Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Πώς καθάρισαν με τα σκουπίδια Έρευνα σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


 εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

«Μα, επιτέλους, πρέπει κάπου να πάνε!». «Ναι, αλλά όχι εδώ». Επί χρόνια προσδοκούμε να εξαφανίσουμε τους τόνους των σκουπιδιών που παράγουμε. Και επί χρόνια επιχειρούμε να διώξουμε τις εκατοντάδες ανά την επικράτεια χωματερές όσο μακρύτερα γίνεται.

Οι ποσότητες των αποβλήτων μας πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, όταν οι αλλαγές στις καταναλωτικές μας συνήθειες αποδείχτηκαν ευθέως ανάλογες με τον... όγκο των απορριμμάτων που εναποθέταμε καθημερινά στους κάδους μας.

Η ποσότητα των παραγόμενων σκουπιδιών σε συνάρτηση με... τις εξαγγελίες για δημιουργία νέων χωματερών και τις αντιδράσεις των κατοίκων φέρνει στην επιφάνεια το μόνιμο πρόβλημα της χώρας μας: την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων της.

Οπως φαίνεται από την έρευνα που έκανε η «Ε» στα συστήματα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων τεσσάρων χωρών της Ευρώπης -Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Δανία- το ζήτημα «σκουπίδια» τείνει να μην απασχολεί κανέναν. Κυρίως διότι σ' αυτές τις χώρες, όπως και σε άλλες, λιγότερο εύρωστες οικονομικά, δεν μιλάμε πια για διαχείριση «απορριμμάτων», αλλά «υπολειμμάτων», μιας και η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση των υλικών γίνεται συνειδητά από τους ίδιους τους πολίτες.

Ετσι, ενώ στην Ελλάδα εξακολουθούμε να ερίζουμε για το πού θα δημιουργηθεί η νέα χωματερή, σε άλλες χώρες όχι μόνο εξελίσσουν τους ήδη προηγμένους χώρους διαχείρισης των υπολειμμάτων τους, αλλά επιδιώκουν να βγάλουν και... κέρδος από τα απομεινάρια των σκουπιδιών τους, μετατρέποντάς τα σε θερμότητα και βιοενέργεια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τα πάντα ανακυκλώνονται

Στη Γερμανία τα πάντα ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται. Σε κάθε σπίτι ή διαμέρισμα στις πόλεις και τα χωριά της Γερμανίας υπάρχουν ειδικά κιβώτια για τα απορρίμματα, τα οποία είναι προσβάσιμα μόνον από τους ενοίκους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κλειδώνουν για να μην υπάρχουν διαρροές. Υπάρχουν, μάλιστα, διάφοροι τύποι κάδων ανακύκλωσης με διαφορετικά χρώματα (κίτρινος για τα υλικά συσκευασίας, πράσινος για τα χαρτιά, καφέ για τα οργανικά απορρίμματα, γκρι για όλα όσα δεν ανακυκλώνονται κ.λπ.), με αποτέλεσμα η διαλογή να γίνεται στην «πηγή», από τον ίδιο τον πολίτη, και να εξασφαλίζεται το μειωμένο κόστος. Η ανακύκλωση συσκευασιών ξεπερνάει το 50%, με το ποσοστό αυτό να αυξάνει διαρκώς, μιας και οι παραβάτες έρχονται συχνά αντιμέτωποι με πολύ υψηλά πρόστιμα.

Από τον Ιούνιο του 2005 έχουν καταργηθεί, ουσιαστικά, οι 55.000 παραδοσιακές χωματερές που λειτουργούσαν σ' όλη την επικράτεια και έχουν αντικατασταθεί με μερικά από τα πλέον προηγμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων στον κόσμο, που δέχονται μόνον ό,τι έχει απομείνει από τα απορρίμματα που έχουν -υποχρεωτικά- ανακυκλωθεί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 1% των οικιακών απορριμμάτων καταλήγει σε ΧΥΤΑ, ενώ ανακυκλώνεται σχεδόν το 100% των μπαταριών και των λιπαντικών αυτοκινήτων.

