Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Εγκαίνια Μουσείου και αποκαλυπτήρια προτομής Γ. Λ. Σκλαβούνου στην Αμφίκλεια

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com

 Ο  Δήμος Αμφίκλειας στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του και της διεύρυνσης του δικτύου μουσείων που λειτουργεί στην κωμόπολη, εγκαινιάζει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Δημαρχείο το Μουσείο «Ακαδημαϊκός Γ. Σκλαβούνος» την Κυριακή 28η Νοεμβρίου 2010. Στην ίδια εκδήλωση, θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του διακεκριμένου Λοκρού Ακαδημαϊκού, ο οποίος αποτέλεσε δάσκαλος δύο γενιών γιατρών, οδοντιάτρων, γυμναστών και καλλιτεχνών  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σχολή Καλών Τεχνών, το δε συγγραφικό του έργο αποτελεί σημείο αναφοράς στην πανεπιστημιακή διδασκαλία της ανατομίας του ανθρώπου από την πρώτη έκδοσή του (1906). Η ιδέα ξεκίνησε το 2002, όταν κατά την επίσκεψη του τότε Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττα και του βουλευτή Αθ. Γιαννόπουλου με κλιμάκιο καθηγητών στην Αμφίκλεια, συζητήθηκε η  αξιοποίηση του αρχοντικού Σκλαβούνου και η σύνδεσή του με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία και με την στήριξη της Δημοτικής Αρχής. Το θέμα από τότε έχει πάρει ευρεία δημοσιότητα με αφιερώματα για το μουσείο τόσο στον τοπικό όσο και στον αθηναϊκό τύπο, αναδεικνύοντας την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής. Η πρωτοβουλία αυτή έχει τη συνεχή υποστήριξη των δημοτών και των τοπικών αρχών, του Δημάρχου Αμφίκλειας Ιωάννη Τσιτσιπή και του τ. Δημάρχου Λ. Σκλαβούνου, τη βοήθεια από τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης και από επιστήμονες που εμπλουτίζουν το Μουσείο, με πρωτότυπο υλικό της  εποχής, σπάνιες φωτογραφίες και βιβλία, διάφορα αντικείμενα-ιστορικά κειμήλια του 19ου και των αρχών του 20ου αι. Τα αντικείμενα αυτά, μαζί με τα ήδη υπάρχοντα του αρχοντικού - οικία του Γ. Σκλαβούνου -  στην Αμφίκλεια (φωτογραφικό υλικό, ιατρικά, ιστορικά και άλλα ποικίλου περιεχομένου βιβλία, σειρές ιατρικών περιοδικών του από τα μέσα του 19ου – αρχές του 20ου αι.,  επιστημονικά συγγράμματα και ιατρικά εργαλεία), είναι τα εκθέματα του μουσείου, τεκμήρια από την επιστημονική δράση του λαμπρού επιστήμονα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στο χώρο του Μουσείου προβλέπεται επίσης να δημιουργηθεί βιβλιοθήκη πρωτότυπων, σύγχρονων εκδόσεων και σπάνιων βιβλίων και ατλάντων ανατομίας, ελληνικών και ξένων εκδοτικών οίκων. Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος Αμφίκλειας και οι συμμετέχοντες στην προσπάθεια συνεργάτες, έχουν απευθυνθεί σε ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανικά ΑΕΙ, Anatomische Gesellschaft της Γερμανίας, Ακαδημία Αθηνών, Μουσείο ΕΚΠΑ), και έχουν συγκεντρώσει σημαντικό υλικό για το Μουσείο. Αξιέπαινες είναι επίσης και προσφορές από προσωπικές συλλογές καθώς και η δωρεά των καθηγητών Π. Σκανδαλάκη και Δ. Λάππα, οι οποίοι συγκέντρωσαν και δώρισαν την παρουσίαση των εκθεμάτων, την προτομή και αναμνηστικό μετάλλιο του Γ. Σκλαβούνου στο Μουσείο στην Αμφίκλεια, σαν ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης στο μεγάλο Έλληνα Ανατόμο.
Θα χρησιμοποιηθεί επίσης, υλικό από την επιστημονική  έρευνα του καθηγητού της Ιστορίας της Ιατρικής κ. Σπ. Μαρκέτου, του καθηγητού της Ανατομικής κ. Π. Σκανδαλάκη και του επικ. καθηγητού κ. Δ. Α. Λάππα, οι οποίοι συντάσσουν και θα εκδώσουν μονογραφία για τον Ιατρό-Καθηγητή Ακαδημαϊκό Γ. ΣΚΛΑΒΟΥΝΟ καθώς επίσης από το δημοσιευμένο στο επιστημονικού περιοδικό ΙΑΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ άρθρο ομάδας επιστημόνων, που είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο Έλληνα Ανατόμο, ακαδημαϊκό Γ. Λ. Σκλαβούνο, με πρώτο συγγραφέα τον επικ. καθηγητή Δ.  Λάππα και με τη συμμετοχή του καταγόμενου από την Αμφίκλεια Ι. Λ. Γούλατη. 
Μέσα από τον άξονα της ιατρικής και της κοινωνικής δράσης του, το Μουσείο, θα παρουσιάζει την ιστορία, το επιστημονικό έργο και την προσωπικότητα του διακεκριμένου Έλληνα ιατρού, ο οποίος συνεισέφερε στην ανάπτυξη της περιγραφικής ανατομικής στην Ελλάδα και διεθνώς, από όλες τις επιστημονικές και διοικητικές θέσεις που κατείχε στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Η κοινωνική και επιστημονική συνεισφορά του Γ. Λ. Σκλαβούνου στον τόπο καταγωγής του, τόσο στην Αμφίκλεια όσο και στην Τιθορέα ήταν επίσης αξιοσημείωτη και αξιέπαινη. Προσέφερε κοινωνική και ιατρική περίθαλψη σε συντοπίτες του, με δωρεάν εξετάσεις ασθενών και θεραπεία, έδινε σημαντικές χορηγίες στην τοπική κοινότητα (δωρεά οικίας, οικοπέδου όπου λειτουργεί σήμερα το Κέντρο Υγείας της πόλης).
Η φιλοπατρία του, η αντίδραση κατά την κατοχή στο Γερμανό κατακτητή και το κοινωνικό του έργο αναδεικνύεται και μέσα από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής (Ελεύθερον Βήμα, Αθηναϊκά Νέα, Εστία, Ακρόπολις), όπου μαζί με τις ανακοινώσεις των ερευνητικών του έργων στην Ακαδημία Αθηνών δημοσιεύονται και ειδήσεις σχετικά με την οικονομική βοήθεια που παρείχε σε Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας και τη συνδρομή του στον Πανελλήνιο έρανο στην περίοδο του ελληνο-ιταλικού πολέμου (Νοέμβριος 1940).
Το Μουσείο θα συμβάλλει, σε συνδυασμό και με τις άλλες δομές και μουσεία της Αμφίκλειας στην ανάδειξη της ιστορικής και της πολιτιστικής κληρονομίας της Παραπαρνάσσιας περιφέρειας, στη δημιουργία ενός πολιτιστικού δικτύου και στην παροχή τόσο προς τους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της πόλης και των γειτονικών χωριών, εναλλακτικών τουριστικών προτάσεων και αναπτυξιακών προοπτικών.
Με την ευκαιρία, καλούμε όσους έχουν αντικείμενα, βιβλία, φωτογραφίες και οποιοδήποτε άλλο υλικό, σχετικό με τον Γ. Σκλαβούνο, να έρθουν σε επαφή μαζί μας, όπως το διαθέσουν στον Δήμο Αμφίκλειας για τον εμπλουτισμό του Μουσείου, υλικό, που θα παραμείνει στον τόπο καταγωγής του. 

