Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Θ. Γιαννόπουλος: «Modus vivendi» Σαμαρά-Ντόρας

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Υποβλήθηκε την Τρι, 13/04/2010 - 12:49.

Εκφράζοντας για άλλη μια φορά μια ισχυρή τάση εντός της ΝΔ που ζητά να βρεθεί ένας κώδικας επικοινωνίας μεταξύ του αρχηγού του κόμματος και της Ντόρας Μπακογιάννη, ο άλλοτε υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος μίλησε χθες για την ανάγκη ο Αντώνης Σαμαράς και η άλλοτε υπουργός Εξωτερικών να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο βουλευτής Φθιώτιδας «αν αυτές δεν υπάρξουν θα διαιωνίζεται μια κατάσταση που δεν είναι τιμητική για την παράταξη».

Βέβαια, ο έμπειρος πολιτικός χρησιμοποιήσε και μια γνωστή παροιμία ενδεχομένως για το τι μέλλει γενέσθαι στο κόμμα, λέγοντας πως «όταν το πρόβατο βγαίνει από το μαντρί το τρώει ο λύκος, μόνο που τώρα λύκοι δεν υπάρχουν γιατί είναι προστατευόμενο είδος.

Δεν υπάρχει φόβος για όποιον φύγει από το μαντρί». Μάλιστα, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη των νέων αιρετών αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης επεσήμανε πως «συνεργασίες μεταξύ ΛΑΟΣ και ΝΔ στις δημοτικές εκλογές μπορούν να προκύψουν.

Αν όχι επισήμως, ανεπισήμως υπάρχουν διασυνδέσεις και συνεργασίες που μοιραία οδηγούν σε κάποιο αποτέλεσμα».

Από...parapolitika.gr

Δανείστηκαν με τοκογλυφικό επιτόκιο και … ανοίγουν σαμπάνιες

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com


Τραγικά πράγματα συνέβησαν στη διάρκεια της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας και όμως η κυβέρνηση πανηγυρίζει ενώ η αντιπολίτευση τηρεί εγκληματική σιγή. Το Δημόσιο σήμερα ζητούσε 1,2 δις ευρώ και έλαβε 1,56 δις ευρώ.Υπήρξε υπερκάλυψη της προσφοράς του ΟΔΔΗΧ και μάλιστα σημαντική.

Από τα γραμμάτια των 52 εβδομάδων αντλήθηκαν 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,85% και άλλα τόσα έλαβε από τα γραμμάτια των 26 εβδομάδων με επιτόκιο 4,55%. Στην προηγούμενη έκδοση του Ιανουαρίου, το Δημόσιο είχε δημοπρατήσει τα ετήσια με επιτόκιο 2,20% και τα εξάμηνα με 1,38%, δηλαδή σήμερα δανείστηκε με διπλάσιο επιτόκιο.

Εμείς θα σας πάμε στην πιο προηγούμενη έκδοση, του Οκτωβρίου του 2009, όπου τότε το Δημόσιο δανείστηκε τα ετήσια έντοκα με 0,91% και τα εξάμηνα με 0,59%!

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η κυβερνητική κοροϊδία δεν έχει ούτε φραγμούς, ούτε όρια. Πήραμε λεφτά με πενταπλάσιο επιτόκιο απ΄ ότι τα είχαμε πάρει πριν από επτά μήνες και ο Παπανδρέου με τους επιτελείς του δηλώνουν αισιόδοξοι και ζητούν από τους πολίτες να μην … στέκονται στο τοκογλυφικό spread που και σήμερα μπορεί να έχει υποχωρήσει λίγο αλλά παραμένει στο εξωφρενικό επίπεδο των 345 μονάδων βάσης.

Το να δανείζεται το Δημόσιο με τέτοιο επιτόκιο σε τόσο μικρές εκδόσεις, λεφτά που πρέπει να αποπληρώσει σε έξι μήνες κι ένα χρόνο, σημαίνει ότι όσα μας παίρνουν τώρα από τον αυξημένο ΦΠΑ και τις περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα, δεν θα τα βάλουν για να μειωθεί το Έλλειμμα αλλά για να ξεπληρώσουν τα δάνεια και μετά θα μας ρίξουν στο κεφάλι άλλα μέτρα, πιο σκληρά και πιο επώδυνα. Επιτέλους, πότε θα ξυπνήσουν ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του, οικονομικοί εγκέφαλοι;

