Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

3+1 τρόποι βελτίωσης του πακέτου στήριξης

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

By Cambiz Alikhani*
Δημοσιεύθηκε: 12:35 - 15/06/10

Η κρίση χρέους που βιώνει η Ευρώπη έχει αρκετά κοινά σημεία με την τραπεζική κρίση την οποία βίωσε η διεθνής οικονομία το 2008.
 Και στις δύο περιπτώσεις ο κίνδυνος χρεοκοπίας βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος. Όμως, στην αρχή της τραπεζικής κρίσης οι αρμόδιες αρχές βρίσκονταν σε άρνηση και το μόνο που θέλησαν να πράξουν ήταν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα ρευστότητας και να ασχοληθούν με αυτό, «ξεχνώντας» το πραγματικό πρόβλημα που δεν ήταν άλλο από το ενδεχόμενο χρεοκοπιών.

Όλοι αναγνώρισαν την ύπαρξη της πιστωτικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Έπειτα από αυτήν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε ότι υπήρχε ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης (το περίφημο TARP).

Το πρόβλημα χρέους της Ευρώπης έχει δύο βασικά σημεία: Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε απλώς την αδυναμία αποπληρωμής του χρέους, με δεδομένο το ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο που ζητούν οι αγορές. Χωρίς τη στήριξη της Ε.Ε. η Ελλάδα θα έπρεπε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της και πιθανώς σε χρεοκοπία.

Η Ισπανία, από την άλλη πλευρά, έχει τεράστια προβλήματα στο τραπεζικό της σύστημα και ιδιαίτερα στις «cajas», τις μικρές τράπεζες που έχουν «γεμίσει» με επισφαλή στεγαστικά δάνεια. Το πρόβλημα αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί με τον σωστό τρόπο. Μόλις συμβεί αυτό, θα αποκαλυφθούν προβλήματα ανάλογα με αυτά που εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ και στη Βρετανία όταν υπέβαλαν σε «τεστ κόπωσης» το τραπεζικό τους σύστημα. Εάν μάλιστα η όλη διαδικασία δεν εφαρμοστεί με τον ορθό τρόπο, τότε ενδεχόμενη χρεοκοπία κάποιων εξ αυτών θα οδηγήσει και σε γενικευμένη χρεοκοπία της χώρας.

Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, μέχρι στιγμής, είναι αφελείς όταν υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα είναι θέμα ρευστότητας το οποίο προκαλούν οι «κερδοσκόποι» και δεν φροντίζουν να αναγνωρίσουν την πραγματική του φύση. Όπως μας έμαθε το 2008, μια τέτοια προσέγγιση είναι λανθασμένη και προορισμένη να αποτύχει, ενώ το κόστος της λανθασμένης προσέγγισης θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουν; Ακολουθούν ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων, το οποίο θα είναι ικανό να αντιμετωπίσει την κρίση και να οδηγήσει πιο κοντά στην απαραίτητη δημοσιονομική σύγκλιση:

1. Ανακοίνωση της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (EMF), το οποίο θα διαχειριστεί τα κεφάλαια των 750 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα στήριξης.

2. Η πρώτη κίνηση του EMF θα πρέπει να είναι η ανάληψη του συνόλου του ελληνικού χρέους, το οποίο υπολογίζεται στα 260 δισ. ευρώ βάσει στοιχείων του Bloomberg. Με αυτόν τον τρόπο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του χρέους και θα διαπραγματεύεται ως ο μοναδικός πιστωτής με την Ελλάδα. Εάν υπάρξει ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αυτό δεν θα επηρεάσει τους προηγούμενους κατόχους ελληνικού χρέους αλλά ούτε και το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. Ως αντίτιμο για την ανάληψη του ελληνικού χρέους του EMF θα αναλάβει την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας της Ελλάδας.

3. Για τους επόμενους 18 μήνες (έως τον Ιανουάριο του 2012) το EMF θα αναλάβει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Ως εκ τούτου, οι δύο χώρες θα απομακρυνθούν από τις αγορές και θα δημιουργηθεί ένα «πλέγμα προστασίας» γι’ αυτές. Το EMF θα αποφασίσει ποιες κινήσεις θα πρέπει να πραγματοποιήσουν οι δύο χώρες σε ό,τι αφορά είτε τη μείωση του ελλείμματος είτε την αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος. Η Ισπανία θα πρέπει να συμφωνήσει να συνεργαστεί με το EMF για το θέμα των «cajas».