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με το Δήμο (τηλ.22343-50100), με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δ. Αμφίκλειας, τηλ. 22340 29033 και στον επικ. Καθηγητή Δ. Λάππα, τηλ. / fax.: 210 7462 366.

Από......paratiritisfthiotidas.gr












Καθημερινή απαξίωση των Ιαματικών στις Θερμπυλες Ο Γ. Κοτρωνιάς ζητά άμεση παρεμβαση απο την Ε.Τ.Α.

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


 Επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων Δημήτριο Λάμπρου έστειλε ο Δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ιαματικών πηγών Θερμοπυλών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο αν και αποτελούν σημαντικό άξονα τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής μας, δεν παραμένουν μόνο αναξιοποίητες αλλά πλέον, λόγω αμέλειας των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, απαξιώνονται καθημερινά με τον χειρότερο τρόπο.

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε, ότι στην περιοχή των Ιαματικών πηγών Θερμοπυλών παρατηρούνται φαινόμενα κατασκήνωσης αθίγγανων και αλλοδαπών,τονίζει ο κος Κοτρωνιάς στην επιστολή του ζητώνατς άμεση παρέμβαση έτσι ώστε τέτοιου είδους φαινόμενα να εκλείψουν. »

Από......lamiafm1

ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com


που θα γίνει στον Μώλο Φθιώτιδας, την Κυριακή 28-11-10 στις 11 πμ.


