Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Έχετε προσέξει ότι ο Σαμαράς έχει το 90% των καταθέσεών του στο... Βέλγιο;

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com



Αγαπητέ κ. Στούπα 

Με έκπληξη διάβασα e-mail που έφτασε στο λογαριασμό μου με σχετικό λινκ που παραπέμπει στο πόρταλ της Βουλής, το οποίο δείχνει πως ο κ. Αντώνης Σαμαράς, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός διατηρεί το 90% των καταθέσεών του στο εξωτερικό.

Το να θέτεις θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με τους δανειστές αποτελεί πολιτική επιλογή και πολιτικό επιχείρημα που άσχετα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος, έχει μια λογική. Το να είσαι όμως αρχηγός κόμματος και σε μια κρίσιμη περίοδο για την εμπιστοσύνη στις τράπεζες και την οικονομία της χώρας και να διατηρείς το 90% των καταθέσεων στο εξωτερικό είναι αχαρακτήριστη πράξη.

 Ιδού το σχετικό λινκ με τη δήλωση το Πόθεν έσχες ή καλύτερα  το... που έσχεις



Πηγή:www.capital.gr

Από ...... http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1374762

ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Η ΕΓΚΥΛΙΟΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Αναρτήθηκε από....... energoipoliteskv.blogspot.com


«Το 60% του βασικού μισθού που προκύπτει μετά την κατάταξή τους στους νέους βαθμούς και στα Μ.Κ. των βαθμών της κατηγορίας τους, χωρίς την καταβολή οποιωνδήποτε άλλων πρόσθετων αμοιβών, αποδοχών και επιδομάτων» θα λαμβάνουν οι υπάλληλοι που τίθενται σε εφεδρεία, είτε πρόκειται για εργαζομένους στο Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ είτε πρόκεται για εργαζομένους στους ΟΤΑ.
Αυτό προβλέπει η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες «οφείλουν άμεσα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις να προβούν στην ένταξη του προσωπικού τους και την πληρωμή της μισθοδοσίας του σύμφωνα με το Ν.4024/2011, ώστε η μισθοδοσία μηνός Μαρτίου 2012 να διενεργηθεί οπωσδήποτε με βάση τις ανωτέρω διατάξεις».
Τα Δώρα και τα επιδόματα
Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, «όσον αφορά τα επιδόματα εορτών και αδείας που δικαιούνται να λάβουν οι ως άνω υπάλληλοι, αυτά θα καταβληθούν μόνο εάν οι αποδοχές που ελάμβαναν κατά την προηγουμένη ημέρα από αυτή που τέθηκαν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και εργασιακή εφεδρεία ήταν χαμηλότερες από το όριο που θέτουν οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 16 του Ν. 4024/2011 και ανάλογα με το χρονικό διάστημα που μισθοδοτήθηκαν μέχρι την ημερομηνία ένταξής τους σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και εργασιακή εφεδρεία.
»Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, κατά το χρόνο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και εργασιακής εφεδρείας, οι ανωτέρω υπάλληλοι δεν δικαιούνται επιδομάτων εορτών και άδειας».
Οι, δε, «τρίμηνες αποδοχές που θα λάβουν οι υπάλληλοι όταν θα λήξει η προσυνταξιοδοτική τους διαθεσιμότητα (αφορά όλους όσοι δικαιούνται και επιλέγουν τις τρίμηνες αποδοχές) θα υπολογιστούν επί του βασικού μισθού και της τυχόν δικαιούμενης οικογενειακής παροχής που ελάμβαναν, πριν τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα».
Ασφαλιστικές εισφορές
«Ο χρόνος της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας λογίζεται συντάξιμος και προσμετράται στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του υπαλλήλου. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο υπάλληλος εξακολουθεί να ασφαλίζεται για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη στους οικείους φορείς που ήταν ασφαλισμένος κατά το χρόνο που τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
»Οι αναλογούσες εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, όπου αυτές προβλέπονται, υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.10.2011».
Για παράδειγμα
Υπάλληλος, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος, λάμβανε πριν από την έναρξη του νέου μισθολογίου συνολικές αποδοχές 2.550 ευρώ, στις οποίες περιλαμβανόταν επίδομα θέσης ευθύνης 52,62 ευρώ. Άρα, οι αποδοχές που λάμβανε χωρίς το εν λόγω επίδομα ανέρχονταν στο ποσό των 2.497,38 ευρώ. Έστω ότι ο νέος βασικός μισθός ανέρχεται πλέον στο ποσό των 1.588 ευρώ (βασικός μισθός του Γ' βαθμού ΠΕ κατηγορίας) και επιπλέον 250 ευρώ ως επίδομα θέσης ευθύνης, δηλαδή συνολικές μηνιαίες αποδοχές 1.838 ευρώ.
Συνεπώς, για τον υπολογισμό της υπερβάλλουσας μείωσης θα συγκριθούν οι αποδοχές που λάμβανε ο υπάλληλος χωρίς το επίδομα θέσης ευθύνης (2.497,38 ευρώ) με αυτές που δικαιούται, από 1-11- 2011, με το νέο μισθολόγιο, επίσης χωρίς το επίδομα θέσης ευθύνης (1.588 ευρώ).
Δεδομένου ότι η προκαλούμενη μείωση των αποδοχών του, σύμφωνα με το ανωτέρω παράδειγμα, είναι μεγαλύτερη από το 25%, γίνεται περικοπή του 25% των παλαιών αποδοχών του, με αποτέλεσμα οι νέες αποδοχές του να διαμορφωθούν στο ποσό των 1.873,04 ευρώ, ενώ παράλληλα θα χορηγείται και το επίδομα θέσης ευθύνης (250 ευρώ).
Ο χρόνος της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας λογίζεται συντάξιμος και προσμετράται στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του υπαλλήλου. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο υπάλληλος εξακολουθεί να ασφαλίζεται για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη στους οικείους φορείς που ήταν ασφαλισμένος κατά το χρόνο που τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Οι αναλογούσες εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, όπου αυτές προβλέπονται, υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.10.2011. Επίσης επί των ανωτέρω συντάξιμων αποδοχών θα εξακολουθήσει να διενεργείται η κράτηση 2% που αφορά την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και η κράτηση 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Οι ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις βαρύνουν το Δημόσιο και αποδίδονται από αυτό στους οικείους φορείς.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τι είπε σήμερα σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία ο Δημήτρης Ρέππας στη Βουλή.




Από ......  aftodioikisi

«Διεκδίκηση των Ιαματικών Πηγών από τον Πρόεδρο της Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Παπαναγιώτου Δ.»


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΩΛΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και  Προβολής Δήμου Μώλου Αγίου Κων/νου

Καμένα Βούρλα 9-1-2012


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Μώλου Αγίου Κων/νου , σας καλεί την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 19.00, στο Δημοτικό Κατάστημα (αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου) για συζήτηση και λήψη απόφασης στο κατωτέρω θέμα:

«Διεκδίκηση Ιαματικών Πηγών»

Πίνακας Αποδεκτών
1. Μέλη Επιτροπής
2. Σύλλογο Ξενοδόχων Καμένων Βούρλων
3. Σύλλογο Επαγγελματιών Καμένων Βούρλων
4. Σύλλογο Επαγγελματιών Μώλου
5. Σύλλογο Επαγγελματικών Αγίου Κων/νου

Ο Πρόεδρος
Παπαναγιώτου Δημήτριος

ΠΡΟΒΟμάστορες : 14/1/2012 Ορεινή Ποδηλασία - Κνημίδα (Κυκλική διαδρομή)

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Σάββατο : Συνάντηση στη πλατεία Αγίου Κων/νου στις 9:30π.μ.

Αρχικά θα κινηθούμε για 9χλμ. σε ασφάλτινο δρόμο έως το χωριό Άγναντη. Συνεχίζουμε σε ανηφορικό χωματόδρομο έως τη βάση του κώνου του Προφήτη Ηλία. Από δύσκολο χωματόδρομο ανάβαση στη κορυφή, με το ομώνυμο εκκλησάκι. Κατάβαση από χωματόδρομο στην αρχή του φαραγγιού των στενών Γκρεμνών, στο χείμαρρο Ξηριά. Ακολουθούμε παραποτάμιο χωματόδρομο έως τη παραλία Λογγού. Μέσα από τον ελαιώνα φτάνουμε στη Π.Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας και συνεχίζουμε για 2χλμ σε άσφαλτο για να καταλήξουμε στον Άγιο Κων/νο. Προαιρετικά χαλαρωτικό μπάνιο στις πηγές Καλλυντικών.

Μέτρια Διαδρομή για ποδηλάτες Ω.Π.: 4, Υ.Δ.: 850 μ., Β.Δ.: 2 , μήκος 30χλμ. περίπου

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως 10:00μ.μ. στις 13/01/2012.
Συντονιστές της Δράσης αυτής είναι :
1). Νίκος Ρίζος                     τηλ. 6977984569
2). Κώστας Γκέκας               τηλ. 6978479090
Για περισσότερες πληροφορίες :
Κωστής Πετρόπουλος τηλ. 6976891093 - email kostaspetro2003@yahoo.gr

Σωτηρία μέσω της… καταστροφής! του Γ. Παπανικολάου

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η επιστροφή στη δραχμή, αποτελεί εφιαλτικό σενάριο, που αν γίνει πραγματικότητα θα οδηγήσει τη χώρα στη δεκαετία του 50 ή του 60. Πολλοί λιγότεροι όμως είναι οι «ειδικοί» που έχουν αντιληφθεί το ζοφερό κίνδυνο που δημιουργεί για την κοινωνία η εναλλακτική μέθοδος της «εσωτερικής υποτίμησης», ειδικά με τον τρόπο που εφαρμόζεται.

