Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

“Κόκκινη κάρτα” από τρόικα σε επτά υπουργούς – Τι δεν έκαναν - Πόσο θα πληρώσουν οι Έλληνες την "νύφη"

Αναρτήθηκε από....... energoipoliteskv.blogspot.com

- Οι κάρτες βγήκαν από την τρόικα για όσα δεν έγιναν μέσα σε εννιά μήνες και εκτόξευσαν το έλλειμμα
- Βασική κόκκινη κάρτα η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων που επίσης δεν έγινε με τον κανόνα προσλήψεων
- Τα νέα μέτρα φωτιά που η κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα αποδώσουν 6,6 δισ. μέσα στο 2012

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, η πρώτη κάρτα βγήκε για την μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει κόντρα μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Γιάννη Ραγκούση, με τον προκάτοχό του Δημήτρη Ρέππα.

Την δεύτερη έδειξαν οι τροικανοί στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Μπεγλίτη, καθώς δεν έχουν μειωθεί οι προσλήψεις στον στρατό και στις αστυνομικές ακαδημίες.

Η τρίτη βγήκε για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, γιατί – πέρα από το λάθος της επιστροφής φόρου με τις αποδείξεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ – δεν έκοψε τις δαπάνες από αμοιβές επιτροπών και συμβουλίων καθώς
επίσης και απο αποζημιώσεις και μπόνους σε δημόσιο και ΔΕΚΟ.

Κάρτα και στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς δεν προχώρησαν μία σειρά μέτρων για αύξηση εσόδων όπως: χρέωση ανασφάλιστων και μεταναστών για ιατρικές υπηρεσίες και περιορισμό δαπανών στα νοσοκομεία.

“Κόκκινη” και στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη καθώς δεν προχώρησε η πλήρης εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά ούτε η εφαρμογή της ειδικής μειωμένης τιμής για τα φάρμακα που συνταγογραφούν τα Ταμεία.

Σύμφωνα με το Βήμα, η τρόικα περιμένει πλήρη εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις εφέτος και μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις του χρόνου. Το 2011 έγιναν 8.300 προσλήψεις και και δόθηκαν εγκρίσεις για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή σύμβασης έργου στο δημόσιο για 34.851 άτομα!

Τώρα η κυβέρνηση πιέζεται να προχωρήσει στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και στην ένταξη 30.000 εργαζομένων του δημοσίου σε εφεδρεία.

Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε ο αριθμός αυτός να μειωθεί ως το τέλος του 2012, ενώ το απόγευμα στο υπουργικό της Κυριακής αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του πρόταση για τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων ένταξης σε αυτήν.

Όσον αφορά το τί γίνεται τώρα, σύμφωνα με το Βήμα σαφές στίγμα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών επιστρέφοντας από την Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα “που θα θίγουν εισοδήματα”, όπως αναφέρεται.

Πρόκειται για μέτρα που θα αποφέρουν στο δημόσιο 6,6 δισ. για το 2012 για να καλυφθεί η τρύπα του ελλείμματος που πρέπει τώρα να μειωθεί κατά 25 δισ. ευρώ αν όλα πάνε σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Όσον αφορά τις αλλαγές αυτές θα αφορούν σύμφωνα με το Βήμα:

Φόρους


- Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές από το 2012 κ
- Αναθεωρούνται οι φορολογικές εκπτώσεις για παιδιά
- Αυξάνονται κατά 60% τα τεκμήρια διαβίωσης
- Αυξάνεται η φορολογία στα αυτοκίνητα και τα τέλη κυκλοφορίας
- Καταργούνται τα αφορολόγητα όρια για πρώτη κατοικία και περιουσία
- Αυξάνεται ο συντελεστής φόρου ακινήτων κατά 10 με 15% από το 2014
- Καταργούνται οι αντικειμενικές από το 2015 και υπολογίζονται με τις τρέχουσες εμπορικές τιμές
- Αυξάνεται η φορολογία καπνού
- Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι στα αλκοολούχα
- Αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 23% για το κρασί
- Εφαρμόζεται ελάχιστη φορολογία στους ελέυθερους επαγγελματίες με αντικειμενικά κριτήρια μετά το ετήσιο τέλος των 300 ευρώ

Περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα
- Μείωση των επικουρικών
- Ειδική εισφορά για τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ
- Περικοπές στις παροχές του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας
- Μείωση των επιδομάτων ανεργίας και κατάργηση των επιδομάτων σε εποχικά απασχολούμενους
- Μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και των κατώτερων συντάξεων όλων των Ταμείων
- Αύξηση εισφορών για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ
- Αύξηση εισφορών στο Ταμείο Επιστημόνων και ΟΑΕΕ
- Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ επιδομάτων
- Μείωση 6% στις συντάξεις του ΝΑΤ
- Μείωση συντάξεων στον ΟΤΕ

Αύξηση εισφορών και επιβαρύνσεις στα Ταμεία
- Εφαρμογή του “χρυσού κανόνα” των ισοσκελισμένων προϋπλογισμών στα Ταμεία
- Αύξηση κατά 40% της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και Ταμεία
- Ενιαίες παροχές υγείας στα Ταμεία
- Μείωση των επιδομάτων σε χρήμα προς ασφαλισμένους
- Πληρωμή επίσκεψης και εξετάσεων από ανασφάλιστους στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων
- Σύμβαση δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρειές
- Μείωση των επιδοτήσεων σε ορεινές και μειονεκτούσες περιοχές
- Εφαρμογή του θεσμού της κάρτας εργασίας για όλους τους εργαζόμενους
- Σύσταση Ταμείου ανεργίας (αλληλεγγύης) για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ

Από ... newsit

Πανευρωπαϊκή … «αγανάκτηση»

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Νέο ραντεβού στο Σύνταγμα δίνουν σήμερα οι Αγανακτισμένοι πολίτες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της κυβέρνησης, σχηματίζοντας κοινό μέτωπο με τους Αγανακτισμένους όλης της Ευρώπης.
Στο καθιερωμένο κάλεσμά τους στην πλατεία Συντάγματος θα συνδεθούν, πιθανώς μέσω οθονών, με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου το κίνημα συνεχίζει να διαδηλώνει και να διεκδικεί.

Από.....  parapolitika

“Απασφάλισε” ο Σαλαγιάννης κατά του πρωθυπουργού!

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


“Θεωρώ θεμελιώδες λάθος του πρωθυπουργού της χώρας που όταν κατάλαβε πού βρισκόμαστε δεν κήρυξε πανστρατιά, δεν είπε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, δεν έκανε συγκεκριμένο σχέδιο ριζικών αλλαγών τότε, δεν κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μπουν στο παιχνίδι και δεν έκανε και μια κυβέρνηση, εμπόλεμη κυβέρνηση, που να μπορεί να τα βγάλει πέρα. Αυτό είναι θεμελιώδες λάθος” τόνισε.

Κάλεσε παράλληλα τον πρωθυπουργό να το πράξει έστω και τώρα. “Αργήσαμε αλλά να το κάνουμε”, ανέφερε ο κ. Σαλαγιάννης.

Δήλωσε επίσης ότι στήριξε και θα στηρίξει τα μέτρα γιατί δεν θέλει να έχει την ευθύνη πτώσης της κυβέρνησης, ωστόσο άσκησε σκληρή κριτική σε υπουργούς και στον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο για όσα – κυρίως – δεν έκαναν.

Τόνισε ότι από το πρώτο μνημόνιο έπρεπε να έχουμε οργανώσει δημόσια διοίκηση. “Δεν υπάρχει δημόσια διοίκηση. Κανείς υπουργός δεν φταίει γι' αυτό;” αναρωτήθηκε.

Ως προς τον Θ. Πάγκαλο, ο κ. Σαλαγιάννης τον επέκρινε για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις. “Λέμε τώρα ότι πρέπει να πάμε σε αποκρατικοποιήσεις συσσωρευμένα. Δεν υπήρχε γι' αυτό αρμόδιος αντιπροέδρος;” ρωτάει ξανά.

