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ομοσπονδία Τυροπαραγωγών Ελλάδος παραδοσιακών προϊόντων, Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ελαιουργική Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ένωση Ελαιοκομικών Προϊόντων, ΕΔΟΒΡΑ, ΕΔΟΑΟ, Εθνική διεπαγγελματική οργάνωση μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης, Κοινοπραξία Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδας, ΔΟΒ, Καπνική και ΣυνΠΕ

Από...paratiritisfthiotidas.gr

ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΔΥΟ!!! ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ 2 ΩΡΕΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ


Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com

Στα δύο κόπηκε η Ελλάδα τις μεσημβρινές ώρες καθώς η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας ήταν κλειστή απο τα μπλόκα των αγροτών και στον παρακαμπτήριο δρόμο στο ύψος της Δαμαστας ανετράπη λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕλ με αποτέλεσμα να κλείσει και αυτή η δίοδος κυκλοφορίας των οχημάτων.

Το λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Λαμία – Αθήνα και είχε αναχωρήσει στις δύο απο την Λαμία συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με διερχόμενη νταλίκα στο ύψος της Δαμαστας και ανετράπη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ευτυχώς ελαφρά 11 απο τους επιβάτες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λαμίας.

Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ αλλά ήδη οι επιβάτες με την βοήθεια των διερχόμενων οδηγών είχαν απεγκλωβιστεί απο τα παράθυρα και την οροφή του λεωφορείου. Το ατύχημα προκάλεσε μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα ενώ η ουρά των οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις ξεπερνούσε τα δύο χιλιόμετρα.

Η λύση δόθηκε μια ώρα αργότερα όταν η συντονιστική επιτροπή των αγροτών στο ύψος της Αλαμάνας επέτρεψε να ανοίξει για μια ώρα ο δρόμος προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία απο Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.

Από....lamiafm1

Η Μπιρμπίλη Η ΤΕΡΝΑ και η Πράσινη Ανάπτυξη

Πήραμε αυτό το e-mail και το δημοσιεύουμε, Εδώ στο καφενείο θέλουμε να δημοσιεύουμε όλες τις απόψεις. Είμαστε στη διάθεση όλων να αναρτήσουμε τις απόψεις.Και πριν από όλα περιμένουμε και τις απόψεις του Υπουργείου.


"Αγαπητοί φίλοι του καφενείου

Ασχολούμαι στο χώρο των Α.Π.Ε. ( Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) και διαβάζοντας τις συνεχείς αποκαλύψεις σας για τις σχέσεις ΤΕΡΝΑ με ΥΠΕΚΑ παίρνω το θάρρος να σας πληροφορήσω τα εξής:

Έχει γίνει ντόρος στον κλάδο από τις αποκαλύψεις σας και ήδη ο Βασιλάκος προσέχει και δεν γράφει τα αρχικά ΝΒ στις επιστολές στο "Σύνδεσμο του Περιστέρη" (έτσι τον αποκαλούμε). Εκτιμώ πως η Μπιρμπίλη δεν έχει γνώση για το τι γίνεται και έχει προβληματιστεί με αυτή την παρέα των ψευτοσοφών των ΑΠΕ , αλλά τους στηρίζει το κομματικό ΠΑΣΟΚ.

Νομίζω πως τη Μπιρμπίλη την έχετε αδικήσει γιατί εργάζεται -κατά κοινή ομολογία- σκληρά, αλλά δεν γνώριζε τον κλάδο της ενέργειας και την έχουν "διπλαρώσει" και "θαμπώσει" τύποι σαν τον Βασιλάκο. Σε επιστολή Περιστέρη προς Μπιρμπίλη της γράφει πως ο Σύνδεσμός του "εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών ΑΠΕ της χώρας". Το έκανε για να την πείσει πως ο Σύνδεσμος δεν είναι της ΤΕΡΝΑ, αλλά όλων των επενδυτών, οπότε πρέπει να συμμετέχει σε όλες τις αποφάσεις. Αυτό ήταν που με εξόργισε και σας γράφω.

Είναι παντελώς ψέμα

Η αλήθεια είναι πως ο ΕΣΗΑΠΕ είναι όχημα της ΤΕΡΝΑ. Σκεφτείτε πως μόνο οι ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ ΑΕ, ΙBERDROLA ΕΛΛΑΣ ΑΕ (πρωην ΡΟΚΑΣ ΑΕ), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ,ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ, κατέχουν πάνω από 50% της αγοράς ΑΠΕ τόσο σε άδειες όσο και σε εγκατεστημένα αιολικά πάρκα και δεν είναι καν απλά μέλη του Συνδέσμου του Περιστέρη!

Αυτό που κάνει ο Περιστέρης και η παρέα του είναι να βάζουν τις πολλές δεκάδες θυγατρικές τους (project companies για τις επιδοτήσεις) μέλη στο Σύνδεσμο, για να φαίνονται πολλοί. Εύχομαι να μην την δουλέψουν πάλι την αφελή Μπιρμπίλη, που τρέχει σαν τρελή και πιάνει τα θέματα επιδερμικά.

Σας ευχαριστώ"

Στη φωτό η προχθεσινή επιστολή η οποία είναι όλη στη διαθεσή μας





Από.......... kafeneio

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από...energoipoliteskv.blogspot.com



Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από...energoipoliteskv.blogspot.com