Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Τι σημαίνει μια Αριστερά 42% για την Ελλάδα ;

 Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com




«Ο τολμών νικά» και στην πολιτική! Με αυτό το μότο των ειδικών δυνάμεων μόνο μπορούν να παρομοιαστούν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Public Issue του Ιανουαρίου, ίσως της εγκυρότερης και πιο συγκεκριμένης που γίνεται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αφού αποτυπώνει τις τελικές προτιμήσεις με....
ειδικό μοντέλο αναγωγής των αναποφάσιστων που αποδεικνύεται αλάνθαστο μέχρι στιγμής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας οκταετίας.

Έτσι βλέπουμε τα δύο κόμματα της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ να επελαύνουν, τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ να είναι «βαλτωμένα» στα ίδια ποσοστά με το ΚΚΕ να είναι βέβαια σημαντικά ανεβασμένο σε σχέση με τα ποσοστά του 2009, το ΛΑΟΣ να έχει ξεφουσκώσει τελείως με ποσοστά στα επίπεδα του 2009, το ΠΑΣΟΚ απλά να μην υπάρχει πλέον με 14%.

Και όσοι νομίζουν ότι η πτώση αυτή είναι συγκυριακή και θεωρούν ότι μπορεί το κόμμα του εθνοκτόνου Μνημονίου να «αναστηθεί» στα επόμενα χρόνια σε ποσοστά πάνω από 25% πλανώνται πλάνην οικτράν, αφού τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης, άλλα δείχνουν.

Η Δημοκρατική Συμμαχία λαμβάνει 2,5% και φαίνεται ότι θα δώσει σκληρή μάχη για το αν θα μπει ή όχι στην Βουλή και οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί με την εξαιρετικά αμφιβόλου εθνικής κατεύθυνσης πολιτική τους γραμμή λαμβάνουν περί το 4% και μπαίνουν στην Βουλή αξιοποιώντας την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.

Κύριο χαρακτηριστικό του πρώτου Βαρόμετρου του 2012 για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή της Κυριακής, είναι η εκρηκτική άνοδος της Αριστεράς γενικά που φτάνει το 42% ή και παραπάνω. Ο Φώτης Κουβέλης τόλμησε και έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν κανένας δεν του έδινε πάνω από 1%. Τώρα, αξιοποιώντας το γεγονός ότι δεν έγινε «παραμάγαζο» του ΠΑΣΟΚ όπως πολλοί πρόβλεψαν και έμεινε και μακριά από την κυβέρνηση των τραπεζιτών, παίρνει την τρίτη θέση της δημοσκοπήσεις και μπορεί να κινηθεί μεταξύ του 80-120% αυτού του εκλογικού ποσοστού στις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει το ίδιο ποσοστό με το ΚΚΕ. Αν δεν ήταν η εντυπωσιακή επίδοση της «Δημοκρατικής Αριστεράς» του Φώτη Κουβέλη σίγουρα θα είχε μονοπωλήσει τις εντυπώσεις. Αν τα δύο κόμματα δεν είχαν προέλθει από διάσπαση, υπό συνθήκες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την πρώτη θέση στις εκλογές, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Φ.Κουβέλης είναι πιο συμπαθής στους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ απ’ότι ο Α.Τσίπρας, ο οποίος πάντως «σαρώνει» σε ηλικίες μέχρι 30 ετών και βάζει υποθήκη για το μέλλον.

Με ποσοστό 13,5% το νεοσύστατο κόμμα του Φώτη Κουβέλη αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, στέλνοντας το ΚΚΕ στην τέταρτη θέση με ποσοστό 12,5%.

Πρώτη στην πρόθεση ψήφου έρχεται η ΝΔ με ποσοστό 30,5%, ενώ στον αντίποδα εικόνα αποσύνθεσης παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ που έρχεται δεύτερο, με την εκλογική επιρροή του να περιορίζεται πλέον στο 14%, απειλούμενο από «Δημοκρατική Αριστερά», ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αναδεικνύεται σε πέμπτη δύναμη με ποσοστό 12%. Ακολουθεί ο ΛΑ.Ο.Σ. με ποσοστό 5,5%. Σταθεροί στο 4% παραμένουν οι Οικολόγοι, ενώ οριακά εκτός Βουλής εμφανίζεται η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη με ποσοστό 2,5%.