4. Η Ε.Ε. θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά της ώστε να υπάρξει πλήρης δημοσιονομική ενοποίηση έως το 2015. Το EMF θα αναλάβει τον ρόλο του υπουργείου Οικονομικών και όσες χώρες δεν αποδεχτούν αυτό το σχέδιο μπορούν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη και πιθανώς να συνδέσουν το νόμισμά τους με το ευρώ.

Οι παραπάνω κινήσεις θα βοηθήσουν τους ηγέτες της Ευρώπης να βρεθούν ένα βήμα μπροστά τόσο σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα όσο και στη δημοσιονομική ένωση.

Με τον τρόπο αυτόν θα αντιμετωπιστεί στην «καρδιά» το πρόβλημα χρέους που έχουν τα περιφερειακά κράτη της Ευρώπης. Οι πολιτικοί θα πρέπει να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους ότι το κόστος αναδιάρθρωσης της Ευρώπης θα είναι σαφώς χαμηλότερο σε σύγκριση με το κόστος που θα έχει τυχόν μη διατεταγμένη κατάρρευση του χρηματοοικονομικού αλλά και του νομισματικού συστήματος.

* Ο κ. Cambiz Alikhani είναι διευθύνων σύμβουλος της Iveagh Private Investment House.

ΠΗΓΗ: FT.com

Ο οίκος Moody's υποβάθμισε και τις κύριες ελληνικές τράπεζες

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Ένα μόλις 24ωρο από την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και παρά τις έντονες αντιδράσεις ακόμα και τους επικεφαλής της ΕΕ, ο οίκος αξιολόγησης Moody's δεν φαίνεται να πτοείται και προχώρησε στην υποβάθμιση και των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.


Ειδικότερα, η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων και του χρέους της Εθνικής Τράπεζας σε Ba1/Not-Prime από Baa2/Prime-2), της EFG Eurobank Ergasias SA σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Alpha Bank AE σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3), της Αγροτικής Τράπεζας σε Ba2/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Emporiki Bank σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2 και της General Bank (Γενικής Τράπεζας ) σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2.

Ταυτόχρονα, η Moody΄s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους και των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς σε Ba1 και της Attica Bank SA σε Ba2.

Επιπλέον, η Moody΄s τοποθετεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Baa2 της Marfin Egnatia Bank σε αναθεώρηση με αβέβαιη κατεύθυνση, ενώ τοποθετεί τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Prime-2 σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Η Moody's τόνισε ότι η υποβάθμιση δεν σχετίζεται με τις δυνατότητες των ίδιων των τραπεζών αλλά με το γεγονός ότι μειώνεται η αξιολόγησή της όσον αφορά τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα λόγω της υποβάθμισης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, στην οποία προχώρησε χθες.

Χτύπημα και από την ΕΚΤ


Πληγμα δέχονται όμως οι ελληνικές τράπεζες και από την αποφαση της ΕΚΤ να επιβάλει πρόσθετη περικοπή 5% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες ως ενέχυρα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δανείονται 5% λιγότερο από την αξία των ομολόγων. «Δεν πρόκειται για εξαίρεση για την Ελλάδα [το επιπλέον haircut 5%]…είναι εφαρμογή ενός κανονισμού της ΕΚΤ που ανακοινώθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 2008.» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αντίδραση Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο

"Αδικαιολογητη" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργος την κινηση της Μοοdys, σημειώνοντας την αντίδραση και των ευρωπαίων ηγετών. Αναμένεται να θέσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Έντονες επικρίσεις

Νωρίτερα ο εν λόγω οίκος αξιολόγησης δέχθηκε έντονες επικρίσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο επίτροπος Ρεν χαρακτήρισε "περίεργη και ατυχή" τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο Moody's. Ταυτόχρονα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε την "παράλογη" υποβάθμιση, λέγοντας ότι οι αγορές "θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο". Διαβάστε περισσότερα

Τι λέει αναλύτρια της Moody's για την απόφαση


Κορυφαία αναλύτρια του οίκου Moody's υπεραμύνθηκε της απόφασης του διεθνούς οίκου αξιολόγησης να υποβαθμίσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά τέσσερις βαθμίδες, από A3 σε Ba1, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την Τρίτη.

