Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Όλοι οι διάλογοι μεταξύ Δανιηλίδη («χουντικέ») και Κυρίζογλου («αλήτη») ΚΕΔΚΕ: ΕΝΤΟΝΟΙ ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΡΗΞΗ

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

50 εώς 60 δήμαρχοι της ΝΔ γύρισαν την πλάτη σε Κακλαμάνη - Σαμαρά

Μέσα σε κλίμα έντασης αποχώρησε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να μην νομιμοποιήσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας στην γενική συνέλευση που ακολουθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε έντονος διαπληκτισμός ανάμεσα στους δημάρχους Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και Αμπελοκήπων Λάζαρο Κυρίζογλου.

Αφορμή αποτέλεσαν τα όσα είπε ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή, με αποτέλεσμα να αντιδράσει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δηλαδή αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Συκεών και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Δανιηλίδης: Τα λες αυτά γιατί είσαι μαθημένος στο «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» από τα καθεστώτα που υπηρέτησες

Κυρίζογλου: Δεν είμαι εγώ, αλλά εσύ εθνικοσοσιαλιστής

Το επεισόδιο δεν σταμάτησε εδώ καθώς όταν ο κ. Κοιμήσης συνέχισε την ομιλία του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων εμφανώς εκνευρισμένος επαναλάμβανε συνεχώς «αλήτη, αλήτη». Στο τέλος πάντως ζήτησε συγγνώμη από τον δήμαρχο Αμφιλοχίας, τονίζοντας ότι «δεν εννοούσε εκείνον».

Γύρισαν την πλάτη σε Κακλαμάνη, Σαμαρά 60 δήμαρχοι της ΝΔ

Μετά την αποχώρηση, το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τις διαδικασίες. Ωστόσο, η ψηφοφορία στην γενική συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δεν υπήρξε απαρτία, δηλαδή, 251 από τα 500 μέλη της γενικής συνέλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr στην συνέλευση βρέθηκαν μόνο 207 μέλη (ο κ. Κακλαμάνης μιλάει για 217), εκ των οποίων 4 του ΠΑΣΟΚ και 7 από ΣΥΡΙΖΑ (έλλειπαν 3) και ΚΚΕ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι έλειπαν 60 από τους συνολικά 256 δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της ΝΔ). Αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης που θέλει να πάρει οπωσδήποτε απόφαση για «όχι» στον «Καλλικράτη», να αναγκασθεί να την ξεκινήσει παράτυπα, λέγοντας ότι πρόκειται για άτυπη συνεδρίαση και αν δεν υπάρξει μέχρι το τέλος απαρτία, θα αναβληθεί, όπως και έγινε. Πάντως, παρόντες στην γενική συνέλευση ήταν και ορισμένοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ όπως ο δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής και Ιαλυσσού Ρόδου Στέργιος Στάγκας, οι οποίοι με αυτόν τρόπο διαμαρτύρονταν και χωροταξικό.

Να σημειωθεί ότι το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» διαθέτει 233 μέλη στη γ.σ., 10 ο ΣΥΡΙΖΑ και 2 το ΚΚΕ. Όπως παρατηρούσαν στελέχη του "Αυτοδιοικητικού Κινήματος" στην αυτοδιοίκηση gr "έλλειψη απαρτίας σε γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ όταν συζητείται ένα τόσο σοβαρό θέμα έχει να συμβεί από το 1975, γεγονός το οποίο δείχνει το μέγεθος της ήττας Κακλαμάνη και Σαμαρά, που σχεδίασαν την συγκεκριμένη μεθόδευση"