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο τις μεγαλύτερες απώλειες στην εκλογική επιρροή καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ με πτώση 2 ποσοστιαίων μονάδων και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, καταγράφοντας περαιτέρω βύθιση από το Δεκέμβριο κατά μιάμιση μονάδα. Αποδυναμωμένο κατά 1 μονάδα εμφανίζεται και το ΚΚΕ, ενώ στα ίδια επίπεδα είναι η ΝΔ. Πτώση μισής μονάδας σημειώνουν το ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue σε μία επτακομματική Βουλή η ΝΔ θα εξασφαλίσει από 127 έως 138 έδρες μένοντας μακριά από το όριο της αυτοδυναμίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει από 32 έως 43 βουλευτές.. Τριάντα έως 38 έδρες θα αναλογούν στο ΚΚΕ και 12 έως 18 έδρες θα καταλάβει το ΛΑ.Ο.Σ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει 30 έως 35 βουλευτές, με 8 έως 13 βουλευτές θα εκπροσωπούνται στη Βουλή οι Οικολόγοι και 28 με 45 έδρες θα καταλάβει η Δημοκρατική Αριστερά.

Στην περίπτωση σχηματισμού Βουλής με τη συμμετοχή οκτώ κομμάτων (με είσοδο της Δημοκρατικής Συμμαχίας)οι έδρες της ΝΔ θα κυμαίνονται από 125 έως 136 και του ΠΑΣΟΚ από 32 έως 42. Το ΚΚΕ θα εξασφαλίσει από 29 έως 37 έδρες και ο ΛΑ.Ο.Σ από 12 έως 17. Το ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει 29 έως 34 βουλευτές και από 8 έως 13 βουλευτές θα εκλέξουν οι Οικολόγοι. Η Δημοκρατική Αριστερά θα καταλάβει 28 έως 43 έδρες και η Δημοκρατική Συμμαχία θα εκπροσωπείται με 8 έως 9 βουλευτές.

Μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία η δημοτικότητα του Γιώργου Παπανδρέου πήρε μία ανάσα 2 ποσοστιαίων μονάδων από τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας στο 14%. Είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που ανεβάζει τα ποσοστά του, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δείχνουν σημάδια φθοράς.

Πλέον δημοφιλής αρχηγός με ποσοστό θετικών απόψεων 56% εμφανίζεται ο Φώτης Κουβέλης, ενώ ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 36%, ο Αντώνης Σαμαράς με 30%, η Αλέκα Παπαρήγα με ποσοστό 28%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 26% και η Ντόρα Μπακογιάννη με 23%. (κάρτα

Τον Λ.Παπαδήμο δεν τον εμπιστεύεται το 63% των ερωτηθέντων…

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η «δεξιά πολυκατοικία» έχει σοβαρό πρόβλημα και σοβαρότερο το έχει ο ΛΑΟΣ. Ο Γ.Καρατζαφέρης θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να είναι «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ». Και να απολαμβάνει τα προνόμια ενός συμβιβασμένου με το σύστημα κόμματος που πριν ακόμα ενηλικιωθεί, δείχνει σημάδια γήρανσης. Οι πολίτες φαίνεται ότι του συγχώρησαν το πρώτο «ΝΑΙ» στο Μνημόνιο, αλλά δεν τους συγχωρούν πλέον τις συνεχείς πολιτικά ανάστροφες κινήσεις, λαϊκιστί «κωλοτούμπες».

Στη Ν.Δ. το ότι μέσα σε αυτή την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 2-3 μονάδες κάτω από το ποσοστό του 2009, (ακόμα και αν προστεθεί το ποσοστό της ΔΗΣΥ, αποσπά τις ίδιες ακριβώς προτιμήσεις), σημαίνει απλά ότι στην αρχική τολμηρή πολιτική κατά του Μνημονίου και της γλώσσας της ειλικρίνειας στον κόσμο της κεντροδεξιάς, τον διαδέχθηκε ο συμβιβασμός και ο εναγκαλισμός με το σύστημα.

Το ποσοστό της είναι εξαιρετικά εύθραυστο. Σε περίπτωση που κυβερνήσει θα καταρρεύσει σε ελάχιστους μήνες αν θελήσει να εφαρμόσει έστω και κατά ένα ποσοστό την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Θα πάθει ζημιά αν κάτι δεν πάει καλά και στην προεκλογική περίοδο και όσο παρατείνεται η κυβέρνηση Παπαδήμου. Η συμμετοχή στην κυβέρνηση του Μνημονίου του κόστισε ελάχιστα σε ποσοστά, αλλά πολλά σε δυναμική.

Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει λόγος να ασχολείται κανένας μέχρι τις εκλογές, απλά για να απολαμβάνει ή να πληγώνεται, ανάλογα με την πολιτική του τοποθέτηση για τον άλλοτε πολιτικό σχηματισμό που κυριαρχούσε επί 30 χρόνια στην Ελλάδα. Το αστείο είναι ότι πιστεύουν πως με αλλαγή προέδρου θα κερδίσουν κάτι παραπάνω…

Μια Αριστερά της τάξεως το 42 ή 45% αν περιλάβουμε και τα μικρά κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής, κατά πόσο μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα; Είναι πολυδιασπασμένη, κάποιο κομμάτι της έχει «παντρευτεί» τον Στάλιν και τον Ζαχαριάδη (ΚΚΕ), ένα άλλο «αγαπά αντιεξουσιαστές» και πάσης φύσεως τέτοια «φυντάνια» (ΣΥΡΙΖΑ), η ΔΗΜΑΡ έχει να αντιμετωπίσει πολιτικές «παιδικές ασθένειες», οι «Οικολόγοι» είναι ένα συνοθύλευμα εναλλακτικών, κάποιο κομμάτι φιλοσκοπιανοί και πάει λέγοντας. Το ερώτημα είναι που θα οδηγηθεί μια τέτοια Βουλή…

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Εγκρίθηκε η πρόταση Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Αναρτήθηκε από.......  energoipoliteskv.blogspot.com


Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Εθνικό Συμβούλιο η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου και του Πολιτικού Συμβουλίου για το πολιτικό πλαίσιο και τις διαδικασίες του εσωκομματικού διαλόγου και την εκλογή προέδρου. Σύμφωνα με την πρόταση Παπανδρέου, η εκλογή νέου προέδρου θα γίνει το Μάρτιο. Η πρόταση εγκρίθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, σχεδόν ομόφωνα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της συνεδρίασης Βασίλης Έξαρχος. Πάντως, υπήρξαν στελέχη στελέχη (Π. Ευθυμίου, Λ. Γρηγοράκος, Στ. Τσιλίκης, Ι. Βαρδακαστάνης, κλπ) που καταψήφισαν την πρόταση ενώ αρκετοί άλλοι δήλωσαν «παρών». Ο Γιώργος Παπανδρέου εξάλλου, δέχτηκε πολλές επικρίσεις από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πολλά από τα οποία, ζήτησαν ανοιχτά την αποχώρησή του από την ηγεσία.




Το Πολιτικό Συμβούλιο θα επιληφθεί των θεμάτων αυτών σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, χωρίς, επί του παρόντος, να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημέρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού «να οργανωθεί για τον Μάρτιο» απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, λέγοντας απλώς ότι «θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι». Ωστόσο, την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, κατέληξε όμως λέγοντας πως τώρα που διακυβεύεται η σωτηρία της χώρας, ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά.

Καρχιμάκης: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει


Η συζήτηση και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, αποδεικνύουν ότι το κόμμα μας μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, ανέφερε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, στο «κλείσιμο» των εργασιών της συνόδου του σώματος.

Ο κ. Καρχιμάκης επικαλούμενος και όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών πρόταξε και αυτός από την μεριά του ως μέγιστη προτεραιότητα την διάσωση της χώρας.

Κάνοντας έναν απολογισμό της διετίας, ανέφερε ότι δεν υπήρξε υπεράσπιση του έργου της κυβέρνησης, καθώς ο ίδιος ως γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου είχε εισπράξει αρκετές φορές την άρνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ να παραβρεθούν σε κομματικές διαδικασίες, ανά την Ελλάδα, επικαλούμενοι, όπως είπε, διάφορες δικαιολογίες. Επιπλέον, επέκρινε τη στάση ορισμένων ΜΜΕ λέγοντας ότι «απευθύνθηκαν στο διαστροφικό υποσυνείδητο των καταναλωτών της ενημέρωσης», ενώ επέκρινε και την στάση ορισμένων λειτουργών της Δικαιοσύνης, λέγοντας πως οι καθυστερήσεις της, χρεώνονταν στην κυβέρνηση, καθώς οι πολίτες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα, και αντίθετα ταυτίζουν την λειτουργία της με εκείνη της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι πρέπει όλοι να σεβαστούν το κόμμα και τόνισε ότι «αν το ΠΑΣΟΚ δεν γίνει σημείο αναφοράς, θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες» τόνισε ο κ. Καρχιμάκης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «από αύριο βάζουμε μπρος για την πορεία μας προς την Συνδιάσκεψη, την εκλογή ηγεσίας, την εκλογική μας προετοιμασία και την σύγκληση του Συνεδρίου με την δημιουργία ομάδων εργασίας και την έναρξη διαλόγου για την υλοποίηση των αποφάσεων».

Τέλος ο κ. Καρχιμάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι «η παρουσία σου πρόεδρε σε αυτή την διαδικασία πρέπει να είναι ορατή, να μας εμπνέει και να μας δίνει δύναμη».

Τετ α τετ Παπανδρέου - Βενιζέλου

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είχε το απόγευμα της Κυριακής σε χώρο του ξενοδοχείου, όπου διεξαγόταν το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών και του ζήτησε να συναντηθούν για να συζητήσουν για τις οικονομικές εξελίξεις και την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της ευρωζώνης.

