Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Fitch: Χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης για την Ελλάδα

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε χρεοκοπία, χωρίς να αποχωρήσει από το ευρώ, υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, υπογραμμίζοντας πως το κόστος διάλυσης της ευρωζώνης είναι πολύ μεγάλο για να επιτραπεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής του οίκου, Ντέιβιντ Ρίλει, οι ανησυχίες για τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης, είναι απίστευτα υπερβολικές, υπογραμμίζοντας πως η δημόσια στήριξη και η πολιτική βούληση για τη δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης», που θα περιλαμβάνει και πλήρη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση, «απλώς δεν υπάρχει».

Εκτιμάει ακόμη πως  η ΕΚΤ δεν έχει πολλές επιλογές από το να συνεχίσει να απορροφά όλο και περισσότερο κρατικό και τραπεζικό χρέος στον ισολογισμό της, εκτός και εάν το EFSF διευρυνθεί και γίνει πιο ευέλικτο λειτουργικά, πιθανώς έχοντας και τη δυνατότητα να δανείζεται από την ΕΚΤ, αλλά και να έχει μεγαλύτερη λειτουργική ευελιξία.

Η Fitch τέλος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει προκειμένου να διασφαλίσει ότι η κρίση ρευστότητας δεν θα μετατραπεί σε μια «περιττή και τυχαία κρατική χρεοκοπία». Ωστόσο, τονίζει πως η αποτυχία για αποφασιστική αντιμετώπιση της κρίσης της Ελλάδας, συνεχίζει να πλήττει την εμπιστοσύνη για την ικανότητα των ευρωπαϊκών  οργανισμών και των αρχών να διαχειριστούν την κρίση.

Πηγή:Voria

Tρία ονόματα, εκατό χρόνια

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com

Γράφει ο Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος


Βρωμάει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα… Η εθνική οικονομία έχει καταρρεύσει, η κοινωνία κοχλάζει, η χώρα προκαλεί γέλιο και δάκρυ στη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και στους πολιτικάντηδες της Ευρώπης. Οι Τούρκοι βγήκαν πάλι στο Αιγαίο με αφορμή τις ΑΟΖ και απειλούν ανοιχτά την Κύπρο, με το ΥΠΕΞ και την «αλληλέγγυα» ΕΕ να παρακολουθούν απλώς…
v Και οι δικοί μας αστέρες της πολιτικής βρίσκονται στη χειρότερη φάση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Τσακώνονται για καθετί, με κείνον τον παλιομοδίτικο τρόπο: ανακοινώσει γεμάτες κοσμητικά επίθετα. Ξύλινος τρόπος, ξύλινος λόγος.
v Μέσα σ’ αυτό το τραγικό σκηνικό, με τον Ευάγγελο (που μόνο ευ-άγγελος δεν είναι τελευταία) να ‘χει πατήσει τη μπανανόφλουδα και να ‘χει πάρει τον παπά… Και να εμφανίζεται ως ο επικεφαλής κατοχικής κυβέρνησης που σου λέει καθαρά ξεκάθαρα, λες και είναι το πιο νόμιμο και φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο…
v Ότι δεν θα πληρώσεις το χαράτσι, θα σου κόψουμε το ρεύμα, κι αν πάλι δεν πληρώσεις θα σου κόψουμε το νερό, κι αν πάλι δεν πληρώσεις θα σου κόψουμε τον κώλ… Γιαβόλ;
v Και πάμε λέει για εκλογές, με τον Καρατζαφέρη να κάνει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό προβλέποντας «εμφύλια σύρραξη» υποκινούμενη από όργανα της πολιτείας. Τι εννοείς μπάρμπα Γιώργο; Που το πας;
v Πάμε για εκλογές διχασμού, που κάτι μου θυμίζουν εμένα όλα αυτά. 1920, και μετά ήρθε η καταστροφή. Ή καλύτερα μπήκε η σφραγίδα της καταστροφής.
v Η τραγωδία της σύγχρονης Ελλάδας με τρία ονόματα: Καραμανλής, Παπανδρέου, Βενιζέλος. Τρία ονόματα, εκατό χρόνια. Όχι όλα ίσα, αλλά όλα… ναι, όλα.
v Θλιβερές σκέψεις, σε μια θλιβερή καθημερινότητα. Όσο κι αν προσπαθείς να σκεφτείς positive, η πραγματικότητα σε καθηλώνει.
v Μόνο να βγεις έξω, σήμερα, τώρα που ακόμα μυρίζει βροχή το χώμα της πόλης, όπου απέμεινε, να χαρείς τον ήλιο του φθινοπώρου, να πάρεις ανάσα, να κοιτάξεις στη θάλασσα, να κρυφτείς σ’ ένα φευγαλέο έστω όνειρο. Να που το –κάποτε- αυτονόητο έγινε πράξη αντίστασης. Καλή δύναμη σε όλους!

Πηγή: www.thinkfree.gr

Αποκαλύπτουμε την πλεκτάνη της Τρόικας και των ντόπιων ανδρεικέλων: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ

Αναρτήθηκε από....... energoipoliteskv.blogspot.com

Αναρωτιόμασταν γιατί χρειαζόταν να γίνει η σύσκεψη μέσω της τηλεδιάσκεψης, ενώ θα μπορούσαν να αποφασιστούν στην Πολωνία τα μέτρα που θα πάρουν για την κάσα του Ελληνικού λαού;
Έπρεπε, λέγανε τα καθεστωτικά μέσα να διαφανεί ο δραματικά σκηνοθετημένος τρόπος της επιστροφής του ΓΑΠ από το Λονδίνο (άραγε για ξεκούραση και shopping ήταν εκεί;) να επακολουθήσει το μακρύ υπουργικό συμβούλιο και η εντολή για την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας. Η οποία συνέτεινε (αυτός ήταν ο σκοπός της) στην επιπλέον δραματοποίηση των εξελίξεων, προσπαθώντας να κρατήσει αποσβολωμένους και τρομοκρατημένους τους πολίτες εν αναμονή των μέτρων της κόλασης για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.


Και τη συνέχεια του σκηνοθετημένου έργου (made by troika and Greek Government) το είδαμε και συνεχίζουμε να το βλέπουμε να παίζεται στις μικρές οθόνες, στα καθεστωτικά ΜΜΕ και στη ζωή μας.


Η τηλεδιάσκεψη από τις τρεις το μεσημέρι χθες αναβλήθηκε για τις επτά το απόγευμα. Δόθηκε η πληροφορία (από το περιβάλλον του Μπέννυ ασφαλώς) πως θα ήταν ολονύκτια και ότι θα συνεχιζόταν μέχρι και σήμερα. Παραδόξως κράτησε λιγότερο από μια ώρα. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη τη χαρακτήρισε «παραγωγική», «ουσιώδη» και δήλωσε ότι θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα στις επτά. Από επτά σε επτά...


