Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Άμεση λύση για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και προσωπικό υποσχέθηκε στη βουλευτή Τόνια Αντωνία η Υπουργός

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Το Υπουργείο Υγείας λύνει επιτέλους ένα θέμα το οποίο ταλάνιζε τους Νεφροπαθείς του νομού, όπως προκύπτει από την απάντηση της Υπουργού κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου, σχετικά με την κατασκευή νέας πτέρυγας για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Λαμίας και την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.


Στην απάντησή της η Υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρει

«Αγαπητή συνάδελφε, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι το Υπουργείο μας κατά προτεραιότητα στα έργα που αφορούν τη δική σας Περιφέρεια, της Στερεάς Ελλάδας, έχει εντάξει το θέμα που αφορά το Νοσοκομείο Λαμίας και μάλιστα τη συγκεκριμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με ένδειξη για 5.000.000 ευρώ. Άρα λοιπόν είναι μια προτεραιότητα που επίσημα εμείς έχουμε θέσει και οφείλεται στο ότι μπορέσαμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για να διασφαλίσουμε τα κονδύλια, γιατί ακριβώς δεν ήταν διασφαλισμένα.»

Σχετικά με το θέμα του προσωπικού η Υπουργός αφού διαβεβαίωσε την κυρία Αντωνίου ότι «μετά τη μεγάλη προκήρυξη του Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι προσλήψεις μέσα στον Ιούλιο. Οι πρώτες που είναι πανεπιστημιακού επιπέδου και τεχνικού, θα είναι μέχρι τέλη Ιουλίου, με βάση το σημείωμα του ΑΣΕΠ που έχει στείλει ο κ. Βέης και οι υπόλοιπες μέχρι το Σεπτέμβριο. Άρα εκεί και προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για τη Λαμία. Επίσης, τέσσερις συγκεκριμένες προσλήψεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα και αφορούν το Νεφρολογικό Τμήμα. Δηλαδή, υπάρχει μια θέση ειδικευόμενου, μια θέση ειδικευμένου γιατρού – αυτή η προκήρυξη είναι σε εξέλιξη, άρα πολύ γρήγορα θα μπορέσει να έλθει –ταυτόχρονα θα σας εγκρίνουμε, επειδή εκκρεμεί αυτό αίτημα, δύο θέσεις επικουρικών γιατρών, για να στηρίξουν στο μεταβατικό διάστημα, μέχρι να υπάρχει μόνιμο προσωπικό»

Από την πλευρά της η κ. Αντωνίου, αφού περιέγραψε τα προβλήματα, εξέφρασε την ικανοποίηση και τη χαρά της που η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την κατασκευή της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ενέπαιξε τους νεφροπαθείς λέγοντας αρχικά ότι το έργο θα ενταχθεί στο Γ ΚΠΣ και στη συνέχεια στο ΕΣΠΑ, χωρίς ποτέ να πραγματοποιηθεί αυτή η δέσμευση.

Σε σχέση με το θέμα του εμπαιγμού από την Νέα Δημοκρατία, η Υπουργός συμφωνώντας με την κυρία Αντωνίου ανέφερε ότι αυτό συνέβη όχι μόνο με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά συνολικά με τις υποδομές υγείας και επισήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «επέλεξε να μην έχει τομεακό πρόγραμμα υγείας, ούτως ώστε να υπάρχει μια πλήρης διάχυση μεγάλων λόγων, υποσχέσεων που είχαν δοθεί κατά κόρον προεκλογικά, αλλά χωρίς το αντίστοιχο αντίκρισμα σε συγκεκριμένες πιστώσεις και δεσμεύσεις. Έχετε απόλυτο δίκιο σ’ αυτό και το έχουμε βρει παντού» και πρόσθεσε: «Με το που αναλάβαμε το Υπουργείο Υγείας και σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, κάναμε δύο πράγματα: Καθορίσαμε προτεραιότητες και ζητήσαμε να υπάρχει ένα σαφές συνολικό κονδύλι που να στηρίξει τις υποδομές της υγείας. Έτσι μπορέσαμε, και παρά τη συνολική μείωση του ΠΔΕ κατά 500 εκ φέτος, υπήρξε συμφωνία -και βοήθησαν ιδιαίτερα οι συνάδελφοι στο Υπουργείο Οικονομίας – προκειμένου συνολικά ο προυπολογισμός στο ΕΣΠΑ για την υγεία να φτάσει στο 1,8 δισεκατομμύρια.»




ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΣΤ΄

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κι εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Η επόμενη επίκαιρη ερώτηση είναι η με αριθμό 869/1-6-2010 της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Αντωνίας Αντωνίου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την κατασκευή νέας πτέρυγας για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Λαμίας κ.λπ.

Συγκεκριμένα η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας συναδέλφου έχει ως εξής:

«Όπως είναι γνωστό, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λαμίας στεγάζεται στο παλιό κτήριο, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί και λειτουργεί μέσα σε συνθήκες κακές και ανθυγιεινές και για τους ασθενείς και για το προσωπικό. Επιπλέον, το υπάρχον ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των νεφροπαθών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενέπαιξε τους νεφροπαθείς, ανακοινώνοντας ότι έχει εντάξει στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς το έργο της κατασκευής νέας πτέρυγας, γεγονός που δεν έχει επιβεβαιωθεί. Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί και επειδή η σχετική με το θέμα ερώτησή μου με αρ. πρωτ. 7427/12-3-2010 παραμένει αναπάντητη,

Ερωτάται η κυρία Υπουργός

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή της νέας πτέρυγας, από πού θα χρηματοδοτηθεί και ποιο το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της;

2. Προτίθεται και πότε το Υπουργείο να καλύψει τις ανάγκες της Μονάδας σε ιατρικό προσωπικό;»

Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Για τρία λεπτά, παράκληση, κυρία Υπουργέ.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα είμαι πάρα πολύ επιγραμματική, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ.

Θέλω κατ’ αρχάς να πω στην αγαπητή συνάδελφο ότι έχει απόλυτο δίκιο, ξεκινώντας με τη διαπίστωση ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα, που αφορά τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Λαμίας, αλλά συνολικά για τις υποδομές υγείας είχε κάνει εμπαιγμό των περιφερειών της χώρας μας.

Πρώτα από όλα επέλεξε να μην έχει τομεακό πρόγραμμα υγείας ούτως ώστε να υπάρχει μια πλήρη διάχυση μεγάλων λόγων, υποσχέσεων που είχαν δοθεί κατά κόρον προεκλογικά, αλλά χωρίς το αντίστοιχο αντίκρισμα σε συγκεκριμένες πιστώσεις και δεσμεύσεις. Έχετε απόλυτα δίκιο σ' αυτό και αυτό το έχουμε βρει παντού.

Με το που αναλάβαμε το Υπουργείο Υγείας και σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, κάναμε δύο πράγματα: Καθορίσαμε προτεραιότητες και ζητήσαμε να υπάρχει ένα σαφές συνολικό κονδύλι που να στηρίξει τις υποδομές της υγείας. Έτσι λοιπόν μπορέσαμε και είχαμε και παρά τη συνολική μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 500.000.000 φέτος, υπήρξε συμφωνία –και βοήθησαν ιδιαίτερα οι συνάδελφοι στο Υπουργείο Οικονομίας– προκειμένου συνολικά ο προϋπολογισμός στο ΕΣΠΑ για την υγεία να φθάσει στο 1,8 δισεκατομμύρια.

Εκεί λοιπόν αγαπητή συνάδελφε είμαι στη ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι το Υπουργείο μας κατά προτεραιότητα, στα έργα που αφορούν τη δική σας περιφέρεια, της Στερεάς Ελλάδας, έχει εντάξει το θέμα που αφορά το νοσοκομείο της Λαμίας και μάλιστα τη συγκεκριμένη μονάδα τεχνητού νεφρού με ένδειξη για 5.000.000 ευρώ.

Άρα λοιπόν αυτή είναι μία προτεραιότητα που επίσημα εμείς έχουμε θέσει και οφείλεται και στο ότι μπορέσαμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για να διασφαλίσουμε τα κονδύλια, γιατί ακριβώς δεν ήταν διασφαλισμένα.

Να πω δύο λόγια και για το προσωπικό, επειδή το θέσατε και αυτό. Πέραν της συνολικής δέσμευσης που και ο Πρωθυπουργός έχει πει από αυτό το βήμα, συνεχίζουμε και τις προσλήψεις για το νοσοκομείο.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού).

Θα επανέλθω στη δευτερολογία μου, γιατί είπε ο Πρόεδρος να είμαστε συνοπτικοί.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε κυρία Υπουργέ.

Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κυρία Αντωνίου για 3 λεπτά.

ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κυρία Υπουργέ, όπως λέω και στην ερώτηση μου, μία πολύ ευαίσθητη κοινωνική ομάδα όπως είναι οι νεφροπαθείς, εδώ και αρκετά χρόνια, τουλάχιστον πέντε, έχουν νιώσει τον εμπαιγμό από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν εγκαταλειφθεί σε ένα παλιό κτήριο, άδειο, κάτω από πολύ κακές συνθήκες υγιεινής, χωρίς γιατρούς, χωρίς νοσηλευτές και βέβαια πρέπει να σας πληροφορήσω –το γνωρίζετε άλλωστε– ότι λειτουργεί μονάδα τεχνητού νεφρού με 92 άτομα, όταν αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμα ανάγκη για πάνω από 20 άτομα.

Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ κακές. Υπήρχαν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης ηγεσίας επί Νέας Δημοκρατίας ότι θα ενταχθεί η μονάδα τεχνητού νεφρού στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Μετά πήγαμε στο ΕΣΠΑ και μέχρις στιγμής δεν έχουμε δει να πραγματοποιείται αυτή η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό.

Ακούω από εσάς σήμερα, με ιδιαίτερη χαρά, ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. βάζει πρώτη προτεραιότητα την κατασκευή της μονάδας τεχνητού νεφρού. Αυτό μας ικανοποιεί πάρα πολύ κυρία Υπουργέ, διότι όπως είπα και πριν, για 5 χρόνια αυτή η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα ζει κάτω από τέτοιες συνθήκες και επειδή παρακολουθώ το θέμα και ως Βουλευτής της αντιπολίτευσης που ήμουν τα προηγούμενα χρόνια, είχα πει κυρία Υπουργέ ότι δεν τιμά τον πολιτικό κόσμο αυτοί οι άνθρωποι που μέρα παρά μέρα βρίσκονται στο νοσοκομείο να είναι κάτω από τέτοιες συνθήκες, και αυτό είναι ευχάριστο.

Έκανα την ερώτηση –και τη γραπτή που δεν απαντήθηκε, αλλά και την επίκαιρη σήμερα– διότι προβληματίστηκα επειδή στην Επιτροπή παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, πριν από ένα μικρό χρονικό διάστημα, δεν ήταν ενταγμένη η μονάδα τεχνητού νεφρού στα έργα του ΕΣΠΑ και γι’ αυτό το λόγο ανησυχήσαμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί. Υπάρχει η μελέτη, υπάρχουν όλες οι υπόλοιπες συμπληρωματικές μελέτες, έχουν ολοκληρωθεί, είναι ένα ώριμο έργο, όπως λέμε, άρα δε μένει παρά εσείς αύριο να δημοπρατήσετε το έργο, μια και υπάρχουν οι πόροι.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω κυρία Υπουργέ ότι το πρόβλημα του προσωπικού είναι πολύ σοβαρό. Όπως σας είπα μιλάμε για 92 άτομα και αυτή τη στιγμή αν πάρουμε 2 νοσηλευτές θα ανοίξουν 6 κρεβάτια -αντιλαμβάνεστε ότι θα ελαφρύνουμε το πρόβλημα- και από την άλλη υπάρχουν μόνο 2 νεφρολόγοι γιατροί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας παθολόγος που δεν είναι μόνιμος γιατρός και δύο αγροτικοί.

Χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Χρειάζεται τραυματιοφορέα, για να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Εδώ και δύο-τρία χρόνια έχουμε ζήσει εξωφρενικές καταστάσεις. Οι γιατροί να πάνε στον Εισαγγελέα για να προστατευθούν και να λένε στην παλιά διοίκηση του νοσοκομείου…

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Και ως γιατρός αντιλαμβάνεστε πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα και ξέρω και την ευαισθησία τη δική σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Πάντως έγινε απόλυτα κατανοητό το ερώτημά σας. Ολοκληρώστε παρακαλώ.


ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Θέλω όμως να μεταφέρω την αγωνία αυτών των ανθρώπων, των νεφροπαθών, διότι εδώ και δύο-τρία χρόνια και με την προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου υπήρχαν τεράστια προβλήματα. Αντί να λυθούν τα προβλήματα, πήγαιναν τους γιατρούς στον εισαγγελέα. Προσπαθούσαν με αυτόφωρο να συλλάβουν το γιατρό, το νεφρολόγο στο Νοσοκομείο Λαμίας. Η κατάσταση εκεί είναι πάρα πολύ δύσκολη και άσχημη. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση από εσάς για εξειδικευμένο προσωπικό, για νεφρολόγο και για άλλη ειδικότητα και για δύο νοσηλευτές. Θα ανοίξουμε έξι κρεβάτια.

Αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία σας. Σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά που δημοπρατείται αύριο το έργο. Θα λύσουμε ένα πολύ μεγάλο θέμα, αν και αύριο θα λύσουμε το θέμα του προσωπικού.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε την κ. Αντωνίου.

Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο να δευτερολογήσει για τρία λεπτά.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητή συνάδελφε, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι προτεραιότητά μας. Γι’ αυτό ανέφερα και το ποσό. Εμείς το έχουμε υποβάλει με προτεραιότητα με εγγραφή ενδεικτική 5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ότι δεν υπήρχε σ’ αυτήν την αρχική κατάσταση έχει να κάνει με το ότι στη συνέχεια υπήρξε μετά από δική μας διεκδίκηση, επειδή είχαμε τεράστια θέματα λόγω αυτού του κενού που είχαμε κληρονομήσει με την έλλειψη ενός τομεακού υγείας, αύξηση του κονδυλίου. Μέσα λοιπόν από την αύξηση του κονδυλίου μπορέσαμε να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητές μας. Εκεί λοιπόν βάλαμε και τη Λαμία ως μεγάλη μας προτεραιότητα. Συνεπώς, η πρώτη διαβεβαίωση είναι αυτή.

Η δεύτερη διαβεβαίωση αφορά το προσωπικό. Ήδη μετά τη μεγάλη προκήρυξη του Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι προσλήψεις μέσα στον Ιούλιο. Οι πρώτες, που είναι πανεπιστημιακού επιπέδου και τεχνικού, θα είναι μέχρι τέλη Ιουλίου με βάση το σημείωμα του ΑΣΕΠ που ο κ. Βέης μας έχει στείλει και οι υπόλοιπες μέχρι το Σεπτέμβριο. Άρα, εκεί είναι και προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για τη Λαμία.

Επίσης, τέσσερις συγκεκριμένες προσλήψεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα και αφορούν το Νεφρολογικό Τμήμα. Δηλαδή, υπάρχει μια θέση ειδικευόμενου, μια θέση ειδικευμένου γιατρού. Αυτή η προκήρυξη είναι σε εξέλιξη. Άρα, πολύ γρήγορα θα μπορέσει να έλθει. Ταυτόχρονα, θα σας εγκρίνουμε –επειδή εκκρεμεί αυτό το αίτημα- δύο θέσεις επικουρικών γιατρών, για να στηρίξουν στο μεταβατικό διάστημα, μέχρι να υπάρχει μόνιμο προσωπικό.

Επί τη ευκαιρία που κάνετε την ερώτηση, να σας ενημερώσω και για κάτι άλλο, που δείχνει ακριβώς ότι εμείς θεωρούμε ότι το Νοσοκομείο της Λαμίας είναι ένα μεγάλο περιφερειακό νοσοκομείο που μέσα στη συνολική αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της χάρτας πρέπει να στηριχθεί και να παίξει το ρόλο του όχι απλώς για τη Λαμία, αλλά ευρύτερα για την περιφέρεια. Έχει επιλεγεί το Νοσοκομείο της Λαμίας μαζί με άλλα δυο νοσοκομεία, του Ρεθύμνου και των Αγίων Αναργύρων στην Αθήνα, ως τα τρία πιλοτικά νοσοκομεία όπου σε συνεργασία και με το γραφείο του Πρωθυπουργού οι δικές μας υπηρεσίες και ο Γενικός Γραμματέας θα κάνουν την πρώτη πιλοτική εφαρμογή της πλήρους μηχανοργάνωσης. Άρα, αυτό δείχνει έμπρακτα ότι για εμάς το Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας είναι μια μεγάλη προτεραιότητα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


ΜΕΣΟΥΝΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010


Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Μνήμης ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 65η επέτειο από τον τραγικό θάνατο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ και καλούν σε συμμετοχή.

Συντονιστής της εκδήλωσης ο συναγωνιστής Απόστολος Αθανασιάδης Πρόεδρος του Περιφ. Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας της Π.Ο.Α.Ε.Α. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το παρακάτω:

- Έναρξη εκδηλώσεων στις 11π.μ. με επιμνημόσυνη δέηση

- Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συλλόγου

- Κεντρική ομιλία από τον γιατρό Δημήτρη Μαϊντά, σύζυγο της Αντιπροέδρου του Συλλόγου και ανιψιάς του Άρη Βελουχιώτη, Άριας.

