Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ κκ ΧΡ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ, ΣΠ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ κ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς είχε, σήμερα, συνάντηση, στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος, με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.


Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπεύθυνος του Τομέα Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Ζώης, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης και ο επικεφαλής της Γραμματείας Συνδικαλιστικών Φορέων κ. Γιάννης Μανώλης.

Μετά τη συνάντηση, έκαναν δηλώσεις ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος:

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Πέντε μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση συνεχίζει να διαβουλεύεται, με την απουσία, όμως, των κοινωνικών εταίρων, όπως είπε και η ΑΔΕΔΥ. Συνεχίζει να αδρανεί, συνεχίζει να μεταφέρει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους.

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, για την παρούσα κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, επιρρίπτουν τις ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους κερδοσκόπους, στους αξιολογικούς οίκους.

Για τίποτα δεν φταίει αυτή η κυβέρνηση!! Και όμως! Πέντε μήνες μετά, τα μόνα μέτρα που έχει λάβει είναι στην κατεύθυνση της αύξησης των έμμεσων φόρων, στα ποτά, τα τσιγάρα και τα καύσιμα και της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας.

Κανένα άλλο μέτρο. Όλα τα άλλα μέτρα, απλά ανακοινώνονται. Δεν υλοποιούνται και μεταβάλλονται συνεχώς προς το δυσμενέστερο. Όπως είναι η εισοδηματική πολιτική, την οποία έθιξε και η ΑΔΕΔΥ.

Καλούμε, συνεπώς, για μια ακόμη φορά, την κυβέρνηση να αφήσει την ακατάσχετη μετρολογία, να λάβει μέτρα και να εμπλουτίσει τις πολιτικές της, με τις αναπτυξιακές ανάσες που έχουμε τονίσει. Γιατί οι αντοχές και οι ανοχές της Ελληνικής κοινωνίας δεν είναι απεριόριστες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μία εισήγηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, που μιλάει και για πάγωμα των συντάξεων.

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Νομίζω ότι το έθιξα αυτό. Η ακατάσχετη μετρολογία δεν έχει όριο. Σας θυμίζω ότι στην εισοδηματική πολιτική, στα μέσα Ιανουαρίου, 14-15 Ιανουαρίου, όταν κατατέθηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά, ότι για μισθούς μέχρι 2.000€ θα υπάρξει αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό και θα υπάρχει και προοδευτική μείωση των επιδομάτων. Δεκαπέντε ημέρες μετά, στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός και στις διαρροές για τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από την κυβέρνηση, ανέφεραν ότι θα υπάρχει γενικό πάγωμα των μισθών και οριζόντια μείωση των επιδομάτων κατά 10%.

Φαίνεται, από διαρροές, ότι όλα όσα έλεγαν, αλλάζουν προς το δυσμενέστερο. Επιτέλους, η κυβέρνηση ας πράξει όπως πρέπει. Και, ταυτόχρονα, ας εμπλουτίσει τις πολιτικές της, με τις 23 αναπτυξιακές ανάσες, που έχουμε προτείνει.

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Ενημερώσαμε τον κ. Σαμαρά για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στο Δημόσιο, ως εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αλλά και για την προσέγγισή μας για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση. Τονίσαμε, από την πλευρά μας, πως ό,τι είναι καλό για την απασχόληση, για τη σύνταξη και για το μισθό, είναι καλό για την οικονομία, είναι καλό για τη χώρα, είναι αυτό που δημιουργεί έξοδο από την κρίση. Ό,τι είναι κακό και σε βάρος της απασχόλησης, του μισθού και της σύνταξης, μας βυθίζει στην πτώση του βιοτικού επιπέδου και στην ύφεση. Το πρόβλημα είναι η ύφεση. Και από αυτή πρέπει να βγούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Για αυτό, λοιπόν, για τα καλά που πιστεύουμε εμείς, θα συνεχίσουμε με νέους, καλούς, μαζικούς και δυναμικούς αγώνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν η κυβέρνηση πάρει κάποια μέτρα σήμερα, πάντα σε συνεργασία με τον κ. Όλι Ρεν και τα μέτρα αυτά είναι εις βάρος των εργασιακών κεκτημένων, πως θα αντιδράσετε; Δηλαδή, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για εσάς; Είναι ο 14ος μισθός, είναι το πάγωμα των αυξήσεων; Ποια είναι η κόκκινη γραμμή; Γιατί έρχονται μέτρα.

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Ο 14Ος μισθός αποτελεί μια ιστορική και θεμελιώδη κατάκτηση. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ανάλογη θα είναι και η αντίδρασή μας. Τώρα, στα υπόλοιπα θέματα, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Παρακολουθούμε το περιβάλλον, είναι πολύ επιβαρημένο σε ό,τι αφορά τα σενάρια, αλλά θα περιμένουμε και το «δια ταύτα». Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αύριο, θα εκτιμήσει, μετά την επίσκεψη του Κοινοτικού Επιτρόπου, τις εξελίξεις και θα κάνει και εκτιμήσεις και …..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμμερίζεστε την άποψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι όλα αυτά τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση θα φέρουν ύφεση και αναπτυξιακό γονάτισμα;

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Θα είναι εκτός του δικού μου πεδίου να υπεισέρχομαι στις πολιτικές θέσεις και την πολιτική κριτική μεταξύ των κομμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια εισήγηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού που μιλάει για πάγωμα και των συντάξεων. Το σχόλιό σας γι’ αυτό;

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Νομίζω ότι είναι μέσα στα σενάρια τα οποία, προφανώς, και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά. Γιατί, ήδη, οι συντάξεις είναι χαμηλές και στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο Δημόσιο φροντίσανε και τα επιδόματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε, μαζί με τα μέτρα που η κυβέρνηση προωθεί σε συνεργασία - όλοι λένε - και καθ’ υπόδειξη των Βρυξελλών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, η αγορά χρειάζεται αναπτυξιακά μέτρα; Ή χρειάζεται μόνο περιορισμός των δαπανών, όπως προωθείται, με μια σειρά μέτρων, από την κυβέρνηση;

