Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Μήνυση Bloomberg κατά ΕΚΤ για ελληνικά swaps

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


Το Bloomberg News κατέθεσε αγωγή εναντίον της ΕΚΤ, ζητώντας την δημοσιοποίηση εγγράφων που δείχνουν πως η Ελλάδα χρησιμοποίησε παράγωγα προκειμένου να αποκρύψει το δημόσιο έλλειμμά της με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί έτσι η κρίση κρατικών χρεών στην περιοχή.

Η αγωγή ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο να ανατρέψει την απόφαση της ΕΚΤ να μην αποκαλύψει δύο εσωτερικά έγγραφα που ετοιμάσθηκαν φέτος για το εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της στη Φραγκφούρτη.


Τα έγγραφα δείχνουν πως η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα swaps για να αποκρύψει τον δανεισμό της, σύμφωνα με το συνημμένο εξώφυλλο της 3/3 στα δύο έγγραφα που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg News. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, παρακράτησε τα έγγραφα μετά την διάσωση των 110 δισ. ευρώ της Ελλάδας από τον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τη μητρική εταιρία Bloomberg Finance LP του Bloomberg News που κατέθεσε την αγωγή, ο φάκελος πρέπει να αποκαλυφθεί για να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν παράγωγα με αυτόν τον τρόπο και να φανεί πως οι ευρωπαϊκές αρχές αντέδρασαν με τις πληροφορίες που είχαν για τα swap. Η Ε.Ε. εξαρτάται από «τις χώρες-μέλη της και την ανοιχτή και διάφανη προσέγγισή τους σε θέματα που σχετίζονται με το επίπεδο των χρεών τους» αναφέρει το Μπλούμπεργκ στην αγωγή του. «Εάν η Ελλάδα απέτυχε να ακολουθήσει μία τέτοια προσέγγιση στο παρελθόν, υπάρχει επιτακτικό δημόσιο ενδιαφέρον για την αποκάλυψη σχετικών πληροφοριών».

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ απέφυγε να σχολιάσει την αγωγή. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκάλυψε αρχικά τα swaps τα οποία είχαν σχεδιασθεί για να τη βοηθήσουν να καλύψει εικονικά τους κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος που είχε υποχρέωση να έχει τηρήσει όταν εντάχθηκε στο ευρώ το 2001.

Η Eurostat, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως τα swaps πρόσθεσαν 5,3 δις. ευρώ στο χρέος της χώρας, χωρίς να δώσει αναλυτικές πληροφορίες. Από το 2009 ως σήμερα η συνεχής αναθεώρηση των εθνικών στοιχείων της Ελλάδας προκάλεσε μία άνοδο στο κόστος δανεισμού της που την ώθησε στο χείλος της χρεοκοπίας πυροδοτώντας την ευρωπαϊκή περιφερειακή κρίση του χρέους.

Όπως έγραψε ο Τρισέ στην απαντητική προς την αγωγή του Μπλούμπεργκ επιστολή της 21/10 «οι πληροφορίες που περιλαμβάνουν τα δύο έγγραφα θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στον τρόπο άσκησης της οικονομικής πολιτικής». Ο Τρισέ απέρριψε το αίτημα της αγωγής λέγοντας πως «η αποκάλυψη (των εγγράφων) στις παρούσες συνθήκες των πολύ ευάλωτων αγορών ενέχει τον ουσιαστικό και οξύ κίνδυνο να ενισχύσει την μεταβλητότητα και αστάθειά τους».

Η ΕΚΤ εντόπισε για πρώτη φορά συναλλαγή swap με ασυνήθεις όρους τον Απρίλιο του 2009, επτά μήνες πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση σύμφωνα με το σημείωμα της 3/3. Σύμφωνα, δε, με το Μπλούμπεργκ «είναι εντελώς αδιευκρίνιστο εάν τότε η ΕΚΤ έκανε κάτι για να διερευνήσει το θέμα περαιτέρω». Διευκρινίζεται πως η Ελλάδα προχώρησε σε ένα μεγάλο αριθμό ιδιωτικών και εκτός αγοράς συναλλαγών με swaps από το 2001 ως το 2007, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat της 15/11.