Ας βάλουμε στο τραπέζι τώρα μια .... μικρή λεπτομέρεια που ξεδιαλύνει το μυστήριο των ασφυκτικών σκηνοθετημένων πιέσεων των δανειστών (που συμφωνήθηκαν προφανώς σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση των ανδρεικέλων) που επιχειρούνται τώρα και απ' ότι εκτιμούμε θα συνεχιστούν μέχρι να εξαθλιώσουν πλήρως τους Έλληνες οδηγώντας τους στην υποταγή και την παραίτηση από τον αγώνα.
Το έχουν γράψει (μάλλον το θάψανε μετά και οι αστικές - καθεστωτικές φυλλάδες): Το συγκεκριμένο κρίσιμο χρονικό διάστημα από τώρα έως και τον Μάρτιο του 2012 δεν υπάρχουν υποχρεώσεις της χώρας προς το εξωτερικό, δηλ. δεν λήγουν ομόλογα και έτσι δεν έχουν υποχρέωση πληρωμής των δανειστών μας.
Αλλά υπάρχουν ανάγκες κάλυψης των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες κλπ.


Αυτό το χρονικό σημείο επέλεξαν οι εκβιαστές δανειστές (παρέα με τις "ντόπιες" πολιτικές μαριονέτες) προκειμένου να μας εξωθήσουν στην υποταγή. Ώστε να φτάσουν τους μισθούς σε επίπεδα Βουλγαρίας, να κοντύνουν το κράτος, να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσίας με fast truck διαδικασίες, και το κυριότερο να "ραγιαδοποιήσουν" τα όνειρα και τις ελπίδες μας.
Το έργο πιστεύουμε πως θα επιχειρηθεί να συνεχιστεί μέχρι να φτάσουμε στον πάτο του βαρελιού.
Και θα γίνει έτσι εφόσον δεν υπάρξει αντίδραση από το λαϊκό κίνημα.


Πρώτο μέλημά μας η άρνηση να πληρώσουμε τα χαράτσια που σωρηδόν επιβάλλουν στα λαϊκά στρώματα.


Άνδρωση του κινήματος αντίστασης.


Και  ΕΚΛΟΓΕΣ, που θα οδηγήσουν στο γκρέμισμα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ που είναι με ελαφρές διαφοροποιήσεις τα ιδρυτικά μέλη του ίδιου αντιλαϊκού στρατοπέδου.


Μην αφήσετε να σας τρομοκρατήσουν με το σκηνοθετημένο σήριαλ που θα παίζεται.


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


Ακτιβιστής

Κοέλιο: Αν βουλιάξει η Ελλάδα, θα ακολουθήσει όλη η ΕΕ

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com




Σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας...
Πέντρο Πάσος Κοέλιο προειδοποίησε πως «αν βυθιστεί η Ελλάδα, θα κινδυνεύσει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κάλεσε δε την ΕΕ «να μιλάει με μια φωνή», ώστε να διαλύσει «τις αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης».

Η Πορτογαλία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι η ευρωζώνη χρειάζεται να επιταχύνει την επικύρωση των αποφάσεων που έλαβε στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου, δήλωσε ο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Οι αποφάσεις αυτές περιελάμβαναν ένα δεύτερο πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας και διεύρυνση της εντολής του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης.

«Είναι ανάγκη να βοηθήσουμε την Ελλάδα και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την ΕΕ, να δημιουργήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη οικονομική κυβέρνηση, η οποία θα ασχολείται ιδιαίτερα με τα δημοσιονομικά ζητήματα» δήλωσε ο Πάσος Κοέλιο.

«Μια επιδείνωση της ελληνικής κρίσης θα καθιστούσε δυσκολότερη την οικονομική ανάκαμψη της Πορτογαλίας», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χώρα του οποίου ακολούθησε την Ελλάδα και την Ιρλανδία στο δρόμο της στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Η λιτότητα θα δημιουργήσει ύφεση στην Πορτογαλία», παραδέχθηκε ο Πάσος Κοέλιο. «Οι μεσαίες τάξεις θα πρέπει να κάνουν σημαντικές θυσίες» δήλωσε προσθέτοντας ότι αυτό είναι «το τίμημα που πρέπει να καταβάλουμε, επειδή η χώρα δαπανούσε υπερβολικά για πολύ καιρό».

Από ..... Epikaira

Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αναρτήθηκε από....... energoipoliteskv.blogspot.com



Μία αξιόλογη προσπάθεια ξεκινάει στην Θεσσαλονίκη, μετά από πρωτοβουλία Υγειονομικών της πόλης, για δημιουργία Ιατρείου-Φαρμακείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με σκοπό την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων, άνεργων και κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων.
Παρόμοιες προσπάθειες εχουν ξεκινήσει και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και μάλιστα με την αρωγή του Δήμου.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου (δείτε εδώ) ενώ παρόμοιες προσπάθειες γίνονται σε Ηράκλειο, Πρέβεζα και Ιωάννινα.

Να δούμε τα αντανακλαστικά του δικού μας Υγειονομικού χώρου, στην Λαμία, απέναντι στην κρίση η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση-κάλεσμα των ιατρών της Θεσσαλονίκης εδώ.


http://pepla.blogspot.com/2011/09/blog-post_5217.html 



ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Αναρτήθηκε από.......  energoipoliteskv.blogspot.com

  Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
email: olme@otenet.gr                                 Αθήνα, 19/9/2011
                                                                      ΠΡΟΣ:
                                                                     τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ    

