Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Αναρτήθηκε από......  energoipoliteskv.blogspot.com



ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                                       Αθήνα 4/5/2011
ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΕΛΛΑΔΑΣ
                                                                                                                                                    
                                                               Υπόψη : Συντακτών Τ.Α.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μόνο τις δαπάνες μισθοδοσίας των υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εγγυάται να καταβάλει η Κυβέρνηση για το 2011, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης και Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι υπόλοιπες αναγκαίες δαπάνες για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους οι δήμοι θα πρέπει να τις αναζητήσουν στα ίδια έσοδά τους.
Με δυο λόγια δηλαδή, η Αυτοδιοίκηση ήδη πένεται, ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει και περαιτέρω συνεισφορά της στη δημοσιονομική εξυγίανση.
Αυτή είναι η βασική διαπίστωση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, η οποία διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του με κεντρικό θέμα τα οικονομικά των δήμων.

Σύμφωνα λοιπόν με τους υπουργούς Γ. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου «η λειτουργία των ΟΤΑ με την έννοια των ελάχιστων δαπανών που είναι αναγκαίες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους είναι απόλυτα εξασφαλισμένη».
Στα στοιχεία μάλιστα που παρατίθενται, το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων υπολογίζεται στα 3,8 δις ευρώ, ενώ τα ετήσια σταθερά τους έσοδα σε 4,01 δις ευρώ. Διαπιστώνεται δηλαδή και ένα σχετικό «πλεόνασμα» της τάξης των 210 εκ. ευρώ.
Από την αναλυτική όμως διερεύνηση των σχετικών λογαριασμών προκύπτουν οι παρακάτω διαπιστώσεις:

  • Πρώτον, στα σταθερά έσοδα των δήμων, για πρώτη φορά μετά το 2001 που θεσμοθετήθηκε το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων, ως βασικό κριτήριο για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, αθροίζονται τόσο τα έσοδα από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ), όσο και τα ίδια έσοδά τους. Τουτέστιν, με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοινώνεται ότι πλέον οι ΚΑΠ – που για το 2011 ανακοινώθηκαν ότι θα είναι 2.140.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των 100 εκ. ευρώ που αφορούν στη μισθοδοσία των μεταταγέντων στους δήμους υπαλλήλων) δεν επαρκούν να καλύψουν το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων – 3,8 δις ευρώ- και απαιτείται η συνδρομή ιδίων εσόδων τους, ύψους 1,6 ευρώ, βασική πηγή των οποίων αποτελούν τα έσοδα από δημοτικά τέλη και φόρους.

  • Δεύτερον, τα έσοδα των δήμων από φόρους και τέλη εμφανίζονται υπερτιμημένα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ – μέσω της οποίας εισπράττονται τα δημοτικά τέλη – το ποσοστό των απλήρωτων και καθυστερημένων λογαριασμών ανέρχεται στο 20%, ενώ μεταξύ 2011-2010 η αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών είναι της τάξης του 35%.
  • Τρίτον, αναγνωρίζεται και από τους δύο υπουργούς ότι τη διετία 2010-2011 «παρακρατήθηκαν» από την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1,4 δις ευρώ, ενώ ο λογαριασμός προβλέπεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Το ερώτημα που προκύπτει προς τον υπουργό Οικονομικών είναι αν υπάρχει άλλος φορέας της γενικής κυβέρνησης ή ακόμη και της κεντρικής, που να έχει μειώσεις σε απόλυτους αριθμούς ή ακόμα και ως ποσοστό, ανάλογες με αυτές που υπέστη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μήπως θα πρέπει να αναλογιστεί ότι οι ΟΤΑ συνεισέφεραν ήδη παραπάνω από ότι τους αναλογεί;
  • Τέταρτον, στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρεται το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.
Πότε όμως θα ανακοινωθεί ο τρόπος χρηματοδότησης του προγράμματος;
Εάν χρηματοδοτηθεί όπως ο «ΘΗΣΕΑΣ», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, δηλαδή από ΣΑΤΑ και ΚΑΠ, τότε θα μειωθεί περαιτέρω η κάλυψη μέρους του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των δήμων;
  • Πέμπτον, πώς θα ικανοποιηθεί το άρθρο 102 του Συντάγματος που επιβάλλει οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες να συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους;
Πώς θα εφαρμοστεί το άρθρο 259 του Καλλικράτη, που αναφέρει ότι σε περίπτωση που δεν καλύπτεται το κόστος θα πρέπει με Π.Δ. να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση;

