Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

3ο Πρωτάθλημα Σκακιού Rapid-Fischer Random (Σάββατο 6/2/2010 )

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Το Σάββατο 6/2/2010 και ώρα 10.30 το πρωί, θα διεξαχθεί το 3ο Πρωτάθλημα Σκακιού Rapid-Fischer Random.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στα γραφεία των Συλλόγων στην Λαμία (Μπότσαρη και Δροσοπούλου) ενώ δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές στα τηλέφωνα: Τηλ:2231029005 και 6932837696 και με e-mail στην διεύθυνση ildikotuba@hotmail.com.

Η προκήρυξη των αγώνων εδώ.

Τους έστειλε τον εισαγγελέα η Κατερίνα !!!

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com


Δεν μπόρεσε να χωνέψει η K. Μπατζελή το χουνέρι που της έκαναν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και σήμερα τους έστειλε τον εισαγγελέα προκειμένου να διατάξει τη σύλληψη τους! Χθες το απόγευμα οι αγρότες είχαν αποκλείσει τον κεντρικό δρόμο από το αεροδρόμιο προς την πόλη και ζητούσαν να συναντηθούν μαζί της και να της επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Εκείνη αντί να δεχτεί να σταματήσει έστω και δύο λεπτά στο μπλόκο, πέρασε μέσα από κάτι χωράφια, βγήκε σε παρακαμπτήριους και έφυγε. Οι αγρότες εκνευρίστηκαν και κατήγγειλαν τη στάση της αλλά η Κατερίνα είχε τον τελευταίο λόγο, δείχνοντας το πραγματικό στυγνό πρόσωπο της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ. Γιατί το γράφουμε αυτό; Γιατί σήμερα το μεσημέρι ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δ. Παπαγεωργίου παρενέβη με επείγον έγγραφό του προς τον διευθυντή της Τροχαίας και του ζητά να ενημερωθεί «εάν συνελήφθησαν οι δράστες ή σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία». Επιπλέον, με το ίδιο έγγραφο, ζητά ενημέρωση για το «εάν και με ποιο τρόπο εφαρμόστηκε η παραγγελία που είχε δώσει πριν από τρεις εβδομάδες σχετικά με την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στις περιπτώσεις που συντρέχει το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών». Πρώτο το parapolitika.gr είχε αναφερθεί στο αγροτικό μπλόκο στο αεροδρόμιο και το θέμα έτυχε εκτεταμένης προβολής σε αρκετές εφημερίδες σήμερα. Για να δούμε, τι θα... δούμε με αυτή την εισαγγελική παρέμβαση τώρα.
 
Από.... parapolituka.gr

Επιβεβαίωσαν οι νομάρχες την αυτοδιοίκηση gr για τα οφειλόμενα 265 εκ.

ΕΝΑΕ: «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΟΙ ΠΟΡΟΙ

Αρμοδιότητες, επιχειρησιακό σχέδιο, στελέχωση οι άλλες προϋποθέσεις


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Την καταβολή περίπου 265 εκ. ευρώ από το 2009 και τη διασφάλιση ακόμη περίπου 278 εκ. ευρώ για το 2010 (που πάντως στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2010), έθεσαν ως προϋπόθεση για να προχωρήσει ο «Καλλικράτης», οι νομάρχες, επιβεβαιώνοντας σχετικό χθεσινό ρεπορτάζ της αυτοδιοίκησης gr.

