Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ., κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:






Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2010


«Ο Υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος επανέλαβε, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την ανάγκη πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος με νέους πόρους, αποφεύγοντας όμως να εξειδικεύσει το ύψος και την προέλευσή τους.

Ως Ν.Δ. θεωρούμε ότι η αύξηση των πόρων του συστήματος είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός βιώσιμου κοινωνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η ενίσχυσή τους όμως θα πρέπει να συνδέεται, κατά κύριο λόγο, με την πάταξη της κρατικής σπατάλης, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και από το νοικοκύρεμα των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι είναι άκαιρη και άστοχη οποιαδήποτε σκέψη επιβολής ειδικού φόρου κοινωνικής ασφάλισης επί του εισοδήματος ή επί του τζίρου επιχειρήσεων πριν αξιοποιηθούν όλα τα περιθώρια αντλήσεως εσόδων από τις παραπάνω πηγές και πριν μάλιστα ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αναλογιστική μελέτη των μεσομακροχρόνιων προοπτικών του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Κάτω από συνθήκες ύφεσης, η επιβολή νέων φόρων αποτελεί το πλέον ακατάλληλο μέτρο για την άντληση εσόδων.

Η επιβολή φόρου κοινωνικής ασφάλισης δημιουργεί προηγούμενο και δίνει εσφαλμένο μήνυμα ήσσονος προσπάθειας στους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς. Μάλιστα, η ανακίνηση του θέματος αυτού τη στιγμή αυτή ενέχει τον κίνδυνο αμφισβήτησης της σοβαρότητας και αξιοπιστίας του μόλις υποβληθέντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο δεν κάνει καμία πρόβλεψη για την επιβολή ειδικού φόρου κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δίνει έμφαση στον εξορθολογισμό των δαπανών και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής».

Βλέπουν «ιμπεριαλιστικές» τάσεις στην απόφαση της ΚΕΔΚΕ. "ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΚΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ". Γ. Μίχας: Ορισμένοι από τον α΄ βαθμό προσπαθούν να αποψιλώσουν τον β΄


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ και μια «υπόγεια» διαμάχη των τελευταίων εβδομάδων βγήκε στην επιφάνεια. Πρόκειται για τον διαγκωνισμό μεταξύ δημάρχων και νομαρχών για το ποιες αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος, τις περιφέρειες και τις νομαρχίες θα μεταφερθούν στις περιφέρειες και ποιες στους νέους ισχυρούς δήμους αλλά και για το αν οι μητροπολιτικές λειτουργίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα ανήκουν στις περιφέρειες ή τους δήμους.

Στο πλαίσιο αυτό οι νομάρχες με προεξάρχοντα το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, αντέδρασαν έντονα στις «ιμπεριαλιστικές», όπως είπαν, τάσεις των δημάρχων: «Ορισμένοι από τον πρώτο βαθμό προσπαθούν να αποψιλώσουν το θεσμό του δεύτερου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχας στην εισήγησή του, θέση με την οποία συμφώνησαν και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΑΕ, ανεξαρτήτως παράταξης.

Κατά τους νομάρχες οι νέοι δήμοι πρέπει να έχουν τις αρμοδιότητες που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη και στις περιφέρειες ο αναπτυξιακός σχεδιασμός. Για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (δημοτικά ιατρεία κλπ) είναι σαφές ότι θα την ασκούν αλλά ότι ο σχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής θα ανήκει στην περιφέρεια.

Τονίζουν ωστόσο ότι με την απόφασή της η ΚΕΔΚΕ επιχειρεί να μπει στα «χωράφια» των περιφερειών, αμφισβητώντας ακόμη και το ποιος θα διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ.

Για το λόγο αυτό οι νομάρχες θα ζητήσουν από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να προσδιοριστούν απολύτως οι αρμοδιότητες των νέων δήμων και περιφερειών προκειμένου να «μην μπλέκουν ο ένας στα πόδια του άλλου».

Από την πλευρά τους δήμαρχοι με τους οποίους επικοινώνησε η αυτοδιοίκηση gr υποστηρίζουν ότι στόχος της απόφασης της ΚΕΔΚΕ είναι η αποκέντρωση του κράτους και τονίζουν κατηγορηματικά ότι «δεν έχουν καμία ιμπεριαλιστική διάθεση.»

