Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

By Quentin Peel (Βερολίνο) & Scheherazade Daneshkhu (Παρίσι)
Δημοσιεύθηκε: 09:07 - 08/03/10


Η αποδοχή από τον κ. Wolfgang Schauble, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αποτελεί το πρώτο βήμα στην επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής συνεργασίας στην ευρωζώνη.

Πρόκειται για κάτι που η Γαλλία εδώ και καιρό ζητά, σχεδόν από τη δημιουργία της ευρωζώνης πριν από 10 χρόνια. Ο κ. Schauble συνέδεσε, όμως, την όλη υπόθεση -ένα ταμείο ανάλογο με το ΔΝΤ- με λήψη σκληρών μέτρων ελέγχου κατά των κερδοσκόπων στις αγορές, με επικέντρωση στο short selling και στα credit default swaps. Ανακοίνωσε προτάσεις ώστε οι εθνικές αρχές ελέγχου να επιβάλουν πιο σκληρούς κανόνες εποπτείας στο short selling και να απαγορεύσουν το αποκαλούμενο "naked" short selling. Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία κάποιος σορτάρει μία μετοχή, χωρίς όμως να την έχει αγοράσει.

Η λήψη μέτρων κατά των κερδοσκόπων είναι μία δημοφιλής πρόταση, όμως οι άλλες προτάσεις του Βερολίνου θα είναι λιγότερο δημοφιλείς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: πρόταση για ισχυρότερη εποπτεία της Κομισιόν και κατ’ επέκταση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου στις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, δικαίωμα παρέμβασης σε περιπτώσεις κρίσης και σκληρότερες ποινές για όσες χώρες δεν κατορθώνουν να συγκρατήσουν το χρέος και τα ελλείμματα.

Μεταξύ των ποινών έχει προταθεί να είναι η αναστολή λήψης κεφαλαίων από τα προγράμματα στήριξης της Ε.Ε. -κυρίως προγράμματα τα οποία δημιούργησε η Ένωση για στήριξη των χωρών της Μεσογείου και της ανατολικής Ευρώπης- αλλά και η άρση του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για κράτη που επανειλημμένα έχουν καταπατήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Μία, δε, ακραία ποινή είναι κάποια χώρα να σταματά να είναι μέλος της ευρωζώνης έως ότου κατορθώσει να θέσει σε τάξη τα δημοσιονομικά της μεγέθη.

Για να υπάρξουν τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί της Ε.Ε., γεγονός πάντως που οι περισσότερες χώρες θέλουν να αποφύγουν, με δεδομένη άλλωστε τη δυσκολία που υπήρξε έως ότου ψηφιστεί η Συνθήκη της Λισαβόνας. Αυτές, οι αλλαγές, παρ' όλα αυτά, θα είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα έχει ποτέ υπάρξει στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία έθεσε τα θεμέλια δημιουργίας του ευρώ.

Οι απόψεις του κ. Schauble έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο Βερολίνο. Είναι πρώην επικεφαλής του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της κ. Merkel, το δεύτερο ισχυρότερο πρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα φιλοευρωπαϊστής. Είναι, επίσης, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές τόσο του ευρώ όσο και της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Το σχέδιό του περιλαμβάνει ισχυρότερη εποπτεία και πιθανώς διαχείριση για οικονομίες οι οποίες έχουν αποτύχει να συμμορφωθούν με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλαδή διατήρηση του ελλείμματος χαμηλότερα από το 3% του ΑΕΠ και του χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Αυτό, φυσικά, που θέλει να αποφύγει είναι οποιαδήποτε πρόταση τα 16 κράτη-μέλη της ευρωζώνης να μπορούν να ελέγχουν και τη συμπεριφορά της Γερμανίας, πάντα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική της πειθαρχία, αλλά και τη στήριξη της ανάπτυξη στην εξαγωγική δραστηριότητα. Η Γερμανία έχει δεχτεί κριτική από χώρες όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ ότι δεν εφαρμόζει πολιτική ενίσχυσης της εγχώριας κατανάλωσης.

Ο κ. Schauble είναι ξεκάθαρα αντίθετος στο να στραφούν στο ΔΝΤ χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

"Το να αποδεχτεί κάποιος μία χώρα της ευρωζώνης να στραφεί στο ΔΝΤ είναι σαν να παραδέχεται ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί μόνη της να λύσει τα προβλήματά της", υποστήριξε σε συνέντευξή του στη "Welt". Το κατά πόσον η Ελλάδα θα στραφεί στο ΔΝΤ, με δεδομένο ότι οι κανόνες της Ε.Ε. απαγορεύουν οικονομική στήριξη προς κάποια χώρα της Ένωσης, είναι ακόμη ανοιχτό. Πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν το έχει αποκλείσει εντελώς.

Πάντως, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο του κ. Schauble δεν θα έρθει έγκαιρα ώστε να στηρίξει χώρες όπως η Ελλάδα. "Δεν σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε ένα ταμείο που θα είναι ανταγωνιστικό του ΔΝΤ", υποστήριξε ο κ. Schauble και πρόσθεσε πως "θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ταμείο το οποίο θα έχει ανάλογα καθήκοντα και ανάλογη εμπειρία με αυτήν του ΔΝΤ".