«Είναι αναπόφευκτο ότι θα την επηρεάσει τη στάση μας, δε θέλουμε όμως αυτή τη στιγμή ούτε να πούμε πώς θα αντιδράσουμε. Εκείνο το οποίο εκ των προτέρων πρέπει να πούμε είναι ότι το συνέδριό μας αυτό, πέραν της αποφάσεως της συνολικής, αλλά και των επιμέρους ζητημάτων που αφορούν τη διοικητική μεταρρύθμιση την οποία θα λάβει, θα κρατήσει ανοιχτά τα θέματα αυτά μέχρι το πέρας της διαβούλευσης», απάντησε ερωτηθείς σχετικά με τον αν η μη ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων της ΕΝΑΕ στο σύνολό τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας θα επηρεάσει τη στάση των νομαρχών απέναντι στον «Καλλικράτη», ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ενόψει το 14ου συνεδρίου τους με τίτλο: «Καλλικράτης – Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους», που ξεκινάει την Πέμπτη το απόγευμα.

Διευκρίνισε πάντως, ότι οι νομάρχες χαιρετίζουν την κατάθεση του σχεδίου «Καλλικράτης» και την πρωτοβουλία που έχει ήδη ληφθεί από πλευράς κυβερνήσεως: «Είμαστε σαφώς υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης και ακόμα περισσότερο είμαστε υπέρ της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, αιρετό επικεφαλής Περιφερειάρχη και όργανα τέτοια που να αγκαλιάζουν όλο το εύρος της περιφέρειας», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι «φιλοδοξούμε να στηρίξουμε σε κάθε περίπτωση τη διαμόρφωση του σχεδίου όσο πληρέστερα γίνεται, αλλά φιλοδοξούμε επίσης να υποστηρίξουμε και την πληρότητα του σχεδίου. Διότι θεωρούμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρχουν λάθη, που θα θέσουν εν κινδύνω την όλη υπόθεση. Θα είναι πραγματικά όλεθρος να ναυαγήσει αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, την οποία έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός», κατέληξε ο κ. Δράκος.

Σε τρεις κατηγορίες τα 265 εκ € οφειλόμενα του 2009

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ είχε θέσει αναλυτικά επί τάπητος τα οικονομικά προβλήματα των νομαρχιών κάνοντας λόγο:

- πρώτον, «για την απομείωση των ΚΑΠ του ’09 και την έλλειψη που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του ’10, που αθροιστικά το ποσό αυτό αγγίζει το ύψος των 140 εκατ. ευρώ", τονίζοντας ότι «αυτό το σημείο πρέπει να καλυφθεί πλήρως απ’ την κυβέρνηση». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες η αυτοδιοίκηση gr πρόκειται για περίπου 65 εκ. ευρώ για το 2009 με βάση απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ και 78 εκ. ευρώ για το 2010 σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

- Δεύτερον, «τα ζητήματα των οφειλών για την υπόθεση της κάλυψης και της συντήρησης του οδικού δικτύου, το οποίο είναι 120 εκατ. συμπεφωνημένα και με την προηγούμενη κυβέρνηση κατ’ έτος και το οποίο έχει αποδεχθεί και ως αντιπολίτευση και ως Κυβέρνηση η σημερινή Κυβέρνηση και που πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλυφθούν. Έχουμε πάρει για το 2009 20 εκ. άρα έχουμε άλλα 220 εκ. τα οποία πρέπει να αποδοθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δράκος. Σύμφωνα με τα όσα έχει γράψει η αυτοδιοίκηση gr και επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, το οφειλόμενο ποσό από το 2009 είναι ύψους 100 εκ. €, ενώ για φέτος το κονδύλι των 120 εκ. είναι ήδη εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό.

- Τρίτον, σύμφωνα με τον κ. Δράκο, «φυσικά υπάρχει το μέγα θέμα της μεταφοράς των μαθητών, το οποίο παρά το γεγονός ότι προβλέπεται στον προϋπολογισμό του ’10 ένα ικανό κονδύλι, οι εκροές και οι καλύψεις των οφειλών από τις προηγούμενες περιόδους δεν έχουν κανονική ροή και πρέπει αυτό σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπιστεί». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει χθες η αυτοδιοίκηση gr , πρόκειται για περίπου 100 εκ. € που οφείλουν οι νομαρχίες για τη μεταφορά των μαθητών. Πάντως, όπως είπε και ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» και νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας για το συγκεκριμένο θέμα είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2010, 280 εκ €: «σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι εγγεγραμμένα 280 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε για τη μεταφορά των μαθητών. Θα πρέπει όπως σωστά ειπώθηκε, να συνεχιστεί άμεσα, γρήγορα αυτή η εκταμίευση προκειμένου να μην χρωστάμε, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας», πρόσθεσε ο κ. Μίχας

