Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ποια θα είναι άραγε η πρόταση του Δήμου Μώλου –Αγ. Κωνσταντίνου για τις Συγχωνεύσεις και Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το Σχολικό έτος 2011-2012 ? Σε απάντηση της εγκυκλίου που εστάλη στο Δήμο από την Υφυπουργό Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου ?


Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com



 Στην επιστολή η υφυπουργός αποσαφηνίζει ότι τα κριτήρια των συνενώσεων- ιδρύσεων σχολικών μονάδων είναι παιδαγωγικά, όπως η εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και των καινοτόμων δράσεων του Νέου Σχολείου, και τονίζει ότι στόχος είναι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον του μαθητή.

Παράλληλα, αναφέρεται στα επιμέρους κριτήρια, την απόσταση, το οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής, τονίζοντας ότι η διαδικασία συνενώσεων ιδρύσεων είναι ιδιαίτερη για κάθε περίπτωση χωριστά.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται, επίσης, ότι από τις συνενώσεις σχολείων εξαιρούνται απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, 

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας συγχαρώ για την εκλογή σας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο σας. Ελπίζω σε μια συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία σε όλους τους τομείς συναρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κοινό μας στόχο την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Σχολείων της χώρας. 
Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα έντονο κλίμα αναφορικά με τις Συνενώσεις – Ιδρύσεις των Σχολικών Μονάδων. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα  να καταστήσω σαφές ότι φιλοσοφία όλων των δράσεων μας είναι το συμφέρον του μαθητή και η ποιότητα της παρεχόμενης Εκπαίδευσης. Θέτοντας ως βάση παιδαγωγικά κριτήρια κατά τη διαδικασία συνενώσεων ιδρύσεων σχολείων, συνυπολογίζουμε την απόσταση, χιλιομετρική και χρονική, το γεωγραφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής, το οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Προφανείς εξαιρέσεις αποτελούν οι απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές, όπως θα διαπιστώσετε και στη επισυναπτόμενη εγκύκλιο. Προτεραιότητα μας είναι η εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και των καινοτόμων δράσεων του «Νέου Σχολείου». 
Με γνώμονα τις αρχές της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης και σε συνδυασμό με τα δημογραφικά στοιχεία της κάθε περιοχής, η διαδικασία των συνενώσεων – ιδρύσεων σχολείων είναι ιδιαίτερη για κάθε περίπτωση χωριστά. Κάθε περιοχή  που εμφανίζει ικανοποιητικούς δείκτες οικονομικής ανάκαμψης και αυξητική τάση μετοίκησης πληθυσμού, εξετάζεται  με ιδιαίτερη προσοχή. Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας επισυνάπτουμε τη σχετική εγκύκλιο και προσβλέπουμε στη συμβολή σας. Η γνώμη σας είναι βαρύνουσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 
                                                                                                                              

  Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Εύη Χριστοφιλοπούλου
                                                                                         Υφυπουργός Παιδείας,
                                                                                                  και Διά Βίου Μάθησης 


Διαβάσετε την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας 

Αίγυπτος-Η πόρτα της οργής δεν κλείνει με τίποτα."Ψωμί, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια"


Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Γράφει ο Γιώργος Σαρρής


Όλοι αναρωτιούνται και σήμερα τι συμβαίνει στην Αίγυπτο.Ασταμάτητοι για 6η συνεχόμενη μέρα οι Αιγύπτιοι βγαίνουν στους δρόμους για "Ψωμί, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια", αγνοώντας επιδεικτικά την απαγόρευση κυκλοφορίας και την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παρα τις βίαιες προσπάθειες καταστολής, παρα τα τεχνάσματα των κούφιων υποσχέσεων για αλλαγές και τον ανασχηματισμό, παρα τις εκκλήσεις του στρατού που έχει καταλάβει το Κάιρο και τους πυροβολισμούς στον αέρα, Αιγύπτιοι όλων των ηλικιών, όλων των στρωμάτων, μουσουλμάνοι ή κόπτες, φοιτητές ή εργάτες, μικρομαγαζάτορες, επαγγελματίες, όλοι γεμίζουν πάλι την κεντρική πλατεία ζητώντας την αποκαθήλωση του τυρρανικού καθεστώτος που μεχρι λίγες μέρες πιο πριν έδειχνε απόλυτο σημείο ισορροπίας στον Αραβικό κόσμο.

Πριν από λίγο το Ασσοσιέτεντ Πρες έδωσε βίντεο με πρωινή διαδήλωση σε μια στιγμη που φαινόταν πως γινόταν προσπάθεια να φανεί πως το....... κράτος επανακτά τον έλεγχο. Αυτη την ώρα από πολλά μεσα μεταδίδεται πως ο κόσμος πληθαίνει στην πλατεία Ταχρίρ και ετοιμάζεται για άλλη μια μέρα αποφασιστικής αντιπαράθεσης.

Το BBC μετέδωσε έκκληση διαφόρων μετώπων και συσπειρώσεων που δημιουργούνται αυτές τις μέρες στην Αίγυπτο προς τον ΕλΜπαραντέι να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Η κατάσταση παραμένει καυτή και κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή ενω όλοι περιμένουν να δούν ποια θα είναι τελικά η στάση του στρατού μετα από 2 μέρες που "καλύπτει το κενό της ασφάλειας" στους αιγυπτιακούς δρόμους.

Φήμες έρχονται από παντού με αντικρουόμενες πληροφορίες.Η μια πηγή λέει αυτό που συμβαίνει εδώ και 2 μέρες, ότι δηλ. ο στρατός δεν κτυπάει τους διαδηλωτές, ενω άλλη πηγή λέει ότι υπάρχει εντολή από το πρωί στους στρατιώτες να επιβάλουν την τάξη με κάθε κόστος.Στην πλατεία Ταχρίρ σύμφωνα πάλι με το ΒΒC oι διαδηλωτές δήλωσαν πως αύριο Δευτέρα θα κάνουν πορεία με τις σωρούς των δεκάδων νεκρών προς το προεδρικό μέγαρο αν δεν παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.

Αυτή την ώρα μεταδίδεται πως πολεμικά αεροσκάφη κάνουν χαμηλές πτησεις πάνω από το Καιρο ένω το πρωί πολλά ελικόπτερα έκαναν φανερή την επίδειξη δύναμης που επιχειρεί ο στρατός για να χειραγωγήσει το εξοργισμένο πλήθος.Ας μην ξεχναμε οτι ο νέος πρωθυπουργός είναι παλιά καραβάνα, αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας!

Που πάει λοιπόν η κατάσταση; Σε λύση ή σε βίαιο πραξικόπημα και λουτρό αίματος;

Εντυπωσιακός είναι ο τρόπος που δέχονται ττην εξέλιξη του "συνδρόμου της Τυνησίας" οι άλλες χώρες της περιοχής - Ιορδανία, Σ.Αραβία,Υεμένη κλπ, που τρεμουν πως έρχεται η σειρά τους.Ειδικά η δήλωση στήριξης του βασιλιά της Σ.Αραβίας προς το καταρρέον καθεστώς Μουμπάρακ ήταν δείγμα του φόβου που αισθάνεται αυτός και η εξουσία του.Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν το Σαουδαραβικό χρηματιστήριο, το μεγαλύτερο της περιοχής, υπέστη χθές τρομερή πανωλεθρία με πτώση -6,5%(!) προεξοφλώντας ότι η Σ.Αραβια θα είναι ο επόμενος ίσως κρίκος στην αλυσίδα των εξεγέρσεων.

