Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Αγρια κόντρα Τσώνη-Μπατζελή. Ξεμαλιάστηκαν στη Βουλή Μπατζελή-Μερεντίτη

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com


Στιγμές απείρου κάλλους ανάμεσα σε δύο βουλευτές της Φθιώτιδας, το Νίκο Τσώνη και την Κατερίνα Μπατζελή αλλά και σε δυο κυρίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας την Κατερίνα Μπατζελή και την Σούλα Μερεντίτη ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια μέσα στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Ανάπτυξης ενώ οι φωνές ακούγονταν μέχρι τους διαδρόμους, ενεργοποιώντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.



Στην αρχή ξεκίνησε η κόντρα ανάμεσα στον Νίκο Τσώνη και την Κατερίνα Μπατζελή και συνεχίστηκε μετά ανάμεσα στη Σούλα Μερεντίτη και την Κατερίνα Μπατζελή.

«Είμαι υποχρεωμένος να κοιτάξω πρώτα και κύρια την αξιοπρέπειά μου εδώ μέσα» ακούστηκε να λέει ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Νίκος Τσώνης στην Κατερίνα Μπατζελή και να συμπληρώνει πως «την αξιοπρέπειά μου δεν επιτρέπω να την κρίνεις εσύ…».

Οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες περιγράφουν κλίμα έντασης και πρωτόγνωρες συνθήκες μέσα στην αίθουσα που συνεδρίαζε το ΚΤΕ Ανάπτυξης καθώς τόσο ο Νίκος Τσώνης όσο και η Σούλα Μερεντίτη άστραψαν και βρόντηξαν όταν λίγο πριν άκουσαν την Κατερίνα Μπατζελή να τους υποτιμά τη δυνατότητά τους να εισηγηθούν ένα νομοσχέδιο.

Όλα ξεκίνησαν όταν τόσο ο Νίκος Τσώνης όσο και η Σούλα Μερεντίτη βουλευτής Τρικάλων που είχαν εγγραφεί για να εισηγηθούν ένα νομοσχέδιο διαπίστωσαν ότι η Κατερίνα Μπατζελή τους είχε αφαιρέσει αυτή τη δυνατότητα και είχε αναθέσει στον κ. Παπαγεωργίου την εισήγησή του. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που είχε σχέση με την εξυγίανση της Επιτροπής Ανταγωνισμού Μόλις ο Υπουργός Ανάπτυξης ολοκλήρωσε την ενημέρωση των βουλευτών του κόμματός του και έκλεισε πίσω του την πόρτα, δυνατές φωνές, ανδρικές και γυναικείες, ακούστηκαν στους διαδρόμους της Βουλής.

Οι δύο βουλευτές Τσώνης και Μερεντίτη όταν διαπίστωσαν ότι είχαν αλλάξει τα ονόματά τους και είχε ανατεθεί η εισήγηση σε έναν νεαρό βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τότε πήγαν και ζήτησαν το λόγο από την Κατερίνα Μπατζελή για να εισπράξουν την απάντηση πως «εγώ θεώρησα ότι δεν υπήρχε αρκετή εμπειρία για να σας το αναθέσω…».

Η φράση αυτή της πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δυναμίτισε το κλίμα. Ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Νίκος Τσώνης ανέβασε τους τόνους τονίζοντας πως«…δεν σου επιτρέπω να κρίνεις εσύ την αξιοπρέπειά μου» για να ψελλίσει η κα Μπατζελή ότι «δεν θίγεται κανενός η αξιοπρέπεια».

Ωστόσο όμως στη συνέχεια όταν παρενέβη η Σούλα Μερεντίτη στο διάλογο ζητώντας το λόγο άκουσε την κα Μπατζελή να σημειώνει πως «… εδώ έχουμε κρίσιμα θέματα να αντιμετωπίσουμε και εμείς τώρα καθόμαστε και ασχολούμαστε με την κα Μερεντίτη και τον Νίκο….» αποφεύγοντας να αναφέρει το επώνυμο του κ. Τσώνη. Από εκεί και μετά έγινε το έλα να δεις.

