Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

"Παράσταση" Κανέλλη στο βήμα της Βουλής - Πήγε με γάλα και καρβέλι

Αναρτήθηκε από.....  energoipoliteskv.blogspot.com


Την ώρα που ολοκλήρωνε την ομιλία της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη και χωρίς να το καταλάβει κανείς, ανέβηκε στο βήμα η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη κρατώντας ένα μπουκάλι γάλα και ένα καρβέλι ψωμί.




Διαβάστε τα όσα ακολούθησαν:
Δείχνοντας το καρβέλι και το γάλα η κα Κανέλλη είπε:

"0,60 και το γάλα 2 ευρώ. Σύνολο 2,60 ευρώ ημερησίως μόνο γι’ αυτά. Τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 950 ευρώ το χρόνο μόνο γι’ αυτά. Θυμάμαι Στ. Μάνο με τουβλάκια προεκλογικά και μη πείτε πως σας χάλασα το ντεκόρ της Βουλής."



Από κάτω άρχισαν να ακούγονται αντιδράσεις αλλά η κα Κανέλλη συνέχισε λέγοντας: "Στα δύσκολα το γάλα ζεσταίνεται και γίνεται παπάρα…"



Τότε παρενέβη ο Ευάγγελος Αργύρης ο οποίος ασκούσε χρέη προεδρεύοντος και είπε: "Δεν είναι εικόνα αυτή…"

Η κα Κανέλη απτόητη κατέθεσε το καρβέλι στα πρακτικά της Βουλής και είπε:

"Σας έφερα αυτά να τα δείτε γιατί με την εικόνα παίζετε. Άκουσα χθες και υπουργό σας (Μόσιαλο) που ήρθε από το εξωτερικό και λέει όχι στα προνόμια (βουλευτών), έτσι θα μας σώσει. Δε σώζεται η πατρίδα με πεθαμένους πολίτες. Θα κρεμαστείτε σε πολιτικό - ιστορικό πάσαλο! Σαν την εποχή Βουλγαροκτόνου, αφήνετε έναν αόματο ανά 6.000…."


Kαι συνέχισε : "Σας ευχαριστώ και μπορώ να σας διανέμω και το ψωμί και το γάλα που κάνει καλό στην οστεοπόρωση, και βιταμίνες έχει. Η μόνη λύση οι εκλογές."

Tότε το κ. Αργύρης της είπε : "Να πάρετε το ψωμί… Δεν κατατίθενται αντικείμενα στα πρακτικά…" Και η κα Κανέλη μονολόγησε : "Σκουπίδια…"

Η βουλευτης του ΠΑΣΟΚ κα Σούλα Μερεντίτη η οποία μιλούσε λίγο πριν το επεισόδιο είπε: "Εγώ είπα κλέψαμε όνειρα παιδιών. Δεν σας επιτρέπω να μονοπωλείτε αριστερή ιδεολογία και συμπεριφορά. Η χώρα δεν σώζεται με ξεπερασμένες και πεθαμένες πολιτικές."

Και η κα Κανέλλη απάντησε: "Εγώ δεν έκλεψα το όνειρο κανενός παιδιού. Αυτό το μονοπώλιο το αφήνω στην κ. Μερεντίτη."

Από.....  Newsit

Δημοκρατικό πραξικόπημα. Να φύγουν Σαμαράς και Παπανδρέου

 Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com

Ο Παπανδρέου απέτυχε. Διακυβέρνηση με προθέσεις διαφάνειας, ηλεκτρονικής διαβούλευσης, διεθνούς παρουσίας και συνεργασίας, ανοικτής κοινωνίας, αλλαγών νοοτροπίας, πράσινης ζωής και νέας οικονομίας. Οραματιστής; Ρομαντικός; Αλλού γι αλλού; Ήρθε αργά; Λίγος; Θολωμένος ;

Σίγουρα ληγμένος...

Τα υπόλοιπα ας τα κρίνει η Ιστορία, στο βαθμό που κάνει τον κόπο να ασχοληθεί μαζί του.
Το σίγουρο είναι πως δεν φταίει καμιά νοοτροπία, κανένα βαθύ ΠΑΣΟΚ, καμιά ρηχή Δεξιά, κανένα ριζικό μας. Άκαιρος με τις ανάγκες, ασυντόνιστος με τις συνθήκες γι αυτό άστοχος, καθόλου πρωτότυπος. Λάθος στις επιλογές συνεργατών, στις προτεραιότητες στόχων, στη διαχείριση κρίσεων.

Ακατάλληλος.

Ο Σαμαράς απέτυχε. Δεν χρειάζεται να δοκιμασθεί για να καταλήξουμε. Η παρουσία του στη ΔΕΘ ξυπνά εφιάλτες.
Θα επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο!!!
Με ποιον; Πότε; Χρειάζονται δύο για μια διαπραγμάτευση. Ο συνομιλητής αν εννοεί τους Γερμανούς και την τρόικα δεν προσφέρονται. Όρους υπαγορεύουν γιατί απηύδησαν. Ούτε καν έρχονται για να μην χάνουν χρόνο. Τηλεδιάσκεψη μην τους πάρει και καμιά αδέσποτη κάνουν.
Με τον καθρέφτη ή με το Χρύσανθο θα διαπραγματευθεί;

Η αφροσύνη του θυμίζει 91. Όταν με την επιπολαιότητά του πλημμυρίσαμε αλλοδαπούς χωρίς μέτρο, χωρίς σύνεση, χωρίς πολιτικές και για αντίβαρο προσπαθούσαμε να αναβιώσουμε το Μακεδονικό Αγώνα και τη μεγάλη Ιδέα. Μόνο τον Παύλο Μελά δεν αναστήσαμε!
Και τότε θα έπειθε την Ευρώπη για την ορθότητα των θέσεων του, όπως και τώρα ισχυρίζεται πως θα πείσει την τρόικα. Δεν βρέθηκε κανείς τότε να τον ακούσει, να τον πάρει στα σοβαρά. Οι καλοπροαίρετοι απορούσαν οι υπόλοιποι γύριζαν την πλάτη.

