Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

«Να λειτουργήσει ξανά η Αγία Σοφιά»

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com

«Να λειτουργήσει ξανά η Αγία Σοφιά», ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας για την Αγία Σοφία, Κρις Σπύρου, που ηγείται της κίνησης για την επαναλειτουργία του μεγάλου ναού της Ορθοδοξίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «να επανέλθει η Μητέρα Εκκλησία της Χριστιανοσύνης στην αρχική της λειτουργία, όπως ήταν πριν 557 χρόνια. Ως ο Καθεδρικός της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Ως ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία».

Αναφερόμενος στην ίδρυση της Παγκόσμιας Ενορίας τόνισε πως...

«άτομα με διαφορετική εθνική καταβολή και θρησκευτικό προσανατολισμό ξεκινήσαμε αυτή την πορεία το 1995. Αυτό που μας συνέδεε και μας συνδέει, όμως, ήταν η ακλόνητη προσήλωση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ελευθερία» και πρόσθεσε ότι: «Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας αναγνωρίζεται, ήδη, απο το αμερικανικό κράτος ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Αρχικός της σκοπός ήταν και είναι η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως ορθοδόξου χριστιανικού ναού, υπό την εποπτεία των ενοριτών της απ΄όλο τον κόσμο».

Ο κ. Σπύρου έκανε λεπτομερείς αναφορές για τι έχει γίνει επί του θέματος τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, που ιδρύθηκε η ενορία, τονίζοντας ότι αριθμεί πλέον χιλιάδες μέλη απ΄όλο τον κόσμο, τα οποία συμφωνούν σε ένα: «Καμιά κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει τη χρήση ιερών χώρων, να διορίζει θρησκευτικούς ηγέτες, να καθορίζει την αμφίεση ιερέων, να επιβάλει, ή να καθορίζει, την αρμόζουσα θρησκευτική συμπεριφορά στους πολίτες της».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας τόνισε πως «ύστερα από τις πιέσεις της και παρεμβάσεις, η τουρκική κυβέρνηση έπαψε να χρησιμοποιεί τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, ως εμπορικό και συναυλιακό χώρο. Δεν χρησιμοποιείται πλέον ως πεζοδρόμιο για την πώληση λαϊκής τέχνης και πασαρέλα μόδας. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιτέλους καθαρίσει τον εσωτερικό χώρο του ιερού ναού, απομακρύνοντας πρόσφατα τις σκαλωσιές, που βρίσκονταν εκεί για περίπου 20 χρόνια και που είχαν, ως μοναδικό σκοπό, την απορρόφηση κονδυλίων από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ουνέσκο για τη δήθεν ανακατασκευή του ιερού ναού, τον οποίο, την ίδια ώρα μεθοδικά βεβήλωναν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακηρύξει την Κωνσταντινούπολη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010. Έδωσαν, με αυτόν τον τρόπο, την ευκαιρία στην τουρκική κυβέρνηση να δείξει ότι αποδέχεται τη βασική αρχή του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας».

Ο κ. Σπύρου τόνισε την ευνοϊκή συγκυρία για την Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας και υπενθύμισε τις επιστολές, που απέστειλε στον Τούρκο Πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν.

«Εμείς οι Αγιασοφίτες», είπε, «θα πάμε στην Αγία Σοφία να προσευχηθούμε και να λειτουργηθούμε στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 και αυτό αποτελεί δέσμευση. Καλούμε και κάθε άνθρωπο για τον οποίο η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα να έλθει μαζί μας στην Πόλη».

Από......enimerwsi

Σεισμός των 8,8 Ρίχτερ συγκλόνισε τη Χιλή - Φόβοι για τσουνάμι

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Τουλάχιστον 47 είναι οι νεκροί από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε τη Χιλή, προκάλεσε τσουνάμι και πανικόβαλε χιλιάδες ανθρώπους σε μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο.


«Ουδέποτε στη ζωή μου έχω ζήσει κάτι τέτοιο, ήταν σαν να ερχόταν το τέλος του κόσμου», δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης Τεμούκο, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Τεμούκο έχουν προκλήθεί ζημιές σε κτήρια και εκκενώθηκε το νοσοκομείο.