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Κοιτάξτε, είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των εσόδων και περικοπή, μέσα από αξιολόγηση, των δαπανών. Εάν το μόνο το οποίο κατατίθεται στο τραπέζι είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, εκ των πραγμάτων το ψαλίδι θα οδηγηθεί εκεί. Αλλά, από την άλλη μεριά, ήδη, η πτώση και ο αντίκτυπος στον οικονομικό κύκλο είναι μεγάλος και πριν εφαρμοστούν τα μέτρα. Γιατί τα μέτρα ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί. Θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν μετά τον Απρίλη-Μάη. Και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε ένα «σοκ» όταν αυτά, ως διεργασία και διάχυση και στην οικονομία και στην κοινωνία θα εφαρμοσθούν…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεπώς, δεν φοβάστε ότι η έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε ανεργία;

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Κοιτάξτε! Είναι γνωστό ότι, την ώρα της κρίσης, πέρα από την όποια αξιολόγηση των δαπανών, η οποία δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο σε στενές δημοσιονομικές πολιτικές, χρειάζεται γενικότερη οικονομική προσέγγιση. Τα αναπτυξιακά έργα, η υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής, η υποστήριξη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και –επιτρέψτε μου να πω- η συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων, αν όχι στην επεξεργασία και τη λήψη των μέτρων, στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αντίκτυπου. Γιατί, π.χ., γίνονται περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά κανείς δεν έχει εκτιμήσει ότι χρειάστηκε αναχρηματοδότηση των δανείων τους. Γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες επιπτώσεις και να επιβαρύνει το κλίμα. Είναι πράγματα τα οποία θα έλεγα έπρεπε, πρέπει να λειτουργήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην κατάργηση του 14ου μισθού και …..

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Απάντησα. Θα είναι ανάλογη η αντίδρασή μας.

Ερώτηση στη Βουλή, της βουλευτού Τόνιας Αντωνίου σχετικά με αιτήματα των κατοίκων του Δ.Δ. Αυλακίου

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Εσωτερικών, σχετικά με αιτήματα των κατοίκων του Δ.Δ. Αυλακίου Δήμου Στυλίδας, κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου στην οποία, επισημαίνει .

«Όπως αναφέρεται σε ψήφισμα των κατοίκων του Δ.Δ. Αυλακίου του Δήμου Στυλίδας, από το Δεκέμβριο του 2009 έχουν σταματήσει τα έργα του νέου αυτοκινητόδρομου (ΠΑΘΕ) στο 1ο τμήμα της παράκαμψης Στυλίδας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση των αγροτών στα κτήματά τους, ενώ δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για τα κτήματα που απαλλοτριώθηκαν. Ερωτώνται οι κύριου Υπουργοί: α) πότε θα ξεκινήσουν τα έργα προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα πρόσβασης των αγροτών στα κτήματά τους; β) πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις;»

Ο. Ρεν: "Ανακοινώστε πρόσθετα μέτρα τώρα"

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com


της Έλενας Λάσκαρη


"Θέλω να ενθαρρύνω τις ελληνικές αρχές να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα τις επόμενες ημέρες", είπε ο κ. Όλι Ρεν μετά τη συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αναγνωρίζοντας ότι τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί εφαρμόζονται, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι που επιβάλλουν πρόσθετα μέτρα.

"Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, όμως η μείωση του ελλείμματος και του χρέους είναι απαραίτητη και θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της οικονομίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό, ώστε η οικονομία της χώρας να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά που είναι προς όφελος όλων".

Ο κ. Ρεν χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών καρποφόρα, ενώ σε αυτήν παρέστησαν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν ρίσκα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένων και νέων μέτρων, όπως είπε, ώστε να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά 4% φέτος.

Τόνισε χαρακτηριστικά: "Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία με την Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, για τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος, καθώς η ανάταξη της οικονομίας είναι εθνική επιταγή προς όφελος του Έλληνα πολίτη. Η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα το όφελος του Έλληνα πολίτη και της μέσης ελληνικής οικογένειας".

Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του ΠΣΑ και του προϋπολογισμού, για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί, όπως για παράδειγμα το φορολογικό και η ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν από εδώ και πέρα προκειμένου να τηρηθούν οι στόχοι.


Σημειώνεται ότι ο κ. Ρεν είχε επίσης συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, όσο και με τους υπουργούς Οικονομίας, Λ. Κατσέλη και Εργασίας, Α. Λοβέρδο.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό διήρκεσε 40 λεπτά περίπου, ενώ δεν ακολούθησαν δηλώσεις.


Ρεν: Ζήτησε μέτρα "το συντομότερο δυνατόν"


Τη λήψη μέτρων «το συντομότερο δυνατόν», ζήτησε ο ευρωπαίος επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με στελέχη της κυβέρνησης.

«Υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα μέτρα με στόχο τη μείωση του ελλείμματος. Σήμερα συζητήσαμε για τα μέτρα αυτά με την ελληνική κυβέρνηση. Το ουσιαστικό είναι, η Ελλάδα να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να μειώσει το χρέος της και να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ευρωπαίος επίτροπος.

"Τα μέτρα θα πρέπει να είναι μόνιμου χαρακτήρα", πρόσθεσε ο κ. Ρεν, σημειώνοντας ότι οι αγορές θα πειστούν "όταν δουν συγκεκριμένα επιπρόσθετα μέτρα".

«Πρέπει να ελέγξετε το χρέος σας πριν αυτό αρχίσει να ελέγχει εσάς», τόνισε χαρακτηριστικά ο επίτροπος, προσθέτοντας ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν πρώτα για την εξασφάλιση των ίδιων των ελληνικών δημοσίων υπηρεσιών και μετά, για την ικανοποίηση των αγορών και των κερδοσκόπων

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «η Ε.Ε. έχει τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει την σταθερότητα της ευρωζώνη»

Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια, ενώ προανήγγειλε εντατικοποίηση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων για να στηριχθεί η ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ο κ. Ρεν εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ε.Ε. στις δημοσιονομικές προσπάθειες της χώρας, ενώ ανέφερε οι συναντήσεις του με στελέχη της κυβέρνησης του άφησαν "μια αίσθηση έντονης αποφασιστικότητας για μεταρρυθμίσεις".