Ερωτηθείσα για την υποβάθμιση - που πάρθηκε μια ημέρα νωρίτερα - παρά το γεγονός ότι η έκθεση της ίδιας εταιρείας αναφέρεται σε απομάκρυνση της πιθανότητας πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, η κ. Σάρα Κάρλσον, ως κύρια αναλύτρια για το ελληνικό κρατικό χρέος, επισήμανε: "Οι αξιολογήσεις αλλάζουν όταν πιστεύουμε ότι αλλάζει η πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας. Η πιθανότητα πτώχευσης που σχετίζεται με το Βa 1 είναι μικρή - ιστορικά, είναι γύρω στο 7% με ορίζοντα πέντε ετών".

"Η υποβάθμιση είναι ίσως μια υπενθύμιση ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη και μια πρόκληση σε ό,τι αφορά το (δημόσιο) χρέος, πέραν από το πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Δεν πιστεύω ότι (η απόφαση) επαναφέρει τον κίνδυνο γιατί λέμε απερίφραστα ότι ο κίνδυνος μιας πτώχευσης είναι αρκετά μικρός" προσθέτει.

Ελληνικές αντιδράσεις

Το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Moody's σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση: "Η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας".

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, επισημαίνοντας πως είναι παντελώς αδικαιολόγητη και αδικεί τη χώρα μας.

Πυρά εξαπέλυσε ο ΛΑΟΣ. "Η Moody's, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες αξιολόγησης, είναι όργανα που εξυπηρετούν το Διεθνές κεφάλαιο", τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Από.....Nooz.gr

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Σύμφωνα με το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής που συνοδεύει το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Μέτρα για την Εφαρμογή του Μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας από τα Κράτη-Μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, προβλέπεται η θέσπιση, από την Κυβέρνηση, μέσω συγκεκριμένης νομοθεσίας και μετά από διαβούλευση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.), του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.).

Σκοπός του Ταμείου θα είναι η διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, ειδικότερα της φερεγγυότητάς του, και όχι η στήριξη των αναγκών ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όμως. Η διατύπωση του Μνημονίου σχετικά με τη σύσταση του Ταμείου δημιουργεί ερωτηματικά, περικλείει ασάφειες και απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία σε νομοπαρασκευαστικό επίπεδο:

1ον. Ως προς τη συμμετοχή στο Ταμείο: Αυτή θα είναι υποχρεωτική και θα ενεργοποιείται όταν δεν καλύπτονται οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις και «όταν δεν μπορεί να βρεθεί άλλη ιδιωτική λύση». Ως προς την τελευταία, δεν διευκρινίζεται ποια μορφή θα έχει και μέχρι ποιου ποσοστού αυτή δύναται να είναι.

2ον. Προβλέπεται «η Τράπεζα της Ελλάδος να εντείνει την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αυξάνοντας τη συχνότητα και την ταχύτητα υποβολής στοιχείων και την περαιτέρω ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για συχνούς ελέγχους ακραίων συνθηκών (stress-tests)». Δεν διευκρινίζονται οι όροι και οι παράμετροι που θα τίθενται σε αυτούς του ελέγχους.

3ον. Προβλέπεται να «χορηγηθεί σε όλο το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος ισχυρή νομική προστασία για τις ενέργειες που εκτελούνται με καλή πίστη». Δεν καθορίζεται η μορφή και το εύρος της προστασίας.

4ον. Για την εκπλήρωση των στόχων του, «το Ταμείο θα έχει ορισμένες εξουσίες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχει χρηματοδοτήσει και οι οποίες θα ασκούνται μετά από διαβούλευση με την Τράπεζα της Ελλάδος». Απαιτούνται διευκρινίσεις ως προς τις εξουσίες του.