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι νομάρχες ζητούν περίπου 265 εκ € από τα οφειλόμενα του 2009 και παράλληλα να διασφαλιστούν για το 2010: 120 εκ. € για το οδικό δίκτυο (έχουν ήδη εγγραφεί), περίπου 100 εκ. € ή και περισσότερα για την μεταφορά των μαθητών (έχουν ήδη διασφαλιστεί από κονδύλι των 280 εκ. €), καθώς και τα 78 εκ. που περικόπηκαν από τη μείωση των ΚΑΠ το 2010 κατά περίπου 15%.

Επιπλέον, στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Δράκος έθεσε και το θέμα του αποθεματικού για τις φυσικές καταστροφές. «Πρέπει επίσης να μιλήσουμε για τα ζητήματα της κάλυψης των υποδομών και των φθορών από τις φυσικές καταστροφές. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αποθεματικό Ταμείο εν λειτουργία και αυτό είναι όπως αντιλαμβάνεστε ό,τι χειρότερο έχουμε αυτή τη στιγμή και πάρα πολλοί συνάδελφοι σε πάρα πολλές περιοχές και με τα φυσικά φαινόμενα, έχουν πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσουν», είπε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι τέτοιο κονδύλι έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2010, ωστόσο δεν έχει εξειδικευθεί για τις νομαρχίες.

Οι άλλες προϋποθέσεις και η «κόκκινη γραμμή»

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ έθεσε και μία σειρά άλλων θεμάτων που, όπως είπε, μαζί με τα οικονομικά «τα βάζουμε ως κόκκινη γραμμή κάτω από την οποία δεν μπορούμε να κινηθούμε».

- Το ζήτημα του ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων, οι οποίες θα οριοθετούνται «και ως προς το εύρος τους και το περιεχόμενό τους, αλλά και ως προς την οριοθέτησή τους με τα άλλα επίπεδα και το επίπεδο της αυτοδιοίκησης του α’ βαθμού, αλλά και με το επίπεδο της κεντρικής διοίκησης», από συγκεκριμένο Κώδικα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης: «15 χρόνια λειτουργίας του β’ βαθμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να έχουμε Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Άρα, λοιπόν, για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θεωρούμε ότι πρέπει εξ αρχής να ξεκινήσουμε με αυτή τη χάρτα για την αυτοδιοίκηση του β’ βαθμού, για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δράκος.

- Η φορολογική μεταρρύθμιση: «οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, περιφερειακοί θεσμοί, χωρίς πόρους δεν μπορούν να αποδώσουν αυτά τα οποία περιμένει από εμάς ο ελληνικός λαός και η συνολική προσπάθεια απαιτεί για να επιτύχουμε σε περιόδους εξαιρετικά κρίσιμες», είπε ο κ. Δράκος. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτό οι νομάρχες ζητούν αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ από 2 σε 4%, απόδοση όλων των προστίμων που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες τους, καθορισμό "Πόρου Ποιότητας Ζωής" σε ποσοστό 1,5% των φορολογικών εσόδων, επαναφορά των πόρων του 10% από το τέλος μεταβίβασης ακινήτων και του 4,5%, επί των τελών ταξινόμησης, καθορισμού νέου πόρου που θα αφορά το 30% του ΕΤΑΚ.