Από.......aftodioikisi.gr

Ν.Δ : Μαζικές εκκαθαρίσεις «κολλητών»



Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Του Διον.Νασόπουλου (Νέα)

Σε μαζικές εκκαθαρίσεις συγγενών και «κολλητών» της παλαιάς κομματικής φρουράς που ήταν επί χρόνια αποσπασμένοι στη Ρηγίλλης από υπηρεσίες του Δημοσίου, προχωρεί ο Αντώνης Σαμαράς, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο τριβών στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των αποσπάσεων στα κεντρικά κομματικά γραφεία, το οποίο είχε αποκτήσει σκανδαλώδεις διαστάσεις την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, αγγίζει πρωτοκλασάτους πρώην υπουργούς, οι οποίοι βρέθηκαν και απέναντι στον κ. Σαμαρά στη μάχη της ηγεσίας. Σε μια προσπάθεια να ανατραπούν οι αλλαγές, μάλιστα, ασκούνται από διάφορες πλευρές έντονες πιέσεις στη Ρηγίλλης, αλλά στενοί συνεργάτες του νέου προέδρου αναφέρουν ότι «ο κύβος ερρίφθη» και πως η απόφαση για διακοπή δεκάδων αποσπάσεων από το Δημόσιο δεν πρόκειται να ανασταλεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σχετική λίστα που έχει καταρτισθεί στη Ρηγίλλης βρίσκονται τουλάχιστον 45 από τους 95 αποσπασμένους υπαλλήλους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κομματικά στελέχη ή στενοί συγγενείς πρώην υπουργών. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι περιπτώσεις της φιλολόγου Μαριάννας Κόρακα, συζύγου του Γ. Σουφλιά, η οποία συνταξιοδοτείται το επόμενο διάστημα, της συζύγου του Ευαγ. Μπασιάκου, της συζύγου του πρώην υφυπουργού Αντ. Μπέζα, του κουνιάδου της κ. Μπακογιάννη, Θάνου Κούβελου κ.ά.

Στη σχετική λίστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκονται μεταξύ άλλων και τα ονόματα του πρώην υποδιοικητή του ΙΚΑ Σερ. Λιάπη, του πρώην περιφερειάρχη και συνεργάτη του Πρ. Παυλόπουλου, Χαρ.Κόκκινου, του εξ απορρήτων συνεργάτη του δημάρχου Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνη, Σωτ. Καρατζά, του μέλους της Κ.Ε. της Ν.Δ. Κων.Πάσχου, καθώς και του πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκη και της συζύγου του, o οποίος ήταν εκ των βασικών υποστηρικτών του κ. Σαμαρά στην εκλογική μάχη απέναντι στην κ. Μπακογιάννη.

Εσωκομματικοί κλυδωνισμοί

Τις αλλαγές έχει αναλάβει να προωθήσει άμεσα ο γενικός διευθυντής του κόμματος Μεν. Δασκαλάκης, με βασικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο η στελέχωση των κεντρικών υπηρεσιών της Ν.Δ., στο νεοκλασικό της Ρηγίλλης και σε άλλα γραφεία του κόμματος στο κέντρο της Αθήνας.

Από το κομματικό επιτελείο γίνεται λόγος για «αποσπάσεις- βολέματα», καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι αποσπασθέντες, που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ στις κομματικές υπηρεσίες. Με την άρση της απόσπασης θα πρέπει τα συγκεκριμένα στελέχη να επιστρέψουν στις οργανικές θέσεις τους στον δημόσιο τομέα.

Είναι προφανές ότι η απόφαση Σαμαρά προκαλεί εσωκομματικούς κλυδωνισμούς, ενώ επιχειρείται να προβληθεί και ως «εκδικητική κίνηση» από την πλευρά της νέας ηγεσίας προς εσωκομματικούς αντιπάλους. Συνεργάτες του νέου προέδρου, ωστόσο, επιμένουν ότι τα κριτήρια για τη διακοπή των αποσπάσεων έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τις λειτουργικές ανάγκες της Ρηγίλλης, ενώ υποστηρίζουν ότι αρκετά από τα πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα των 45 είχαν στηρίξει την εκλογή Σαμαρά.

Από...Citypress-gr

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ !!!