Από......http://www.socialnews.gr/

Πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch

Αναρτήθηκε από....... energoipoliteskv.blogspot.com


Υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση ανακοίνωσε ότι θέτει την αξιολόγηση BBB- της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.



Η σχετική αξιολόγηση του οίκου που θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2011 «θα εστιάσει στη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας μετά τα μέτρα που ελήφθησαν φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ».


Επιπλέον, θα αξιολογήσει «τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και επίσης την πολιτική βούληση και την ικανότητα του ελληνικού κράτους να εφαρμόσει τα μέτρα επιτυχώς».

Από......http://www.newsbomb.gr

Σε 18 μήνες ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com


Του Χάρη Φλουδόπουλου


Ελάτε να κάνετε έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα, είναι το σήμα που στέλνει η κυβέρνηση στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και στους επενδυτές του πετρελαίου εν γένει, μέσω του νέου νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση για τη σύσταση του αρμόδιου φορέα. Ο φορέας αυτός καλείται να πραγματοποιήσει για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 80 νέο γύρο παραχωρήσεων, που θα επαναφέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο του πετρελαϊκού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Μιλώντας στο Capital.gr ο αρμόδιος υφυπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, τονίζει ότι η δημιουργία του φορέα θα μας επιτρέψει να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας, έναν πλούτο που για πολλά χρόνια μένει ανεκμετάλλευτος σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο αλλά και στις γειτονικές χώρες της Μεσογείου. Ο κ. Μανιάτης προσθέτει ότι ο φορέας θα στελεχωθεί με το μικρότερο δυνατό αριθμό προσωπικού ώστε να έχει ελάχιστο λειτουργικό κόστος. Ο φορέας από το πρώτο στάδιο λειτουργίας του θα αξιοποιήσει τη διεθνή και εθνική εμπειρία με τρόπο διαφανή, αξιοκρατικό προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της εθνικής οικονομίας και με πλήρη σεβασμό στις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, σημειώνει στο Capital.gr ο κ. Μανιάτης.

Πράγματι μέχρι σήμερα ακόμη και εάν χτύπαγαν την πόρτα της κυβέρνησης οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου για να επενδύσουν στην Ελλάδα στον τομέα της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, αυτό δε θα ήταν εφικτό καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο.

Με βάση ωστόσο τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, μέσα σε περίοδο 18 μηνών, αναμένεται να ξεκινήσει ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων, που θα βάλει ξανά την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη του πετρελαίου για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες.

Και εάν το διάστημα των 18 μηνών φαίνεται εκ πρώτης όψεως μεγάλο, με τα δεδομένα της αγοράς αυτό δεν ισχύει και αρκεί να αναφερθεί ότι στην Κύπρο η αντίστοιχη διαδικασία κράτησε πάνω από 3 χρόνια.

Non exclusive data

Ίσως η σημαντικότερη πρόβλεψη του νέου νόμου είναι η εισαγωγή των συμβάσεων non exclusive data. Ειδικότερα ο φορέας μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με διεθνείς εταιρείες ερευνών, οι οποίες θα συγκεντρώνουν ερευνητικά δεδομένα, χωρίς το δημόσιο να καταβάλει ούτε ένα ευρώ, με αντάλλαγμα οι εταιρείες αυτές να εκμεταλλεύονται τις μελέτες. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε με απόλυτη επιτυχία στην Κύπρο, η οποία παραχώρησε δικαιώματα non exclusive surveys σε εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους παρουσίασαν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές τα ευρήματα και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παραχώρηση του block Κύπρος 1, χωρίς το κυπριακό κράτος να επιβαρυνθεί από τη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr μετά τη σύσταση του φορέα και αφού διαπιστωθεί ανάλογο ενδιαφέρον, μελετάται να γίνει η απαραίτητη θεσμική προετοιμασία ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές για τη διαδικασία open door, δηλαδή να μπορούν οι επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μια συγκεκριμένη περιοχή (ακόμη και εάν αυτή δεν έχει δημοπρατηθεί από το φορέα) η οποία φυσικά θα παραχωρείται μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Σε πρώτη φάση πάντως, όπως πληροφορείται το Capital.gr ο φορέας θα εστιάσει στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Εκεί είχαν πραγματοποιηθεί έρευνες και μελέτες και κατά το παρελθόν χωρίς ωστόσο το εγχείρημα να έχει ολοκληρωθεί. Πάντως το γεγονός ότι σε γειτονικές λεκάνες (στην Ιταλία στα ανοιχτά της Απούνια και στα Απένινα) έχουν ανευρεθεί κοιτάσματα έχει αλλάξει τα δεδομένα και ήδη έχει εκδηλωθεί καταρχήν ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες του πετρελαϊκού χώρου. Μεταξύ των περιοχών ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται ο Πατραϊκός κόλπος, τα Ιωάννινα, περιοχές του Ιονίου π.χ. στα ανοιχτά των Οθονών,