Εάν τελικώς η Γαλλία και η Γερμανία κατορθώσουν να συμφωνήσουν στο σύνολο των προτάσεων -σημειώνεται ότι η δημιουργία του ευρωπαϊκού ταμείου υπήρξε μία από τις πιο παλιές προτάσεις της Γαλλίας- τότε θα πραγματοποιηθεί η πλέον δραστική αναμόρφωση των κανόνων που διέπουν την Ένωση.

Η γερμανική ιδέα εκφράστηκε αφού ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Nicolas Sarkozy, ο οποίος στήριξε απόλυτα τη λιτότητα της Ελλάδας. "Οφείλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί καταβάλλει ισχυρές προσπάθειες", τόνισε ο κ. Sarkozy.

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Για Nobel Οικονομίας θα προταθούν Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Προς αυτούς που πιστεύουν πως έτσι θα βγούμε από την κρίση:


Ε=C(y-t,x)+ Ι(r,y,z)+ G


Όπου Ε είναι η επιθυμητή δαπάνη, δηλαδή τα ποιό πολλά έσοδα του κράτους (ΦΠΑ)..

C = η κατανάλωση σε συνάρτηση με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα

Ι = Ιδιωτικές επενδύσεις

G = Δημόσιες Δαπάνες.

Τώρα πως γίνεται να μειώνεις και τους τρεις βασικούς παράγοντες του εισοδήματός σου και να υποστηρίζεις ότι θα σου περισσέψουν και λεφτά....προβλέπω  nobel μακροοικονομίας εδώ....

(Ευχαριστούμε τον φίλο Γ.Ο. για την ανάρτηση)

Από ......Atithasos

Κοινωνική αναταραχή εν όψη - Απόγνωση παντού !

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Κοινωνική έκρηξη και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προβλέπουν οι πολίτες μετά την ανακοίνωση των νέων οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, που διχάζουν την Ελληνική κοινωνία.


Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των Ελλήνων χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα άδικα και σκληρά που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέσσερις στους πέντε Ελληνες προβλέπουν κοινωνική αναταραχή και απαιτούν να αρθούν οι φορολογικές ρυθμίσεις....

Η κοινή γνώμη υποδέχθηκε με έντονη καχυποψία τις κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίησή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει πως η Ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ !!!

Παράλληλα οι πολίτες δηλώνουν βέβαιοι ότι στα επόμενα χρόνια οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι και ότι η Ευρώπη λειτουργεί με αλληλεγγύη μόνο για τις ισχυρότερες χώρες, αδιαφορώντας για τις ασθενέστερες που συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ.

Στη δημοσκόπηση του «Βήματος» απεικονίζεται επίσης ανάγλυφα η απογοήτευση των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας και για τις προοπτικές βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου τους. Το 85,2% εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στα επόμενα χρόνια οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Απαντώντας εξάλλου στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται και σε ποιον ελπίζουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους, το 57,3% δηλώνει ότι βασίζεται μόνο στον εαυτό του, ενώ το 39,4% ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν !

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση θεωρούν εξάλλου χλιαρές τις αντιδράσεις της Ελληνικής κυβέρνησης στις επιθέσεις που δέχθηκε από το εξωτερικό, ενώ επιχειρώντας μια εκτίμηση για το μέλλον η συντριπτική πλειοψηφία (86,7%) πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Την ευθύνη για την κακή κατάσταση της οικονομίας, οι πολίτες την αποδίδουν κυρίως στην κυβέρνηση Καραμανλή, καταλογίζοντας όμως ευθύνες και στις κυβερνήσεις Κ. Σημίτη και Α. Παπανδρέου. Η πλειοψηφία τους θεωρεί ότι δεν είναι ικανοποιητική η στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα, ενώ ένα ποσοστό 52,2% πιστεύει πως η χώρα μας βρίσκεται πλέον υπό την κηδεμονία της Ευρώπης.

Από....tiresias

Παπανδρέου και Σαρκοζί μας δουλεύουν ψιλό γαζί !!!

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Η συνάντηση Παπανδρέου – Σαρκοζί αποδείχθηκε ακόμη μια τηλε-συνάντηση του τύπου «να’χαμε να λέγαμε» για να’χουν θέμα να παίζουν τα κανάλια και να βλέπει ο λαουτζίκος. Αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά μηδέν εις το πηλίκον !


Που την είδαν την επιτυχία οι δημοσιοκάφροι ένας Θεός ξέρει. Γιατί κανείς άλλος δεν κατάλαβε τίποτα τέτοιο. Αντιθέτως για μία ακόμη φορά τους είδαμε και τους δυό να χαριεντίζονται ως συνήθως και να ανταλλάσσουν γλυκά λόγια και οικειότητες...

Ο κολλητός του Γιωργάκη , ο Νικολά, αφού πρώτα χαιρέτησε το κουράγιο του Έλληνα πρωθυπουργού, δήλωσε πως "Η Ελλάδα έκανε ότι ζήτησε η Ευρώπη!".

Τόνισε μάλιστα, ότι ο Παπανδρέου δεν ζήτησε χρήματα (!) γιατί αν ζητούσε, τα κράτη της Ευρωζώνης θα του έδιναν (!)