Θυμίζει εξώφυλλα από παλιά βιβλία. Παιδάκι που πάει με τα κουβαδάκια του, τη χωρίστρα και τα ναυτικά, παλιομοδίτικα, φρεσκοσιδερωμένα ρουχαλάκια να παίξει είτε στην πλατεία της γειτονιάς είτε στο αγριεμένο ραπ πάρτι των κάτω συνοικιών.

Μπροστά μας είναι η 16 Οκτωβρίου. Δηλαδή η εκταμίευση των δανεικών αλλιώς η στάση πληρωμών. Δηλαδή: όχι συντάξεις, μισθοί σε δασκάλους γιατρούς, οδηγούς λεωφορείων, τραίνων, εφοριακούς, αστυνομικούς κλπ.
Ένα μήνα πριν, όταν οι δανειστές ζητούν επιτέλους να σταματήσουμε την κωλυσιεργία, ο Σαμαράς προτείνει νέα φυγή προς τα εμπρός. Εκλογές για να διαπραγματευθούμε!!

Με τι λεφτά θα κάνουμε τις εκλογές του Σαμαρά; Ούτε λεφτά για τύπωμα ψηφοδελτίων δεν υπάρχουν!

Ο Σαμαράς δήλωσε στην κα Μέρκελ πως δεν συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ γιατί θέλει να είναι η επόμενη εναλλακτική, δηλαδή το σχέδιο Β , σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αποτύχει.
Μοιάζει λογικοφανές. Όμως αν το σκεφτείς είναι απλά άλλη μια κενή εξυπνάδα.

Γιατί στις οριακές καταστάσεις αγωνίζεσαι με κάθε τρόπο να αποφύγεις την καταστροφή. Δεν υπάρχει επόμενη μέρα με την έννοια ότι ξεκινάς από το γκρεμό.

Όπως με την έκρηξη ενός πυρηνικού εργοστασίου. Αγωνίζεσαι να την αποφύγεις ή περιμένεις να συμβεί και μετά οργανώνεις τη βοήθεια στους επιζώντες; Και απογράφεις πτώματα!!!

Η χρεοκοπία- η οριακή κατάσταση- ισοδυναμεί με την πυρηνική έκρηξη. Και η χρεοκοπία, όταν ζητάμε σήμερα εκλογές και δήθεν επαναδιαπραγμάτευση είναι δεδομένη. Ποιες συνέπειές της μέτρησε ο Σαμαράς που ουσιαστικά την προτείνει;

Ακατάλληλος. Και επιπλέον άφρων.

Θεσμικά η μόνη λύση που διαφαίνεται είναι ένα δημοκρατικό πραξικόπημα.
Ανατροπή Παπανδρέου –Σαμαρά από τους βουλευτές τους.
Κυβέρνηση Έκτακτης ανάγκης με πρόεδρο Σημίτη, αντιπρόεδρο Καραμανλή και Υπουργό Μπακογιάννη.
Δηλαδή τους όχι άμεμπτους, αλλά στοιχειωδώς σοβαρούς.
Αυτή η τριάδα ναι, μιλά με τρόικα. Έχει το βάρος, γιατί έχει τη δύναμη να φτιάξει και να εφαρμόσει πολιτικές. Αυτή η τριάδα ναι μιλά και με μας. Για διαφορετικούς λόγους, για τον καθένα τους υπάρχει ακόμη κάποιος σεβασμός.

Τα άλλα, τα δυο παιδάκια, μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού και ετοιμάζονται να μας δώσουν και την τελική σπρωξιά. Παίζουν!! Με τις ζωές , τα όνειρα τις ελπίδες μας. Σπίτι τους!!

Από..... newsit


ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ: Η αποκάλυψη της μεγάλης απάτης με το "πείραγμα" του ελλείμματος (βίντεο)

Αναρτήθηκε από......  energoipoliteskv.blogspot.com

Παρακολουθείστε το βίντεο και ανακαλύψετε τη μεγάλη πλεκτάνη πάνω στην οποία στήριξε η κυβέρνηση το αλυσοδέσιμο της χώρας στο άρμα της Τρόικας και της ΝΤΠ:



Από ...... activistis.grhttp://activistika.blogspot.com/2011/09/blog-post_5216.html

Εσείς, κ. Βενιζέλε, πιστεύετε στ' αλήθεια ότι έχετε εντολή;

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Με το συμπάθιο, αλλά επιτέλους τι θέλει να πει ο ποιητής; Τι εννοεί ο κ. Βενιζέλος όταν λέει (χθες από βήματος Βουλής) ότι αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει πως μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα, «ας το κάνει, αλλά προηγουμένως πρέπει να λάβει εντολή»;

Πιστεύει πως ο ίδιος, ο πρωθυπουργός (αλήθεια πού βρίσκεται αυτή η ψυχή; Προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ της διακοπής του υπερατλαντικού ταξιδίού του;), η κυβέρνηση και οι βουλευτές που ψηφίζουν ό,τι ανοησία κατέβει στο κεφάλι της (αποτυχημένης) τρόικας έχουν εντολή;
 
Με συγχωρείτε, αλλά έχω άλλη μια ηλίθια απορία: Όταν ο κ. Βενιζέλος λέει (πάντα χθες και πάντα από βήματος της Βουλής) «ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο, γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό έλεγχο», τι υπονοεί; Ότι ο ίδιος, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, το άθλιο πολιτικό σύστημα δεν μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα και για να την βάλουν σε μια τάξη έπρεπε να μπει πάνω από το κεφάλι τους την τρόικα;

Αν ναι, τότε γιατί δεν παραιτούνται, να πάνε σπίτι τους να ασχοληθούν με την μαγειρική, αλλά κάθονται και κυβερνούν (λέμε τώρα);

Είναι δυνατόν να παραδέχονται επισήμως πως είναι ανίκανοι και πως αν δεν έχουν κάποιον ξένο πάνω από το κεφάλι τους θα εξοκείλουν ξανά και ξανά, αλλά παρ' όλα αυτά να παραμένουν στην εξουσία;

Ανήκω σ' αυτούς που από την πρώτη στιγμή, όταν αποφασίστηκε η προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό, υποστήριξα πως από εδώ και πέρα η κυβέρνηση έχει χάσει την νομιμοποίησή της, δηλαδή δεν έχει πλέον την λαϊκή εντολή.