 Δεν Πληρώνω… Δεν Πληρώνω…
• Αρνούμαι να πληρώσω Διόδια
• Αρνούμαι να δεχτώ την παράνομη παραχώρηση των δημόσιων δρόμων στο διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο και στις τράπεζες
• Αρνούμαι τις ΜΠΑΡΕΣ στους δρόμους και στη ζωή μας.
ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επί υπουργίας Σουφλιά, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ παραχώρησαν τους δημόσιους δρόμους στο πολυεθνικό κεφάλαιο.
Από τότε και μετά, σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα από Πελοπόννησο μέχρι την Θράκη (συζητούν να βάλουν διόδια και στην Κρήτη), νέοι σταθμοί είσπραξης διοδίων ξεφυτρώνουν νέες αυξήσεις στις τιμές επιβάλλονται.
Χωριά και πόλεις περικυκλώνονται από σταθμούς διοδίων και έτσι για να φύγεις και να γυρίσεις στο σπίτι σου πληρώνεις χαράτσι. Σε κάθε νέο δρόμο που ασφαλτοστρώνουν, την επόμενη μέρα τοποθετούν διόδια. Γιατί άραγε πληρώνουμε πανάκριβα ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ;;;; Τα διόδια στην πραγματικότητα είναι ένας Κεφαλικός Φόρος που τον πληρώνουμε κατευθείαν στις τράπεζες και στις εταιρείες. Νέοι φόροι, περικοπές μισθών και συντάξεων, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων κλείσιμο επιχειρήσεων και μαζική ΑΝΕΡΓΙΑ είναι αυτά που απαιτούν το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις , με μνημόνια κατά εντολή της Ε.Ε και του ΔΝΤ, με μεγάλη προθυμία τα επιβάλουν. Οι διεθνείς και ντόπιοι τοκογλύφοι αφού επί δεκαετίες, με την συνεργασία του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, κερδοσκοπούσαν ασύστολα, τώρα ζητούν από την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό να πληρώσει με την ζωή του την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Το κίνημα “αρνούμαι να πληρώσω διόδια” είναι μέρος του κινήματος που δεν δέχεται οι εργάτες και ο εργαζόμενος λαός να πληρώσει την κρίση του καπιταλιστικού τους συστήματος. Αρνούμαστε να πληρώσουμε, αρνούμαστε την ανεργία, αρνούμαστε μια μαύρη ζωή χωρίς ελπίδα. Αρνούμαστε να ζήσουμε την κόλαση του καπιταλισμού. Διεκδικούμε τα πάντα τα θέλουμε ΟΛΑ, θέλουμε την ζωή μας. Στον αγώνα αυτόν που το κίνημα μας είναι πάνω από ένα χρόνο στους δρόμους , με πρωτοφανείς και πρωτότυπες δράσεις («Πάμε ΔΕΘ- σηκώστε τις μπάρες», «Τριπλό by pass», «Στείλτε τον Γιωργάκη απ΄τον παράδρομο» και δεκάδες άλλες) χαράξαμε κάποιες αρχές πάνω στις οποίες κινούνται οι επιτροπές αγώνα.
Οι 5 αυτές αρχές συνοψίζονται στα εξής :
1. Παλεύουμε για ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
2. Σαν κύρια μορφή δράσης μας είναι το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ σαν μερικότερο χαρακτηριστικό του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
3. Λειτουργούμε με διαδικασίες συνελεύσεων , αμεσοδημοκρατικά, χωρίς προέδρους , γραμματείς και φαρισαίους.
4. Στο κίνημα μας έχουν θέση όλοι όσοι θέλουν να αγωνιστούν εκτός από φασίστες και ρατσιστές
5. Παλεύουμε σε αλληλεγγύη με τους αγώνες όλων των εργαζόμενων και ανέργων , των συνταξιούχων και της νεολαίας ενάντια σε αυτούς που μας κλέβουν την ζωή.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο καλούμε κάθε πολίτη ή επιτροπή να πάρει μέρος στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ που θα γίνει στον Μώλο Φθιώτιδας, την Κυριακή 28-11-10 στις 11 πμ.
-Να αναπτύξουμε τους στόχους του κινήματος μας και να οργανώσουμε τις δράσεις μας .
Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα τηλέφωνα: 6944270606 , 6972508391 ,6974347800 , 6936950699 , 6972004219 Ή στέλνοντας μέηλ στο epitropes2010@gmail.com Επίσης στείλτε μας με μέηλ θέματα που θα θέλατε να συζητηθούν
περισσότερες πληροφορίες και βίντεο : http://epitropesdiodiastop.blogspot.com                 www.oxidiodia.gr 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ (25.11.2010)

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com