Από ... ...  tvxs

Sunday Times:Επιστροφή στη δραχμή σε 10 βδομάδες

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com



Στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας στις επόμενες δέκα εβδομάδες, λόγω της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του χρέους αλλά και της αδυναμίας πληρωμής των ομολόγων που λήγουν στις 20 Μαρτίου αναφέρεται η εφημερίδα Sunday Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα μπορεί να πτωχεύσει μέσα στις επόμενες 10 εβδομάδες και να βάλει βόμβα στο ευρώ. Η αφορμή σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα θα είναι η αδυναμία αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν στις 20 Μαρτίου, αλλά η πραγματική αιτία θα είναι η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές μας για το PSI. Λόγω της πτώχευσης, γράφει ο αρθρογράφος, η Ελλάδα μπορεί να ........
προτιμήσει την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή. 

Το άρθρο υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν να θέλουν να επιτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά αυτό δεν παύει να αποτελεί ένα ενδεχόμενο, ειδικά μετά την μαζική υποβάθμιση των ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Αυστρία, κλπ) την Παρασκευή που μπορεί να έχει ως συνέπεια την υπονόμευση του ταμείου διάσωσης που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου...


Από  ......  kafeneio

Σε επτά ημέρες οι πρώτες αποφάσεις για PSI και δανειακή Σύμβαση

Αναρτήθηκε από....... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Γιάννη Αγγέλη
 
 
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης διαπραγματεύσεων για την τελική πρόταση "κουρέματος" (PSI) των ελληνικών ομολόγων ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την επόμενη Κυριακή και "κατατίθεται" για κατ΄ αρχήν έγκριση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 23/1.

Ταυτόχρονα μέσα στην εβδομάδα θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί ένα κείμενο συμφωνίας των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης όσον αφορά τις δεσμεύσεις για την νέα δανειακή σύμβαση.

Και τα δύο κείμενα, η τελική πρόταση για το PSI και η δεσμευτική συμφωνία για την νέα δανειακή σύμβαση, θα αποτελέσουν εκτός απροόπτου το ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής στο τέλος του μήνα.

Στην απόφαση αυτή έχει καταλήξει από την περασμένη Πέμπτη το EWG (η Επιτροπή Εργασίας του Eurogroup) και στην βάση αυτής της απόφασης συνεχίζει να υλοποιείται το χρονοδιάγραμμα της Ευρωζώνης για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

Η "αναταραχή" που προέκυψε για το μέλλον της συμφωνίας του κουρέματος την Παρασκευή είχε πραγματική βάση και είχε να κάνει με το ποιος θα καλύψει το επιπλέον ποσό που ζητά το ΔΝΤ για το πακέτο της Ελλάδας που αφορά συνολικά την νέα δανειακή σύμβαση και το "κούρεμα" προκειμένου να αποδεχθεί την "βιωσιμότητα" του ελληνικού χρέους.

Το Βερολίνο στις συναντήσεις της Πέμπτης-Παρασκευής έθεσε προς διαπραγμάτευση το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου των νέων ομολόγων, με τα οποία θα αντικατασταθούν τα παλαιά για την περίοδο μέχρι το 2020, κάτω από το 3%. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το IIF, θα οδηγούσε το κατά 50% ονομαστικό "κούρεμα" σε πραγματικό "κούρεμα" πάνω από το 65% (ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου).

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έκδοση των αρνητικών ανακοινώσεων από πλευράς τραπεζών και ομολογιούχων, αλλά όπως τόνισαν στο Capital.gr στελέχη της Κομισιόν αυτό ήταν αναμενόμενο στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης και θα ξεπερασθεί τις επόμενες ημέρες καθώς οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν την ανταλλαγή προτάσεων.

Το ενδιαφέρον κατά τους ίδιους κύκλους δεν βρίσκεται στις "εντάσεις" γύρω από το ύψος του επιτοκίου, για το οποίο όλες οι πλευρές ανεξαρτήτως των αντιτιθέμενων διαρροών που γίνονται επ΄ αυτού κρίνουν ότι ούτως ή άλλως θα έχει καταληκτική συμφωνία σε επίπεδα μεταξύ 3,5% και 4% για την περίοδο μέχρι το 2020 και ελαφρώς μεγαλύτερο για την περίοδο 2020 - 2030.

Η πραγματική ένταση έχει... εγκατασταθεί στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων που αφορά στο κατά πόσο τα κρατικά επενδυτικά funds εντός και εκτός Ευρωζώνης και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα συμμετάσχουν στην τελική πρόταση κουρέματος και με ποιους όρους.

Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr την Παρασκευή, το πραγματικό ζήτημα γύρω από το οποίο έχουν τεντώσει το... σχοινί οι δύο πλευρές στην διελκυστίνδα της διαπραγμάτευσης είναι η συμμετοχή αυτών των φορέων στο "κούρεμα". Η ένταση αυτή έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από την επιμονή του ΔΝΤ να κρατά το θέμα αυτό ανοικτό και μάλιστα ως εναλλακτική αφ΄ ενός της μη συμμετοχής των heghe funds, αλλά και της κάλυψης του επιπλέον ποσού των 15 δισ. ευρώ που θεωρεί ότι χρειάζεται το πακέτο για την Ελλάδα προκειμένου να δεχθεί ότι μετά από αυτό το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο με την συμφωνία της 26 Οκτωβρίου...

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΔΝΤ αρχικά είχε διατυπώσει την θέση ότι είναι αδύνατο να μείνει στο 50% το "κούρεμα" καθώς η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα απαιτεί μεγαλύτερο κούρεμα. Για να επιβάλει μάλιστα την θέση αυτή, η οποία είχε την υποστήριξη και του Βερολίνου, είχε ζητήσει να επαναξιολογηθεί το ελληνικό χρέος με βάση τα νεότερα στοιχεία. Η επαναξιολόγηση αυτή (θα ήταν έτοιμη τον Φεβρουάριο) όμως θα έριχνε έξω χρονικά το χρονοδιάγραμμα που είχε δρομολογήσει η Ε.Ε. και μαζί την συμφωνία της 26 Οκτωβρίου με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες. Τελικά, κάτω από τις πιέσεις ηγετών της Ευρωζώνης και της Κομισιόν το ΔΝΤ αναδιπλώθηκε, δέχθηκε να προχωρήσει με βάση την αξιολόγηση του χρέους του Οκτωβρίου αλλά ζήτησε ένα επιπλέον ποσό για το συνολικό πακέτο της τάξης των 15-20 δισ. ευρώ! Και το ερώτημα που δημιουργήθηκε είναι αν αυτό θα το βάλουν οι κεντρικές τράπεζες και τα κρατικά funds με την συμμετοχή τους στο κούρεμα, ή θα προκύψει από μία αύξηση του ποσού της δανειακής σύμβασης, ή ακόμα αν θα προκύψει με μία έμμεση αύξηση του κουρέματος μέσω μικρότερου επιτοκίου ή από τον συνδυασμό όλων αυτών... Κάπου εκεί άρχισαν να δημιουργούνται ερωτηματικά για την πορεία του PSI τα πρέπει να έχουν απαντηθεί μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα όμως το χρονοδιάγραμμα αυτό μπλέκεται από το δεύτερο σκέλος της πολιτικής συμφωνίας της περασμένης Πέμπτης, που απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον κατ΄ αρχήν με την δέσμευση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για την νέα δανειακή σύμβαση, και το οποίο απειλεί να είναι το δεύτερο θρίλερ που θα παιχτεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες...


Από  ..... Capital


Πηγή:www.capital.gr

Διορισμός Παπανδρέου στο και πέντε της παραίτησης Δημοσιευμένο στις 13 Ιαν 2012

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com



Μπορεί η χώρα στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη να ήταν ουσιαστικά ακέφαλη και να αναζητούσε εναγωνίως πρωθυπουργό, αυτό όμως δεν εμπόδισε το Γ. Παπανδρέου να προχωρά σε τακτοποιήσεις γνωστών και φίλων. Το θέμα αφορά το στενό συνεργάτη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Θέο, ο οποίος διορίστηκε στη Βουλή μία μόλις ημέρα μετά την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και μάλιστα στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.


Όπως προκύπτει από την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο υπ. Αριθμόν 457 ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2012, «Με την 11104/7309/13−12−2011 απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων διορίζεται, από 11 Νοεμβρίου 2011, στο Γραφείο του Προέδρου της πρώτης κατά σειρά δυνάμεως Κ.Ο. του «Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος», Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Βουλή, μετά την κατά νόμο πρόταση του, σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου …ο Κωνσταντίνος Θέος του Ζήση (Α.Δ.Τ.: AH 520167), με Α΄ βαθμό και 10ο Μ.Κ., όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής της ΠΕ5 μισθολογικής κατηγορίας».

Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα γαλαντόμος με τους στενούς του συνεργάτες, καθώς σχετικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα αποκάλυπτε ότι ο κ. Θέος είχε ήδη τοποθετηθεί και ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΗ με μισθό 9.000 ευρώ μηνιαίως.

Να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαϊωάννου, διευκρίνισε πως ο κ. Κώστας Θέος, έχει παραιτηθεί από τη θέση του μετακλητού υπαλλήλου της Βουλής από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στη ΔΕΗ.