Ζημιές αναφέρονται και στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα ... βορείως της πόλης Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της δόνησης. Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο.

Στο Σαντιάγο προκλήθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης σε μεγάλα τμήματα της πόλης, ενώ δεν είναι δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.

Η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του. «Με έναν σεισμό αυτού του μεγέθους δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων», ανέφερε η Μπασελέτ, ανακοινώνοντας ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 47.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι από τη δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο. Ήδη έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο τσουνάμι στις ακτές της Χιλής, του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Ανταρκτικής, αλλά και για τη γαλλική Πολυνησία και την Ιαπωνία.

Η δόνηση έγινε αισθητή στις επαρχίες Μεντόζα και Σαν Χουάν, στη γειτονική Αργεντινή. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησε μία σειρά μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 6,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Η πόλη Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού έχει πληθυσμό περίπου 670.000 ανθρώπων και είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Χιλή.

Εξαιτίας του σεισμού έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι νεωτέρας.

Το 1960 η Χιλή είχε πληγεί από τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία του πλανήτη, από το 1900, όταν άρχισε η καταγραφή συγκεκριμένων στοιχείων για τα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Ο σεισμός είχε μέγεθος 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε ισοπεδώσει την πόλη Βαλδίβια, σκοτώνοντας 1.655 ανθρώπους. Από τον σεισμό αυτό είχε προκληθεί τσουνάμι που έφτασε μέχρι τα Νησιά του Πάσχα, τη Χαβάη, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, σε απόσταση χιλιάδων μιλίων.

Από....activistis

Τα αιολικά πάρκα και οι επιπτώσεις

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Είναι τελικά ή όχι απαραίτητα τα αιολικά πάρκα; Συμβάλλουν ή όχι στην αποτελεσματική εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που στην χώρα μας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδρανείς, παρά τις κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωσή τους;


Τελευταία, στην χώρα μας, και ειδικά σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανέμων, δημιουργούνται στις βουνοκορφές αιολικά πάρκα που καταλαμβάνουν με ανεμογεννήτριες μεγάλες σε έκταση περιοχές.

Τα πάρκα αυτά, που έχουν ως στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και από κάποιες πλευρές θεωρούνται πως συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντικατάσταση των συμβατικών μορφών ενέργειας (ορυκτά καύσιμα), ξεκίνησαν δειλά - δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια και σήμερα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο - με την εμπλοκή στην δημιουργία τους μεγάλων εταιριών - όπου πλέον μπορούμε να μιλάμε καθαρά για μια καινούργια επιχειρηματική προοπτική.

Τα πάρκα αυτά όμως, δεν είναι ανώδυνα απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, όπως επισημαίνουν πολλοί και δη εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς σε αρκετά μεγάλη απόσταση γύρω από αυτά δεν είναι δυνατή η διαβίωση από τον θόρυβο και το βόμβο που κάνουν οι ανεμογεννήτριες. Ενοχοποιούνται επίσης ακόμη και για την πρόκληση πυρκαγιών.

Επιπτώσεις στα ευαίσθητα οικοσυστήματα

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σχετική με το θέμα ανοιχτή δημόσια συνέντευξη τύπου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων και φορέων (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Αρχιπέλαγος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF, Φιλοδασική Ένωση Αθηνών) και εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων πολιτών από την Κέρκυρα, Ευρυτανία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Λακωνία, Εύβοια, Σέριφο, Σκύρο, ΄Ανδρο, Ικαρία, Τήνο, Ταΰγετο-Πάρνωνα, Βουλιαγμένη, Μαραθώνα κ.ά. Στην συζήτηση παρουσιάστηκαν απόψεις για το θέμα και τις προοπτικές των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου & Βιωσιμότητας, Μιχαήλ Δεκλερής, υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τα προηγούμενα χρόνια υπέδειξε την ανάγκη ειδικής χωροταξίας και επέμεινε ότι οι ανεμογεννήτριες πρέπει να μείνουν μακριά από τα βουνά, τα δάση και τα υπόλοιπα ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο στη Βουλή, είπε ο κος Δεγκλερής, ανάγει τις ΑΠΕ και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε στόχο προτεραιότητας για να δικαιολογήσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών παντού.