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Με 11 ναι 4 όχι και 2 παρών εγκρίθηκε χθες το βράδυ ο προϋπολογισμός του δήμου Καμένων Βούρλων . Προηγήθηκε συζήτηση με αρκετή κριτική και στιγμές έντασης. Ο δήμαρχος Καμ. Βούρλων Μάκης Αντωνίου αφού ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΒΙΟ-ΚΑ ζήτησε να αναλάβει ο Δήμος την λειτουργία του με την στήριξη της ΔΕΥΑΛ , την πρόσληψη ενός χημικού και με τους εργαζόμενους που απασχολούνταν στον εργολάβο. "Η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει να πληρώνουμε εργολάβους για κάτι που μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας" τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Αντωνίου.

Από.....Lamia fm1

"Τέλος τα λεφτά για πρόσκαιρες λύσεις"


Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com

Αυστηρό μήνυμα Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις για το αγροτικό. "Τέλος τα λεφτά για πρόσκαιρες λύσεις, δεν υπάρχουν χρήματα για μερεμέτια", είπε ο πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα προς τους αγρότες: "Δεν ζητάμε ανοχή, ζητάμε κοινή συμμετοχή. Τις μεγάλες αλλαγές θα τις κάνουμε μαζί με τους αγρότες-όχι απέναντί τους", σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

"Τα μπλόκα δεν λύνουν αλλά δημιουργούν νέα προβλήματα στη χώρα και πλήττουν ανεπανόρθωτα την εικόνα της στο εξωτερικό", τόνισε, σημείωσε ότι δεν υπάρχει "κανένα περιθώριο να ικανοποιηθούν διάφορα αιτήματα που σποραδικά ακούγονται", και ξεκαθάρισε ότι θα μπουν "τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις". "Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ύπαιθρο και τον αγρότη. Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί. Σας θέλουμε συμμέτοχους", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Απηύθυνε πρόσκληση προς τους αγρότες να "ανοίξουν τους δρόμους και μαζί να ανοίξουμε το διάλογο", υπογράμμισε ότι "η απουσία συλλογικής πατριωτικής προσπάθειας θα βλάψει όλους", και πρόσθεσε ότι "το πιο αποδοτικό μπλόκο απέναντι στα προβλήματα είναι η συμμετοχή στο διάλογο με διαφάνεια και και εμπιστοσύνη".

"Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατασταλτικά μέτρα", είπε η Αλέκα Παπαρήγα, που τόνισε ότι είναι "απαράδεκτο για μία κυβέρνηση να θεωρεί αγώνες παράνομους".

"Οι κλειστοί δρόμοι κλείνουν σπίτια" δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και πρότεινε να δημιουργηθεί ένα αγροτικό ΤΕΜΠΕ.

"Διάλογος παρωδία ο διάλογος στο Ζάππειο", είπε ο Αλ. Τσίπρας και διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση "έχει τα κότσια για μία άλλη πολιτική απέναντι σε κουμπάρους, μεσάζοντες, τραπεζίτες". "Μην υποτιμάται τους αγρότες, μην τους λέτε ανοίξτε τους δρόμους μήπως και κλείσουν τα spreads", σημείωσε.

"Δεν πρέπει να είναι ο αγρότης αντικείμενο εκμετάλλευσης κάποιου μεσάζοντα, κάποιου πολιτικού. Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε", τόνισε κατά τη δευτερολογία του ο Γ. Παπανδρέου.

Αγωγή κατέθεσε η Βουλγαρία

Μήνυμα Πάγκαλου

"Για τους αγρότες πονούμε και αγωνιούμε, πρέπει, όμως, σε αυτή τη χώρα να εφαρμόζονται οι νόμοι και κάθε επιμέρους κοινωνικό αίτημα να εντάσσεται στην ομαλή λειτουργία του κοινωνικού συνόλου": Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση προς τους αγρότες, μέσω του αντιπροέδρου της, Θ. Πάγκαλου. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι "κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει τη θέλησή του επί των υπολοίπων με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας, αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό και νομίζω ότι δεν είναι αποδεκτό".