-Τρίλεπτοι χαιρετισμοί από τους παρόντες που θα δηλώσουν και ανάγνωση χαιρετισμών

-Απαγγελία ποιημάτων που αφιερώνονται στον ΑΡΗ

-Κατάθεση στεφάνων- Πένθιμο εμβατήριο

Για το σκοπό αυτό θα αναχωρήσουν πούλμαν από Αθήνα το Σάββατο 19/06/10 με επιστροφή την Κυριακή το μεσημέρι μετά το πέρας της εκδήλωσης. Τιμή συμμετοχής 60 ευρώ το άτομο.( Περιλαμβάνεται διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο το Σάββατο το βράδυ και μεταφορικά).

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου


Ο Πρόεδρος                                             Ο Γεν. Γραμματέας


Βασίλης Πριόβολος- Ερμής                   Χαράλαμπος Ρούπας


Τηλ. 6979648670                                      τηλ.6973841152



Δηλώσεις της βουλευτού Τόνιας Αντωνίου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου δήλωσε: «Το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος έχει πλέον αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία και πιο κρίσιμα ζητήματα στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα, από τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της έχουν αρχίσει να αποτελούν σοβαρή απειλή για την πλανήτη


Για τη χώρα μας και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η πράσινη οικονομία αποτελεί σήμερα στρατηγική επιλογή και βάση για την δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.

Δυστυχώς η κληρονομιά της προηγούμενης διακυβέρνησης είναι τραγική και στον τομέα του περιβάλλοντος. Ειδικότερα στο νομό μας γίναμε τα τελευταία χρόνια μάρτυρες μεγάλης έκτασης περιβαλλοντικών καταστροφών από την παράνομη και αυθαίρετη λήψη των αδρανών υλικών για τα μεγάλα έργα, από την απουσία ή την κακή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, από την ανεξέλεγκτη και παράνομη λειτουργία των χωματερών και από την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής για την προστασία και σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων. Γι’ αυτό οι φιλοπεριβαλλοντικές κορώνες παραγόντων που έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης για όλα αυτά ακούγονται σήμερα υποκριτικές και παράταιρες.

Τώρα είναι η ώρα να θέσουμε εξαρχής στο νομό μας προτεραιότητες και στόχους για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος που αποτελεί όχι μόνο θεμελιώδη όρο διαβίωσης και ποιότητας ζωής, αλλά και ένα πολύτιμο πόρο ευημερίας και αειφόρου ανάπτυξης για τον τόπο μας.»

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει τη χώρα μας και το Νομό μας στη δίνη της κρίσης και στο χειρότερο οικονομικό αδιέξοδο των μεταπολεμικών χρόνων. Είναι μια σχεδόν φυσική συνέπεια της ηθικής παρακμής που διαπερνά όλη την Ελληνική κοινωνία. Αυτή η παρακμή η οποία τόσα χρόνια έφερε τις ανήθικες κυβερνήσεις, τις ανέχτηκε, τις επιβράβευσε και τις άφησε, εκτός των άλλων, να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες καταστροφές και στο περιβάλλον, όπου και όπως μπορούσαν.


Οι λέξεις περιβάλλον - οικολογία χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα σήμερα, από τους πολιτικούς και τους αρμόδιους τοπικούς άρχοντες ως προεκλογικά συνθήματα, ή και ως μόδα, όταν η προβληματική ηθική τους δεν τους “επιτρέπει” να εφαρμόσουν πολιτικές προστασίας του. Αυτή που προκάλεσε και στο Νομό μας τις σοβαρές περιβαλλοντικές “πληγές” και τα προβλήματα. Η διαχείριση των νερών και η ρύπανση του Μαλιακού και του Σπερχειού, τα μεταλλεία στην Οίτη, η κατάσταση του Βόρειου Ευβοϊκού και η ΛΑΡΚΟ, τα μεγάλα οδικά έργα, η καταστροφή της κοιλάδας του Σπερχειού, η διαχείριση των σκουπιδιών και οι παράνομες χωματερές, η μη λειτουργία Βιολογικών Καθαρισμών, η παράνομη λειτουργία των λατομείων και η ανεξέλεγκτη κατάσταση των “δανειοθαλάμων”, η απαξίωση των προστατευόμενων περιοχών και η μη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης, ο Χωροταξικός Σχεδιασμός και η μεγάλη τουριστική επένδυση στον Έξαρχο της Αταλάντης, είναι πληγές που “αιμορραγούν”.