5ον. Προβλέπεται να εφαρμόζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης υπό την αιγίδα του Ταμείου, «εφόσον τα πιστωτικά ιδρύματα δεν δύνανται να συγκεντρώσουν εγκαίρως επιπρόσθετα κεφάλαια για να αποπληρώσουν το Ταμείο». Η διάταξη φαίνεται απόλυτα ασαφής και απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία σε νομοπαρασκευαστικό επίπεδο.

Προκύπτουν, επομένως, σοβαρά ερωτήματα, με δεδομένο ότι η θέσπιση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπεται να γίνει, σύμφωνα και με το Μνημόνιο, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010. Για όλους τους παραπάνω λόγους, κατέθεσα στις 11-06-2010 σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να γνωστοποιηθούν, αν έχουν τεθεί αυτές, ή/και άλλες, σχετικές παρατηρήσεις, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με το Δ.Ν.Τ., την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ε.Κ.Τ., για τη σύσταση του Ταμείου. Καθώς επίσης, αν έχουν τεθεί οι ανωτέρω σχετικοί προβληματισμοί, ποιές είναι οι απαντήσεις – διευκρινίσεις που έχουν δοθεί».

Ικανοποίηση αλλά και «καμπανάκι» από την τρόικα

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή κλιμάκιο της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και ΔΝΤ) με σκοπό τον έλεγχο της οικονομίας μας. Οι ελεγκτές θα εστιάσουν την προσοχή τους τόσο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όσο και στις εκκρεμείς νομοθετικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς σήμερα στις Βρυξέλλες ποια είναι η πρώτη αποτίμηση, από τις κοινοτικές υπηρεσίες, των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για να συμμορφωθεί προς τους όρους και τις προϋποθέσεις που ετέθησαν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής αρωγής, απάντησε ότι η τελική αξιολόγηση θα γίνει σε περίπου ένα μήνα και ότι το ζήτημα της παροχής της επόμενης δόσης του δανείου θα τεθεί τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με βάση τα πρώτα υπάρχοντα στοιχεία η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τους εκπροσώπους του υπουργού Οικονομικών και σύμφωνα με την πηγές του υπουργού υπάρχουν και από τις δυο πλευρές η αισιοδοξία ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη από ότι περιγράφεται στο μνημόνιο (πλην 2,4%).

Ωστόσο οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2010 γεγονός που θεωρείται πλέον αδύνατον δεδομένου ότι τρέχει ήδη με πάνω από 5%.

Αργότερα οι εκπρόσωποι της τρόικας αφού θα συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργού Οικονομίας, θα έχουν συναντήσεις και στην Τράπεζα της Ελλάδος και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αύριο οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το Υπουργείο Εσωτερικών και στην συνέχεια το Υπουργείο Οικονομίας για θέματα που έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Μεθαύριο, Τετάρτη οι εκπρόσωποι της τρόικα θα επισκεφθούν την Εθνική Τράπεζα και την EUROBANK αλλά και το ΙΟΒΕ. Επίσης θα συλλέξουν στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Tέλος την Πέμπτη οι εκπρόσωποι τη τρόικας θα επισκεφθούν και πάλι την Τράπεζα της Ελλάδος και τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

Βάσει των στοιχείων του πενταμήνου, το έλλειμμα του Δημοσίου μειώθηκε κατά 5,1 δισ. ευρώ (περίπου 2,2 μονάδες του ΑΕΠ) και οι δαπάνες κόπηκαν κατά 10% ή 3 δισ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τα πιο επώδυνα μέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινωθεί.

«Σήμερα, όπως έχει πει κι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είμαστε σε θέση να μπορούμε βάσει στοιχείων ελαφρώς να αισιοδοξούμε. Γνωρίζουμε ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 40%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο και τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ότι «είμαστε μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι "με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει και τις αποφάσεις που πήραμε, βλέπουμε το πρόγραμμα να υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, είμαστε μέσα στους στόχους μας και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει, άρα δεν τίθεται σκέψη και συζήτηση για νέα μέτρα".

Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "η διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης και η οικονομική κρίση που έπληξε την ευάλωτη οικονομία της χώρας μας, έφερε αντιμέτωπους με τον κακό εαυτό της χώρας του παρελθόντος" και πρόσθεσε ότι “κληθήκαμε να λάβουμε εξαιρετικά δύσκολες, επίπονες αλλά και ζωτικής σημασίας κρίσιμες για το μέλλον της χώρας αποφάσεις".