Με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών, που απ ότι έχει φανεί ως τώρα θα συνεχιστεί και επί κυβέρνησης Παπαδήμου, τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, είτε με την περικοπή των αμοιβών, είτε με την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων.

Δεδομένης όμως της έκτασης της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, εκείνοι ακριβώς που επωφελήθηκαν λιγότερο στα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας, δηλαδή οι μισθωτοί, είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν, αναλογικά, τα περισσότερα.

Πρόκειται κατ αρχήν περί τερατώδους αδικίας, που κάποια στιγμή προφανώς θα φέρει πέρα από τα όρια, το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Ωστόσο δεν είναι σκόπιμο να μείνουμε στην «ηθική» πλευρά του θέματος, καθώς μεγάλη σημασία έχει η αυστηρά οικονομική.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ότι προκειμένου να κάνει κάτι εύκολα και γρήγορα, έπληξε βάναυσα μέσω των «μέτρων», εισοδηματικές τάξεις (μισθωτούς και συνταξιούχους), οι οποίες έτσι κι αλλιώς, δαπανούσαν το μεγαλύτερο μέρος- αν όχι το σύνολο- του εισοδήματος τους, καταναλώνοντας.

Με τον τρόπο αυτό εντάθηκε η ύφεση καθώς η μείωση της δαπάνης από τα υψηλότερα οικονομικά στρώματα (για λόγους ανασφάλειας ή προσδοκίας χαμηλότερων τιμών) συνοδεύτηκε από τις υποχρεωτικές περικοπές των ανέργων και των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο που συνεχίζεται ως σήμερα, επηρεάζοντας την οικονομία και δημιουργώντας χείριστο ψυχολογικό κλίμα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι «το κράτος» δεν έχει κάνει τίποτε ουσιαστικό προκειμένου να εξυγιάνει την αγορά και να δημιουργήσει ορθές βάσεις ανταγωνιστικότητας.

Στην πράξη η πολιτική ηγεσία περιμένει τάχα από την «αγορά» να αυτορυθμιστεί, παραγνωρίζοντας ότι σήμερα υπάρχει πλειάδα τομέων στους οποίους επικρατούν οργανωμένα συμφέροντα ή παίκτες με ολιγοπωλιακή επιρροή.

Συμφέροντα που ελέγχουν την τιμολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών, δημιουργώντας δικά τους σημεία ισορροπίας, εις βάρος του έτσι κι αλλιώς «ανώριμου» καταναλωτή.

Υπό αυτή την έννοια δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ανοργάνωτο, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό κράτος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, είναι να μειωθεί το μισθολογικό κόστος!

Λες και δεν είναι πασιφανές ότι το ελληνικό προϊόν πάσχει από καινοτομία, οργάνωση της παραγωγής, από «περιτύλιγμα» αλλά και από αποτελεσματικό μάρκετινγκ, για να μην αναφερθούμε στο ακανθώδες θέμα της αξιοπιστίας.

Ούτε είναι τυχαίο ότι και πάλι η συζήτηση επικεντρώνεται στη μείωση του μισθολογικού κόστους της εργασίας, με ελάχιστες -και αόριστες- αναφορές στο υπέρογκο μη μισθολογικό κόστος που επωμίζονται εργαζόμενοι και εργοδότες, χωρίς βεβαίως να εισπράττουν το αντίτιμο των χρημάτων τους σε συνταξιοδοτικά οφέλη ή υπηρεσίες υγείας.

Στην πράξη λοιπόν, η χώρα μας οδεύει ολοταχώς προς μια δήθεν «εύκολη λύση» που θα είναι δυστυχώς εις βάρος των συμφερόντων του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας.

Το πιθανότερο δε είναι ότι θα οδηγήσει και στην πιο εκτεταμένη ανακατανομή πλούτου που έγινε ποτέ στη χώρα, τουλάχιστον μετά το 1950. Διότι συν τοις άλλοις τα ασθενή εισοδήματα θα αποχωρίζονται περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να περισώσουν για κάποιο διάστημα το βιοτικό τους επίπεδο.

Κι όλα αυτά προς όφελος -δήθεν- της ανταγωνιστικότητας, όταν είναι πρόδηλο ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες στο μέτωπο της «τιμής» όχι μόνο λόγο διαφοράς στο κόστος διαβίωσης, αλλά και λόγω του μεγέθους της χώρας μας.

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί συναινεί σε όλα αυτά η Τρόικα.

Κατά την ταπεινή μου άποψη διότι η τελευταία διετία την έπεισε ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας και οι «μηχανισμοί» της δεν είναι σε θέση να κάνουν τις διαρθρωτικές, εκπαιδευτικές και θεσμικές προσαρμογές, που θα έπρεπε να γίνουν, για να ανέβει ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα.

Οπότε προωθεί αυτά που βλέπει ότι μπορεί να γίνουν, ώστε να παρουσιάσει αποτελέσματα, ασχέτως αν γνωρίζει ότι σε βάθος χρόνου οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν.

Μεγάλος χαμένος αυτής της υπόθεσης είναι η κοινωνία, που σταδιακά δείχνει να χάνει κάθε δίχτυ ασφαλείας, πλην του θεσμού της οικογένειας, που περιέργως πώς εξακολουθεί να παίζει σωτήριο ρόλο.

Λυπάμαι που το γράφω αλλά αν συνεχίσουμε έτσι, για τον περισσότερο κόσμο, η διαφορά της «σωτηρίας» από την «καταστροφή» θα είναι σε λίγο ελάχιστη.

Πηγή: euro2today


Ζητούν σύγκλιση Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ χωρίς... Παπανδρέου!

Αναρτήθηκε από......  energoipoliteskv.blogspot.com

Μερίδα βουλευτών έχουν κάνει ντου στο γραφείο του Έξαρχου!

Κωμικοτραγικά πράγματα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ!
Μερίδα βουλευτών που ετοιμάζεται να βγάλει... ανακοίνωση διωγμού του Γιώργου Παπανδρέου, ζητούν από τον γραμματέα Βασίλη Έξαρχο σύγκλιση της Κ.Ο., ακόμα και χωρίς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ!

Και μάλιστα την ζητούν να πραγματοποιηθεί μέχρι την Πέμπτη, ώστε να έχουν λόγο σε όσα συμβαίνουν στο Κίνημα τις τελευταίες εβδομάδες!

Να σημειωθεί πως ο Γιώργος Παπανδρέου λείπει στο εξωτερικό και δεν προβλέπεται να έρθει μέχρι την... Παρασκευή, όπου θα συνεδριάσει - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ...

Από .......  parapolitika

Για την αξιοπρέπεια, ρε γαμώ το !

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου *

Σήμερα θα ασκήσω το δικαίωμα της αυτόματης γραφής για να πω πράγματα που δεν θα μπορούσα να διατυπώσω εντός των ορίων της κριτικής του «θεσπίζειν» και της πολιτικής οικονομίας του θεσπιζόμενου. Θα γράψω δέκα κουβέντες που υπαγορεύει η συναισθηματική λογική μου και όχι οι θεσμοί (μεθοδολογίες) συγκεκριμένων μορφών γλωσσικών αποκρυσταλλώσεων της πολιτικής δράσης. Πρόκειται για τη φωνή που ακούω να αντηχεί μέσα μου σαν υπόκωφο σύνθημα, σαν κραυγή, σαν κάτι που θέλει να απελευθερωθεί από τη βάσανο της εκλογίκευσης οποιασδήποτε μορφής. Δεν πρόκειται για τη φωνή κάποιου ποιητή, αλλά για την άρθρωση συναρτήσεων του υποσυνειδήτου λίγο πριν αυτό δεχθεί την πολιτική μαστοριά, μετατρεπόμενο σε προϊόν κάποιας κοινωνικής τεχνολογίας.



  
Στην Ελλάδα σήμερα συμβαίνουν θαυμαστά πράγματα. Η αβεβαιότητα είναι ο κανόνας. Η πείνα και η ανημποριά ο σύμβουλος. Το άδειο στομάχι δεν μιλάει, τρίζει και ταρακουνάει ολόκληρο τον οργανισμό. Όχι, δεν είναι τρίξιμο, κροτάλισμα είναι που συμπαρασύρει τα έντερα και προκαλεί παράλυση στα άκρα. Η αξιοπρέπεια απειλείται μαζικά. Η ανέχεια, που σε πολλές περιπτώσεις απειλεί την ζωή αυτή καθ’ εαυτήν, σε όλες ανεξαιρέτως θίγει την πολιτική και κοινωνική υπόσταση του ατόμου. Το άδειο στομάχι είναι άθλιος σύμβουλος, είναι αυτό που σε οδηγεί σε καθεστώς παράδοσης και όχι επανάστασης. Έχουμε εξέγερση των εξαθλιωμένων και όχι διέγερση των ταξικών συνειδήσεων. Αλλιώς προκύπτει το πρώτο, αλλιώς δομείται το δεύτερο. Εδώ πρόκειται απλώς για το άδειο στομάχι η την απειλή του άδειου ψυγείου, που εξευτελίζει ασυνειδήτως την ύπαρξη και όχι για την συνείδηση του ταξικού χαρακτήρα του αποκλεισμού που αναζητεί μια νέα πολιτική δομή για να εκφραστεί με όρους ισότητας.

