Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Spiegel: Πρώτα ύφεση, μετά έκρηξη

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


Με υπέρτιτλο «Κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας» και τίτλο «Πρώτα ύφεση, μετά έκρηξη», υπογράφει το ρεπορτάζ της στην ιστοσελίδα του Spiegel, η Corinna Jessen, στο οποίο περιγράφει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, μετά τα μέτρα της Κυβέρνησης.

Στο άρθρο της, η Jessen αναφέρει πως τα καταστήματα βάζουν μαζικά λουκέτο και πως η ανεργία σκαρφαλώνει σε περιοχές μέχρι και στο 70%... «Στην Ελλάδα μόλις τώρα γίνεται ορατό το μέγεθος της κρίσης. Το κυβερνητικό πακέτο δραστικών μέτρων λιτότητας βυθίζει την οικονομία σε ύφεση. Ακόμη και συνετοί οικογενειάρχες απειλούν με εξέγερση», σημειώνει.

Όπως αναφέρει, το πρόβλημα είναι ότι πλέον η λιτότητα επηρεάζει το σύνολο της οικονομικής ζωής, η κατανάλωση καταποντίζεται και ο αριθμός των χρεοκοπιών και των ανέργων αυξάνεται. «Στην ελληνική κοινωνία σιγοβράζει ένα μείγμα φόβου, έλλειψης προοπτικών και οργής», τονίζει η Corinna Jessen.

Η δημοσιογράφος του Spiegel, στο ρεπορτάζ της, παρουσιάζει τη ζωή ενός εργάτη στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. «Ο Νίκος Μελέτης ζει πλέον από τις αποταμιεύσεις του, γιατί, ενώ κάποτε έκανε 300 μεροκάματα, φέτος έχει κάνει μέχρι τώρα μόλις 25, με αποτέλεσμα να μη δικαιούται και ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, αφού τα προς τούτο απαιτούμενα ένσημα αντιστοιχούν σε 100 ημερομίσθια».

Όπως τονίζει, «στο Πέραμα η ανεργία φτάνει στο 60 έως 70%, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης του Παν/μίου Πειραιά. 77% των ελλήνων εφοπλιστών δηλώνουν μεν ευχαριστημένοι με την ποιότητα των εργασιών στο Πέραμα, ωστόσο προτιμούν να στέλνουν....

τα πλοία τους για επισκευές στην Τουρκία, στην Κορέα και στην Κίνα, λόγω μικρότερου κόστους, λιγότερης γραφειοκρατίας και έλλειψης απεργιών».

«Το Πέραμα είναι ακραία περίπτωση», διευκρινίζει η Jessen, ωστόσο, σημειώνει ότι «η παρακμή των ναυπηγείων είναι ένα παράδειγμα για τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» και προσθέτει ότι «κανένας κλάδος, όσον αφορά την παραγωγικότητα δεν μπορεί να ‘σταθεί’ στον διεθνή ανταγωνισμό».

Στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται ορισμένα οικονομικά στοιχεία από την ελληνική πραγματικότητα, όπως η ύφεση που προβλέπεται να αγγίξει το 4%, οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων, αλλά και η αύξηση των φόρων που επηρεάζει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των πολιτών και η ανεργία που «υπολογίζεται πως θα φτάσει στο 12,5% και το 2011 στο 14,3%».

«Η κατανάλωση μειώθηκε δραστικά και αυτό για μια χώρα, όπου το ΑΕΠ εξαρτάται κατά 70% από την ιδιωτική κατανάλωση, σημαίνει καταστροφή», αναφέρει η Jessen και προσθέτει πως «ολόκληρη η χώρα είναι βυθισμένη σε ύφεση. Πουθενά δεν διαφαίνεται διέξοδος. Αλλά το χειρότερο είναι ότι σχεδόν κανείς δεν ελπίζει ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες».

Το ρεπορτάζ καταλήγει με μία δήλωση-προειδοποίηση του Νίκου Μελέτη, από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. «Αν η οικογένειά μου δεν έχει ψωμί, είσαι τελειωμένος – αυτό πρέπει να το ξέρουν οι κυβερνώντες. Και ας μας πουν αναρχικούς! Είμαστε οικογενειάρχες σε απόγνωση. Το καζάνι βράζει. Και κάποια στιγμή θα εκραγεί».