Κακλαμάνης: Ευθύνες σε "Αυτοδιοικητικό Κίνημα" - Ραγκούση

Πάντως, σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, επιρρίπτει ευθύνες για τη ρωγμή στην ενότητα της αυτοδιοικητικής οικογένειας "στην πρωτοφανή συμπεριφορά του "Αυτοδιοικητικού Κινήματος", που υποχρέωσε τα μέλη του να απόσχουν από την έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ φοβούμενο το αποτέλεσμα, μετά από μυστική ψηφοφορία, που θα έβγαινε από την κάλπη. Προκάλεσε έτσι, υπακούοντας στα κελεύσματα του κυβερνώντος κόμματος, τεχνητή έλλειψη απαρτίας, ( 217 παρόντες αντί 251) χωρίς όμως να αποφύγει το ΟΧΙ της Αυτοδιοίκησης, επί της αρχής του σχεδίου νόμου για τον "Καλλικράτη" και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, αναλαμβάνοντας έτσι μαζί με τον υπουργό κ. Γιάννη Ραγκούση ολόκληρη την ευθύνη για ό,τι ήθελε συμβεί στην Αυτοδιοίκηση, τόσο όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες όσο και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση", καταλήγει ο κ. Κακλαμάνης.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΚΕ τονίζει τη διαφωνία της πλειοψηφίας του δ.σ. της επί της αρχής του νομοσχεδίου για το "Πρόγραμμα Καλλικράτης" εξέφρασε κατά πλειοψηφία - πλην του "Αυτοδιοικητικού Κινήματος", προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης εισηγήθηκε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να στηρίξει επί της αρχής το σχέδιο νόμου - αν και υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες συμφωνεί - για πολλούς λόγους.

Όπως σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης:

" Πρώτον, δεν υπήρξε εύλογο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, ιδιαίτερα για τα οικονομικά και τη χωροταξία.

" Δεύτερον, από τις είκοσι πέντε προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΔΚΕ για τα θεσμικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, αγνοήθηκαν τελικά από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών οι δέκα έξι, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν σημαντικά ζητήματα.

" Τρίτον, από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαπιστώνεται τουλάχιστον προχειρότητα σε ό,τι αφορά τον οικονομικό σχεδιασμό του προγράμματος, αφού η φημολογούμενη οικονομία κλίμακος, δηλαδή η εξοικονόμηση ποσών αντί του 1,8 δις ευρώ, μειούται κατά περίπου 600 εκ. ευρώ, χωρίς παράλληλα να διασφαλίζεται οικονομικά η άσκηση σειράς μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων (μετατάξεις υπαλλήλων, κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή κ.τ.λ.).

Έτσι από 1/1/2011 θα είναι αδύνατη η διεκπεραίωση πολλών λειτουργιών, τις οποίες αναλαμβάνουν οι δήμοι, ελλείψει πόρων και υποδομών, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν και να χειροτερέψουν οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα στον τομέα της καθαριότητας.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η δεδομένη μείωση προσωπικού - λόγω της μεγάλης μείωσης των πάσης φύσεως συμβασιούχων, της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού που έχει επιβληθεί και της μεγάλης περικοπής των τρεχόντων θεσμοθετημένων πόρων των υπαρχουσών αυτοδιοικητικών δομών (υπολογίζεται στα 480 εκ. ευρώ η μείωση για το 2010) - είναι βέβαιο ότι οι πάσης φύσεως παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και ιδιαίτερα οι πρόνοιας και κοινωνικού χαρακτήρα, θα υποβαθμιστούν, αν δεν κινδυνεύσουν να καταργηθούν.

" Τέταρτον, ως προς το χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων δεν υπήρξε διαβούλευση. Ποτέ δε δόθηκε η δυνατότητα στην διαπαραταξιακή Επιτροπή Παρακολούθησης της ΚΕΔΚΕ να διατυπώσει την άποψή της για το θέμα και άρα την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Και τελικά η πρόταση του νομοσχεδίου απέχει, μακράν, από τις γενικές αρχές για τήρηση ενιαίων, αντικειμενικών και μη επιλήψιμων κριτηρίων.

Οι παραπάνω θέσεις σε συνδυασμό με τις θέσεις των άλλων δύο αυτοδιοικητικών παρατάξεων οδήγησαν τελικά στην υπερψήφιση του ΟΧΙ επί της αρχής του νομοσχεδίου, με την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στη Διαρκή Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής θα γίνουν αποδεκτές και άλλες από τις μείζονος σημασίας θέσεις της Αυτοδιοίκησης", καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ.


Η ανακοίνωση του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος»

Από την πλευρά του σε ανακοινωσή του το "Αυτοδιοικητικό Κίνημα" τονίζει τα εξής:

«Το σχέδιο Καλλικράτης συζητείται στο κοινοβούλιο και θα είναι σε λίγες μέρες νόμος του κράτους.

Μια σημαντική μεταρρύθμιση, μια σπουδαία τομή στο πολιτικοδιοικητικό μας σύστημα και στους θεσμούς της τοπικής δημοκρατίας, παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά, δικαιώνοντας τους πολυετείς διεκδικητικούς αγώνες όλων των συλλογικών οργάνων αυτοδιοίκησης της χώρας.