Άλλο εξέγερση και άλλο επανάσταση. Όπως είναι άλλο πράγμα η εξέγερση ως μορφή διαμαρτυρίας ή η εξέγερση με κίνητρο την χειραφέτηση ιδιαιτέρων ομάδων (πολιτική διαδικασία) ή ακόμη και ατόμων και άλλο η εξέγερση αυτών που ντρέπονται για την ύπαρξή τους. Η πείνα, σε συνδυασμό με την χαμηλού επιπέδου καλλιέργεια και την προσβολή κάθε ίχνους αξιοπρέπειας, ακόμη και αν οδηγήσει σε εξέγερση, η τελευταία θα είναι κίνηση για παράδοση και όχι για χειραφέτηση.

Αυτό διδάσκει η εμπειρία όσων, αντί για σέρφινγκ στα κύματα της ιστορίας παρασυρόμενοι από φιλοσοφικά ρεύματα, έτυχε να προσεγγίζουν τα κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα με το κροτάλισμα εντέρων και οισοφάγου. Έτσι, η ιστορία χωνεύεται πιο δύσκολα, αλλά άπαξ και αφομοιωθεί, μετατρέπεται σε στοιχείο της ψυχοσύνθεσης, από παράγων νομιμοποίησης πολιτικών αναπαραστάσεων της αναφερόμενης ταυτότητας. Αυτή ακριβώς η προσέγγιση της ιστορίας δεν παραγνωρίζει τις μικροπολιτικές δομές που διαμορφώνουν το πλαίσιο αντιδράσεων ενός ανθρώπου, του οποίου η αξιοπρέπεια θίγεται εξαιτίας της αδυναμίας του να βιοποριστεί και να ζήσει την οικογένεια του, σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες δόμησης ταξικής συνείδησης.

Εδώ μόνον η παράδοση ή η αποσκίρτηση εμφανίζονται ως μη-καταστροφικές για την βιολογική ύπαρξη, εναλλακτικές. Ψάχνεις κάπου να παραδοθείς, σε κάποιον να δοθείς, ένα στρατόπεδο να εγκλειστείς για να επιβιώσεις, αφήνοντας την αξιοπρέπεια απέξω. Ποια αξιοπρέπεια; Έχουν αξιοπρέπεια τα «άδεια στομάχια»; Έχεις κοιτάξει ποτέ στα μάτια ένα πεινασμένο παιδί; Αντέχεις να βλέπεις πεινασμένο το δικό σου παιδί και να σε κατηγορούν κι από πάνω οι αλήτες της διαπλοκής ως «αποτυχημένο» και «διεφθαρμένο»; Ως προβληματικό άτομο, διότι αντί να αγωνίζεσαι για τον πλουτισμό της, εσύ επιμένεις να κατεβαίνεις στο δρόμο για το ψωμί σου; Βρε, αν δεν αισχροκερδήσουν οι διαπλεκόμενοι, πώς θα υπάρξει περίσσευμα και για την πλέμπα(;!) 

Αν, στο σημείο αυτό, θεωρήσεις ότι λαϊκίζω ή ότι ξαφνικά υιοθέτησα «παλαιοκομμουνιστικό» γλωσσικό ιδίωμα για να περιγράψω την ζώσα πραγματικότητα, προφανώς θα ανήκεις σε εκείνους που έχουν ήδη παραδοθεί και μάλιστα ενθουσιωδώς, πριν ακόμη ξεκινήσει η μάχη, πριν η ελληνική κοινωνία υποστεί την επιτήδεια περικύκλωση. Αν, σεβαστέ μου αναγνώστη, δεν μπορείς να νοιώσεις το κροτάλισμα ενός υποσυνείδητου λόγου που εστιάζει στα μικροπολιτικά χαρακτηριστικά της ύπαρξης, τότε είσαι χαμένο κορμί, με κουλτούρα δεσμοφύλακα! Φαντάζομαι ότι ακόμη και το ίδιο σου το παιδί να δεις να σέρνεται στους δρόμους της ανεργίας και του εξευτελισμού, πεινασμένο και αμήχανο, εναντίον του θα στραφείς, καθώς μέσα σου πάντα θα θεωρείς ότι ή παράδοση σε άπληστα συμφέροντα αποτελεί  υψηλή τέχνη και ένδειξη ισχυρού χαρακτήρα. Θέλει «χαρακτήρα» και «χρηστότητα» η παράδοση με τα χέρια ψηλά και τα πόδια ανοιχτά, καθώς ήρθε η ώρα να παραδώσουμε αυτά που «τρώγαμε όλοι μαζί» …αυτό πράττουν οι αξιοπρεπείς άνθρωποι - διαδίδει η διαπλοκή και επαναλαμβάνουν εκείνοι που αισθάνονται ότι η παράδοση στον ισχυρό αποτελεί πατριωτικό, χριστιανικό, εθνικό και κυρίως υψηλής ευφυΐας «καθήκον», Έτσι κάνουν οι έξυπνοι άνθρωποι που αγαπούν το τομάρι τους και το παιδί τους. Τα περί αξιοπρεπείας είναι κουβέντες αποτυχημένων!! Άλλωστε, αφού με την σοκαριστική φτωχοποίηση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας οι πιθανότητες παράδοσης του λαού αυξάνονται, γιατί να μην παραδοθούμε δίχως αντίσταση στις επιλογές του καθεστώτος; (!) Έτσι, ίσως να  αποφύγουμε τα χειρότερα, λένε όσοι την ηθική την χρησιμοποιούν για να γυαλίζουν τα παπούτσια τους και την πολιτική για να σκουπίζουν το πισινό τους.

Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την εξαφάνιση της αξιοπρεπείας σε μια κοινωνία. Αν λάβεις μάλιστα υπόψη ότι στην Ελλάδα ποτέ δεν καλλιεργήθηκε συστηματικά η αξιοπρέπεια, αλλά αντ’ αυτής η πατρωνία και διάφορες μορφές νομιμοποίησης της πελατειακής αυθαιρεσίας, τότε ίσως συμφωνήσουμε ότι η όποια αξιοπρέπεια στην χώρα μας ποτέ δεν απέκτησε βαθιές δημοκρατικές ρίζες. Έτσι είναι σήμερα ευκολότερο, μέσω της γενικευμένης πρόσκλησης για παράδοση που απευθύνει το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και οι κεντρικοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης προς τον λαό, να ξεριζωθεί κάθε στοιχείο αξιοπρέπειας από την πολιτισμική και ιδιοσυγκρασιακή δομή του Έλληνα. Αν σήμερα δεν βροντοφωνάξουμε «για λίγο  κοινωνική και ατομική αξιοπρέπεια, ρε γαμώ το», δεν πρόκειται να θέσουμε κάποιες στοιχειώδεις (νέες) ηθικές βάσεις για την δόμηση αυτόνομης πολιτικής. Παράδοση με μοναδικό όρο την «επιβίωση της χώρας», όπως δηλώνει ο κ. Παπαδήμος, καταχειροκροτούμενος μάλιστα από το καθεστώς των διαπλεκομένων, σημαίνει απάλειψη της έννοιας της αξιοπρεπείας από την ψυχοδομή μας. Δίχως αυτή ενδεχομένως να επιβιώσουν οι περισσότεροι συγκυριακά ως αιχμάλωτοι πολέμου, αλλά στο τέλος η χώρα θα καταντήσει ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Προς τα εκεί μας οδηγεί βήμα-βήμα η διαπλοκή και οι πολιτικές δυνάμεις που έμμεσα ή άμεσα στηρίζονται από αυτήν και στηρίζονται σε αυτήν. Εντός του «στρατοπέδου» θα αναπτυχθούν νέοι κανόνες συμμόρφωσης, οι οποίοι θα δομούν διάφορες φαντασιακές αναπαραστάσεις «αξιοπρέπειας», μόνο που δεν θα πρόκειται για αξιοπρέπεια, αλλά για τα θρησκευτικά του αιχμαλώτου που αναζητεί ασθμένως έναν ψυχολογικό μηχανισμό για να διασκεδάσει το νέο υπαρξιακό καθεστώς υποδούλωσης που τον χαρακτηρίζει.          

Φίλοι, η ελληνική κοινωνία μοιάζει να διέρχεται μαζικά ένα μετατραυματικό σοκ, που προέκυψε φυσιολογικά μετά την εφαρμογή της συνταγής – σοκ και δέος – απορρύθμισης του ΔΝΤ. Αυτό προκαλεί έντονο στρες, οδηγώντας, όπως είπαμε, τα πλέον ευαίσθητα άτομα της κοινωνίας σε παραλυσία και μια διάθεση εγκατάλειψης, η οποία διαμορφώνει τις συνθήκες παράδοσης. Αντίδοτο στην διαδικασία αυτή είναι η ενότητα στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών και κυρίως η σφυρηλάτηση ενός λαϊκού κινήματος για αυτοκυβέρνηση με δημοκρατικούς και πλουραλιστικούς όρους. Τούτο θα προκαλούσε ένα διαφορετικό σοκ, που έστω και συγκυριακά θα αντιμετώπιζε τη γενίκευση του «μετατραυματικού σοκ». Θα προκαλούσε, με άλλα λόγια, επαναθεμελίωση της αξιοπρέπειας, η οποία έτσι θα επαναδομείτο σε μια κοινωνική βάση αντίστασης και όχι αποκλειστικά σε μια ατομική - που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζει ελάχιστα, παράταιρα, ισχυρά μέλη της κοινωνίας, τα οποία δεν κλονίζονται, υπηρετώντας την προσωπική τους τρέλα! Το ζήτημα δεν είναι να ακολουθήσει η κοινωνία το παράδειγμα λίγων «ηρωικών» μορφών που δεν παραδίδονται με τίποτε.

Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη να μιμηθεί αγωνιστές της αξιοπρέπειας, ούτε να υιοθετήσει το ηθικό τους πρότυπο. Αυτά αποτελούν επικινδύνες για την πολιτική συνειδητοποίηση του τραυματισμένου εαυτού, στρατηγικές. Οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη να μιμηθούν κανέναν. Αρκεί να εξεγερθούν για να κερδίσουν την αξιοπρέπεια τους, που δεν χαρίζεται, και όχι να εξεγερθούν για να παραδώσουν την αξιοπρέπεια τους να την διαχειριστεί η φρουρά του «στρατοπέδου», στην οποία θα παραδοθούν ως αιχμάλωτοι ενός πολέμου στον οποίο έπαιξαν από την αρχή το ρόλο του θύματος – καθώς έτσι συνέφερε την ηγεσία τους. Εκτός από τους «τρελούς», όλοι οι υπόλοιποι κερδίζουν την αξιοπρέπεια τους μέσω του κοινωνικού αγώνα για χειραφέτηση. Αυτό δίνει πολιτικό νόημα στο «άδειο στομάχι» και εξαφανίζει το «κροτάλισμα του πεπτικού». Ο κοινωνικός αγώνας δομεί την διαλεκτική της αξιοπρέπειας και τίποτε άλλο. Αυτός επουλώνει τραύματα από το σοκ της φτωχοποίησης και τους εξευτελισμούς της ύπαρξης από την ανεργία. Μόνον που στην περίπτωση μας, αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να είναι ιδεολογικά και πολιτικά τυφλός ή εκβιαστικός. Ούτε μπορεί να αποτελεί ένα «zero-sum game» πολιτικών δυνάμεων.

Θα έχουν τεράστια ευθύνη όσοι, αντί για μια ενωτική στρατηγική των δύο τρίτων της κοινωνίας - ώστε το «μετατραυματικό σοκ» να μην καταλήξει σε γενικευμένη  παράδοση, αλλά σε συγκεκριμένη προοπτική ευημερίας με όρους εκδημοκρατισμού και παραγωγικής αναδιοργάνωσης - προτάσσουν απλώς την αποδυνάμωση του δικομματισμού. Μία ασθενής κυβέρνηση δεν σημαίνει ισχυρό λαϊκό κίνημα, ούτε μια εξασθενημένη μορφή εθνικής ηγεμονίας διασφαλίζει την επικράτηση λαϊκών δυνάμεων. Ένα αδύναμο κράτος με μία απολύτως εξευτελισμένη ηγεσία εντός μιας μεταμοντέρνας υπερεθνικής δομής, δεν διαμορφώνει συνθήκες επανάστασης, αλλά μάλλον πιθανότητες παράδοσης άνευ όρων της ευρύτερης κοινωνίας. Αιτία είναι η αίσθηση αδιεξόδου, περικύκλωσης, ματαιότητας και ανημποριάς που χαρακτηρίζει το υποσυνείδητο του φτωχοποιούμενου πολίτη. 

Η στρατηγική αντίστασης που θα ενδυναμώσει τον πολίτη και θα του προσδώσει βούληση για έναν αγώνα αξιοπρέπειας είναι υπόθεση όλων των προοδευτικών – κοινωνικών δυνάμεων και όρος ύπαρξης της αριστεράς. Από αυτές τις δυνάμεις απαιτεί ο λαός ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης, με στόχο να υπηρετηθεί η αξιοπρέπειά του. Στον βαθμό που αυτό δεν συμβαίνει, κλονίζεται και η αξία της «αριστεράς» ως ηθική μορφή που υπηρετεί την αξιοπρέπεια του ανθρώπου με την επανένωση υποκειμένου και κοινωνίας. Η αξιοπρέπεια, φίλοι, είναι αυτό που ενώνει το κάθε άτομο με την κοινωνία και επιτρέπει τον εναρμονισμό των σχέσεων μεταξύ μας. Αν δεν υπάρχει αυτή, τότε η κοινωνία μετατρέπεται σε μια μορφή ελευθέριας αγοράς, η ολοκλήρωση της οποίας θα πρόσβαλε την οργάνωση της ζούγκλας, αν την παρομοίαζα με αυτήν. Η έξοδος από την απόλυτη βαρβαρότητα του «στρατοπέδου», στο οποίο όλο και περισσότεροι Έλληνες κατευθύνονται ως αιχμάλωτοι ενός πολέμου που δεν πρόλαβαν να συνειδητοποιήσουν, αν δεν μπορεί να γίνει επαναστατικά, τουλάχιστον ας μην οδηγήσει σε μια μορφή εξέγερσης εναντίον των ηγητόρων, η οποία θα καταλήξει στην απόλυτη υποδούλωση σε αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκαν και συνεργάζονται οι ηγήτορές μας για να περισωθούν οι ίδιοι μέσω της δικής μας παράδοσης.  


* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.      

Οι Αλήθειες

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com



Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης

Η γνώση της Αλήθειας, είναι, πάντοτε, ο μόνος σίγουρος τρόπος να οδηγηθεί η σκέψη στις σωστές αποφάσεις.Μπροστά σε μεγάλους κινδύνους, όπως η σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κράτος  και η κοινωνία μας, οι σωστές αποφάσεις είναι το μόνο ζητούμενο της σωτηρίας μας.

Η Αλήθεια υπάρχει πάντοτε και παντού, αφού είναι η αιτία ύπαρξης του κάθε τι. Πολλές φορές, όμως, για διάφορους λόγους, βρίσκεται κρυμμένη.Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να κρύβει κάποιος την Αλήθεια, είναι η αντικατάστασή της από ένα ψέμα. (Όλοι μας το κάνουμε).Ένας άλλος, πολύ αποτελεσματικός τρόπος, γνωστός και ως “καμουφλάζ”, είναι η παραλλαγή της εικόνας της πραγματικότητας. Αυτό, με φυσικό παράδειγμα τον χαμαιλέοντα, έχει γίνει επιστήμη που διδάσκεται, όχι μόνο στις στρατιωτικές ακαδημίες, αλλά και στα πανεπιστήμια, κυρίως στις σχολές “επικοινωνίας”.Αυτό, (δηλαδή  η επιστημονική εμβάθυνση στο θέμα) δείχνει και την τεράστια σημασία που μπορεί να έχει η χρήση τού “καμουφλάζ”, καθώς μπορεί με αυτή τη γνώση, ως όπλο, να κερδηθεί όχι μόνο μία μάχη, αλλά ένας ολόκληρος πόλεμος, όχι μόνον όπλων, όχι μόνο προϊόντων, αλλά και ιδεολογιών. Ιδεολογιών, που μπορούν να συσπειρώσουν και να κατευθύνουν εκατομμύρια ανθρώπων προς μία κατεύθυνση, αυτή την οποία έχει χαράξει μία ομάδα συγκεκριμένων συμφερόντων.





Με το σημείωμα αυτό, μετά τις γενικές αυτές σκέψεις, επιχειρείται,να αποκαλυφθεί στον αναγνώστη (που δεν το έχει, ήδη, κάνει μόνος του) η Αλήθεια, σε όσα συμβαίνουν και διαδραματίζονται πρόσφατα, στο Ελληνικό πολιτικό σκηνικό και διαχέονται σε ολόκληρη την κοινωνία μας.

Υπάρχει, λοιπόν, μεγάλη ανάγκη απλοποίησης των γεγονότων που τρέχουν, ώστε η Αλήθεια τους γίνει αντιληπτή, καθώς αυτή κρύβεται πίσω από καμουφλάζ και ψέμματα που παράγει μία ασύστολα εντατική προπαγάνδα  που επιδιώκει (και καταφέρνει) να παρουσιάζει το μαύρο για άσπρο....Χρειάζεται, λοιπόν, η αποδόμηση αυτής της αισχρής προπαγάνδας, για να φανεί η Αλήθεια.Αυτό, θα μας βοηθήσει, (ίσως), εμάς τους Έλληνες πολίτες, να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή μας και, κυρίως, τη ζωή των παιδιών μας, ή τουλάχιστον, να προβληματισθούμε αν αυτό που μέχρι τώρα πιστεύουμε σαν Αλήθεια, είναι πράγματι έτσι.Το σημείωμα αυτό, λοιπόν, γράφεται για να αποτελέσει μία πυξίδα της σκέψης που έχει χαθεί μέσα στο σκοτάδι που δημιουργούν οι πρωτόγνωρες έννοιες, ονόματα, οικονομικοί μηχανισμοί και θεωρίες που κατακλύζουν σαν χείμαρρος την καθημερινότητά μας, αιτιολογώντας την επέλαση της φτώχειας στο σπιτικό μας. ΟΙ “αγορές”, η “Ευρωζώνη”, τα Ομόλογα και τα κουπόνια τους, το ΔΝΤ, το “κούρεμα”, η ΕΚΤ, τα “σπρέντ”, το “ντεφώ” και το “σελέκτιβ ντεφώ”, το “χαίρκατ”, το  “πιστωτικό γεγονός” σε αντιδιαστολή με την “επιλεκτική πτώχευση”, η “αναδιάρθρωση”,  η καταστροφή μας που οφείλεται στο Ευρώ και η καταστροφή που θα φέρει η επαναφορά της Δραχμής, το Αγγλικό Δίκαιο, η ονομαστική αξία των Ομολόγων σε αντιπαραβολή με την πραγματική Αξία τους, και πάει λέγοντας,  έχουνε μπεί στην καθημερινότητά μας για να μας (υποτίθεται) βοηθήσουν να αντιληφθούμε το τι συμβαίνει, αλλά στην πραγματικότητα (εξ αιτίας της άγνοιας των ειδικών γνώσεων που απαιτούνται για την πλήρη κατανόησή τους)  έχουν αποδιοργανώσει εντελώς τη λειτουργία της λογικής μας, εν όψει μέγιστης ανάγκης λήψης ιστορικών αποφάσεών μας, που θα σφραγίσουν τις επόμενες δεκαετίες της ζωής της κοινωνίας μας.Η απουσία αυτών των ειδικών γνώσεων, αναγκαστικά μας οδηγεί να ακολουθήσουμε τις συμβουλές αυτών που έχουμε εμπιστοσύνη (και οι οποίοι έχουν τις γνώσεις αυτές). Ερώτημα 1ο : Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σ' αυτούς που αποδεδειγμένα ψεύδονται καθημερινά απέναντί μας;Ας πούμε, λοιπόν, τα πράγματα απλά, λαϊκά, λογικά, όχι μόνο διότι πρέπει να αποφασίσουμε σωστά, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε και γρήγορα,  πριν επέλθει και ολοκληρωθεί (μέσα στους επόμενους λίγους μήνες) η πλήρης κατοχή της χώρας μας από τις “Ξένες Δυνάμεις” και τα εδώ τσιράκια τους.