Τι συζήτησε με τον επίτροπο Όλι Ρεν η Λ. Κατσέλη

Οι δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκας Κατσέλη, με τον Ευρωπαίο επίτροπο κ. Όλι Ρεν.

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο η κ. Κατσέλη, η οποία σημείωσε ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έχει φτάσει ήδη στο 6%, ενώ εκτίμησε ότι θα αγγίξει το 15% στο τέλος του 2010.

Η υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Ευρωπαίο επίτροπο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο αλλά και για το νέο νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός των επόμενων εβδομάδων στη Βουλή, για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η ίδια ανέφερε πως προσβλέπει σε συνεργασία και έμπρακτη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Martin Schulz: "Καθήκον της Ε.Ε. να διασφαλίσει την αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε."

"Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές υποστηρίζουμε την Ελλάδα σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία και πρέπει και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη", είπε ο κ. Martin Schulz, πρόεδρος της ομάδας των σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Schulz σημείωσε ότι απαιτούνται δύσκολες μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι καθήκον της Ε.Ε. να διασφαλίσει την αλληλεγγύη εντός αυτής και τόνισε πως, παρότι ήρθε χθες με την ίδια πίστη με τον Όλι Ρεν, δεν φέρνουν τα ίδια μηνύματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου ευχαρίστησε τον φίλο όπως είπε Martin Schulz, τονίζοντας ότι αυτός και η ομάδα των σοσιαλιστών αποτελούν μια καθαρή φωνή στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στηρίζουν τη χώρα μας.


ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΡΕΝ

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών, με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.


Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Όλι Ρεν δήλωσαν τα εξής:

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα σε όλους. Θέλω να καλωσορίσω στην Αθήνα τον Επίτροπο Όλι Ρεν, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Είχαμε μία ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Είχα την ευκαιρία να αναλύσω στον Επίτροπο την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να μιλήσουμε για τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν ληφθεί και υλοποιούνται, για τον Προϋπολογισμό, που τον Ιανουάριο είναι εντός του στόχου, τη φορολογία, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία πέρασε πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή, και για όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως Κυβέρνηση, για να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Φυσικά, κάθε μεγάλο πρόγραμμα, όπως είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχει κινδύνους και ρίσκα, που έχουν να κάνουν με την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και με την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων. Κάποιοι από αυτούς τους κινδύνους είναι πλέον ορατοί.

Συζητήσαμε, λοιπόν, με τον Επίτροπο γύρω από τα θέματα αυτά και είχαμε, όπως και την περασμένη εβδομάδα, με τις τεχνικές υπηρεσίες της Επιτροπής, μία πολύ χρήσιμη συζήτηση.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Κυβέρνηση, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένων και νέων μέτρων, έτσι ώστε να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010.

Να κλείσω ευχαριστώντας τον Επίτροπο για τη συνεργασία μας, τη συνεργασία με την Επιτροπή. Να ευχαριστήσω επίσης και τους εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που και την περασμένη εβδομάδα και σήμερα ήταν εδώ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε προσωπικό επίπεδο να ευχαριστήσω τον Επίτροπο για την καλή μας συνεργασία.

Είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες θα συνεχίσουμε εποικοδομητικά κι αυτό για έναν πολύ απλό λόγο: διότι η μείωση του ελλείμματος και ο έλεγχος του δημοσίου χρέους, η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, είναι εθνική επιταγή. Είναι προς όφελος του Έλληνα πολίτη, της μέσης ελληνικής οικογένειας και αυτή η Κυβέρνηση κινείται με γνώμονά της ακριβώς το όφελος του Έλληνα πολίτη.

ΟΛΙ ΡΕΝ: Ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που βρίσκομαι πάλι στην Αθήνα.

Θα ήταν καλύτερα, βέβαια, αν οι συγκυρίες της επίσκεψής μου ήταν καλύτερες, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μαζί θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε τις δημοσιονομικές και οικονομικές δυσκολίες.

Σε συνέχεια των συναντήσεων του Eurogroup και του Ecofin τον προηγούμενο μήνα και μετά την αποστολή εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την προηγούμενη εβδομάδα, είχα σήμερα μια πολύ καρποφόρα συνάντηση με τον Υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Από τη συνάντησή μας μπορούμε να καταλήξουμε – αλλά και σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που είχαμε – ότι τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης εφαρμόζονται όπως ανακοινώθηκαν, κάτι το οποίο αναγνωρίζουμε και χαιρετίζουμε.

Ωστόσο, κατά την άποψή μας, αλλά και κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δεδομένου ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις μακροοικονομικές εξελίξεις, αλλά και τις εξελίξεις της αγοράς, γίνονται πλέον ορατοί, απαιτούνται επιπλέον μέτρα για να εξασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος κατά 4% για το 2010. Θέλω να ενθαρρύνω τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν και να ανακοινώσουν νέα μέτρα τις επόμενες ημέρες, για την επίτευξη του στόχου.

Γνωρίζω ότι η προσπάθεια αυτή δεν είναι μια εύκολη προσπάθεια. Όμως, πιστεύω πραγματικά ότι η τήρηση των στόχων μείωσης του ελλείμματος και του χρέους είναι απαραίτητη και θα συμβάλλει σημαντικά στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ευημερία τόσο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των Ελλήνων πολιτών.

Τέλος, η Επιτροπή – και νομίζω ότι μιλάω και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση – θα συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό σ’ ένα πνεύμα καλής συνεργασίας, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε μία βιώσιμη τροχιά, που είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών.

Ευχαριστώ πολύ".