Λοιπόν, για να τελειώνουμε:

Όσο – και όσες φορές μέσα σε μια μέρα, μέσα σε μια και μόνο συνεδρίαση της Βουλής – κι’ αν ο υπουργός των Οικονομικών διεκτραγωδήσει την δραματική κατάσταση της χώρας…

Όσες περικοκλάδες κι’ αν χρησιμοποιήσει στις μακρόσυρτες ομιλίες και ανακοινώσεις του…

Όσο και αν προσπαθεί να εξωραΐζει τον διεθνή οικονομικό έλεγχο κάτω από τον οποίο βρέθηκε η Ελλάδα …

Όσο και αν προσπαθεί να μας εξηγήσει πως όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα είναι αναγκαία, ακόμη και… δίκαια…

Το πρόβλημα παραμένει και οφείλει να το αντιληφθεί. Και ο κ. Βενιζέλος και η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – θα ήταν άραγε υπερβολικό να ζητήσουμε να κάνει μια προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση και ο πρωθυπουργός;

Το πρόβλημα είναι πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΤΟΛΗ από τον λαό!

Ουδέποτε υπήρξε εντολή από τον λαό προς το ΠΑΣΟΚ να… σώσει την χώρα με οποιονδήποτε τρόπο.

Διότι ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τέτοια εντολή. Δεν έκαμε την προεκλογική του εκστρατεία με αυτό το πρόγραμμα.

Αλλά ούτε και με υποψία τέτοιου προγράμματος έκαμε την προεκλογική του εκστρατεία το ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, ακόμη και κάθε φορά που λαμβάνονταν κάποια μέτρα σ’ αυτά τα τελευταία δύο χρόνια, η διαβεβαίωση ήταν πως… δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα.

Χθες, ανακοινώθηκε ένα ακόμη πακέτο μέτρων…

Και δεν πρόκειται μόνο για το νέο αυτό πακέτο. Πρόκειται για μια γενική αναλγησία και αδιαφορία, καθώς, αν και όλοι γνώριζαν πού οδεύουμε, αν και όλοι γνώριζαν ότι δεν βγαίνει ούτε το πρόγραμμα, ούτε το χρέος, οι άνθρωποι αυτοί που παριστάνουν ότι κυβερνούν δεν έκαναν τίποτε για να προσφέρουν παράλληλα ένα δίχτυ προστασίας στον λαό.

Αυτό σημαίνει πως όλα γίνονται για να διασωθούν οι κυβερνώντες στις θέσεις τους.

Αν ενδιαφέρονταν για την σωτηρία του λαού, ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ!

Δεν έκαναν, όμως, τίποτε. Με αποτέλεσμα κάθε φορά να επιβάλλουν νέα μέτρα.

Και αραδιάζουν συνεχώς νέα ψέματα. Και αποπροσανατολισμό. Και προπαγάνδα.

Μόλις χθες, ο ίδιος ο υπουργός μας σέρβιρε άλλο ένα ψέμα. Προσπαθώντας να απαντήσει για τα «φουσκωμένα» στατιστικά στοιχεία και τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ, είπε πως όταν δόθηκαν στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τα στοιχεία για το έλλειμμα (το φθινόπωρο του 2010), είχαμε ήδη μπει στην διαδικασία του Μνημονίου (από την άνοιξη της ίδιας χρονιάς) και επομένως δεν έχει σημασία τι στοιχεία δόθηκαν.

Ουδέν ψευδέστερον! Διότι έχει και παραέχει σημασία. Διότι στο Μνημόνιο μπορεί να είχαμε μπει, αλλά τα νέα (που τώρα πια είναι παλιά) μέτρα επιβλήθηκαν με βάση το ύψος του ελλείμματος!

Το θηριώδες έλλειμμα ήταν αυτό που προκάλεσε τη νέα (πέραν του Μνημονίου) καταιγίδα μέτρων.

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, ανακοίνωσαν χθες – προφανώς για να συγκινηθούμε και να δεχθούμε και τα νέα, νέα μέτρα – πως θα συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τα θέματα των περίφημων greek statistics.

Δηλαδή, σαν να μην έφθαναν όλες οι κατά συρροή συκοφαντίες, έρχεται να προστεθεί και μία ακόμη – ότι δηλαδή τα στοιχεία μας ήσαν «πειραγμένα» (και με την βούλα εξεταστικής επιστροπής) και επομένως ορθώς τραβάμε όλα όσα τραβάμε. Ότι ορθώς μας τιμωρούν – διότι μην περιμένετε να τιμωρηθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι.

Συμπέρασμα: Οφείλουν να αντιληφθούν όλοι ότι ούτε ο κ. Παπανδρέου έλαβε τέτοια εντολή όπως αυτή που μας εμφανίζει, ούτε οι βουλευτές έλαβαν εντολή να ψηφίζουν ό,τι τους φέρνει ο εκάστοτε υπουργός των Οικονομικών, ούτε ο κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε εντολή να αποφασίσει μόνος του για Μνημόνιο και Μεσοπρόθεσμο.

Και οπωσδήποτε, ουδείς έδωσε εντολή στον κ. Παπακωνσταντίνου να αποφασίζει, χωρίς να ρωτάει κανένα, πως η στατιστική υπηρεσία θα είναι του ενός ανδρός αρχή.

Εν ολίγοις, ουδείς έδωσε εντολή να αποφασίζει για τη ζωή μας ο πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας. Διότι αν είναι έτσι, ας τον κάνουν πρωθυπουργό!

Οι κύριοι αυτοί οφείλουν να προκηρύξουν εκλογές τώρα!

Από...... elzoni.gr

«Ανεπιθύμητος» από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Μόσιαλος – Επεισόδιο στη Βουλή!

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com



Και επί προσωπικού φαίνεται πως επεκτείνεται η εσωτερική κόντρα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος, είχε ιδιαίτερα θερμό επεισόδιο με τη βουλευτή Τρικάλων Σούλα Μερεντίνη και το βουλευτή Β’ Πειραιώς Γιάννη Διαμαντίδη! 