Εννοείται πως "η εντός της κρίσης της" Δυση, παρακολουθεί με δέος αφού και μόνο η κερδοσκοπία στο πετρέλαιο (βρίσκουν ευκαιρία τα κοράκια των αγορών) θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωριστική έκρηξη με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τις οικονομίες της.

Από .....kafeneio

Μαλιακός SOS: Εικοσιδύο μήνες μετά την κρίση,

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


“ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS”

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
maliakos-sos@gmail.com

Ιανουάριος 2011

Πραγματοποιήθηκε η συνέλευση των μελών της Κίνησης Πολιτών «ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS» στην αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας. Στη συνέλευση έγινε ο απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας της Κίνησης, η εκτίμηση της κατάστασης και όλων των παραγόντων που συνθέτουν την εικόνα του Μαλιακού σήμερα και τέλος ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα.

Εικοσιδύο μήνες μετά την κρίση του Μαλιακού κόλπου και την ίδρυση της Κίνησης Πολιτών “ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS”, η εκτίμηση είναι ότι τίποτα δυστυχώς ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει. Τίποτα που να αναστρέφει την κατάσταση και να μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε.

Οι ρυπαντές του κόλπου παραμένουν ως μόνιμες απειλές. Τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο για τα αστικά λύματα, τα βιομηχανικά απόβλητα, τα ελαιοτριβεία, τα σκουπίδια, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, τους στάβλους και τις κτηνοτροφικές μονάδες, την ευθυγράμμιση της κοίτης του Υπερχειλιστή και την εκτροπή των νερών του Σπερχειού, τα μεγάλα έργα και τα ιχθυοτροφεία. Προς το χειρότερο, ίσως, ναι.

Οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να βάζουν τα προβλήματα “κάτω από το χαλί” με τις υπηρεσίες προληπτικού ελέγχου να υπολειτουργούν.

Για την προστασία και τη σωτηρία του Μαλιακού εμείς επιμένουμε στα μέτρα, που από την πρώτη στιγμή προτείναμε, όπως:

• Τη μόνιμη εγκατάσταση αξιόπιστου δικτύου σταθμών μέτρησης της ποιότητας των νερών του κόλπου και των νερών του Σπερχειού.

• Τη βελτίωση της λειτουργίας των Υπηρεσιών προληπτικού ελέγχου και κυρίως των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Υγείας και τη στελέχωσή τους με ανάλογο επιστημονικό προσωπικό.

• Την καταγραφή και τη συνεχή παρακολούθηση όλων των “εν δυνάμει” εστιών ρύπανσης, ιδιαίτερα των βιομηχανικών μονάδων και των ελαιοτριβείων, τον αυστηρό έλεγχο και την εφαρμογή της νομοθεσίας στη λειτουργία τους.

• Τον αυστηρό έλεγχο στην εφαρμογή των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε όλες τις παλιές και νέες επιχειρήσεις και στα μεγάλα οδικά έργα της περιοχής.

• Το κλείσιμο όλων των παράνομων ΧΑΔΑ κατά μήκος της κοίτης του Σπερχειού και την αποκατάστασή τους.

• Την ολοκλήρωση των έργων επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού της Λαμίας.

• Τη σωστή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καμένων Βούρλων (άδεια λειτουργίας κλπ).

• Τη λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών Σπερχειάδας - Μακρακώμης και Στυλίδας ή την μεταφορά των λυμάτων των παραποτάμιων και παραθαλάσσιων οικισμών στο Βιολογικό της Λαμίας και Καμένων Βούρλων με την ανάλογη επέκτασή τους.

• Την αναθεώρηση και αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού σε ό,τι αφορά στους ΧΥΤΑ αξιοποιώντας τους υπάρχοντες ΧΥΤΑ στην Περιφέρεια και δημιουργώντας σταθμούς μεταφόρτωσης των απορριμμάτων σε κάθε επαρχία, έτσι ώστε να επιτευχθεί οικονομική και τεχνική βιωσιμότητα, αλλά και να ξεπεραστεί το πρόβλημα της χωροθέτησης των δύο προβλεπόμενων ΧΥΤΑ. Ταχύτατο πρόγραμμα προώθησης της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης σε όλους τους δήμους και άμεση, με τη μορφή καμπάνιας, ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα με στόχο την προσέγγιση του στόχου των «μηδενικών αποβλήτων»

Επίσης

• Την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο 60/2000 για τα νερά.

• Την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού των όρων και των ορίων και του Διαχειριστικού Σχεδίου λειτουργίας της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 και τη σύσταση ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Οίτης – Σπερχειού – Μαλιακού περιλαμβάνοντας τον Εθνικό Δρυμό και την περιοχή NATURA 2000 ως ενιαίο οικοσύστημα

• Τη επανεξέταση της χάραξης και της διέλευσης του Ε65 και της Ιόνιας Οδού μέσα στην κοιλάδα του Σπερχειού με τη μελέτη εναλλακτικών λύσεων.

• Τον χαρακτηρισμό του Σπερχειού και των παραποτάμων του ως “ευαίσθητου αποδέκτη”

• Τη μελέτη εφαρμογής προγράμματος απονιτροποίησης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην κοιλάδα του Σπερχειού και ενίσχυση των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας με στόχο την ανάδειξη της κοιλάδας σε “Ζώνη Βιολογικής Γεωργίας”.

• Την προστασία της ιχθυοπανίδας με την καθιέρωση ζωνών απαγόρευσης, την ενίσχυση για την καλύτερη λειτουργία, της Λιμενικής Αρχής Στυλίδας και Αγίου Κωνσταντίνου, τη λειτουργία της αλιειοφυλακής και την απαγόρευση των μεγάλων αλιευτικών σκαφών.

• Την επανεξέταση της λειτουργίας της “Νέας Κοίτης του Σπερχειού”, στην οποία έχει γίνει παράνομη εκτροπή, χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του συνόλου σχεδόν των νερών του ποταμού (αναφερόμαστε στην ευθυγράμμιση της κοίτης του Υπερχειλιστή ή Μεσαία Ανακουφιστική Τάφρο, όπως λέγεται)

• Τη χωροθέτηση των ιχθυοτροφικών μονάδων εκτός των ορίων του Μαλιακού

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Μαλιακού απαιτείται Ολοκληρωμένη Μελέτη Διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του κόλπου, που να περιλαμβάνει όλες εκείνες τις οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι συμβατές με την προστασία του θαλάσσιου και του παράκτιου περιβάλλοντος, όπως:

- ο ήπιος τουρισμός, αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, ιαματικός τουρισμός, ορεινός τουρισμός,

- η βιώσιμη παράκτια αλιεία

- και η βιολογική γεωργία με κύριο άξονα την ελιά, η ενίσχυση των τοπικών ποικιλιών και των τοπικών προϊόντων ποιότητας και ονομασίας.

Ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα σέβεται τους φυσικούς πόρους, με βάση την αρχή της βιωσιμότητας.

Αυτά είπαμε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της Κίνησης Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS, αυτά επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Όμως τα λέμε σε «ώτα μη ακουόντων». Μπορούν να γίνουν πράξη μέσα από έναν ειλικρινή συνεχή διάλογο και με την συμμετοχή των φορέων και των κατοίκων της περιοχής. Η Κίνηση Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS θα είμαστε παρόντες σ’ αυτή την προσπάθεια, όπως ήμασταν παρόντες ως τώρα με τις επισημάνσεις και τις προτάσεις μας. Τις επόμενες μέρες μέλη της Κίνησης θα επισκεφθούν τον νέο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και τους νέους δημάρχους για να μεταφέρουν τις προτάσεις μας καθώς και την αγωνία μας σε σχέση με όλα τα προηγούμενα.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS 26.1.2011

(εισήγηση στη Συνέλευση, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα)

Α.

Η εκτίμηση της μέχρι τώρα πορείας της Κίνησης

Βρισκόμαστε σχεδόν 22 μήνες μετά την πρώτη συνέλευση και την ίδρυση της Κίνησης Πολιτών ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS (8/4/2009), εδώ σ’ αυτή την αίθουσα. Ήμασταν βέβαια στην δίνη της κρίσης του Μαλιακού και του θανάτου των ψαριών…Λέγαμε τότε στο πρώτο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

“Δημιουργήθηκε σήμερα στη Στυλίδα η Κίνηση Πολιτών με τον τίτλο «ΜΑΛΙΑΚΟΣ S.O.S». Είναι μια ανεξάρτητη, αγωνιστική Κίνηση, μια αυτόνομη συλλογικότητα κινηματικού χαρακτήρα με δική της σκέψη και άποψη. Μια αμεσο-δημοκρατική, πλουραλιστική Κίνηση προβληματισμού, επικοινωνίας και τοπικής δράσης με βασικό σκοπό την ουσιαστική προώθηση των ζητημάτων, που αφορούν τη σωτηρία του Μαλιακού.

Σ’ αυτήν συμμετέχουν πολίτες που διαμένουν στους δήμους του Μαλιακού (Εχιναίων, Στυλίδας, Λαμίας, Μώλου, Καμένων Βούρλων, Αγίου Κωνσταντίνου) ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές αντιλήψεις ή κοινωνικά και επαγγελματικά συμφέροντα. Πολίτες που επιδιώκουν να συνδιαμορφώσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και που στοχεύουν συνειδητά στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Πολίτες που θα προσφέρουν στο στόχο για τη σωτηρία του Μαλιακού με όρους βιωσιμότητας.

Η Κίνηση δεν έχει καμιά σχέση με κόμματα και παρατάξεις. Επιδιώκει τη συνεργασία με κάθε επιστημονικό, περιβαλλοντικό, αυτοδιοικητκό, κοινωνικό ή πολιτιστικό φορέα που μπορεί να βοηθήσει για την υλοποίηση των σκοπών και των στόχων της. Συντονίζεται δε από Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι από όλα τα παράκτια χωριά της περιοχής και τη Λαμία”

Νομίζουμε η ως τώρα πορεία της Κίνησης είναι σύμφωνη με τις διακηρύξεις μας. Προσπαθήσαμε να υπηρετήσουμε τις αρχές μας και να υλοποιήσουμε σε ένα βαθμό τις προσδοκίες, πάντα με τις δυσκολίες που επιβάλουν οι συγκυρίες και οι ανθρώπινες αδυναμίες

Να αναφέρουμε επιγραμματικά ορισμένες βασικές μας δραστηριότητες τόσο στον τομέα των ανακοινώσεων – παρεμβάσεων, όσο και στους τομείς των ακτιβίστικων ενεργειών και των επισκέψεων:

- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8/4/2009 για την ίδρυση της Κίνησης

- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10/4/2009 για την πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής

- Ανακοίνωση αμέσως μετά με τίτλο « ο Μαλιακός, το σπιτι μας»

- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22/4/2009 για την συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής και κωδικοποίηση των αιτημάτων της Κίνησης

- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14/5/2009 για την ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής μα θέμα τις εκτιμήσεις μας και την συμμετοχή μας σε διάφορες εκδηλώσεις που αφορούν τον Μαλιακό

- 18/5/2009 κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση στον Μαλιακό από τους Στέφανο Σταμέλλο και Χρήστο Πολύμερο

- 20/5/2009 έγινε επεισοδιακή αιφνιδιαστική επίσκεψη στον Βιολογικό της Λαμίας

- 4/6/2009 Συμμετοχή μας στην εκδήλωση των σπουδαστών του ΤΕΙ με συναυλία και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΛΙΑΚΟ»

- 10/6/2009 στηρίξαμε την Ημερίδα που διοργάνωσαν το ΚΠΕ Στυλίδας και οι Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι Στυλίδας και Αχλαδίου

- 13 και 14/6/2009 συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Όμιλος Ενεργών Πολιτών Δυτικής Φθιώτιδας και το ΚΠΕ Υπάτης στον Σπερχειό με πάγκο και μοίρασμα υλικού για τον Μαλιακό

- Στις 16/6/2009 ανοιχτή συνέλευση της Κίνησης στη Λέσχη Σιδηροδρομικών

- Στις 21/6/2009 συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας για την παράνομη λειτουργία των ΧΑΔΑ στην κοίτη του Σπερχειού με συγκέντρωση στη γέφυρα της Σπερχειάδας και γκράφιτι στον βιολογικό της Σπερχειάδας – Μακρακώμης, βγήκε ανακοίνωση με τίτλο «ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟ ΣΠΕΡΧΕΙΟ Τα σκουπίδια και τα λύματα δεν κρύβονται κάτω από το χαλί»

- Στις 24/6/2009 διοργανώσαμε συναυλία για τον Μαλιακό στη Λαμία, στο «ΚΑΡΑΒΙ»

- Στις 8/7/2009 συνάντηση με τον Γ Γ Περιφέρειας κ Σκλιά στον οποίο μεταφέραμε τα αιτήματα της Κίνησης για τον Μαλιακό

- Επισκεφθήκαμε όλους τους δημάρχους της περιοχής του Μαλιακού και τους θέσαμε τις προτάσεις μας και τους προβληματισμούς μας (Λαμία, Σπερχειάδα, Μακρακώμη, Στυλίδα, Μώλο και Καμένα Βούρλα)

- Στις 9/7/2009 Συνέλευση στη Λέσχη Σιδηροδρομικών Λαμίας

- Στις 18/7/2009 ανακοίνωση για τα λύματα στη ΒΙΠΕ με τίτλο «Ένα ακόμα “επεισόδιο” σε βάρος του Μαλιακού αλλά και της αξιοπρέπειάς μας» και στις 31/7/2009 για το ίδιο θέμα με τίτλο «Ξύπνησε η δημόσια διοίκηση!»