Στόχος της Γερμανίας είναι το 2020 όλες οι χωματερές να αποτελούν παρελθόν και να αξιοποιεί το 100% των απορριμμάτων της, μέσα από τη δημιουργία νέων αποτεφρωτήρων, εργοστασίων βιολογικής και μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων και εγκαταστάσεις κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων.

ΔΑΝΙΑ

Ζεσταίνονται με αποτέφρωση

Η Δανία φαίνεται πως έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών της. Τα απορρίμματα σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανακυκλώνονται στα εξειδικευμένα κέντρα, ενώ τα υπόλοιπα σκουπίδια (όσα δεν επιδέχονται περαιτέρω επεξεργασίας) κατευθύνονται προς τα γιγαντιαία εργοστάσια αποτέφρωσης, τα οποία τα μετατρέπουν σε θερμότητα και ηλεκτρισμό, τροφοδοτώντας με ενέργεια δεκάδες περιοχές της χώρας. Σήμερα η Δανία έχει περίπου 30 τέτοιες μονάδες αποτέφρωσης που εξυπηρετούν πάνω από 100 κοινότητες, ενώ σχεδιάζει τη δημιουργία άλλων 10. Η ανάπτυξη αυτών των μονάδων, μάλιστα, έχει περιορίσει το ενεργειακό κόστος και την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, ενώ χάρη σ' αυτές έχει μειωθεί ο αριθμός των χωματερών. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι έχουν υποδεχτεί με χαρά αυτές τις μονάδες αφού είναι πολύ καθαρές και... αυξάνουν την αξία των ακινήτων τους, μιας και ρίχνουν σημαντικά το κόστος θέρμανσης.

Η Δανία συχνά συμμετέχει σε νέα, προηγμένα προγράμματα διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο δήμος Μπογκένς, για παράδειγμα, εφάρμοσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα βασισμένο στο βάρος των απορριμμάτων κάθε πολίτη, όπου το τέλος αποκομιδής των σκουπιδιών διαμορφώνεται με βάση την ποσότητα των απορριμμάτων.

Σε γενικές γραμμές, σε όλη τη χώρα εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα βασισμένο στο βάρος/όγκο των απορριμμάτων, χρεώνοντας κάθε νοικοκυριό με βάση τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει». Παράλληλα, δίνονται κίνητρα για ανακύκλωση και μείωση του όγκου των απορριμμάτων και μοιράζονται κάδοι κομποστοποίησης.

ΓΑΛΛΙΑ

Διαχωρισμός με ειδικούς κάδους

Στη Γαλλία εδώ και οχτώ χρόνια έχει ψηφιστεί νόμος που ορίζει ότι οι ΧΥΤΑ της χώρας θα δέχονται μόνον υλικά που δεν μπορούν να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, χώροι υγειονομικής ταφής εξακολουθούν να υπάρχουν, ωστόσο ο όγκος των σκουπιδιών έχει περιοριστεί σημαντικά, μιας και γίνεται ανακύκλωση και διαλογή των απορριμμάτων.

Τα σκουπίδια στη Γαλλία τυγχάνουν επεξεργασίας σε ειδικές μονάδες αποτέφρωσης, προκειμένου να παράγουν βιοαέριο και θέρμανση. Από το 2006, μάλιστα, οι Γάλλοι κατάφεραν να παράξουν μέσω της καύσης των σκουπιδιών τους σε αποτεφρωτήρες αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν ένα εκατομμύριο σπίτια με ηλεκτρισμό και 600.000 με θέρμανση. Το 2004 τα περίπου 130 γαλλικά εργοστάσια αποτέφρωσης αξιοποιούσαν το 95% των αποτεφρωμένων αποβλήτων υπό μορφή ενέργειας.