Η βουλευτής των Τρικάλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαπιστώνει πως η κυρία Μπατζελή δεν είχε και την καλύτερη γνώμη για τις ικανότητές της στο βήμα της Βουλής και κυριολεκτικά ουρλιάζει μέσα στην αίθουσα και οι φωνές της ακούγονται στους διαδρόμους ενώ συγχρόνως χτυπούν και τα έδρανα. Οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες στους διαδρόμους την ακούν να λέει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους που άγγιζαν τα όρια της κραυγής ότι «ποια είναι αυτή που δεν έχει κοινοβουλευτική εμπειρία,να λέει ότι δεν είμαι ικανή να εισηγηθώ ένα νομοσχέδιο;»

Εξω από την αίθουσα της συνεδρίασης ακούγονταν τα χέρια τα οποία χτυπούσαν. Εξελίχτηκε ένας απίστευτος σαματάς με ανδρικές και γυναικείες φωνές που ακούγονταν να λένε «Τι κοινοβουλευτική ομάδα είναι αυτή; Πώς τολμάει να θίγει την αξιοπρέπεια ενός συναδέλφου;». Είναι χαρακτηριστικό ότι η κα Σούλα Μερεντίτη βγαίνοντας από την αίθουσα ακούστηκε να λέει σε αυστηρό τόνο πως «έχει κόμπλεξ αυτή με τον Τσώνη που πήρε 25.000 σταυρούς και η ίδια πήρε 12και θα την πληρώνω εγώ…».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η συνέχεια δόθηκε και μπροστά στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδαςτουΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βασίλη Εξαρχο,ο οποίος προσπάθησε να κατευνάσει την εκρηκτική κατάσταση, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να φτάσει και ακόμη υψηλότερα, όπως υπογραμμίζουν πληροφορίες από το περιβάλλον των βουλευτών. Οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες μιλούν για εκρηκτική κατάσταση στην οποία βρέθηκαν πολλοί εξ αυτών αυτήκοοι μάρτυρες και μιλούσαν για πρωτοφανή ένταση με έντονα χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα απειλητικό τόνο.

Ωστόσο παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονταν χθες το βράδυ δεν στάθηκε δυνατόν να μιλήσουμε με όλα τα μέρη αλλά αντίθετα το ρεπορτάζ βασίζεται στο κλίμα που έδιναν μέχρι αργά τα μεσάνυχτα οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες που έζησαν από κοντά την κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε.

Ημέρα

Από .....lamianews

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Λαμιακός Τύπος"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή Φθιώτιδα"

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com

Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Λαμίας

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Ταχ θυρίδα 142 35100 Λαμία
Τηλ 2231045910 6932837696 6946285099
http://www.pepla.gr/http://pepla.blogspot.com/info@pepla.gr


Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Λαμίας
Δημιουργία Δημοτικής Εταιρείας

Λαμία, 30.12.2010

Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή για τα οικονομικά του Δήμου. Η οικονομική κρίση και η συγκυρία, αλλά και η νέα διοικητική δομή και οι αρμοδιότητες, όπως διαμορφώνονται με τον “Καλλικράτη”, ανατρέπουν γενικά τα οικονομικά των δήμων. Πέρα από το πώς φθάσαμε ως εδώ, αν έπρεπε και ποιος φταίει, που είναι ένα γενικότερο πολιτικό θέμα, η ουσία είναι ότι ο νέος Δήμος πρέπει να τα βγάλει πέρα και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες· και, κυρίως, χωρίς να αλλοιωθεί ο κοινωνικός του ρόλος.

Αυτό που φαίνεται πιο εύκολο και πιο αποδοτικό είναι να διαχειριστούμε σωστά αυτά που έχουμε κι αυτό που είμαστε. Να υψώσουμε την πρακτική του ορθολογισμού. Να εξαντλήσουμε την συλλογική μας σοφία για την άριστη διαχείριση των πραγμάτων νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά.

Ο νέος Δήμος έχει πια περισσότερα ακίνητα, περισσότερα οχήματα, επιστημονικό και ειδικευμένο προσωπικό και είναι στο χέρι του να τα αξιοποιήσει σωστά.

