Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αν θέλαμε, λέω αν, να προστατεύσουμε τις περιοχές Natura

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


 Γράφει ο Κων/νος Δρακάτος

Δεν ξέρω γιατί, αλλά όταν ακούω από τους κατ’ ύλην, υποτίθεται, αρμοδίους τον όρο «προστασία του περιβάλλοντος»,
αισθάνομαι μια κρυάδα να διαπερνά το κορμί μου. Ίσως γιατί η λέξη «προστασία» έχει μια συγκεχυμένη έννοια, όπως και η λέξη δημοκρατία, που ερμηνεύεται, κατά περίπτωσιν, σύμφωνα με τα συμφέροντα κάποιου «ισχυρού», ή έχει συνδεθεί με ό,τι
ακριβώς το μη οφειλόμενο , όπως π.χ. όταν λέμε «Προστασία ατομικών δικαιωμάτων» και το εφαρμόζουμε αυστηρά στην
τήρηση της ανωνυμίας των παιδεραστών.

Μέσα στην τρελή χαρά του «Μνημονίου», λοιπόν, αποφασίσαμε, εμείς ο λαός εννοώ, μέσω του εντολοδόχου βουλευτού μας,
του κοινοβουλίου μας, του αρμοδίου υπουργού μας και της κυβέρνησης μας (όλα του λαού, δημοκρατία γαρ), αποφασίσαμε, το πότε μη ρωτάτε, να προστατεύσουμε τις περιοχές Natura, που χαρακτηρίζονται έτσι οι περιοχές «ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους».  
Όποιος δεν το ξέρει, ο όρος «περιοχή Natura» είναι διεθνής, δηλαδή δεν τον έχουμε εφεύρει εμείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι
δεν μπορούμε να τον ερμηνεύουμε εμείς, κατά το δοκούν, σε ό,τι μας αφορά, μας ενδιαφέρει και μας ..............συμφέρει, βεβαίως,
βεβαίως.

Τον ρόλο του προστάτη (με την καλή έννοια του όρου, εδώ), η καθ’ ύλην αρμοδία υπουργός Περιβάλλοντος κλπ, η οποία απ’
ότι φαίνεται, πρέπει να είναι και η ίδια φανατική φυσιολάτρης, αν την κρίνουμε από τις σπορ εμφανίσεις της, σακίδιο στην πλάτη, σπορ παπούτσια και ελαφρά ρούχα, σαν να είναι έτοιμη αμέσως μετά τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις της, ακόμα και τις
συναντήσεις της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή τον Πρωθυπουργό, να φύγει για εκδρομή στο βουνό ή την θάλασσα.

Αποφάσισε, λοιπόν, η κυρία Υπουργός, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, υποθέτω, «αρμοδίων παραγόντων», εντός ή εκτός του επιτελείου της (κάθε υπουργός έχει τους συμβούλους του, άλλος πολλούς, άλλος περισσότερους, ανάλογα με το επίπεδο των πνευματικών του αναγκών), ώστε να παίρνει τις σωστές αποφάσεις, έτσι όπως πάντα συμβαίνει σε μια δημοκρατία...μεγέθους.

Προσέξτε τώρα την απόφαση! Να αλλάξει η νομοθεσία, λέει και να επιτρέπεται, πλέον,  η δόμηση σε περιοχές Natura, σε
οικόπεδα 10 στρεμμάτων. Βέβαια, ο λαός δια των εντολοδόχων του βουλευτών, (δημοκρατία γαρ), εξεγέρθηκε και ζήτησε τα 10 στρέμματα να γίνουν 4 προκειμένου να προστατευθεί (;) τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και να βοηθηθεί ο απλός, φτωχός πολίτης, των 700 ευρώ (παλιό ανέκδοτο, τώρα 500 κι’ αν) αλλά και ο συνταξιούχος των 365 ευρώ, να αποκτήσει «εξοχικό»,
στον Όλυμπο ή σε άλλη απάτητη περιοχή, ως ένδειξη σοσιαλιστικής ευαισθησίας. Η κυρία υπουργός συγκινήθηκε σφόδρα,
έκανε επιτιμητικές παρατηρήσεις στο επιτελείο της που δεν είχαν σκεφτεί αυτή την «παράμετρο», ακόμα  ότι την άφηναν να τα κάνει
όλα μόνη της και δήλωσε ότι θα επανέλθει με νέες προτάσεις.