- Η κατάθεση συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής του «Καλλικράτη»: «δίχως αυτό θα καθυστερήσει η εφαρμογή του σχεδίου αυτού και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, αυτό θα είναι πραγματικός όλεθρος…Πιστεύουμε ότι αυτό το σχέδιο πρέπει να είναι λεπτομερές και εξειδικευμένο σε ό,τι αφορά το β’ βαθμό, για να μπορέσει να εγκατασταθεί μετά την 1/1/11 η κάθε καινούργια περιφερειακή αρχή και να σηκώσει τα μανίκια και να αποδώσει αμέσως έργο και να έχει αποτελεσματικότητα», είπε ο κ. Δράκος.

- Η στελέχωση: «δεν μπορεί να επιτύχει εάν ο θεσμός δεν είναι ελκυστικός για στελέχη υψηλών δυνατοτήτων και για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξει δουλειά εντελώς συγκεκριμένη και καθορισμένη έτσι ώστε να ξέρουν οι υπάλληλοι και τα στελέχη τα οποία θα κληθούν να στελεχώσουν την υπόθεση αυτή, είτε από τη διαδικασία της μετάταξης η οποία πρέπει να είναι εθελούσια, είτε με τη διαδικασία των προσλήψεων του ΑΣΕΠ, εκ των προτέρων να ξέρουν και την εξέλιξή τους τη μισθολογική αλλά και την εξέλιξή τους ως προς το βαθμολόγιό τους», κατά τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ.

- Η διοικητική μεταρρύθμιση στην κεντρική διοίκηση και εξουσία: «θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να επιτύχει περιφερειακά όσο και να την έχουμε σχεδιάσει τέλεια, αν δεν αγκαλιάσει και το κεντρικό πολιτικό μας σύστημα», είπε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ.

Μίχας: Συμφωνώ με τις προϋποθέσεις που έθεσε ο πρόεδρος

Τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΝΑΕ συνόψισε και ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ», Γιάννης Μίχας, δηλώνοντας στην ουσία την συμφωνία του με τον κ. Δράκο. Ο κ. Μίχας αφού τόνισε ότι «είμαστε μπροστά σε μια σημαντική τομή τη «Νέα αρχιτεκτονική» του «Καλλικράτη», τόνισε ότι οι προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν είναι:

- Τα οικονομικά προβλήματα: «είναι προφανές ότι θα συνεχίζουμε να παλεύουμε, ασχέτως ποιος έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, να πετύχουμε την κάλυψη παραδείγματος χάριν του οδικού δικτύου, ή της μείωσης των ΚΑΠ όπου έγινε τους προηγούμενους μήνες ξεκινώντας από την προηγούμενη Κυβέρνηση και συνεχίζοντας από τη σημερινή της σχολικής στέγης», είπε χαρακτηριστικά.

- ο σαφής προσδιορισμός του κράτους

- η αναδιανομή και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων «χωρίς καμία δυνατότητα από τον α΄ ή το β΄ βαθμό να επιβληθεί ο ένας στον άλλον για να πάρει περισσότερες ή λιγότερες αρμοδιότητες, το οικονομικό κομμάτι, το οποίο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί και θα αφορά την αύξηση του ΦΠΑ, το φόρο ακίνητης περιουσίας και άλλους φόρους που έχουμε προτείνει σε όλα μας τα συνέδρια, αλλά κυρίως σε αυτό το ιστορικό συνέδριο που ήταν στη Δράμα»

- το ανθρώπινο δυναμικό, για τον έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας από ανεξάρτητη αρχή, για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της αιρετής περιφέρειας «και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το ΕΣΠΑ, τα Τομεακά Προγράμματα και τα ΠΕΠ να είναι με σαφέστατο τρόπο στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και την αιρετή»

- Το νέο οργανισμό διάρθρωσης των υπηρεσιών τον καινούριο, το επιχειρησιακό

- Τον κώδικα περιφερειακών αυτοδιοικήσεων, για τον οποίο, όπως είπε, «έτοιμη δουλειά»

Από ...aftogioikisi.gr

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com