Για τον κουμπαρά που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ για να ξεχρεώσει την Ελλάδα του είπε ο Jeffrey ;;;;

Παπανδρέου και Σαρκοζί μας δουλεύουν κανονικά αφού ο Νικολά συνέχισε το δούλεμα κάνοντας λόγο για αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης, που μοιράζονται το Ευρώ.. και άλλα τέτοια ωραία κι όλα αυτά για να τονίσει πως «αν ο Παπανδρέου ζητούσε χρήματα , τα κράτη της Ευρωζώνης θα βοηθούσαν»

Και τότε λοιπόν γιατί τους έκανε το χατίρι ο Παπανδρέου και χαράτσωσε τον Ελληνικό λαό ;;;

Αφού λεφτά δεν ζήτησε – όχι που αν ζήταγε θα έπαιρνε – τι τρέχει τότε τόσους μήνες ταξίδια από δώ κι από κεί , κι έχει καταντήσει να κυβερνά τη χώρα από ένα αεροπλάνο...

Ο πρωθυπουργός μας, γενίκευσε το πρόβλημα της χώρας και είπε πως οι όποιες επιθέσεις δέχεται η Ελλάδα από κερδοσκόπους, δεν θα είναι θέμα Eλληνικό αλλά Eυρωπαϊκό, και αφορά το ευρώ.

Ελληνικό είναι το πρόβλημα κ.Παπανδρέου, και μάλιστα πρόβλημά μας.

Τους καταχρεωμένους χτυπάνε όμως οι κερδοσκόποι κ.Παπανδρέου , την καταχρεωμένη Ελλάδα δηλαδή που και εσείς συνεχίζεται να την καταχρεώνετε με την πολιτική των αλλεπάλληλων δανεισμών μέχρι να μας υποθηκεύσουν εξ' ολοκλήρου

Πολιτική στήριξη και φούμαρα παρέχει και η Γερμανία , ο τοκογλυφικός δανεισμός της χώρας δεν αλλάζει με αερολογίες.

Αλλά μια και μας έχετε ζαλίσει με αυτό το παραμύθι του ευρώ γενικότερα και για να μην έχουν και τύψεις πως τους χαλάμε και το νόμισμα , γιατί στο τέλος δεν ξαναγυρνάμε στην δραχμούλα μας να της κάνουμε και μερικές υποτιμήσεις όπως έκανε κι μπάμπας σου κ.Παπανδρέου , κι όταν περάσει η κρίση τα ξαναλέμε.

Έτσι κι αλλιώς έχουμε ήδη πτωχεύσει από καιρό , τι μας τραβάτε τώρα σε ευρωδάνεια και νέα λούκια …..

Εδώ πτώχευσε ένα ολόκληρο Ντουμπάι και καθάρισε……

Από......tiresias

Δημ. Σειρηνάκης>Ο εκδότης της Τζούλιας, που πήδηξε το παραδοσιακό εκδοτικοδημοσιογραφικό κατεστημένο!

Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com

Από τον Χρήστο Τεγόπουλο

Θα ήταν σίγουρα ο Αντρας της Χρονιάς, σε περίπτωση που ο Αντώνης Λυμπέρης έκανε πραγματικό διαγωνισμό κι όχι ένα σώου δημοσίων σχέσεων.


Ομιλούμε για τον μερακλή παραγωγό Δημήτρη Σειρηνάκη (φωτό)-των γνωστών ταινιών SIRINA-ο οποίος σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, προσέφερε στους Ελληνες πολίτες τη γνωστή υπερπαραγωγή με πρωταγωνίστρια τη Τζούλια Αλεξανδράτου.

Το dvd της αδελφής Τζούλιας, βρέθηκε στη κορυφή των κυκλοφοριών με 200.000 φύλλα αφήνοντας πίσω τους παραδοσιακούς μεγαλοεκδότες-μεγαλοδημοσιογράφους.

Ο Δημήτρης, είναι ένας πραγματικός εκδότης με όλη τη σημασία της λέξης. Αρκούσε μια κίνησή του, για ν αποδειχθεί ΜΑΤ. Και μάλιστα σε μια συγκυρία καθοριστική για τους συναδέλφους τους, με τους οποίους μοιράζεται την ίδια πιάτσα- εκείνη των περιπτέρων.

Τη βδομάδα που ο Σειρηνάκης κυκλοφορούσε στα περίπτερα τη «Τζούλια στα 4», κορυφαίοι εκδότες (συνάδελφοί του) της χώρας, συναντιόντουσαν στο εκδοτόσπιτο της Μάνιας Τεγοπούλου, για να κουβεντιάσουν το μέλλον τους: Η ψαλιδισμένη κρατική διαφήμιση, οι προσφορές, οι απολύσεις και η νέα Ένωση Ιδιοκτητών, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των Good Fellas.

Οσοι πήραν μέρος στη σύσκεψη του Νέου Κόσμου κουβαλούσαν μαζί τους χοντρές ζοχάδες.

Ο Ψυχάρης έχει ν αντιμετωπίσει το αγγούρι με τις χαμηλές κυκλοφοριακές πτήσεις του «ΒΗΜΑ τος» και των «ΝΕΩΝ», που όσο νυχτώνει μεγαλώνει. Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ, βρίσκονται με το όπλο παρά πόδας και πρώτος απ όλους ο Γιάννης Πρετεντέρης που βλέπει τα όνομά του να υποβαθμίζεται διαρκώς. Στη διαδικτυακή έκδοση τόσο του «ΒΗΜΑ τος» , όσο και των «ΝΕΩΝ», χρειάζεται πλέον να σερφάρεις αρκετά, για να εντοπίσεις το καλογραμμένο άρθρο του. Ο κυρ Σταύρος, σε μια επίδειξη ανασφάλειας κι όχι δύναμης, προσπαθεί ν αφανίσει το καλύτερο χαρτί της εφημερίδας του. Ο Βίκτωρ Ρέστης, ο λεφτάς, όσο περνάει ο καιρός, διαχωρίζει τη θέση του.

