Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η πολιτική του Κ.Κ.Ε. για το "Μακεδονικό" από τον Μεσοπόλεμο ως τον Εμφύλιο σύμφωνα με τον Μάρκο Βαφειάδη

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Ο Μάρκος Βαφειάδης υπήρξε ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του ΚΚΕ σε όλη την διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου.

 Ήταν αρχικαπετάνιος των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην Δυτική Μακεδονία, αρχιστράτηγος του ΔΣΕ και "πρωθυπουργός" της "προσωρινής Δημοκρατικής κυβέρνησης" που σχηματίστηκε στην ζώνη που ήλεγχε ο ΔΣΕ στα χρόνια του εμφυλίου, που όμως δεν αναγνωρίστηκε από καμία κυβέρνηση γιατί δεν είχε εγκατασταθεί σε κάποια μεγάλη πόλη.

 Στα τέλη του 1948 παύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τα αξιώματα του από τον Ζαχαριάδη και έμεινε εξόριστος στην ΕΣΣΔ για 23 χρόνια.

 Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποφάσισε να καταγράψει τις αναμνήσεις του από την περίοδο στην οποία πρωταγωνίστησε. Τα απομνημονεύματα του Βαφειάδη παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον....


και αποτελούν μια ολομέτωπη αχαλίνωτη επίθεση κατά του Ζαχαριάδη και του κύκλου των στελεχών που τον στήριξε (Ιωαννίδη, Μπαρτζιώτα, Βοντίτσιο, Ρούσσο, Κίσσαβο κτλ), τους οποίους ο Βαφειάδης τους κατηγορεί ανοιχτά ως προδότες του αγώνα του ΔΣΕ.

Επειδή ακριβώς διετέλεσε αρχηγός του ΕΛΑΣ στην Δυτική Μακεδονία και καταγόταν από την ευρύτερη περιοχή της, γνώριζε αρκετά καλά την πολιτική που ακολούθησε το ΚΚΕ για την Μακεδονία. Την πολιτική αυτή περιγράφει στο ακόλουθο απόσπασμα, υπογραμμίζοντας πάντως πως ο ίδιος αποδοκίμαζε την τακτική αυτή και με την εισήγηση του στην 4η ολομέλεια της κεντρικής επιτροπής το 1948, αλλά και με την πολιτική αφοπλισμού που ακολούθησε για τις μονάδες των σλαβόφονων αυτονομιστών του Goce....η συνέχεια στο Ιστορικά θέματα



Ο Μπέννυ το είπε αλλά την έκανε ...γυριστή

Αναρτήθηκε από.....  energoipoliteskv.blogspot.com


Τον Βαγγέλη Βενιζέλο είχαμε να τον ακούσουμε από τον καιρό των εσωκομματικών εκλογών, κατά τις οποίες έχασε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τον ΓΑΠ.


Έκτοτε είχε σιωπήσει εκκωφαντικά. Μέχρι και δικοί του φίλοι ομολογούν πως έχει ήδη παραδώσει τις φιλοδοξίες του, καθιστάμενος ένας από τους πειθήνιους υπουργούς του υποταγμένου στο ΔΝΤ υπουργικού συμβουλίου.

Μάλιστα κατά πληροφορίες μας, πρώην ....

εσωκομματικοί συνοδοιπόροι, του διαμήνυσαν ότι δεν αρκεί να έχει στο μυαλό του διαφοροποιήσεις που θα ήθελε να τις εμπιστευτεί στον κλειστό του περίγυρο, αλλά επιβάλλεται να βγει και να κάνει τις απαραίτητες ρήξεις με την παραπαίουσα (κατ' εκτίμησή τους) ηγεσία.

Και μάλιστα επικαλούμαστε προσπάθεια επανασυνένωσης του πρώην Βενιζελικού μηχανισμού ( με παραίνεση και του ετέρου Καππαδόκη - Ανδρέα Λοβέρδου) πριν από λίγους μήνες, που δεν θεωρήθηκε επιτυχής (από τα 28 στελέχη που προσκλήθηκαν, παραβρέθηκαν μόνο 13).

Φαίνεται όμως ότι ο Μπέννυ αποφάσισε να κάνει μια νέα εκκίνηση στην προσπάθειά του να δείξει ότι ακόμα είναι πολιτικά ζωντανός. Και επέλεξε να εκμεταλλευτεί το δράμα των απεργών πείνας - μεταναστών και να ρίξει εμμέσως ευθύνες στον υπουργό Εσωτεριών κ. Ραγκούση.

Είπε ότι: «Θα ήταν τραγική εξέλιξη να υπάρξει έστω και μία απώλεια. Θα ασκήσω όλη την επιρροή μου στους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να βρεθεί μια λύση»

Και τότε δέχτηκε την αντεπίθεση του Ραγκούση: «δεν ζήτησε να πληροφορηθεί τα δεδομένα που συνθέτουν το σύνολο του προβλήματος» που τον κάλεσε να διευκρινίσει «αν προτείνει τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών»

Και εκεί ο πολύς Βενιζέλος μάλλον έκανε .... την πάπια, προτιμώντας να μην απαντήσει.

Μέχρι εδώ έφτασε η επανάστασή του.

Μάλλον ... βάρυνε πάρα πολύ.... και έγινε μαλθακός.

Από.....activistis



Τέσσερα εκατομ. ευρώ κατέβαλε η Λιβύη στην Κύπρο Για αποπληρωμή του χρέους της

Αναρτήθηκε από.....  energoipoliteskv.blogspot.com




Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ κατέβαλε η κυβέρνηση της Λιβύης στην Κύπρο εν μέσω εμφυλίου πολέμου για αποπληρωμή του χρέους της προς το κυπριακό κράτος και τις κυπριακές επιχειρήσεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λιβύη χρωστά στην Κύπρο συνολικά 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Την παραλαβή του εμβάσματος επιβεβαίωσε ....

το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Από τα 4 εκατομμύρια που εμβάστηκαν, το μισό εκατομμύριο αφορά χρέη προς το κράτος και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν κατά αναλογία στις κυπριακές επιχειρήσεις που έχουν να παίρνουν από τη Λιβύη.

πηγή



Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Καθημερινή ΦΘΙΩΤΙΔΑ"

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "Ημέρα"

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας "ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ"

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com