Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ρέσλερ: Προτείνει Επίτροπο και Ταμείο "Μάρσαλ" για την Ελλάδα

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


 Σε συνέντευξή του στο γερμανικό Ραδιόφωνο ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ...
δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ορισμού Επιτρόπου για την Ελλάδα.

Επισημαίνει ωστόσο ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχουμε από κοινού συμφωνήσει, δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα». Ο κ. Ρέσλερ προτείνει ακόμη την ίδρυση «Τράπεζας Στήριξης» για την Ελλάδα, η οποία θα χορηγεί δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας αναφέρεται στο μοντέλο των Επιτρόπων των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι επιστρατεύονται προκειμένου να βοηθήσουν τους δήμους, όταν υπάρχει πρόβλημα, αλλά διευκρινίζει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν δήμο και σε ένα κράτος και επισημαίνει ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα κυριαρχίας».


Σε ό,τι αφορά στη δημιουργία τράπεζας η οποία θα προωθεί την ανάπτυξη, ο κ. Ρέσλερ αναλύει την περίπτωση της γερμανικής KfW, η οποία ιδρύθηκε με τα χρήματα του Σχεδίου Μάρσαλ και σημειώνει ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και για την Ελλάδα, με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

Σχετικώς με το ταμείο για την ανάπτυξη, τη δημιουργία του οποίου έχει εισηγηθεί η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικώς με το εάν υπάρχουν επαρκή κονδύλια στα συγκεκριμένα ταμεία (σε σημερινή συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung" γίνεται λόγος για μόνο 30 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί την περίοδο 2010-2011).

«Αυτό είναι το ποσό που υπάρχει επισήμως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα χρήματα έχουν ήδη διατεθεί στην πράξη», απαντά ο κ. Ρέσλερ.

Αναφερόμενος στην προοπτική βελτίωσης της κατάστασης στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός επαναφέρει το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και υποδεικνύει ως παράδειγμα τον τομέα του Τουρισμού, όπου, όπως λέει, οι μισθοί, στην θεωρία, είναι ακόμη συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό. Ο«Τουρισμός όμως είναι σε σημαντική δυσκολία, όπως όλοι γνωρίζουμε. Πολλοί τουρίστες δεν πηγαίνουν πλέον στην Ελλάδα», τονίζει.

Από  .......  epikaira

Το νέο Μνημόνιο.Τι ζητά αυτή τη φορά η τρόικα


Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Σε 10 σελίδες εκτείνονται οι κατευθύνσεις του νέου Μνημονίου, όπως αυτές διατυπώθηκαν από την τρόικα με επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Το «μενού» περιλαμβάνει μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και δραστική περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να ζητούν ενυπόγραφες δεσμεύσεις ότι η χώρα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και μετά τις εκλογές. Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί αναδρομικών αυξήσεων στα αντικειμενικά κριτήρια των ακινήτων. Πώς θα καλυφθούν οι αποκλίσεις ύψους 2 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2011.
Οι προϋποθέσεις

Το υπόμνημα της τρόικας, εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης για την εκταμίευση 89 δις ευρώ, συντάχθηκε τη Δευτέρα και παραδόθηκε χθες στους κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη. Εκτός από την απρόσκοπτη υλοποίηση όλων των προηγούμενων δεσμεύσεων από την Ελλάδα, ζητείται και η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων τους επόμενους 6 μήνες.


Φωτογραφία από το Έθνος
Πριν από την εκταμίευση του επόμενου «πακέτου», οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ζητούν από την κυβέρνηση να συμφωνήσει στα εξής:

  • Να διευκολυνθούν οι απολύσεις προσωπικού και οι μειώσεις μισθών.
  • Να απολυθούν υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις και να «συστεγαστούν» κάτω από ένα ταμείο.
  • Να αποτραπεί η κρατικοποίηση των τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησης με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου.
  • Να ιδιωτικοποιηθούν τουλάχιστον 2 μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις έως το καλοκαίρι.
  • Να εκδικαστούν όλες οι εκκρεμείς δίκες για οφειλές προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013.
  • Να απελευθερωθούν πλήρως όλα τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα.
  • Να καταργηθούν οποιεσδήποτε ρυθμίσεις εξασφαλίζουν φορολογική αμνηστία, όπως είναι η περαίωση.

Κυβερνητική σύσκεψη

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς για την επικείμενη διαπραγμάτευση, με χρονικό ορίζοντα τις 13 Φεβρουαρίου, διεξήχθη χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, από την οποία μεταφέρεται θετικό, συναινετικό κλίμα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Αναφορικά με τις αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό του 2011, ύψους 2 δις ευρώ, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτές μπορούν να καλυφθούν μέσα από την περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες του φαρμάκου και των εξοπλισμών, καθώς και την άμεση συγχώνευση δημόσιων φορέων.