- Στις 23/7/2009 επίσκεψη – συνάντηση με τον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ Λοκρίδας κ Καράφλα

- Ανακοίνωση με τίτλο Ο Μαλιακός Κόλπος συνεχίζει να απειλείται!

- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22/10/2009 με τίτλο Μαλιακός: Έργα και όχι μελέτες! Να λάμψει η αλήθεια ΤΩΡΑ! Με αφορμή την ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ για τα βαρέα μέταλλα στον Μαλιακό και την απόκρυψή του εγγράφου από τον δήμαρχο κ Κοτρωνιά

- Στις 27/10/2009 συνέλευση της Κίνησης με εκτιμήσεις και παρεμβάσεις στις τότε εξαγγελίες του Νομάρχη

- Στις 3/11/2009 συνέντευξη τύπου για τις αποφάσεις της Συνέλευσης στο Περίπτερο του Αγίου Λουκά

- Νοέμβριος 2009 ανακοίνωση με τίτλο «Ο Μαλιακός και ο Σπερχειός χρειάζοντα λύσεις ΤΩΡΑ. Η συνεισφορά ΟΛΩΝ μας είναι απαραίτητη».

- 22/12/2009 ανακοίνωση «Ο Μαλιακός και ο Σπερχειός χρειάζονται μέτρα και έργα τώρα. Οι κινήσεις εντυπωσιασμού περισσεύουν»

- 5/1/2010 στείλαμε επιστολές στις υπουργούς κες Μπιρμπίλη και Μπατζελή να μας δεχθούν σε συνάντηση για τα θέματα του Μαλιακού και Σπερχειού (ακόμα να μας απαντήσουν…)

- 21/2/2010 αντίδραση στην επέκταση της ΑΓΚΡΟΙΝΒΕΣΤ με πανό στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και ανακοίνωση με τίτλο «Είναι καιρός να αλλάξουν οι πολιτικές. Ο Μαλιακός δεν αντέχει άλλες υποχωρήσεις!»

- Στις 15/4/2010 επίσκεψη στη Γ Γ Περιφέρειας κα Διαμαντοπούλου στην οποία επιδόσαμε υπόμνημα με τις θέσεις μας για το Μαλιακό

- Στις 8/5/2010 συμμετοχή με ομιλία (Στέφανος Σταμέλλος) στην ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΛΙΑΚΟΥ»

- Ανακοίνωση στις 15/6/2010 με τίτλο «ΟΧΙ, δεν συμμετέχουμε στις κινήσεις εντυπωσιασμού του κ Νομάρχη» με αφορμή την σύσκεψη φορέων που κάλεσε ο κ Χειμάρας

- Ιούνιος 2010 ανακοίνωση με τίτλο «Μαλιακός: Ένα χρόνο μετά την κρίση»

- Στις 24 Ιουνίου 2010 ανακοίνωση με τίτλο «Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έστειλαν για «έλεγχο» τον Νομάρχη Φθιώτιδας στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης» με αφορμή τα πρόστιμα των Επιθεωρητών

- Αρκετές ακόμα καταγγελίες για περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τον Μαλιακό έγιναν από μέλη της Κίνησης στα μέσα ενημέρωσης με κείμενα και φωτογραφίες

- Η συγκέντρωση υπογραφών για τον Μαλιακό στο http://www.gopetition.com/petition/27261.html επίσης συνεχίζεται. Μέχρι στιγμής συγκεντρώθηκαν 1214 υπογραφές. Το συγκεκριμένο είναι αναρτημένο σε αρκετές ιστοσελίδες και blogs πανελλαδικά

- Όλη μας η δράση απεικονίζεται ιντερνετικά στο blog http://maliakos-sos.blogspot.com

Β.

Για την εκτίμηση των εξελίξεων και των μέτρων που έχουν ληφθεί από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες σε σχέση με την προστασία του Μαλιακού, γενική εκτίμηση είναι ότι δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά σε τίποτα, ο ρυπαντές παραμένουν οι ίδιοι

- βιομηχανίες

- ελαιοτριβεία

- Βιολογικοί καθαρισμοί

- αγροτικές καλλιέργειες

- σκουπίδια

- κλπ

Γ.

Προγραμματισμός δραστηριοτήτων της Κίνησης για το επόμενο 3μηνο

- επισκέψεις σε

- Γ Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας

- Γ Γ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

- δημάρχους των Δήμων που έχουν σχέση με Μαλιακό και Σπερχειό

- ακτιβισμός

Μην χαζεύεις την λύση, κοίτα το πρόβλημα!

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Η καθεστωτική προπαγάνδα και τα ΜΜΕ στην χώρα μας δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να διαστρέφουν πολιτικά το πρόβλημα της κρίσης για να σου παρουσιάσουν κάθε φορά μια λύση, που εξυπηρετεί ασφαλώς την συντήρηση του συστήματος που δόμησε η πολιτικο-επιχειρηματική τάξη της χώρας. Η πραγματική μάχη δεν θα έπρεπε να δίνεται στο επίπεδο της λύσης, αλλά πρωτίστως σε εκείνο της κατανόησης του προβλήματος. Η λύση δεν είναι κάτι ουδέτερο και αντικειμενικό, είναι συνάρτηση της προβληματοποίησης μιας κατάστασης: σχέσεων εξουσίας, δηλαδή. Αυτή την αλήθεια αποκρύβει ή/και διασκεδάζει ο δικομματισμός στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως λύση αποκομμένη από την πολιτική υπόθεση που τοποθετεί το πρόβλημα. Ο τρόπος που ρωτάς σε οδηγεί σε συγκεκριμένη μεθοδολογία επίλυσης, ενώ ταυτόχρονα φανερώνει τον πολιτικό σου προσανατολισμό. Ως προς την κρίση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν την ίδια μεθοδολογία, δίνουν όμως διαφορετική βαρύτητα σε επιμέρους παραμέτρους. Διχογνωμούν ως προς τον διπλωματικό χειρισμό και όχι επί της πολιτικής ουσίας. Το πρόβλημα για τη ΝΔ για παράδειγμα, είναι ο κακός διαπραγματευτικός χειρισμός του Γ. Παπανδρέου και όχι η αντίληψη αυτή καθ’ αυτή του προβλήματος.