Στο ίδιο μήκος ο γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης, σε τηλεοπτικό τετ α τετ με εκπρόσωπους αγροτών, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜEGA, σημείωσε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με "μαγκιά" και "τσαμπουκά"

"Η κυβέρνηση προωθεί νέα νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπόμνημα στο Μαξίμου

Δύο εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής και κατέθεσαν ένα υπόμνημα στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού. Όπως είπε αργότερα σε δηλώσεις του ο Βασίλης Κιλάφας από την Επιτροπή αυτή, οι εκπρόσωποι έγιναν δεκτοί από τον Χ. Παμπούκη και την κ. Κ. Μπατζελή, με τον κ. Παμπούκη να τους μεταφέρει την έκκληση του πρωθυπουργού για απόσυρση των τρακτέρ από τους οδικούς άξονες της χώρας.

"Εμείς μεταφέραμε προς τον πρωθυπουργό το υπόμνημα της Επιτροπής να ακούσει τα αιτήματά μας", είπε ο κ. Κιλάφας, προσθέτοντας ότι "θα είμαστε σε ανοιχτό διάλογο και με τον πρωθυπουργό", ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι "δεν συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους διάλογο", αναφερόμενος σε αυτόν που αρχίζει τη Δευτέρα και προσθέτοντας ότι η συμμετοχή μας σε διάλογο εξαρτάται από τους όρους και τις διαδικασίες αυτού.

Από ......Nooz.gr

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με την καθυστέρηση στην καταβολή στους δικαιούχους των οικονομικών κινήτρων της απόσυρσης.


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Λαμία, 22 Ιανουαρίου 2010


Ειδικότερα, η ερώτηση, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Στις 2 Νοεμβρίου 2009 ανακοινώθηκε η κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης των αυτοκινήτων. Για όσους είχαν αποσύρει τα αυτοκίνητά τους μέχρι την ως άνω ημερομηνία, επιβεβαιώθηκε από το Υπουργείο ότι θα τύχουν των ευεργετημάτων του πρώην ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και θα αποζημιωθούν κανονικά. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, οι πολίτες από τις 3.12.2009 θα έπρεπε να καταθέσουν στη Διεύθυνση Μεταφορών των Νομαρχιών αίτηση που θα χορηγείται από τους υπαλλήλους και στην οποία θα αναγράφεται ο λογαριασμός τραπέζης, ώστε να πιστωθεί το ανάλογο ποσό από τη ΔΟΥ, καθώς και βεβαίωση για την απόσυρση του οχήματός τους. Εκείνοι οι οποίοι επιθυμούσαν να υπολογιστεί το σχετικό οικονομικό κίνητρο και στην αγορά οχήματος, θα μπορούσαν αρκεί να προσκόμιζαν και επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του νέου αυτοκινήτου πέραν της αίτησης και της βεβαίωσης απόσυρσης. Όμως, ενώ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την καταβολή των οικονομικών κινήτρων της απόσυρσης και της αγοράς αυτοκινήτου έχει ξεκινήσει από τις 3.12.2009, δεν έχει δωθεί από τότε καμία διευκρίνιση για την έναρξη της πληρωμής των χρημάτων από το μέτρο της απόσυρσης.»

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Σταϊκούρας ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να ενημερωθεί για το εάν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για την καταβολή των οικονομικών κινήτρων της απόσυρσης και αγοράς αυτοκινήτου στους περίπου 75.000 δικαιούχους. Επιπλέον, επιθυμεί να ενημερωθεί σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για την αναθέρμανση της αγοράς αυτοκινήτου, η οποία σύμφωνα και με τα στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) Ελλάδας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, μετά δε και από την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης.

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


ΑΝΑΒΡΑ: Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ



Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Ο ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Βρίσκεται σε υψόμετρο χιλίων περίπου μέτρων, στις δυτικές πλαγιές της Όθρυος και σε μεγάλη απόσταση από τις πιο κοντινές κωμοπόλεις της Μαγνησίας, της Λάρισας και της Φθιώτιδας. Γι΄ αυτό και παρέμεινε κοινότητα και δεν ενσωματώθηκε σε κάποιο άλλο Δήμο.

