Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Πρωτιά για την Στερεά Ελλάδα στην διαχείριση του ΕΣΠΑ



Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                    
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ             Λαμία  19 -01-2012
   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                



Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Περγαντά, των Αντιπεριφερειαρχών, των Συλλογικών Οργάνων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Διαχειριστικής Αρχής, των εμπλεκομένων φορέων, των συναρμόδιων Υπουργείων και των Δικαιούχων  ξεπεράστηκε  ο στόχος που είχε τεθεί  για το ΕΣΠΑ, φθάνοντας στο τέλος του 2011 στην κορυφή των Περιφερειών με τη μεγαλύτερη υλοποίηση έργων και απορρόφηση κονδυλίων.

Στο συνολικό  πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) της Στέρεας Ελλάδας  προϋπολογισμού 525 εκατ. ευρώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 513,2 (99,7%) εκατ. ευρώ και  η απορρόφηση ανέρχεται  στα 330,28 εκατ. ευρώ (62,91%)

Ειδικότερα για το εκχωρημένο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) προϋπολογισμού 252,6 εκατ. ευρώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 253,6 (100,02%) εκατ. ευρώ και  η απορρόφηση ανέρχεται  στα 156,7 εκατ. ευρώ (62,05%) ενώ ο μέσος όρος της Xώρας κυμάνθηκε σε ποσοστό 33,5%.

Η επιτυχία αυτή ήταν το αποτέλεσμα σκληρής και επίπονης εργασίας, συνεχών συναντήσεων, διαρκούς παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων, άμεσης επίλυσης προβλημάτων, καθώς και της άψογης συνεργασίας με όλους τους εμπλεκομένους.

Η επίτευξη των στόχων του 2011, μας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες για τη νέα χρονιά, που εν μέσω της οικονομικής συγκυρίας απαιτεί σκληρή δουλειά και γρήγορα αποτελέσματα. Η συνέχιση της επιτυχημένης πορείας μας και το επόμενο έτος συνεπάγεται νέες θέσεις εργασίας, βελτίωση της ποιότητας ζωής και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον για την Περιφέρειά μας και τους πολίτες της.
                              
  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ... ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com



Δε συμπεριελήφθη τελικά στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, το «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής 2012-2015», οι ρυθμίσεις σε δόσεις για τα χρέη των ΟΤΑ προς το Δημόσιο κατ' αντιστοιχία αυτής προς τους ιδιώτες, όπως σχετικά είχαν ζητήσει οι βουλευτές της συμπολίτευσης, Λάμπρος Μίχος (υπεύθυνος τομέα Εσωτερικών ΠΑΣΟΚ) και Χρήστος Ζώης (τομεάρχης Εσωτερικών ΝΔ), καθώς και ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει πως δε χρειάζεται να προστεθεί μια τέτοια τροπολογία στο νομοσχέδιο, καθώς θα υπάρξει ερμηνευτική εγκύκλιος, η οποία και θα εντάσσει τους δήμους στη ρύθμιση των χρεών με δόσεις.
Ωστόσο, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας είναι επιφυλακτική με το θέμα «ερμηνευτική εγκύκλιος» και «περιμένει πρώτα να δει... έργα, διότι από έπη χορτάσαμε», όπως έλεγε χαρακτηριστικά μιλώντας στην aftodioikisi.gr πηγή από την ΚΕΔΕ.
Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Από  .....  aftodioikisi

Προς: Δημάρχους Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την κίνηση ευρωπαίων πολιτών " Η έκκληση της Νάντης "


Αναρτήθηκε από.....  energoipoliteskv.blogspot.com 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ  ΔΗΜΩΝ
        ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                          Λαμία,  16-1-2012 
   Λεωνίδου  6 & Πατρόκλου               Αριθμ. Πρωτ.:19
     35100 Λαμία
Τηλ.: 22310 27368
Fax: 2231024428                             

                                               Προς: Δημάρχους 
                                               Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδας

κ.κ. Συνάδελφοι / Δήμαρχοι

Με αφορμή την είδηση των τελευταίων ημερών για την κίνηση ευρωπαίων  πολιτών  με το όνομα
«Η  έκκληση της Νάντης»   και  με το σύνθημα «Είμαστε  Όλοι Έλληνες», οι οποίοι σε ένδειξη  συμπαράστασης προς τη  δοκιμαζόμενη οικονομικά  πατρίδα μας, ζητούν να πολιτογραφηθούν συμβολικά  Έλληνες Πολίτες, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις  παρακάτω σκέψεις:

