Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Είμαστε εδώ, παρακολουθούμε και καταγράφουμε τις ανησυχίες σας και τις ανησυχίες μας

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Επιτρέψτε μας μετά από τόσα χρόνια μαζί, να κάνουμε μια κατάθεση από καρδιάς!



Πριν από 3 και κάτι χρόνια, τέτοια εποχή περίπου, μια παρέα φίλων, διαπιστώσαμε ένα κενό στην τοπική -κυρίως- ενημέρωση και θελήσαμε να “τρουπώσουμε” μέσα από το διαδίκτυο και να σας πούμε όσα δεν σας έλεγαν τα θεσμικά ΜΜΕ

Τα θεσμικά ΜΜΕ και η “εξουσία” -φιλαράκια, πάντα μαζί, “κώλος και βρακί” θα λέγαμε- θορυβήθηκαν, όταν είδαν την αποδοχή που είχαμε στο κοινό, άρχισαν να μας διαβάλουν, να μας απειλούν και να μας “τρέχουν” άλλοτε με εκβιαστικά email, άλλοτε απειλώντας εμάς και τις οικογένειές μας και άλλοτε καταθέτοντας μηνύσεις. Η διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο τότε και τώρα,

Τίποτα δεν άλλαξε.

Τοπικά ΜΜΕ, ραδιόφωνα, τηλεόραση και εφημερίδες “χωμένα μέχρι τα μπούνια” στη διαπλοκή. Αλλάζουν στρατόπεδα, ανάλογα με τους ποιος τους τα “στάζει”. Δεν υποστηρίζουν κόμματα και ιδεολογίες. Θεός τους το χρήμα.

Οι τυπογράφοι γίνανε συγκροτηματάρχες, οι υπάλληλοι εκδότες, οι γυμναστές γενικοί διευθυντές, οι παρκαδόροι ελέγχουν την ενημέρωση, οι οικοδόμοι και οι εργολάβοι θεσμικά ΜΜΕ και ότι άλλο θέλετε για να μην τους ξεφύγει τίποτα.

“Όμορφος κόσμος…”

Δυστυχώς η ενημέρωση στη Φθιώτιδα, όπως ίσως και παντού, είναι στα χέρια αδίστακτων ανθρώπων που κατευθύνουν αναγνώστες και ραδιοτηλεοπτικό κοινό εκεί που τους “βολεύει”, εκεί που θέλουν. Δεν μπορείς, αν δεν είσαι ενημερωμένος, να πάρεις “μυρωδιά”.

"Σε πουλάνε και σ’ αγοράζουν παιδάκι μ’", όπως συνήθιζε να λέει κι’ η μάνα μου.

Εμάς μας κυνήγησαν…

Ξέρετε γιατί; Προφανώς…

Δεν ήταν η ανωνυμία που τους πείραξε κι’ ας το έκαναν σημαία τους αυτό. Το πρόβλημά τους ήταν ότι δεν μας ήξεραν. Το πρόβλημά τους ήταν ότι δεν μπορούσαν να μας πλησιάσουν. Το πρόβλημά τους ήταν ότι δεν μπορούσαν να μας “αγοράσουν”. Δεν μπορούσαν να μας κάνουν δικούς τους. Είμασταν και παραμείναμε άγνωστοι, άρα μη ελεγχόμενοι.

Έπρεπε να μας …αποβάλλουν. Πώς;

Κυνηγώντας!!!

Μόνο αυτό το όπλο είχαν και μαζί με τα θεσμικά ΜΜΕ έγραφαν ακόμα και στα σχόλια, κάτω από τις αναρτήσεις, υβριστικά κείμενα ακόμη και για τον εαυτό τους και μετά το τύπωναν και πήγαιναν μ’ ένα χαρτί Α4, φωτοτυπικού να μας κάνουν μήνυση για σχόλια που αυτοί οι ίδιοι έγραψαν.

Παράδειγμα, ο Πούλος, δήμαρχος Πελασγίας (προ Καλλικράτη). Μας έκανε μήνυση για σχόλια (τα οποία μόλις τα διαβάζαμε τα σβήναμε γιατί πράγματι ήταν προσβλητικά), τα οποία γράφονταν μέσα από τα γραφεία του ίδιου του του δημαρχείου. Πότε τα τύπωσαν και πήγαν να κάνουν μήνυση, μόνο ο Πούλος το ξέρει.