Από ......koutipandoras.gr

Χωρίς ρεύμα 20.000 νοικοκυριά

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com

 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Κόβουν από αύριο το ηλεκτρικό ρεύμα σε 20.000 νοικοκυριά που δεν έχουν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων. Η ΔΕΗ στέλνει τις εντολές αποκοπής στους τεχνικούς της αλλά και στους ιδιώτες εργολάβους. Συνολικά με διακοπή ηλεκτροδότησης απειλούνται 250.000 νοικοκυριά, αφού δεν εξόφλησαν το τέλος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης της επιχείρησης αλλά και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί για τους οποίους έχει παρέλθει και η προθεσμία των 80 ημερών ανέρχονται σε 250.000.


Από αυτούς το σύστημα "ΕΡΜΗΣ" της ΔΕΗ έχει στείλει 50.000 εντολές διακοπής στη γενική διεύθυνση Εμπορίας. Οι 20.000 έχουν πάει ήδη στη γενική διεύθυνση Διανομής και βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν την αποστολή τους στους τεχνικούς και τους ιδιώτες εργολάβους της ΔΕΗ, οι οποίοι θα προχωρήσουν στη διακοπή της παροχής στις κατοικίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση της ΔΕΗ, οι εντολές διακοπής πριν εκτελεστούν θα εξεταστούν όλες μία προς μία με βάση κάποια κριτήρια. Για παράδειγμα, αναφέρουν στελέχη της διοίκησης, δεν θα κοπεί το ρεύμα σε καταναλωτές που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (χαμηλό εισόδημα, ανάπηροι, πολύτεκνοι κλπ.). Επίσης δεν θα διακοπεί η παροχή σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία. Οι πρώτες για "ψαλίδι'' θα είναι εκείνες οι καταναλώσεις που βρίσκονται σε ζώνες με τιμές ακινήτων άνω των 2.500 ευρώ. Εξάλλου, αναμένεται να εξεταστούν και οι περιπτώσεις εκείνες που έχουν ζητήσει εξαίρεση από την επιβολή του ειδικού τέλους, ενώ σίγουρα δεν θα κοπεί το ρεύμα σε κατηγορίες πολιτών, που ορίζει η νομοθεσία. Τέτοιες είναι, όσοι χρειάζονται το ρεύμα για λόγους υγείας και όσοι δεν έχουν άλλα εισοδήματα (π.χ. άνεργοι που έχουν ως περιουσιακό στοιχείο μόνο την κατοικία τους).

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 9.500.000 λογαριασμοί με το ειδικό τέλος ακινήτων. Αυτοί είναι αξίας 1,95 δισ. ευρώ (σύνολο τέλους ακινήτων) κι επίσης σε πολλούς από αυτούς είναι η δεύτερη δόση πληρωμής. Από τους 9.500.000 οι 5.500.000 έχουν πληρωθεί και εισπράχθησαν περί τα 1,1 δισ. ευρώ. Από τους υπόλοιπους 4 εκατ. λογαριασμούς, περίπου 1,5 εκατομμύρια (αξία 350 εκατ. ευρώ) έχει παρέλθει η προθεσμία των 25 ημερών (ημερομηνία έκδοσης - πληρωμής που αναγράφονται στα έντυπα). Από αυτούς τους 1,5 εκατομμύριο λογαριασμούς οι 250.000 είναι εκείνοι που έχουν λήξει πάνω από 80 ημέρες.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για μία ακόμη φορά προειδοποιεί πως δεν θα επιτρέψει να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν άνεργο, συνταξιούχο, φτωχό και μεροκαματιάρη. Καλεί δε, τους τεχνικούς της ΔΕΗ και τα συνεργεία των ιδιωτών να μην εκτελέσουν καμία εντολή διακοπής.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112802297

Θα καούν μόνοι τους στην πυρά της λαϊκής οργής

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Η υπομονή εξαντλείται. Το κόστος που πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες για τη διάσωση της χώρας και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, μας γονατίζει. Η οργή ξεχειλίζει και η οικονομική πίεση αυξάνεται.
Και όλοι μας, αναρωτιόμαστε, γιατί δεν γίνεται κάτι από τον Σαμαρά, γιατί δεν παίρνει την πρωτοβουλία να σαρώσει αυτή τη διαολεμένη κατάσταση, γιατί δεν κάνει κάτι να σταματήσει τον κατήφορο.

Σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις στο Antinews  παρουσιάστηκαν όλες οι απόψεις και εκείνες που συμφωνούσαν με την στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου και οι αντίθετες. Και από τον εξαντλητικό διάλογο που ακολούθησε προκύπτει ότι όλοι συμφωνούμε σε ένα πράγμα: Η μεγάλη ευκαιρία του αρχηγού Νέας Δημοκρατίας είναι κοντά.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από προσωπικές αγωνίες και επιθυμίες πρέπει να συντρέξουν τρεις αναγκαίες προϋποθέσεις / συνθήκες για να υπάρξει αποτελεσματική διακυβέρνηση Σαμαρά. Γιατί το ζητούμενο είναι  να υλοποιηθεί το όραμα για μια άλλη Ελλάδα και πως θα φτάσουμε εκεί, όχι απλώς να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές.

