Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Εφεδρεία ή συλλογική τιμωρία;

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Το ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι εμφανώς υπερτροφικός, δεν είναι σπουδαία ανακάλυψη.

Το ξέραμε από τη δεκαετία του ’80 και το νιώθουμε καθημερινά στο πετσί μας.

Το ότι οι κρατικοί υπάλληλοι στην πλειοψηφία τους είναι καλοπληρωμένοι και καλοβολεμένοι, φαίνεται από τις αιτήσεις για το ΑΣΕΠ.

Κάθε σώφρων άνθρωπος θα έπρεπε λογικά να επευφημεί την κυβέρνηση και την τρόικα για τις επικείμενες απολύσεις.

Λιγότερο κράτος, μικρότερα ελλείμματα, θα σκεφτεί.  Μα τότε, γιατί διαφωνεί η Ν.Δ.;  Ψαρεύει πελατεία;

Ο A. Σαμαράς ποτέ δε διαφωνούσε με το συμμάζεμα του κράτους.

 Εδώ όμως έχουμε μια περίπλοκη συγκυρία. Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι, αν αρχίσεις να απολύεις μέσα στην ύφεση, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα.

Στέλνοντας χιλιάδες υπαλλήλους στην ανεργία, μειώνεις τη φορολογική σου βάση εσκεμμένα, χωρίς να έχεις αντίστοιχα οφέλη.  Η αναφορά περί μη απολύσεων δεν αποτελεί προεκλογικό χάδι, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι μνημονοδίαιτοι δημοσιογράφοι, αλλά πραγματιστική αντιμετώπιση μιας δυσάρεστης κατάστασης.
Η φοροδοτική ικανότητα της βάσης κλονίζεται ταυτόχρονα από δύο παραμέτρους:
1.       Την αλόγιστη υπερφορολόγηση και
2.       την αύξηση της ανεργίας.
Ο Σαμαράς πιστεύει ότι η συνταγή αυτή είναι λάθος και θέλει να την αλλάξει, πρωτίστως σταθεροποιώντας τη φοροδοτική βάση (για να είναι αξιόπιστοι και οι στόχοι που θέτει).  Κτυπώντας στη ρίζα του το πρόβλημα, δηλαδή αποφορολογώντας και αναχαιτίζοντας την ανεργία, μπορείς να ελπίζεις σε μια σταθερή φορολογική βάση η οποία δυνητικά θα σου αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα.  Κάτι που σήμερα παραδέχεται δημοσίως ακόμα και ο κ. Βενιζέλος είναι αυτή η έλλειψη αξιοπιστίας, αυτή η παροιμιώδης ανικανότητα της κυβέρνησης να πιάσει τους στόχους που η ίδια έχει συμφωνήσει.
Για παράδειγμα, η κυβέρνηση αποφασίζει την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο και υπολογίζει ανακριβώς, ότι αυτή θα επιφέρει 2 δις ευρώ αύξηση στα έσοδα. Εγώ όμως βλέπω δίπλα μου ότι όλοι αλλάζουν τους καυστήρες σε φυσικό αέριο ή πέλετ και προβλέπω μείωση των εσόδων κατά 0,5δις. Ποιός άραγε θα επαληθευτεί;
Αντίστοιχα η κυβέρνηση ελπίζει ότι φορολογώντας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα εισπράξει ακόμα 5 δις.  Εγώ βλέπω δίπλα μου ανθρώπους που τρέχουν να διακόψουν τη σύνδεση ή άλλους που δεν πρόκειται να πληρώσουν τίποτα.  Βλέπω επίσης κάτι πολύ απλό:
Όταν για κάποιο λόγο έχεις ξεμείνει με ελάχιστα χρήματα, πρέπει εκ των πραγμάτων να καλύψεις μερικές μόνο από τις υποχρεώσεις σου.  Αν υποθέσουμε ότι έχεις διαθέσιμα 500 ευρώ και πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα:
1.              Στη δόση του στεγαστικού σου δανείου (520 ευρώ)
2.              Στο λογαριασμό της ΔΕΗ (800 ευρώ)
3.              Στις μηνιαίες ανάγκες σίτισης της οικογένειάς σου (500 ευρώ)
Είναι προφανές ότι θα επιλέξεις το τελευταίο.  Δυστυχώς οι απόφοιτοι των κολεγίων και των πανεπιστημίων της αλλοδαπής που ουδέποτε εργάστηκαν και που κατά πλειοψηφία αποτελούν την αφρόκρεμα της κυβέρνησης, δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν στο ελάχιστο την ελληνική πραγματικότητα και για το λόγο αυτό πέφτουν και θα πέφτουν από γκάφα σε γκάφα και θα διασύρουν μόνιμα τη χώρα, για όσο καιρό βρίσκονται στην εξουσία.
Εγώ ο ταπεινός Κακοφωνίξ, που επιβίωσα στην Αλάνα και που συνάντησα τον δικό μου Σόιμπλε κατάματα στον νταή της αυλής του δημόσιου σχολείου, έχω μόνο να θυμίσω μερικές μόνο από τις αστοχίες αυτών των υπουργών από το εξωτερικό:
1. Η υπερφορολόγηση των αυτοκινήτων οδήγησε σε χιλιάδες δηλώσεις ακινησίας των οχημάτων, συνεπώς σε μείωση φορολογικής βάσης, απόκλιση στόχων, διόγκωση ελλείμματος, κατάρρευση κλάδου, αύξηση ανεργίας, πίεση ασφαλιστικών ταμείων, πίεση τραπεζικού συστήματος
2. Η υπερφορολόγηση των καυσίμων οδήγησε σε χιλιάδες ανακατασκευές συστημάτων τροφοδοσίας (αλλαγή σε αέριο) με ανάλογες συνέπειες
3.Η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και την Κύπρο, με ανάλογες συνέπειες
Χτες βράδυ πίναμε φίλος που ξέρει από αυτά  μου εκμυστηρεύθηκε τα εξής:

1. Δε θα μείνει καυστήρας για καυστήρας που να καίει πετρέλαιο και αντί για αύξηση εσόδων θα έχουμε μείωση
2.Από αυτά που υπολογίζουνε από τη ΔΕΗ δεν θα πάρουνε ούτε τα μισά
3.Οι απειλές σχετικά με τις καταθέσεις, τα πόθεν έσχες, τις αποδείξεις και γενικότερα όλο αυτό το μαφιόζικο στυλάκι του αποτυχημένου υπουργού, θα διώξει ασμένως όσα κεφάλαια έχουν απομείνει στις δόλιες τράπεζες, οδηγώντας τες μια ώρα αρχύτερα στην αγκαλιά του κράτους
4. Τα αυξημένα τεκμήρια και τα δήθεν ‘’αντικειμενικά’’ κριτήρια φορολόγησης, θα οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη κατάρρευση της κατανάλωσης, βυθίζοντας την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση.
Όταν η χώρα χρεοκοπήσει επίσημα, θα πουν ότι έφταιγε η φοροδιαφυγή, το διεφθαρμένο κράτος και ο Σαμαράς που δε συναινούσε.

Κακοφωνίξ

Από ...... Antinews

Ψάχνουν να βρουν επί 8 μήνες στο Δήμο Μώλου μέσω του Ορκωτού Λογιστή , τον πρώην Δήμαρχο Καμένων Βούρλων κ. Αντωνίου , για να τους παραδώσει τα αρχεία και τα παραστατικά της υπό εκκαθάρισης αμαρτωλής Δημοτικής Επιχείρησης ΔΕΠΑΚΑΒ, αντί να έχουν πάει στον Εισαγγελέα…..

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com



Από εφημερίδα .....  ΛΑΜΙΑΚΟ ΤΥΠΟ








Από  εφημερίδα ....... Ημέρα

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Ημέρα"

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " ΛΑΜΙΑΛΟΣ ΤΥΠΟΣ"

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Καθημερινή ΦΘΙΩΤΙΔΑ"

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv.blogspot.com