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν δίστασε στιγμή να λάβει αυτές τις αποφάσεις, "αψηφώντας αυτό που παραδοσιακά ονομάζουμε πολιτικό κόστος, μπροστά στις προκλήσεις και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε".

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση ανοίγει κρίσιμα ζητήματα και αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες που έχουν σχέση με το κράτος, τη διοίκηση και την οικονομία, "που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απλώς κρύψει κάτω από το χαλί".

Για το εάν είναι πλασματική η μείωση του ελλείμματος, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση κάνει τους ελέγχους και δεν υπάρχει κανένα πάγωμα στον ΦΠΑ ως προς την επιστροφή του.

"Δεν μπορούμε όμως χωρίς έλεγχο να επιστρέφουμε το ΦΠΑ, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς", συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο, όσον αφορά στις δημόσιες επενδύσεις βάσει του οποίου και προχωράει.

Ερωτηθείς σχετικά με τα έσοδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι υπάρχει αύξηση των εσόδων κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινο διάστημα.

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι όλα τα εργαλεία που είχε στο χέρι του το κράτος ήταν ανενεργά, ότι είχαν σταματήσει να λειτουργούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί μηχανισμούς για τον έλεγχο και την είσπραξη των εισοδημάτων, κατόπιν διερεύνησής τους.

Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία του τριμελούς κλιμακίου,ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι το κλιμάκιο θα κάνει τις επαφές που έχει δρομολογήσει, με σκοπό να συντάξει ενδιάμεση έκθεση για το πού βρισκόμαστε και εάν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις.

"Εμείς έχουμε να προβάλλουμε ότι είμαστε συνεπείς στους στόχους μας και σε κάποιες περιπτώσεις ότι βρισκόμαστε και πιο πάνω από αυτούς, άρα πιστεύουμε ότι η έκθεση αυτή θα επιβεβαιώνει την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας για το οποίο έχουμε δεσμευτεί", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, δεν θα έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας και όλοι θα κριθούμε γι αυτό», τονίζει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημ. «Realnews», ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και προσθέτει πως «παρότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμα, προχωράμε καλά και όσο προχωράμε με αυτούς τους ρυθμούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Από....reportergr

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Ημέρα "

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Λαμιακός Τύπος "

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Καθημερινή Φθιώτιδα "

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Ποιοι ζητούν χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υποψηφιότητες στο νεοσύστατο δήμο Μώλου- Αγ. Κων/νου. Τόσο από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους ίδιους όσο και από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει άλλα στελέχη προκύπτει πως η μάχη της διεκδίκησης θα είναι αρκετά μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το χρίσμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διεκδικούν ο πρώην δήμαρχος κ. Κώστας Παταριάς, ο νυν δήμαρχος ο κ. Βαγγέλης Τετριμίδας. Και οι δύο έχουν καταθέσει την σχετική αίτηση που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια κίνηση έχουν προχωρήσει καταθέτοντας την υποψηφιότητά τους με αυτοπρόταση ο Δημήτρης Φαφούτης, που ήδη το τελευταίο διάστημα διευρύνει τις επαφές του, και ο κ. Κ. Τραχανάς που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη επιπλέον στοιχεία. Στην ίδια περιοχή όμως έχουμε και τρεις ετεροπροτάσεις. Οι δύο από αυτές αφορούν τον κ. Βαγγέλη Τετριμίδα και τον κ. Κώστα Παταργιά που έχουν αυτοπροταθεί. Το καρέ όμως συμπληρώνεται σε ότι αφορά τις υποψηφιότητες με μία ετεροπρόταση που έχει κατατεθεί και η οποία αφορά τον νυν δήμαρχο Αγίου Κωνσταντίνου, Βαγγέλη Ψαθά. Όλα συγκλίνουν ότι οι επόμενες μέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες σε ότι αφορά τις συγκρίσεις αλλά κυρίως τις προσεγγίσεις που πιθανά να υπάρξουν.

Από......lamianews