Δικαιώνει τις προσδοκίες της κοινωνίας για υπηρεσίες ποιότητας στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, για περιορισμό της γραφειοκρατίας, για καθιέρωση ουσιαστικών θεσμών και διαδικασιών διαφάνειας, λειτουργικού ελέγχου και συστηματικής αξιολόγησης του τρόπου διαχείρισης και αξιοποίησης των εθνικών και των πόρων συνοχής.

Εισάγει ουσιαστικούς θεσμούς ανάπτυξης διαλόγου των κοινωνικών εταίρων και των τοπικών αρχών, καθιερώνει πολιτική και επιχειρηματική διαμεσολάβηση σε τοπικό επίπεδο και αναπτύσσει νέες μορφές παροχής διοικητικού έργου στην εργασία, στην παραγωγή και στο σπίτι.

Οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και οι νέοι Δήμοι αναδεικνύονται σε ουσιαστικά κέντρα αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Το πλήθος των μεταβιβαζομένων αρμοδιοτήτων και πόρων ενισχύουν την αρχή της εγγύτητας και κατοχυρώνουν τον αποφασιστικό χαρακτήρα των τοπικών και περιφερειακών αρχών, ανοίγοντας μια νέα εποχή για την πολιτική και τη διοικητική μας οργάνωση.

Όμως εδώ δεν φτάσαμε τυχαία.

Προηγήθηκαν σημαντικά νομοθετήματα και ιδίως οι νόμοι 1828 και 1832/89 αντίστοιχα, για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α, ο νόμος 2218/93 για την ίδρυση και λειτουργία των Ν.Α και ο νόμος 2539/97 για την συνένωση των δήμων και κοινοτήτων (πρόγραμμα Ι Καποδίστριας), όλα προγραμματικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που αποτέλεσαν τους προπομπούς της αποκεντρωμένης εξουσίας και τα οποία πέτυχαν τους στόχους τους και ωρίμασαν τις συνθήκες για το μεγάλο βήμα.

Το πρόγραμμα Καλλικράτης.

Μόλις χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δια του αρχηγού του, ζήτησε την απόσυρση του Καλλικράτη, υπερασπιζόμενο προφανώς το κράτος που δεν επανίδρυσε, αλλά που όμως το ίδιο αποδιάρθρωσε κατά την πρόσφατη εξαετία, πιέζοντας και εκθέτοντας ταυτόχρονα τα αυτοδιοικητικά του στελέχη, τα οποία κινούμενα στο πλαίσιο των ομόφωνων αποφάσεων των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ εργάστηκαν πολλούς μήνες, μαζί με πολλούς αιρετούς και επιστήμονες, μέσα από συνέδρια, συνεδριάσεις και επιτροπές για τη διαμόρφωση των τελικών κειμένων του θεσμικού πλαισίου του νομοθετήματος.

Αυτή η τακτική του συντηρητικού κόμματος, ήταν και παραμένει αμετανόητα αρνητική, σε κάθε προσπάθεια αποκέντρωσης και ανατροπής του πελατειακού κράτους, το ίδιο αρνητική σε όλες τις προαναφερόμενες μεταρρυθμιστικές τομές.

Οι προσχηματικές διαφωνίες και οι δευτερεύουσας σημασίας επισημάνσεις χωρίς πραγματική επιχειρηματολογία και ουσιαστικό αντίλογο, δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για καμία προσχεδιασμένη διαδικασία, που υπακούει σε κομματικές εντολές και αποκλίνει από τον στρατηγικό αυτοδιοικητικό μας στόχο.

Ως Αυτοδιοικητικό Κίνημα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε καμία τέτοια προσπάθεια και όχι μόνο θα επιδιώξουμε την περαιτέρω βελτίωση του σχετικού σχεδίου νόμου στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης αυτού, αλλά θα αγωνιστούμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε για την επιτυχή εφαρμογή
του.

Αυτή είναι η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας και αυτό επιβάλλει η σημερινή ελληνική δημοσιονομική, πολιτική και αναπτυξιακή μας πραγματικότητα.

Ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και αποκεντρωμένο κράτος με αυτοδιοίκηση, στην υπηρεσία του Λαού και της χώρας».

Για το προηγούμενο ρεπορτάζ σε σχέση με την συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΚΕ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6748


Από.......aftodioikisi.gr

Ψηφίστηκε ο "Καλλικράτης"

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com


Ψηφίστηκε επί της αρχής πριν από λίγη ώρα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας, με το όνομα "Καλλικράτης" που διαίρεσε αντί να ενώσει πολλές περιοχές της χώρας.



Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ καταψηφίστηκε από τους βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων.


Αύριο ξεκινάει η συζήτηση επί των άρθρων ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα εισαχθεί στην ολομέλεια προς ψήφιση.

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Λαμία, 17.05.2010

Κατά την πεποίθησή μου στο, πράγματι, μεγάλης σημασίας ζήτημα της νέας αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης, και ιδιαίτερα στη χωροταξική δομή των νέων Δήμων του Νομού Φθιώτιδας, τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχει η κοινωνία της κάθε περιοχής.

Ως Βουλευτής σέβομαι τη βούληση της κάθε τοπικής κοινωνίας και των συλλογικών οργάνων / φορέων της.

Κοινωνία και όργανα τα οποία όμως αγνοήθηκαν κατά τη διάρκεια επεξεργασίας της σχετικής πρωτοβουλίας.

Ως εκ τούτου, λυπάμαι που σ’ αυτή τη διαδικασία δεν μπορώ να προσεγγίσω θετικά ρυθμίσεις που αποπνέουν προχειρότητα στο σχεδιασμό και που μερικές φορές αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας.

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να πετύχουν τους στόχους τους απαιτούν προσεγγίσεις οι οποίες θα πρέπει να εδράζονται σε ορθολογικά, κοινωνικά και οικονομικά, κριτήρια, και όχι να μετατρέπονται σε ασκήσεις μικροπολιτικής «κοπτοραπτικής».

Μαλιακός: Ένα χρόνο μετά την κρίση

Απαράδεκτη η ακύρωση των προστίμων από τον κ Νομάρχη




Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Ταχ θυρίδα 142 35100 Λαμία
Τηλ 2231045910 6946285099 6932837696
http://www.pepla.gr – info@pepla.gr

Λαμία, 18.5.2010

Βρισκόμαστε ένα χρόνο ακριβώς μετά την κρίση του Μαλιακού και τον θάνατο των ψαριών. Ως Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας θεωρούμε ότι η κατάσταση του κόλπου συνεχίζει να χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Ακόμα και σήμερα λέμε ότι ο “Μαλιακός αργοπεθαίνει”, γιατί δεν έχει γίνει τίποτα που να αναστρέφει την κατάσταση και να μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Καμία από τις εστίες ρύπανσης του Μαλιακού δεν έχει αντιμετωπιστεί, όπως θα περίμενε κανείς. Και συγκεκριμένα:

Τα αστικά λύματα συνεχίζουν να πέφτουν όπως και πέρυσι στον Σπερχειό και στον Μαλιακό, αφού ούτε η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Λαμίας έγινε, ούτε οι Βιολογικοί Στυλίδας και Σπερχειάδας – Μακρακώμης λειτούργησαν, ούτε λύθηκε κάποιο από τα προβλήματα του Βιολογικού Καμένων Βούρλων. Αντίθετα τα πράγματα επιδεινώθηκαν και λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών αλλά και κυρίως γιατί με την πάροδο του χρόνου τα συστήματα απαξιώνονται και οι δείκτες χειροτερεύουν.

Τα βιομηχανικά απόβλητα και τα απόβλητα των ελαιοτριβείων συνεχίζουν επίσης να διατίθενται με τον ίδιο τρόπο. Καταγγείλαμε πρόσφατα τις εικόνες στον Ξηριά Λαμίας με την ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων, που, όλως παραδόξως, παρά τις καταγγελίες μας, καμιά αρμόδια υπηρεσία δεν είχε το σθένος να ασχοληθεί. Ο αγωγός της ΒΙΠΕ στο ανατολικό της άκρο κάθε τρεις και λίγο κατεβάζει τις νυχτερινές ώρες λύματα στην Τ3 τάφρο, με την οποία ποτίζουν οι αγρότες τα κτήματά τους και από κει φυσικά οδηγούνται στη θάλασσα. Και γίνεται αυτό νύχτα, γιατί τότε δεν τα βλέπει κανένας.

Καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί για τις ανεξέλεγκτες χωματερές κατά μήκος της λεκάνης του Σπερχειού και φυσικά οι χωματερές των Δήμων Σπερχειάδας και Μακρακώμης συνεχίζουν να λειτουργούν μέσα στην κοίτη.