Η Μάνια Τεγοπούλου, έχει ν αντιμετωπίσει τα χρέη της αλλά και ένα μικρό στρατό από αργόσχολους συνταξιούχους που δεν λένε να εγκαταλείψουν τις αργομισθίες τους. Προτιμούν να πεθάνουν πάνω στο «ΤΙΤΑΝΙΚΟ» ακούγοντας τη μπάντα να παιανίζει παρά να πάνε σπίτια τους.

Ο Φώτης Μπόμπολας, έχει ν αντιμετωπίσει τον Θέμο, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να τον ζοχαδιάσει με μπηχτές από την δημοφιλή στήλη του αλλά και πλέκοντας το εγκώμιο αντιπάλων εταιρειών του Μπόμπολα-(Ιντρακόμ-Ιντραλότ). Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες εβδομάδες μετά το πρωτοσέλιδο του «ΘΕΜΑτος» που περνούσε γεννές 14 την αμαρτωλή σχέση ΟΠΑΠ-ΙΝΤΡΑΛΟΤ, το χθεσινό «ΘΕΜΑ» αφιέρωνε μια σελίδα στον επικεφαλής της ΙΝΤΡΑΛΟΤ Κ. Αντωνόπουλο, με αφορμή την επίθεση με χειροβομβίδα που έγινε στο σπίτι του.

Σε αντίθεση με τους συναδέλφους του μεγαλοεκδότες, ο χαβαλές Σειρηνάκης συνδυάζει το εκδοτιλίκι με την διασκέδαση. Δίχως να χρειασθεί να χώσει του κόσμου τα λεφτά παντελόνιασε πάνω από δύο μύρια, ενώ ταυτόχρονα ο μπαγάσας έκανε ήδη πρόταση σ όλες σχεδόν τις παρουσιάστριες πρωινάδικων και μεσημεριανάδικων να γίνουν τυμπανίστριες για χάρη της εταιρείας του. Ακόμη και σ αυτές που πρόκειται να παντρευτούν η πρόκειται να χωρίσουν, αν μ εννοείς!

Ο Μήτσος που οργώνει τη παραλιακή με το Χάμμερ, δεν έχει ούτε τις φροντίδες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που επένδυσε τεράστια ποσά στα ΜΜΕ δίχως να καταφέρει να κερδίσει οσα ο Σειρηνάκης από το χωνί της Τζούλιας.

Ασε που επηρεάζει και τα πλήθη περισσότερο απ όσο πιστεύουν οι εκδότες και τα μεγαλοστελέχη τους, για τον εαυτό τους.

Κι αυτό καθότι είναι γνωστό ότι το χωνί σέρνει καράβια…Μπορεί κάποιοι να πουν ότι η τσόντα της Τζούλιας δεν είναι δημοσιογραφικό προιόν. Γιατί μήπως οι εφημερίδες είναι;

Ασε που οι ταινίες του Σειρηνάκη, είναι πιο αποκαλυπτικές από τη διαπλεκόμενη και στρατευμένη σε εμπόρους πάσης φύσεως, δημοσιογραφία…

Από........
http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=1340

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ!

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Στο δημαρχείο του Βόλου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης χτες Κυριακη για την αναγκαιότητα των νέων μέτρων, με ομιλήτρια την υπουργό Κ. Μπατζελή, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οργανώσεων της επαναστατικής αριστεράς κ.α. αποφάσισαν να παρέμβουν με συνθήματα,διακοπτοντας την ομιλια της υπουργου. Εκείνη τη στιγμή ανδρες της ασφλαεια του κτιριου,αστυνομικοι αλλα και μελη του ΠΑΣΟΚ που ειχαν οργανωσει την ομιλια επενεβησαν για να απομακρυνουν απο την αιθουσα τους νεαρους,κυριως φοιτητες.Συμφωνα με καταγγελια μελων αντιεξουσιαστικων οργανωσεων "ανδρες της ασφαλειας χτυπησαν και τον φωτορεπορτερ της τοπικης εφημεριδας ΘΕΣΣΑΛΙΑ Θανάση Βογιατζή, ο οποίος επιχείρησε να τραβήξει φωτογραφίες, του έπεσε η μηχανή από το χέρι και καθώς έσκυψε να την πάρει τον απεβαλαν βιαια απο την αίθουσα ο οποιος μεταφερθηκε για την παροχη πρωτων Βοηθειων στο Νοσοκομειο του Βολου".