Ασταθές ρεύμα και μεγάλο κόστος

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, Αλέξανδρος Μαβής, παρουσίασε οικονομικά και τεχνικά στοιχεία και απόψεις ειδικών από την Ευρώπη που υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία των ανεμογεννητριών είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ανεμογεννητριών αναφέρθηκε ότι αποκρύπτονται συστηματικά από τη κοινή γνώμη στοιχεία που αποδεικνύουν ότι λειτουργούν με πραγματική απόδοση 30%, παράγουν ασταθές ρεύμα που προκαλεί ανισορροπία στο σύστημα και απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για την ενσωμάτωση του παραγόμενου ρεύματος και την επέκταση των δικτύων.

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι τελικά δεν μας απαλλάσσουν από τις συμβατικές μορφές ενέργειας και μας στοιχίζουν ακριβότερα λόγω της υψηλά επιδοτούμενης τιμής που περνάει στους οικιακούς λογαριασμούς μας.

Ενώ υπερτιμάται η αξία των αιολικών σταθμών, την ίδια στιγμή υποεκτιμώνται οι επιπτώσεις που έχει η εγκατάσταση και η λειτουργία τους στους τελευταίους θύλακες της βιοπικοιλότητας.

Δεν δίνεται καμιά σημασία επίσης σε μια σειρά άλλων επιπτώσεων, όπως η μείωση της τουριστικής ελκυστικότητας των νησιών και των βουνών, η υποτίμηση της αξίας της γης, η μείωση της ποιότητας του περιβάλλοντος που απολαμβάνουν οι ντόπιοι και οι πυρκαγιές που ξεσπούν από τις γραμμές μεταφοράς.

Πλήγμα στο φυσικό περιβάλλον

Ο κ. Ιωάννης Καπελούζος, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου, τόνισε ότι η ανάπτυξη των αιολικών σταθμών, όπως σχεδιάζεται, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας. Ο προστατευτέος χαρακτήρας των ορεινών όγκων, των νησιών και των μνημείων κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, που όμως το νομοσχέδιο προσπαθεί να αναιρέσει. Προσβολή του τοπίου σημαίνει προσβολή της εθνικής ταυτότητας, γιατί χωρίς την ελληνική φύση δεν θα υπήρχε ελληνικός πολιτισμός.

Τέλος, από νομικής πλευράς αναφέρθηκαν και οι σοβαρές νομικές συνέπειες των διατάξεων του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που έρχεται ως καταπέλτης να ακυρώσει κάθε δικαίωμα υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος.

Το ΣτΕ βάζει φρένο με αποφάσεις του στην δημιουργία αιολικών πάρκων

Το ΣτΕ έχει ήδη εκδώσει αρνητικές αποφάσεις σχετικές με αιολικά πάρκα, όπως:

α) Για την εγκατάσταση στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, 19 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 28,9 MW σε περιοχή κυρίως δασική. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ στις 12.7.2009 έκρινε «ότι συντρέχει περίπτωση να ανασταλεί η εκτέλεση της προσβαλλομένης πράξης»

β) Για την κατασκευή αιολικού πάρκου στη θέση Τούμπα-Ανθοβούνι του όρους Βαρνούς της Φλώρινας, κοντά στις Πρέσπες.

Έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ τέσσερις οικολογικές οργανώσεις: Αρκτούρος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών.

Το αιολικό πάρκο είχε χωροθετηθεί μέσα σε περιοχή Natura 2000.

* Του Φίλιππου Ζάχαρη

Από....Ροδιακή

Η Καρπαζία πάει σύννεφο...διαβάστε πως το Ελληνικό κράτος διοικείται από τις Βρυξέλλες

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Ενα ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το απαξιωτικό ύφος και την προσβλητική συμπεριφορά που επιφύλαξαν οι ευρωπαίοι ελεγκτές προς τα στελέχη των υπουργείων τα οποία επιθεώρησαν πρόσφατα αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα».