Ο κ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι η ελληνική κρίση είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης της χρηματαγοράς και έτσι καταλήγει ότι θα πρέπει να κάνει ό,τι θέλει η αγορά για να την ικανοποιήσει, ώστε να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της. Δηλαδή, να φτιάξει ένα κράτος και μια κοινωνία που δεν θα διασφαλίζουν απλώς κέρδη στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, αλλά και την δυνατότητα οι φορείς των κερδών αυτών να ορίζουν το κοινωνικό μοντέλο, το μοντέλο ανάπτυξης και φυσικά το πολιτικό πρόβλημα. Έτσι πολιτική στην Ελλάδα, είναι φυσικό να κάνει το χρηματοπιστωτικό κέντρο και το εβραϊκό λόμπυ, που σε κάθε ευκαιρία προβάλλει την δυνατότητά του να ρυθμίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής προσελήφθησαν δυο ντουζίνες ξένοι σύμβουλοι από τον πρωθυπουργό και στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο κινούνται οι 50-τόσοι εκπρόσωποι του ιδίου λόμπυ που αφίχθησαν μετά βαΐων και κλάδων στην Αθήνα για να στηρίξουν τον άνθρωπο τους, όπως χαρακτηρίζουν τον έλληνα πρωθυπουργό με απόλυτη ειλικρίνεια οι Financial Times. Την ίδια ώρα η προπαγάνδα του καθεστώτος οργιάζει πλάθοντας τον μύθο των κοινών συμφερόντων Ισραήλ-Ελλάδας.



Από την άλλη η ΝΔ ενισχύει αυτόν τον καινούργιο μύθο, μέσου του οποίου επαναπροσεγγίζεται το πρόβλημα της κρίσης, δείχνοντας προς μια συγκεκριμένη μεθοδολογία επίλυσης, που δεν είναι άλλη παρά εκείνη του χρηματοπιστωτικού κέντρου. Η διαφορά είναι ότι ετούτοι δεν θέλουν η λύση να εμφανίζεται ότι επιβάλλεται αυθαίρετα από έξω, αλλά ότι είναι προϊόν διαβούλευσης της ελληνικής ηγεσίας με τους ετέρους μας στην ΕΕ. Θα έλεγε κανείς ότι η διαφορά Παπανδρέου-Σαμαρά βρίσκεται στον βαθμό κυνικότητας στην άρθρωση της μεθοδολογίας αντιμετώπισης του προβλήματος και πουθενά αλλού. Ο μεν πρώτος το θέτει στη βάση της παγκόσμιας διακυβέρνησης υπό το γνωστό λόμπυ φυσικά, ο δε δεύτερος σε εκείνη της ΕΕ, πασπαλισμένο με μπόλικο ρατσισμό. Εάν αμφιβάλετε ως προς το τελευταίο διαβάστε την ανακοίνωση του κόμματος για το μεταναστευτικό, υπογεγραμμένη από εκείνη την κυρία που ο κ. Σαμαράς όρισε ως Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής. Διαβάστε για τη φρίκη μιας ελληνίδας πολιτικού μπροστά στο δράμα μετανάστες να εγκαθίστανται προσωρινώς σε ένα ιστορικό στολίδι της προπολεμικής Αθήνας, το οποίο αποτελεί έργο ενός κορυφαίου Έλληνα αρχιτέκτονα, ο οποίος μάλιστα σπούδασε στο École des Beaux Arts of Paris!! Ανατρίχιασε η κυρία αυτή, πολιτικός της ΝΔ, εκφράζοντας προφανώς και την ανατριχίλα του προέδρου της ΝΔ, πώς κάποιοι μαυριδεροί εργάτες στην χώρα μας, που δεν είναι Έλληνες και που δεν τους προσκάλεσε κανείς να έρθουν, προσβάλλουν με την παρουσία τους τα σύμβολα της αστικής Αθήνας! Αυτοί είναι που ισχυρίζονται ότι είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα! Και είμαι βέβαιος ότι δεν έχουν τσίπα για να ντραπούν, αντιλαμβανόμενοι ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ έκαναν ότι μπορούσαν από το 1990 για να το δημιουργήσουν. Οργίασε ο δικομματισμός στην εκμετάλλευση των μεταναστών από τους μεγάλους και μικρούς νταβάδες και πελάτες τους. Και σήμερα, οι μεν φροντίζουν να εγκλωβιστούν οι άνθρωποι αυτοί στην χώρα, οι δε να ριχτούν ως έρμα στην θάλασσα. Ως σαβούρα αντιμετώπισε ο δικομματισμός τόσα χρόνια τους Έλληνες και ξένους εργαζόμενους, αλλά και τους επιστήμονες και τους υγιείς επιχειρηματίες. Πλέον αγωνίζονται να απαλλαγούν από την σαβούρα όπως-όπως. Αυτό γι’ αυτούς αποτελεί λύση. Αυτό είναι ακριβώς που δείχνει πώς μία χυδαία προβληματοποίηση μιας κατάστασης οδηγεί αναπόφευκτα σε μία ελεεινή λύση.



Η λύση του καθεστώτος είναι η μεγέθυνση της ανισότητας και η φτωχοποίηση των δύο τρίτων της κοινωνίας. Η λύση των δύο τρίτων της κοινωνίας θα έπρεπε να είναι η εγκατάλειψη της πολιτικής σαβούρας, που με την μορφή του δικομματισμού κυβέρνησε μετά την κατάρρευση της χούντας. Αυτή η πραγματική «σαβούρα» για την ελληνική κοινωνία, χρέωσε τον κάθε Έλληνα με τριάντα χιλιάδες ευρώ και τώρα του ζητάει και νέες θυσίες για να ξεπληρώσει το χρέος που αυτοί δημιούργησαν. Φέρανε την τρόικα για να τους σώσει και εμφανιζόμενοι ως αγαθοί και πατριώτες, ζητούν δήθεν από την κοινωνία των πολιτών προτάσεις για να έχουν αύριο χρήματα να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Και αντί η κοινωνία να εξοργιστεί και μόνο που τολμούν και θέτουν το δίλημμα εγκατάλειψη της λαϊκής κυριαρχίας ή στάση πληρωμών στο εσωτερικό, πράγμα που καμιά άλλη κυβέρνηση στην ΕΕ δεν έχει θέσει, τους ανεχόμαστε ακόμη.



Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα της κρίσης. Είναι η κατεστημένη μορφή της πολιτικο-επιχειρηματικής τάξης που διαμόρφωσε τις συνθήκες διαφθοράς και διαπλοκής στην ελληνική κοινωνία πάνω στην βάση ενός πελατειακού κράτους. Η κρίση είναι αποκλειστικά και μόνον δικό τους προϊόν, που διαχειρίζονται, όπως είναι πλέον ολοφάνερο, με τις οδηγίες του εβραϊκού λόμπυ. Ο γράφων εκτιμά και σέβεται τον εβραϊκό λαό και συνδέεται με στενή φιλία με πολλούς Εβραίους στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Ας μην γίνει λοιπόν, για άλλη μια φορά, παρεξήγηση εξαιτίας της ρατσιστικής κουλτούρας που συντηρείται από πολλές πλευρές στην χώρα μας. Το εβραϊκό λόμπυ που μανουβράρει πλέον ανοιχτά το καθεστώς στην Ελλάδα, δεν εκφράζει το εβραϊκό έθνος, ούτε οπωσδήποτε τα συμφέροντα του Ισραήλ και της κοινωνίας του. Είναι οι εκφραστές του σύγχρονου μεσαίωνα, υπό την ηγεσία αυτών που αποφάσισαν βίαια να επιβάλλουν το τέλος της ιστορίας στο όνομα του «έξυπνου χρήματος» και της «σύγκρουσης των πολιτισμών». Καμία λύση δεν πρόκειται να δώσει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ, που θα παραγνωρίζει τα συμφέροντα αυτών των ανθρώπων. Η πεισματική άρνηση του κ. Παπανδρέου να επαναδιαπραγματευτεί η χώρα το δημόσιο χρέος της και η σχετική πρακτική που ακολουθεί, αλλά και ο παραπλανητικός λόγος της ΝΔ, που σε καμιά περίπτωση δεν έθεσε το ζήτημα της αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο άρνησης της τοκογλυφικής χρέωσης της χώρας, φανερώνουν την ποιότητα και τις εξαρτήσεις του δικομματισμού και της ταύτισής τους στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων που προκάλεσαν την κρίση στην χώρα, πετώντας την έξω από τις χρηματαγορές.