Το ελληνικό πετρέλαιο

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, οι ανάγκες της Ελλάδας σε πετρέλαιο φτάνουν τα 120 εκατ. βαρέλια ετησίως και όπως εκτιμά η κυβέρνηση οι μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες και μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό, που πιθανόν θα μπορούσε να καλύψει το ένα τρίτο των αναγκών της χώρας σε ενέργεια τα επόμενα 30 χρόνια.

Όσο για τα οικονομικά οφέλη, η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι οι ερευνητικές δαπάνες για την ανακάλυψη ενός θαλάσσιου κοιτάσματος όπως αυτό του Πρίνου ανέρχονται στα επίπεδα των 200 εκατ. δολαρίων (σεισμικά, αξιολόγηση, ερευνητικές γεωτρήσεις) ενώ οι παραγωγικές επενδύσεις για την έναρξη της εκμετάλλευσης είναι τουλάχιστον 1 δις δολάρια. Με δαπάνες παραγωγής 1,5 δις δολάρια για περίοδο 25 ετών, τα έσοδα φτάνουν τα 7,5 δις δολάρια, ενώ οι φόροι που καταλήγουν στο δημόσιο φτάνουν τα 2 δις δολάρια, δηλαδή ετήσια έσοδα της τάξης των 120 εκατ. δολαρίων, όσο μια μικρή αποκρατικοποίηση.

Και όλα αυτά από ένα σχετικά μικρό κοίτασμα όπως αυτό του Πρίνου.

Η χώρα μας θεωρείται από τις λιγότερο εξερευνημένες περιοχές καθώς έχουν πραγματοποιηθεί 175 γεωτρήσεις εκ των οποίων με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα μόλις το 15% έγινε με ορθό τρόπο. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι μόνο μία στις 10 γεωτρήσεις είναι επιτυχημένη, ενώ είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Βόρειας Θάλασσας, στην οποία είχαν γίνει πολλάκις αποτυχημένες γεωτρήσεις, προτού ανακαλυφθούν τα τεράστια κοιτάσματα που έχουν αλλάξει τον οικονομικό ρου, ολόκληρων χωρών όπως η Νορβηγία.

Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό που η κυβέρνηση προχωρά στο αποφασιστικό βήμα της δημιουργίας του φορέα και ταυτόχρονα θεωρεί κρίσιμη για την επιτυχία του εγχειρήματος τη διαδικασία στελέχωσής του. Εάν ο φορέας στελεχωθεί από τους ίδιους ανθρώπους που ευθύνονται για την επί δεκαετίες αδράνεια της χώρας στον τομέα του πετρελαίου τότε η όλη προσπάθεια τίθεται εν αμφιβόλω, προσθέτουν πηγές της αγοράς πετρελαίου.

Πηγή:www.capital.gr

Ως που θα φτάσει η ξεφτίλα;

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com


Η άμυνα της χώρας είναι μέγιστο καθήκον των εκάστοτε υπουργών Αμύνης. Επί δεκαετίες τώρα αγοράζουμε σύγχρονα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσουμε τους κακούς που επιβουλεύονται την εδαφική μας ακεραιότητα. Αγοράζουμε τανκς, αεροπλάνα, πλοία. Αγοράζουμε και υποβρύχια. Ακόμη κι αν αυτά γέρνουν. Ακόμη κι αν σε μία θαλασσοταραχή 7-8 μποφόρ αποκολλούνται τα κομμάτια του, σαν να πρόκειται για πλαστικά Playmobil...