Υπάρχουν τρεις αναγκαίες προϋποθέσεις/συνθήκες γι αυτό όπως έχουμε επανειλημμένως εξηγήσει στο Antinews:
Η πρώτη προϋπόθεση είναι  η οριστική και αμετάκλητη πολιτική αποστρατεία του ΓΑΠ και η επιτάχυνση των διαλυτικών φαινομένων στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ και το “σύστημα ΠΑΣΟΚ” , αυτό το Μπααθικό πολιτικό μόρφωμα για το απόλυτο έλεγχο κράτους – υπηρεσιών – χρήματος -πολιτών. Μαζί του θα καταρρεύσει ή θα βραχυκυκλώσει και όλο αυτό το κρατικοδίαιτο σύστημα διαπλοκής που διαφεντεύει τον τόπο τόσα χρόνια και ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις.
Η διαπλοκή έχει εναποθέσει σήμερα τις ύστατες ελπίδες της για συνέχιση της κυριαρχίας της στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Τα ελεγχόμενα από την διαπλοκή ΜΜΕ είναι εκείνα που της εξασφαλίζουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου όλη την ιδεολογική και πολιτική στήριξη που χρειάζεται για να παγιδεύουν και αποπροσανατολίζουν τον λαό. Όταν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση Παπαδήμου η επιρροή της διαπλοκής θα υποστεί συντριπτικό κτύπημα.

Αν αύριο ο Σαμαράς αποσύρει τη ΝΔ από την κυβέρνηση, η τελευταία απλώς θα καταρρεύσει. Και ο Σαμαράς θα έχει κάνει ένα τεράστιο πολιτικό δώρο στους εχθρούς του, που παρακαλούν να κάνει το λάθος. Αντιθέτως αν καταρρεύσουν μόνοι τους, τότε ο Σαμαράς θα προβάλει ως η μοναδική λύση, θα τον “παρακαλάνε να κυβερνήσει”, όπως είπε ο ίδιος στην ΔΕΘ του 2010.

Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό αντιμετωπίζει την συγκυρία μανιχαϊστικά, άσπρο ή μαύρο. Αυτό όμως δεν είναι πολιτική, ειδικά στους σημερινούς πρωτόγνωρους καιρούς
Η δεύτερη προϋπόθεση αρχίζει κι αυτή να ικανοποιείται. Όταν οι θέσεις όλων εκείνων των Ευρωπαίων ηγετών που λοιδορούσαν μέχρι χθες τον Σαμαρά θα διαψευσθούν μέσα στον ορυμαγδό των μαζικών υποβαθμίσεων, η διεθνής σκηνή θα αρχίσει σιγά σιγά να προσέχει εκείνον που είπε “όχι” στην Μέρκελ. Θα θυμηθούν όσα έλεγε  ο αρχηγός της ΝΔ προ ετών και μηνών για την ανάπτυξη και μια συνολική και όχι μονομερή λύση της κρίσης. Και θα χειροκροτήσουν τότε τον …θρασύ πολιτικό αρχηγό από το Νότο που τόλμησε κάποτε να πει στην Μέρκελ: “όταν θα χρειαστείς ένα νέο σχέδιο, εγώ είμαι αυτός που θα σου το δώσει»
Όπως άλλωστε έχουμε γράψει πολλές φορές οι δανειστές τα λεφτάκια τους θέλουν πίσω. Να απαλλαγούν από τον βραχνά που λέγεται Ελλάδα, επιθυμούν διακαώς. Για να ασχοληθούνε με τα δικά τους προβλήματα. Κι έτσι που πάνε τα πράγματα θα παρακαλάνε σε λίγο να βρεθεί ένας ηγέτης για την Ελλάδα που θα καταλαβαίνει από οικονομικά και θα διαθέτει ταυτόχρονα το όραμα για να δημιουργήσει την κατάλληλη ψυχολογία στον λαό.

Η τρίτη προϋπόθεση είναι η ίσως η σοβαρότερη γιατί αφορά την ριζική ανανέωση της ΝΔ ως απαραίτητη προϋπόθεση για την λαϊκή υποστήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ο Αντώνης Σαμαράς εδώ έχασε χρόνο και πρέπει να τον αναπληρώσει τάχιστα. Ο λαός βαρυγκωμά, ο λαός γκρινιάζει και διαμαρτύρεται, ο λαός σιχαίνεται τους πολιτικούς. Αλλά είναι ο ίδιος λαός που αναζητά ένα μόνο νεύμα από τον ηγέτη. Κι αν το δει θα του δώσει απλόχερα την βοήθεια του. Θα συμπαραταχθεί ανενδοίαστα στο πλευρό του, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα.