Από .......parapolitika

Δημόσιο: Εργασιακή εφεδρεία για 30 χιλ. άνω των 60

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Με τη μείωση του ηλικιακού ορίου στα 60 έτη αλλά και την αποχώρηση εργαζομένων από φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται, στο πλαίσιο της εργασιακής εφεδρείας, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αποφεύγει τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, καθώς  -σύμφωνα με τις πληροφορίες- συμφώνησε με την τρόικα στη  σημερινή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα ότι θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία περίπου 23.000 εργαζόμενοι από:
-       Το στενό δημόσιο τομέα
-       Τον ευρύτερο δημόσιο τομέα
-       τις ΔΕΚΟ
-       τους ΟΤΑ.
Οι υπόλοιποι 7.000 θα προέλθουν από τους 151 υπό συγχώνευση-κατάργηση οργανισμούς.
Πέραν αυτού, να σημειωθεί πως η τρόικα πιέζει και για καταργήσεις τμημάτων και διευθύνσεων στο στενό δημόσιο τομέα.
Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Κυριακή, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών και θα δεχθεί την συμφωνία ως έχει. Έτσι, αύριο αναμένεται να εξειδικεύσει το από πού θα προέλθουν οι 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα βγουν στην εργασιακή εφεδρεία.
Να σημειωθεί ότι μιλώντας στο Mega ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι δε θα θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων όσοι βγουν στην εργασιακή εφεδρεία.
Για προηγούμενο ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ.
Για τη νέα αναλογία αποχωρήσεων-προσλήψεων που μελετά η κυβέρνηση, πατήστε εδώ.

Από .......  aftodioikisi

Πώς θα ξαναδώσουμε στα πόδια μας την Ελλάδα …

Αναρτήθηκε από....... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου *

Δεν ξέρω πόσοι το καταλαβαίνουν και πόσοι άλλοι το διαισθάνονται, αλλά τα πόδια μας χάσανε την Ελλάδα. Βαδίζουμε κυριολεκτικά στον αέρα. Παράγουμε (η καθεστωτική δομή, δηλαδή) καθημερινά μεγάλο αριθμό κοινωνικών κρίσεων για να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας και για να αποφύγουμε να δούμε κατάματα την πραγματική, δομική κρίση που αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος.

Αν επιθυμούμε να ξαναδώσουμε στα πόδια μας την Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια βασικά πράγματα. Θα το επιχειρήσω επιγραμματικά:




1) Η Ελληνική κρίση είναι η πρώτη μεγάλη θεσμική κρίση της ΕΕ. Αποτελεί επίσης την πρώτη δομική κρίση του συστήματος κυριαρχίας στο τόπο μας μετά την κατάληξη του εμφυλίου πολέμου. Είναι βαθύτατα θεσμική και άρα πολιτική κρίση και όχι οικονομική, όπως εμφανίζεται από το καθεστώς στη χώρα μας και αυτούς που συμφέρει να την αντιμετωπίζουν έτσι ώστε να κερδοσκοπούν μέσω των χειρισμών του δημόσιου χρέους της χώρας.

2)  Δεν υπάρχει ζήτημα σωτηρίας της Ελλάδας, υπάρχει ζήτημα σωτηρίας ή όχι του πολιτικού συστήματος και των σχέσεων εξουσίας που συστήνουν την λεγόμενη διαπλοκή στην πατρίδα μας.

3) Το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι ένα παράγωγο πρόβλημα. Το πρόβλημα της χώρας ήταν και είναι η παρασιτική σχέση της με το Δυτικό σύστημα κυριαρχίας και η εξάρτησή της από αυτό, ιδίως μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, σε συνδυασμό με την καθολική κυριαρχία πελατειακών θεσμών και αντίστοιχης κουλτούρας εντός της χώρας. Το πρώτο συνδέεται αναπόσπαστα με το δεύτερο.  Αυτό προκάλεσε αθεράπευτες παραγωγικές στρεβλώσεις που έλαβαν δραματική μορφή με την ένταξη μας στην ευρωζώνη.

4)Το αδιέξοδο είναι αποτέλεσμα μιας τραγικής αντίφασης: αντιπληθωριστική ανάπτυξη εντός ενός σκληρού νομισματικού καθεστώτος στον πυρήνα της ΕΕ, ενώ οι δομές στην πατρίδα μας ήταν/είναι κατασκευασμένες για να ανταποκρίνονται σε πληθωριστικά μοντέλα ανάπτυξης.

5) Η Ελλάδα θα μπορούσε σήμερα να παραμείνει στο ευρώ, μόνον εάν δεν υπήρχε λανθάνουσα αλλά σοβαρή διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, εάν άλλαζε δραστικά το θεσμικό οικοδόμημα της ευρωζώνης, προκαλώντας απόλυτη αναθεώρηση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή ένωση εις βάρος των συμφερόντων της Γερμανικής ελίτ και των συμμάχων της,  ή αν υπήρχε η δυνατότητα να συνδυαστεί μια δραστική εσωτερική υποτίμηση (50%), με απομείωση του δημόσιου χρέους (πάνω από 50%) με παράλληλη «επιδρομή» Foreign direct investments (fdi) κυρίως από χώρες εκτός ΕΕ.