Από.....euro2day

Την ώρα που το σπίτι μας καίγεται, δεν τραγουδάμε

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com


Επειτα από μία μακρά περίοδο αλλεπάλληλων αλλαγών στον σχεδιασμό της, η
Αυτήν την εβδομάδα -εκτός απροόπτου- θα ανακοινωθεί και επίσημα η εισοδηματική πολιτική του 2010. Η κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις από την Κομισιόν να περικόψει σημαντικά το κονδύλι για τη μισθοδοσία, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) φέρεται να ζητάει επίμονα την κατάργηση του 14ου μισθού. Στο κλίμα αυτό, η κυβέρνηση προσπαθεί, από τη μια πλευρά, να συνετισθεί με τις υποδείξεις των Βρυξελλών και, από την άλλη, να μην προχωρήσει σε ένα τόσο αντικοινωνικό μέτρο όπως η κατάργηση ενός μισθού.
Τα
Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), η κυβέρνηση βρίσκεται στην ανάγκη να πάρει πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ για να επιτύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά 10 δισ. ή 4% του ΑΕΠ φέτος. Η ανάγκη λήψης νέων μέτρων προκύπτει από το γεγονός ότι το ΠΣΑ βασίστηκε σε αισιόδοξες προβλέψεις τόσο για το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου όσο και για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Για να σημειωθεί ανάκαμψη δεν αρκούν τα μέτρα λιτότητας. Αφαίρεση χρήματος από την αγορά σημαίνει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα έσοδα για το κράτος. Ο ΦΠΑ μπορεί να αυξηθεί κατά δύο μονάδες, όμως, αν ο τζίρος μειωθεί, τότε δεν θα εισρεύσουν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Αυτό που χρειάζεται, παράλληλα, είναι κεφάλαια που θα διοχετευθούν σε αναπτυξιακούς τομείς και μέτρα που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις. Και τα δυο δεν είναι καθόλου εύκολα.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ποτέ δεν ήταν απλώς θέμα λογιστικής ή συσσώρευσης μερικών δισ. ευρώ με μέτρα εκτάκτου ανάγκης.

H αντίληψη της κυβέρνησης πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα, καθώς η

Eίναι καιρός να δώσει δείγματα γραφής πως χωρίς εργαλεία ουσιαστικής ή και εναλλακτικής άσκησης οικονομικής πολιτικής δεν θα υπάρξει ιατρικό για την ανάταξη της χώρας.

Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, ο αναπτυξιακός νόμος να καρκινοβατεί στον γραφειοκρατικό λαβύρινθο και η εφαρμογή του να αναβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Δεν γίνεται η φορολογική πολιτική να βραδυπορεί με

Όσο για τις πιο δύσκολες αποφάσεις, που αφορούν στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ή στην προσέλκυση νέων επενδυτών, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα.

Αυτά είναι τα εργαλεία ανάπτυξης που τόση ανάγκη έχει ο τόπος και τα οποία, στην πράξη, μπορούν να
«ώρα μηδέν» για την εισοδηματική πολιτική του 2010 έφτασε. Οι έξωθεν πιέσεις προς την κυβέρνηση την έχουν αναγκάσει να μετατρέψει τις προεκλογικές και μετέπειτα κυβερνητικές δεσμεύσεις της για παροχή αύξησης φέτος σε εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που θα καλύπτει τον πληθωρισμό, σε σημαντικές μειώσεις των επιδομάτων και ενδεχομένως στην απώλεια του 14ου μισθού ή του μισού ενός μισθού.«χέρια» του οικονομικού επιτελείου όμως είναι «δεμένα». Η Κομισιόν ζητάει από την Ελλάδα να περικόψει κατά μέσο όρο τους ονομαστικούς μισθούς περίπου κατά 7%. Με την ανακοίνωση της συνολικής μείωσης των επιδομάτων κατά 10% και του «παγώματος» των αυξήσεων, οι ονομαστικοί μισθοί υπολογίζεται ότι μειώνονται κατά 2,5 - 3% κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει ακόμα σκληρότερα μέτρα στο σκέλος της μισθοδοσίας.«ώρα μηδέν» πλησιάζει.«κόψε ράψε» εξαγγελιών, που καθυστερούν την έγκρισή της από τη Bουλή. Δεν είναι δυνατόν να μη γίνεται κουβέντα για τη χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων.«υποκαταστήσουν» τις σκληρές φοροεισπρακτικές πολιτικές και για τα άλλα δύο χρόνια που έρχονται

Από....taseis.net

Πώς μας πούλησαν και μας αγόρασαν


Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ανατριχιαστικός είναι ο μηχανισμός με τον οποίον συγκεκριμένοι τραπεζικοί κολοσσοί κερδοσκόπησαν εναντίον της χώρας μας, με αποτέλεσμα αυτοί μεν να κερδίσουν ποσά ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα δε να τεθεί υπό ξένη οικονομική κηδεμονία. Αξίζει να τον περιγράψουμε σε αδρές γραμμές. Το αποφασιστικό εργαλείο στο παιχνίδι που παίχτηκε εναντίον της Ελλάδας είναι ένα εντελώς πρόσφατο χρηματοπιστωτικό προϊόν που ονομάζεται CDS (από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων credit default swaps).

Πρόκειται για ασφάλιση κατά της περίπτωσης μη αποπληρωμής ενός χρέους. Μια τράπεζα π.χ. που αγοράζει ομόλογα ενός κράτους ασφαλίζει το ποσό που έδωσε σε μια άλλη τράπεζα, η οποία είναι .... υποχρεωμένη να της δώσει αυτή τα λεφτά της, αν το κράτος χρεοκοπήσει και βρεθεί σε αδυναμία να εξοφλήσει τα ομόλογά του όταν λήξουν ή να πληρώσει ενδιαμέσως τους τόκους.

Εννοείται ότι όσο πιο επισφαλής είναι η οικονομική κατάσταση μιας χώρας τόσο υψηλότερα ασφάλιστρα θα απαιτήσει η τράπεζα που ασφαλίζει το χρέος.

Το στοιχείο που σοκάρει είναι ότι τρεις και μόνο τραπεζικοί κολοσσοί, η γερμανική Ντόιτσε Μπανκ και οι αμερικανικές Γκόλντμαν Ζαξ και Τζ. Π. Μόργκαν ελέγχουν τον 75% (!) της παγκόσμιας αγοράς των CDS.