Ριζική αλλαγή στα πρόσωπα λοιπόν. Στα πρόσωπα ιδίως που οι νωπές μνήμες του πρόσφατου κυβερνητικού παρελθόντος της παράταξης τα έχουν καταχωρήσει στις αποτυχημένες φιγούρες ενός κομματισμού που δεν ανασυγκρότησε το κράτος, δεν συγκρούστηκε με τα συμφέροντα. Και δεν αφορούν αυτά μόνο στα ψηφοδέλτια και τους υποψήφιους πολιτευτές. Αφορούν και τα στελέχη και τον κυβερνητικό μηχανισμό που πρέπει η παράταξη να προετοιμάσει και να ρίξει στον αγώνα υλοποίησης του κυβερνητικού της έργου. Θέλει στρατιώτες, μυρμήγκια που θα δουλεύουν, όχι με το νου στη μίζα ή την κονόμα, όχι με την παλάμη ανοικτή για την αρπαχτή που μπορεί να εξασφαλίσει η εξουσία, αλλά με πίστη ότι προσφέρουν στην πατρίδα και με διάθεση να συγκρουστούν με όλα τα κακώς κείμενα και τις δεισιδαιμονίες του παρελθόντος

Το σύστημα πνέει σήμερα τα λοίσθια. Αυτό το σύστημα, που παίρνει με την κυβέρνηση Παπαδήμου την τελευταία ανάσα πριν τον επιθανάτιο ρόγχο, που μιλάει ανερυθρίαστα για χρεοκοπίες, που απειλεί και ασκεί ψυχολογική βία, που κόβει μισθούς και επιδόματα χάριν αναπτύξεως και ανταγωνιστικότητας, πρέπει να φάει όλο το μουτζούρη της αποτυχίας διακυβέρνησης και του προγράμματος διάσωσης.

Οι υπεύθυνοι της εθνικής αποτυχίας και της καταστροφής πρέπει να καταρρεύσουν μόνοι τους. Να απογυμνωθούν μόνοι τους. Να σταθούν γυμνοί μπροστά μας.
Για να μην βγαίνει μετά ο κάθε παπαγάλος και ο κάθε καθεστωτικός πρασινοφρουρός και να λέει ότι την πιο κρίσιμη στιγμή η ΝΔ και ο αρχηγός της σκέφτηκαν μικροπολιτικά και εγκατέλειψαν τον τιτάνιο αγώνα που έδινε η … κυβέρνηση Παπαδήμου οδηγώντας έτσι, με υπαιτιότητα δήθεν Σαμαρά, τη χώρα στην καταστροφή.

Αυτός ο εσμός πρέπει να φάει ολόκληρη την χλαπάτσα της αποτυχίας. Να τους αναγνωριστεί πλήρως και εις ολόκληρο το κατόρθωμα της οικονομικής δολοφονίας μιας ολόκληρης χώρας και ο στραγγαλισμός ενός ολόκληρου λαού. Γιατί μόνον έτσι θα έχει νόημα και η μόνη και ίσως η πιο αποτελεσματική από αρχής καταβολής ελληνικού κοινοβουλευτικού βίου, Εξεταστική Επιτροπή. Αυτή για το πως και γιατί φτάσαμε στο Μνημόνιο.

Να μείνουν μέχρι τέλους, για να μας πουν σε ένα τελευταίο διάγγελμα, με τον Παπαδήμο πρωθυπουργό και όλους τους κορυφαίους δελφίνους του ΠΑΣΟΚ υπουργούς δίπλα του, γιατί απέτυχαν οι πολιτικές τους, γιατί μας χώσανε στην άβυσσο, γιατί δεν τιθάσευσαν το κομματικό κράτος, γιατί δεν περιόρισαν τις σπατάλες, γιατί ακόμη και τώρα ευνόησαν τους δικούς τους, γιατί διόρισαν συμβούλους αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας, γιατί, τελοσπάντων τα έκαναν σκατά.

Όλοι αυτοί που έχουν ακόμη το θράσος να τα βαφτίζουν όλα αυτά «τα χρόνια που σώσαμε τη χώρα»
Ε, αφού τη σώζατε και τη σώζετε, ας καείτε λοιπόν όλοι οι σωτήρες, στη φωτιά που ανάψατε…!

 Ιεροφάντης - FactorX

Πρόσκληση από τον Όμιλο Παράδοσης - Λαογραφίας των Καμένων Βούρλων

 Αναρτήθηκε από.......  energoipoliteskv.blogspot.com

Ο  Όμιλος  Παράδοσης  -Λαογραφίας   των  Καμένων  Βούρλων  το  Σάββατο  28  Ιανουαρίου  2012  σας  προσκαλεί   στον  ετήσιο  χορό  του   στο  κέντρο  ΑΥΓΕΡΗΣ  στα  Καμένα  Βούρλα.


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " σέντρα "

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com