Τα τελευταία χρόνια κατάφερε να μετατρέψει τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα, να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μηδενική ανεργία και υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής. Πρόκειται για την κοινότητα Ανάβρας Μαγνησίας, μια περιοχή που σήμερα διαθέτει αιολικό πάρκο (το οποίο της εξασφαλίζει ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ περίπου), περιβαλλοντικό - πολιτιστικό πάρκο, πρότυπες κτηνοτροφικές υποδομές, αναρριχητικά κέντρα, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, ακόμη και σπίτια που φιλοξενούν τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα σχολεία.

«Το μυστικό της επιτυχίας», εξηγεί ο .............

πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας Δημήτρης Τσουκαλάς «είναι να αγαπά κανείς τον τόπο του, να δουλεύει σκληρά και να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνουν τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα». Ο ίδιος δεν αποδέχεται τη δικαιολογία της έλλειψης πόρων και σημειώνει ότι κάθε δήμαρχος ή κοινοτάρχης μπορεί να κάνει έργα, με κέφι και μεράκι, χωρίς κομματικές φιλοδοξίες, με σωστούς συνεργάτες και καλή γραμματειακή υποστήριξη. Ο κ. Τσουκαλάς εργαζόταν ως επιθεωρητής της ΔΕΗ στην Αθήνα. Εγκατέλειψε όμως την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του. Εξελέγη πρόεδρος της Κοινότητας και ξεκίνησε τις προσπάθειες για την ανάπτυξή του. «Αρχικά έγινε η εσωτερική οδοποιία, το δίκτυο ύδρευσης, η προμήθεια αποχιονιστικών μηχανημάτων, και η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων έξω από το χωριό καθώς η πλειοψηφία του πληθυσμού ασχολείται με την κτηνοτροφία και μάλιστα την παραγωγή βιολογικών κτηνοτροφικών προϊόντων. Κρίσιμο όμως σημείο για την ανάπτυξη του τόπου αποτέλεσε το συνέδριο που πραγματοποιήσαμε. Σε αυτό συμμετείχαν καθηγητές και ειδικοί από διαφορετικούς χώρους οι οποίοι διατύπωσαν προτάσεις για το μέλλον της Ανάβρας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πόλο έλξης για τον επισκέπτη της Ανάβρας αποτελεί το περιβαλλοντικό -πολιτισμικό πάρκο που έχει δημιουργηθεί με επίκεντρο το υδάτινο στοιχείο που είναι πλούσιο στην περιοχή. Το πάρκο βρίσκεται σε περιφραγμένη έκταση 240 στρεμμάτων, ξεκινά από τις πηγές της Ανάβρας και αναπτύσσεται κατά μήκος του ποταμού Ενιπέα. Ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια και δίπλα σε πηγές και γεφύρια μπορεί κανείς να συναντήσει νεροτριβές, μαντάνια και νερόμυλους, κατασκευές για την επεξεργασία και τον καθαρισμό υφασμάτων με τη βοήθεια του νερού. Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί παιδικές χαρές ενώ κατασκευάζονται infokiosk και ενημερωτικές πινακίδες. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να ελευθερωθούν στο πάρκο και ορισμένες ομάδες ζώων.

«Η Ανάβρα αναπτύσσεται και τουριστικά, ωστόσο ο τουρισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους κατοίκους της που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ιδιωτική πρωτοβουλία» τονίζει ο κ. Τσουκαλάς.

Και η ανάπτυξη δεν σταματά εκεί. Στα επόμενα σχέδια της Κοινότητας ανήκουν η τηλεθέρμανση, η δημιουργία υδροηλεκτρικού πάρκου, η αναστήλωση των πέτρινων γεφυριών και των εκκλησιών του 17ου αιώνα, η προβολή των πολιτιστικών υποδομών, η λειτουργία του λαογραφικού μουσείου κτηνοτροφικής ζωής και η δημιουργία τυποποιητηρίων κτηνοτροφικών προϊόντων.

Στην Ανάβρα οι κάτοικοι δεν αφήνουν τον τόπο τους για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στις μεγάλες πόλεις. Αντίθετα, εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα για να επιστρέψουν στο χωριό τους, να φτιάξουν εκεί το νοικοκυριό τους και να δημιουργήσουν το μέλλον τους. Η κοινότητα τους βοηθά δίνοντάς τους γη με ευνοϊκούς όρους και με την προϋπόθεση να μείνουν εκεί, να δουλέψουν και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Από  ........kafeneio