Ίσως, σε κάποια στιγμή περισυλλογής να ένιωσε και τύψεις, εάν θυμήθηκε το ένδοξο σοσιαλιστικό παρελθόν της παράταξής
της, όταν προς χάριν του «λαού» είχε προστατευτεί  και ο...αιγιαλός, Τέτοιες δόξες!

Και για να σοβαρευτούμε. Οι περιοχές Natura δεν προστατεύονται ούτε με 4 ούτε με 10 στρέμματα. Προστατεύονται μόνο όταν,   α) σ’ αυτές τις περιοχές αποκλειστεί το τσιμέντο από κάθε είδους δόμηση και ορισθεί το ξύλο ή άλλο φιλικό προς το περιβάλλον υλικό δόμησης, β) το κατάλυμα που θα κατασκευαστεί σε κάθε περίπτωση δεν θα υπερβαίνει συνολικά τα 60 τετραγωνικά,   γ) αποκλειστεί η ηλεκτροδότηση, τύπου πόλεως, δ) αποκλειστεί η ύδρευση τύπου πόλεως, ε)  αποκλειστεί η πάσης φύσεως κατασκευή που θα μπορεί να μολύνει το περιβάλλον Natura, δηλαδή μόνιμοι χώροι για βοθρολύματα και άλλα οικιακά απόβλητα    και ζ) απαγορευτούν οι πάσης φύσεως περιφράξεις που ορίζουν ιδιοκτησία η οποία και θα ακυρωθεί ή θα απαγορευτεί. Όλα αυτά, επί ποινή ισοβίου αποβολής από την περιοχή αλλά και από όλες τις περιοχές Natura. Χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς «παράθυρα»
κάτι δηλαδή, όπως π.χ. στην περίπτωση του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, όπου αν και «θέλουν» δεν μπορούν να «παρεκκλίνουν»  γιατί δεν το επιτρέπει το...Σύνταγμα (λες και δεν το ξέρανε όταν το αποφάσιζαν).

Και μία πρόταση: Οι περιοχές Natura να ορισθούν ως χώροι φυσιολατρίας με ότι αυτό σημαίνει και αυτό να
κατοχυρωθεί Συνταγματικά. Να μπορεί ο καθ’ ένας να βρίσκει ένα χώρο, τον οποίο εκείνος θα επιλέγει ελεύθερα,
στον οποίο θα μπορεί να κατασκευάζει, με τους όρους που ανέφερα παραπάνω, ένα κατάλυμα, το οποίο όμως, μόνο
ως υπερκατασκευή θα του ανήκει έναντι τρίτων και όχι έναντι του δημοσίου,  δεν θα του αναγνωρίζεται δε  κανένα
δικαίωμα επί του χώρου/εδάφους.

Και μέχρι τότε, ας αφήσουνε τα… παχιά τα λόγια τα μεγάλα, που λέει και ο ποιητής.
Άντε γιατί μας φτάνει το Μνημόνιο, δεν θέλουμε άλλες…μπαρούφες. Όσο για τους «αγωνιούντες» βουλευτές ας κάνουν υπομονή… μπόρα είναι θα περάσει…

Απίστευτο: Για πλημμέλημα ο Μαντέλης !!!

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com

 Αυτά μόνο στην Μπανανία συμβαίνουν..
Για πλημμέλημα τελικά θα δικασθεί ο Μαντέλης, για υποβολή ανακριβούς δήλωσης “πόθεν έσχες”.
Άκουσον, άκουσον..
Κατά τα άλλα όλα στο φώς, διαφάνεια παντού.
Η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού αναφέρεται στα οικονομικά έτη 2006- 2007 και συσχετίζεται με την ομολογία του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι, μέσω του λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα στο όνομα Α.ROCOS, έλαβε χρήματα από τη ΖΗΜΕΝΣ ως προεκλογική χορηγία .