Και όμως, μόνο ένα περιβαλλοντικό μοντέλο ανάπτυξης μπορεί να δώσει βιώσιμες λύσεις για την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και εξασφάλιση θέσεων εργασίας, για μια ουσιαστική πρόοδο της κοινωνίας μας, για μια αειφόρο, κοινωνική και δημοκρατική Ελλάδα. Είναι καιρός να καταλάβουν όλοι, ότι το περιβάλλον δεν προστατεύεται με τις πολιτικές της άναρχης κερδοφορίας και δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια αυτών των πολιτικών, που έφεραν τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού και οι οποίοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα πια να λειτουργούν ως μοναδικοί διαχειριστές του, υπονομεύοντας το μέλλον του τόπου.

Τα δάση, οι θάλασσες, τα βουνά, τα ποτάμια, οι λίμνες ανήκουν σε όλους μας. Ανήκουν στα ζώα και στα πουλιά και στα δένδρα που είναι μόνιμοι κάτοικοι τους. Από πού αντλούν το δικαίωμα οι λίγοι να αποφασίζουν για όλους μας; Γιατί έχει μεγαλύτερη αξία ο καταπατητής, ο ρυπαντής, ο παράνομος εκμεταλλευτής επιχειρηματίας από την ίδια την φύση;

Σε μία εποχή έντονης αυτοκριτικής ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ότι η πολιτική για το περιβάλλον όλα αυτά τα χρόνια ένα και μοναδικό κίνητρο είχε: να επιτρέψει στους λίγους να το καταπατήσουν με την άδεια των “υπευθύνων”. Με την άδεια εκείνων που έφεραν τα αδιέξοδα, μέσα στα οποία ασφυκτιά η χώρα μας σήμερα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε να τονίσουμε πως η ημέρα Περιβάλλοντος δεν είναι ημέρα μνήμης και γιορτής. Είναι μέρα προβληματισμού και αναθεώρησης του αποτυχημένου, καταστρεπτικού μοντέλου ανάπτυξης. Γιατί η αγάπη για την φύση είναι στάση ζωής και ηθικής.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και σ’ αυτές τις συνθήκες για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Για να γίνει η οικολογία κυρίαρχη ιδεολογία της κοινωνίας, σήμερα και πάντα. Να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι είμαστε μεν μέρος του προβλήματος, αλλά είμαστε και μέρος της λύσης, αν το θελήσουμε. Αρκεί να ξεφύγουμε από την "αδράνεια του καναπέ" και να γίνουμε υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες

Μήνυμα του βουλευτή Χρ. Σταϊκούρα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δίνει κάθε χρόνο μια νέα ώθηση στον προβληματισμό, την ενεργοποίηση και τη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η φετινή ημέρα, λόγω του κεντρικού της μηνύματος «Πολλά είδη. Ένας πλανήτης. Ένα μέλλον» αποτελεί, συνάμα, και μία επείγουσα έκκληση για τη διατήρηση της πολυμορφίας της ζωής σε όλες τις περιοχές του πλανήτη μας και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν ενταχθεί στο τεράστιο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, όπως η Κοιλάδα και οι Εκβολές Σπερχειού, ο Εθνικός Δρυμός Οίτης, το Φαράγγι Γοργοποτάμου και το Όρος Καλλίδρομο.


Σε περιόδους οικονομικά δυσμενείς, όπως η τρέχουσα για τη χώρα μας, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων με τρόπο αποτελεσματικό, αποτελεί ιστορική πρόκληση και συνάμα, ευκαιρία για αειφόρο ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας, του εγχώριου επιστημονικού και παραγωγικού δυναμικού και μια νέα νοοτροπία αποτελεσματικής διαχείρισης και εξοικονόμησης πόρων, η οποία θα αποτελέσει σημαντική διέξοδο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα συνεισφέρει στην οικονομική ανάκαμψη.

Οι ολοκληρωμένες πολιτικές, με ουσιαστική συμμετοχή των επαγγελματικών, παραγωγικών, επιστημονικών κλάδων και των τοπικών κοινωνιών, κρίνονται ως επιτακτική ανάγκη και βασική προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Όλοι μας, οφείλουμε να αποδεικνύουμε την περιβαλλοντική μας ευαισθησία σε κάθε πτυχή της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας, ώστε να καταστεί πράξη το δικαίωμα για βιώσιμο περιβάλλον και για βελτίωση της ποιότητας ζωής.