Όπως μεταδίδουν κυβερνητικοί κύκλοι, για το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού, είναι αναγκαίο να καταστεί σαφής στην τρόικα η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ότι δεν είναι δυνατό να μειωθούν, πόσο μάλλον να καταργηθούν. Σημειώνεται ότι αύριο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης συναντάται με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα εργασιακά θέματα, χωρίς την παρουσία της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που αντιτίθενται ακόμη και στη συζήτηση για τους δύο επιπλέον μισθούς. Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να αντιπροτείνει τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων σε στοχευμένους κλάδους της οικονομίας, ώστε μαζί και με την περικοπή του μη μισθολογικού κόστους να εξασφαλιστεί συνολική μείωση της τάξης του 10%.

Ειδικά για το θέμα των μισθών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να το αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Ο κ. Καψής διέψευσε την πληροφορία ότι η τρόικα ζητά και την αναδρομική αύξηση των αντικειμενικών κριτηρίων στα ακίνητα. Επιβεβαίωσε, πάντως, τις αξιώσεις για τις περικοπές στο Δημόσιο.

Από ........  tvxs

Τα καλύτερα των κεντρικών δελτίων


Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com

Σύγκληση Κ.Ο. για εκλογή Προέδρου ζητά ο Σκανδαλίδης!

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com

 Δήλωση βόμβα μετά το χτεσινό φιάσκο στη Βουλή


Με δήλωση - βόμβα που έχει αναρτήσει στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο υπουτργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης ζητεί την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την εκλογή Προέδρου της, καθώς " η χθεσινή μέρα έδειξε ότι υπάρχει κενό ηγεσίας και πολιτικής διεύθυνσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το όργανο που κατ' εξοχήν είναι επιφορτισμένο με την καθημερινή στήριξη της Κυβέρνησης"

O κ. Σκανδαλίδης λέει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση και η χώρα δεν μπορούν να περιμένουν τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι "είναι αδιανόητο οι βουλευτές μας να μην αντιμετωπίζουν συντεταγμένα τα πολύ βαρύτερα και κρισιμότερα καθήκοντα που προμηνύονται της αμέσως επόμενες μέρες".

Αναλυτικά, η δήλωση Σκανδαλίδη έχει ως εξής:
"Δυστυχώς οι επισημάνσεις που έκανα στο Εθνικό Συμβούλιο για τον πολιτικό χρόνο που τρέχει αμείλικτος και το έργο που οφείλουμε να φέρουμε σε πέρας ως παράταξη εθνικής ευθύνης, τόσο σε ότι αφορά στην ολόπλευρη στήριξη της Κυβέρνησης όσο και σε ότι αφορά στην ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνονται με τα χθεσινά γεγονότα στη Βουλή.

Η Κυβέρνηση και η χώρα δεν μπορούν να περιμένουν τις εσωτερικές μας διαδικασίες. Οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου είναι για τον καθένα μας σεβαστές αλλά εξαρτώνται καταλυτικά από τις εξελίξεις που είναι αβέβαιες και καταιγιστικές.

Η χθεσινή μέρα έδειξε ότι υπάρχει κενό ηγεσίας και πολιτικής διεύθυνσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το όργανο που κατ' εξοχήν είναι επιφορτισμένο με την καθημερινή στήριξη της Κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του οφείλει να συγκαλέσει άμεσα την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να συζητήσει τη διάταξη μάχης και τους στόχους και να εκλέξει τον Πρόεδρό της. Είναι αδιανόητο οι βουλευτές μας να μην αντιμετωπίζουν συντεταγμένα τα πολύ βαρύτερα και κρισιμότερα καθήκοντα που προμηνύονται της αμέσως επόμενες μέρες.
Εξυπακούεται ότι η εκλογή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ανεξάρτητη από τις δρομολογημένες διαδικασίες εκλογής του Προέδρου του Κινήματος".

Χτες αργά τη νύχτα στη Βουλή, η ψηφοφορία των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου εξελίχθηκε σε μέγα φιάσκο για την ενδοκυβερνητική συνοχή, ενώ δεν πέρασαν οι αλλαγές στο ωράριο λειτουργία των φαρμακείων.