Tvxs.gr

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Η διαμόρφωση συνθηκών εσωπαραταξιακης ισορροπίας, η αποκατάσταση σχέσεων που είχαν διαταραχθεί στο παρελθόν σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση της διοικητικής εξουσίας απο πλευράς αρμοδιοτήτων αντινομαρχων οδήγησαν τον Νομάρχη Φθιωτιδας σε επιλογές της τελευταίας στιγμής.


Ειδικότερα ο κ. Χειμαρας στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας έλαβε την απόφαση αφενός μεν να αντικαταστήσει, διοικητικά την έως τώρα αντινομαρχη Ελένη Μακρη -Θεοδώρου με τον πρώην αντινομαρχη Ηλία Κυρμανίδη και αφετέρου να "ψαλλιδίσει" απο ορισμένες αρμοδιότητες, οπως αυτές των Μεταφορών-Συγκοινωνιών τον αναπληρωτή Νομάρχη Περικλή Καραίσκο.

Η τελευταία εξέλιξη μπορεί να συσχετισθεί και με το θέμα των στάσεων των υπεραστικών λεωφορείων που ο κ. Χειμαρας είχε αναθέσει να το χειριστεί "εν λευκώ" ο κ. Καραϊσκος με όλα όσα επακολούθησαν απο πλευράς αντιδράσεων.

Πάντως ο κ.Καραϊσκος εξακολουθεί να απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του κ. Χειμαρα και διατηρεί στο ακέραιο την ιδιότητα του αναπληρωτή του.

Όσον αφορά στον νέο αντινομαρχη οι αρμοδιότητες του κ. Κυρμανιδη φαίνεται ότι θα εστιάζονται κυρίως στον τομέα των Συγκοινωνιών αλλά και στο πολιτικό του προφίλ εν όψει περιφερειακών εκλογών.

Αντίθετα για την κα Μακρή οι επιπτώσεις απώλειας της ιδιότητας του αντινομαρχη ελάχιστα επηρεάζουν την πολιτική της παρουσία αφού διατηρεί τις αρμοδιότητες του τομέα Παιδείας και ενδεχομένως, ως εντεταλμένη νομαρχιακή σύμβουλος να επιφορτισθεί και με άλλες αρμοδιότητες.

Να σημειωθεί δε ότι η κα Μακρη ως εν ενεργεία δημόσιος υπάλληλος δεν λαμβάνει την αποζημίωση του αντινομαρχη θέμα που αποτελεί ενίοτε δέλεαρ για την διεκδίκηση του αξιώματος του αντινομαρχη.

Από......lamiafm1

Λαμία: Θα μπορέσουμε να την κάνουμε πιο άνετη για τους πεζούς;

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Σκέψου μια πόλη που να σε προσκαλεί να την περπατήσεις και:


- να κάνεις άνετα τις καθημερινές σου δουλειές περπατώντας με ασφάλεια στα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους

- γονείς με παιδιά και καρότσια να κυκλοφορούν ελεύθερα και να μπορούν να διασχίζουν χωρίς κίνδυνο τα πεζοδρόμια και τους δρόμους

- τα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα να κινούνται χωρίς δυσκολία αφού η καθημερινότητα ανήκει και σ΄ αυτούς

- οι πεζόδρομοι και τα πεζοδρόμια να ανήκουν στους πεζούς και δε θα σκοντάφτεις πάνω σε μηχανάκια, παρκαρισμένα αυτοκίνητα, τραπεζοκαθίσματα και διάφορα εμπορεύματα

- να μπορείς να πηγαίνεις παντού με τα πόδια και με ποδήλατο

- τα αυτοκίνητα να περιορίζονται στους δρόμους και τους χώρους στάθμευσης και οι οδηγοί να σέβονται την παρουσία των πεζών

Είμαστε κάτοικοι αυτής της πόλης. Καθημερινοί άνθρωποι, εργαζόμενοι, υπάλληλοι και επαγγελματίες, νοικοκυρές και επιχειρηματίες, μαθητές και συνταξιούχοι, φοιτητές και άτομα με ειδικές ανάγκες, γονείς με παιδιά. Κι εμείς, όταν χρειάζεται, κινούμαστε με τα αυτοκίνητά μας, αλλά όταν είμαστε πεζοί θέλουμε να περπατούμε ελεύθερα στην πόλη μας.