Οι Εφέτες του Συμβουλίου διατάσσουν επίσης με το βούλευμα τους, την παύση της ποινικής δίωξης για αδικήματα της περίοδου 2004 και 2005,λόγω παραγραφής, καθώς έχει παρέλθει πενταετία.
Ο πρώην υπουργός είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ και έχει αφεθεί ελεύθερος, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο πρώην Τάσος Μαντέλης απαίτησε χρήματα ως δώρο από την ΖΗΜΕΝΣ στον επίμαχο λογαριασμό, που άνοιξε ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενος του Γ.Τσουγκράνης , προς τον οποίο είχαν εμβαστεί το 1998 και το 2000 συνολικά 450 χιλιάδες μάρκα.Τα χρήματα ,κατά το κατηγορητήριο, αφορούσαν την έγκριση της σύμβασης 8002 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.
Στοιχεία από 

Η Συνωμοσία των Πυρήνων της… Αρπαχτής

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


 Την ώρα που κλιμακώνεται η τρομο-υστερία των media για τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, οι «επόπτες» της τρόικας λέγεται και γράφεται ότι έχουν καταληφθεί από ανυπομονησία, πιέζοντας την κυβέρνηση για συλλήψεις μελών της… καθεστωτικής οργάνωσης οικονομικής τρομοκρατίας, που θα μπορούσε να έχει την επωνυμία Συνωμοσία των Πυρήνων της Αρπαχτής. Πρόκειται για την οργάνωση που εδώ και δεκαετίες λυμαίνεται ....
τον πλούτο της χώρας και στη συνείδηση των περισσότερων πολιτών έχει τη βαρύτερη ευθύνη για την κατάληξη της Ελλάδας στο χείλος της χρεοκοπίας.
Οι επιτηρητές της τρόικας και ιδιαίτερα τα στελέχη του ΔΝΤ, που έχουν μεγάλη εμπειρία από διεφθαρμένες χώρες του Τρίτου Κόσμου, αντιλαμβάνονται πολύ καλά, ότι το αυστηρότερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει εφαρμοσθεί ποτέ (δηλαδή το τριετές πρόγραμμα του ελληνικού μνημονίου) θα καταλήξει σε ακραίες κοινωνικές αντιδράσεις, αν δεν πεισθεί η κοινωνία που σηκώνει δυσβάστακτα οικονομικά βάρη, ότι οι «άρπαγες» τιμωρούνται και οι διεφθαρμένοι φυλακίζονται.
Πόσο σοβαρό πραγματικά ήταν τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της διαφθοράς και διασπάθισης πλούτου στη χώρα μας; Πώς συνδέεται με την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, ισορροπώντας στα όρια της χρεοκοπίας; Από τον περασμένο Μάιο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της διεθνούς οργάνωσης Global Financial Integrity, η οποία ασχολείται με διεθνή οικονομικά φαινόμενα διαφθοράς, είχε επιχειρήσει να υπολογίσει με διεθνώς δόκιμες μεθόδους τις αθέμιτες εκροές (illicit outflows) κεφαλαίων από την Ελλάδα από την αρχή ως το τέλος της δεκαετίας του 2000.
Ο Ντεβ Καρ, που έχει διατελέσει κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ, υπολόγισε ότι στη δεκαετία που προηγήθηκε της κατάρρευσης αυτές οι «σκοτεινές» εκροές ήταν της τάξεως των 160 δις. δολ. Αυτό το ποσό δεν αφορά βέβαια στενά το πολιτικό σύστημα, αλλά το σύνολο του πλούτου της χώρας που διασπαθίστηκε με κάθε είδους οικονομικά εγκλήματα (από φοροδιαφυγή και μίζες, μέχρι υπερτιμολογήσεις αγαθών και υπηρεσιών). Χονδρικά, δηλαδή, αυτή η λεηλασία αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του δημοσίου χρέους της χώρας. Για να διαμορφώσουμε μια αίσθηση αναλογιών, στην Τυνησία, μια τριτοκοσμική χώρα με περίπου ίσο πληθυσμό με την Ελλάδα, όπου ύστερα από εξέγερση κατέρρευσε το διεφθαρμένο καθεστώς του Μπεν Αλί, υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο τα «κλοπιμαία» σε 1,16 δις. δολ. το χρόνο (η Ελλάδα «πέτυχε» 14 φορές υψηλότερη διασπάθιση σε ετήσια βάση από το 2000 και μετά!).