Επιχειρώντας να καταστήσουν σαφές ότι πλέον το ελληνικό κράτος διοικείται από τις Βρυξέλλες, οι κοινοτικοί υπάλληλοι που επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησαν από τους γενικούς γραμματείς με τους οποίους συναντήθηκαν να πειθαρχήσουν άμεσα στις εντολές τους, προειδοποιώντας τους μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα πουν του επιτρόπου να γράψει επιστολή στον Πρωθυπουργό» !

Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της συζήτησης αυτής, οι κοινοτικοί υπάλληλοι κατηγορούν την Ελλάδα ότι διασπάθισε κονδύλια του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2007-2013, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, υπονομεύοντας το έργο, το οποίο κινδυνεύει τώρα με ακύρωση.

«Δεν έχετε συναίσθηση σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα σας» επαναλάμβανε καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάντησης ο προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σεσίλιο Ορέλιο, απευθυνόμενος σε πέντε γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Δικαιοσύνης ( Εφη Μπεργελέ, Στ. Γκρίτζαλη , Ν. Γεωργαράκη, Θ. Τσέκο ), στη σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών κυρία Κλαουδάτου και σε μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Θέλω να που πείτε τώρα πού πήγαν τα λεφτά μου» έλεγε με οργίλο ύφος, αφήνοντας παράλληλα υπόνοιες για σκάνδαλα γύρω από τη διαχείριση του Προγράμματος.

O προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απειλούσε μάλιστα τους παρισταμένους ότι θα ζητήσει από τον επίτροπο να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ζητώντας ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας. «Σύμφωνα με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, την εφαρμογή των οποίων πρέπει να παρακολουθώ ως κοινοτικός υπάλληλος» , είπε, «πρέπει να απαντήσετε για την επιτάχυνση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση ως τις 15 Μαρτίου 2010. Αν ως τις 30 Μαρτίου δεν έχω ικανοποιηθεί θα ζητήσω από τον επίτροπο να γράψει στον Πρωθυπουργό σας ότι δεν υπάρχει πρόοδος».

Ο πορτογάλος προϊστάμενος της Επιτροπής, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνάντησης τα οποία έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση διότι το Πρόγραμμα δεν είναι συμβατό με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Στο μέλλον», του είπε, «στις αναφορές για την πρόοδο του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να αναφέρεστε και στο ΠΣΑ επειδή, σύμφωνα με το έγγραφο που υποβάλατε στην ΕΕ, αυτό περιέχει και το αναθεωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και όχι για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η οποία αποτελεί εργαλείο για τη συνολικότερη μεταρρύθμιση της διοίκησης». «Τι γίνεται με τα έργα-σημαίες;» ρωτούσε ο κ. Ορέλιο, ο οποίος μιλούσε συνήθως και εκ μέρους των τεσσάρων ακόμη ελεγκτών που μετείχαν στη συνάντηση. «Μην έλθετε σε πέντε μήνες και μας πείτε ότι θα τα αλλάξετε. Λέτε ότι θα αντικαταστήσετε το έργο για τα Κέντρα Τεκμηρίωσης και τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησηςαλλά δεν γνωρίζετε με τι, ούτε μπορείτε να αναφέρεστε σε δράσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου». «Υπάρχει αντίφαση σε αυτά που λέτε» τόνιζε στους παρευρισκομένους χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι. Και όταν του παρατηρήθηκε ότι η συνάντηση δεν μπορεί να συνεχιστεί σε αυτό το ύφος και ότι το κλίμα που μεταφέρει είναι εχθρικό προς τη χώρα μας, ο προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε σαρκάζοντας: «Θέλετε να σας μιλήσω ευγενικά. Ωραία λοιπόν. Πέστε μου, δημιουργείτε ή όχι πρόβλημα αξιοπιστίας;».