Από...parapolitika.gr

6+1 απαντήσεις-κλειδιά για την ευρωπαϊκή βοήθεια

Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com

By Ralph Atkins & Stanly Pignal

Δημοσιεύθηκε: 09:55 - 13/04/10

Εφτά ερωτήματα και οι απαντήσεις τους σε ό,τι αφορά το «πακέτο» στήριξης της ελληνικής οικονομίας που αποφάσισε το Eurogroup παρουσίαζουν οι «Financial Times». Πώς θα διανεμηθεί η βοήθεια, ποια μορφή θα έχει και ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες νέες δυσκολίες. Αναλυτικά:

- Πόσα κεφάλαια αποφάσισαν οι χώρες της ευρωζώνης να προσφέρουν στην Ελλάδα;

Βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, έπειτα από τηλεδιάσκεψη την Κυριακή, οι χώρες της ευρωζώνης προσφέρουν στην Ελλάδα 30 δισ. ευρώ για 12 μήνες, με την υπόσχεση ότι εάν υπάρξει ανάγκη θα δοθούν και επιπλέον κεφάλαια. Πρόκειται για ένα μέρος της βοήθειας η οποία θα δοθεί από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει έως και 15 δισ. ευρώ επιπλέον, αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του.

- Είναι αρκετά;

Η αντίδραση των αγορών, χθες, ήταν σαφέστατα θετική. Σημασία, όμως, δεν έχει μόνο το ποσό που έχει δεσμευτεί. Πριν από την Κυριακή υπήρχαν οι φόβοι ότι οι «κόντρες» στο εσωτερικό της ευρωζώνης -κυρίως για το επιτόκιο με το οποίο θα δανείσουν την Ελλάδα- θα απέτρεπαν τη συμφωνία για κάποιο «πακέτο» στήριξης. Το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στις κύριες λεπτομέρειες της βοήθειας διαβεβαιώνει ότι εάν χρειαστεί είναι έτοιμες να «αναλάβουν δράση». Όμως τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια και ο κίνδυνος της «στάσης πληρωμών» παραμένει.

- Θα εκμεταλλευτεί η Ελλάδα αυτό το «πακέτο» βοήθειας;

Όχι ακόμη. Υπάρχει ακόμη η ελπίδα στις Βρυξέλλες ότι η ανακοίνωση ενός προγράμματος στήριξης που μπορεί να λειτουργήσει θα βοηθήσει ώστε να αρθεί η πίεση προς την Ελλάδα και ως εκ τούτου η χώρα θα κατορθώσει να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της μέσω των αγορών. Όπως άλλωστε έχει υποστηρίξει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Henry Paulson: «Εάν έχεις ένα μπαζούκα στην κατοχή σου και οι άλλοι το γνωρίζουν δεν είναι κατ’ ανάγκη απαραίτητο να το χρησιμοποιήσεις»…

- Ουσιαστικά πρόκειται για δάνεια επιχορήγησης;

Πρακτικά δεν υπάρχει κάποια τέτοια υπόνοια. Το τι πιστεύει, πάντως, ο καθένας εξαρτάται από την «πλευρά» με την οποία εξετάζει το όλο θέμα. Οι χώρες της ευρωζώνης που θα συμμετάσχουν θα χρεώσουν την Ελλάδα με επιτόκιο υψηλότερο απ’ ό,τι δανείζονται οι ίδιες. Όμως το επιτόκιο δεν είναι τόσο υψηλό όσο αυτό που ζητούν οι αγορές από τη χώρα προκειμένου να τη δανείσουν.

- Πώς θα διανεμηθεί το βάρος του δανείου στις χώρες της ευρωζώνης;

Τα χρήματα που θα συνεισφέρει κάθε χώρα εξαρτώνται από το «μερίδιο» που έχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Βάσει αυτού η Γαλλία και η Γερμανία θα προσφέρουν λίγο κάτω από το 50% των 30 δισ. ευρώ.

- Πώς θα ενεργοποιηθεί το όλο πρόγραμμα;

Η ενεργοποίηση θεωρείται η έσχατη λύση, εάν η Ελλάδα, τελικώς, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Πιθανή αποτυχία στη σημερινή έκδοση (13/4) των εντόκων γραμματίων της χώρας θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Μία ακόμη ένδειξη θα μπορούσε να είναι πιθανή νέα αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων στις αγορές. Όμως οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει, ομόφωνα, να αποφασίσουν για την ενεργοποίηση της βοήθειας. Το πώς θα συμβεί αυτό δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί. Η Γερμανία φαίνεται ότι θέλει να υπάρξει σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών προκειμένου να ενεργοποιηθεί η βοήθεια. Η Κομισιόν θεωρεί ότι μία τηλεδιάσκεψη είναι αρκετή.

- Μπορεί να υπάρξουν άλλα εμπόδια;

Εάν βασιστούμε στο τι έχει συμβεί στο παρελθόν, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Η συμφωνία της Κυριακής κατέφθασε έπειτα από αρκετές εβδομάδες αντεγκλήσεων, κάτι το οποίο έβλαψε, ανεπανόρθωτα, την αξιοπιστία της ευρωζώνης για το ότι μπορεί να συνεργαστεί με καλό τρόπο. Για να προχωρήσουμε λίγο ακόμη τη μεταφορά που κάνει λόγο για το «γεμάτο πιστόλι», χρησιμοποιούμε την άποψη που εξέφρασε ο κ. Erik Nielsen, οικονομολόγος για ευρωπαϊκά θέματα στην Goldman Sachs: «Προκειμένου να υπάρξει "γεμάτο πιστόλι" τα κοινοβούλια των 15 χωρών της ευρωζώνης -πλην αυτού της Ελλάδας- θα πρέπει να συμφωνήσουν. Μπορεί να υπάρξει αντίσταση, ιδιαίτερα στη Γερμανία, είτε στο κοινοβούλιο της χώρας είτε μέσω προσφυγών στο Συνταγματικό Δικαστήριό της».

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Γιατί σιωπά ο πνευματικός κόσμος;

                                                      


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Γράφει ο Μαγια

Εκκωφαντική και άκρως ανησυχητική η απουσία του πνευματικού κόσμου σ΄ αυτή την κρίσιμη καμπή της χώρας.

Που χάθηκαν τα φωτεινά, εκείνα, πνεύματα, τα οποία απαρνούμενα κάθε τι το πρόσκαιρο κι εφήμερο, θα μιλήσουν στην ψυχή του λαού, θα αφυπνίσουν και θα συνεγείρουν την κοινωνία; Επαψαν να βλέπουν, να σκέπτονται, να απορούν, να αγωνιούν, να εμπνέουν;

Δεν θα περίμενε κάποιος, οι άνθρωποι της Τέχνης, των Γραμμάτων, των Επιστημών να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά των οικονομικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Όμως η κρίση δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση. Πόσω μάλλον που τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας έχουν αιτίες που σχετίζονται με την πολιτική και την πνευματική σήψη.

Αυτές τις δύσκολες ώρες που οι εκβιασμοί περισσεύουν, ο εξευτελισμός, και η υποτέλεια μας έχει πληγώσει βαθύτατα, οι πνευματικοί άνθρωποι της πατρίδας μας τηρούν σιγή ιχθύος, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων Όπως η παρέμβαση των εξηντατριών ελλήνων καθηγητών πανεπιστημίων και αποφοίτων γερμανικών πανεπιστημίων, στον ακαδημαϊκό κόσμο, τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ, την κοινή γνώμη και την κυβέρνηση της Γερμανίας, ώστε «να σταθούν και πάλι αλληλέγγυοι στην πολλαπλώς θιγόμενη και ταλανιζόμενη Ελλάδα».


Το παρακάτω απόσπασμα, από το βιβλίο του καθηγητή Α. Σμοκοβίτη, με .........

τίτλο «Αναπάντητες και ανεπίδοτες επιστολές στην εξουσία», περιγράφει και ερμηνεύει την εικόνα που εμφανίζει σήμερα η πνευματική ηγεσία του τόπου:

«Χρέος της πνευματικής ηγεσίας κατά κύριο λόγο θα ήταν, κατ’ αρχήν, να τολμήσει και οργανωμένα και όσο γίνεται πιο αντικειμενικά να ενημερώσει το κοινό σ’ όλους τους τομείς: οικονομικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, διπλωματικούς, πολιτιστικούς, οικολογικούς… Μόνο μια υγιής πνευματική ηγεσία θα μπορούσε να ενημερώσει σωστά και υπεύθυνα το κοινωνικό σύνολο με την ελπίδα ότι θα το αφυπνίσει, θα το συνεγείρει, θα το εμπνεύσει, θα το συσπειρώσει. Υπάρχει, όμως, μια τέτοια πνευματική ηγεσία; Γιατί στο πλαίσιο της κοινωνικής, πολιτικής και ιδεολογικής κρίσης υπάρχει σαφώς και κρίση πνευματική. Η πνευματική ηγεσία έχει προδώσει και σε κάποιο βαθμό ή ποσοστό έχει ομολογουμένως προδοθεί. Οπωσδήποτε δεν συνεπαίρνει, δεν εμπνέει, δεν καθοδηγεί τους σκεπτόμενους τουλάχιστο και τους προβληματισμένους πολίτες. Γιατί υπάρχουν, ωστόσο, Έλληνες που πονούν, που ανησυχούν, που ντρέπονται, που αντιδρούν. Υπάρχουν έντιμοι και εργατικοί επιστήμονες, υπάλληλοι, έμποροι, εργάτες, αγρότες. Υπάρχουν κάποια πνευματικά ιδρύματα, κάποιοι πνευματικοί άνθρωποι. Υπάρχουν κάποιες υγιείς κοινωνικές εστίες. Είναι, όμως, σκόρπιες, ασύνδετες, αναποτελεσματικές. Είναι οι Δον Κιχώτες! Είναι εξαιρέσεις σ’ έναν κανόνα. Υπάρχουν και άλλοι, πολύ περισσότεροι που αποκομμένοι, απομονωμένοι ζουν ένα έντιμο, σιωπηλό μαρτύριο μέσα σε μια όσο γίνεται πιο δημιουργική μοναχική πορεία. Λείπει όμως το σάλπισμα, το κοινό όραμα, ο κοινός στόχος, το ιδανικό. Ποιος, ποιον, λοιπόν θα συνεγείρει; Έναν «όμιλο για την αλήθεια»,όχι την κομματική, χρειάζεται ο τόπος. Για την αλήθεια στην πολιτική, την οικονομία, την οικολογία, τη διπλωματία, την ιστορία…. Από επιστήμονες ελεύθερους, αδέσμευτους, που σημαίνει όσο γίνεται πιο αντικειμενικούς, αφού υποτίθεται ότι η επιστήμη ερευνά και υπηρετεί την όποια αλήθεια και μόνο αυτή

Από .........kafeneio

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΚΤΣΑΙΟΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ!

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Αποκακλυπτικος και ειλικρινης ο πρωην αντινομαρχης και υποψηφιος βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας Δημητης Αρκιτσαιος στο χτεσινο κεντρικο δελτιο του FM-1.Οπως τονισε το τελευταιο χρονικο διαστημα γινεται δεκτης προτασεων απο κατοικους της Βορειας Λοκριδας προκειμενου να κατελθει υποφηφιος Δημαρχος του διευρυμενου Δημου Καμενων Βουρλων."Ειναι μια προκληση και επειδη θεωρω οτι εχω τη δυνατοτητα να προσφερω στην ιδιαιτερη πατριδα μου δεν κρυβω οτι το μελετω και το συζητω με συμπολιτες μου.Πρωτα ομως θελω να δω σε καθε λεπτομερεια του το νεο Νομο και τοτε θα παρω την οριστικη μου αποφαση..." ειπε ο κ.Αρκιτσαιος.

Αξιζει να σημειωθει οτι κομματικοι κυκλοι της ΝΔ που ρωτηθηκαν σχετικα απαντησαν θετικα ως προς την στηριξη υποψηφιοτητας Αρκιτσαιου για το νεο Δημο.

Από.....lamia fm1

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από...energoipoliteskv.blogspot.com

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Π.Σ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ


Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 
Ο Βουλευτής  Φθιώτιδας Ν.Δ κ. Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την κατάκτηση του κυπέλλου από την ομάδα Νέων της ΕΠΣ Φθιώτιδας στον τελικό των Πανελλήνιων πρωταθλημάτων ΕΠΟ “FUTURE LINK” σήμερα Κυριακή 11 Απριλίου 2010 απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ντα εξής:
“Θερμά συγχαρητήρια για τη μεγάλη νίκη.
Η θριαμβευτική πορεία σας και η κατάκτηση του κυπέλλου στον τελικό των Πανελλήνιων πρωταθλημάτων ΕΠΟ μας γεμίζουν περηφάνια και συγκίνηση.
Με σκληρή δουλειά και συλλογικό πνεύμα κατακτήσατε το στόχο σας δίνοντας παράδειγμα αγωνιστικού ήθους, ομαδικότητας και αυτοπεποίθησης.
Καλή  συνέχεια, καλή σταδιοδρομία στους  νέους αθλητές μας!”