Έφερε ειδικούς κομπιουτεράδες, οι οποίοι διαπίστωσαν μετά από έλεγχο των ΙΡ στους υπολογιστές του δήμου, ότι οι ίδιοι, οι υπάλληλοι του δικού του δήμου έγραφαν τα σχόλια. Του το είπαν αλλά αυτός δεν απέσυρε τη μήνυση παρ’ όλο που γνώριζε και γνωρίζει ότι εμείς δεν γράψαμε τίποτα εναντίον του.

Έτσι του είπε ένας ραδιοφωνατζής. “…μην τους αφήσεις σε χλωρό κλαρί. Πήγαινέ τα μέσα τα κωλόπαιδα”…

Ο ίδιος ραδιοφωνατζής, που πήγαινε κάθε χρόνο διακοπές με το τον "ανώτατο άρχοντα της Φθιώτιδας", του είχε "ψήσει το ψάρι στα χείλη" να μας βομβαρδίσει με μηνύσεις κάτι που τελικά δεν έγινε αφού η νομική του υπηρεσία δεν έβλεπε τίποτα το επιλήψιμο. Το πρόβλημα το είχε μόνο ο "αδέσμευτος ραδιοφονιάς" που έχανε όπως νόμιζε τους πελάτες του, συγγνώμη τους ακροατές του.

Υπάρχουν κι’ άλλα παραδείγματα αλλά δεν θα θέλαμε ν’ αναφερθούμε τώρα, ίσως να μην αναφερθούμε και ποτέ, αλλά αν χρειαστεί θα επανέλθουμε…

Τρία ολόκληρα χρόνια, για κάποιους από εμάς, την ομάδα του Lamia News, μια ζωή σχεδόν, με πολλά ξενύχτια, με οικογενειακά καυγαδάκια για το ανεξέλεγκτο ωράριο, με συναδέλφους και φίλους που μας έβριζαν ή μας επαινούσαν, χωρίς να ξέρουν ότι εμείς είμασταν πίσω από το Lamia News, περάσαμε και είδαμε πολλά.

Άλλοι από εμάς επαγγελματίες, άλλοι εργαζόμενοι, άλλοι στο δημόσιο, ισχυρή και δυνατή ομάδα. Είχαμε “χώσει” τα πλοκάμια μας παντού μα συνάμα είχαμε και πολλές αγωνίες για το μέλλον μας. Μη μας πάρουν είδηση… Φοβόμασταν για το μέλλον μας. Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την αλήθεια. Δυστυχώς "άσυλο" έχουν μόνο οι βουλευτές και οι συνδικαλιστές. Εμείς δεν είμασταν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Δεν είχαμε άλλους πόρους για να επιβιώσουμε παρά μόνο τη δουλειά μας.

Πως θα επιβιώναμε!

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, όταν κάποιος από εμάς βρέθηκε, κάποτε, κοντά στο νομάρχη, τον Θανάση Χειμάρα, τότε με τις απανωτές συσκέψεις με τον Μαλιακό, γυρίζει ο Χειμάρας και λέει σε κάποιον από τους “ειδικούς” για τις μετρήσεις, να μην αναφέρει τίποτα προς το παρόν για την αιτία, ν’ αφήσει να καταλαγιάσει πρώτα λιγάκι το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια, “…δεν μπορεί να ψοφάνε συνέχεια!” και μετά, σε επόμενη σύσκεψη που θα διοργανώσει, που θα ήταν, όπως του είπαν ή πίστευε, καλύτερα τα πράγματα, μαζί με τα μέτρα που θα έπαιρνε θ’ αναφερθεί και στη chatonella (τότε δεν ξέραμε ακόμη τι είναι).

Να καταλάβετε, ότι ο “ειδικός” που τον πλήρωνε η νομαρχία για ελέγχους, ήταν τόσο “ειδικός” που ούτε οι ψαράδες της Στυλίδας δεν τον ήθελαν, γιατί κάποτε είχαν πάρει δείγματα νερού από τον Μαλιακό, από το ίδιο ακριβώς σημείο και την ίδια ώρα και ο “ειδικός” έβγαλε διαφορετικά αποτελέσματα. Κι’ αυτό το ήξερε ο Χειμάρας -του το είχαν πει οι ψαράδες- αλλά συνέχιζε να τον πληρώνει μέχρι πρόσφατα.