Η υπηρεσία καθαριότητας στις πόλεις και την επαρχία της Γαλλίας είναι δημοτική και το περίπου 70% των αστικών απορριμμάτων περνάνε από ειδική επεξεργασία προκειμένου να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Στο Παρίσι τα σκουπίδια διαχωρίζονται μέσα σε ειδικούς κάδους διαφορετικών χρωμάτων και τα αντίστοιχα φορτηγά τούς περισυλλέγουν δύο φορές την εβδομάδα. Το κόστος αποκομιδής και μεταφοράς καλύπτεται από τους ίδιους του κατοίκους της πόλης, μέσω του λεγόμενου «taxe d'habitation» -αντίστοιχου των δικών μας δημοτικών τελών.

Συνεπείς στις επιταγές της Ε.Ε. για την εκπομπή βλαβερών αερίων κάποιες επαρχιακές πόλεις της Γαλλίας επιστράτευσαν αμαξάκια με... άλογα για την αποκομιδή των σκουπιδιών, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Υψηλά τέλη καθαριότητας

Παρ' ότι η Αγγλία δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που προπορεύονται στον τομέα της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων τους, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό των οικιακών σκουπιδιών ανακυκλώνεται, μειώνοντας σημαντικά τον όγκο που καταλήγει στη χωματερή.

Το 20-30% των οικιακών απορριμμάτων της χώρας ανακυκλώνεται ή επαναχρησιμοποιείται, ενώ στόχος είναι αυτό το ποσοστό ν' αυξηθεί περαιτέρω μέχρι το 2015. Στις μονοκατοικίες περιμετρικά του κέντρου του Λονδίνου οι ιδιοκτήτες συλλέγουν τα σκουπίδια σε πλαστικές σακούλες στο σπίτι ή στην «πίσω αυλή» και τα βγάζουν στην εξώπορτα την ημέρα που πρόκειται να περάσει η υπηρεσία αποκομιδής του δήμου (Waste Collection Authority). Για τις πολυκατοικίες του κέντρου υπάρχουν ειδικοί κάδοι στην εξώπορτα κάθε κτηρίου. Κάθε κάτοικος πληρώνει (υψηλά) δημοτικά τέλη για την υπηρεσία καθαριότητας, τα οποία υπολογίζονται με βάση την περιοχή κατοικίας και τα τετραγωνικά του σπιτιού.

Παρ' ότι μέχρι πρόσφατα η Αγγλία ήταν αρκετά πίσω στο θέμα της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων, σήμερα περίπου το 40% των σπιτιών με κήπο επεξεργάζεται τα οργανικά απορρίμματά του με τη μέθοδο της κομποστοποίησης. Ειδικοί κάδοι γι' αυτό τον σκοπό παραχωρούνται από τους ίδιους τους δήμους στους ενδιαφερόμενους. Βέβαια, ακόμα και στην Αγγλία ένα μεγάλο μέρος των σκουπιδιών καταλήγει σε χωματερές -μέχρι το 2005 το 67% των απορριμμάτων απλώς κατέληγε να θάβεται. Σε ό,τι αφορά την καύση των απορριμμάτων, δεν είναι διαδικασία ιδιαίτερα διαδεδομένη: μόλις το 8-10% του συνόλου των σκουπιδιών καταλήγει στις ειδικές μονάδες αποτέφρωσης

Αποκάλυψη: Αυτή είναι η άθλια μεθόδευση στο Ερζερούμ πίσω από τα χαμόγελα. Υπόλογος ο πρωθυπουργός για την μεθόδευση.