Ακούμε και διαβάζουμε, ότι ο Πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί το πρόβλημα στην πολιτική του διάσταση, αντιλήφθηκε δηλαδή ότι η ανοχή του πολίτη στη δράση της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Αρπαχτής ταχέως εξαντλείται. Από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου λέγεται ότι έδωσε εντολές να σφίξει ο κλοιός των ερευνών από κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές, από φορολογικές και άλλες ελεγκτικές αρχές στα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, ή έχουν αποκτήσει τεράστια περιουσιακά στοιχεία, που δεν δικαιολογούνται από τα «εμφανή» εισοδήματά τους.
Έτσι, πληροφορούμαστε καθημερινά για επικείμενα «χτυπήματα» της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens, ή για διεξοδικούς ελέγχους από το ΣΔΟΕ στα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα πολιτικών προσώπων. Κάπου ανάμεσα σε αυτές τις πληροφορίες, «παρεισφρύουν» και ορισμένες που κινούνται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση της ατιμωρησίας, όπως οι πληροφορίες για την επικείμενη επισημοποίηση της παραγραφής αδικημάτων που φέρονται να έχουν τελεστεί από πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Βατοπεδίου.
Ίσως το προσεχές διάστημα οι τηλεθεατές να δουν στις οθόνες τους κάποιους πολιτικούς που δοξάσθηκαν στο παρελθόν να φορούν μεταλλικά βραχιόλια. Ίσως να δουν πάλι δικαστές με γουνάκια να ασχολούνται με «βαριά» πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα. Ίσως κάποιες περιουσίες να κατασχεθούν, επειδή κάποιοι πολιτικοί δεν κατάφεραν να πείσουν το ΣΔΟΕ για τη νομιμότητα των εισοδημάτων με τα οποία δημιουργήθηκαν.
Ας μην έχουμε, όμως, αυταπάτες και υπερβολικές προσδοκίες: η ιδιότυπη «ομερτά» στο ελληνικό πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα, που έχει και σημαντικές διεθνείς διαστάσεις, όπως είδαμε στην περίπτωση της Siemens ή των εξοπλιστικών προγραμμάτων, πολύ δύσκολα θα σπάσει. Στη Συνωμοσία των Πυρήνων της Αρπαχτής έχουν μετάσχει και έχουν επωφεληθεί στρατιές πολιτικών, επιχειρηματιών, αφεντικών διεθνών ομίλων, υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί, εκδότες και δημοσιογράφοι, ενώ ουδείς είναι βέβαιος ότι δεν έχουν εμπλακεί ακόμη και επίορκοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.
Η «πίτα» της διαφθοράς στην Ελλάδα, αυτά τα 160 δις. δολ. που «πέταξαν» από τη χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, είναι δυστυχώς ασύλληπτα μεγάλη, για να μιλήσει κανείς σοβαρά για «κάθαρση», επειδή θα «περάσουν βραχιόλια» σε ορισμένους πολιτικούς. Οι σχέσεις συναυτουργίας, συνενοχής και αλληλοκάλυψης που έχουν δημιουργηθεί στην πολιτική, κρατική και επιχειρηματική ελίτ είναι τόσο ισχυρές, που δυστυχώς εγγυώνται, ότι το πολιτικό θέαμα που ίσως παρακολουθήσουμε στις τηλεοπτικές οθόνες, με το γενικό τίτλο «Επιχείρηση Καθαρά Χέρια στην Ελλάδα» πολύ γρήγορα θα εκφυλισθεί σε μια κακόγουστη φάρσα. Δυστυχώς, η οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Αρπαχτής ούτε αυτή την φορά πρόκειται να εξαρθρωθεί…

πηγή

Σχέδιο για την διάσωση των νταβατζήδων των ΜΜΕ

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


 Δεν πήγε χαμένη η συνάντηση στο Πεντελικό...