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ
  ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
                   Στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε για την εκπαίδευση και την κοινωνία η κυβέρνηση της οικονομικής φρίκης θυσιάζει την κοινωνική πλειοψηφία, τις ανάγκες και τα δικαιώματά της  για να αντιμετωπιστεί η κρίση σε βάρος των εργαζομένων. Είναι το αποκορύφωμα της πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία με τις επιλογές τους. Το δημόσιο χρέος αποτέλεσμα των τοκογλυφικών δανείων και της διαπλοκής του πολιτικού σκηνικού με τα μεγάλα συμφέροντα που εκτίναξαν τα έξοδα του δημοσίου (άχρηστα ολυμπιακά και άλλα μεγάλα έργα, άχρηστα υποβρύχια και άλλοι εξοπλισμοί, Ζήμενς κ.ο.κ.) χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα που υπαγορεύουν την πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Εξάλλου είναι ένα χρέος τοκογλυφικό, πληρωμένο διπλά και τρίδιπλα από τους εργαζόμενους.
                   Κυβέρνηση και Τρόικα χρησιμοποιώντας τον μπαμπούλα της χρεοκοπίας εκβιάζουν την κοινωνία να δεχτεί τη φορολογική λεηλασία, το ξεπούλημα των υπηρεσιών, των υποδομών, του φυσικού πλούτου της χώρας, ότι συνιστά δημόσιο αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα. Για να σωθούν τάχα οι μισθοί και οι συντάξεις που τους μειώνουν συνέχεια και τους στοχοποιούν ως αιτία της κρίσης (βλ. τις συκοφαντικές δηλώσεις Λοβέρδου). Την ίδια ώρα και ενώ έχουν φτάσει την ανεργία σε πρωτοφανή ύψη ο πρωθυπουργός υπόσχεται έναν εργαζόμενο για κάθε οικογένεια. Η εργασιακή εφεδρεία, η μαύρη κι απλήρωτη εργασία, η καταστροφή των μικρομεσαίων επαγγελματιών με τη δήθεν απελευθέρωση δείχνουν πως είναι η μόνη υπόσχεση που μπορεί και θέλει να υλοποιήσει ο Παπανδρέου.
                   Όπως συνέβη σε κάθε χώρα που χτυπήθηκε με το Δόγμα του Σοκ του ΔΝΤ και των πρακτικών του, μια των ημερών, αφού θα έχουν εξασφαλιστεί τα συμφέροντα των δανειστών ―ανάμεσά τους και οι ελληνικές τράπεζες― θα ανακοινώσουν και την οριστική αποτυχία των μέτρων είτε με τη μορφή της ελεγχόμενης χρεοκοπίας σαν κι αυτή που έχει μετατρέψει σε ζούγκλα την κοινωνία του Μεξικού είτε με αυτή της ολοκληρωτικής χρεοκοπίας όπως στην Αργεντινή όπου η κυβέρνηση πριν φύγει με το ελικόπτερο άφησε αδέκαρη την κοινωνία.
                   Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ κάνει επίθεση στην παιδεία. Θα την υπερασπιστούμε παλεύοντας όχι μόνο για το χώρο που εργαζόμαστε και ταυτίζεται με τη ζωή μας. Θα παλέψουμε για το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης μαζί με όλη τη μαχόμενη εκπαιδευτική κοινότητα, όλων των βαθμίδων. Με αυτό το πανεκπαιδευτικό μέτωπο, μαζί τους γονείς, θα υπερασπιστούμε δικαιώματα, αξίες και κατακτήσεις της κοινωνίας ολόκληρης. Βλέπουμε αυτόν τον αγώνα σαν αδιαίρετο κομμάτι της μάχης που δίνει η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία για την ανατροπή της πολιτικής των Μνημονίων και του Μεσοπρόθεσμου. Εξάλλου η εκπαίδευση-ακριβοπληρωμένο προϊόν, η παιδεία κατάρτισης με γνώσεις μιας χρήσης, η χειραγώγηση, το στέγνωμα από κάθε ελπίδα και ιδανικό για μια καλύτερη κοινωνία αντιστοιχούν στην κοινωνία της χρεοκοπίας που εκπροσωπούν κυβέρνηση και Τρόικα. Πιστεύουμε σε μια παιδεία που μορφώνει και απελευθερώνει, που σφυρηλατεί μια συνείδηση με ελεύθερο φρόνημα και κοινωνική ευθύνη για να στηρίξουμε την προσπάθεια της κοινωνίας να βγει από το φαύλο κύκλο των οικονομικών κρίσεων. Γιατί η κοινωνία δεν μπορεί να έχει στόχο τη σταθερότητα του ευρώ, αλλά τη δημιουργική ζωή των ανθρώπων, την κοινωνική προσφορά, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την περιβαλλοντική ισορροπία.

ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

            Τραγικές καταστάσεις αντιμετωπίζει η εκπαίδευση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής πολιτικής και των δραματικών περικοπών που επιβάλλουν η πολιτική των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου. 
Κάτω από τον οδοστρωτήρα του μεσοπρόθεσμου, οι περικοπές του προϋπολογισμού για την παιδεία θα συνεχιστούν μέχρι το 2015.  Επιβάλλεται μια εξωφρενική, μια απίστευτης έκτασης μείωση των δημόσιων δαπανών και έτσι ουσιαστικά ξεθεμελιώνεται  και διαλύεται  η δημόσια εκπαίδευση, με τις εντολές της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία θα μειωθούν ακόμα περισσότερο και θα φτάσουν το 2015 μόλις στο 2,23 % επί του ΑΕΠ με  όλες τις δραματικές  επιπτώσεις που θα έχει αυτό για το δημόσιο σχολείο.
Ήδη έχουν φανεί ανάγλυφα οι επιπτώσεις των περικοπών. Μειώθηκαν τραγικά οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών (546 προσλήψεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, όταν εφέτος συνταξιοδοτήθηκαν 6.000). Τα μεγάλα κενά που παρουσιάζονται το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει ψαλιδίζοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Κατάργησε 1.000 σχολεία την περσινή χρονιά και σχεδιάζει την κατάργηση και άλλων. Κατάργησε την ΠΔΣ, την ενισχυτική και τα αθλητικά σχολεία. Υποβάθμισε τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών επιβάλλοντας μια δεύτερη ξένη γλώσσα σε δημοτικό και γυμνάσιο και μόνο Αγγλικά στο λύκειο. Καταργεί τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών στο λύκειο, την πολιτική αγωγή, την πληροφορική κ.λπ. που είναι απαραίτητα για τη μορφωτική συγκρότηση των νέων. Υποβαθμίζει τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, κλείνει 22 κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αναστέλλει τη λειτουργία των Συμβουλευτικών  Σταθμών Νέων, των ΓΡΑΣΥ και των ΓΡΑΣΕΠ κ.ά. Τέλος το υπουργείο Παιδείας, με το τέχνασμα του ελαστικού ορίου (25 + 10%) προσπαθεί να επιβάλει τμήματα  από 28-30 μαθητές.
Με όλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί σε αρκετές περιπτώσεις τεχνητές υπεραριθμίες και θα επιδιώξει (ήδη εξέδωσε σχετική εγκύκλιο στις 6/9/11) να μετακινήσει υποχρεωτικά εκπαιδευτικούς από νομό σε νομό και από περιφέρεια σε περιφέρεια σε όλη τη χώρα, καθώς και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπερβαίνοντας ακόμα και τις νόμιμες διαδικασίες και καταστρατηγώντας κατακτημένα εργασιακά δικαιώματα όπως το ωράριο. Αυτές τις εξελίξεις πρέπει να τις αποτρέψουμε με την ενωτική, μαζική μας δράση.
            Η κατά παραγγελίαν από το Υπ. Παιδείας έκθεση του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα, που δόθηκε στη δημοσιότητα  το καλοκαίρι, έχει σκοπό να ενισχύσει την Κυβέρνηση και την Τρόικα στην προσπάθειά τους να λάβουν ακόμα πιο επώδυνες αποφάσεις για τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Οι συστάσεις της έκθεσης (όπως αυτή περί αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών, όλοι οι εκπαιδευτικοί ανεξαρτήτως ετών υπηρεσίας στις 22 ώρες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση !!) δίνουν το στίγμα της επίθεσης που θα εξαπολύσουν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας εναντίον των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και το Υπουργείο Παιδείας, για όλα τα δεινά της εκπαίδευσης ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί και όχι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές εδώ και πολλά χρόνια. Την έκθεση παρέδωσε στη Διαμαντοπούλου ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, ο αρχιτέκτονας της πολιτικής που έχει μετατρέψει το Μεξικό σε κοινωνική ζούγκλα ακραίας φτώχειας, αγραμματοσύνης και εγκληματικότητας.
Ταυτόχρονα με τις διοικητικές αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση,  στο επίπεδο Σχολικής Μονάδας το Υπουργείο σχεδιάζει να μετατρέψει τους Δ/ντές σε μάνατζερ αποσπασμένους από το σύλλογο διδασκόντων, που θα ελέγχουν και θα καθορίζουν σχεδόν τα πάντα μέσω της αξιολόγησης. Επιδιώκει να καταργήσει τη συλλογικότητα και το δημοκρατικό τρόπο λήψης των αποφάσεων στους συλλόγους διδασκόντων, να περιορίσει τις αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων, να περάσει την αντίληψη (μέσω της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας) ότι ο εκπαιδευτικός φέρει τις βασικότερες ευθύνες για τα δεινά της δημόσιας εκπαίδευσης.
Είναι τραγικό που η νέα σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς βιβλία. Μέχρι τα Χριστούγεννα είναι αμφίβολο αν θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των βιβλίων.  Μέγα σκάνδαλο είναι η διάλυση του ΟΕΔΒ, όπως και γενικότερα η επιχειρούμενη απαξίωση του δημόσιου τομέα, η αγορά χαρτιού χωρίς διαγωνισμό, η “λύση” των φωτοτυπιών και των dvd, που θα εκτινάξουν το κόστος έκδοσης βιβλίων.  Οι «λύσεις» που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας (ανάρτηση βιβλίων στο διαδίκτυο, διανομή DVD και φωτοτυπίες) είναι από κάθε άποψη παιδαγωγικά απαράδεκτες και ανεφάρμοστες.
Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές αλλαγές που προωθούνται (νέο σχολείο, νέο λύκειο), αυτές στηρίζονται στη λογική της παροχής αποσπασματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, στην εδραίωση των “αξιών” του “σχολείου της αγοράς” και της κατάρτισης, σε συνάφεια με τις αντίστοιχες αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις του “επιχειρηματικού πανεπιστήμιου”,  που προωθούνται με το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ακόμη το γεγονός ότι υιοθετούνται αλλαγές χωρίς να αλλάζουν τα βιβλία, δίχως να αμφισβητείται ο εξεταστικοκεντρικός χαρακτήρας του σχολείου, δείχνει υποβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης, ενώ ακλόνητη μένει η θέση της παραπαιδείας. Παράλληλα, προωθείται ραγδαία το ξεθεμελίωμα και η ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών  και καταργούνται σημαντικοί φορείς, όπως ο ΟΕΒΔ, ο ΟΣΚ κ.λπ. Η πολιτική αυτή  οδηγεί στην απαξίωση της δημόσιας, δωρεάν παρεχόμενης εκπαίδευσης και, ουσιαστικά, στο άνοιγμά της σε στρατηγικές επενδύσεις κερδοσκοπικών εταιριών.  Με τη νέα πρόταση του ΥΠΔΜΘ για το Τεχνολογικό Λύκειο, η ΤΕΕ ουσιαστικά παραδίνεται απροκάλυπτα, στους σκοπούς και το περιεχόμενό της, στις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων.
Παράλληλα μέσα από το εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Κοινωνική Εργασία»  η Κυβέρνηση προωθεί ακόμη περισσότερο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και δημιουργεί μεσαιωνικές  συνθήκες για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Οι άνεργοι θα υπογράφουν σύμβαση με μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και στη συνέχεια θα υπενοικιάζονται από τους φορείς αυτούς στους δήμους για να εργαστούν. Μετά τις συμβάσεις αναπληρωτών ΕΣΠΑ, που εφάρμοσε για πρώτη φορά πέρυσι η Κυβέρνηση, τώρα οι άνεργοι εκπαιδευτικοί θα καλούνται να δουλέψουν στο δημόσιο σχολείο αλλά ως εργαζόμενοι σε ιδιώτη εργοδότη και στους δήμους. Σημαντικοί εκπαιδευτικοί τομείς υπάγονται στα προγράμματα αυτά, καθώς με τους τίτλους υπηρεσίες φροντίδας, δράσεις για παιδιά και νέους, φροντίδα ΑμεΑ, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών, κ.λπ. η κυβέρνηση επιδιώκει να συμπεριλάβει και το χώρο τις εκπαίδευσης στις δράσεις αυτές.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ (ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ-ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ)