Από.....Lamia fm1

Τέλος στους διπλούς μισθούς Δημάρχων και Νομαρχών

Αναρτήθηκε από......
 energoipoliteskv.blogspot.com

Καλούνται εντός 20ημέρου να επιλέξουν έναν από τους δύο

ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΠΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΝΟΜΑΡΧΩΝ - ΔΗΜΑΡΧΩΝ

ΥΠΟΙΟ–ΥΠΕΣ:«έτσι θα μείνουν όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την Αυτοδιοίκηση»


Στην κατάργηση των διπλών μισθών νομαρχών και δημάρχων προχώρησε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα έκτακτα μέτρα που ψηφίσθηκε στη Βουλή την Παρασκευή. Συγκεκριμένα στο άρθρο 8 παρ. 7 του σχεδίου νόμου «Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» προβλέπεται ότι όλα τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ (νομάρχες, δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι) «υποχρεούνται να επιλέξουν είτε τις αποδοχές της οργανικής θέσης από την οποία προέρχονται είτε τα έξοδα παράστασης που δικαιούνται, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, η καταβολή των αποδοχών της οργανικής θέσης από την οποία προέρχονται διακόπτεται», προστίθεται στο κείμενο του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την συγκεκριμένη ρύθμιση, ωστόσο τόσο ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Σαχινίδης όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης που, άλλωστε, είχε προαναγγείλει την ρύθμιση επέμεναν και τελικά πέρασε.


Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των διπλών μισθών νομαρχών και δημάρχων πρωτο-έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2006 (συγκεκριμένα στις 26/9) η τότε υποψήφια νομάρχης Αθηνών με την "Υπερνομαρχία Δράσης" Φωτεινή Πιπιλή είχε καταγγείλει την τότε πρόεδρο της ΕΝΑΕ και υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Φώφη Γεννηματά ότι έχει τρεις μισθούς από το δημόσιο (!): από την ΕΝΑΕ, από την υπερνομαρχία και από την Εθνική Τράπεζα.


Κόντρα στην προεκλογική περίοδο
Όπως προαναφέραμε την πρόθεση της κυβέρνησης για επανεξέταση του διπλού μισθού την είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τις πρώτες ημέρες του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση (κάντε κλικ στο: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=4397), καθώς εκτός των άλλων ήταν πρόσφατη η αντιπαράθεση κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου 2009 όταν ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος είχε εγκαλέσει το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα ότι εκτός από την αποζημίωση από τη νομαρχία λαμβάνει αμοιβή και από την προηγούμενη εργασία του στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τότε ο κ. Μίχας είχε αντιδράσει έντονα, καλώντας τον κ. Κουμουτσάκο να ρωτήσει για τις διπλές αμοιβές τους προέδρους της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο και ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη που επίσης λαμβάνουν διπλούς μισθούς (για να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=4202).


«Θα μείνουν αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται για την Αυτοδιοίκηση»
Πέραν του διπλού μισθού, νομάρχες και δήμαρχοι με βάση το ν/σ (άρθρο 1 παρ. 6) για τα έκτακτα μέτρα χάνουν το 7% των ετήσιων αποδοχών τους (δηλαδή για τους νομάρχες και τους δημάρχους σε δήμους πληθυσμού άνω των 150.000 κατοίκων, περίπου 3300 από τα 48.000 ευρώ ετησίως ή 280 ευρώ το μήνα), ενώ, όπως έχει γράψει η αυτοδιοίκηση gr με το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός των επομένων εβδομάδων πρόκειται να χάσουν έως 1000 ευρώ το μήνα, καθώς η αποζημίωση που λαμβάνουν θα φορολογείται πλέον με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστή 38 ή 40% και όχι αυτοτελώς με μόλις 20%. (Για να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5789).
Μάλιστα, πηγές των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών έλεγαν στην αυτοδιοίκηση gr ότι με τις νέες ρυθμίσεις εκτός των άλλων θα διαφανεί «ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την Αυτοδιοίκηση και όχι για το διπλό μισθό», υπονοώντας ότι με τα νέα δεδομένα ένα τμήμα των στελεχών της Αυτοδιοίκησης δεν θα θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι.

 Αυτοδίοικηση

Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν γίνονται κοινωνικά αποδεκτά..........

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com



Ταυτοχρόνως, πολιτική ευθύνη για το σημερινό χρέος αποδίδεται εξ αδιαιρέτου και στα δύο μεγάλα κόμματα που άσκησαν την εξουσία, μεταπολιτευτικά

Ανάλυση του
ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ
http://www.publicissue.gr/

Τα περισσότερα και σημαντικότερα από τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη, δεν φαίνεται να εξασφαλίζουν την κοινωνική υποστήριξη.

Με βάση την πρόσφατη έρευνα της Public Issue, για λογαριασμό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και του ΣΚΑΙ, ο βαθμός αποδοχής για δύο από αυτά (πάγωμα των συντάξεων και αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα) περιορίζεται μόλις σε 20% (2 στους 10 πολίτες), ενώ η αύξηση του ΦΠΑ και οι μισθολογικές περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού συγκεντρώνουν αντιστοίχως, μόλις 23% και 28%.

Ειδικά το τελευταίο μέτρο, μεταξύ των μισθωτών του Δημοσίου Τομέα, που καλούνται να το υποστούν, συγκεντρώνει ποσοστό αποδοχής μόλις...