Ειδικά η Ακίνητη Περιουσία με την κατάλληλη αξιοποίηση μπορεί να αποτελέσει μια αξιόλογη πηγή εσόδων. Προτείνουμε λοιπόν να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας Δημοτικής Εταιρείας με σκοπό την αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου, σύμφωνα με τα άρθρα 265 και 266 του ΚΔΚ. Οι κύριες δραστηριότητες της Εταιρείας θα είναι:

- H καταγραφή των νομικών, πολεοδομικών και εμπορικών χαρακτηριστικών των ακινήτων και η ηλεκτρονική αποτύπωσή τους σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών, που θα παρέχει άμεση και ολοκληρωμένη εικόνα της γεωγραφικής θέσης των δημοτικών ακινήτων, καθώς και οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη πληροφορία που συνδέεται με το κάθε ακίνητο.

- Η κατηγοριοποίηση των ακινήτων με γνώμονα διάφορες παραμέτρους (π.χ. μέγεθος, αξία, δυνατότητες ανάπτυξης κλπ)

- Η διερεύνηση της σκοπιμότητας και η αξιοποίηση κτιρίων, κτημάτων, κληροδοτημάτων.

- Η εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης, συμπεριλαμβανομένων υπέργειων και υπογείων σταθμών και η εκμετάλλευση πολιτιστικών, αθλητικών, τουριστικών, ψυχαγωγικών, ξενοδοχειακών και άλλων υποδομών

- Η προώθηση νέων μορφών συνεργασίας, αλλά και η συμμετοχή σε διάφορα σχήματα αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας.

- Η παροχή υποστήριξης κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της αξιοποίησης αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της.

- Η παρακολούθηση μισθώσεων, ο προγραμματισμός και η παρακολούθηση τακτικής και έκτακτης συντήρησης.

Η συγκεκριμένη πρόταση προχωρά πέρα από την υποχρέωση τήρησης Κτηματολογίου – Περιουσιολογίου του Δήμου και στοχεύει καθαρά στην αύξηση των εσόδων για την εκπλήρωση της αποστολής του.

Ο βουλευτής Χρ. Σταϊκούρας για τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις του 2011

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις των νοικοκυριών


«Το 2011 έκανε ποδαρικό με νέες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά.

Η αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, η 3η αύξηση από τις αρχές του 2010, οδηγεί σε δυσβάσταχτες για τους καταναλωτές αυξήσεις σε τιμές ευρείας κλίμακας προϊόντων και υπηρεσιών. Στις τιμές τροφίμων, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα ταξί, στις τιμές στον τομέα της ψυχαγωγίας και της εστίασης, στα τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και φυσικού αερίου.

Ήδη, από την Πρωτοχρονιά, αυξήθηκαν τα εισιτήρια του ΟΣΕ, ενώ από σήμερα αυξήθηκαν και τα διόδια της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Ενώ, νέες αντικειμενικές αξίες ισχύουν για πλήθος ακινήτων με σημαντική φορολογική επιβάρυνση σε κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές, μεταβιβάσεις και φόρο ακίνητης περιουσίας.

Αυτές οι νέες επιβαρύνσεις, σε συνδυασμό με την σφικτή εισοδηματική πολιτική και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οδηγούν σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όλα αυτά χωρίς να βλέπουν “φως στο τούνελ”.

Οι επιβαρύνσεις αυτές έχουν, όμως, και αβέβαιο αποτέλεσμα, όπως καταδεικνύουν οι εφετινές αποκλίσεις για τα δημόσια έσοδα από τους στόχους του Προϋπολογισμού.

Και αυτό γιατί η ακολουθούμενη πολιτική αποδεικνύεται δημοσιονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά άδικη και αναπτυξιακά αναιμική.

Καθίσταται, συνεπώς, επιτακτική η αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.

Αναγκαία αλλαγή για να πιάσουν τόπο οι μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες των Ελλήνων πολιτών».