Προς επίρρωση μάλιστα των... ισχυρισμών του, ο κοινοτικός ελεγκτής κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να του απαντήσουν σε συγκεκριμένα παραδείγματα: «Από τη μία “απεντάσσετε” το έργο για τα Κέντρα Τεκμηρίωσης και από την άλλη η πολιτική που παρουσιάζετε είναι προς την κατεύθυνση της υποστήριξης του στρατηγικού σχεδιασμού» τόνιζε. «Από τη μία έχετε σύμβουλο τον ΟΟΣΑ και από την άλλη δεν δίνετε προτεραιότητα στις συστάσεις του». «Μιλάτε για νέα αξιολόγηση και κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και δεν έχετε σχεδιάσει ούτε πρόγραμμα κινητικότητας ούτε πρόγραμμα εκπαίδευσης των προϊσταμένων για το πώς θα διεξάγονται οι αξιολογήσεις». «Μιλάτε για αναθεώρηση του Προγράμματος σε επίπεδο ειδικού στόχου ενώ δεν υπάρχει ανάγκη». «Μιλάτε για λίγους ενδιαφερόμενους δικαιούχους και δεν μας λέτε τι κάνατε για την ενεργοποίηση και πληροφόρηση των υφιστάμενων δικαιούχων». «Κάντε μας πρόταση ποιους δικαιούχους θέλετε να αλλάξετε και γιατί». «Πείτε μας ποια υπουργεία καθυστερούν και δεν θέλουν να μπουν στο Πρόγραμμα».

Οι ελεγκτές δεν δίστασαν ακόμη να αφήσουν υπόνοιες και για σκάνδαλα γύρω από τη διαχείριση του Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά η απορροφητικότητα τα δύο πρώτα χρόνια (2007 και 2008) ήταν μηδαμινή, γεγονός που σημαίνει ότι αν η χώρα μας δεν απορροφήσει ως το τέλος του 2010 περίπου 132 εκατ. ευρώ τότε θα χάσει όλα τα χρήματα που έχουν εγκριθεί ως σήμερα. «Μιλάτε για πρόβλημα ρευστότητας» είπε ο κοινοτικός προϊστάμενος στους παρευρισκομένους, όταν του είπαν ότι το κράτος δεν διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια. «Να μου πείτε εγγράφως τι κάνατε τις προκαταβολές, πού τις χρησιμοποιήσατε». Οι ελεγκτές ζήτησαν από τα κυβερνητικά στελέχη να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των έργων. «Διαφορετικά, κινδυνεύετε να κάνετε έργα και εμείς να μην σας πληρώσουμε» τους είπαν. «Πρέπει να ενημερωθούν οι πολιτικοί σας προϊστάμενοι. Τι μέτρα μπορείτε να πάρετε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Να μου πείτε σήμερα. Γιατί δεν συγκαλείτε την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, το ανώτερο πολιτικό όργανο,περισσότερες φορές τον χρόνο εφόσον βλέπετε ότι υπάρχει πρόβλημα στην υλοποίησή του;Δεν θα δεχτούμε η Ετήσια Εκθεση Εφαρμογής του Προγράμματος να μην συζητείται στην Επιτροπή Παρακολούθησης και να εγκρίνεται με τη γραπτή διαδικασία».

Από.......Citypress-gr

Δημήτρης Νικολακόπουλος - Βήμα

Στο Βερολίνο η τελική συμφωνία για τα 25 δις ευρώ

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Συνεχίζονται παρασκηνιακά σήμερα και αύριο οι συζητήσεις ώστε τη Δευτέρα ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν να είναι σε θέση από την Αθήνα να ανακοινώσει "χωρίς τεχνικές λεπτομέρειες" την συμφωνία αγοράς κρατικών ελληνικών ομολόγων ύψους 25 δις ευρώ.

Η τελική μορφή της συμφωνίας θα ανακοινωθεί στο Βερολίνο μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α.Μέρκελ. Ενδιάμεσα ο Πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα ανακοινώσει ο ίδιος - ίσως σε κάποιο υπουργικό συμβούλιο - τα "έκτακτα μέτρα" μείωσης δαπανών και αύξησης εσόδων του κράτους ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ που θα είναι τα εξής (εκτός απροόπτου):

1. Θα αυξηθεί κι άλλο ο φόρος στα καύσιμα και 2% όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι(ποτά, τσιγάρα κλπ). Στόχος έσοδα στο 1% του ΑΕΠ κάπου 2,4 δις ευρώ.

2. Θα αυξηθούν οι φόροι σε ό,τι λέγεται "είδος πολυτελείας".

3. Θα κοπούν τα επιδόματα στον δημόσιο τομέα

4. Οι μισθοί θα μείνουν "παγωμένοι" μέχρι το τέλος του 2012 (τρία χρόνια δηλαδή χωρίς αυξήσεις). ΔΕΝ θα θιγεί ο 14ος μισθός, ούτε τα επιδόματα "Πάσχα" και άδειας (εκτός απροόπτου βέβαια).

