Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Όλη η αλήθεια για την έκπτωση-αργία Ψωμιάδη και την αναπλήρωσή του

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


 Διαβάζουμε στο διαδίκτυο του κόσμου τις ανοησίες, χωρίς τεκμηρίωση.
Σήμερα λοιπόν σας παρουσιάζουμε τι ακριβώς ισχύει με παράθεση των σχετικών νομοθετημάτων.

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, σε ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή "για παράβαση καθήκοντος", όταν ασκούσε καθήκοντα Νομάρχη.
Σύμφωνα με το άρθρο 72, παρ. 9 του κώδικα νομαρχιακής αυτοδιοίκησης (Πδ 30/1996) ο Νομάρχης... εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμά του, αν καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ως αυτουργός ή συμμέτοχος για παράβαση καθήκοντος, “εφόσον το τελευταίο στρέφεται κατά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή νομικών προσώπων της”, όπως ρητά ορίζεται.  

Σύμφωνα με το άρθρο 236, παρ. 1, εδ. Γ’ του Ν. 3852/2010 (“Καλλικράτης”) οι περιφερειάρχες εκπίπτουν αυτοδικαίως για τον ίδιο λόγο από το αξίωμά τους. 


Η χθεσινή απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, θεωρείται "καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό", παρά το γεγονός ότι προέρχεται από εφετείο (η χθεσινή απόφαση ήταν από πενταμελές, αλλά δεν υπάρχει σχετική μνεία).
Συνεπώς ο κ.Ψωμιάδης θα τεθεί σε αργία και όχι θα εκπέσει, "ώσπου να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση", δηλαδή απόφαση του Αρείου Πάγου. Αν η απόφαση του Αρείου Πάγου, (στον οποίο προφανώς θα καταφύγει ο τ.Νομάρχης), είναι αθωωτική, θα αρθούν οι συνέπειες και το διοικητικό μέτρο (της αργίας) θα θεωρηθεί ως "μηδέποτε επιβληθέν".
Σε αργία θα τεθεί όταν ο Γ.Γ. της αποκεντρωμένης Διοίκησης Θύμιος Σώκος λάβει την καθαρογραμμένη απόφαση του Εφετείου στα χέρια του, δηλαδή σε 3-6 μήνες πρακτικά.

Τι θα γίνει στη συνέχεια:

Στο άρθρο 161 του Ν.3852/10 ("Καλλικράτη") ορίζεται με σαφήνεια το τι θα συμβεί.

Ο κ.Π.Ψωμιάδης, έχει ορίσει ως Αναπληρωτή του, τον Διονύσιο Ψωμιάδη, επομένως ο κ.Δ.Ψωμιάδης θα ασκεί τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη, μέχρι τις εκλογές, που προβλέπονται στο επόμενο άρθρο


Μέσα σε 15 μέρες θα συνέλθουν οι σύμβουλοι της παράταξης Ψωμιάδη (και των 7 νομών) και με ψηφοφορία θα εκλέξουν τον νέο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ειδική συνεδρίαση λαμβάνουν μέρος, μόνο σύμβουλοι και όχι διορισμένοι αντιπεριφερειάρχες χωρίς σταυρό, δηλαδή δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο κ.Τζιτζικώστας της περιφ.ενότητας Θεσσαλονίκης ή ο κ.Καραπαναγιωτίδης της π.ε. Ημαθίας κ.λ.π.
Ο νέος αντιπεριφερειάρχης μπορεί να προέρχεται από οποιονδήποτε από τους 7 νομούς, αλλά προφανώς οι σύμβουλοι θα εκλέξουν τον κ.Διονύσιο Ψωμιάδη, που ήταν πρώτος με μεγάλη διαφορά ψήφων, εκτός εαν δεν το επιθυμεί.
Εαν θεωρηθεί ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσιος Ψωμιάδης, έχει κώλλυμα συμμετοχής στην ψηφοφορία, θα παραιτηθεί, πριν την ψηφοφορία, ώστε να είναι απλός σύμβουλος (παρ.4 του άρθρου 161).
Ο νομοθέτης απέκλεισε κατά τη γνώμη μας ορθώς, τους 7 Αντιπεριφερειάρχες από τη διεκδίκηση στην εκλογή του άρθρ.162, για να μη δημιουργείται "ντόμινο" αντικαταστάσεων.




Για πολλά από τα παραπάνω, μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές ερμηνείες, αφού η νομοθεσία είναι πρόσφατη, η νομολογία ανύπαρκτη και ευχαρίστως θα δεχθούμε παρατηρήσεις και σχόλια νομικών, (στο taxalia@gmail.com) καταλλήλως και πλήρως τεκμηριωμένα κι όχι "συνθηματικά", όπως "το εφετείο ήταν πενταμελές κι όχι τριμελές" ή "γιατί δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο Τζιτζικώστας".