Τώρα αν θα τον πληρώνει κι’ ο Περγαντάς δεν το ξέρουμε...

Λέγαμε λοιπόν για τα 3 χρόνια παρουσίας μας. Ωραία χρόνια, καλά περνούσαμε. Ωραία παρέα. Μαζί στα βουνά το χειμώνα, μαζί και στις παραλίες το καλοκαίρι. Δεθήκαμε, αξέχαστα Σαββατοκύριακα. Για να καταλάβετε το “δέσιμο” μεταξύ μας, κάποτε, μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο, ξεσκεπάσαμε και σκεπάσαμε με κεραμίδια ένα ολόκληρο σπίτι -ενός από την παρέα- χωρίς κανένας μας να γνωρίζει από τη δουλειά -το σπίτι υπάρχει ακόμη, δεν έχει πέσει αλλά ούτε τα κεραμίδια τα πήρε ο αέρας-.

Η αμοιβή μας; Τι τζάμπα θα δουλεύαμε;

Ένα ολόκληρο κατσίκι γάλακτος και αμέτρητο κρασί και τσίπουρο, κάπου σ’ ένα χωριουδάκι της Ευρυτανίας, μέσα στα έλατα...

Σιγά-σιγά η παρέα χάλασε. Κάτι κάποιες μεταθέσεις, κάτι οι δουλειές που δεν πήγαιναν καλά, κάποιοι άλλαξαν τόπο, κάποιος και χώρα -γεια σου Jonny- μας ανάγκασαν να βρισκόμαστε όλο και πιο αραιά. Πάψαμε να συζητάμε τα θέματα, πάψαμε να τα ψάχνουμε, χαθήκαμε. Άλλος εδώ κι’ άλλος εκεί…

Τώρα τα Χριστούγεννα, ξανασμίξαμε, περάσαμε όμορφα, είπαμε πολλά και αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε πλέον να συντηρήσουμε το μπλογκ και ότι έπρεπε να το πούμε αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τους εαυτούς μας αλλά και στους αναγνώστες.

Ο κλήρος έπεσε σε μένα, σ’ έναν από τους δυο που απομείναμε να συντηρούμε το μπλογκ, εδώ και αρκετό καιρό.

Δεν μας πήγαινε όμως να “κατεβάσουμε ρολά”!!!

Τρία χρόνια. περισσότερες από δυο εκατομμύρια επισκέψεις. Είκοσι χιλιάδες και βάλε αναρτήσεις. Δέκα πέντε χιλιάδες δικά σας σχόλια.

Τι να σβήσουμε;

Τι να κλείσουμε;

Ξανασκεφτήκαμε τα νούμερα και τρομάξαμε.

Ανατρέξαμε στις αναρτήσεις των τριών αυτών χρόνων και διαπιστώσαμε ότι είχαμε στα χέρια μας έναν “ανεκτίμητο” (όπως πιστεύουμε) θησαυρό. Είχαμε τρία χρόνια από τη ζωή μιας πόλης, ενός νομού.

Είχαμε καταγράψει, άθελά μας, μια εποχή, ένα κομμάτι από τις ζωές μας και τις ζωές σας. Κάποιες από τις αναρτήσεις ήταν κομμάτι της πόλης, κάποιες ήταν λάθη μας και κάποιες εντελώς αδιάφορες. Θα τις αφήσουμε στην κρίση σας.

Όχι δεν θα τις διαγράψουμε. Θα τις αφήσουμε να τις αξιολογήσει ο χρόνος. Μια αναδρομή ίσως κι’ από εσάς σε παλιότερες αναρτήσεις μας θα σας έκανε να καταλάβετε καλύτερα γιατί πιστεύουμε ότι έχουν ιδιαίτερη αξία.

Έτσι λοιπόν, φτάσαμε εδώ. Τότε, αυτό που κάναμε το μπλογκ, ήταν πρωτοπορία για τη Λαμία. Τώρα δεν βλέπουμε το λόγο της ύπαρξής μας.