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com

  • Άθλιες μεθοδεύσεις πίσω από το “τείχος” του Έβρου. Ακυρώθηκαν οι συμφωνίες επανεισδοχής, στα σκουπίδια η στήριξη της ΕΕ που χαρακτήριζε την Τουρκία ως προστάτη του δουλεμπορίου! Για πρώτη φορά το άγνωστο παρασκήνιο στη μάχη του Έβρου* για να δείτε ποιούς ακριβώς εξυπηρετεί το τείχος.
  • Τι αποκάλυψε η ΕΕ για την μυστική ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Βαρύτατες οι ευθύνες και τις αντιπολίτευσης, που ακόμα εκλιπαρεί για το περιεχόμενο των εδώ διαπραγματεύσεων.
Εντέλει οι φόβοι όλων για τις κρυφές σκοπιμότητες του ταξιδιού της ντροπής, επιβεβαιώνονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αποκαλύπτοντας παράλληλα το άθλιο θέατρο “πατριωτισμού” πίσω από τις “σκληρές δηλώσεις” Παπανδρέου μέσα στην Τουρκία. Η σιωπή των επίορκων ΜΜ”Ε”, η δράση των εταιρειών PR που διακινούν εκατομμύρια με αδιαφανείς αποδέκτες αλλά και μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου τους καθιστά συνυπεύθυνους.
Γράφαμε λοιπόν ότι το Ερζερούμ αναμένεται να ολοκληρώσει την τριλογία του Ελσίνκι και της Μαδρίτης. Δυστυχώς αυτό και έγινε, αφού δια στόματος Ερντογάν ακυρώθηκαν ουσιαστικά οι συμφωνίες επανεισδοχής που ήταν μία από τις μεγάλες επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων ετών.
Διά στόματος Ερντογάν λοιπόν: «Όταν πληροφορήθηκα από τον ομόλογό μου τον αριθμό των λαθρομεταναστών, σχημάτισα μια διαφορετική γνώμη. Μου ανέφεραν για ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι 500.000 εξ αυτών έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι οξύμωρο εμείς να σκεφτόμαστε την επανεισδοχή βάση των συμφωνιών 1.000 ατόμων». είπε ο κ. Ερντογάν.
Τι μας λέει λοιπόν ο Ερντογάν; 500,000 άτομα τα δύο τελευταία χρόνια; Μα η Ελληνική πίεση προς την Τουρκία κορυφώθηκε τον Ιούνιο του 2009, με την επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου Ζακ Μπαρό στην Αθήνα, τη Σάμο και τον Έβρο. Τότε πλέον αφενός η Ε.Ε. καταδίκασε απερίφραστα την τουρκική πλευρά για συγκάλυψη του σύγχρονου δουλεμπορίου και, αφετέρου, εγκαταστάθηκε, σε μόνιμη βάση, ο FRONTEX στη Σάμο για επίβλεψη και προστασία των ελληνικών συνόρων από τους τούρκους δουλεμπόρους, και όχι μόνον.  Βάσει στοιχείων και με μοναδικά ντοκουμέντα, είχαμε αποκαλύψει ότι η δράση της Frontex ήταν καταλυτική και έδωσε μεγάλο χτύπημα στο δουλεμπόριο: Τα βίντεο ντοκουμέντο για τον άγνωστο πόλεμο στο Αιγαίο
Καταλάβατε τώρα γιατί ο Έβρος μπήκε ξαφνικά στην Ατζέντα; Μα από τις πρώτες μέριμνες της “νέας διακυβέρνησης”, ήταν η αποδυνάμωση των εκεί μονάδων, που στην ουσία έπαιζαν έναν άτυπο κλεφτοπόλεμο επαναπροωθώντας με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας όσους έμπαιναν παράνομα στην χώρα. Ποιούς είπατε ότι εξυπηρετεί το τείχος;
Εδώ οφείλουμε για να είμαστε ακριβοδίκαιοι και όχι φανατικοί, να απονείμουμε τα εύσημα πρώτον στον Προκόπη Παυλόπουλο που ανέλαβε την ενημέρωση του Μπαρό, έκαναν την αυτοψία και ο τελευταίος έκανε τις ξεκάθαρες δηλώσεις που προξένησαν μάλιστα αντιδράσεις από το φιλοτουρκικό λόμπυ εντός ΕΕ.
Δεύτερον, στον Πάνο Καμμένο που ανέλαβε την υποστήριξη της επιχειρησιακής δράσης και κατάφερε να εκμηδενίσει τις εισροές από το Αιγαίο, πράγμα που φάνταζε ακατόρθωτο. Ο ίδιος ο Καμμένος με φυσική παρουσία επέβλεπε την επιχειρησιακή λειτουργία αποτρέποντας ακόμα και σημάδια “οκνηρίας” (;) από την Ελληνική πλευρά.
Αυτό σημαίνει ότι οι 500,000 που αναφέρει ο Ερντογάν, “φωτογραφίζουν” μία εγκληματική ανευθυνότητα (;) της “νέας διακυβέρνησης” που μέσα σε 15 μήνες κατόρθωσε να ξανανοίξει τους διαύλους του εμπορίου της φρίκης αλλά και ενός  ιδιότυπου στρατού κατοχής. Αυτό το μισό εκατομμύριο που αναφέρει ο Ερντογάν, μπήκε στο μεγαλύτερο ποσοστό του από τον Έβρο τους τελευταίους μήνες!
Το Ερζερούμ ολοκλήρωσε το πρωτόκολλο των Αθηνών με την επίσκεψη Ερντογάν. Εδώ μιλάμε ακόμα για μυστικές ατζέντες όταν η απάντηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, αποκάλυψε κάτι που μόνο ως ατόπημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί: Με το Πρωτόκολλο αυτό συμφωνήθηκε ότι δεν είναι το λιμάνι της Σμύρνης αλλά λιμάνι στην περιφέρεια της Σμύρνης ή πλησίον αυτής (!) που αποτελεί σημείο επανεισδοχής.  Ενώ τίθεται όριο ως προς τα αιτήματα επανεισδοχής, αφού η Τουρκία υποχρεώνεται να δέχεται μόνο 1.000 αιτήματα ετησίως! Στην ουσία δηλαδή η Τουρκία απαλλάσσεται από την υποχρέωσή της να δέχεται πίσω τους δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες και τώρα στο Ερζερούμ μπήκε η ταφόπλακα ακόμα και αυτής της κωμικής “επιτυχίας”!
Αυτή είναι η αλήθεια, θα επανέλθουμε και με επιμέρους στοιχεία, αναμένουμε την αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως της Νέας Δημοκρατίας. Κύριε Αβραμόπουλε, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό τώρα που έχετε την απάντηση στις προηγούμενες δηλώσεις. Και η παρέμβαση σας πρέπει να είναι κάθετη, σε διεθνές επίπεδο για να καταλάβει ο κόσμος ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να υπογράφει ότι θέλει , αλλά τίποτε από αυτά δεν θα τηρηθεί μετά την αποχώρηση του.