Αφορμή για το επεισόδιο αποτέλεσαν οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του κ. Μόσιαλου ότι ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη για το ότι έγινε τα προηγούμενα χρόνια καθώς εξελέγη βουλευτής το 2009 και πως δεν χαίρει προνομίων. 

Το επεισόδιο σημειώθηκε στο Εντευκτήριο της Βουλής. Σύμφωνα με παρισταμένους η βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη αλλά και ο βουλευτής Β Πειραιώς Γιάννης Διαμαντίδης επιτέθηκαν φραστικά στον κ. Μόσιαλο. Ο κ. Διαμαντίδης, φέρεται να του είπε ότι «αυτά που είπες είναι απαράδεκτα» και ότι «προσβάλλεις υπουργούς και βουλευτές» και πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία, απολογούμαστε στον κόσμο κι έρχεσαι εσύ και μιλάς για βουλευτικά προνόμια».

Η κ. Μερεντίνη, φέρεται να ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, λέγοντας στον κ. Μόσιαλο ότι είναι «ανεπιθύμητος στο Εντευκτήριο. Εδώ είναι χώρος... προνομιούχων βουλευτών». Ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τον κ. Μόσιαλο είναι και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ορισμένους να αναφέρουν ότι «δεν μπορεί οι κηπουροί να βγαίνουν και να μιλούν για προνόμια».

Μετά το επεισόδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μόσιαλος αποχώρησε και συνοδευόμενος από τον  Γ. Ελενόπουλο, από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, κάθισε για λίγο στο καφενείο της Βουλής και κατόπιν αποχώρησε.

Από .... eklogika

Καταργούνται 70.000 θέσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις, λέει ο Πάγκαλος!

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Την κατάργηση περίπου 70.000 εργασίας στις δημόσιες επιχειρήσεις προαναγγέλλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στις ελβετικές εφημερίδες «Tribune de Geneve» και «24 Heures».

Στη συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε με τίτλο «Όλοι οι Έλληνες πρέπει να αλλάξουν, ακόμη και η Εκκλησία», ο κ. Πάγκαλος, τάσσεται, μεταξύ άλλων κατά της εξαίρεσης της εκκλησίας από το τέλος για τα ακίνητα, ενώ επαναλαμβάνει το περιβόητο «μαζί τα φάγαμε».

Ερωτώμενος αν επιβεβαιώνει ότι θα καταργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας, απαντά ότι «το πιθανότερο είναι 70.000, όχι στη δημόσια διοίκηση, αλλά στις δημόσιες επιχειρήσεις».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο κλίμα που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και στην αποτυχία των τελευταίων διαπραγματεύσεων, ο κ. Πάγκαλος σημειώνει ότι «δεν υπήρξε ρήξη ή αναθεώρηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, αλλά μία καθυστέρηση από πλευράς μας και μία απογοήτευση από την άλλη». Αποδίδει το γεγονός στο ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε προβλεφθεί και βλέπει «πολιτικά εμπόδια στον τερματισμό των πελατειακών σχέσεων, που έχουν φουσκώσει το προσωπικό του δημόσιου τομέα, τη βασική αιτία του δημοσιονομικού ελλείμματος».

Ο κ. Πάγκαλος, επαναλαμβάνει την άποψη ότι «μαζί τα φάγαμε», κατηγορώντας τους αυτοαπασχολούμενους ότι «κλέβουν μόνιμα το κράτος»! Αναφέρει, μάλιστα ως παράδειγμα ότι «οι δικηγόροι στην Αθήνα δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ. Αυτό είναι αδιανόητο. Έτσι όλοι συμμετέχουν στην απώλεια εσόδων. Το έχω ήδη πει, όλοι μαζί δαπανήσαμε τα χρήματα. Το ερώτημα που θέτω στους Έλληνες είναι ‘ζητάς πάντα την απόδειξη από τον υδραυλικό;’. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Επίσης, αναφερόμενος στις δηλώσεις από πλευράς ΓΕΝΟΠ ότι θα αντιταχθούν στο ειδικό τέλος για τα ακίνητα, προειδοποιεί ότι «αν το συνδικάτο αντιταχθεί στην πολιτική της Κυβέρνησης και στους νόμους, τότε θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη» και παράλληλα εκφράζει τη διαφωνία του με την εξαίρεση της εκκλησίας από το τέλος: «Δεν συμφωνώ με αυτή την εξαίρεση. Η Εκκλησία διεκδικεί την οικονομική αυτονομία της και διαχειρίζεται μία σημαντική κληρονομιά. Θα ήταν φυσιολογικό να πληρώσει, όπως οι άλλοι. Θα έπρεπε να δώσει και το παράδειγμα σ’ αυτό», αναφέρει.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να ιδιωτικοποιηθούν δημόσιοι οργανισμοί, όπως η ΔΕΗ. «Η χρηματιστηριακή τιμή της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, που διαχειρίζεται τον ηλεκτρισμό, είναι στο δέκατο της αξίας της ακίνητης περιουσίας της. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό. Για άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, που χρειάζονται εκσυγχρονισμό, αν χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για επενδύσεις και αναθέρμανση της οικονομίας, θα είναι προς το δημόσιο συμφέρον», αναφέρει.