Καμιά μέριμνα δεν έχει ληφθεί και για τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, αφού δεν συζητήθηκε ποτέ η δυνατότητα ένταξης των αγροτών σε πρόγραμμα απονιτροποίησης, ούτε έγινε κάποια προσπάθεια από κανέναν φορέα να μειωθούν οι ποσότητες των λιπασμάτων. Οι στάβλοι, οι κτηνοτροφικές μονάδες και τα τυροκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και πριν.

Τα νερά του ποταμού διοχετεύονται στην ευθυγραμμισμένη Μεσαία Ανακουφιστική Τάφρο, τον Υπερχειλιστή, χωρίς καμιά Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ουσιαστικά καταργείται η κλασική κοίτη του ποταμού με τους μαιάνδρους, από το Μοσχοχώρι και κάτω· κι αυτό δεν απασχολεί κανέναν. Στα έργα των οδικών αξόνων και της γραμμής του ΟΣΕ κατά κοινή ομολογία δεν εφαρμόζονται περιβαλλοντικές μελέτες και περιβαλλοντικοί όροι, με τρανταχτά παραδείγματα τις αμμοληψίες και την τεχνητή λίμνη στο Βελλά Καραβομύλου και τους άλλους παράνομους “δανειοθάλαμους”.

Στις πρώτες επισκέψεις τους οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατέγραψαν τη μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από Δήμους και επιχειρήσεις. Ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ Μέρκος στην πρόσφατη Ημερίδα του ΤΕΕ παρουσίασε τον κατάλογο των περιπτώσεων, που επιβλήθηκαν πρόστιμα. Ταυτόχρονα ο κ Μέρκος κατήγγειλε τον κ Νομάρχη, ο οποίος, με αδιαφανείς όρους, χωρίς καμιά δημοσιότητα, ακύρωσε ή μείωσε στο ελάχιστο αυτά τα πρόστιμα Ο καθένας μπορεί να υποψιαστεί με ποια κριτήρια και με ποιες πολιτικές και άλλες δεσμεύσεις έγινε αυτό... (δείτε στο υστερόγραφο τον κατάλογο των προστίμων και πώς μετατράπηκαν από τον κ Νομάρχη)

Το γεγονός αυτό μας ανησυχεί περισσότερο και το καταγγέλλουμε. Από τη μια μεριά έχουμε την έλλειψη της ουσιαστικής λειτουργίας των προληπτικών μηχανισμών ελέγχου των υπηρεσιών της Νομαρχίας και από την άλλη τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που κάνουν τον έλεγχο και οι οποίοι αντιμετωπίζουν την άρνηση του κ Νομάρχη να δεχθεί το ρόλο τους. Που σημαίνει ότι η έλλειψη προληπτικού ελέγχου είναι σκόπιμη. Κάποιοι κάνουν σκόπιμα «στραβά μάτια» και, υποκριτικά και μόνο στα λόγια, γίνονται «αυστηροί». Ο κ Μέρκος καταγγέλλοντας την πρακτική του κ Νομάρχη άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει προσφυγή κατά των αποφάσεων ακύρωσης των προστίμων.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας πιστεύει ότι για τη σωτηρία του Μαλιακού αλλά και για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας των πολιτών προς τη θάλασσα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα, που να οδηγούν στην άμεση ή έστω την σταδιακή εξάλειψη των παραπάνω εστιών ρύπανσης. Ταυτόχρονα θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε τα εξής:

· Είναι απαραίτητη σήμερα η εγκατάσταση ενός αξιόπιστου δικτύου σταθμών μέτρησης της ποιότητας των νερών του κόλπου και των νερών του Σπερχειού.

· Μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί η λειτουργία των Υπηρεσιών προληπτικού ελέγχου και κυρίως της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας και η στελέχωσή τους με ανάλογο επιστημονικό προσωπικό.

· Η καθυστέρηση στην χωροθέτηση και την κατασκευή των δύο ΧΥΤΑ στο νομό, μας οδηγεί στην πρόταση για αναθεώρηση και αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού αξιοποιώντας τους υπάρχοντες ΧΥΤΑ στην Περιφέρεια και δημιουργώντας σταθμούς μεταφόρτωσης των απορριμμάτων σε κάθε επαρχία. Έτσι θα επιτευχθεί οικονομική και τεχνική βιωσιμότητα, αλλά και θα ξεπεραστεί το πρόβλημα της χωροθέτησης των δύο προβλεπόμενων.