Και οι δύο εργάζονται υπέρ των συμφερόντων που αναμφισβήτητα έθιξαν τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και το όποιο εθνικό συμφέρον της χώρας. Εάν υπάρχει Έλληνας πολίτης ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται ότι η λύση που αναζητούν οι δύο πόλοι του δικομματισμού, έρχεται να ικανοποιήσει την συγκεκριμένη προβληματοποίηση της ανάγκης όπως την αρθρώνουν οι ίδιες οι αγορές, προφανώς είναι ανίκανος να καταλάβει κάτι περισσότερο από αυτό που τον «προμηθεύει» η προπαγάνδα.



Η λύση στο πρόβλημα της κρίσης δεν μπορεί να είναι άλλη από την απαλλαγή από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα. Αλλά, άντε και απαλλαγήκαμε, ποιος θα κυβερνήσει; Και ποιος θα φέρει λεφτά στην χώρα, ο Κανένας; Αυτό το παιδαριώδες ερώτημα βλέπω να απασχολεί τα ΜΜΕ. Ο Κανένας, φίλε αναγνώστη, ορίζεται ως Κανένας από αυτούς που απέκλεισαν την κοινωνία από τα κέντρα των αποφάσεων και από τους φορείς διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Άσε που τα λεφτά δεν έρχονται στην χώρα, αλλά παράγονται στην χώρα. Οι Κάποιοι σήμερα θεωρούνται ότι απειλούνται από τον Κανένα που δεν είναι άλλος από τον άνεργο, τον προλεταριοποιούμενο εργαζόμενο, τις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά που τοποθετούνται μαζικά στο κοινωνικό περιθώριο. Αυτός ο Κανένας θα γίνει κάποιος εάν οργανωθεί πολιτικά και με την μορφή ενός κινήματος απομακρύνει τους Κάποιους από την εξουσία. Και τι μπορούσε να κάνει την εξουσία ο Κανένας, αφού είναι τίποτα, αναρωτιέται η συμπλεγματική αναπαράσταση του Κάποιου. Υπάρχει σήμερα άλλο σύστημα εκτός από τον καπιταλισμό, ή μήπως θα μπορούσε να προτείνει κανείς κάποιο άλλο, αναρωτιέται δήθεν αθώα. Φταίει ο καπιταλισμός που η χώρα έφτασε σε αυτό το χάλι, ή αυτοί που τον διαχειρίστηκαν όπως τον διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα, είναι όμως το ουσιαστικό ερώτημα.

Πάψτε να μπερδεύεστε. Ποτέ λύση δεν αποτέλεσε το πρόβλημα. Αν θέλουμε λύση, ας την αναζητήσουμε στο μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας που είναι το πολιτικό σύστημα και η συγκεκριμένη διάρθρωσή του. Από εκεί πηγάζουν όλα τα επιμέρους προβλήματα. Αυτό είναι ακριβώς που πρέπει να αντιμετωπίσει σήμερα η κοινωνία και όποιες πολιτικές δυνάμεις θεωρούν ότι μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν από τις ορίζουσες του καθεστώτος. Όσο για την λύση στο πρόβλημα του δανεισμού, νομίζω ότι είναι φαιδρό μόνο που το συζητάμε. Το πρόβλημα αυτό προκλήθηκε από το ίδιο το καθεστώς και το χρηματοπιστωτικό λόμπυ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και των μεν και των δε. Ένας λογιστικός έλεγχος στο δημόσιο χρέος και μια απόφαση στοχευόμενης απομείωσης του στο 70%, θα ξανάβαζε τη χώρα στο παιχνίδι, αντί να σύρεται πίσω από την όποια συμφωνία μεταξύ του χρηματοπιστωτικού κέντρου και των Γερμανών. Ο Κανένας δεν έχει να χάσει τίποτε από την υπεράσπιση των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας στις αγορές και στην ΕΕ. Αντίθετα ο Κάποιος έχει να ζημιωθεί. Δεν πρόκειται να χάσει ασφαλώς αυτά που έχει ενθυλακώσει, αλλά θα χάσει την δυνατότητα να κερδοσκοπεί ελεεινά εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων στο μέλλον. Αυτό φοβάται το καθεστώς και έχει αφεθεί στα χέρια του εβραϊκού λόμπυ για να του βρει λύση και να ευδοκιμήσουν όπως μέχρι τώρα από κοινού.
 
Από.....activistis

Αν αύριο γίνει η Αθήνα Κάιρο;

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com


Γράφει ο Χάρρυ Κλύνν


Εάν αύριο βγει ο κόσμος στους δρόμους (αυτή θα είναι και η τελευταία φάση του δράματος) και μετακομίσει το Κάιρο στην Αθήνα, τι θα κάνει ο “νεραϊδοχτυπημένος” και ο “θίασος των παράξενων;” Τι θα κάνουν οι 156 γυμνοσάλιαγκες που παριστάνουν τους βουλευτές και τα θα κάνουν τα εξαπτέρυγα των προθύμων “Μπακογιάννη-Μητσοτάκη-Κούβελα” και”Καρατζαφέρης;” Δώστε τις δικές σας απαντήσεις…

Το σχέδιο διαφυγής είναι οργανωμένο και καλοσχεδιασμένο, αυτό εννοούσε ο ΓΑΠ όταν έλεγε έχουμε σχέδιο. Και «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» έχει μεριμνήσει η Goldman Sachs… Τα ελικόπτερα θα ξεκινήσουν από την ταράτσα του Υπουργείου Εσωτερικών… Επιβάτες ο γνωστός προσωπικός κύκλος του ΓΑΠ… Μπαμπούκης, Αντρίκος, Νίκος, Παπακωνσταντίνουμ, Μπιρμπίλη, Βάρτζελη κλπ Τους άλλους άστους να φάνε το ξύλο… Καλό το σχέδιο, αλλά έχει ένα βασικό ελάττωμα … Τα ελικόπτερα δεν πετάνε μόνα τους!!! Όσο για το ντουέτο των προθύμων, αγνοούνται τα ίχνη τους…