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, είναι θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται από τους δύο υπουργούς η προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για εξορθολογισμό και νοικοκύρεμα των δήμων.
Είναι όμως πολυτέλεια να ζητά η Αυτοδιοίκηση από την κεντρική κυβέρνηση να σέβεται το Σύνταγμα και τους Νόμους τους κράτους;

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συμμετάσχει στις 11 Μαίου στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη συμπαράστασης στην απεργία των εργαζόμενων στους δήμους.
Εάν δε, δεν υπάρξουν ουσιαστικές απαντήσεις επί των οικονομικών προβλημάτων των δήμων, η ΚΕΔΚΕ θα προγραμματίσει σύσκεψη όλων των δημάρχων της χώρας για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από ..... kedke.gr

H μεγάλη αποκάλυψη του Λαζόπουλου με την αλητεία Παπανδρέου με Στρος Καν (video)

Αναρτήθηκε από....... energoipoliteskv.blogspot.com


Σεισμός με το VIDEO ντοκουμέντο, που έπαιξε ο Λαζόπουλος με μέρος της κομμένης-απαγορευμένης συνέντευξης του Στρος Καν στο Γαλλικό κανάλι CANAL+ που αναφέρει ότι είχαν συνεργαστεί με τον Παπανδρέου υπoγείως(!), ώστε να μην αντιδράσει ο λαός, πολλούς μήνες πριν την ένταξη μας στο ΔΝΤ, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2009 (ίσως και πριν τις εκλογές)....δείτε το video




ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ: Με τον Παπανδρέου δουλεύαμε πολλούς μήνες υπογείως για να βάλουμε στο ΔΝΤ την Ελλάδα

Από ......citypress

Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Βαγγέλη Τετριμίδα

Αναρτήθηκε από........ energoipoliteskv.blogspot.com

Βαγγ. Τετριμίδας: Θα γίνει προσπάθεια να καθιερωθούν τα Καμένα Βούρλα σαν μόνιμη έδρα του «Ιστορικού ράλι Ακρόπολις»!








Ειδήσεις προέκυψαν στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα του Δ. Σ. του Δήμου Μώλου – Αγ. Κων/νου, στα Καμένα Βούρλα. Η δήλωση του δημάρχου κ. Βαγγέλη Τετριμίδα, ότι υπάρχει πρόθεση της δημοτικής αρχής στο να καθιερωθούν τα Καμένα Βούρλα ως μόνιμη έδρα του «Ιστορικού ράλι Ακρόπολις«, δημιουργεί νέα δεδομένα στη συνέχεια των αγώνων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο δήμαρχος κ. Βαγγ. Τετριμίδας εκτός των άλλων αναφέρθηκε και σε παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί αυτή την περίοδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Στα Καμένα Βούρλα, γίνεται για 3η φορά το Ιστορικό ράλι Ακρόπολις και πρόθεσή μας είναι να γίνει προσπάθεια από το Δήμο, ώστε να καθιερωθούν τα Καμένα Βούρλα, σαν έδρα του «Ιστορικού ράλι Ακρόπολις».

Οι ξενοδοχειακές μας μονάδες, τα καταστήματα κ.λ.π είναι πανέτοιμα να φιλοξενήσουν τον κόσμο που θα συμμετάσχει και από ότι γνωρίζω, η συμμετοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Σαν τουριστικός Δήμος, έχουμε φροντίσει να διοργανώσουμε ή να συμμετάσχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις που ενισχύουν την τουριστική προβολή του τόπου μας.
Μετά από το 10ο Ιστορικό ράλι, η επόμενη συμμετοχή μας θα είναι στο Κλασσικό ράλι «Ακρόπολις» στις 17 Ιουνίου. Ενδιάμεσα όμως, την επόμενη εβδομάδα, θα φιλοξενήσουμε τη Λαμπαδηδρομία των special Olympics, με δύο εκδηλώσεις, μία 45λεπτη στα Καμένα Βούρλα και άλλη μία στον Μώλο.