Από ....eklogika

Δ. ΦΥΛΗΣ: ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ ΜΕ... ΔΟΣΕΙΣ

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Πριν την επαπειλούμενη εφαρμογή τους σε όλο το Δημόσιο Τομέα, ένας δήμος στη χώρα έχει (ξε)φύγει μπροστά από τις εξελίξεις, εφαρμόζοντας ήδη τις μεθόδους της... στάσης πληρωμών και του μισθού σε... δόσεις,  σε μερίδα των εργαζομένων του - προς το παρόν.
Πρόκειται για το Δήμο Φυλής ο οποιός αφενός δεν πληρώνει εδώ και κατά μέσο όρο 10 μήνες τους εργαζόμενους στο δημοτικό ραδιόφωνο και αφετέρου αποφάσισε να εξοφλήσει οφειλόμενα σε υπαλλήλους σε 24 δόσεις!
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Κώστα Σωτηρόπουλο ο οποίος μίλησε στην aftodioikisi.gr, στην απόφαση για  τις δόσεις, κατέληξε ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, προκειμένου να εξοφλήσει τους περίπου 4 μισθούς που χρωστάει ο τ. δήμος Άνω Λιοσίων (συνενώθηκε με Φυλή ελέω «Καλλικράτη») σε υπαλλήλους των υπό εκκαθάριση και βυθισμένων στα χρέη τ. δημοτικών επιχειρήσεων Ανάπτυξης και Κατασκευαστικής (Τεχνική Υπηρεσία) επί διοικήσεων Παπαδήμα και Χριστοφυλλάκη.
Ο εκκαθαριστής των επιχειρήσεων και πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας του καποδιστριακού δήμου Υμηττού Γιώργος Νικητιάδης γνωστοποίησε την απόφαση του δημάρχου στους περίπου 380 εργαζομένους των εταιρειών αυτών που μετατάχθηκαν στον κεντρικό δήμο.
Υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται τα τέσσερα μηνιάτικα είναι περίπου 100, αλλά φημολογείται πως μπορεί να παρουσιαστούν και άλλοι οι οποίοι είχαν πάρει μέρος των χρημάτων «κάτω από το τραπέζι», και ως εκ τούτου χωρίς αποδείξεις.
Να σημειωθεί πως οι δύο αυτές επιχειρήσεις από τα συνολικά 388.804.266,95 ευρώ που οφείλει ο Δήμος Φυλής στο Δημόσιο ως ληξιπρόθεσμες οφειλές, οφείλουν, η μεν τ. Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Έργων 341.485.312,07 ευρώ η δε τ. Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης 45.860.791,35 ευρώ.
Απλήρωτοι 10 μήνες οι εργαζόμενοι στο δημοτικό ραδιόφωνο
Στο μεταξύ, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει κληθεί για να παραστεί και να δώσει εξηγήσεις, την επόμενη Τρίτη στη μία και μισή το μεσημέρι, ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, ο οποίος χρωστά στους εργαζομένους τα δεδουλευμένα 10 μηνών, για το τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας Χ93,4 FM, τ. XENIOS (ΔΕΡΑΛ).
Όπως είπε μιλώντας στην aftodioikisi.gr, ο άτυπος σύμβουλος επικοινωνίας του δημάρχου Φυλής, ο Κώστας Σωτηρόπουλος ίσως και σήμερα (!!!) λειτουργήσει ο σταθμός μέσα από βοηθητική συχνότητα το Kiss Fm.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, διότι από τη μια η συχνότητα-link 93,3 (αυτή δηλαδή που θέλει να εκπέμψει ο δήμαρχος) χρησιμοποιείται από το MAD και από την άλλη θα πρέπει να βρεθεί ο τεχνικός για να κάνει το συγχρονισμό (αλλά αυτός βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας λόγω των χρωστούμενων μισθών του, οπότε...).
Να σημειωθεί πως μόνον από το δημοτικό ραδιόφωνο ο Δήμος Φυλής χρωστά στο ελληνικό κράτος 1.458.163,53 ευρώ από τα συνολικά
Επίσχεση εργασίας
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΡΑΛ Χ94,3 FM βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τα μέσα Ιουλίου του 2010 και όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στην aftodioikisi.gr o εκπρόσωπός τους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ Κώστας Γεωργακόπουλος «τους οφείλονται κατά μέσο όρο 10 μηνών (8-13 μήνες) μισθοί, και ίσως πάνε και περισσότεροι, από τους οποίους οι 3 συν το επίδομα αδείας οφείλονται από τη νυν δημοτική Αρχή του Δημήτρη Μπουραΐμη και οι υπόλοιποι από την προηγούμενη δημοτική Αρχή Άνω Λιοσίων Χρήστου Παππού».
Ερωτηθείς για τη μη καταβολή των μισθών αλλά και του επιδόματος αδείας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου Φυλής υποστηρίζει πως μόλις λειτουργήσει ο σταθμός θα εξοφληθούν και πώς όλοι έχουν πληρωθεί -σύμφωνα με το νόμο μετά τις περικοπές- καθώς το επίδομα αυτό έχει ενσωματωθεί στα χρήματα που πήραν έναντι το καλοκαίρι. Κάτι που ωστόσο αμφισβητούν οι εργαζόμενοι.
Για την ιστορία
Η διοίκηση του Χρήστου Παππού σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εκτός των μισθών των εργαζομένων δεν κατέβαλε ως όφειλε τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία με αποτέλεσμα το σύνολο των υποχρεώσεων να ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των προμηθευτών.
Η νυν Δημοτική Αρχή Μπουραΐμη 9 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν έχει ορίσει ακόμη.. διοικητικό συμβούλιο στον ΞΕΝΙΟ 94,3 FM, και έχει διατηρήσει το δ.σ. της διοίκησης Παππού, με δικαιολογία τα χρέη του σταθμού, και πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Χαραλαμπίδη.
Ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είχαν σταματήσει την επίσχεση εργασίας, από όταν ανέλαβε τις τύχες της περιοχής ο ίδιος.  Ο νέος δήμαρχος, λοιπόν, μετά το πρώτο δίμηνο ανάληψης των καθηκόντων του δεν έδειξε διατεθειμένος όχι να εξοφλήσει, αλλά ούτε να δώσει εγγράφως έστω κάποιο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δεδουλευμένων προκειμένου οι εργαζόμενοι να ρίξουν νερό στο κρασί τους.
Κλοπή μηχανημάτων σταθμού
Παράλληλα, από τις 2 Μαρτίου 2011, έχουν κλαπεί τα μηχανήματα εκπομπής του σταθμού, από τις εγκαταστάσεις της κεραία, ενώ από τα τέλη Αυγούστου καταστράφηκε και ο ιστός της κεραίας! Ωστόσο, κ. Μπουραίμης συνεχίζει να «πιπιλάει» την ίδια καραμέλα στο ερώτημα γιατί δεν πληρώνει, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε λήξει η επίσχεση εργασίας, τη στιγμή που ο ίδιος, δεν ασχολείται με την αντικατάσταση των μηχανημάτων του πομπού.
Τα σχέδια του Μπουραΐμη για τη ΔΕΡΑΛ
Σε ό,τι αφορά τα σχέδια του Δημήτρη Μπουραΐμη για το σταθμό, αρχικά, ήθελε να τον μετατρέψει σε ΑΕ από 01/07/2011. Όταν όμως υπήρξε νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τα δημοτικά ΜΜΕ συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν, μέχρι να καθοριστεί (στο μέλλον) το πλαίσιο λειτουργίας τους, τότε ο δήμαρχος Φυλής (λόγω των χρεών) αποφάσισε να υπαχθεί η ΔΕΡΑΛ-Χ94,3 FM στο άρθρο 99(!) προσλαμβάνοντας με απόφαση δημοτικού συμβουλίου Φυλής ως τεχνικό σύμβουλο για την εξυγίανση του σταθμού, τον πρώην αντιδήμαρχο Καθαριότητας του καποδιστριακού δήμου Υμηττού Γιώργο Νικητάκη (τον εκκαθαριστή στις υπερχρεωμένες δημοτικές επιχειρήσεις Ανάπτυξης και Τεχνικής Υπηρεσίας του τ. δήμου Άνω Λιοσίων), ο οποίος θα υποβάλει τη σχετική αίτηση. Η αμοιβή του; 20.000 ευρώ!...
Ωστόσο, για να γίνει εκκαθάριση και να μπει στο άρθρο 99 ο σταθμός, πρώτα θα πρέπει να λειτουργήσει και να σταματήσουν να την επίσχεση εργασίας. Όπως λένε οι εργαζόμενοι, σε ανακοίνωσή τους, «ο δήμαρχος Φυλής μας ζήτησε να λήξουμε την επίσχεση εργασίας (για να υποβληθεί η σχετική αίτηση, για το άρθρο 99) υποστηρίζοντας ότι με αυτή την εξέλιξη (βλ. άρθρο 99) δεν θα κινδυνεύσουν οι οφειλόμενες αποδοχές μας!
Ενοχλημένος ο δήμαρχος Φυλής με τη δημοσιοποίηση του θέματος
»Οι εργαζόμενοι του Χ94,3 FM με τη σειρά τους απευθύνθηκαν στα συνδικαλιστικά σωματεία με πρωτοβουλία των οποίων (ΠΟΕΣΥ-ΕΤΕΡ) στις 30 Αυγούστου 2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Θανάση Ξηρό, στον οποίο εξέφρασαν την κατάσταση που επικρατεί στο σταθμό.
»Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ δεσμεύτηκε να μιλήσει με το δήμαρχο Φυλής και θα μας ενημέρωνε για το αποτέλεσμα της επαφής, με τον κ. Δημήτρη Μπουραίμη.
»Ο δήμαρχος Φυλής (με τον οποίο επικοινώνησε, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Ξηρός), όπως διαρρέεται από το περιβάλλον του, έχει ενοχληθεί αφάνταστα, από τη συνάντηση που είχαν σωματεία και εργαζόμενοι με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, λέγοντας ότι δεν έπρεπε να διαρρεύσει το θέμα.
Τα εν οίκω, μη εν δήμω, είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Μπουραΐμης».
»Ενδεχομένως, για το λόγο αυτό να μην πλήρωσε τους εργαζόμενους του Χ94,3 FM, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι πληρώθηκαν και θα πληρωθούν πάλι κανονικά το δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου, μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας».
Καταγγελίες κατά Μπουραΐμη
Τι ισχυρίζεται ο δήμαρχος Φυλής, σύμφωνα με τους εργαζομένους στη ΔΕΡΑΛ;
«Ότι παρανόμησε, με ό,τι έχει καταβάλει μέχρι τώρα, στους εργαζόμενους του σταθμού, και κινδυνεύει με καταλογισμούς, τονίζοντας παράλληλα ("πιπιλώντας" την ίδια καραμέλα), ότι δεν έχουμε λήξει την επίσχεση εργασίας και ότι δεν είναι διατεθειμένος να πληρώνει εργαζόμενους που δεν δουλεύουν! (σ.σ.: άραγε, το ίδιο ισχύει και για τους 4 αργόμισθους δημοσιογράφους που έχει στο γραφείο Τύπου του δήμου του; Έναν... τηλεοπτικό αστέρα, μια διευθύντρια εφημερίδας, μια ιδιοκτήτρια γνωστού ιστολογίου στη δυτική Αττική και μια παραγωγό σε υψηλής τηλεθέασης εκπομπή εκδότη-παρουσιαστή;.
»Προφανώς ο κ. Μπουραΐμης αγνοεί εσκεμμένα το γεγονός ότι δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε έργο, από τη στιγμή που ο σταθμός δε διαθέτει τα μηχανήματα εκπομπής σήματος.
»Η μάσκα του δήμαρχου Φυλής έπεσε, καθώς απ' ό,τι φαίνεται επιθυμεί διακαώς λήξη της επίσχεσης εργασίας, για να προχωρήσει την αίτηση στο άρθρο 99! Αυτός είναι ο καημός, του κ. Μπουραΐμη και με αυτόν θα μείνει!»