Πιστεύουμε ότι η έλλειψη ελεύθερων χώρων, ο μικρός αριθμός πεζοδρόμων και η κατάληψη των πεζοδρομίων, η άναρχη κυκλοφορία και στάθμευση αυτοκινήτων και δικύκλων, η έλλειψη κάθε σεβασμού προς τους πεζούς, περιορίζουν τις δυνατότητες μετακίνησης των πεζών, αποκλείουν από τους δημόσιους χώρους τις ασθενέστερες κατηγορίες και ιδίως τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Επιθυμούμε μια πόλη με ισότιμη και αρμονική συνύπαρξη πεζών και τροχοφόρων

Ζητούμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε μια πόλη φιλική, προσπελάσιμη με τα πόδια και το ποδήλατο

Θεωρούμε ότι ο καθένας μας ως πεζός έχει δικαίωμα να ζει και να κινείται σε ένα υγιές περιβάλλον και να απολαμβάνει ελεύθερα τους δημόσιους χώρους σε κατάλληλες συνθήκες που θα εξασφαλίζουν τη σωματική και ψυχική του υγεία.

Έχει δικαίωμα να ζει σε μια πόλη οργανωμένη, έτσι ώστε τα μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς να περιορίζονται στο ρόλο και τους χώρους, που τους ανήκουν, και οι άνθρωποι, κάτοικοι ή επισκέπτες, να ζουν τους δρόμους και τις γειτονιές της.

Παναγιώτης Στασινός

Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Ο κ. Google προειδοποιεί και προκαλεί

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Σάλο έχει προκαλέσει η κυνική ομολογία του «αφεντικού» της Google, Ερικ Σμιτ, που σε συνέντευξή του προειδοποίησε ότι «η κοινωνία δεν είναι προετοιμασμένη» για την έκθεση της ιδιωτικής ζωής που συνεπάγεται η χρήση του Διαδικτύου. Ο μόνος τρόπος να διασώσει κανείς την ιδιωτικότητά του είναι- σύμφωνα με τον Σμιτ- να... αλλάξει το όνομά του!


Υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες θερινής ραστώνης. Και συζητά για το Street View, το αμφιλεγόμενο σύστημα χαρτογράφησης της Google. Πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα προστασίας της ιδιωτικότητας των πολιτών, αποφαίνονται οι υπουργοί. Συνέβη χθες στη Γερμανία, την ίδια ώρα που το αφεντικό της Google, ο Ερικ Σμιτ, προειδοποιούσε πως μια μέρα πολλοί νεαροί χρήστες του Ιντερνετ θα αναγκαστούν να αλλάξουν όνομα!

Η συνέντευξη που παραχώρησε στη «Wall Street Journal» o διευθύνων σύμβουλος της Google έπεσε σαν βόμβα. Στο κάτω κάτω, ο άνθρωπος αυτός είναι μαζί με τους συνιδρυτές της Google, τον Σεργκέι Μπριν και τον Λάρι Πέιτζ, επικεφαλής της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο, και μαζί, του ιστοτόπου διαμοιρασμού βίντεο Υou Τube, της υπηρεσίας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Gmail, του συστήματος χαρτο γράφησης πόλεων Street View, της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Βuzz και σύντομα- όπως λένε οι φήμες- ακόμα μιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που κάποιοι ήδη αποκαλούν Google.me.

Με απλά λόγια, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών παγκοσμίως.