10% (1 στους 10). Με εξαίρεση την επιβολή φόρου σε είδη πολυτελείας (γίνεται αποδεκτή σε ποσοστό 82%), ένα μέτρο όμως που αφορά λίγους και ελάχιστα προσδοκώμενα έσοδα (μόλις 100 εκ. ευρώ), καθώς και την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα ποτά και στα τσιγάρα (αποδεκτή σε ποσοστό 65%), απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα μέτρα καταγράφεται ήδη πριν την ουσιαστική εφαρμογή τους μια ισχυρότατη κοινωνική αντίδραση. Η αντίδραση αυτή, σε γενικές γραμμές εκτιμάται, προσεγγιστικά, περίπου στο 65%-70% της κοινής γνώμης (βλέπε διαγράμματα 1 & 2). Το κοινωνικό κλίμα, επομένως, επιβαρύνεται απότομα και αιφνιδιαστικά, ενώ η διάχυτη κοινωνική αγανάκτηση, ενδέχεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις (διάγραμμα 3). Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι 6 στους 10 ερωτηθέντες (62%) θεωρούν το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα, μέσα στους προσεχείς 12 μήνες, «πολύ» και «αρκετά» πιθανό (διάγραμμα 4), ενώ μεταξύ των νεότερων ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού (κάτω των 34 ετών) τα αντίστοιχα ποσοστά είναι σημαντικά υψηλότερα (διάγραμμα 5).

Η ευθύνη για το σημερινό χρέος

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τίθεται αντικειμενικά το ερώτημα, εάν το υπάρχον κομματικό σύστημα είναι σε θέση να διαχειρισθεί την κρίση που κλιμακώνεται. Και η πρώτη παράμετρος που συνηγορεί σε αρνητική απάντηση είναι ότι η κοινή γνώμη το θεωρεί μέρος του προβλήματος. Συγκεκριμένα, σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες πολίτες (36%) αποδίδουν την ευθύνη για τη συσσώρευση του σημερινού χρέους και του ελλείμματος της χώρας, αδιακρίτως, και στα δύο κόμματα εξουσίας, που κυβέρνησαν τη χώρα μεταπολιτευτικά (διάγραμμα 6). Ταυτοχρόνως, μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, η ΝΔ συγκεντρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την μήνιν των πολιτών: το 32% (1 στους 3 ερωτηθέντες) αποδίδει στις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις της (ουσιαστικά την τελευταία) τη μεγαλύτερη ευθύνη, ενώ στο ΠΑΣΟΚ το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται σε 27% (διάγραμμα 6). Είναι εμφανές, ότι η εσωτερική συνοχή και των δύο κομμάτων έχει και αυτή, επίσης, διαρραγεί. Πάνω από το ¼ της σημερινής εκλογικής τους βάσης (26% στη ΝΔ και 27% στο ΠΑΣΟΚ) αποδίδει σε αυτά ευθύνες για την σημερινή κατάσταση∙ στοιχείο, που αποδεικνύει σαφώς την κρίση των κομματικών ταυτοτήτων (διάγραμμα 7).

(Ιστορικό) ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει και ο αναλυτικότερος επιμερισμός των ευθυνών, μεταξύ όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων 1974-2010 (διάγραμμα 8): Περισσότερο υπεύθυνες για τη σημερινή δημοσιονομική κατάρρευση θεωρούνται οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή (2004-2009). Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου (1981-1989 & 1993-1996) και οι κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη (1996-2004) φαίνεται να χρεώνονται από την κοινή γνώμη με σχετικά ισοδύναμα μερίδια ευθύνης (14% και 12% αντιστοίχως). Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από την ευθύνη της δημιουργίας του χρέους δείχνει να απαλλάσσεται εντελώς η σημερινή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Η δημοτικότητα των ευρωπαίων αξιωματούχων

Σε αντίθεση με την υψηλή αποδοχή που καταγράφει ο Γάλλος Πρόεδρος η εικόνα της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ παραμένει ιδιαιτέρως αρνητική (μόλις 25% θετικές κρίσεις, έναντι 64% αρνητικών). Η δημοτικότητα του Νικολά Σαρκοζί όχι μόνον παραμένει υψηλή (με θετικές κρίσεις 57%, έναντι 28% αρνητικών), αλλά και σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν εμφανίζεται σχετικά βελτιωμένη (57%, έναντι 53% προηγουμένως). Αρνητική είναι και η εικόνα του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν, αν και όπως είναι αναμενόμενο, εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά αναγνωρισιμότητας από ό,τι οι δύο ηγέτες(διάγραμμα 9).

Τα διαγράμματα του άρθρου.

Από......... press.gr

Η στάση της κοινωνίας στην κρίση...

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


Του Νίκου Κοτζιά

http://epirusgate.blogspot.com/







Η άποψη, ότι ο ελληνικός λαός κατανοεί την αναγκαιότητα των μέτρων και στηρίζει τις επιλογές της ευρωπαϊκής συντηρητικής πλειοψηφίας είναι λανθασμένη. Πρόκειται για συμπέρασμα σε σημαντικό βαθμό αυθαίρετο. Από μια ορισμένη σκοπιά, μάλιστα, αποπροσανατολιστικό για όσους λαμβάνουν δημόσιες αποφάσεις, δηλαδή, προωθούν δεσμευτικές πολιτικές.
Δημοσκοπήσεις και συντηρητική ευρωπαϊκή πλειοψηφία
Καταρχάς πρέπει να συμφωνήσουμε ότι...