Πάμε τώρα στην περίπτωση της Ελλάδας. Περί τα μέσα Γενάρη, περίπου δέκα ημέρες πριν η χώρα μας αναζητήσει αγοραστές για το πενταετές ομόλογό της, η Ντόιτσε Μπανκ δημοσιοποιεί μια έκθεση - φωτιά για την ελληνική οικονομία, όπου αναφέρει πως πάμε χάλια και δεν αποκλείεται κατάρρευση.

Αμέσως μετά κινητοποιείται το τμήμα της CDS της Ντόιτσε Μπανκ. Ζητάει πολύ υψηλότερα ασφάλιστρα για το ελληνικό χρέος, αφού υποτίθεται ότι η χώρα μας βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση, όπως λέει το τμήμα μελετών της... ίδιας τράπεζας!

Αφού το επιτόκιο των CDS για την Ελλάδα ανεβαίνει, περνάει αμέσως το μήνυμα παγκοσμίως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα: τα διεθνή ΜΜΕ που δρουν ως «παπαγαλάκια» των κερδοσκόπων ουρλιάζουν ότι η ελληνική οικονομία παραπαίει, η ανενημέρωτη κοινή γνώμη τρομοκρατείται και οι επαΐοντες καταλαβαίνουν ότι στοχοποιήθηκε η Ελλάδα και οδεύει προς οικονομικό «γδάρσιμο».

Εν συνεχεία η ίδια η Ντόιτσε Μπανκ μαζί με την Γκόλντμαν Ζαξ αναλαμβάνουν να... πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα! Να τα προωθήσουν στους υποψήφιους αγοραστές! Ναι, αυτοί ακριβώς που συμμετείχαν ενεργά στην οργάνωση του κλίματος καταρράκωσης της ελληνικής οικονομίας για να διευκολυνθούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις!

Δεν πρόκειται περί κακόγουστου αστείου. Μιλάμε εντελώς σοβαρά. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και πάμπολλες άλλες κυβερνήσεις, υποχρεώνεται αντικειμενικά να προστρέξει στις τράπεζες που ελέγχουν την αγορά CDS, παρ’ όλο που υπονομεύουν την Ελλάδα. Τους πληρώνει ουσιαστικά «προστασία», με τη χυδαία έννοια του όρου, ελπίζοντας να τις εξευμενίσει ώστε να την βοηθήσουν να δανειστεί με ανεκτά επιτόκια.

Η Ντόιτσε Μπανκ λοιπόν ως ανάδοχος τράπεζα μαζί με την Γκόλντμαν Ζαξ και άλλες, που παίζουν πολύ δευτερεύοντα ρόλο, καθορίζουν ουσιαστικά το επιτόκιο με το οποίο θα διαθέσει τα ομόλογά της η κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία στην πραγματικότητα δεν έχει περιθώρια να μη συμμορφωθεί στις υποδείξεις τους.

Εννοείται ότι η Ντόιτσε Μπανκ και η Γκόλντμαν Ζαξ έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους, οι οποίοι τρέχουν σαν τρελοί να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα με επιτόκιο 6,2%, γιατί φυσικά οι τράπεζες αυτές γνωρίζουν εκ των ένδον πως έχει στηθεί το παραμύθι της δήθεν επαπειλούμενης χρεοκοπίας.

Η Ντόιτσε Μπανκ και η Γκόλντμαν Ζαξ εισπράττουν παχυλές προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ από τους πελάτες τους, ενώ αγοράζουν και οι ίδιες μεγάλες ποσότητες χρυσοφόρων ελληνικών ομολόγων.

Τώρα ετοιμάζουν τον επόμενο γύρο ελληνικού δανεισμού, στήνοντας σκηνικό για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη φυσικά...

ΤΩΡΑ ΤΡΕΜΟΥΝ

Τα κράτη, όμηροι των τραπεζών

ΚΑΘΥΒΡΙΖΟΥΝ την Ελλάδα οι Γερμανοί. Εχουν όμως ταραχθεί ακόμη και αυτοί από την επίδειξη δύναμης των τραπεζών. «Η Κοινότητα θα έπρεπε να σκεφθεί πώς θα μπορέσει να αποξηράνει αυτόν τον βάλτο (των τραπεζών) που πιάνει ομήρους ολόκληρες χώρες» έγραψε σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Η «Μοντ» είναι εξοργισμένη: «Μόλις έναν χρόνο αφότου τα κράτη έσωσαν τις τράπεζες αφιερώνοντας κολοσσιαία ποσά και στις δύο όχθες του Ατλαντικού -25% του ΑΕΠ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- τα χρεωμένα κράτη πέφτουν θύματα επιθέσεων από τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διέσωσαν. Αυτό είναι ένα από τα πικρά μαθήματα της ελληνικής κρίσης» ομολογεί η γαλλική εφημερίδα.

Από ....activistis.gr

Το χρέος, μια ιστορία υποτέλειας και τρόμου...


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com


Μια ιστορία υποτέλειας εκμετάλλευσης και τρόμου. Ένας ολόκληρος μηχανισμός αστών πολιτικών,"έγκριτων" οικονομολόγων και διατεταγμένων δημοσιογράφων επισείει τον τρόμο του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Δείτε ένα απίστευτο δεκάλεπτο βίντεο που τα λέει όλα...





Από.......apneagr

Το Blog, που κανένας blogger δεν θέλει να τον βάλει link !!!

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Παιδιά, είστε οι καλύτεροι, είστε μοναδικοί, ανυπέρβλητοι, υπέροχοι, απαράμιλλοι, σας συμπαθώ, σας εκτιμώ, σας υπολήπτομαι, σας εύχομαι τα καλυτερότερα!!!

Αν με διαβάζετε, εκτιμήστε την προηγούμενη παράγραφο και μην με συμπεριλάβετε στην καθ' όλα άξια, αντικειμενική, αδιάβλητη, υπέροχη λίστα σας. Είστε ίσως το μοναδικό blog στο οποίο δεν θέλω να δω το ονοματάκι μου, που μακάρι να μου κόβονται μέρες και να σας δίνονται χρόνια...