Και με αφορμή την αποκάλυψη πως, επί τέσσερα χρόνια, τα αυτοκίνητα του Street View συγκέντρωναν «κατά λάθος» στοιχεία για τις κινήσεις που έκαναν στο Διαδίκτυο, μέσω ξεκλείδωτων ασύρματων δικτύων, εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, έχει χαρακτηριστεί- από τον αυστραλό υπουργό Επικοινωνιών Στίβεν Κόνροϊ- «ο μεγαλύτερος παραβάτης του ιδιωτικού ασύλου στην παγκόσμια ιστορία».

Το να δηλώνει λοιπόν ο Ερικ Σμιτ πως «η κοινωνία δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει όταν όλα είναι διαθέσιμα, γνωστά και καταγράψιμα από όλους όλη την ώρα», το να προβλέπει πως μια μέρα κάθε νέος άνθρωπος θα έχει αυτόματα το δικαίωμα με το που ενηλικιώνεται να αλλάξει το όνομά του, ώστε να «διαγράφει» οριστικά το ψηφιακό παρελθόν του, ακούγεται κάπως προκλητικό.

«Η καταγραφή των πάντων και η γνωστοποίησή τους σε όλους σε μόνιμη βάση είναι η δεδηλωμένη αποστολή της Google, και η εταιρεία βγάζει ωραιότατο κέρδος από το γεγονός ότι η κοινωνία δεν κατανοεί τις συνέπειες», σχολίασε με νόημα ο Κρις Γουίλιαμς από την ιστοσελίδα τεχνολογικών ειδήσεων Τhe Register.

«Είναι ειλικρινής»

Δεν αντέδρασαν πάντως όλοι με ειρωνεία και σκεπτικισμό στις δηλώσεις του Σμιτ: αρκετοί ήταν αυτοί που καλωσόρισαν την ειλικρίνειά του. «Τα σχόλιά του είναι λίγο ειρωνικά αλλά είναι και επίκαιρα», δήλωσε ο Ντίλαν Σαρπ από την οργάνωση προστασίας της ιδιωτικότητας Βig Βrother Watch. «Η Google είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στο να γνωρίζει πού είσαι, τι κάνεις και σε ποιον μιλάς. Πρόκειται για μια τρομαχτική προοπτική κι ας προσυπογράφουν με τη θέλησή τους οι χρήστες του Google αυτού του είδους τη συλλογή δεδομένων.

Ο Σμιτ όμως μιλάει πολύ σωστά όταν εφιστά την προσοχή στην ποσότητα των πληροφοριών που δημοσιεύουμε εμείς οι ίδιοι στο Ιντερνετ. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εκατομμύρια νέα παιδιά και έφηβοι που, όταν βγουν στην αγορά εργασίας σε δέκα χρόνια, θα διαπιστώσουν πως υπάρχουν υπερβολικά πολλές ενοχλητικές πληροφορίες γι΄ αυτούς στο Διαδίκτυο, τις οποίες δεν μπορούν να διαγράψουν». «Αυτό που δεν συνειδητοποιούν πολλοί άνθρωποι», συμφωνεί ο Ρικ Φέργκιουσον, ειδικός σε θέματα ασφαλείας Διαδικτύου, «είναι πως με το που ανεβάζεις κάτι στο Ιντερνετ αυτομάτως παύεις να έχεις την κατοχή και τον έλεγχο αυτής της πληροφορίας. Οποιοσδήποτε μπορεί να την κατεβάσει, να την αποθηκεύσει και να τη διανείμει».

Για τον Φέργκιουσον, πάντως, η λύση δεν μπορεί να έρθει μόνο από την τεχνολογία (ήδη γίνεται λόγος για κρυπτογραφημένες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης) ούτε μόνο από τη νομοθεσία. Πρέπει να έρθει κυρίως μέσα από την Παιδεία: «Είναι ένα θέμα για το οποίο γονείς και παιδαγωγοί οφείλουν να μιλήσουν στα παιδιά».


Τα Νεα

Με τις ευλογίες της ΝΔ, ο Μπακογιάννης υποψήφιος δήμαρχος Καρπενησίου

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com




Ο Κώστας Μπακογιάννης ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο για τον δήμο Καρπενησίου.



Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την υποψηφιότητα, του γιου της Ντόρας, για δήμαρχο Καρπενησίου._


Από.....lamianews

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από...energoipoliteskv.blogspot.com