Από ......olympia.gr

Διπλό "χαστούκι" στην Διαμαντοπούλου...

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Aκύρωσε δύο αποφάσεις της η Yπερπεριφερειάρχης Πόπη Γερακούδη
Διπλό χαστούκι εισέπραξε με το νέο έτος η απελθούσα Περιφερειάρχης Kατερίνα Διαμαντοπουλου. H νέα Yπερπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Στ. Eλλάδας Πόπη Γερακούδη (φωτο) ακύρωσε δύο αποφάσεις της για την προκήρυξη δύο διαγωνισμών, λίγες μέρες πριν διεξαχθούν.
O πρώτος διαγωνισμός που ακυρώθηκε αφορούσε στην τουριστική προβολή της Περιφέρειας και ο δεύτερος στην απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων, από την Mεσσαπία. O πρώτος διαγωνισμός ...σκανδάλισε πολλούς και ο δεύτερος -που αφορά το νομό- χώλαινε σε τυπικά ζητήματα.
Tο πιο ηχηρό χαστούκι που εισέπραξε βέβαια η Kατερίνα Διαμαντοπούλου ήταν η...
 απόφαση του Yπουργού Eσωτερικών Γιάννη Pαγκούση, να επιλέξει για Yπερπεριφερειάρχη την πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και όχι την πρώην Περιφερειάρχη Στ. Eλλάδας, παρά τις πιέσεις που λέγεται πως του ασκήθηκαν.
Tο σημαντικότερο για το νομό, όμως, είναι η χρονοτριβή στα αυτονόητα. Tα επικίνδυνα απόβλητα που ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της Mεσσαπίας παραμένουν πεταγμένα στα δάση και θα πρέπει τώρα να ληφθεί νέα απόφαση και να γίνει νέος διαγωνισμός για την απομάκρυνση τους. Διαδικασίες που θα έπρεπε να γίνονται αυτόματα! 