Από .....  parapolitika

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ 2»: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com



Σειρά σημαντικών προβλημάτων του «Καλλικράτη» που έχουν θέσει οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες μέσω των θεσμικών τους οργάνων λύνει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα*.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο  «Καλλικράτης 2», που επρόκειτο να δοθεί στην ΚΕΔΕ πριν από το Συνέδριο της το οποίο ξεκινάει σήμερα,  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις που αφορούν στα οικονομικά και στα θεσμικά της Αυτοδιοίκησης, τις προσλήψεις-μετατάξεις προσωπικού, τους ΦοΔΣΑ αλλά και τις ΔΕΥΑ. Αναλυτικότερα:

Οικονομικά: Νέα έργα 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ & ΑΚΣΙΑ
- Κατοχυρώνεται η ομαλή αποπληρωμή των έργων του προγράμματος ΘΗΣΕΑ, ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ διασφαλίζονται και περίπου 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για έργα των δήμων που όμως «είναι απολύτως ώριμα».
- Κατοχυρώνεται το Πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση-Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη» (ΑΚΣΙΑ) στο οποίο εντάσσεται και το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας, ύψους σχεδόν 600 εκατ. ευρώ για το 2012 και συνολικά την τριετία 2 δισ. ευρώ.

Θεσμικά: Ενίσχυση Επιτροπών & νησιωτικότητας
- Ενισχύονται όλες οι Επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί από τον «Καλλικράτη» σε δήμους και περιφέρειες  προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα πολυμελή και δυσκίνητα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, και από την ενασχόληση με γραφειοκρατικά θέματα να περάσουν στην ενασχόληση με πολιτικά.
- Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούνται Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και σε μικρούς δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων.
- Ενισχύονται οι νησιωτικοί δήμοι και περιφέρειες με τη μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στους χωρικούς αντιδημάρχους μικρών νησιών, που εντάσσονται σε μεγαλύτερους δήμους-νησιά, και στους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. Παράλληλα, καθιερώνεται η συνεδρίαση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Προσλήψεις-μετατάξεις προσωπικού
- Δίνεται η δυνατότητα ενδοδημοτικών και διαδημοτικών μετατάξεων προσωπικού από δημοτικές κοινότητες ή δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε άλλους που έχουν ελλείψεις.
- Υπό συζήτηση βρίσκεται με τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης πολύ μικροί δήμοι (κυρίως νησιωτικούς) που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού να εξαιρεθούν από την εφεδρεία και το πλαφόν 1 προς 10, της αναλογίας δηλαδή προσλήψεων-αποχωρήσεων.

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΥΑ
- Καθιερώνεται, όπως άλλωστε είχε αναφέρει και ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή,  κοινωνικό τιμολόγιο και στις ΔΕΥΑ και τίθενται όροι και προϋποθέσεις αντίστοιχοι με αυτούς των εξαιρέσεων στα τέλη της ΔΕΗ, ώστε  να χαρακτηριστεί κάποιος  άπορος.

Πιο γρήγορα οι περιφερειακοί ΦοΔΣΑ
- Περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος ίδρυσης των περιφερειακών ΦΟΔΣΑ, που ο «Καλλικράτης» παρέπεμπε σε Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου να συντομεύσουν οι σχετικές διαδικασίες. Πρόκειται για μια διάταξη που είναι συνέχεια αυτής για τον ορισμό των διοικητικών συμβουλίων τους, που κατέθεσε χθες στο ν/σ του ΥΠΕΚΑ ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Νέα ρύθμιση χρεών τρίτων προς τους δήμους;
Υπό συζήτηση βρίσκεται και η τροποποίηση διάταξη του Ν. 3979 για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» σχετικά με τη ρύθμιση χρεών τρίτων προς τους δήμους, καθώς λόγω της πολυπλοκότητάς της δεν έχει «περπατήσει». Γίνεται, λοιπόν, προσπάθεια από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να γίνει περισσότερο απλή με βάση και τα σχετικά αιτήματα των δήμων.

* ΕΔΩ

Ο Όμιλος Παράδοσης - Λαογραφίας και ο Α.Ο Καμένων Βούρλων σας προσκαλούν στον ετήσιο χορό τους


Αναρτήθηκε από....... energoipoliteskv.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Όμιλος Παράδοσης – Λαογραφίας Καμένων Βούρλων και ο Α.Ο. Καμένων Βούρλων σας προσκαλούν στον ετήσιο χορό τους και το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 στο κέντρο ΑΥΓΕΡΗΣ, στην παραλία Καινουρίου.  Ώρα έναρξης 20:30.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
-    Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα τμήματα του Ομίλου,
-    Πλήρες μενού με 20 €,
-    Κρασί, αναψυκτικό και χορός δωρεάν  με την ορχήστρα
«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΜΟΚΟ», λαϊκό και δημοτικό πρόγραμμα.

Με εκτίμηση

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων


Τηλ. επικοινωνίας: 6944623193, Μεγαγιάννης Δημήτριος