Τα προηγούμενα βγαλμένα από ψυχής λογάκια, τα αφιερώνω "με νόημα στίχου" στους διαχειριστές του ιστολογίου "Τα χειρότερα ελληνικά blogs"...

Κι αφού τελειώσαμε με την πλάκα, στα σοβαρά τώρα: Η αλήθεια είναι ότι κυκλοφοράει πολύ μπουρδολογία στην μπλογκόσφαιρα και καλό είναι να τονίζονται κάποιες τερατολογίες, κάποιες "ανακρίβειες", κάποιες προπαγάνδες, κάποιες ψεμματάρες, κάποια μαργαριτάρια.

Αλλά από την άλλη, καλό είναι να θυμούνται οι admins του blog, ότι το blogging είναι πάνω από όλα χόμπυ, μια μορφή εναλλακτικής επικοινωνίας και διάχυσης πληροφοριών. Είναι κάτι μεταξύ της κουβέντας που γινότανε παλιά στα καφενεία ή στις ρούγες των γειτονιών και του ντελάλη που γυρνούσε τα σοκάκια...

Γιαυτό, δεν πρέπει να είναι κάποιος a priori υπερβολικά αυστηρός στην κριτική.

Εκτός κι αν μιλάμε για επαγγελματικά δημοσιογραφικά blogs ή για blogs που προωθούνε κόμματα ή πολιτικά πρόσωπα.

Σε αυτή την περίπτωση, τα πάντα πρέπει να βρίσκονται συνέχεια "στο μικροσκόπιο" και μακάρι οι διαχειριστές να διασκεδάσουν κι εμάς με το "Ανελέητο σαφάρι κοτσάνας και αγραμματοσύνης στον κυβερνοχώρο..."

Από.......... ΚΕΝΤΡΙ

Ο όμιλος Abu Dhabi Mar με ποσοστό 75,1% του μετοχικού κεφαλαίου του Σκαραμαγκά

Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com

"Η Ελληνική Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του ομίλου Abu Dhabi Mar (“ADM”) να επενδύσει στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα αποκτώντας την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. (“ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ”) και των Αρχών του Εμιράτου Abu Dhabi να υποστηρίξουν αυτή την απόφαση. Το νέο κοινοπρακτικό σχήμα του οποίου θα ηγείται η ADM κατέχοντας ποσοστό 75,1% του μετοχικού κεφαλαίου του Σκαραμαγκά, και στο οποίο συμμετέχει η ThyssenKrupp Marine Systems (“TKMS”) με ποσοστό 24,9%, τυγχάνει της απόλυτης έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης. Επιδιώκουμε το νέο κοινοπρακτικό σχήμα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Υ.ΕΘ.Α.) το ταχύτερο δυνατό.

Με το νέο κοινοπρακτικό σχήμα και την είσοδο της ADM στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας με διασφάλιση των θέσεων εργασίας. "


ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Από.........i-reportergr

Το ανέκδοτο του Γιωργάκη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com


Η δήλωση του αιώνα που διανύουμε ανήκει σε ένα μεγάλο πολιτικό που γράφει ιστορία τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι μας συγκίνησε όλους σε βαθμό που θα αρχίσουμε να βαράμε το κεφάλι μας στον τοίχο γιατί από ότι βλεπω δεν υπάρχει άλλη λύση.

Ο μέγιστος πολιτικός κος Γιωργάκης Παπανδρέου Πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο:

"Είναι έτοιμοι οι άνθρωποι τους ενός μισθού να βοηθήσουν τη χώρα", ανέφερε... και πρόσθεσε ότι συγκινείται ειλικρινά όταν τον σταματούν στο δρόμο και του λεν ότι "για την πατρίδα δίνουμε και το μισθό μας".

"Αυτό αποτελεί απάντηση σε όσα λέγονται για τους Έλληνες", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι όλοι οι πολίτες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν αλλά αυτή τη φορά απαιτούν και δικαίως να δουν ότι τα χρήματα και οι προσπάθειές τους πιάνουν τόπο και πως το κράτος παίρνει το ρόλο του στα σοβαρά και ότι τιμωρεί τους επίορκους και τους παράνομους.

Μετά από αυτή την μεγαλειώδη δήλωση τα είδαμε όλα, και τα ακούσαμε όλα...

Τέρμα δεν περιγράφω άλλο που είπε κάποτε ο φίλος Χελάκης...

Από....Citypress-gr

ΕΣΠΑ: «πράσινο» φως για χρηματοδότηση του «Καλλικράτη»

Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com

Το «πράσινο» φως για την χρηματοδότηση του «Καλλικράτη» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» του οποίου η απορροφητικότητα είναι μόλις 0,5%, πήρε η κυβέρνηση. Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Στέφανος Γκρίτζαλης με αφορμή την τακτική ετήσια συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη 24/2 με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας.

Όπως τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Γκρίτζαλης τα στελέχη της Κομισιόν είπαν ότι «είναι δυνατή η αξιοποίηση του Ε.Π. "Διοικητική Μεταρρύθμιση" του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση δράσεων του Προγράμματος "Καλλικράτης". Σε επόμενο στάδιο απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση του Ε.Π. εντός του Μαρτίου, οπότε και θα καταγραφούν λεπτομερώς οι δράσεις εφαρμογής του», προσθέτει ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι το ποσοστό απορρόφησης του Ε.Π. για το διάστημα 2007-2009 ανερχόταν μόλις σε 0.5%.

Από......aftodioikisi

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ "ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ" ΔΙΑΣΠΑΘΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ!

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com


Για λαμόγια και επικίνδυνους οικολόγους που διαχειρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια για την διάσωση ανύπαρκτων ειδών της πανίδας μίλησε ο πρώην υφ. Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος ενώ χαρακτήρισε τους κυνηγούς θεματοφύλακες του περιβάλλοντος .

Οι δηλώσεις του κου Γιαννόπουλου έγιναν στην χθεσινή κυνηγετική συνάντηση που οργανώθηκε για 12η χρονιά στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Περίβλεπτο από όπου και ζήτησε από το υπ. Περιβάλλοντος να καλέσει και τους κυνηγούς που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, στον διάλογο για την νέα θηραματική πολιτική.

Από....Lamia fm1

Νίκο με κάτι σαν και σας, ντρέπομαι να πω τι δουλειά κάνω


Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com

Γράφει ο Λυσίας

Τον ένα μέτοχο του ALTER, τον Ανδρέα Βγενόπουλο, τον….συνεντευξίασε φιλότιμα ο Νίκος Χατζηνικολάου. Και μας έκανε σαφώς….σοφότερους με όλα αυτά τα ωραία που μάθαμε….

Μεγάλο ταλέντο ο Νίκος. Ακόμα και στο γλείψιμο. Αλλά άξιζε τον κόπο. Να δούμε πόσες ολοσέλιδες ¨ Real ¨ - ¨ Marfin ¨, θα αποφέρει αυτή η τόσο ενημερωτική συνέντευξη.

Σε καιρούς ισχύων αγελάδων, οι ¨παχουλές¨ διαφημίσεις, είναι ό,τι πρέπει.

Έστω και αν είναι ένα κομμάτι….γλιστερές, από τον πολύ γλείψιμο.

Μετά λοιπόν από την τόσο πολύ επιτυχή συνέντευξη του ενός μετόχου, καιρός να απολαύσουμε και μια ¨ ενώπιος – ενωπίω ¨ κουβεντούλα με τον εταίρο μέτοχο. Τον αυτοκράτορα της........... διαπλοκής Γιώργο Κουρή. Που ξεκίνησε κάποτε ως ορτινάντζα του Μητσοτάκη ( με τον ¨ κήρυκα¨ των Χανίων ) έγινε μετά το alter ego του Ανδρέα, μετά πέρασε στο στρατόπεδο Καραμανλή ( ελέω σιωπής του, για τα απαιτούμενα από το δημόσιο, χρέη ) και τώρα προσπαθεί να τακιμιάζει με τον Γιώργο.

Καλού-κακού, έχει καβάντζα και τον Βερόπουλο, για το περγαμόντο….

Βίος και πολιτεία ο άνθρωπος.

Εδώ και αν έχεις θέμα, Νίκο, για μια έτσι, καλοτυλιγμένη με ροζ κορδελίτσα συνέντευξη, σαν και αυτή του Ανδρέα Βγενόπουλου. Τι θα πείτε με τον Κουρή; Εμένα ρωτάς, ρε συνάδελφε;

Μιλήστε για το περγαμόντο ( ρε γαμώτο ). Για τα ήθη και τα έθιμα της Κεφαλονιάς….Μάλλον για τα έθιμα μόνο. Γιατί από ήθη ( και ήθος ) δεν γνωρίζει ο Γιώργαρος….

Ε, που ξέρεις Νίκο μου, μπορεί στην διάρκεια του ¨ ενώπιος – ενωπίω ¨, να σου έρθει η θεία έμπνευση, να τον φωτίσεις για εκείνο το χρέος.

Το χρέος προς την εφορία. Ή για το άλλο, προς το ΙΚΑ. Ή για το τρίτο, προς τα παιδιά που εργάζονται στο συγκρότημα, αλλά δεν τα ευνόησαν η τύχη και οι συγκυρίες….όπως εσένα. Που με κάτι τέτοιους σαν εσένα, ντρέπομαι πια να πω τι δουλειά, εδώ και τριανταπέντε χρόνια, κάνω.

Και που τη λέξη ¨ δημοσιογράφος ¨ την έσβησα από την κάρτα μου.

ΛΥΣΙΑΣ

Από......... kafeneio

Λοβέρδος: Καμία αύξηση στις συντάξεις το 2010

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

"Δεν πρόκειται να υπάρχουν και αυξήσεις στις συντάξεις το 2010, είναι κάτι που το κάναμε μονομερώς, δεν ήταν συνολική κυβερνητική πολιτική αυτό, αλλά ήταν μια διέξοδος για μας, για να μην αντιμετωπισθούν χειρότερες καταστάσεις τον Ιούνιο", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας στον Flash 96.


Ο Ανδρέας Λοβέρδος γνωστοποίησε ότι έχει προτείνει το πάγωμα όλων των συντάξεων του δημοσίου τομέα φέτος, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για την περιστολή του ελλείμματος. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πάγωμα των συντάξεων του Δημοσίου άνω των 2.000 ευρώ για εφέτος και αύξηση 1,5% για τις συντάξεις κάτω από το όριο αυτό.

Αναφορικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι θα υπάρξει αύξηση του μέσου όρου, που "θα ανέλθει στα 63,5 χρόνια έως το 2015".

Επανέλαβε ότι θα απαγορευθούν οι εθελούσιες έξοδοι, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα του υπουργείου Εργασίας να μην υποχωρήσει σε ενδεχόμενες αντιρρήσεις διοικητών ΔΕΚΟ.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού, απάντησε ότι "η κατάσταση είναι τραγική και ότι τώρα, εβδομάδα με την εβδομάδα πρέπει ν’ αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα για τα οποία έχουμε συζητήσει αρκετά".

Από......Nooz.gr

Η επιστολή της Νάνας Μούσχουρη...

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com


...με την οποία ζητά να μην παίρνει τη σύνταξη της ευρωβουλευτού



Αυτή είναι η επιστολή της Νάνας Μούσχουρη προς τον υπουργό Οικονομικών με την οποία ζητά να μην λαμβάνει τη σύνταξή της ως ευρωβουλευτής από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους "μέχρι η χώρα να εξέλθει από την οικονομική κρίση". Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα τραγουδίστρια διετέλεσε ευρωβουλευτής με τη ΝΔ κατά την περίοδο 1994-1999.

Από....press-gr

Στην Αθήνα ο Όλι Ρεν

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Εβδομάδα καθοριστικών αποφάσεων για την οικονομία σηματοδοτεί η επισκεψη του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν στην Αθήνα, με τους ελεγκτές να έχουν ζητήσει πρόσθετα μέτρα ως 4,5 δισ. ευρώ.

Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις για να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές «τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών».

Στο φάκελο του, έχει το πόρισμα των ελεγκτών, οι οποίοι πρότειναν: περαιτέρω δραστική περικοπή κρατικών δαπανών, με κατάργηση του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας (του 14ου μισθού) και «ψαλίδισμα» κονδυλίων 1,2 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία.

Τις εκτιμήσεις αυτές θα "αξιοποιήσει" ο Φινλανδός Επίτροπος στις συναντήσεις του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο.

Η άποψη που προβάλλεται από τις Βρυξέλλες -και την ασπάζεται η ελληνική κυβέρνηση- είναι ότι η χώρα έχει την τελευταία ευκαιρία για να επιχειρήσει «διάσωση με δικά της μέσα» και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.


Στις 11 το πρωί συγκαλείται το υπουργικό Συμβούλιο.

Τη Δευτέρα στην Αθήνα και ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Γερμανού Μ. Σουλτς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου και γεύμα στο Μαξίμου, στο οποίο θα παρακαθήσουν και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, "θέλουν" έως την Τετάρτη να έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Γ. Παπανδρέου, καθώς εκτιμάται, ότι οι τελικές αποφάσεις για την οικονομία ελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, σε κλειστή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, και "ζυγίζεται" ο κατάλληλος χρόνος για τη δημοσιοποίησή τους.

Το μέλλον της ευρωπαϊκής βοήθειας, θα πάρει σάρκα και οστά την Παρσκευή στο Βερολίνο. Αν ο Γ. Παπανδρέου φύγει από το Βερολίνο με άδεια χέρια, τότε θα ενισχυθεί η συζήτηση για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το επικρατέστερο, όμως, αυτού σενάριο, είναι να ανακοινωθεί με ποιά μορφή οι γερμανικές τράπεζες θα καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής χρηματοδότησης, αλλά και με ποιούς όρους.

"Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη" δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα "δεν βρίσκεται σε αδιέξοδο" και ότι υπάρχουν προτάσεις για την ελληνική κρίση στους κόλπους της ευρωζώνης.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Όλι Ρεν

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 16.30 διοργανώνει το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για τα σκληρά μέτρα που θα συναποφασίζονται εκείνη την ώρα, κατά τη συνάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ Όλι Ρεν με τον Ανδρέα Λοβέρδο», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δικτύου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο Όλι Ρεν και ο υπουργός Εργασίας θα συζητήσουν για την μείωση των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την απελευθέρωση των απολύσεων».

Το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς υπογραμμίζει:

«Αντιστεκόμαστε στις σχεδιαζόμενες περικοπές. Αγωνιζόμαστε για:

- να παρθούν πίσω τα αντεργατικά μέτρα
- να ακυρωθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας
- να ανατραπεί το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας».

Να δημιουργηθεί Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας με πρωτοβουλία των πολιτών και των ελλήνων της διασποράς, προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.
Από το 2011 θα ξεκινήσει η ανάπτυξη δηλώνει η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Δεν πιστεύει ότι θα περικοπεί ο 14ος μισθός και τονίζει ότι πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης, αποτελεί η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Από.....Nooz.gr

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΣΤΟ ΧΕΙΜΑΡΡΟ ΒΕΛΛΑ ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΥ

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com



Λαμία, 1.3.2010

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής Κουβέλας Καραβομύλου εξ αιτίας της “τεχνητής λίμνης” που προέκυψε στο ρέμα του Βελλά. Εξαιτίας της έχει ανέβει σημαντικά η στάθμη των υπόγειων υδάτων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι απορροφητικοί βόθροι όλης της παράλιας περιοχής, επιφέροντας πολλών ειδών προβλήματα, τα οποία φτάνουν μέχρι τον Μαλιακό.

Φαίνεται πως, για τις ανάγκες των έργων του ΠΑΘΕ στην παράκαμψη της Στυλίδας – Καραβομύλου, δόθηκε άδεια στην κατασκευάστρια εταιρεία να κάνει αμμοληψία στην κοίτη του χειμάρρου Βελλά. Από την αμμοληψία προέκυψε και η λίμνη. Τόσο απλά.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
- Υπήρξε Μελέτη Αποκατάστασης για την αμμοληψία, κι αν υπήρξε εφαρμόστηκε;
- Πώς κατασκευάστηκε τέτοιο έργο χωρίς Μελέτες; Πώς ανέχεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι υπηρεσίες της (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών), αλλά και η Επιβλέπουσα Υπηρεσία του έργου, τέτοιες αλλαγές σε κοίτες χειμάρρων, με “τεχνητές λίμνες”, χωρίς Μελέτη -κυρίως- Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων;
- Οι αμμοληψίες στην κοίτη του Βελλά έχουν επηρεάσει σημαντικά τη ροή του νερού. Είχαν προβλέψει ότι στο υπόλοιπο της κοίτης του Βελλά θα περιοριστεί η ροή του νερού -αν δεν έχει σταματήσει τελείως-, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται ως προς την ανατροπή της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος, και κυρίως της ξήρανσης των αιωνόβιων πλατάνων του ρέματος;

Το κακό είναι ότι και η δημοτική αρχή του Δήμου Εχιναίων δείχνει ανοχή στο συγκεκριμένο θέμα με δικαιολογία ότι, μετά τη δημιουργία της λίμνης, ανέβηκε η στάθμη των αρδευτικών γεωτρήσεων. Αλλά η νομιμότητα; Η τάξη; Με πόση ευκολία μπορεί κανείς να αυθαιρετεί σε βάρος της φύσης και των ρεμάτων, παραλείποντας μελέτες και περιβαλλοντικούς όρους;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι περιμένουμε απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους κατοίκους της περιοχής και ως προς τη διεκδίκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους.



Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος 2231021007 6977261256

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "σέντρα"

Αναρτήθηκε από...energoipoliteskv.blogspot.com