Οι “επαγγελματίες”, τα θεσμικά ΜΜΕ, οι πολιτικοί, κατέλαβαν κι’ αυτό το χώρο. Δεν τους έφταναν τα δικά τους μέσα, έφτασαν και στο διαδίκτυο για να “μολύνουν” κι’ αυτό το χώρο με τις διαπλοκές τους.

Κάποιοι απ’ αυτούς, πέρα από το επίσημο site τους, έφτιαξαν ακόμη και μπλογκ για να επηρεάζουν την κοινή γνώμη.

Τρελάθηκε η “εξουσία”. Κρύο, ζέστη τους πάνε -όχι, το άλλο που σκέφτεστε και που πάει με την περίπτωση, δεν γράφεται-, “σκωτζέζικο ντους” τους κάνουν, μ’ άλλα λόγια. Στο επίσημο site τους, τους επαινούν και στα μπλογκς τους, τους θάβουν…

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, θάψαμε κι’ εμείς τα όνειρά μας -ναι έτσι το βλέπαμε κι’ έτσι θα το θέλαμε, το αν το πετύχαμε, είναι στην κρίση σας- και είπαμε να μείνουμε σε κάποια γωνίτσα, μέχρι να ξεκαθαρίσει λίγο η κατάσταση.

Να μη μείνουμε όμως θεατές, να είμαστε εδώ, να παρακολουθούμε τα γεγονότα, να σας ενημερώνουμε για όσα δεν μπορείτε να διαβάσετε αλλού και που καθιερώσαμε εμείς και πολλοί μας αντέγραψαν (και καλά έκαναν) και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό αφού τους καλούς αντιγράφουν και να είμαστε έτοιμοι να “τσακωθούμε” ξανά με όσους υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και τη νοημοσύνη σας.

Δεν θα χαθούμε, έχουμε ακόμη πολλά να σας πούμε και να μας πείτε...

Σας ευχαριστούμε από μέσα από την καρδιά μας.

Με εκτίμηση


Η ομάδα του Lamia News

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ"

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή ΦΘΙΩΤΙΔΑ"

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com



Αποφασίζουμε και διατάσσουμε να συλληφθούν οι αγρότες

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com








Ούτε επί χούντας δεν συνέβαιναν αυτά Διαβάστε την απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών για την απαγόρευση της συγκέντρωσης των αγροτών στον   Προμαχώνα...