5. Θα "γίνουν λάστιχο" οι εργασιακές σχέσεις ώστε να "χωράνε" όλοι με κάθε πιθανό συνδυασμό.

Οι ελεγκτές εκτίμησαν ότι αντι για -0,3% ανάπτυξη που προβλέπει το πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση θα είναι στην πραγματικότητα φέτος -2% και τα έβαλαν με τον Γ.Παπακωνσταντίνου με τον οποίο δεν θέλησαν καν να συναντηθούν! Γιατί εκτός των άλλων οι ελεγκτές είπαν ότι "όλα πάνε λάθος στα νούμερα, τίποτε δεν ισχύει από όσα είπατε από τον Ιανουάριο και μετά".

Η απάντηση ήταν ότι "είστε υπερβολικοί, πρώτα πρέπει να αποδώσουν τα μέτρα προτού επιβληθούν πρόσθετα" και ότι η απόκλιση του 1 δις ευρώ που λένε ότι υπάρχει αφορά τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Από.........i-reportergr

Δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές σε 266 χιλ. μετανάστες

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Ν.Σ ΓΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ: ΕΝΤΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ


Όλο το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή στην αυτοδιοίκηση gr


Χωρίς αλλαγές κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ελληνική ιθαγένεια («Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών & άλλες ρυθμίσεις»), με το οποίο αφενός βελτιώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και αφετέρου δίνεται η δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε περίπου 266.000 ομογενείς και αλλοδαπούς.

Από το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζεται ότι ο αριθμός όσων μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχεται σε 266.250 άτομα, που αντιστοιχεί στο 0,65% των εκλογέων. Πάντως, η ΝΔ ζητά το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι να δοθεί στους μετανάστες όχι για τις επόμενες αλλά για τις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί την επόμενη εβδομάδα προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και να ψηφισθεί εντός Μαρτίου, προβλέπει μεταξύ άλλων:

1) Τα παιδιά, που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς οι οποίοι και οι δύο διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα πέντε τουλάχιστον χρόνια, παίρνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια.

2) Παιδιά νόμιμων μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία επί έξι χρόνια μαθήματα σε ελληνικό σχολείο, μπορούν και αυτά να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.

3) Όσον αφορά την απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για να μπορεί ο μετανάστης να υποβάλλει αίτηση για ιθαγένεια, θα πρέπει να έχει διαμείνει επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Θα υπάρχει προθεσμία δύο ετών για την απάντηση της Πολιτείας.

Παράλληλα με το νομοσχέδιο θεσπίζονται ουσιαστικές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση, όπως να γνωρίζει ο μετανάστης επαρκώς την ελληνική γλώσσα, να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και να έχει εξοικειωθεί πλήρως με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Για να διαβασέτε το κείμενο του ν/σ κάντε κλικ εδώ: SXEDIO_NOMOU_ITHAGENEIA.doc

Για τις αλλαγές που είχε επιφέρει ο υπουργός Εσωτερικών σχετικά με το αρχικό κείμενο κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5769

Από...... aftodioikisi

"ΘΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ" ΓΙΑ ΤΟ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟ ΘΕΟΛΟΓΟΥ!



Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Προσφυγή στο αρμόδιο υπουργeιο περιβάλλοντος έχει υποβάλει ο συλλογος για την προστασία του περιβάλλοντος του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου μετά την ανανέωση άδειας σε μονάδα της περιοχής απο την Γ.Γ της περιφέρειας για δέκα χρόνια . Η γραμματέας του συλλογου Νανά Κακαβούλη τόνισε στον FM-1 την ηθική και κοινωνική διάσταση του θέματος υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια είχε ενημερωθεί για όλες τις ενέργειες του συλλόγου αλλά και για τις θέσεις που είχαν εκφράσει τα δημοτικά συμβούλια και το νομαρχιακό,παρολα αυτα απαραδεκτα,περιεργα και σκανδαλωδως προχωρησε στην ανανεωση της αδειας .

Από....Lamia fm1

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com