SOS. Εκδότες καλούν Χυτήρη! 

Έντονες αντιδράσεις ακόμη και εντός της κυβέρνησης προκαλεί ο σχεδιασμός του κ. Χυτήρη για τη «σωτηρία» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αποκλειστικές πληροφορίες  υποστηρίζουν ότι ο κ. Χυτήρης προσανατολίζεται σε ένα μοντέλο χρηματοδότησης των ΜΜΕ ανάλογο με εκείνο που είχε υιοθετηθεί για τη σωτηρία των τραπεζών.
Οι μεγάλοι εκδοτικοί Όμιλοι περιμένουν τη χρηματοδότηση εναγωνίως για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Ωστόσο, μία τέτοια ενέργεια συνιστά παράβαση... των κοινοτικών κανόνων, καθώς πρόκειται για άμεση κρατική βοήθεια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα θα μπορούσε να ξεπεραστεί αν το κράτος αποκτούσε μετοχές των ΜΜΕ έναντι των χρημάτων που θα έδιδε, όπως συνέβη με τις τράπεζες. Αυτή η λύση όμως βρίσκει απέναντί της το ίδιο το Σύνταγμα. Η ελευθεροτυπία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και η απόκτηση μετοχών των ΜΜΕ από το κράτος  την καταλύει.

Ταυτόχρονα μπαίνουν στο τραπέζι θέματα όπως η καθιέρωση αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο και η κατάργηση της ανωνυμίας των blogs. Ειδικά το πρώτο επιχειρείται για να διασκεδαστούν οι φόβοι των συνδικαλιστικών σωματείων για την κατάρρευση των ασφαλιστικών τους ταμείων.

Τους προσφέρεται στο πιάτο το πάγιο αίτημα τους να επεκτείνουν το πεδίο δράσης και ελέγχου τους στο διαδίκτυο. Σε αντιστάθμισμα οι συνδικαλιστές θα αποδεχτούν την μείωση του αγγελιόσημου κατά 50% στην τηλεόραση.  Κι επειδή τα νούμερα δεν βγαίνουν, οι επιδιώξεις είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.  Το διαδίκτυο αντιπροσωπεύει σήμερα μόλις το 3% της διαφημιστικής δαπάνης και δεν μπορεί να αντισταθμίσει την όποια απώλεια από την μείωση του αγγελιόσημου στην τηλεόραση. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι ο έλεγχος του διαδικτύου και η αναζήτηση νέων ρόλων για τα συνδικαλιστικά όργανα – φερέφωνα των κομματικών μηχανισμών. Η αυξημένη επιρροή του διαδικτύου τους τρομάζει και σπεύδουν να αλλάξουν άρδην τους κανόνες του παιγνιδιού.

Όλες αυτές οι «αλλαγές» έχουν προκαλέσει έντονες προστριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Στα σχέδια Χυτήρη αντιδρούν πολλά κυβερνητικά στελέχη, τα οποία εκτιμούν ότι δεν μπορούν να διασωθούν τα υπερχρεωμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια θα είναι ατελέσφορη και επιπλέον θα προκαλέσει την αντίδραση της κοινωνίας.

Για να προλάβει τις αντιδράσεις ο κ. Χυτήρης προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες. Έτσι, δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε έναν απόλυτο αιφνιδιασμό. «Θα τα πούμε στην Βουλή» ήταν η απάντηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στον οποίο θέσαμε τις σχετικές πληροφορίες.

Capital.gr

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "σέντρα"

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com