6) Όσοι επιχείρησαν να μειώσουν τον δημόσιο τομέα σε περίοδο ύφεσης, προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις που επιδείνωσαν την οικονομική λειτουργία των χωρών τους για πολλά χρόνια. Τον δημόσιο τομέα τον περιορίζεις στη φάση της ανάπτυξης, όχι όταν πλήττεσαι από ύφεση. Σε αυτό συμφωνούν όλοι όσοι καταλαβαίνουν την «Εθνική Οικονομία», μόνον που οι κυβερνώντες πράττουν το αντίθετο με τις οδηγίες της τρόικας.   

7)  Η Ελλάδα έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πολιτικό πλήγμα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που δεν αντιμετωπίζεται με οικονομικά μέσα. Απαιτείται άμεση αναδιοργάνωση της πολιτείας και του πολιτικού συστήματος. Αν αυτό δεν γίνει σήμερα με δημοκρατικά μέσα, θα γίνει σε λίγο με ολοκληρωτικά. Αν δεν υπάρξει παλλαϊκή δημοκρατική και ενωτική απάντηση στη κρίση, θα επιβληθεί  - έστω και ως μεταβατική λύση - και τυπικώς ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης, όπως το όρισε ο Νίκος Πουλαντζάς περιγράφοντας χούντες.

8) Το συμφέρον των δύο τρίτων της κοινωνίας, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, συναρτάται πλέον απολύτως με πολιτικές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αποκλειστικά στο πλαίσιο ενός εθνικού νομισματικού συστήματος. Αυτό είναι όμως μια κρίσιμη πολιτικά απόφαση που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά και επ' ωφελεία του ελληνικού λαού το παρόν πολιτικό σύστημα. Οποιαδήποτε μορφή εξόδου από την ΕΕ με την παρούσα πολιτική δομή και βουλή, θα ήταν μάλλον μια αυτοκτονική περιπέτεια.

9) Η Ελλάδα για να βρει ξανά τον βηματισμό της και να επανακτήσει «λαϊκή κυριαρχία» στον κόσμο πρέπει να βγει από την ΕΕ. Ο τρόπος που θα βγει είναι εκείνος που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τύχη της για τα επόμενα 30 χρόνια.  Η διαδικασία είναι σχεδόν τα πάντα στην περίπτωση αυτή.  Αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική και στόχοι που θα ασπάζεται η πλειονότητα του λαού, καλύτερα να μην το δοκιμάσουμε. Καλύτερα να σβήσουμε αργά και βασανιστικά ως κοινωνία και κράτος, περιμένοντας το θαύμα: μια ανέλπιστη διεθνή εμπλοκή που θα καθιστά το ελληνικό πρόβλημα ασήμαντο. 

10) Για να ξαναδώσουμε στα πόδια μας την Ελλάδα, θα πρέπει να πάψουμε να κινούμαστε σαν μαριονέτες των δανειστών μας και των «προστατών» μας. Θα πρέπει να πάψουμε να είμαστε οι αρχοντοχωριάτες της Δύσης. Να νοιώσουμε και να συμπεριφερθούμε ως Δυτικοί, διότι αυτό είμαστε και τούτο πολιτισμικά δεν είναι ούτε κακό, ούτε καλό. Έτσι είναι! Όσοι διδάσκουν ότι η Ελλάδα είναι κάτι μεταξύ Ανατολής και Δύσης είναι μάλλον μακριά νυχτωμένοι και αγαθιάρηδες πολιτικά, αν δεν είναι επιτήδειοι. Το ζήτημα δεν είναι να ξαναθεμελιώσουμε το πελατειακό σλόγκαν «η Ελλάδα ανήκει στη Δύση», ούτε το λαϊκίστικο «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Αν μετά από τόσα χρόνια κρατικής ύπαρξης στο Δυτικό σύστημα, με τόσους αγώνες και τόσο αίμα, αναζητούμε ακόμη την πολιτισμική μας ταυτότητα μάλλον δεν πάμε καλά… πολιτισμικώς! Η Ελλάδα είναι Δύση και πολιτισμικά και πολιτικά, όπως και να το δεις και θα αποτελούσε παιδισμό αν αρχίσουμε ξανά-μανά μια τέτοια συζήτηση. Ας μην τροφοδοτούμε και εμείς όλους αυτούς τους ηλίθιους των λεγόμενων διεθνών ΜΜΕ, που για να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα της συγκυρίας προβληματοποιούν  πολιτισμικά την ελληνική κρίση. Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημά μας θα πρέπει να κάνουμε δύο κινήσεις (θα έπρεπε να τις έχουμε κάνει ήδη από  τον καιρό που «φώναζα»): α) να πατήσουμε στο έδαφος της χώρας διαμορφώνοντας μια ευρύτατη λαϊκή συμμαχία με δέκα βασικούς στόχους αυτοκυβέρνησης και διαπραγμάτευσης (από μηδενική βάση) με τους εταίρους μας, επί των οποίων θα μπορούσαν πανεύκολα να συναινέσουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και να στοιχηθούν αποφασιστικά, συνειδητά και συμμετοχικά τα δύο-τρίτα της κοινωνίας και β)να δώσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους να καταλάβει ο υπόλοιπος κόσμος ότι το πρόβλημα μας θα μπορούσε να γίνει δικό τους και μάλιστα σε κρισιμότερο βαθμό.  