Όσον αφορά την οικονομική μας κατάσταση, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις των νέων  νόμων, που υλοποιούν τα «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-15», συντελείται η αρπαγή δύο ακόμα μισθών από το ετήσιο εισόδημά μας.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται στους παραπάνω νόμους τα εξής:
·                     Μείωση κατά 50€ (ή 50%) του κινήτρου απόδοσης  από 1/7/11.
·                     Θεσμοθέτηση νέας κράτησης υπέρ ανεργίας 2% στο σύνολο των αποδοχών από 1/1/2011.
·                     Θεσμοθέτηση νέας κράτησης υπέρ του ΤΠΔΥ 1% στο σύνολο των αποδοχών, επιπλέον της ισχύουσας από 1/1/2011 .
·                     Νέα φορολογική κλίμακα με μείωση του αφορολόγητου από 12.000 € στα 8.000 € (από 1-7-11 θα παρακρατηθεί ο επιπλέον φόρος από το μισθό, και οι υπόλοιποι μήνες με τη φορολογική δήλωση  του 2012).
Το σύνολο της απώλειας στο ετήσιο εισόδημά μας (μαζί με τις περικοπές του μνημονίου-2010) πλησιάζει τους τέσσερις μισθούς, ή ποσοστό μείωσης 25%!
Η κατάσταση όμως γίνεται ακόμα πιο δραματική τους τρεις τελευταίους μήνες του 2011, καθώς προβλέπεται και η αναδρομική παρακράτηση όλων των νέων περικοπών και κρατήσεων. Έτσι, τους επόμενους τρεις μήνες οι εκπαιδευτικοί θα έχουν μείωση στο μισθό τους  από 300 – 400 € !!
 Εκτός αυτών, θα έρθει και το χαράτσι της έκτακτης εισφορά στα εισοδήματα από το 2010 (1% μέχρι 20.000 € και 2% για εισοδήματα πάνω από 20.000 €  σε όλο το ποσό).
Αν, βέβαια, υπολογίσουμε και την απώλεια που θα έχουν οι εκπαιδευτικοί από το πάγωμα της μισθολογικής τους εξέλιξης από 1/7/11 (40 € το μήνα ή 480 € το χρόνο), την αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά είδη λαϊκής κατανάλωσης, την αύξηση του πετρελαίου με ό,τι αυτή συνεπάγεται, την αύξηση των τελών των αυτοκινήτων κ.λπ., η πραγματική αξία των εισοδημάτων πλήττεται ακόμα περισσότερο.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα επίκειται η ψήφιση του νέου μισθολογίου-“φτωχολόγιου”, με το οποίο σχεδιάζεται η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο (συνεπώς και των εκπαιδευτικών), και η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και την απόδοση.
Όσον αφορά τις συντάξεις, και αυτές μειώνονται ακόμα περισσότερο με τα νέα μέτρα (θεσμοθέτηση κράτησης στις επικουρικές, μείωση 10% του εφάπαξ, μείωση σύνταξης για τους συνταξιούχους κάτω των 60 χρονών κ.λπ.). 
Η κυβέρνηση πρόσφατα αποφάσισε την επιβολή νέου χαρατσιού στις κατοικίες των πολιτών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οποίο από την εξαγγελία του μέχρι την κατάθεση της ρύθμισης στη βουλή αυξήθηκε δραματικά! Είναι λοιπόν σαφές πως δεν θα σταματήσουν να παίρνουν μέτρα αν δεν τους σταματήσουμε εμείς με τους αγώνες μας.
Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την αντισυνταγματική εκτροπή και την επιβολή του Μνημονίου, όλοι εμείς, τμήματα ενός πανεργατικού - πανεκπαιδευτικού μετώπου, θα πρέπει να σηκώσουμε το γάντι, να οργανώσουμε την πάλη. με κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες, απεργίες, πολύμορφες δραστηριότητες, για να ανακόψουμε τη λαίλαπα. Για να διασώσουμε κατακτήσεις δεκαετιών. Για να περιφρουρήσουμε τα δημόσια αγαθά από το ξεπούλημα. Για να μην πληρώσουμε το χρέος που αυτοί δημιούργησαν και να επιβάλουμε τη διαγραφή του. Για να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα πάλης, διεξόδου και ανατροπής.
Είναι πλέον φανερό πως, αν δεν ανατραπεί άμεσα αυτή η πολιτική, που ασκεί η κυβέρνηση με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, οι εκπαιδευτικοί αλλά και όλοι εργαζόμενοι στη χώρα μας θα βιώσουν μαύρες μέρες. Γι’ αυτό με ενότητα, αντοχή κι αποφασιστικότητα σχεδιάζουμε τη δική μας αντεπίθεση στην πολιτική αυτή. Μια πολιτική που καταστρέφει τη ζωή μας, τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά (υγεία, κοινωνική ασφάλιση, συγκοινωνίες κ.λπ.), το μέλλον των παιδιών μας, την ίδια τη χώρα. 

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

Απέναντι στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζεται οι εργαζόμενοι βροντοφωνάζουμε πως υπάρχει λύση.   Υπάρχει άλλη πολιτική!
Το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι.
Δεν το αναγνωρίζουμε. Απαιτούμε τη διαγραφή του