Ας δούμε, μία-μία, τις κυριότερες επίκαιρες προτάσεις που συζητούνται στον “δημόσιο διάλογο” και ας επιχειρήσουμε την αποδόμηση της προπαγάνδας του “συστήματος”, που τις συνοδεύει:


·         Το καθεστώς πολιτικό σύστημα, υποστηρίζει και διαδίδει ότι: “Πρέπει να γίνουν εκλογές για να μιλήσει ο Λαός”.·         Η Αλήθεια είναι ότι : Οι εκλογές δεν θα προσφέρουν τίποτε απολύτως στο λαό και στη λύση της αιχμαλωσίας του, (στην οποία το ίδιο αυτό σύστημα τον έχει οδηγήσει), εφ' όσον, προηγουμένως, ο λαός, δεν έχει αποκτήσει τη ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, που θα τον οδηγήσει στο αύριο, μέσα από τη ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ που έχει δημιουργηθεί, μετά την τραγική πορεία τής φτωχοποίησης της χώρας. Χωρίς (ή πριν) την κάλυψη αυτής της ανάγκης, όλα δείχνουν ότι θα έχουμε το ίδιο ακριβώς σκηνικό και μετά από τις επόμενες (όποτε γίνουν) εκλογές : Μία “κυβέρνηση σωτηρίας”, αποτελούμενη από τα ίδια κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή “κυβέρνηση/ανδρεικέλων” για να ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει η σημερινή, δηλαδή την πλήρη παράδοση της Ελλάδας στις διαθέσεις των δυνατών της. Αυτός που χρειάζεται τις εκλογές, είναι το ένοχο καθεστώς πολιτικό σύστημα, και μόνον αυτό. Χρειάζεται τις εκλογές, διότι αυτές θα του προσφέρουν μία ακόμη παράταση ζωής αφού, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, (και έχοντας εξασφαλίσει – για την ώρα - την αδυναμία συσπείρωσης “αντίπαλου δέους”) θα έχει αποσπάσει πονηρά την έγκριση του  Ελληνικού λαού για τη  νομιμοποίηση της παραμονής του στην Εξουσία.  Αυτό θα του προσφέρει και την παράταση του χρόνου άμυνάς του κατά της  οριστικής εκπαραθύρωσής του από την καρέκλα της, έχοντας, για ακόμη μία φορά, βουτήξει στην “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” τής (δεσμευμένης, χειραγωγούμενης και εκβιαζόμενης ποικιλοτρόπως) λαϊκής βούλησης.

Να, λοιπόν, ο τρόπος, που η ανάγκη σωτηρίας του συστήματος, καμουφλάρεται πίσω από μία, αδιαμφισβήτητα δημοκρατική άποψη (αυτή των εκλογών).

·         Το καθεστώς πολιτικό σύστημα, υποστηρίζει και διαδίδει ότι:“Οι δανειστές μας θέλουν τα λεφτά τους και δικαιούνται να τα πάρουν”.Η Αλήθεια είναι ότι : Οι δανειστές μας ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ. Θέλουν τα “πράγματα” που δικαιούνται με τις “εμπράγματες εξασφαλίσεις” που θεμελιώνουν με το “Μνημόνιο” και την επικείμενη “Δανειακή Σύμβαση”, επάνω σε κάθε τι που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας, ιδιωτικό και δημόσιο.

Αν ήθελαν τα λεφτά τους δεν θα δάνειζαν, τα τελευταία 20-30 χρόνια, κάποιον που, αποδεδειγμένα, είναι αδύνατον να εξοφλήσει τα χρέη του...Τέτοια δάνεια, γίνονται μόνον από αυτούς που θέλουν να “φάνε το οικόπεδο” του ακαμάτη γείτονα καλοπερασάκια, καθώς, με το νέο “σχέδιο πόλεως” (που οι ίδιοι χαράζουν) το οικόπεδο θα έχει φάτσα στο εμπορικό κέντρο, χώρια που έχει στην αυλή του και κρυμμένο (μεγάλο) θησαυρό....Οι δανειστές μας , λοιπόν, δεν θέλουν τα λεφτά τους. Θέλουν πραγματικές αξίες, δηλαδή πράγματα, όπως εκτάσεις, ορυκτά, στρατηγικά σημεία. Και τα θέλουν σε τιμές  “κοψοχρονιάς”, τέτοιες, που διαμορφώνονται όταν ο κάτοχός τους πένεται και αρχίζει να πεινάει ή αρχίζει να βλέπει ότι σύντομα θα πεινάσει, θα κρυώσει και θα αρρωστήσει και δεν έχει λεφτά να αγοράσει ψωμί, ξύλα και φάρμακα. Τότε “πουλάει το σπίτι του για ένα τενεκέ λάδι” όπως έκανε πρόσφατα και στην Κατοχή. Αυτό το περιβάλλον φόβου δημιουργείται από τους (οικονομικούς) κατακτητές μας και τα εδώ τσιράκια τους (διάβαζε, “κυβέρνηση”), σήμερα, στην Ελλάδα. Ναι, οι δανειστές δικαιούνται τα λεφτά τους (όσα θα δείξουν οι λογαριασμοί ότι χρωστάμε, όταν ανοίξουμε τα “τεφτέρια”), αλλά θα τα πάρουν με τον τρόπο που ταιριάζει σ' εμάς και όχι λεηλατώντας το σπίτι μας, κάτω από ανείπωτους εκβιασμούς. (Υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις κορυφαίων οικονομολόγων).

Εδώ, το “σύστημα” καμουφλάρει πίσω από ένα (φαινομενικά) δίκαιο αίτημα, (όπως είναι η εξόφληση δανεικών) την ανηλεή και προετοιμαζόμενη λεηλασία κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής, συμπεριλαμβανομένου και του εκπαιδευμένου έμψυχου υλικού (εργατικού δυναμικού).

·         Το καθεστώς πολιτικό σύστημα, υποστηρίζει και διαδίδει ότι: “Το “κούρεμα” θα καταστήσει το Δημ.Χρέος διαχειρήσιμο”.Η Αλήθεια είναι ότι :  το Δ.Χ,  ΔΕΝ θα είναι διαχειρίσιμο και μετά το “κούρεμα”, αφού, μετά την περαιτέρω ενδιάμεση άνοδό του από σήμερα ως το 2020, θα πέσει τότε στο 120% του ΑΕΠ, όπως οι ίδιοι δηλώνουν σε επίσημα κείμενά τους.Το “κούρεμα” δεν είναι τίποτε άλλο, από ένα ακόμη ψέμα, ένα καμουφλάζ που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων συμπάθειας προς τους “καλούς δανειστές” μας, (που δέχονται να χάσουν λεφτά προκειμένου να σωθούμε εμείς !!!) ώστε να ακολουθήσει το κυρίως έργο, που είναι η αρπαγή και λεηλασία κάθε περιουσιακού στοιχείου της Ελλάδας.

Εδώ, η προπαγάνδα του συστήματος, χρησιμοποιεί μόνο το ψέμα, καθώς η Αλήθεια είναι δύσκολο να βρεθεί, καθώς βρίσκεται κρυμμένη κάτω από ειδικές οικονομικές γνώσεις.  ·         Το καθεστώς πολιτικό σύστημα, υποστηρίζει και διαδίδει ότι: “Πρέπει να κάνουμε θυσίες για να αποφύγουμε την πτώχευση”.·         Η Αλήθεια είναι ότι : Είμαστε, ήδη, προ πολλού, πτωχευμένοι, και μάλιστα σε διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών μας στοιχείων. Αυτό, απλώς, δεν λέγεται με το όνομά του (όπως ζήτησε και ο Βενιζέλος, προτείνοντας να μη λέμε “αναδιάρθρωση” (άλλο όνομα της πτώχευσης) αλλά να την αποκαλούμε “selective default” (σελέκτιβ ντεφώ), ή ελληνιστί “επιλεκτική πτώχευση”, για να μη καταλαβαίνουμε ακριβώς τι λέμε. Οι θυσίες που καλούμαστε να υποστούμε, δεν είναι για να αποφύγουμε την πτώχευση (που, ήδη, έχουμε) αλλά για να δημιουργηθεί το εργασιακό περιβάλλον που γουστάρουν οι αυριανοί “επενδυτές” που “θα φέρουν χρήμα στη χώρα”...

Εδώ, το σύστημα, χρησιμοποιεί τόσο το ψέμα (“να αποφύγουμε την πτώχευση” τη στιγμή που, ήδη, βιώνουμε τη διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών μας στοιχείων), όσο και το καμουφλάζ (που κρύβει την πραγματική έννοια της “πτώχευσης”, κάτω από παραφράσεις μίας, άγνωστης στο ευρύ κοινό, νέας και παραπειστικής ονοματολογίας).



·         Το καθεστώς πολιτικό σύστημα, υποστηρίζει και διαδίδει ότι:“Τα κράτη/μέλη της Ευρωζώνης, μας δανείζουν για να μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες μισθών και συντάξεων”.Η Αλήθεια είναι ότι : Ο μόνος λόγος που μας δανείζουν, είναι η μετατροπή του υπάρχοντος ακάλυπτου “χρέους προς ιδιώτες”, σε ενυπόθηκο “χρέος προς κράτη”, με ανέκκλητη υποθήκευση όλης της κρατικής περιουσίας μας (ιδιωτικής και δημόσιας !!!).Είναι πλέον γνωστό, από τις άοκνες προσπάθειες των κορυφαίων συνταγματολόγων και νομικών μας (Γιώργου Κασσιμάτη, Κώστα Χρυσόγονου, Κώστα Μπέη, κ.ά) ότι τα δάνεια που παίρνουμε (μέσω του “Μνημονίου” και των τελευταίων “Δανειακών Συμβάσεων”) δεν είναι τίποτε άλλο από αλλαγή των ομολόγων προς ιδιώτες (Τραπεζικούς Οργανισμούς και διεθνή funds) σε δάνεια προς χώρες, τα οποία θα είναι πλέον ενυπόθηκα (με κάθε ιδιωτική ή δημόσια περιουσία του κράτους !!!) και θα υπάγονται στο Αγγλικό δίκαιο....

Εδώ, το “σύστημα”, απλώς ψεύδεται. Η Αλήθεια, όμως, φαίνεται πολύ καθαρά και εύκολα, αν δούμε τις εισπράξεις και τις πληρωμές που έχουν γίνει από το κράτος, από την ημέρα που άρχισε να παίρνει τα δάνεια  από την Τρόϊκα.

·         Το καθεστώς πολιτικό σύστημα, υποστηρίζει και διαδίδει ότι: “Πρέπει να υπογραφεί η “Δανειακή Σύμβαση”, αλλιώς είμαστε εκτός Ευρώ και η επιστροφή μας στη δραχμή θα είναι καταστροφή”.·         Η Αλήθεια είναι ότι : Η έξοδός μας από την Ευρωζώνη (δηλαδή το Ευρώ) και η επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα, είναι ήδη αποφασισμένη, από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις για το μέλλον μας, δηλαδή τους δανειστές μας. Αυτό προκύπτει σαφέστατα από τις επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις (που η τρέχουσα κυβέρνηση με την προπαγάνδα της, αφήνει επιμελώς ασχολίαστες) που, αφ' ενός, αναφερόμενες στο Δημ. Χρέος μας, λένε ότι το 2020 (σε 8 χρόνια από τώρα) θα είναι στο 120% του ΑΕΠ και, αφ' ετέρου, αναφερόμενες στον νέο κανονισμό που θα ισχύει στα κράτη που θα έχουν Ευρώ, μας λένε ότι θα υπάρχουν κανόνες αυστηρής οικονομικής πειθαρχίας που δεν θα επιτρέπουν την παραμονή τους στο Ευρώ, αν το Δ.Χ τους υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους.  Άρα, πώς θα είναι η Ελλάδα στο Ευρώ, με ΔΧ διπλάσιο του επιτρεπτού;; Απλώς, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ.Αυτή είναι η αλήθεια. Το μόνο που θέλει το “σύστημα”, είναι η επίσημη (από τη Βουλή) υπογραφή της “Δανειακής Σύμβασης”, με την οποία εκχωρούνται ανέκκλητα στους πάτρωνες του “συστήματος”, σε τιμή που οι “αγορές” (δηλαδή αυτοί οι ίδιοι) θα καθορίσουν, όλα τα, γνωστά και άγνωστα, ιδιωτικά και δημόσια, περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει.Το κρίσιμο για εμάς σημείο τής, (ούτως ή άλλως) επιστροφής μας σε εθνικό νόμισμα, είναι αν αυτό θα γίνει με τη δική μας θέληση και πρωτοβουλία, ή χωρίς αυτήν. Και, είναι κρίσιμο διότι, άλλα θα είναι τα αποτελέσματα αν αυτό γίνει με δική μας πρωτοβουλία και άλλα αν αυτό γίνει με την πρωτοβουλία των δανειστών μας. Βέβαια, όπως είδαμε παραπάνω, οδηγούμαστε ολοταχώς προς τη δεύτερη εκδοχή.Αυτό, (η μετάβασή μας σε εθνικό νόμισμα) μεταξύ άλλων, σημαίνει και το εξής αξιοσημείωτο: Ας υποθέσουμε ότι σήμερα, μία πατριωτική κυβέρνηση αποφασίζει την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, (ας το πούμε “οβολό”) με αξία ενός οβολού ίση με ένα Ευρώ. (Την ισοτιμία, τη στιγμή της γέννησης του νέου νομίσματος, την καθορίζει η κυβέρνηση). Ταυτόχρονα, με Νόμο μετατρέπει (με αυτή την ισοτιμία) όλα τα ομόλογα που ήδη κυκλοφορούν, δηλαδή όλο το ΔΧ, σε οβολούς. Αυτό σημαίνει ότι, όσο και αν πέσει, από αύριο, η αξία του οβολού, σε σχέση με κάθε άλλο νόμισμα στα διεθνή χρηματιστήρια, δεν θα επηρεάσει καθόλου την αξία του χρέους μας, καθώς εμείς θα  εξοφλήσουμε τα ομόλογά μας με οβολούς.

Με δεδομένο ότι όλα αυτά τα ομόλογα, (πλην αυτών του “Μνημονίου”), υπόκεινται στο Ελληνικό Δίκαιο, η πράξη αυτή, θα μπορεί να προσβληθεί από τους κατόχους των ομολόγων αυτών, μόνο σε Ελληνικά δικαστήρια.Αν, μάλιστα, το κράτος κρατήσει για τον εαυτό του το δικαίωμα έκδοσης χρήματος και δεν το εκχωρήσει σε τρίτους, (π.χ στην ιδιωτικών συμφερόντων Α.Ε “Τράπεζα της Ελλάδας”), τότε η εξόφληση του ΔΧ μας θα κοστίσει στο Ελληνικό κράτος τόσο, όσο το χαρτί που  θα τυπώσουμε το αντίστοιχο ποσό οβολών. Μάλιστα, το χρήμα αυτό, (που θα διατεθεί για την πληρωμή των ομολόγων του ΔΧ) είναι πολύ πιθανό ότι θα επενδυθεί μέσα στην Ελλάδα, καθώς μόνον εδώ θα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία σε αντίκρυσμα επί πραγμάτων, από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Αυτά τα σημαντικότατα πλεονεκτήματα, παύουν να υπάρχουν αν, πριν την επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα, η εξόφληση των ομολόγων μας υπαχθεί στο Αγγλικό Δίκαιο, όπως θα γίνει με την υπογραφή τής “Δανειακής Σύμβασης”, εξ αιτίας της οποίας (υπογραφής) έχουμε σήμερα “κυβέρνηση Παπαδήμου”, δηλαδή αναστολή των δημοκρατικών διαδικασιών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Βέβαια, η επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα, θα φέρει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες στην απόκτηση ενέργειας, πρώτων υλών που δεν έχουμε, φαρμάκων, κλπ, που δεν μπορούμε να παράγουμε ή να κατασκευάσουμε.Έως ότου καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, η κοινωνία μας θα στερηθεί πολλά. Έχει, όμως, τις απαραίτητες υποδομές, επάνω στις οποίες μπορεί να στηρίξει την ανόρθωσή της.Έχει το κατάλληλο έμψυχο υλικό, έχει πηγές ενέργειας (αναξιοποίητες ως σήμερα), διαθέτει (ή μπορεί, σχετικά εύκολα να αποκτήσει) τεχνογνωσία, θα έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια (το δικό μας χρήμα).

Άρα η επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα, δεν είναι αυτό που θα φέρει την καταστροφή. Η καταστροφή έχει, ούτως ή άλλως, ήδη επέλθει, (είναι δημιούργημα όλου του πολιτικού συστήματος  που άφησε, όλα αυτά τα χρόνια, το ΔΧ και το Έλλειμμα, να εκτοξευθούν σε δυσθεώρητα ύψη) και ολοκληρώνεται με τη δέσμευση  της Χώρας στα δόκανα της επικείμενης “Δανειακής Σύμβασης”, ώστε να μη μπορεί να “σηκώσει κεφάλι” απέναντι στους δυνάστες της...

Εδώ, έχουμε ένα αριστοτεχνικό καμουφλάρισμα του εγκλήματος της παράδοσης της κυριαρχίας της χώρας, κάτω από την “ανάγκη” σωτηρίας της, μέσα από την υπογραφή της καταστροφικής “Δανειστικής Σύμβασης” !!!

·         Το καθεστώς πολιτικό σύστημα, υποστηρίζει και διαδίδει ότι:“ Η χώρα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική”. Η Αλήθεια είναι ότι :  Αυτό που τους νοιάζει, είναι τα φθηνά χέρια και οι φθηνές διαδικασίες παραγωγής που πρέπει να βρουν οι δανειστές μας (με τα εντόπια τσιράκια τους) ως “επενδυτές” που θα εγκαταστήσουν εδώ τις επιχειρήσεις τους (που θα αποκτήσουν κοψοχρονιάς έναντι του χρέους μας). Δεν μπορεί, βέβαια, να πει κάποιος ότι η χώρα δεν πρέπει να γίνει ανταγωνιστική καθώς, χωρίς  αυτό δεν μπορεί να σταθεί πουθενά. Όμως η απόκτηση της ανταγωνιστικότητας δεν γίνεται από το μονόδρομο της Κινεζοποίησης των μισθών. Η ανταγωνιστικότητα, αποκτάται και με την αξιοποίηση κάποιων μοναδικών πλεονεκτημάτων που μπορεί κάποιος να διαθέτει. Και η Ελλάδα μας διαθέτει τέτοια, πολλά, που έμειναν, όμως αναξιοποίητα, καθώς οι προτεραιότητες των “ταγών” της ήταν άλλες.

Εδώ, η προπαγάνδα του συστήματος, κάτω από την Αλήθεια “ Η χώρα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική”, κρύβει ύπουλα την επερχόμενη φεουδαρχία που θέλει το εργατικό δυναμικό της χώρας (επιστημονικό και χειρωνακτικό) να είναι δουλοπάροικοι και είλωτες.

·         Το καθεστώς πολιτικό σύστημα, υποστηρίζει και διαδίδει ότι:  “ Η χώρα έχει ανάγκη από Ανάπτυξη”. Η Αλήθεια είναι ότι : Κάτω από αυτή την αλήθεια, κρύβεται η πλήρης υποταγή και το πλήρες ξεπούλημα της χώρας στους δανειστές της.Ναι, η χώρα έχει ανάγκη από Ανάπτυξη, αλλά ποια Ανάπτυξη; Αυτή που ετοιμάζεται από τους δανειστές μας και τα εδώ τσιράκια τους, την πολιτική και οικονομική Ολιγαρχία που ετοιμάζει το αυριανό (εντελώς φεουδαρχικό) τοπίο και ξερογλείφονται για την πλήρη και ασύδοτη κυριαρχία τους, την απαλλαγμένη από κάθε φρένο δημοκρατίας ;;;

Η χώρα έχει ανάγκη από Ανάπτυξη, αλλά όχι με το γνωστό σημερινό μοντέλο που χρήζει “επενδυτή” τον κάθε “ημέτερο” (του τραπεζικού ή του πολιτικού συστήματος) δίνοντάς του το απαραίτητο κεφάλαιο το οποίο, αν το αυγατίσει ζει πλουσιοπάροχα και αν το χάσει το πληρώνει η κοινωνία, δηλαδή ο κάθε πολίτης.

Η χώρα έχει ανάγκη από Ανάπτυξη, τους καρπούς της οποίας θα γεύεται όλη η κοινωνία και όχι η Ολιγαρχία των “ημετέρων” που είναι αυτή που οδήγησε στο σημερινό  ναυάγιο.

Εδώ, η προπαγάνδα του συστήματος, κάτω από την Αλήθεια “ Η χώρα έχει ανάγκη από Ανάπτυξη”, κρύβει ύπουλα την επερχόμενη λεηλασία κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής και ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα.  Προσοχή !!Κανένας τους δεν καθορίζει ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, διότι δεν τον συμφέρει!!!

·         Το καθεστώς πολιτικό σύστημα, υποστηρίζει και διαδίδει ότι: “Δεν υπάρχει άλλη πολιτική”, εννοώντας αυτήν που επιβάλλουν οι δανειστές μας και εκτελεί πειθήνια η “κυβέρνησή” μας..Η Αλήθεια είναι ότι :  Υπάρχει άλλη πολιτική. Είναι η πολιτική που επιβάλλει η κοινή λογική, που λέει: - Όταν, επειδή χρωστάω, κινδυνεύω να χάσω το μόνο που έχω, (το σπίτι μου και την ελευθερία, τη δική μου και της οικογένειάς μου) δεν μπορώ να αφήσω σε άλλους να “κάνουν κουμάντο” στο πρόβλημά μου. Πολύ δε περισσότερο, δεν θα αφήσω το “κουμάντο” στον δανειστή μου, όταν μάλιστα, όλα δείχνουν ότι αυτός με δάνειζε επί χρόνια (εμένα, τον αναξιόχρεο) για να πάρει από εμένα το οικόπεδο και τα παιδιά μου υπηρέτες.

Ο μονόδρομος, στη δική μας περίπτωση, είναι η “Εθνική πολιτική”, απέναντι στην πολιτική της παγκοσμιοποιημένης ομογενοποίησης (οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής) που θέλει να επιβάλλει στην Ελληνική κοινωνία η “Διεθνής του Χρήματος”.

Εδώ, το “σύστημα”, απλώς ψεύδεται. Η Αλήθεια, όμως, φαίνεται πολύ καθαρά και εύκολα, αν χρησιμοποιήσουμε την (παραπάνω αναφερόμενη) κοινή λογική.

Με τις σύντομες αυτές σημειώσεις, επάνω στα παραπάνω τρέχοντα θέματα, που αποτελούν το “κύριο πιάτο” στον καθημερινό δημόσιο διάλογο, επιχειρείται η αποδόμηση της προπαγάνδας που δεχόμαστε καθημερινά από τα ΜΜΕ και η ανάδειξη της Αλήθειας, η κατάκτηση της οποίας μπορεί να μας σώσει από τη χαριστική βολή.

Όσοι νομίζουν πως αυτό το σημείωμα μπορεί να βοηθήσει την επικράτηση της Αλήθειας και τη διάλυση του νέφους που η προπαγάνδα συνεχώς θέλει να δημιουργεί, μπορούν να το τυπώσουν, για να το ξαναδιαβάσουν, στο λεωφορείο, στο σπίτι τους, στο καφενείο και να συζητήσουν κάθε μία Αλήθεια που θίγεται σε αυτό, με τον κάθε φίλο τους που έχει αντίθετες απόψεις ή επιχειρήματα. Τα ψέμματα και το καμουφλάζ που χρησιμοποιεί  το ένοχο καθεστώς πολιτικό σύστημα για να κρύψει το τεράστιο έγκλημά του, πρέπει να πέσουν και η προπαγάνδα του να αποδομηθεί εντελώς, αφήνοντας γυμνή την Αλήθεια και τους ψεύτες .

Μην τρώτε τη σούπα των ψεμμάτων της προπαγάνδας , δηλητηριάζεσθε.

Η διάδοση και επικράτηση της Αλήθειας επί του Ψεύδους, είναι, όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση κάθε ελεύθερου πολίτη.

Από .......  activistika


Ο κ. Παπαδήμος έχει σχέδιο, ή μας οδηγεί στην καταστροφή;

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Κώστα Ροδινού

Εν αναμονή της Τρόϊκα, η Κυβέρνηση Παπαδήμου και τα ΜΜΕ που τη  στηρίζουν, έχουν αποδυθεί σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης του ελληνικού λαού με νέα μέτρα λιτότητας  και σενάρια Αρμαγεδδώνα.  Αίφνης επανέρχονται επιτακτικά παράλογες απαιτήσεις.  Όπως διαβάζουμε: «Σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου αναδεικνύεται η απαίτηση της τρόικας για μείωση μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που παρουσιάζεται ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η επόμενη δανειακή σύμβαση.» Αρχίσαν και οι γνωστοί εκβιασμοί και οι απειλές. Είναι προφανές ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει.

 Ποιό είναι το …..σχέδιο Παπαδήμου;

Έρχονται, λοιπόν, οι υπάλληλοι της τρόϊκα, που μέχρι τώρα έπεσαν έξω σε όλα, και επιμένουν σε μέτρα που δεν έχουν νόημα. Μοιραία τίθεται και το ερώτημα. Αλήθεια, ποια είναι  η συνεισφορά του κ. Παπαδήμου; Γιατί μέχρι τώρα κάνει ό,τι έκανε και ο κ. Παπανδρέου. Ακολουθεί δηλαδή τις οδηγίες και  ενδίδει στις απαιτήσεις της Τρόϊκα. Ε, τότε τι τον  θέλουμε, αν κάνει τα ίδια;

Ο κ. Παπαδήμος έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του για να βγούμε από την κρίση  ή θα επιμείνει στην εφαρμογή ενός προγράμματος που απέτυχε παταγωδώς και όξυνε τα προβλήματα, αντί να τα επιλύσει;

Ο κ. Παπαδήμος  κλείνει δυο μήνες Πρωθυπουργός και δεν έχουμε ακούσει να διατυπώσει μια νέα ιδέα. Μια ενδιαφέρουσα  πρόταση. Έχει τελικά κάποιο σχέδιο στο μυαλό του ή απλώς βαδίζουμε με τη γνωστή συνταγή: «βλέποντας και κάνοντας»;

Η ιδέα του Μόντι

Γιατί κάνω  αυτές τις ερωτήσεις; Την Κυριακή ο κ. Μόντι  πρότεινε κάτι ενδιαφέρον: «η Ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης και να υιοθετήσει τα λεγόμενα Project Bond, τα ευρωπαϊκά ομόλογα που θα πρέπει να χρησιμεύσουν για την χρηματοδότηση υποδομών.»