οι δημοσκοπήσεις δίνουν τη «φωτογραφία της στιγμής». Ότι δεν είναι σε θέση να καταγράψουν τα υπόγεια ρεύματα και τις δυναμικές που εξελίσσονται ανάμεσα στους πολίτες που συνήθισαν κάποιοι να ονομάζουν ως «σιωπηλή πλειοψηφία». Όπως θα υποστηρίξω δε, στη συνέχεια, το βουβό ποτάμι κάποια στιγμή φτάνει στην στενωπό και δημιουργεί αναταραχές, κύματα, ακόμα και καταρράκτες που στην διάβα τους μπορούν να αποδιοργανώσουν, συχνά τυφλά, κάθε είδους πολιτική. Αυτή, ακριβώς, τη δυναμική, δεν μπορεί να την κατανοήσει η δημοσκοπική προσέγγιση της πολιτικής. Προς το παρόν, επίσης, κυριαρχεί στην δημόσια σφαίρα ο λόγος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας. Όχι διότι ξαφνικά έγιναν πιο σοφά και κοινωνικά υπεύθυνα από εμάς τους υπόλοιπους, αλλά διότι αυτά είναι τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους καθώς και εκείνων εκ των τραπεζών που διασυνδέονται μαζί τους. Η στήριξη που δίνουν οι προαναφερόμενοι στα μέτρα μονόπλευρης λιτότητας δεν αφορά τόσο στην αναγκαιότητα τους, όσο στον συγκεκριμένο προσανατολισμό τους. Το ίδιο ισχύει και για την υποστήριξη που δίνουν στις επιλογές της Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, πολλές δημοσκοπήσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης βιάζονται στην εφαρμογή των μέτρων διότι γνωρίζουν ότι ο χρόνος δημιουργεί αντιστάσεις. Ότι μέσα στο χρόνο αυξάνουν οι πιθανότητες να στηριχτούν διαφορετικές πολιτικές εξόδου από την κρίση. Πολιτικές που έχω ήδη περιγράψει σε πολλαπλά κείμενα.Οι κεντρικοί θεσμοί, όμως, της ΕΕ κυριαρχούνται κατά συντριπτική πλειοψηφία από εκπροσώπους συντηρητικών κομμάτων με νεοφιλελεύθερο οικονομικό προσανατολισμό. Δηλαδή, για να μην ξεχνιόμαστε, τα όργανα της ΕΕ δεν είναι κάποια σοφά τεχνοκρατικά, ουδέτερα και αμέτοχα στην κοινωνική πάλη όργανα, αλλά η συντεταγμένη και οργανωμένη σε πλειοψηφία ευρωπαϊκή συντηρητική παράταξη. Ως δε είναι φυσικό, δυστυχώς, αυτή η πλειοψηφία στηρίζει μια πολιτική που μόλις πριν λίγες μήνες απορρίφθηκε από την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού εκλογικού σώματος.
Πού βρίσκεται σήμερα η «ψυχή του πολίτη»;
Υποστηρίζω ότι ΜΜΕ και δημοσκοπήσεις δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν την πραγματική κατάσταση της συνείδησης των πολιτών και της «λαϊκής ψυχής». Υπάρχουν δύο στοιχεία που δεν τα λαμβάνουν υπόψη τους. Το πρώτο είναι, ότι ο πολίτης έχει φοβηθεί και η ψυχή του έχει μαυρίσει από όσα ακούει. Από τον καθημερινό βομβαρδισμό «μαύρων ειδήσεων» για την οικονομία και ακόμα πιο μαύρων ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης. Όσο μπορώ και έχω εικόνα, σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις και σε υπηρεσίες του δημοσίου, η εργασιακή διαδικασία έχει παραλύσει. Από το πρωί μέχρι το βράδυ οι μισθωτοί προσπαθούν μέσα από συζητήσεις και «διαβουλεύσεις» στον τόπο εργασίας τους να κατανοήσουν τί και πότε θα εφαρμοστεί. Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο μέλλον τους και πόσο θα κοπεί το σημερινό εισόδημα και η αυριανή σύνταξή τους. Με τις καθημερινές μαύρες ειδήσεις που ακούει ο πολίτης, τις συνεχείς (άτυχες και πολιτικά ανόητες) διαρροές μερίδας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, μαυρίζει όλο και περισσότερο η ψυχή του και τον διαπερνά ένα αίσθημα φόβου. Όλη αυτή η εικόνα κάνει πολύ κακό στην ίδια την οικονομία, αφού με αυτή την παράλυση χειροτερεύει και άλλο η κατάστασή της. Ουδέποτε ο φόβος υπήρξε παραγωγικός. Όπως σοφά έχει αναλύσει ο Α.Σεν, παραγωγικότητα δίνουν η δημοκρατία, οι ελευθερίες, τα αισιόδοξα αισθήματα, όχι ο φόβος.Η παράλυση από τον ειδησεογραφικό βομβαρδισμό και τις «διαρροές» οδηγεί πράγματι σε ακινησία τους πολίτες. Φοβούνται. Δεν γνωρίζουν επακριβώς τι τους περιμένει. Αναμένουν να φτάσει η πρώτη του Απρίλη προκειμένου να καταλάβουν ποια είναι η έκταση της ζημιάς. Όχι της ελληνικής οικονομίας εν γένει, αλλά της τσέπης τους. Αυτό που δεν κατανοούν ορισμένοι, είναι ότι όταν θα φτάσει το πλήρωμα του χρόνου και θα καταλάβουν οι μισθωτοί το πόσα θα λείπουν από τις τσέπες τους, ο φόβος θα παραμεριστεί από την σκληρή πραγματικότητα. Θα σταματήσει η ανησυχία για το άγνωστο. Τα ποσά και οι προοπτικές θα έχουν αποσαφηνιστεί. Η παράλυση θα έχει τελειώσει και θα έρχεται η ώρα της κινητοποίησης.