Την είδηση την βρήκα στο http://www.defencenet.gr/  και ομολογώ ότι την διάβασα πολλές φορές. Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Λοιπόν, το «θρυλικό», πλέον, υποβρύχιο Παπανικολής κατά το παρθενικό του ταξίδι από το Κίελο στο Σκαραμαγκά έπαθε «αβαρίες». Δηλαδή, ξεκόλλησαν κάποιες βίδες και αποκολλήθηκαν πλάκες από το εξωτερικό τοίχωμα του. Επίσης, ξεκόλλησε και χάθηκε στα βάθη του ωκεανού ο αισθητήρας του αντιναρκικού σονάρ.

Από κάτω διάβασα την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΓΕΝ: «Το υποβρύχιο «Παπανικολής» προσορμίστηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα χθες, ώρα 21:00, στα ναυπηγεία ΕΝΑΕ (Σκαραμαγκάς) προκειμένου να αντικατασταθεί μικρό τμήμα επικαλυπτικής λαμαρίνας που αποκολλήθηκε από τον πυργίσκο του υποβρυχίου λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βόρεια Θάλασσα και στο Βισκαϊκό Κόλπο (άνεμοι 8-9 Μποφόρ και ύψος κύματος μεγαλύτερο των έξι μέτρων)».

Μάλιστα! Συνηθισμένες, λοιπόν, οι ζημίες. Τα 8 και τα 9 μποφόρ ξέραμε μέχρι σήμερα ότι ήταν απαγορευτικά για γιωτ και μικρά πλοία. Τώρα μαθαίνουμε ότι είναι επικίνδυνα και για τα υποβρύχια...

Όποιος συνέταξε και υπαγόρευσε αυτή την ανακοίνωση θα πρέπει να μας πει τι θα έκανε ο ίδιος αν είχε παραλάβει ένα ολοκαίνουργιο και πανάκριβο Mercedes και την πρώτη ημέρα του έφευγε η σκεπή, λόγω του δυνατού αέρα. Προφανώς θα πήγαινε στην αντιπροσωπεία και θα απαιτούσε τα λεφτά του πίσω. Αλλά η Mercedes θα ήταν δική του, ενώ το υποβρύχιο είναι περιουσία του ελληνικού λαού.

Πάντως, είμαστε large τύποι. Εδώ κινδυνεύουμε να μην έχουμε φαγητό στο τραπέζι, αλλά την ίδια ώρα πετάμε από το παράθυρο μερικά εκατομμύρια. Προσέξτε μία άλλη παράγραφο της ανακοίνωσης του ΓΕΝ: «κάποιοι κύκλοι κάνουν την ύστατη προσπάθεια να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν το πιο σύγχρονο και άρτιο πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η μυθολογία όμως «περί του υποβρυχίου που γέρνει» διαψεύστηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο».

Ρε, θα μας τρελάνετε; Έγερνε ή δεν έγερνε το υποβρύχιο; Δεν καταλαβαίνετε ότι σε λίγο θα γίνετε σενάριο για κωμωδία στο Χόλυγουντ; Δεν μπορούσατε να πείτε κάτι άλλο; Εντάξει, το καταλαβαίνουμε. Δεν μπορείτε να πείτε ότι οι δανειστές της χώρας μας επέβαλλαν, πέραν των υψηλών τόκων, να αγοράζουμε τα προϊόντα τους ακόμη κι αν αυτά δεν μας ικανοποιούν πλήρως. Αλλά να προσπαθείτε να κάνετε το μαύρο άσπρο, αυτό ξεπερνά κάθε όριο.

ΥΓ: Καλή συνέχεια σε όλο το «αντιπαραγωγικό» προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Τώρα καταλαβαίνουμε υπό ποίες συνθήκες εργάζονται και κάτω από τις διαταγές ποίων...

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr

Πηγή:   http://www.capital.gr/

«Όπως έστρωσαν…»

  Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


 Του Θανάση Νικολαΐδη

ΕΠΕΣΕ το Κράτος στα χέρια τους (ήταν να μην… πέσει). Στους εκλεγμένους κι απ’ αυτούς στους διορισμένους. Κι ήταν η δημοκρατία το άλλοθί τους, πριν τη σφίξουν από… αγάπη και της βγουν τα μάτια. Η μια κυβέρνηση μετά την άλλη και με πραγματικές διαφορές, στην αρχή, μιας και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα δεν θύμιζε ΕΡΕ, ούτε… εκσυγχρονισμό. Ύστερα έγινε ο κόσμος επίπεδος, με τα «κάστρα» που έπεσαν, για να κόβει βόλτες ανενόχλητος ο καπιταλισμός.