Από το http://www.egnomi.gr/

Βγάλτε τους φράχτες από το μυαλό σας!

Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com


Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Οι μεταμοντέρνοι αντιεξουσιαστές που κυβερνούν στην Ελλάδα εντεταγμένοι στην γενικότερη διακυβέρνηση της τρόικας, βρήκαν τον τρόπο να επανασυστήσουν την ισχύ που με δικές τους πρωτοβουλίες έχασαν, αναγγέλλοντας την κατασκευή ενός φράχτη στον Έβρο. Υψώνοντας αυτό το «μεταμοντέρνο τείχος», δηλώνουν ότι θα διασφαλίσουν την χώρα από την παράνομη είσοδο μεταναστών. Παρότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι μεγάλα παιδιά, ξέχασαν το περίφημο σλόγκαν που βρισκόταν σε περίοπτη θέση στο Τείχος του Βερολίνου: «Walls are only for climbing over, digging under, or going through».
Τα τείχη και οι φράχτες παντού στον σύγχρονο κόσμο αποτελούν κατασκευές που εντάσσονται σε παρωχημένες δομές ισχύος μοντέρνων κρατών και ....
δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία πληθυσμών από ξένους εισβολείς ή πολύ περισσότερο, με μεταμοντέρνες ιδεοληψίες που εμφανίζεται να διακονεί ο πρωθυπουργός και η παρέα του. Οι σύγχρονοι φράχτες που τοποθετούνται σε σύνορα κρατών ή σε περιοχές που συμφέροντα επιδιώκουν να μαρκάρουν ως σύνορα, είναι ένα απομεινάρι μιας οπισθοδρομικής αντίληψης περί συμβολοποίησης της κρατικής ισχύος, το οποίο δείχνει την αδυναμία μιας χώρας να συγκροτήσει στο πλαίσιο μιας σύγχρονης ισχυρής ταυτότητας, το εθνικό της συμφέρον.
Ο φράχτης, με δυο λόγια, στον Έβρο συμβολίζει ουσιαστικά την αδυναμία της χώρας να επιβάλλει το συμφέρον της στην περιοχή μας και στο πλαίσιο της ΕΕ. Το πρόβλημα που δημιουργούν μεταναστευτικές ροές στην χώρα μας είναι, πέρα της ανθρωπιστικής πτυχής του, ένα σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα, το οποίο μόνον με πολιτικά μέσα αντιμετωπίζεται και όχι με παρωχημένους συμβολισμούς εξουσίας και κυριαρχίας που καταλήγουν να διασκεδάζουν την έλλειψη ισχύος του κράτους.
Μετά από πολύ καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με σαφήνεια έδειξε να καταλαβαίνει πώς πρέπει μία σύγχρονη δημοκρατία να ορίζει το συμφέρον της, επισημαίνοντας ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την παράνομη μετανάστευση και το άσυλο. Καλώ την Τουρκία να συνεργασθεί εποικοδομητικά με την ΕΕ, να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει άμεσα και απτά το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής».
Το πρόβλημά (μας) είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προκαλεί ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός και τα συμφέροντα τα οποία μετά την κατάρρευση του διπολισμού, ανέπτυξαν και συντηρούν την discourse της τρομοκρατίας, η οποία με την σειρά της, στηρίχθηκε στην πλέον χυδαία αντίληψη νεοφιλελευθέρων περί σύγκρουσης των πολιτισμών. Αυτοί που κατασκεύασαν το νέο εχθρό της παγκοσμιοποίησης και επιδίδονται επί τόσα χρόνια σε στρατιωτικές και διπλωματικές σταυροφορίες εναντίον φονταμενταλιστών, δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους του «έξυπνου χρήματος», που σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής εμφανίζονται ως μορφές της «έξυπνης διπλωματίας». Αυτοί που μέσω, καταρχήν της Ελλάδας, δυναμίτισαν την οικονομική υπόσταση της ΕΕ, είναι οι ίδιοι που υπονομεύουν την πολιτική φύση της και ακόμη περισσότερο την κοινωνική συνοχή μέσω της πρόκλησης μεταναστευτικών ρευμάτων από χώρες που κατακτούν ή / και οδηγούν στον εμφύλιο σπαραγμό και το κοινωνικό χάος.
Η Ελλάδα που είναι στην συγυρία το μεγαλύτερο θύμα αυτών των ανθρώπων και αυτής της πολιτικής πρακτικής, θα έπρεπε λογικά να είναι η χώρα που θα αντιδρούσε πολιτικότερα από οποιαδήποτε άλλη σε αυτήν την κατάσταση. Αντί για εθνικισμούς, ρατσισμούς και άλλες απολιτικές βαρβαρότητες τύπου φράχτες, τείχη και πλωτά Γκουαντάναμο, θα έπρεπε να αναπτύξει μια πολυεπίπεδη στρατηγική για να εξαναγκάσει όλες τις χώρες της ΕΕ και την Τουρκία να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, εκθέτοντας ευθαρσώς την πηγή παραγωγής του. Αυτό από μόνο του θα ήταν παράγοντας ισχύος, ο οποίος στον βαθμό που θα ελάμβανε μία ολοκληρωμένη πολιτική και διπλωματική μορφή, θα ενδυνάμωνε την ταυτότητα της χώρας, η οποία σήμερα συνδέεται απολύτως με την οικονομική κατάρρευση και τις συνέπειές της στην Ένωση.
Αντί ο «ιπτάμενος» πρωθυπουργός να περιφέρεται από δω κι από κει, ηθικολογώντας, αερολογώντας και κάνοντας δήθεν καμπάνια για τα ευρωομόλογα, θα έπρεπε να συνδέσει την οικονομική κρίση στην χώρα με την σοβαρή κοινωνική κρίση που προκαλεί η διεθνής πολιτική εναντίον της «τρομοκρατίας», η οποία καταλήγει να διαμορφώνει συγκεκριμένη απειλή για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες μέσω μεταναστευτικών ρευμάτων. Η Ελλάδα δεν απειλείται από τους «τρομοκράτες μετανάστες», αλλά από αυτούς που σχεδιασμένα διαμορφώνουν το καθεστώς της τρομοκρατικής απειλής στον σύγχρονο κόσμο. Στον βαθμό που θεωρούμε τον παράνομο μετανάστη τρομοκράτη, νομιμοποιούμε αυτούς που αναπαράγουν και  ελέγχουν το καθεστώς τρομοκρατίας για να εξυπηρετούν τα συγκυριακά τους συμφέροντα.
Ο φράχτης στον Έβρο αποτελεί ένα κρίσιμο σύμβολο στην φαρέτρα αυτών που στηρίζουν την ηγεμονία τους στην διάδοση της τρομοκρατικής απειλής και εκείνων που πλουτίζουν μέσω αυτής. Η ουσιαστική άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για να ελαττωθούν οι πιέσεις του μεταναστευτικού ρεύματος προς την χώρα μας και μέσω αυτής προς την υπόλοιπη Ευρώπη, θα έπρεπε σήμερα να είναι το κεντρικό ζήτημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Καμία συζήτηση με τους γείτονες δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί εάν προηγουμένως δεν αντιμετωπιζόταν σοβαρά αυτό το ζήτημα. Ούτε ασφαλώς θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι ενταξιακές συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, εάν δεν αντιμετωπιστεί σε μια αξιόπιστη βάση αυτό το πρόβλημα. Βγάλτε, λοιπόν, κυβερνώντες, τους φράχτες από το μυαλό σας και μάθετε επιτέλους να μιλάτε μια άλλη γλώσσα ισχύος, την οποία, αν γνωρίζατε, αλλιώς θα είχατε χειριστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλιώς την κρίση δανεισμού που προκαλέσατε και αλλιώς την κοινωνική κρίση που επεκτείνεται στην χώρα. Είναι κι αυτά ζήτημα … φράχτη!

Από.......activistis