· Παρακολουθούμε τις καθυστερήσεις σε σχέση με την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο 60/2000/ΕΕ για τα νερά, που πρέπει να ξεπεραστούν.

· Σε ό,τι αφορά στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000, θεωρούμε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης των όρων και των ορίων, που είναι σε εκκρεμότητα, και να συσταθεί Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης με τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, ως ενιαίο οικοσύστημα Οίτης- Σπερχειού – Μαλιακού.

· Να εξαντληθούν τα περιθώρια επανεξέτασης των εναλλακτικών λύσεων για τη χάραξη του αυτοκινητόδρομου Ε65, που προβλέπεται να περάσει μέσα στην κοιλάδα του Σπερχειού.

· Να χαρακτηρισθεί ο Σπερχειός και οι παραπόταμοί του ως “ευαίσθητοι αποδέκτες” και να ληφθούν τα ανάλογα νομοθετικά μέτρα.

· Να μελετηθεί η δυνατότητα ένταξης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην κοιλάδα του Σπερχειού σε πρόγραμμα απονιτροποίησης και να ενισχυθούν τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας με στόχο την ανάδειξη της κοιλάδας σε “Ζώνη Βιολογικής Γεωργίας”.

· Επειδή αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση για το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει χωροθέτηση των ιχθυοτροφικών μονάδων εκτός των ορίων του Μαλιακού

Τέλος για τη βιώσιμη πορεία της περιοχής του Μαλιακού, η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας πιστεύει ότι απαιτείται Ολοκληρωμένη Μελέτη Διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του κόλπου και της κοιλάδας του Σπερχειού, που να περιλαμβάνει όλες εκείνες τις οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες είναι συμβατές με την προστασία του θαλάσσιου και του παράκτιου περιβάλλοντος, όπως:

- τον ήπιο τουρισμό (παράλιο, αγροτουρισμό, οικοτουρισμό, ιαματικό τουρισμό, ορεινό τουρισμό).

- τη βιώσιμη παράκτια αλιεία

- και τη βιολογική γεωργία με κύριο άξονα την ελιά, την ενίσχυση των τοπικών ποικιλιών, των τοπικών προϊόντων ποιότητας και προϊόντων ονομασίας.

Ένα μοντέλο διαχείρισης που θα σέβεται τους φυσικούς πόρους, με βάση την αρχή της βιωσιμότητας. Αυτά μπορούν να γίνουν πράξη μέσα από έναν ειλικρινή συνεχή διάλογο και με την συμμετοχή των φορέων και των κατοίκων της περιοχής. Είναι καιρός να αλλάξουν οι πολιτικές, να σταματήσουν οι υποχωρήσεις απέναντι στα συμφέροντα και τις πρόχειρες “αναπτυξιακές” λογικές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση στον Μαλιακό και να μιλάμε για καθαρή θάλασσα για μας και τα παιδιά μας. Διαφορετικά, όπως επισημαίνουν και οι επιστήμονες, θα μιλάμε για μια μόνιμη απειλή και έναν μόνιμο κίνδυνο

Υ.Γ.: Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και οι μετατροπές τους από τον κ Νομάρχη

(σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος)

- πρόστιμο 59.500 € στην MACOLIVE, το έσβησε ο κ Νομάρχης


- πρόστιμο 22.000 € στο Δήμο Σπερχειάδας, ο κ Νομάρχης το έκανε μόλις 2.000 €


- Πρόστιμο 39.000 € στη Vivartia, το έκανε ο κ Νομάρχης 5.000 €


- Πρόστιμο 5.400 € στο Δήμο Μακρακώμης, το έκανε 2.000 €


- Από τα 2.000 € των Καμένων Βούρλων για τον ΧΑΔΑ έσβησε τα μισά


- Δύο ακόμη πρόστιμα των 8.000 € στην κάθε μια από τις Χελαφάρμ και Forbo ακόμη αναμένονται…..


Δηλαδή πρόστιμα ύψους 127.900 ευρώ μετατράπηκαν σε 10.000 ευρώ



Η γραμματεία


Πληροφορίες: Παναγιώτης Στασινός


Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προαναγγείλει για την Πέμπτη 24ωρη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.


Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10.00 στην πλατεία Ομονοίας.

Στην απεργία, συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι τελωνειακοί υπάλληλοι, το προσωπικό των Ταμείων, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.

Οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Συμμετοχή στην απεργία έχει δηλώσει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που έχει αποφασίσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το βράδυ της επόμενης Δευτέρας.

Συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο ΗΣΑΠ και το Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Εκκρεμεί η απόφαση των εργαζομένων στο τραμ.

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ με αποτέλεσμα να μην εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο, πλην των λεγομένων Κοινωνικών Αναγκών. Η απεργία της Πέμπτης θα επηρεάσει και τα δρομολόγια της Τετάρτης, γι' αυτό το κοινό θα πρέπει να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία του ΟΣΕ.

Απεργούν επίσης οι ναυτεργάτες και οι λιμενεργάτες.

Κανονικά θα γίνουν τα αεροπορικά δρομολόγια, καθώς στην απεργία δεν θα συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Από...skai.gr

«Καλλικράτης»:Με κόντρα ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λένε «όχι», τον υπουργό Εσωτερικών να ζητά για μια ακόμη φορά να «έρθουν μαζί» αλλά και ορισμένους βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και τις ΝΔ να αποκλίνουν από την κεντρική γραμμή των κομμάτων τους, ξεκίνησε το απόγευμα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον «Καλλικράτη».

Η συζήτηση πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη σε πέντε συνεδριάσεις στην αρμόδια Επιτροπή, ενώ από την επόμενη Τρίτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, όπου η συζήτησή του θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα σε τέσσερις συνεδριάσεις.


«Ζητήσαμε απ’ όλους να έρθουν μαζί μας. Όσοι δεν θέλουν να έρθουν κάνουν μεγάλο λάθος. Μας αφήνουν μόνους μας να πάμε σ’ αυτή την μεγάλη αλλαγή και οι πολίτες θα μας επιβραβεύσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ραγκούσης. Παράλληλα τόνισε ότι έγιναν δεκτές περίπου το 95% των προτάσεων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ για τα θεσμικά θέματα και το 90% για το χωροταξικό.

Όσον αφορά τις εξοικονομήσεις δαπανών, υποστήριξε ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και από τα 1,2 δις που προβλέπει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τονίζοντας ότι ενώ η μείωση του αριθμού των δήμων είναι κατά σχεδόν 70%, η πρόβλεψη του ΓΛΚ είναι για μόλις 25%. Παράλληλα έδωσε μεγάλη έμφαση στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα βοηθήσει, όπως είπε, στην μείωση της σπατάλης στους ΟΤΑ.

Ραγκούσης: "Όχι" σε αλλαγές για ασυμβίβαστο και χωροταξικό

Σε συζήτησή του με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών υπεραμύνθηκε του ασυμβίβαστου άσκησης επαγγέλματος για δημάρχους σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων (δηλαδή, σχεδόν το σύνολο των δημάρχων), θέση την οποία, εξάλλου, υποστήριξαν και πολλοί βουλευτές. Επικαλέστηκε μάλιστα την δική του εμπειρία ως δημάρχου Πάρου, τονίζοντας ότι είναι πρακτικά αδύνατον να διοικείς τέτοιους μεγέθους δήμο και παράλληλα να ασκείς επάγγελμα.

Ο κ. Ραγκούσης κατέστησε επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και στην αρχή «κάθε νησί και δήμος», τονίζοντας με έμφαση ότι μεγάλα νησιά όπως η Λέσβος, η Ρόδος, η Κέρκυρα κλπ μόνο να κερδίσουν έχουν από αυτή την ρύθμιση. Κι αυτό, γιατί, όπως είπε, πλέον θα περιλαμβάνονται μέσα στους πρώτους 15 δήμους της χώρας, δίνοντας τους τεράστιες αναπτυξιακές αλλά και διαπραγματευτικές δυνατότητες. Γενικότερα για το χωροταξικό σημείωσε ότι οι μόνες αξιοσημείωτες εστίες αντιδράσεων είναι στο νομό Ηρακλείου στην Κρήτη και στη Σιάτιστα που κάτοικοι έκλεισαν την Εγνατία Οδό, ωστόσο σήμερα αποφάσισαν να την ανοίξουν. Αναφερόμενος ειδικά στις ενστάσεις για τη Θεσσαλονίκη, απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι αν η συνένωση των μικρών δήμων Κορδελιού και Μαινεμένης, έκαστος με τους μεγαλύτερους δήμου Αμπελοκήπων και Ευόσμου, έγινε με κομματικά κριτήρια, τότε η ΝΔ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί το ΠΑΣΟΚ προχωρά στη συνένωση τριών ισχυρών δήμων Ευκαρπίας, Πολίχνης και Σταυρούπολης αντί να τους αφήσει μόνους τους.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου που ετέθησαν (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε ότι επικεφαλής της επίπονης διαδικασίας ήταν ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ κι ακόμη ότι η ΟΚΕ είναι θετική.

ΝΔ: Άλμα στο κενό

«Ψευδεπίγραφη», χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ζώης, τονίζοντας ότι «κάνει άλμα στο κενό». Τόνισε δε ότι δεν έγινε διαβούλευση επί της ουσίας, ενώ δεν έγιναν δεκτές ούτε οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ: «Κινείται στην λογική των περικοπών και όχι των πόρων που θα έδιναν ανάσα στους δήμους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώης, τονίζοντας ότι το κόμμα του το ψηφίζει επί της αρχής. «Νομοσχέδιο χρυσοποίκιλτα ντυμένο για να είναι αθέατες οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις», το χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ ο Νίκος Τσούκαλης από το ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας ορισμένων διατάξεων και προέβλεψε ότι οι συνενώσεις των δήμων θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Από τον ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης διατύπωσε την διαφωνία του κόμματός του στο σχέδιο νόμου και είπε πως το Πρόγραμμα θα έπρεπε να τιτλοφορείται «Πασοκράτης» αντί για «Καλλικράτης», υποστηρίζοντας ότι συντάχθηκε με κομματικά κριτήρια και στοχεύει στην επικράτηση του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα.

«Γκρίνιες» βουλευτών ΠΑΣΟΚ, αποκλίσεις στη ΝΔ

Ενστάσεις όσον αφορά, κυρίως, το χωροταξικό στις περιοχές τους υπήρξαν από ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως τον Παντελή Ασπραδάκη (Περιφέρεια Αττικής), Γιάννης Κουτσούκος και Νάντια Γιαννακοπούλου (Μεσσηνία), Άγγελο Μανωλάκη (Κορινθία) και Χρήστο Μαγκούφη (Τρίκαλα). Αλλά και η ΝΔ δεν διατήρησε ενιαία «γραμμή», καθώς ο βουλευτής Λακωνιας Γρηγόρης Αποστολάκος που πρόσκειται δήλωσε ότι «επιφυλάσσεται επί της αρχής», ενώ λίγο νωρίτερα και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν διευκρίνισε αν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Ζήτησε πάντως από τον υπουργό τουλάχιστον στην Βουλή να ακούσει τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τονίζοντας ότι σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται συναινέσεις.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχισθεί αύριο το πρωί επί της αρχής, ενώ το απόγευμα (3 μ.μ.) θα ακολουθήσει ακρόαση φορέων.

Για το προηγούμενο ρεπορτάζ σχετικά με την κοινοβουλευτική μάχη για τον "Καλλικράτη" κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6724

Από.....aftodioikisi.gr

"ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΩΛΟΥ-ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ" ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ;

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Βαρύ χαρακτηρίζει το κλίμα στην λουτρόπολη των Καμ. Βούρλων με την διπλή ονομασία ο δήμαρχος Μάκης Αντωνίου μεσα απ οτο κεντρικο δελτιο του FM-1, κάνοντας λόγο για αλλοπρόσαλλες κινήσεις.


"Είμαι υποχρεωμένος να πολεμήσω με τα ίδια όπλα και εγώ δηλώνει κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές κινήσεις που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα της διπλής ονομασίας χωρίς πουθενά να αναφέρονται τα Καμ. Βούρλα".

Από......lamiafm1

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ Δ.Σ. ΜΩΛΟΥ!

Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com

Με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ισχυροποιώντας την θέση του σύσσωμο το Δ.Σ Μώλου επισκέπτεται σήμερα το υπ. Εσωτερικών .


Στόχος η δημιουργία ενός Δήμου με το όνομα των Θερμοπυλών αφού σύμφωνα με τον δήμαρχο Βαγγέλη Τετριμίδα που μιλησε στο κεντρικο δελτιο του FM-1 "είναι μεγάλη αδικία ιστορικής σημασίας να μην υπάρχει στον αυτοδιοικητικό χάρτη Δήμος Θερμοπυλών".

Από....lamiafm1

Στ' άρματα, στ' άρματα Αμφίκλεια και Τιθορέα. Τι κάνει ο Δήμος Καμένων Βούρλων ?

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


Από εφημερίδα "Λαμιακός Τύπος"

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από...energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από...energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com