ΔΕΙΛΑ, στο ξεκίνημα κι ύστερα πιο τολμηρά. Η Ελλάδα στα χέρια μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων. Με την «ιδεολογία» της εκάστη, με τον αρχηγό, τους οπαδούς, τα «στελέχη» και με το αίσθημα της απελευθέρωσης απ’ τα δεσμά της Χούντας. Με το «νενικήκαμεν», έσπευδαν να καταλάβουν θέσεις. Απ’ τον παρατρεχάμενο του αρχηγού, μέχρι τον τελευταίο αφισοκολλητή κι όλοι τους καμάρωναν με την…
Ελλάδα στην αγκαλιά τους, αμέριμνη, ανυποψίαστη και… ευτυχισμένη(!).

ΤΙ κάνουμε, λοιπόν, με… πλέρια την εξουσία στα πόδια μας; Κοιτάχτηκαν μεταξύ τους αμήχανα. Οι μήνες πέρασαν και, με τα χρόνια, τους βρίσκεις να’ χουν στήσει τους θύλακες εξουσίας μέσα στην εξουσία. Υπουργοί σε απέραντο χωράφι για αλώνισμα, παράγοντες, στελέχη και αρχηγίσκοι σε πόστα που δεν τα ’χαν στη ζωή τους ονειρευτεί, τυμβωρύχοι σε (συλημένους) τάφους και η δόλια η πατρίδα λάφυρό τους. «Πήραν», βλέπεις, τις εκλογές. «Τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι, τη πίστιν τετήρηκα, τον δρόμον τετέλευκα…» κι ήταν ο «αγώνας» βραδινή αφισοκόλληση και σημαιάκια προεκλογικά, αφοσίωση στον αρχηγό, συνοδεία του υποψηφίου στις εξορμήσεις του και «επένδυση» στον περιαλειφόμενο για υπουργό.

ΚΙ ύστερα; Έστησε η εξουσία το κεντρικό της τσαντίρι, ο υπουργός με τους παρατρεχάμενους το δικό του, οι παράγοντες, τα μεγαλοστελέχη και οι «ημέτεροι» τα δικά τους κι ο τόπος γέμισε τσαντίρια. Με τη νόμιμη αυτονομία τους και με την παράνομη (υπόγεια) επικοινωνία τους. Με τους δημόσιους «λειτουργούς» σε προσοδοφόρα πόστα και με κοινή «ιδεολογία» το χρήμα που… ενώνει. Κι άρχισε το Κράτος να «λειτουργεί», χωρίς οι άνθρωποί του να νιώθουν τη… μπόχα τριγύρω. Και να εισπνέουν τη διαφθορά σαν άρωμα ακριβό.

ΟΛΑ όλοι τα’ ξεραν, τα έβλεπαν, τα ζούσαν κι ας σηκώνουν σήμερα τους ώμους και δεν θέλουν να πληρώσουν. Και με το… δίκιο τους. Δεν είδαν «εχθρό» στο βάθος, δεν ένιωσαν κανέναν κίνδυνο και η δειλία έγινε θάρρος, θράσος και αναίδεια πολιτική. Με νόμους προστατευτικούς (περί μη ευθύνης κ.λπ.) δικιάς τους εμπνεύσεως και σε ατμόσφαιρα αμοιβαίας, διακομματικής κατανόησης. Και σήμερα; Δεν πληρώνουν. Ούτε πολιτικοί «πλουτήσαντες», ούτε μεγαλοκλέφτες, φοροφυγάδες και μιζαδόροι. Εμείς πληρώνουμε. Ωστόσο, ενοχλούνται. Όπως έστρωσαν να κοιμηθούν.

Από....citypress-gr

Baby' s... έρχονται Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Ημέρα "

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Λαμιακός Τύπος "

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας 'Καθημερινή ΦΘΙΩΤΙΔΑ"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Ευρυτανικός ΠΑΛΜΟΣ "

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com