·                     ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ  ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ.
·                     Να καταργηθεί το βάρβαρο και δουλοπρεπές μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - Δ.Ν.Τ., το μεσοπρόθεσμο αλλά και όλα τα μέτρα που απορρέουν από αυτά.
·                     ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ,  ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
·                    Να ακυρωθούν όλα τα μέτρα που περικόπτουν τους μισθούς μας και τις συντάξεις. Όχι στο μισθολόγιο των νέων περικοπών. Όχι στη σύνδεση μισθού με την παραγωγικότητα. 1400 € οι καθαρές αποδοχές του νεοδιόριστου με αναλογικές αυξήσεις στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια. 30 χρόνια πλήρη σύνταξη.
·                    Όχι στην καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εργασιακό καθεστώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ.
·                    Όχι στις περικοπές των δαπανών στην εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση. Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ ή στο 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εγκατάλειψη της εκπαίδευσης, στις συγχωνεύσεις σχολείων την κατάργηση ολόκληρων τύπων σχολείων και εκπαιδευτικών θεσμών που οδηγούν την ελληνική εκπαίδευση πολλές δεκαετίες πίσω. Να μη χαθεί καμία οργανική θέση. 25 μαθητές ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις και την ΤΕΕ, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
·                    Άμεση οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών μας ταμείων και του ΟΠΑΔ. Να καταργηθεί Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που υπονόμευσε το δικαίωμα στην ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
·                    Απαιτούμε δημοκρατία και την παιδαγωγική ελευθερία στο χώρο των σχολείων. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και θα αντισταθούμε στη νέα αυταρχική διοικητική δομή, την αυτοαξιολόγηση και τη μετατροπή των διευθυντών σε αξιολογητές-μάνατζερς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας περιλαμβάνει ένα σύνολο πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων από το εκπαιδευτικό κίνημα σε συντονισμό με τη ΔΟΕ και τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας (γονείς, μαθητές, φοιτητές, κ.λπ.) αλλά και με άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.
1.                  Οργάνωση Ενημερωτικής Καμπάνιας  για το σύνολο του πληθυσμού με θέμα τις επιπτώσεις των μέτρων κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ (μνημονίων και μεσοπρόθεσμου) στην εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό.
2.                  Συγκρότηση και ανάπτυξη με πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ δικτύων αλληλεγγύης για τη στήριξη των μαθητών μας, με οργάνωση βοηθητικών μαθημάτων σε εθελοντική βάση αλλά και ευρύτερα στήριξη των θυμάτων της οικονομικής κρίσης και των κατεδαφιστικών πολιτικών κυβέρνησης, Τρόικας και ΣΕΒ, με τη στήριξη σχετικών πρωτοβουλιών που αρχίζουν να αναπτύσσονται στις γειτονιές και στους δήμους.
3.                  Συμμετέχουμε και συμβάλλουμε ενεργά στα κοινωνικά κινήματα που αναπτύσσονται στις πλατείες και τους δρόμους της χώρας, αλλά και τα κινήματα που ήδη δημιουργούνται ενάντια στα νέα χαράτσια. Αντιδρούμε μαζί με όλους τους πολίτες στην πληρωμή των νέων χαρατσιών στο εισόδημά μας. Σε κάθε περίπτωση αναπτύσσουμε την αλληλεγγύη και τον συντονισμό της δράσης σε όποιον τομέα εκδηλώνεται η επίθεση της κυβέρνησης και της τρόικας. Στηρίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα των εργαζόμενων στις δημόσιες υπηρεσίες που παρέχουν κοινωνικά αγαθά (συγκοινωνία, υγεία, ρεύμα, νερό κλπ). Η αλληλεγγύη, η επεξεργασία κοινών στόχων, η δημιουργία κοινών πλαισίων αναφοράς στα μεγάλα ζητήματα, η μάχη κατά των διακρίσεων σε βάρος της νέας γενιάς πρέπει να διαπερνούν  την καθημερινή μας δράση.
4.                  Συνεχίζουμε την προσπάθεια για συντονισμό των ομοσπονδιών της παιδείας και των γονιών για κοινές κινητοποιήσεις. Κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και ομοσπονδίες δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα για κοινό μέτωπο στήριξης των δημόσιων κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία, κοιν. ασφάλιση). Να δημιουργήσουμε συμμαχίες που θα λειτουργήσουν ως ασπίδα για την προστασία των κοινωνικών αγαθών στον τόπο μας (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση-εργασία) σε όφελος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όλου του λαού. Ο συντονισμός να περιλαμβάνει και το συντονισμό σε τοπικό επίπεδο των αντίστοιχων πρωτοβάθμιων συνδικάτων αλλά και άλλων χώρων, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί η στενή επικοινωνία και ο συντονισμός των δύο εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ).
5.                  Μέτρα για την υπεράσπιση των εργασιακών μας σχέσεων και δικαιωμάτων, αλλά και της δημόσιας εκπαίδευση στην πράξη:
-                      Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε αύξηση του ωραρίου μας και δεν επιτρέψουμε να υλοποιηθεί οποιαδήποτε απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για αυτό.
-                      Δεν αναλαμβάνουμε υποχρεωτικές υπερωρίες.
-                      Θα αποτρέψουμε στην πράξη πρόσληψη μέσω ΜΚΟ στα σχολεία.
-                      Ούτε ένα ευρώ από γονείς και εκπαιδευτικούς για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. άμεση γενναία επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών των σχολείων.
-                      Τοποθέτηση πανό σε όλα τα σχολεία με ευθύνη των ΕΛΜΕ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
-                      Αποκλεισμός Διευθύνσεων και Περιφερειών όταν επιχειρηθεί να μετακινηθούν εκπαιδευτικοί σε άλλο νομό ή περιφέρεια. Ο αποκλεισμός θα έχει στόχο να μην πραγματοποιείται η σχετική συνεδρίαση. Καλούμε τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου και τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να κάνουν ότι είναι δυνατόν να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Οι αιρετοί να καταγγέλλουν και να αποχωρούν από τέτοιες συνεδριάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, όταν η διοίκηση επιμένει στις μετακινήσεις.
6.                  Πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας 4 και 5 Οκτώβρη (με δυνατότητα να μεταφερθεί σε άλλη κοντινή ημερομηνία ανάλογα με τις εξελίξεις π.χ. μισθολόγιο, σε συνεννόηση με ΔΟΕ και άλλες ομοσπονδίες προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο αναγκαίος συντονισμός) και η πραγματοποίηση Γ.Σ. τη δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας για απόφαση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΗΔΗ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

1.                  Πραγματοποίηση κοινών συλλαλητηρίων (πανεκπαιδευτικών) με τη ΔΟΕ, τους φοιτητές κ.λπ. την Πέμπτη, 22/9/11. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί 1 μ.μ. στα Προπύλαια.  Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ σε συνεργασία με τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, τους φοιτητές, κ.λπ. να οργανώσουν συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις την ίδια μέρα. Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των εκπαιδευτικών στα συλλαλητήρια, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. -  2 μ.μ. για την πρωϊνή βάρδια και 2 μ.μ. – 5 μ.μ. για την απογευματινή).
2.                  Πραγματοποίηση Συνέντευξης Τύπου τις επόμενες ημέρες για την παρουσίαση της κατάστασης των  σχολείων με την έναρξη της νέας χρονιάς.
3.                  Την κατάθεση υπομνήματος στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΜΘ με το σύνολο των άμεσων προβλημάτων των σχολείων και των εκπαιδευτικών.
4.                  Την ανάθεση στο ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ την τεκμηρίωση και την καταγραφή στοιχείων για ζητήματα όπως τα μισθολογικά και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών (ωράριο, αξιολόγηση κ.λπ.)
5.                  Να αναλάβει πρωτοβουλία πραγματοποίησης σύσκεψης με ομοσπονδίες του δημόσιου τομέα για συντονισμό δράσεων.
6.                  Να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα.
7.                  Να πραγματοποιηθούν περιοδείες ενημέρωσης σε περιοχές και σχολεία.

                                                                       
 Υ.Γ. Η  Γ.Σ. Προέδρων θα γίνει το Σάββατο, 24/9/2011 στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο «TITANIA» (Πανεπιστημίου 52, τηλ: 210 33 26 000) .

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com




ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Ταχ θυρίδα 142  35100 Λαμία
Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696


ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια και δημόσιες σχέσεις!

Λαμία, 19.9.2011

Γιορτάζεται και φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος μας όπως γίνεται κάθε χρόνο. Είναι γεγονός ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα, οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι και το πράσινο, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η ηχορύπανση απασχολούν όλο και περισσότερο σήμερα πολίτες και δημοτικές αρχές. Οι περισσότερες πόλεις στη χώρα μας, όπως και η Λαμία, έχουν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το να κάνει όμως κανείς μόνο διαπιστώσεις, δεν οδηγεί πουθενά. Τα αυτοκίνητα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και, δυστυχώς, να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα είναι να βελτιώσουμε την κατάσταση για ορθολογικότερη χρήση των αυτοκινήτων και την κυκλοφορία γενικότερα.

Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας προτεραιότητα έχει η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα που δημιουργεί η αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου. Να αναδείξουμε περισσότερο τα δικαιώματα των πεζών. Να επανακαθορίσουμε τη σχέση μας με το αυτοκίνητο, κυρίως σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη και να επιμείνουμε στην αλλαγή νοοτροπίας. Στόχος μας πρέπει να είναι, οι δράσεις του Δήμου να αποκτήσουν μόνιμο και τακτικό χαρακτήρα και να περάσουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι η μετακίνηση των πεζών, των ποδηλατών και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν πρώτη προτεραιότητα αλλά και εναλλακτικό και υγιεινό τρόπο ζωής.

Στη Λαμία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ λίγα για το κυκλοφοριακό και χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα. Η πόλη κατά την γνώμη μας έχει ανάγκη από μέτρα αποθάρρυνσης της χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο. Έχει ανάγκη από μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων, από περιφερειακούς δρόμους και περιφερειακά πάρκιγκ με ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Δεν συμφωνούμε με τα πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης, λέμε όχι στα πάρκιγκ στη Δημοτική Αγορά και στο Θερινό Θέατρο.

Έχει επίσης ανάγκη από την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, αυτών έστω των μικρών. Να απαλλάξουμε τα πεζοδρόμια από τα «σκαλάκια έξω», από τις ζαρντινιέρες και τις παράνομες καταλήψεις από τα τραπεζοκαθίσματα. Έχει ανάγκη από σεβασμό στον πεζό, στον πολίτη, στη μητέρα, βελτίωση της κυκλοφοριακής αγωγής και αλλαγή κουλτούρας. Να περιοριστούν οι ταχύτητες μέσα στην πόλη και να μπουν αυστηρά όρια. Όχι σούζες και μαρσαρίσματα. Έχει ανάγκη η πόλη από διαγραμμίσεις των δρόμων γενικά και ιδιαίτερα για τους πεζούς, και μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει ανάγκη επίσης από αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης.

Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του ποδηλάτου με την αξιοποίηση, την ορθή λειτουργία και την επέκταση των ποδηλατοδρόμων, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της πόλης. Να ενθαρρύνουμε τη χρήση του ηλεκτρικού ποδηλάτου τοποθετώντας και πρίζες στις πλατείες για δωρεάν φόρτιση. Να αναδειχθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος των «ενεργών τετραγώνων», τις λειτουργικές ανάγκες των οποίων θα μελετήσουν οι αρμόδιοι φορείς σε συνεργασία με τους κατοίκους και την επιτροπή του κάθε τετραγώνου. Λειτουργικές ανάγκες πρώτα σε χώρους στάθμευσης, μέτρα κυκλοφορίας, πάρκα και ελεύθερους χώρους.

Τα αποτελέσματα όλων αυτών των δράσεων θα πρέπει να αποτιμώνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Γιατί αλλιώς θα φλυαρούμε κάνοντας δημόσιες σχέσεις, χωρίς αποτελέσματα· και η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει σε βάρος της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.

 Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ

Στους δρόμους οι μαθητές

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com

Μετά τους φοιτητές και οι μαθητές μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε βιβλία και διδακτικό προσωπικό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, αποφασίστηκε να συμμετάσχουν οι μαθητές σε συλλαλητήριο που θα γίνει την Τρίτη στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια.
Οι μαθητές τονίζουν ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από σύσκεψη εκπροσώπων μαθητών από πολλά σχολεία της Αθήνας, κατά την οποία αποφασίσθηκε να κλείσουν τα σχολεία την Τρίτη για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, διεκδικώντας βιβλία, καθηγητές και κονδύλια για την παιδεία.

Οι μαθητές ζητούν:
Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων για την κάλυψη όλων των αναγκών τους.
Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία.
Κανένα κενό σε καθηγητές. Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.
Καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων.
Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους.
Να μην εφαρμοστεί ο Νόμος-Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Δωρεάν μετακινήσεις

Καταλήψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 08:00 έως τις 10:00 το πρωί με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Οι πρόεδροι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων θα ενημέρωσουν τους μαθητές που θα παραμείνουν στα προαύλια με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους.
Κινητικότητα και στα Πανεπιστήμια

Κινητικότητα υπάρχει και στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας καθώς σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις των φοιτητών προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχιση ή μη των καταλήψεων. Η εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη καθώς κρίνεται η τύχη της εξεταστικής αλλά και η έναρξη του εξαμήνου, καθώς, σύμφωνα με το νέο νόμο για να ολοκληρωθεί ένα εξάμηνο χρειάζονται 13 εβδομάδες διδασκαλίας. Την ίδια ώρα, η πανεπιστημιακή κοινότητα εμφανίζεται διχασμένοι αναφορικά με τη συνέχιση των καταλήψεων και τις μορφές αγώνα που πρέπει να υιοθετήσουν απέναντι στο νόμο πλαίσιο.
Υπέρ των ανοιχτών Πανεπιστημίων έχουν ταχθεί η ΠΟΣΔΕΠ, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών και 142 μέλη ΔΕΠ του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Την ίδια ώρα, σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται τα μέλη ΔΕΠ του Παντείου που έχουν κηρύξει απεργία αύριο Τετάρτη. Στην κατεύθυνση απόρριψης του νέου νόμου κινούνται και 25 σύλλογοι από Πανεπιστήμια όλης της χώρας που συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο και αποφάσισαν συντονισμό των κινήσεών τους με τους φοιτητές.

Από..... tvxs

Το απόγευμα κλειδώνει ολο το πακετο - Ραβασάκια από αύριο για την εφεδρεία - Επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης για να μειωθούν οι αντιδράσεις

 Aναρτήθηκε από.....  energoipoliteskv.blogspot.com


- Έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα για τους δημοσίους υπαλλήλους
- Παζαρεύουν το πόσοι φορείς από τους 210 που έχουν επιλεγεί θα κλείσουν ΑΜΕΣΑ
- Σε διαπραγμάτευση οι μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου
- Η τρόικα θεωρεί ότι το χαράτσι στα ακίνητα δεν θα αποδώσει

Η κυβέρνηση φαίνεται πως εξακολουθεί να “παίζει” το επικοινωνιακό της παιχνίδι που ξεκίνησε εδώ και μέρες για να μειώσει της αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει τον νέο κύμα μέτρων που θα σαρώσει τα πάντα στον δημόσιο τομέα.
Έτσι αφήνει να νοηθεί ότι τα «τσούγκρισαν» στο πρώτο «ραντεβού» τους, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και οι εκπρόσωποι της τρόϊκα.. Σημείο τριβής, τι άλλο; Η επιμονή της Κυβέρνησης να «φτιάξει ομελέτα, χωρίς να σπάσει αυγά» στο δημόσιο..

Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε στους εκπροσώπους των δανειστών μας, Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ ότι η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα θα επιτευχθεί μέσω της εργασιακής εφεδρείας, που όπως είναι γνωστό οδηγεί σε ..απολύσεις και αν, έπειτα από ένα χρόνο.. Η τρόϊκα όμως επέμεινε πως απολύσεις πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, πέρα βεβαίως από την εφαρμογή και αξιοποίηση του θεσμού της εφεδρείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι, η αγωνία παρατείνεται δεδομένου ότι στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη δεν φαίνεται να βρέθηκε ικανοποιητική λύση για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χρονική διάρκεια της τηλεδιάσκεψης καταδεικνύει και τη δυσκολία στην τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα δημοσιονομικά μέτρα, τόσο για το τρέχον έτος, όσο και το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός οικονομικών υπεραμύνθηκε την λύσης της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο την ώρα που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιμένουν ότι στο μέτρο αυτό πρέπει να προστεθούν και απολύσεις. Η τρόικα απαιτεί μεταξύ άλλων να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι.

Όπως και να έχει τα νέα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν και στον περαιτέρω δραστικό περιορισμό των δαπανών (συμπεριλαμβανομένων, της εργασιακής εφεδρείας - που αναμένεται να επεκταθεί και στον στενό δημόσιο τομέα -, της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, των καταργήσεων φορέων, κ.λπ.).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται, αφενός τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα αλλά και πρόσθετα μέτρα, 1,5-2 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν εφόσον ο νέος φόρος στα ακίνητα, μέσω της ΔΕΗ δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. Οι δανειστές, εκτιμούν ότι το ειδικό τέλος στα ακίνητα θα φέρει εφέτος 1 δισ. ευρώ λιγότερα από τα 2-2,6 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών και ζητούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι "όλες οι ειδικότερες αποφάσεις, οι οποίες κινούνται, ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και ισχύει ως νόμος του κράτους, θα ανακοινωθούν μετά και την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα".

Κατά πληροφορίες, στο τραπέζι της τηλεδιάσκεψης βρίσκονται προτάσεις που αφορούν σε:

- Απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου και στον στενό δημόσιο τομέα
- Αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία
- Μείωση συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 60 και λαμβάνουν πάνω από 1.500 ευρώ
- Νέα μείωση αφορολόγητου
- Εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, στην τηλεδιάσκεψη μετέχουν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ηλίας Πλασκοβίτης.

Σήμερα το πρωί, οι τεχνικές ομάδες που θα βρίσκονται στην Αθήνα θα επεξεργαστούν περαιτέρω όλα τα θέμα και η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί στις 7 το απόγευμα.

Από....... newsit

Αρνούμαι…

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com



Αυτό το τελευταίο χαράτσι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι!
Ακόμα και εγώ που ουδέποτε χρωστούσα ούτε λεπτό του ευρώ σε ΔΕΚΟ και εφορία (και δεν τους δίνω και λίγα!) αγανάκτησα.
Ως εδώ!
Πλέον ΑΡΝΟΥΜΑΙ!

ΑΡΝΟΥΜΑΙ να συνεχίζω να προσπαθώ μάταια να γεμίσω μία “μαύρη τρύπα” επειδή η “κυβέρνηση” δεν έχει το θάρρος να ομολογήσει ότι ακολουθεί λάθος δρόμο.

ΑΡΝΟΥΜΑΙ να δίνω τα “πολεμοφόδια” μου σε μία ανίκανη κυβέρνηση που επιμένει να μου λέει ότι βρίσκομαι σε “πόλεμο”.
Θα τα δώσω ευχαρίστως όταν βρεθεί κάποιος που θα τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά και με μέτρο.
Έχω λοιπόν “πατριωτικό καθήκον” να τα διαφυλάξω μέχρι τότε ώστε να βοηθήσουν πραγματικά την πατρίδα.

ΑΡΝΟΥΜΑΙ να “σπαταλώ” τα χρήματα που βγάζω με τον ιδρώτα μου ή όσα έβγαλαν με τον ιδρώτα τους οι πρόγονοι μου και μου εμπιστεύτηκαν την ορθή διαχείρισή τους έως ότου περάσουν στην επόμενη γενιά.

ΑΡΝΟΥΜΑΙ να στερώ από τα παιδιά μου πόρους οι οποίοι θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, τις σπουδές τους και το μέλλον τους προς όφελος “κηφήνων”, ή για να καλύψω τις σπατάλες μίας “κυβέρνησης” που στην ρητορική της τρομοκρατεί αλλά με τις πράξεις της δείχνει να μην έχει καταλάβει τίποτα.

ΑΡΝΟΥΜΑΙ να πληρώνω για φόρους, τέλη και έκτακτες εισφορές πάνω από το 50%(!) των εισοδημάτων μου.
Δεν συμφώνησα ποτέ να έχω το κράτος συνεταίρο στην επιχείρησή μου και μάλιστα με μεγαλύτερο ποσοστό από εμένα.

ΑΡΝΟΥΜΑΙ να με κοροϊδεύουν και να το δέχομαι χωρίς να αντιδρώ.
Όταν πληρώνεις τόσο μεγάλο μερίδιο των εσόδων σου στο κράτος για να “σώσεις την χώρα” αλλά η “κυβέρνηση” αντί να μειώσει τις κρατικές δαπάνες τις αυξάνει, αντί να μειώσει το έλλειμμα το αυξάνει, αντί για ανάπτυξη αυξάνει την ύφεση…
Που πάνε τα λεφτά μου;
Κατόπιν όλων αυτών (και πολλών άλλων!)…

ΑΡΝΟΥΜΑΙ να πληρώσω οποιοδήποτε χαράτσι από εδώ και πέρα!
Όταν η “κυβέρνηση” γίνει… ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, όταν αλλάξει “τροχιά στο πλοίο” ή όταν (με το καλό) αλλάξουμε κυβέρνηση και η νέα είναι πολύ πιο ικανή (πράγμα διόλου δύσκολο γιατί η σημερινή κατέβασε πολύ τον πήχη!)…

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα ξαναπληρώσω.
Μέχρι τότε αντιστέκομαι και, εύχομαι και ελπίζω, να κάνουν το ίδιο πολλοί συμπολίτες μου.
Η “κυβέρνηση” πρέπει να πάρει απόφαση ότι από την στιγμή που έφερε σε αυτό το σημείο νομοταγείς πολίτες σαν και εμένα, τους λεγόμενους “νοικοκυραίους”, δεν μπορεί πλέον να παραμένει γαντζωμένη στις καρέκλες της!
Απλή κοινή λογική…

Αναρτήθηκε από ΜΑΝΙΑ