Citypress-gr.blog

Siemens: Εγκλημα διαρκείας χωρίς ενόχους και τιμωρία

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com

Πώς η εξεταστική επιτροπή «ξέχασε» να προχωρήσει στη διερεύνηση στοιχείων που αφορούσαν τις σχέσεις πρώην πρωθυπουργών και άλλων πολιτικών με το καρτέλ της Siemens και της Ιντρακόμ


Της Αριστέας Μπουγάτσου

Σε διοικητικό ζήτημα υποβαθμίστηκε από την κυβέρνηση το μεγάλο οικονομικοπολιτικό σκάνδαλο των δωροδοκιών της Siemens, την επόμενη κιόλας μέρα μετά την κατάθεση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Η «λύση του Μονάχου», με την οποία η Siemens έκλεισε το παγκόσμιο μέτωπό της σε πολλές χώρες, ως «γιατρικό» είχε τα πρόστιμα που πλήρωσε σε ΗΠΑ και αλλού για τις πρακτικές των μαύρων ταμείων. Παρόμοια είναι και η «λύση της Αθήνας», όπου, μετά το «πόρισμα» που περιγράφει όλα όσα γνωρίζει ήδη η κοινή γνώμη, τώρα φοβερίζουν τη Siemens με πρόστιμα, με....

speaker τον πρωθυπουργό και νομικό συμβουλάτορα τον υπουργό Επικρατείας.

Το πολυσέλιδο πόρισμα δεν γράφει ούτε για κάποιους υπουργούς που πλούτισαν, ούτε για τα κόμματα εξουσίας που καταβρόχθισαν τα μαύρα της Siemens, ούτε για το απύθμενο θράσος των τζαμπατζήδων πολιτικών που από τη μια προωθούσαν υπερτιμημένες συμβάσεις με τη Siemens και από την άλλη έκαναν εκπτωτικό ή συνήθως δωρεάν shopping συσκευών, υπολογιστών κ.ά.

Η Siemens έκανε πλιάτσικο στο Δημόσιο και οι πολιτικοί είτε ενέδιδαν, είτε τα έπαιρναν, είτε σιωπούσαν. Τώρα δικομματικά και με αστερίσκους στο πόρισμα προσπάθησαν να «υπερασπιστούν» τα ξοφλημένα κομματικά μαγαζιά, παραθέτοντας ένα αρχείο έργων, πράξεων, παραλείψεων και όχι τους δρόμους της μίζας. Και κυρίως τους αποδέκτες της.

Με στρογγυλεμένα τα γεγονότα, δίχως την απαιτούμενη κρίση επί όσων έγιναν, η Εξεταστική λείανε κατά το δοκούν αιχμές ακόμα και στις περιγραφές των πραγματικών περιστατικών γύρω από συμβάσεις και έργα-σταθμούς.

Ενωπιόν της ειπώθηκαν ψέματα, όμως προστατεύθηκαν πολιτικοί με υπέρμετρη αβρότητα, επιχειρηματίες τη σκαπούλαραν και το κομματικό χρήμα ακόμα αναζητείται.

*Είναι άξιον απορίας πώς μετά τη «γείωση» του πορίσματος, εν μέσω διαφόρων λομπιστών που πάσχιζαν να «προστατεύσουν» τους δικούς τους, διά στόματος πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να εφαρμόσει την προβλεπόμενη ποινή εις βάρος της Siemens για παραβίαση των αρχών διαφάνειας. Πρόκειται για το αυτονόητο που έγινε το 2007 στη Γερμανία και αφορά διοικητικό μέτρο.

*Είναι προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας, επίσης, ο πρωθυπουργός να ανακοινώνει πως ζήτησε και από τον αρμόδιο υπουργό Ανταγωνιστικότητας η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ερευνήσει αν η Siemens παραβίασε κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού!

Μα τους κανόνες του ανταγωνισμού στις προμήθειες του ΟΤΕ, και όχι μόνο, τους κατήργησε πρώτο το ΠΑΣΟΚ, αφού κατήργησε τους ίδιους τους διαγωνισμούς. Τους αντικατέστησε με αναθέσεις. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1986 το ΚΥΣΥΜ αποφάσισε ότι την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ θα κάνουν δύο εταιρείες, η Siemens και η Intracom με τις τεχνολογίες EWSD και ΑΧΕ-10. Για ποιον ανταγωνισμό, λοιπόν, πρέπει να ψάξει η επιτροπή του κυρίου Χρυσοχοΐδη, όταν τέτοιος δεν υφίσταται εδώ και 25 χρόνια; Μήπως τώρα συγκινήθηκαν και θέλουν να βρουν τον ορισμό του καρτέλ μέσα από τις πολυετείς πρακτικές της Siemens και της Intracom;

Και μάλιστα για να εξαλειφθεί κάθε ενδεχόμενο εισόδου τρίτου στον ΟΤΕ κ.ά., με νομοθετική της πρωτοβουλία η κυβέρνηση Σημίτη έδωσε σάρκα και οστά στις προγραμματικές απευθείας αναθέσεις με νόμο που ψήφισε και η Ν.Δ.

Πρόκειται για το Ν.2446 που ψηφίσθηκε στις 19/12/1996, με το επίμαχο άρθρο 16 να έχει κρυφτεί πίσω από τον τίτλο του νομοσχεδίου για τα τουριστικά λεωφορεία. Ούτε για αυτό το νόμο είχε κουράγιο το πόρισμα των ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. να κάνει κριτική. Παρέμεινε στην καταγραφή... αν και ήταν η μήτρα των μιζών που δεν βρέθηκαν. Απλώς διοχετεύτηκαν, κυκλοφόρησαν, αφού βάρυναν τους αγοραστές. Δηλαδή τους φορολογούμενους.

*Ο επιτηρητής των εργασιών της Εξεταστικής για τη Siemens και ο ορισθείς ως συντονιστής για τις αστικές αποζημιώσεις που θα εγερθούν εις βάρος της γερμανικής εταιρείας, Χάρης Παμπούκης, βρέθηκε στο απυρόβλητο της Επιτροπής. Δεν εκλήθη απ' αυτή για να διευκρινίσει το ρόλο του, ούτε σε σχέση με τα όσα αναγράφονται στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου για επαφές από το 2004 και μετά, ούτε για να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς έκανε στην Telepassport, μια εταιρεία στην οποία έχει εισρεύσει μαύρο χρήμα από τη Siemens μέσω Η. Γεωργίου και στο μετοχολόγιο της οποίας συγκατοίκησαν πολιτικά πρόσωπα αλλά και πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

Οταν η «Ε» στις 30/1/2010 είχε αποκαλύψει τις καταγραφείσεις επαφές Παμπούκη-Χριστοφοράκου, ο υπουργός δήλωνε: «Ουδέποτε είχα επαγγελματικές, φιλικές ή έστω κοινωνικές σχέσεις με τον κ. Χριστοφοράκο και τη Siemens». Φίλοι του δε, προκλητικά έλεγαν ότι ο Χριστοφοράκος έγραφε ό,τι ήθελε. Ελα όμως που ο κ. Παμπούκης δεν μπορεί πια να ισχυρίζεται τα ίδια.