Λήγει τέλος του μήνα η προθεσμία απογραφής συνταξιούχων

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Η  Διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ υπενθυμίζει, ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 λήγει η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων, προκειμένου να λαμβάνουν απρόσκοπτα τη σύνταξή τους

Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, οι συνταξιούχοι προσέρχονται αυτοπροσώπως στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας:

Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
Το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων
Επισημαίνεται ότι εάν στο Ενημερωτικό Σημείωμα δεν αναφέρεται ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) στο δεξιό άνω άκρο του Ενημερωτικού Σημειώματος Συντάξεων, οι συνταξιούχοι θα πρέπει:
Εάν έχουν ΑΜΚΑ, να τον προσκομίσουν στην Τράπεζα.
Εάν δεν έχουν ΑΜΚΑ, να φροντίσουν για την έκδοσή του, πριν από την προσέλευσή τους για την απογραφή τους στις τράπεζες όπου και θα πρέπει να το συνυποβάλλουν. Ο προσωπικός αριθμός ΑΜΚΑ μπορεί να εκδοθεί σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή στα γραφεία ΑΜΚΑ των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση -θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και όχι στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του.


Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που δεν θα έχουν απογραφεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα λάβουν τη σύνταξη του Οκτωβρίου 2011, καθώς και των επόμενων μηνών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκ νέου έναρξη καταβολής της σύνταξής τους, είναι η απογραφή τους.

Το μέτρο της απογραφής των συνταξιούχων σκοπό έχει την αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης συντάξεων από μη δικαιούχους.

Από ..... prassia-eyrytanias

Με αφορμή την απόφαση κατεδάφισης της παλιάς Δημοτικής Αγοράς Λαμίας

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com

Γράφει ο Δημήτριος Πενταγιώτης
Πολιτικός Μηχανικός
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLXiIa-4lSO4UBN4sLW3COaxc4_fF_pbPEdsFii9vpN68m3x0KUO8c40pG3oyQ0oMfyV1xuhVQOQq1UGoPUdP_muVSjAcWWa8POEDy9IW_XAO_uWa8caC-iSAEjN5U1Y6-5NwxTAcL3bM/s200/images+%25281%2529.jpg

Η απόφαση της σημερινής Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην κατεδάφιση του τμήματος της παλιάς δημοτικής Αγοράς που έχει απομείνει – αυτού δηλαδή επί της οδού Όθωνος – έδωσε αφορμή να γίνει σχετική συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων και σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο.
Προσωπικά, ως απλός δημότης σήμερα και παλιότερα ως δημοτικός Σύμβουλος για πολλά χρόνια, έχω ασχοληθεί με το θέμα της αξιοποίησης της δημοτικής Αγοράς, όσο κανένας άλλος Λαμιώτης. Έχω κατ’ επανάληψη δημοσιεύσει σχετικά άρθρα μου στο τοπικό Τύπο, έχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις με συνέντευξη σχεδίων εν είδει προμελετών από την εποχή των αείμνηστων Δημάρχων Απ. Κουνούπη και Αντ. Φίλη και στη συνέχεια των Δημάρχων Λάμπρου Παπαδήμα και Γιώργου Ντελή καθώς επίσης και πλήρη προμελέτη – πρόταση κατά την δεύτερη θητεία του σημερινού Δημάρχου, με πλήρεις κατόψεις όλων των ορόφων και με προοπτικό το οποίο επεξεργάστηκε και σχεδίασε ο συμπολίτης μας αρχιτέκτονας Βασίλης Τριανταφύλλου.

Στο αρχείο μου έχω αντίγραφα και όλων των άλλων μελετών ή προμελετών που κατά καιρούς συντάχθηκαν για λογαριασμό του Δήμου, όπως η οριστική μελέτη της νέας Αγοράς του φίλου Λαμιώτη αρχιτέκτονα Αλέκου Βογιαντζή που παραδόθηκε κατά την τελευταία θητεία του Απ. Κουνούπη πριν την δικτατορία, την προμελέτη – πρόταση των αρχιτεκτόνων Η. Γουναρόπουλου, Α. Κωστίκα κλπ επί θητείας Γ. Ντελή, καθώς και την προμελέτη Στρατηγέα με βάση την οποία έγινε η αποτυχημένη (ευτυχώς) δημοπράτηση του έργου.

Θα προσθέσω ακόμα ότι οι τρείς τελευταίοι Δήμαρχοι (Λ. Παπαδήμας, Γ. Ντελής και Γ. Κοτρωνιάς) είχαν ζητήσει και την δική μου συμμετοχή στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους όμορους ιδιοκτήτες – κυρίως την οικογένεια Κρόκου – προκειμένου και οι δικές τους ιδιοκτησίες να ενταχθούν σε μια μεγαλόπνοη πολεοδομική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Λαμίας μέχρι την οδό Κολοκοτρώνη. Γνωρίζω κατά συνέπεια όλες τις λεπτομέρειες του θέματος, άγνωστες στον πολύ κόσμο.

Με δεδομένα όλα αυτά, νομίζω πως έχω το ηθικό δικαίωμα να διατυπώσω την προσωπική μου γνώμη για την αποφασισθείσα κατεδάφιση του εναπομείναντος τμήματος της Δ.Α. λέγοντας ξεκάθαρα πως την θεωρώ ΛΑΘΟΣ για τους πιο κάτω λόγους :

1. Δυο λόγοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να δικαιολογήσουν την απόφαση της κατεδάφισης: Πρώτο: Αν η Δημοτική Αρχή είχε έτοιμη και ευρύτερα αποδεκτή οριστική μελέτη αξιοποίησης της δημοτικής Αγοράς, με δρομολογημένη την κατασκευή του έργου, πράγματα που δεν συντρέχουν. Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημ. Συμβουλίου συνάδελφος κυρία Οικονόμου, για το λόγο αυτό, πρότεινε τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, προκειμένου να αποκτηθεί οριστική μελέτη πριν γίνει η κατεδάφιση. Έχει δίκιο μόνο ως ένα βαθμό, γιατί το ξεκίνημα μιας τέτοιας διαδικασίας, κάτω από τη σημερινή οικονομική συγκυρία, αποτελεί αυταπάτη. Σήμερα κάθε τέτοια συζήτηση και πολύ περισσότερο η δρομολόγηση κατασκευής ενός τέτοιου μεγέθους έργου, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Εκτός και αν οι δημοτικοί μας άρχοντες δεν έχουν αντιληφθεί την πορεία της χώρας μας προς την χρεοκοπία, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και τις Τ.Α. Δεύτερο : Αν η δημοτική Αρχή έχει την πρόθεση να εξαλείψει την άθλια εικόνα που το εναπομείναν τμήμα της δημ. Αγοράς παρουσιάζει προς την οδό Όθωνος. Όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κατεδάφισή του θα απελευθερώσει τη θέα των οπισθίων και πλαϊνών όψεων των ομόρων πολυκατοικιών με αποτέλεσμα το θέαμα να είναι εξίσου αντιαισθητικό. Εξ άλλου η δαπάνη κατεδάφισης του συγκεκριμένου κτίσματος, με σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος, της αποκομιδής των μπαζών και της διαμόρφωσης του απελευθερωμένου χώρου δεν είναι αμελητέα. Με μια μικρή προσαύξησή της είναι εφικτή η αποκατάσταση του κτίσματος στην αρχική του μορφή έτσι ώστε η παλιά πρόσοψη της αγοράς με την χαρακτηριστική αψίδα να αναδειχθεί και πάλι, δίνοντας την ευκαιρία να εκτιμηθεί αντικειμενικότερα η πιθανή διατήρησή της. Τα καταστήματα επί της οδού Όθωνος μπορούν να ενοικιαστούν, αποφέροντας στο Δήμο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάποια έσοδα, αρκετά για την απόσβεση της δαπάνης αποκατάστασή τους.