Για πρώτη φορά ο νέος Καλλικρατικός Δήμος, θα συμμετάσχει στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

Την επόμενη εβδομάδα πάλι, σε μια πίστα που έχουμε κατασκευάσει στον πρώην Δήμο Μώλου, έχουμε διοργανώσει έναν Πανελλήνιο αγώνα Μότο-κρός και παράλληλα αγώνα των παλαιμάχων που συμμετάσχουν σε τέτοιους αγώνες.

Θα φροντίσουμε η προσπάθειά μας να είναι συνεχής, στα πλαίσια του αθλητικού πνεύματος, γιατί πιστεύω ότι αυτοί οι αγώνες που θα παρακολουθήσουμε ανήκουν στο υγειές κομμάτι του αθλητισμού και δεν είναι σαν τον αθλητισμό που παρακολουθήσαμε πριν από 2 ημέρες -τελικό Κυπέλλου Ελλάδος – , το οποίο όχι μόνο είναι δυσφήμιση για τη χώρα μας, αλλά έχει χαθεί και κάθε η έννοια περί αθλητισμού. Ούτε ευγενής άμιλλα θυμίζουν, αλλά ούτε και προάγουν τον αθλητισμό. Ότι χειρότερο είχε να προσφέρει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας.

Πιστεύω λοιπόν ότι αυτοί οι αγώνες, του ράλι, του μότο-κρος κ.λ.π. είναι ότι καλύτερο γιατί ο αθλητισμός προάγει πολλά πράγματα, τα οποία πολλές φορές στη χώρα μας ο «κακός αθλητισμός» αντί να τα προάγει τα πηγαίνει προς τα πίσω.

Καλωσορίζω τους εκπροσώπους του Ιστορικού ράλι, καθώς και την Κα Ειρήνη Τζιρβελάκη, διευθύντρια του ξενοδοχείου ¨Γαλήνη¨ που είναι κοντά μας στην προσπάθεια αυτή, αλλά και για τη βοήθεια που γενικά μας παρέχει» .

Ο Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Ιστορικού Ράλι Ακρόπολις Παπαπαναγιώτου Ιωάννης, αναφέρθηκε στη ζεστασιά που ένοιωσαν σαν οργανωτές, μέσα στη γενική ψύχρα που εισπράτουν από το κράτος για αγώνες που «προάγουν..» μεν, αλλά δυστυχώς το κράτος δεν έρχεται αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες.

«Οπωσδήποτε η καλοσύνη με την οποία μας αγκάλιασε ο δήμος, μας έδωσε κουράγιο γιατί σε μια οικονομικά κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε είναι μεγάλο πράγμα να νοιώθει κανείς ότι έχει την οποιουδήποτε τύπου και όποιου ύψους βοήθεια κάποιου. Γι αυτό το λόγο εμείς νοιώσαμε πάρα πολύ ωραία που ήρθαμε εδώ

Το Ιστορικό ράλι Ακρόπολις έχει φέτος τη μεγάλη χαρά και τιμή να έχει το σύνολο των εγγεγραμμένων αγωνιζόμενων οι οποίοι μετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Για να λάβει κανείς μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, εγγράφεται πρώτα και πληρώνει κάποιο παράβολο συμμετοχής. Το σύνολο των αγωνιζομένων που έχουν εγγραφεί για συμμετοχή στο Ε.Π., συμμετέχει και σ` αυτόν τον αγώνα με πολύ ωραία αυτοκίνητα τα οποία δεν είναι μόνο ικανά για έναν αγώνα, αλλά είναι και πανέμορφα και θυμίζουν παλιές καλές – εποχές.

Σημειώνω τέλος, , ότι η βοήθεια που μας παρέχεται και από τη δ/νση του ξενοδοχείου, αλλά κυρίως από τον Δήμο, είναι μεγάλη ανακούφιση για μας», είπε ο κ. Παπαπαναγιώτου.

Ακολούθησε η ανάλυση του προγράμματος των αγώνων από τον κ. Ποριώτη Νικόλαο (Αλυτάρχης των αγώνων Regularity), που δημοσιεύουμε (σύντομα) σε χωριστό δημοσίευμα.

Από ....... thronio.gr