Antinews.gr

Πέρα από τη σημειολογία του ελληνικού τραγέλαφου

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


 Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Όταν συμβιώνεις με τον ελληνικό πολιτικό τραγέλαφο, στην σημερινή φάση της κρίσης, δεν μπορείς να διακρίνεις πού αρχίζει ο τράγος (διακυβέρνηση) και που τελειώνει το ελάφι (πολιτική ισχύς).  Η σύγχυση επεκτείνεται. Κόμματα, κινήματα, ομάδες συμφερόντων, πρωτοβουλίες ανυπακοής γίνονται σαλάτα στο επίπεδο της κοινής γνώμης, για να καταλήξουμε στο χιλιοδιαπιστωμένο ότι η χώρα ανήκει σε αυτόν που ελέγχει τα ΜΜΕ. Αν θέλεις αλλαγή, πρέπει να προσβλέπεις σε ένα άλλο καθεστώς ιδιοκτησίας και λειτουργίας των ΜΜΕ και κυρίως της τηλεόρασης, που δεν μπορεί να προκύψει αν δεν υπάρξει άλλος διαχειριστής του κράτους. Κάτι που δεν θα έχει σχέση με τον δικομματισμό της μεταπολίτευσης και την διαπλοκή.
Τα ΜΜΕ, με κυρίαρχη έκφραση τα κανάλια (ιδιωτικά και κρατικά), δομούν την σημειολογία του ελληνικού τραγέλαφου στην συγκυρία. Όσο θα βαθαίνει η κοινωνική κρίση, τόσο θα διαστέλλεται και ο τραγέλαφος. Στο τέλος η σύγχυση ....
που προκαλείται θα  αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό την ίδια την λαϊκή διάθεση για απαλλαγή από το καθεστώς που προκάλεσε την κρίση. Ο λαός θα κουραστεί διαμαρτυρόμενος, δίχως να βλέπει σοβαρή προοπτική πολιτικής μεταβολής υπέρ των συμφερόντων των δύο-τρίτων της κοινωνίας και θα μπερδευτεί από τα διλήμματα των καθεστωτικών.
Η απορρύθμιση που προκαλεί η θεραπεία σοκ της τρόικας, λαμβάνει σημειολογικά την μορφή του χάους που προκαλούν προνομιούχες ή δήθεν προνομιούχες ομάδες συμφερόντων, οι οποίες μέχρι σήμερα εμφανίζονταν ως το κοινωνικό (και κομματικό) θεμέλιο του κοινωνικού καθεστώτος που μεταβάλλεται. Άρα, καθεστώς προς μετασχηματισμό δεν εμφανίζεται να είναι η πολιτικο-επιχειρηματική τάξη της χώρας, ούτε τα ΜΜΕ που αυτή ελέγχει, αλλά οι κοινωνικές σχέσεις που αυτοί παρήγαγαν και επί των οποίων θεμελίωσαν την κυριαρχία τους, την διαπλοκή τους και την κρατικοδίαιτη ευημερία τους. Εντός αυτού του πλαισίου αναπτύσσεται η διαλεκτική των τηλεπολιτικών και κατ’ επέκταση ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος στην Ελλάδα, όταν δεν αναφέρεται σε λούμπεν στοιχεία ανωμαλίας. Ο ηγεμών εμφανίζεται να αλλάζει τον λαό και όχι ο λαός τον ηγεμόνα του!
Αυτά συμβαίνουν όταν έχουμε απολιτικό «transformation» που για να νομιμοποιηθεί ιδεολογικά εμφανίζεται γενικώς και αορίστως ως «transition». Η Ελλάδα δεν περνά σε ένα άλλο σύστημα ηγεμονίας, απλώς επιχειρείται το πτωχευμένο καθεστώς να μεταφέρει την κρίση του στην κοινωνία, ώστε να παραμείνει αυτό το ίδιο ο διαχειριστής του κοινωνικού μετασχηματισμού, που ξεκίνησε ύπουλα και αντιδημοκρατικά. Τούτο είναι ακριβώς που υποδαυλίζει τον τραγέλαφο. Οι παραγωγοί ενός καταρρέοντος καθεστώτος, να εμφανίζονται ως παράγοντες υπέρβασής του. Ούτε στην Αίγυπτο δεν ανέχεται ο λαός παρόμοιες καταστάσεις! Το ουσιαστικό όμως πρόβλημα εστιάζεται στην αδυναμία της αριστεράς και των νέων δυνάμεων που ανατέλλουν αυτή την περίοδο, ως έκφραση κοινωνικής χειραφέτησης, να κατανοήσουν την εξουσιαστική διαλεκτική του τραγέλαφου και να παρέμβουν πολιτικά.
Είμαι από εκείνους που δεν κατανοούν την πολιτική δίχως ιδεολογία, αλλά παράλληλα παρατηρούν την αλληλεξάρτησή τους με όρους διαρκούς αλληλεπίδρασης, η οποία επιφέρει τελικά την μετεξέλιξη και των δύο (δυναμικό φαινόμενο). Πρόκειται για αντιδογματική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό θέλω να επισημάνω ότι το ζήτημα σήμερα δεν είναι υπόθεση «transition» ή απλώς «transformation», αλλά ποιος θα διαχειριστεί το δεύτερο, ώστε να διαμορφώσει ενδεχομένως τις ιδεολογικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για το πρώτο. Αν ήμασταν σοβαροί αντί να συζητάμε αποκλειστικά για το ένα ή το άλλο από αυτά, αποκομμένα μάλιστα από τους παράγοντες ισχύος που αλληλεπιδρούν στην διαμόρφωση των σχετικών δομών, θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε ώστε να μειώσουμε την δυνατότητα του καθεστώτος να ορίσει τον τρέχοντα μετασχηματισμό.
Τούτος ο ορισμός, αγαπητοί φίλοι, γίνεται μέσω της διαχείρισης, που σε κάποιους προκαλεί αλλεργία και μόνον ως όρος. Μα, εδώ υπάρχουν κόμματα και ομάδες που είναι αντίθετες σε οποιοδήποτε μεταρρυθμιστικό πλάνο, ίσως αντιτάξεις, θέλουν σοσιαλιστικό μετασχηματισμό εδώ και τώρα. Είναι έτσι; Βλέπει κανείς στις εκλογές που έρχονται να κρίνεται ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα ή μήπως διακυβεύονται η ίδια η (αστική) δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία; Και ποιός νοιάζεται για τις εκλογές και για την πλουραλιστική δημοκρατία, τώρα είναι ευκαιρία για επανάσταση, ίσως προσθέσεις. Είναι; Όχι, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις. Δυστυχώς, η μόνη σοβαρή προοπτική και με την έννοια αυτή πρόκληση, είναι η προοδευτική διαχείριση, ενός συνασπισμού κοινωνικών δυνάμεων που θα υπερασπιστούν την αυτοδιακυβέρνηση της χώρας και την λαϊκή κυριαρχία, στη βάση μιας σύγχρονης και παράλληλα αχειραγώγητης εθνικής ταυτότητας.
Αυτό προσπάθησα να εξηγήσω με πάμπολλα διαδικτυακά σημειώματα που φιλοξένησαν φίλοι, ανεξάρτητα από τις προσωπικές τους πεποιθήσεις και τους ιδεολογικούς τους προσανατολισμούς. Θα το πω για άλλη μια φορά όσο πιο απλά μπορώ: χρέος μας είναι να στερήσουμε την διαχείριση της κρίσης από το καθεστώς. Δεν είναι να αποδείξουμε πόσο ανίκανο και τυχοδιωκτικό είναι ή πόσο αντιλαϊκά πολιτεύεται. Αυτά πλέον αποτελούν κοινό τόπο μεταξύ των Ελλήνων. Δεν πρόκειται να καταρρεύσει το διαπλεκόμενο καθεστώς εξαιτίας της αδυναμία του να διαχειριστεί την κρίση. Θα βρει τρόπο να την μεταστρέψει ως φαινόμενο και θα διασωθεί με άλλη θεσμική μορφή. Αν η κρίση περιοριστεί στην κοινωνία και καλυφθεί νομιμοποιητικά από μια υπερδομή όπως είναι η ΕΕ, τότε δεν θα υπάρξει καταστροφική ανάδραση ως προς το καθεστώς που την προκάλεσε. Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζεται αυτή την περίοδο με πρωταγωνιστή τον κ. Παπανδρέου.
Αν οι αντικαθεστωτικοί ήμασταν ενωμένοι και ώριμοι να αρθρώσουμε πρόταση για μια διαφορετική διαχείριση της κρίσης εντός του υφιστάμενου, μεταβαλλόμενου πλαισίου της ΕΕ και διεθνώς, θα είχαμε σοβαρές πιθανότητες να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού. Θα είχαμε την δυνατότητα να ξεφύγουμε από την σημειολογία του σημερινού τραγέλαφου στην χώρα. Το «transition» κτίζεται στο πλαίσιο της πλουραλιστικής δημοκρατίας μέσω του «transformation», και το τελευταίο είναι προϊόν διακυβέρνησης, όπως και να το δεις. Η χώρα διέρχεται κρίση που σχετίζεται με το δεύτερο και όχι με το πρώτο. Δεν περνάμε τώρα στον καπιταλισμό, ούτε προτείνει κανείς στα σοβαρά να μεταβληθούμε αυτόματα σε σοσιαλιστική χώρα ή αμέσως στο πρώτο κράτος άμεσης δημοκρατίας διεθνώς. Αυτά είναι μεν ελκυστικές ιδεολογικές αναπαραστάσεις, αλλά έτσι όπως αρθρώνονται μάλλον τείνουν να διασκεδάσουν το σημερινό πρόβλημα, ενώ παράλληλα δίνουν την ευκαιρία στους καθεστωτικούς να εκχυδαΐζουν το πολιτικό διακύβευμα. Έτσι οι άνθρωποι της διαφθοράς και της διαπλοκής μπορούν να ισχυρίζονται και δυστυχώς να γίνονται πιστευτοί από μια μεγάλη μερίδα πολιτών ότι όλοι οι άλλοι είναι γυμνοί από ορθολογικές λύσεις ή ότι αποτελούν πολιτικά UFO, ενώ οι πραγματικά ανεδαφικοί είναι εκείνοι, αποδεδειγμένα μάλιστα.
