Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Συγκοινωνιακά και Κοινωνικά προβλήματα στη Λαμία

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com


του Γιάννη Φραγκούλη


Ταξιτζής, Μέλος της Επιτροπής Αυτοαπασχολουμένων και της ΕΠΣ-ΤΑΞΙ

Όσα συμβαίνουν στην πόλη της Λαμίας με τη μεταφορά επιβατών και τη διένεξη ανάμεσα στα ΚΤΕΛ και τους οδηγούς ταξί και τα ευτράπελα που βλέπουμε, να περνάνε λεωφορεία των ΚΤΕΛ μέσα από λαϊκές αγορές και ο κόσμος να κυνηγάει τα λεωφορεία μην γνωρίζοντας πού είναι οι στάσεις, δεν είναι καθόλου τυχαία. Ούτε πρόκειται για μία συντεχνιακή αντιπαλότητα

Η Συνθήκη της Λισσαβόνας για την απελευθέρωση των μεταφορών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Οδηγία Μπολκενστάϊν και η άμεση και πιεστική εφαρμογή των παραπάνω με πρόσχημα το Μνημόνιο που υπέγραψαν 172 έλληνες βουλευτές (μεταξύ των οποίων και 3 της Φθιώτιδας) έφεραν την κατάσταση σε αδιέξοδο. Τα ΚΤΕΛ με τη μετατροπή τους από Συνεταιρισμό σε Ανώνυμη Εταιρεία, επιδιώκουν να μονοπωλήσουν τη μεταφορά επιβατών ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας. Οι προσπάθειες για δημιουργία εταιρειών ταξί, η ενοποίηση των εδρών ταξί στους διευρυμένους Δήμους με βάση τον «Καλλικράτη», το παζάρεμα από την Ομοσπονδία Ταξί για ταξί 7-9 θέσεων, όπως και εταιρειών ενοικίασης ΙΧ με οδηγό και τέλος, η απελευθέρωση του κομίστρου, δημιουργούν συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού.

Από την άλλη ο Δήμος της Λαμίας και η Νομαρχία Φθιώτιδας ποιούν τη νήσσαν. Όμως η πόλη της Λαμίας διαθέτει δίκτυο αστικής συγκοινωνίας. Θα έπρεπε κατά συνέπεια να έχει ήδη εναρμονιστεί η κυκλοφορία των λεωφορείων του ΚΤΕΛ με τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων της πόλης με ενιαίο εισιτήριο, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι όλων των συνοικιών της Λαμίας και των άλλων περιοχών της Φθιώτιδας. Ακόμη, θα έπρεπε να καθοριστεί διακριτός χώρος για τα ταξί στο Σταθμό των ΚΤΕΛ.

Η λύση είναι δημόσιο σύστημα συγκοινωνιών για τους πολίτες της Λαμίας και της Φθιώτιδας που να είναι προσιτό σε όλους.

Τα ταξί πρέπει να οργανωθούν κατ’ αρχήν σε συνεταιρισμούς για την αντιμετώπιση του νέου ανταγωνιστικού πλαισίου που δημιουργείται.

Οι ταξιτζήδες πρέπει να συμπαραταχθούν με όλο τον κόσμο απέναντι στο Μνημόνιο που μειώνει κάθετα τα εισοδήματά μας γιατί «κόσμος χωρίς λεφτά, ταξί χωρίς δουλειά».

Η συσπείρωση των ταξιτζήδων με την Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία και την Επιτροπή Αυτοαπασχολουμένων στα Ταξί, μέλος της ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΜΕ, είναι αναγκαία για την επιβίωση του κλάδου.

Από......lamianews