Το ζήτημα είναι να πειστούμε εμείς ότι από την στιγμή που χρεοκοπήσαμε εντός της ευρωζώνης, δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να «σωθούμε» εντός αυτής, εκτός αν αρχίσουμε να μιλούμε για μια άλλη ευρωζώνη, η οποία όμως υπάρχει σήμερα αποκλειστικά στη φαντασία των διαπλεκομένων και όσων έχουν συνδέσει την ευημερία τους με το πελατειακό καθεστώς στην Ελλάδα.   

Το ζήτημα είναι να κουβεντιάσουμε (διαπραγματευτούμε ) με τους Γερμανούς και τους Γάλλους ένα καλοδομημένο σχέδιο αποχώρησης από την ΕΕ, το οποίο και σε εμάς θα διασφάλιζε πόρους για να μην βιώσουμε σοκαριστιά την οικονομική μεταβολή και σε εκείνους θα έκανε την μικρότερη ζημία.  Αυτό απαιτεί μια εντελώς διαφορετική στρατηγική προσέγγισης του προβλήματος από αυτήν που έχει υιοθετήσει η «πανηγυριώτικη» κυβέρνηση, ενώ στην δύνη των αποτελεσμάτων της στροβιλίζονται πολιτικό σύστημα, διοίκηση και κοινωνία. Μια αντίστροφη σε μεγάλο βαθμό λογική διαπραγμάτευσης, απαιτεί μια αντίστροφή πολιτική προσέγγιση της κρίσης και το τελευταίο μια νέα μεταπολίτευση που θα ομοιάζει με επανάσταση δυτικού τύπου: δηλαδή επανίδρυση του κράτους σε μια δημοκρατική (αστική) δομή στη βάση της γενικής οικονομικής θεώρησης του John Maynard Keynes, αλλά με προοπτικές σταδιακού σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, με παράλληλο διοικητικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό.


Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα οικονομικά και κυβερνητικά μια τέτοια εξέλιξη, όχι μόνον είναι δυνατή, αλλά απολύτως εύλογη ακόμη και με τα κριτήρια των νεοκεϊνσιανών οικονομολόγων που κερδίζουν έδαφος στις ΗΠΑ και μια χαρά ταιριάζουν στην γερμανική εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού. Θα μου πεις ίσως, τι είδους επανάσταση είναι αυτή; Ε, σίγουρα δεν πρόκειται για σοσιαλιστική επανάσταση, αλλά για μια αστική επανάσταση που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε βιώσει ολοκληρωμένα στην χώρα μας. Μια τέτοια επανάσταση θα δημιουργούσε πιθανότατα στο μέλλον ώριμες συνθήκες για να τεθεί σε σύγχρονη βάση το ερώτημα του σοσιαλισμού. Το τελευταίο για να πάψει να αποτελεί ιδεατή δομή και για να αποκτήσει ισχυρές ιδεολογικές βάσεις που θα παρακινήσουν προς αντίστοιχη πολιτική πρακτική, πρέπει να επανατοποθετηθεί σε μια άλλη αστική βάση μιας αυτοκυβερνώμενης δημοκρατικής πολιτείας. Σε άλλη περίπτωση «απαντάται» αποκλειστικά στο πλαίσιο μιας ιστορικής φάρσας βασισμένης σε επαναστατικά πρότυπα της βιομηχανικής και όχι της μεταβιομηχανικής περιόδου που τώρα διανύουμε. 



Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.

Από  ......  activistis