1.    Είναι ανθρώπινα  συγκινητικό να βλέπεις αλλογενείς κι αλλοεθνείς ανθρώπους με ιδιαίτερη πνευματική καλλιέργεια (διανοούμενοι , συγγραφείς, καλλιτέχνες κ.λ.π.), να δηλώνουν  την ίδια με τη δική μας  πολιτισμική καταγωγή
2.    Είναι πατριωτικά  παρήγορο να μας  θυμίζουν οι άλλοι, ότι δυτικός  πολιτισμός δεν σημαίνει μηχανές και μηχανισμοί αλλά αξίες συνείδησης, που φύτρωσαν και άνθισαν  κάποτε σε αυτό τον τόπο, που εμείς σήμερα  ζούμε.
3.    Είναι εθνικά ελπιδοφόρο ή δημιουργία εκτός των συνόρων μας φιλελληνικών εστιών, όχι από εθνικιστικούς  σοβινισμούς ή από προσδοκίες για οικονομικούς  προσπορισμούς αλλά για  την αναβίωση  του ιδεώδους του καλού κα’γαθού» Πολίτη, που πύρωνε την Παιδεία της Δύσης μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Θεωρώντας ότι η ευθύνη μας ως Δημάρχων δεν εξαντλείται (δεν πρέπει να εξαντλείται) στην  επίλυση των προβλημάτων  των τοπικών μας  κοινωνιών αλλά  χρεωστούμε χρέος στα ευρύτερες προσπάθειες για την αποκατάσταση της πραγματικής  εικόνας της ελληνικής Πατρίδας, θα ήθελα να σας προτείνω να συμπαρασταθούμε ως Π.Ε.Δ. σε τέτοιου είδους  πρωτοβουλίες, που αναπτύσσονται από το εξωτερικό.

Στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου μας μπορούμε να  ανταλλάξουμε  ιδέες για τους τρόπους ενίσχυσης των κινήσεων αυτών. Προς το  παρόν  σας παρακαλώ να  εξετάσετε την περίπτωση δημιουργίας ενός διαύλου επικοινωνίας και γνωριμίας μας με τους ανθρώπους αυτούς με σκοπό την ολιγοήμερη φιλοξενία τους το προσεχές καλοκαίρι σε  καταλύματα των Δήμων μας ως ένδειξη  αναγνώρισης της διάθεσής τους, της στάσης τους και των προσπαθειών τους.

                            Ο Πρόεδρος
 

                    Βαγγέλης Τετριμίδας

Τα καλύτερα των κεντρικών δελτίων


Αναρτήθηκε από........  energoipoliteskv.blogspot.com

Σε καλό κλίμα η συνάντηση χάριν του PSI

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com



«Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». Η ατάκα αυτή του Ντίνου Ηλιόπουλου αντικατοπτρίζει το κλίμα που επικράτησε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λ. Παπαδήμο. Και οι μετέπειτα δηλώσεις και διαρροές τους είχαν ως στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος σύμπνοιας ενόψει της επίσκεψης των επικεφαλής της τρόικας αλλά και των συζητήσεων για το PSI.
«Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν σημαντική και ουσιαστική. Συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις, ειδικότερα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και τη διαδικασία του PSI. Η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα και οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της». Αυτά είπε ο πρωθυπουργός και δεν έχουμε κανένα λόγο να τον διαψεύσουμε. Το ίδιο κλίμα έδωσε και ο Γ. Καρατζαφέρης βγαίνοντας από τη σύσκεψη και ήταν εμφανής η προσπάθεια όλων να δείξουν ενωμένοι παρά τα προβλήματα και τα «αγκάθια» που υπάρχουν. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε επίσης ότι  είναι περισσότερο ικανοποιημένος από όταν μπήκε στο Μέγαρο. Οι δυο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν έκαναν όμως δηλώσεις.
Προφανώς, ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις , αυτό που προέχει είναι να διαφανεί ένα καλό κλίμα και να μη χαλάσει η όποια προσπάθεια γίνεται αυτή τη στιγμή.
Από ΝΔ οι πληροφορίες είναι ότι δεν ετέθη θέμα υπογραφών των αρχηγών σε κοινή δήλωση, όπως άφηναν να διαρρεύσει προηγουμένως από το ΠΑΣΟΚ και το Μαξίμου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Καρατζαφέρης έθεσε και θέμα εκλογών, αλλά η στάση της ΝΔ παραμένει σταθερή, “δεν έχει αλλάξει τίποτα από την συμφωνία των αρχηγών“.
Σταθερή παραμένει η θέση της ΝΔ και στο θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Και θα περιμένει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων πριν τοποθετηθεί.

Από .....  Antinews

Κόλαφος για την κυβέρνηση απόφαση δικαστηρίου της Λαμίας!

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com

Το πρώτο ρήγμα στη μείωση μισθών που επιβάλλει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που αφορά στις εταιρείες του δημοσίου που μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Αποκρατικοποίησης, προκαλεί η απόφαση δικαστηρίου της Λαμίας.
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ζητώντας τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, πέτυχαν χθες να πάρουν προσωρινή διαταγή μέχρις ότου συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων έχει προσδιοριστεί για τις 16 Φεβρουαρίου 2012.
Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έχει τεθεί σε εφαρμογή από 16 Δεκεμβρίου του 2011 η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, αλλά και οι υπόλοιπες διοικήσεις των εταιρειών που οι μετοχές τους έχουν μεταφερθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποίησης οφείλουν να προχωρήσουν σε μείωση των μισθών κατά 25%, αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου του 2011, ενώ οι μειώσεις να επεκταθούν και το 2013 φτάνοντας συνολικά το 35%.

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε οριζόντια περικοπή μισθών σε όλους τους εργαζόμενους κατά 25%, από 1η Νοεμβρίου του 2011, γεγονός που συνάντησε την αντίδραση των εργαζομένων.

Ήδη, το σωματείο των εργαζομένων κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία ζητά να μην εφαρμοστεί η οριζόντια περικοπή κατά 25% όπως προβλέπει η νομοθεσία, καθώς μειώνεται δραματικά ο μισθός.

«Η μείωση των μισθών κατά 25% με οριζόντιες περικοπές στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, προκαλούν τεράστια βλάβη και θέτουν ζήτημα επιβίωσης των εργαζομένων», υπογραμμίζει ο δικηγόρος του Σωματείου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, Στάθης Παπαευθυμίου, που κατέθεσε την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

«Υπάρχουν και σήμερα σύγχρονοι Τερτσέτηδες και Πολυζωίδηδες. Η δικαιοσύνη είναι το μοναδικό από τα στηρίγματα που απέμειναν στον εργάτη», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Σπύρος Γκριτζάπης, μετά από αυτή την εξέλιξη που είναι η πρώτη που καταγράφεται σε παρόμοιο επίπεδο σε όλη τη χώρα μετά την εφαρμογή του νομοθετικού διατάγματος.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, τονίζουν πως υπάρχει δυνατότητα μείωσης του μισθολογικού κόστους χωρίς να αγγίξουν τους μισθούς. Προτείνουν τη μείωση των υπερωριών στις πλέον απαραίτητες και αναγκαίες «ώστε να σταματήσουν τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, ενώ παράλληλα προσθέτουν ότι, μπορεί να μειωθεί το κόστος με κατάργηση των αυτοκινήτων και περικοπές στην κατανάλωση καυσίμων, καρτών και κινητών τηλεφώνων των διευθυντικών στελεχών.

Εκτιμούν, ακόμη, ότι μπορεί να μειωθεί το μισθολογικό κόστος αν ζητηθεί από την διοίκηση της εταιρείας να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης τα υπερήλικα στελέχη που, όπως σημειώνουν, παραμένουν ακόμη στην ενεργό δράση.

«Είναι τραγικό να προχωρούν σε τέτοιες αποφάσεις και να κόβουν τον πενιχρό μισθό από ένα μελλοθάνατο που φεύγει από το σπίτι του και δεν ξέρει αν θα ξαναγυρίσει», υπογραμμίζει ο κ. Γκριτζάπης, σημειώνοντας ακόμη πως «με τέτοιες κινήσεις απαξιώνεται η παραγωγή στο εργοστάσιο, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει μπει σε μια σειρά».

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Ημέρα"

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com



Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ"

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com