Το δεύτερο στοιχείο, κατά προέκταση, των πιο πάνω, που δεν κατανοούν ορισμένοι που νομίζουν ότι όλα θα γίνουν αποδεκτά ως έχουν, είναι ότι μόλις περάσει η αίσθηση του φόβου και της παράλυσης, μόλις υπάρξει σαφήνεια ποιος χάνει τι, θα έρθει και η ώρα της σύγκρισης. Η ώρα όπου θα είναι σαφές τι θα λείπει από την τσέπη του ενός και τι δεν πληρώνει ο άλλος, εκείνος που θα έπρεπε να πληρώσει αν ζούσαμε σε δίκαιη κοινωνία. Θα γίνει αντιληπτή μέσα στην πράξη η οικονομική πολιτική και ο μονόπλευρος ή όχι χαρακτήρας της. Και τότε θα έρθει η ώρα της αναμέτρησης και της ανατροπής της σημερινής εικόνας.
Πώς ετοιμάζεται η Πολιτική;
Αν η πολιτική πορευτεί με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις και δημοσιογραφικές αξιολογήσεις κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον οδυνηρών εκπλήξεων. Διότι μετά το Πάσχα, όταν η Ελλάδα θα έχει συσκεφτεί και διαβουλευτεί με άδειες τις τσέπες πάνω από τον οβελία, θα αρχίσουν οι κοινωνικές αναταράξεις. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην πολιτική σκηνή του τόπου είναι να φτάσουμε σε αυτές τις αναταράξεις και η κυβέρνηση να είναι απροετοίμαστη να τις αντιμετωπίσει, ενώ η αντιπολίτευση να μην διαθέτει εναλλακτικές προτάσεις γύρο από τις οποίες θα επιδιώξει να κερδίσει συμμαχίες και ρεύματα.Εάν το πολιτικό σύστημα παγιδευτεί σε μια απλουστευτική αντίληψη για το τι θα συμβεί μετά το Πάσχα, κινδυνεύει να είναι απροετοίμαστο. Για να είναι έτοιμο, θα πρέπει επιτέλους να πάψει να σκορπά φόβο στους μισθωτούς και να κάνει καλές εξηγήσεις μαζί τους. Να πει που αρχίζουν και που τελειώνουν τα μέτρα. Ποια θα είναι τα υποστηρικτικά και τι βλέπει να γίνεται και προγραμματίζει να κάνει ώστε να μην πάει η χώρα σε ύφεση και καταλήξει από το σκοτεινό παρόν στο μαύρο μέλλον. Πολύ δε περισσότερο, από τις εξηγήσεις χρειάζονται πράξεις. Δηλαδή, ο λαός δεν θα δείξει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αν δεν δει ότι στα νύχια και στα δόντιά της δεν έχει μόνο τη σάρκα των μισθωτών, αλλά πριν από όλα τη σάρκα εκείνων που σε όλες τις περιστάσεις γνωρίζουν να βγάζουν κέρδη από τον «αέρα της λαμογιάς», να εξασφαλίζουν υπερκέρδη για τον εαυτό τους, να φοροδιαφεύγουν και φοροκλέπτουν.Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει, ότι μόλις πάψει η παράλυση της αναμονής, θα έρθουν τα πραγματικά δύσκολα για τη χώρα και θα θερίσει ανέμους. Η μία παραλλαγή είναι να υπάρξουν αυθόρμητα ξεσπάσματα των οποίων η κατάληξη είναι στις σημερινές συνθήκες απρόβλεπτη. Μπορεί τα αυθόρμητα ξεσπάσματα να οδηγηθούν σε αδιέξοδα, αλλά σε αυτή την περίπτωση η ελληνική οικονομία θα έχει ήδη πληρώσει μεγάλο τίμημα. Μπορεί, όμως, να οδηγήσουν σε νέου τύπου οργάνωση που θα επιδιώξει να βάλει σε μια κατεύθυνση τις αντιστάσεις της κοινωνίας απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές των Βρυξελλών.Υπάρχει, βέβαια, και μια άλλη προοπτική. Να πάθει η χώρα μετά από ορισμένα κοινωνικά 2ξεσπάσματα συλλογική κατάθλιψη και διάθεση αναχωριτισμού. Σε αυτή την περίπτωση ναι μεν θα «περάσουν» τυπικά τα μέτρα, αλλά στην πραγματικότητα η χώρα θα βουλιάζει στην ύφεση, όχι μόνο εξαιτίας των οικονομικών μέτρων, αλλά, κύρια, λόγω της ατμόσφαιρας παραίτησης που θα κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία. Όμως, η οικονομία δεν μπορεί να ανορθωθεί χωρίς τον παράγοντα εργαζόμενος άνθρωπος. Χωρίς την θέληση, το πείσμα, το ταλέντο και τη δημιουργικότητα των εργαζομένων.Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό: η κυβέρνηση οφείλει να δείξει με τα μέτρα που θα λάβει κοινωνική δικαιότητα και όχι κοινωνική αδιαφορία όπως την πιέζουν οι φορείς της νεοσυντηρητικής στρατηγικής. Θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να μην οδηγήσει την Ελλάδα είτε σε μια συλλογική αναχώρηση στην κατάθλιψη, είτε σε μια τυφλή έκρηξη. Στο χέρι της είναι.


Από...... press.gr

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "σέντρα"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com