Τα ζητήματα λοιπόν σήμερα είναι δύο: (α) μπορούν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις να συγκροτήσουν ένα κοινό εκλογικό μέτωπο, πάνω σε ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού, δίχως άλλο λαϊκό «αίμα» και δίχως κοινωνική καταστροφή; (β) μπορούν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις να συγκροτήσουν κυβέρνηση που να διαχειριστεί με αυτοδιακυβερνητικά  κριτήρια την κρίση, περιορίζοντας την ανισότητα, ενισχύοντας τον εκσυγχρονισμό και υπηρετώντας τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό;
Πιστεύω ότι ο λαός, στην σημερινή συγκυρία, προσδοκά  εναλλακτική πρόταση εξουσίας, που θα διαπραγματευτεί με σοβαρότητα το κοινωνικό συμφέρον σε συνδυασμό με το εθνικό μας συμφέρον στον κόσμο, στην ΕΕ, αλλά και με τους λεγόμενους θεσμικούς επενδυτές, κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Μήπως είναι τραγικό λάθος να ισχυρίζεται κάποιος σήμερα ότι δεν τον ενδιαφέρει η διαχείριση; Μήπως μπορείτε οι δημοκρατικοί πολίτες να σκεφτείτε ότι τελικά το καθοριστικό στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης είναι ακριβώς η διαχείρισή της και ότι αυτό θα γεννήσει νέες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες για τις επόμενες δεκαετίες;  Μήπως θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ότι η διαχείριση δεν είναι συνδεδεμένη αποκλειστικά με την συντήρηση, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει μηχανισμό προόδου; Μήπως κάποιοι σκόπιμα μπερδεύετε την λειτουργία και την δυναμική της διαχείρισης με τους γνωστούς διαχειριστές του καθεστώτος; Επιμένω, ο λαός σήμερα θέλει διαχειριστή που δεν θα… τρώει μαζί με τους νταβάδες του και τους καλούς του πελάτες τα κοινόχρηστα. Θέλει διαχειριστή που δεν θα αγωνίζεται να καθυποτάξει τον λαό στα συμφέροντα άλλων (του Τραπεζίτη ή του Γερμανού), αλλά θα δώσει μάχη για τον κοινωνικό ορισμό και την υπεράσπιση του ελληνικού συμφέροντος διεθνώς. Αυτό θα ήταν μια μη-επαναστατική μεν, αλλά καλή αρχή, μια νέα εθνική βάση, μια νέα μεταπολίτευση, που θα μπορούσε να κάνει ακόμη και επανάσταση στο μέλλον. Όλα είναι σήμερα ζητήματα δημοκρατίας και τεχνολογίας. Αν τα παντρέψεις αυτά με «τρέλα» και προσήλωση λύνεις για πάντα το διαρθρωτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Το μίγμα δημοκρατία +τεχνολογία θα φέρει επενδύσεις και όχι η εσωτερική υποτίμηση. Μην ακούτε το ΔΝΤ, πολιτικό παιχνίδι παίζει με οικονομικά μέσα!

Από....... activistis

Der Spiegel: Στα 600 δισ. ευρώ οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία

Aναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Σε τριπλάσιο μέγεθος από τις καταθέσεις στην Ελλάδα ανέρχονται τα κεφάλαια που έχουν καταθέσεις Έλληνες πολίτες στην Ελβετία, όπως αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Το ποσό αυτό, κατά το Spiegel, είναι της τάξης των 600 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, είναι πεπεισμένη ότι μεγάλο μέρος αυτού του ποσού δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται και στη συμφωνία...
του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την πρόεδρο της Ελβετίας για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με Έλληνες φοροφυγάδες.
Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι «στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμί-Ρέι και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών συμφώνησαν να προωθήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών».
Αναφέρεται επίσης ότι μια κοινή επιτροπή ελέγχου, όπως υπάρχει ήδη και με άλλα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί μετά και την κύρωση της σχετικής συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια το νωρίτερο στις αρχές του 2012.
Η εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας θα σημάνει ότι οι φοροφυγάδες θα πρέπει να πληρώσουν φόρο εκ των υστέρων της τάξεως του 10% για τα κέρδη από τους τόκους δέκα ετών καθώς επίσης και πρόστιμα καθυστέρησης.

Καθημερινή