Στη δικογραφία υπάρχουν τηλεγραφήματά του με ύφος οικειότητας προς τον Μ. Χριστοφοράκο για την ονομαστική του εορτή (8-11) τουλάχιστον για 2 χρόνια (2005-2006). «Μιχάλη, σου εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία» Χάρης Παμπούκης, γράφει στο ένα. Και στο άλλο «Χρόνια πολλά για την ονομαστική σου Γιορτή» γράφει στον Χριστοφοράκο ο Χάρης Παμπούκης στις 8/11/2006. Δηλαδή την ημέρα που η Εισαγγελία του Μονάχου άρχισε τις προφυλακίσεις του Ζίκατσεκ, του Κουτσενρόιτερ και των άλλων παιδιών... των μιζών.

*Η Εξεταστική δεν τόλμησε να ρωτήσει τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για ποιο πράγμα ευχαριστούσε μετά τις εκλογές του 2004 τον Μ. Χριστοφοράκο με επιστολή του, ούτε φυσικά να καλέσει τον Κ. Σημίτη να απαντήσει στα καρφιά του Θ. Τσουκάτου που ισχυρίστηκε ότι και άλλοι εταιρείες και άλλες επιχειρηματίες έδιναν παράνομες χορηγίες στο ΠΑΣΟΚ αλλά και σε άλλα κόμματα, την ίδια περίοδο.

*Η Επιτροπή δεν άκουσε ούτε αξιολόγησε το cd στο οποίο ο Χριστοφοράκος εξομολογείται στους δικηγόρους του ότι για τις χορηγίες προς το ΠΑΣΟΚ συνομιλούσε με τον εκλιπόντα Θ. Καρατζά (ήταν συνέταιροι και στην τηλεβιομηχανική και στην ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ όπου η Εθνική ήταν μέτοχος), ενώ με τον αδικοχαμένο Ι. Βαρθολομαίο συναντάτο για τον ίδιο λόγο σε σουίτα κεντρικού ξενοδοχείου.

Δεν κάλεσε τον Λ. Ζαγορίτη και τον Ρ. Σπυρόπουλο να εξηγήσουν γιατί τηλεφωνούσαν πριν απ' τις εκλογές του 2007 στον Χριστοφοράκο, ενώ ανέχθηκε τον Κ. Γείτονα να υποστηρίζει πως δεν γνωρίζει το τηλέφωνο που ήταν γραμμένο στο καρνέ του Mister Siemens δίπλα στο όνομά του. Κι όμως, είναι το τηλέφωνο του πολιτικού του γραφείου...

*Σε ό,τι αφορά στην οικογένεια Μητσοτάκη που καταλαμβάνει μέγα μέρος του αρχείου Siemens, η Επιτροπή αρκέστηκε στη θεωρία περί καφετιέρας της Ντόρας Μπακογιάννη, όταν βγάζουν μάτι ακόμα και τιμολόγια κατασκευαστικών εταιρειών που στέλνονται από την Αραβαντινού στον Χριστοφοράκο για να διευκολυνθεί η ΔΙΕΚΑΤ...

* Τελικά μη καλώντας τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ., κυρίως έμεινε αναπάντητο το ερώτημα για το ρόλο που διαδραμάτιζε ο Κ. Μητσοτάκης σε σχέση με τη Siemens, καθώς οι επαφές του αποδεδειγμένα ήταν με την κορυφή της πολυεθνικής και μάλιστα διαχρονικά.

*Η Επιτροπή δεν τολμούσε με ευκολία να πει το όνομα Κόκκαλης και Intracom, παρά το ότι είναι παγκοίνως γνωστό ότι το καρτέλ Siemens-Intracom, δρούσε από κοινού και πολλές φορές χρησιμοποιούσε και τους ίδιους μιζαδόρους. Το δίδυμο πλήρωνε και τους ίδιους χειριστές υποθέσεων, γιατί όχι, είχε και συντονισμένο μαύρο ταμείο όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις.

Ο Π. Καρακώστας χειραγωγούσε τους κοστολογικούς ελέγχους στον ΟΤΕ και πληρωνόταν και από τους δύο. Αυτό αποδείχθηκε. Ανώτατα στελέχη της Intracom με εταιρείες τους εμπλέκονται με τις μαύρες πληρωμές τη Siemens για τις προμήθειες στην Romtelecom κ.α. Ομως η Εξεταστική σιώπησε. Ξεπέρασε ακόμη και την πρόκληση του Σ. Κόκκαλη, που τον περασμένο Σεπτέμβριο είπε ενώπιον Εξεταστικής ότι ουδέποτε δωροδόκησε κανέναν. Μα, τι ψέμα!

*Τότε τι είναι τα 270.000 μάρκα που έχουν φύγει από τον λογαριασμό του 0709-60-011-025 στην Handelsbank με προορισμό τον λογαριασμό 38612840 στο όνομα Τόμπρας στην Barclays Bank, στο υποκατάστημα της Leadenhall στο Λονδίνο;

Η πληρωμή αυτή έγινε στις 10/9/86 και στις 18/9/86 το ΚΥΣΥΜ άνοιγε το δρόμο της Intracom και της Siemens για τη μεγάλη μπάζα τους στον ΟΤΕ.

Τυχαίο; Δεν νομίζω.

*Δεν είναι άραγε δωροδοκίες υπαλλήλων του ΟΤΕ (Σ. Ριζά και Ν. Χατζάκη) συγκεκριμένες εκταμιεύσεις από τους λογαριασμούς του Σ. Κόκκαλη, γιατί επανήλθε παραγραφή τους; Ασφαλώς και είναι, σύμφωνα με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που αποφάνθηκε να μη γίνει κατηγορία εις βάρος των πιο πάνω υπαλλήλων του ΟΤΕ για δωροληψία και εις βάρος του Σ. Κόκκαλη για δωροδοκία λόγω πενταετούς παραγραφής που είχε επέλθει.

Αγνοούσε η Εξεταστική αυτό το βούλευμα (1820/1998); Ή μήπως η ελαφρότητα αποδίδεται από το ερώτημα βουλευτού, ο οποίος ζήτησε και τα διαπιστευτήρια από τον Σ. Κόκκαλη με τον εξής τρόπο: «Εχετε την εντύπωση ότι μπορείτε να μας αποδώσετε κανένα βραβείο σκασμού ή σιωπής;»

Πολλά θα μπορούσαν να γραφούν για την Εξεταστική, το έργο της, τις γκρίζες ζώνες, τις αποσιωπήσεις, τη συγκάλυψη και την κατάληξη... να μιλούν πλέον για διοικητικά πρόστιμα εις βάρος της Siemens. Θέλουν να πιστέψουμε πως μόνο ο Μαντέλης τα πήρε; Και αυτό όμως δεν το βρήκε η Επιτροπή. Ηταν γνωστό και δημοσιευμένο από το 2008. Στο φύλλο της 18ης Ιουνίου 2008 της «Ε» θα το βρείτε.
 
Από....citypress

Αντώνης Σαμαράς : "Το μνημόνιο πρέπει να αλλάξει"

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com

Αποκλειστική συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά
στην σημερινή εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "σέντρα"

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com