Η σημερινή δημοτική Αρχή αυτό μονάχα μπορεί και υποχρεούται κατά την γνώμη μου να προσφέρει στην πόλη, καθώς η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου έργου για κάμποσα χρόνια αποτελεί ουτοπία. Εξ άλλου τόσο η ίδια όσο και οι προηγούμενες δημ. Αρχές που ασχολήθηκαν με το θέμα της αξιοποίησης της δημ. Αγοράς απέτυχαν να το αντιμετωπίσουν.

Ας αφεθεί λοιπόν η αντιμετώπισή του για το μέλλον, όταν η Τ.Α. βγει από το τέλμα στο οποίο σήμερα είναι βυθισμένη, και όταν, όπως ελπίζουμε, νέοι άνθρωποι, με περισσότερες ικανότητες και προπαντός με νέα οράματα και αποφασιστικότητα, θα αναλάβουν τις τύχες της πόλης μας.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του θέματος : Αν δηλαδή, έστω το τμήμα που απέμεινε πρέπει να χαρακτηριστεί διατηρητέο ως δείγμα αρχιτεκτονικό και ιστορικό μιας άλλης εποχής. Την άποψη αυτή δεν υποστηρίζουν μονάχα οι οικολόγοι και οι παρεμφερείς κινήσεις, αλλά και άνθρωποι με ειδικές γνώμες, όπως κάποιοι αρχιτέκτονες, καθώς επίσης και τμήμα της κοινής γνώμης, και αυτή δεν μπορεί να την αγνοεί αβασάνιστα η σημερινή δημ. Αρχή.

Την προσωπική μου άποψη έχω κατ’ επανάληψη διατυπώσει στον τοπικό Τύπο. Η ολοσχερής κατεδάφιση των κτισμάτων της παλιάς δημοτικής Αγοράς μπορεί να δικαιολογηθεί τότε μόνο αν επιβληθεί από την μελέτη ενός νέου έργου υψηλής αρχιτεκτονικής ποιότητας, αποτελώντας μια σημαντική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Λαμίας στο σημείο αυτό και όχι ενός κτηρίου που θα αποβλέπει κυρίως στη δημιουργία χώρων στάθμευσης, με την ψευδαίσθηση ότι αυτό θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας. Τέτοια όμως ανάπλαση, χωρίς αυτή να φτάσει μέχρι την οδό Κολοκοτρώνη, κατά τη γνώμη μου δεν νοείται.

Η λύση αυτή κατά το παρελθόν έφτασε τρεις φορές πολύ κοντά στην υλοποίησή της με τους αντίστοιχους δημάρχους, αλλά ματαιώθηκε εξ’ αιτίας των δισταγμών και της έλλειψης ευελιξίας από την πλευρά τους. Το λέω αυτό μετά λόγου άμεσης γνώσης.

Για τις όποιες απόψεις μου πάνω στο θέμα αξιοποίησης της δημοτικής Αγοράς, επικαλούμαι για μια ακόμα φορά, αυτό που έχει πει ο μεγαλύτερος ίσως αρχιτέκτονας του 20ου αιώνα, ο Λε Κορμπιζιέ, μέσα από την περίφημη ΧΑΡΤΑ ΑΘΗΝΩΝ, το μανιφέστο, δηλαδή του «κινήματος της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής». Η διατύπωση είναι η ακόλουθη:

«Ό,τι ανήκει στο παρελθόν δε δικαιούται εξ’ ορισμού να παραμείνει αιώνιο, χρειάζεται φρόνηση για να διαλεχτεί αυτό που πρέπει να γίνει σεβαστό. Αν τα συμφέροντα της πόλης θίγονται επειδή επιβιώνουν ορισμένες ξακουστές και μεγαλόστομες παρουσίες κάποιας εποχής, θα αναζητηθεί μια λύση ικανή να συμβιβάσει δύο αντίθετες οπτικές: στις περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με κτίσματα που επαναλαμβάνονται σε πολλά αντίτυπα, θα διατηρήσουμε ορισμένα ως τεκμήρια και θα ρίξουμε τα υπόλοιπα. Σε άλλες περιπτώσεις θα μπορεί να απομονωθεί μόνο το μέρος που αποτελεί ενθύμιο ή πραγματική αξία, και το υπόλοιπο θα αναπλαστεί για ωφέλιμους σκοπούς»

Τελικά αμφιβάλλω αν όλες αυτές οι απόψεις ενός απλού δημότη, μπορεί να ληφθούν υπόψη από τους τοπικούς μας άρχοντες καθώς δεν μας έχουν συνηθίσει για κάτι τέτοιο.

Από την άλλη πλευρά, μέλη της τοπικής κοινωνίας που μπορούν να έχουν έγκυρη άποψη για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και πλήθος άλλων που αφορούν στην καθημερινή μας ζωή και το μέλλον της πόλης μας σωπαίνουν.

Το μέλλον ειδικά της Δημοτικής Αγοράς, είναι πρωτίστως θέμα για το οποίο οι συμπολίτες μας αρχιτέκτονες οφείλουν να πάρουν δημόσια θέση.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ” 16/9/2011)