Καλή Χρονιά, με λιγότερα σκουπίδια. Πώς απαντάμε ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες στη μείωση των σκουπιδιών

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


του Στέφανου Σταμέλλου


Ο καθένας νομίζω αναρωτιέται σήμερα ποια μπορεί να είναι η απάντηση στο «φαύλο κύκλο των σκουπιδιών» και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τους κινδύνους για το περιβάλλον, αλλά και τα πρόστιμα που έχει εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες χωματερές

Μέχρι να προκύψει η «απάντηση» των αρμοδίων υπηρεσιών (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος), καλό είναι να πάρουμε κάποιες πρωτοβουλίες κι εμείς οι ίδιοι, ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι στο επίπεδο της γειτονιάς μας, του δήμου μας, του σπιτιού μας για να μειώσουμε δραστικά τα σκουπίδια που παράγονται, να μειώσουμε κατά συνέπεια την ανάγκη για δημιουργία νέων ΧΥΤΑ, να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος διαχείρισης και την περιβαλλοντική ζημιά.

Να λοιπόν μερικοί τρόποι για να κάνουμε πράξη στην καθημερινή μας ζωή τα παραπάνω και να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και την δέσμευση μας να προστατέψουμε το περιβάλλον, τη ζωή μας, την υγεία των παιδιών μας. Τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στο δήμο μας:

- Αποφεύγουμε τα προϊόντα μιας χρήσης (πχ πλαστικά ποτήρια, πιάτα), αποφεύγουμε την πλαστική τσάντα μιας χρήσης, στις καθημερινές αγορές μας χρησιμοποιούμε τσάντα πολλαπλών χρήσεων.

- Ενημερωνόμαστε για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων που αγοράζουμε και για τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία, αποφεύγουμε προϊόντα με επικίνδυνες ουσίες (πχ χρώματα που περιέχουν βαριά μέταλλα, πλαστικά με φορμαλδεΰδη). Γενικότερα υιοθετούμε μια στάση κριτικής και περιβαλλοντικά υπεύθυνης κατανάλωσης για να προστατέψουμε την υγεία μας και το περιβάλλον. Αγοράζουμε κατά το δυνατόν τοπικά προϊόντα στηρίζοντας και την τοπική οικονομία και θέσεις εργασίας.

- Προτιμούμε συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων π.χ μπύρα ή αναψυκτικά εμφιαλωμένα σε γυάλινα επιστρεφόμενα μπουκάλια.

- Στηρίζουμε επιχειρήσεις επαναχρησιμοποίησης (ρούχα, έπιπλα, παιγνίδια, ηλεκτρικές συσκευές κ.α από δεύτερο χέρι). Μια καλή ιδέα και ένα παράδειγμα πράσινης επιχειρηματικότητας είναι να δημιουργήσουμε οι ίδιοι μια επιχείρηση επαναχρησιμοποίησης στο δήμο μας που θα επισκευάζει και θα πουλάει φθηνότερα προϊόντα από δεύτερο χέρι.

- Ξεκινάμε άμεσα οικιακή κομποστοποίηση των οργανικών μας απορριμμάτων, αγοράζοντας ή φτιάχνοντας τον δικό μας κομποστοποιητή. Αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας ένα κομποστοποιητή αλλά και να βρείτε απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την οικιακή κομποστοποίηση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Μέσω της οικιακής κομποστοποίησης θα μειώσουμε τα σκουπίδια μας κατά 40% και θα φτιάξουμε ένα πολύ χρήσιμο προϊόν (κομποστ) για τον κήπο ή τις γλάστρες μας. Για όσους δεν έχουν κήπο αλλά ζουν σε διαμέρισμα υπάρχει η λύση του κομποστοποιητή μπαλκονιού!

- Ξεκινάμε άμεσα ανακύκλωση συσκευασιών (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, σιδηρούχα μέταλλα, τετραπακ), όπου ακολουθούμε τα εξής βήματα:

1. καθαρίζουμε καλά τις συσκευασίες από τυχόν υπολείμματα (τις αδειάζουμε καλά και καθαρίζουμε τα υπολείμματα).