Τα project bonds  δεν είναι  μια ιδέα που διατυπώνεται για πρώτη φορά. Όμως, πρώτη φορά , τίθεται ως θέμα προς συζήτηση σε τόσο υψηλό επίπεδο. Τα project bonds  μπορεί να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την  προώθηση μεγάλων έργων τα οποία βελτιώνουν τις υποδομές, δημιουργούν  θέσεις  απασχόλησης, τονώνουν την οικονομία και μπορεί έτσι να πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης. Συμφωνεί ο κ. Παπαδήμος με την πρόταση αυτή;

Η πρόταση Ροκάρ

Μια βδομάδα πριν, ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας M.  Rocard με άρθρο του στη Le Monde  από κοινού με τον γνωστό Οικονομολόγο Larrouturou, πρότεινε   στην  ΕΚΤ να υιοθετήσει την πολιτική που ακολούθησε η FED για να διασώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, δηλαδή  «τα παλιά κρατικά χρέη  να αναχρηματοδοτηθούν με επιτόκια κοντά στο 0%».Για να ξεπεραστεί  το πρόβλημα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες ο Rocard έχει την εξής ιδέα: «η ΕΚΤ   να  δανείσει με 0.01% την«ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων» (EIB) ή τα κρατικά ταμεία παρακαταθηκών και δανείων, τα οποία  στη συνέχεια θα δανείζουν αντίστοιχα με 0.02% τα ίδια τα κράτη, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα παλαιά τους χρέη». Η πρόταση αυτή είναι ρεαλιστική και μπορεί όντως να βοηθήσει τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου, πολύ περισσότερο από τα PSI τα οποία λειτουργούν αποσταθεροποιητικά και τροφοδοτούν την κρίση.

O φόρος Tobin*

Την Παρασκευή ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει στην επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές –του γνωστού φόρου Τobin, ακόμα και αν διαφωνούν οι άλλες  χώρες της ΕΕ. (ο Κάμερον έσπευσε ήδη να εναντιωθεί).

Όμως, την πρόταση του Νικολά Σαρκοζί στηρίζει και ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η Ιταλία είναι «διατεθειμένη να συνεργαστεί ώστε να επιβληθεί ένας φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σε όλη την Ε.Ε. και όχι μεμονωμένα».

 Δεν αρκεί η μείωση του ελλείμματος                                                                                                                                                                        

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές που επισημαίνουν το αδιέξοδο της πολιτικής υπαγορεύει  το Βερολίνο. «Μέχρι σήμερα στην Ευρώπη οι μόνες αποφάσεις που λαμβάνονται αφορούν τη μείωση του ελλείμματος, οι αποφάσεις αυτές είναι απαραίτητες και πολύτιμες, όμως, αν εφαρμοστούν χωρίς μέτρα ανάκαμψης, δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε μια επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης“, υπογραμμίζει  σε κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα  ”Ιλ Μεσατζέρο”, ο Ρομάνο Πρόντι.  Ακόμα κα ο  Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, την Κυριακή, σε συνέντευξή του σε βελγικό σταθμό  παραδέχεται ό,τι:  «συχνά αντιδράσαμε με μικρή καθυστέρηση και οι αποφάσεις μας υπήρξαν αδύναμες–αυτό το λέω ανοιχτά.»

Goldman Sachs: δεν χρειάζεται λιτότητα!

Ενδιαφέρον έχει και η Εκθεση της ….γνωστής μας Goldman Sachs, η οποία επισημαίνει ότι: «οι απαιτήσεις για μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσπάθειες και επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων για το έλλειμμα, εγκυμονούν τον κίνδυνο παγίδευσης των περιφερειακών χωρών σε έναν φαύλο κύκλο χαμένων στόχων, μεγαλύτερης λιτότητας, οικονομικής αδυναμίας και μείωσης των φορολογικών εσόδων!!!» Μετά από αυτή τη διαπίστωση καταλήγει στο συμπέρασμα οτι:  ««οι δυνατότητες για πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι περιορισμένες.»  Με άλλα λόγια η  λιτότητα δεν αποτελεί απάντηση στην κρίση!  Όμως, η   Goldman Sachs  διατυπώνει ακόμα ένα επιχείρημα το οποίο δυστυχώς ουδέποτε άρθρωσε η ελληνική πλευρά: «από τη στιγμή που τα προγράμματα προσαρμογής επικεντρώνονται στα διαρθρωτικά μέτρα τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να αξιολογηθούν σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.» Δηλαδή, η προσαρμογή απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ότι είχε αρχικώς εκτιμηθεί.

 Συμπέρασμα: Είναι προφανές ότι στην Ευρώπη, μπροστά στο φάσμα μιας νέας και περισσότερο επώδυνης ύφεσης, ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αναζητούνται νέα εργαλεία.  Νομίζω ότι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουμε και εμείς στη συζήτηση αυτή με δικές μας προτάσεις και ιδέες. Δυστυχώς, ο κ. Παπαδήμος, αν και διετέλεσε Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και επομένως η γνώμη του θα είχε βαρύνουσα σημασία, περιορίζεται στη διεκπεραίωση των εντολών της Τρόϊκα. Εντολές που μέχρι τώρα απεδείχθησαν  καταστροφικές. Δικαιολογημένα επανέρχεται το ερώτημα για πόσο καιρό ακόμα η Ν.Δ. θα στηρίζει αυτήν την κυβέρνηση; Μήπως, επιτέλους, είναι καιρός να βγούμε μπροστά με μια εθνική πρόταση, αντί να περιμένουμε το μοιραίο;

YΓ 1. Για τους μη ειδικούς, το σχετικό φόρο πρότεινε ο Αμερικανός Οικονομολόγος James Tobin, κάτοχος του βραβείου νόμπελ,  το 1972. Στόχος του ήταν  να επιβληθεί στις «βραχυπρόθεσμες συναλλαγές στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, ως ένα μέσο προστασίας της σταθερότητας στις ισοτιμίες και στα επιτόκια από τους κερδοσκόπους.»  Βέβαια, για να είμαστε ιστορικά ακριβείς, η ιδέα  ανήκει στον Κέϋνς, ο οποίος από το 1936 είχε προτείνει  έναν φόρο  στις συναλλαγές του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, για τον  περιορισμό της υπερβολικής κερδοσκοπίας.

ΥΓ 2.Οσοι είχαν απορίες  για το ποιος κερδίζει από την κρίση θα τους λύθηκαν, μετά τον προχθεσινό δανεισμό της Γερμανίας με …αρνητικό επιτόκιο!

Από  .....  Antinews

Κάτασπρη η Πάρνηθα - Χιονίζει ελαφρά στην Πεντέλη - Χιονόνερο στα βόρεια προάστια

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Κλειστός ο δρόμος από το τελεφερίκ και πάνω
 - Τσουχτερό κρύο και και παγετός στα βόρεια της Αττικής
 - Χιόνια στην Εύβοια - Στα άσπρα τα ορεινα της Κρήτης
 - Πρόγνωση έως την Δευτέρα

Το κρύο έφτασε για τα καλά και στην Αττική η οποία σιγά - σιγά μπαίνει σε λευκό κλοιό. Ήδη στην Πάρνηθα χιονίζει από το πρωί, στον Διόνυσο το έχει στρώσει για τα καλά, ενώ και στην Πεντέλη, ειδικά ψηλά στο Αστεροσκοπείο χιονίζει.
 Κατά διαστήματα χιόνι πέφτει και στα βόρεια προάστια, αλλά αυτό που κυριαρχεί είναι το χιονόνερο.

Πυκνό χιόνι έχει πέσει στην Στενή της Εύβοιας και έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία αφού σε πολλά σημεία χρειάζονται αλυσίδες. (διαβάστε την είδηση)

Κακοκαιρία και στα Χανιά

Προβλήματα, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Χανίων, έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή.
 Από χθες το βράδυ χιονίζει συνεχώς στις ορεινές περιοχές με αποτέλεσμα, νωρίς το πρωί να κλείσουν οι οδικοί άξονες προς τη Χώρα Σφακίων, στο ύψος του χωριού Ίμπρος, ενώ προβλήματα αναφέρθηκαν και στο δρόμο προς τα Ασκύφου.
 Προς τον Ομαλό, ο δρόμος έκλεισε στο 24ο χιλιόμετρο. Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις υπάρχουν και στο Ανατολικό Σέλινο, στο ύψος της τοποθεσίας ''Πέτρα Σελί''.
 Σε όλα τα σημεία βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία καθαρίζουν τους δρόμους, ωστόσο οι κατά τόπους αρχές συνιστούν στους οδηγούς που κινούνται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές να είναι προσεκτικοί.

Τσουχτερό κρύο και αύριο

Στη δυτική και βόρεια Ελλάδα θα έχει λίγη συννεφιά, αλλά πιο έντονη στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και αναμένεται να χιονίσει. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής χώρας και τοπικές βροχές η χιονόνερο στα υπόλοιπα.
 Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ.
 Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός τη νύχτα στα ηπειρωτικά που στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός.

Πέμπτη 12-01-2012

  Στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας και τοπικές βροχές η χιονόνερο στα υπόλοιπα. Γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.
 Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά 5 με 7 και στο κεντρικό- νότιο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
 Θερμοκρασία: μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και βόρεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, παγετός όμως θα σημειωθεί τη νύχτα και το πρωί τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Παρασκευή 13-01-2012

Νεφώσεις θα αναπτυχθούν βαθμιαία στη δυτική και νότια χώρα, όπου είναι πιθανόν τη νύχτα να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.
 Άνεμοι: στα δυτικά και νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
 Θερμοκρασία: σε περαιτέρω άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Σάββατο 14-01-2012

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Βαθμιαία στα βορειοδυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.
 Άνεμοι: δυτικοί 4 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ που γρήγορα από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείους.
 Θερμοκρασία: σε πτώση στα βόρεια.

Κυριακή 15-01-2012 και Δευτέρα 16-01-2012

  Στη δυτική Ελλάδας παροδικές νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά.
 Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 και πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
 Θερμοκρασία: σε πτώση.

Από ......  Newsit

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Ημέρα"

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ"

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com