2. Τις μεταφέρουμε στον μπλε κάδο και τις αδειάζουμε (χύμα, χωρίς την σακούλα)

3. Ενημερώνουμε όλους τους φίλους και γνωστούς μας για την παραπάνω διαδικασία, ώστε να το κάνουν και αυτοί σωστά.

4. Αν στην γειτονιά μας δεν υπάρχουν επαρκείς μπλε κάδοι, πιέζουμε τον δήμο μας να συμπληρώσει τις ελλείψεις.

- Ξεκινάμε άμεσα ανακύκλωση χαρτιού (χωριστά από τις συσκευασίες) και το μεταφέρουμε στις ειδικές καμπάνες του Δήμου μας (αν υπάρχουν). Αν ο δήμος μας δεν έχει πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, συγκεντρώνουμε υπογραφές και στέλνουμε επιστολές, πιέζοντας να ξεκινήσει άμεσα ένα πρόγραμμα ξεχωριστής συλλογής χαρτιού.

Μια σωστότερη επιλογή είναι να ξεκινήσουμε ένα καλύτερο διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών στο σπίτι μας, δηλαδή να συλλέγουμε χωριστά το αλουμίνιο (κουτιά από αναψυκτικά, μπύρες), γυαλί, πλαστικά μπουκάλια. Με τον τρόπο αυτό διαχωρίζουμε στην πηγή και ανακτούμε υλικά υψηλής ποιότητας. Είναι δηλαδή η καλύτερη λύση για σωστή ανακύκλωση. Συγχρόνως με τα παραπάνω πιέζουμε τον δήμο να δημιουργήσει σημεία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σε κεντρικά σημεία του δήμου, ώστε ο κάθε πολίτης να μεταφέρει εκεί τα προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα υλικά.

Στο σπίτι μας συλλέγουμε χωριστά τα εξής

- τις μπαταρίες (για διάθεση στα σημεία συλλογής της ΑΦΗΣ),

- τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά απόβλητα (τηλεοράσεις, ψυγεία, μικρές ηλεκτρονικές / ηλεκτρικές συσκευές), και τα μεταφέρουμε στα ειδικά σημεία συλλογής που έχει καθορίσει ο δήμος. Πριν όμως διαθέσουμε για ανακύκλωση τις ηλεκτρικές συσκευές, εξετάζουμε αν είναι δυνατόν να τις επισκευάσουμε ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα αλλά και να στηρίξουμε τοπικές θέσεις εργασίας.

- Τα παλιά μας έπιπλα και στρώματα, καθώς και τα ρούχα και παλιά παπούτσια, τα παιδικά παιχνίδια, τα μεταφέρουμε σε ειδικά σημείο που υποδεικνύει ο δήμος μας και αν δεν υπάρχει ήδη, πιέζουμε τον δήμο να δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης/ανακύκλωσης των παραπάνω υλικών, ή δημιουργούμε εμείς μια εταιρεία επαναχρησιμοποίησης.

- Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια. Τα μεταφέρουμε σε ειδικά σημεία που έχει καθορίσει ο δήμος, αν δεν υπάρχει ήδη, πιέζουμε να οργανώσει ο δήμος μας ένα τέτοιο πρόγραμμα. Η χρησιμοποίηση των μαγειρικών λαδιών για παραγωγή βιοντηζελ μπορεί να αποφέρει οικονομικά οφέλη για το δήμο μας.

- Τα χρησιμοποιημένα/ληγμένα φάρμακα μπορούν να επιστραφούν σε φαρμακευτικές εταιρείες για τελική διάθεση.

Υιοθετώντας μια τέτοια συμπεριφορά στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στον δήμο μας μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια μας κατά 70-80%, μειώνοντας την εξάρτησή μας από ΧΥΤΑ και χτίζοντας ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων με πρωταγωνιστές εμάς τους ίδιους ως ενεργούς πολίτες. Οι λύσεις είναι πραγματικά στο χέρι μας!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
με λιγότερα σκουπίδια
Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr/