Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Τελείωσε το Eurogroup συνεχίζεται το ελληνικό δράμα - Βρισκόμαστε μεταξύ του αδιεξόδου της χρεοκοπίας και της οριστικοποίησης της συμφωνίας

Αναρτήθηκε από........  energoipoliteskv.blogspot.com





Καμία συμφωνία για μισθούς και μέτρα ούτε με την τρόικα ούτε με την ευρωζώνη
- Ζητούν τώρα και περικοπή εως και 35% των επικουρικών
- Δραματικού χαρακτήρα οι δηλώσεις του Ε.Βενιζέλου
- Ο υπουργός Οικονομικών είναι τώρα στο Μαξίμου
- Στις 19.00 ο Παπαδήμος συναντά την τρόικα μόλις τελειώσει τις διαπραγματεύσεις με τον Τ.Νταλάρα

Σχεδόν τρεις ώρες κράτησε η δραματική όπως αποδεικνύεται τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο Eurogroup, κατα την οποία ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, ''παζάρευε'' με τους ομολόγους του υπουργούς στην ευρωζώνη.

''Είμαστε στη κόψη του ξυραφιού, με την απόσταση μεταξύ αδιεξόδου και επιτυχίας να είναι πολύ μικρή'' ήταν οι χαρακτηριστικές πρώτες δηλώσεις του Ε.Βενιζέλου που τώρα ενημερώνει τον Πρωθυπουργό.

Χαρακτηρίζοντας πολύ "σκληρή" και "λεπτή" τη διαπραγμάτευση που γίνεται με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο Ε.Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι υπάρχουν "ανοιχτά δύο μεγάλα ζητήματα" που είναι οι εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όχι μόνο μαλάκωσαν τις θέσεις τους αλλά αντιθέτως ζήτησαν περικοπή εως και 35% στις επικουρικές συντάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι "όλα πρέπει να τελειώσουν" μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ενώ προανήγγειλε συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος, αυτή την ώρα συναντάται με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα για την οριστικοποίηση του PSI.

Οι τελικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα θα ληφθούν στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο Ε.Βενιζέλος "τώρα είναι η ώρα των δεσμεύσεων".

Η μπάλα στον Πρωθυπουργό μετά την διυπουργική

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη οπου μετείχαν οι υπουργοί, Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, και Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα οι επικεφαλείς της τρόικας παραμένουν ανυποχώρητοι στην απαίτηση για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις- μετενέργεια) και έγκειται στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση, το ύψος των αλλαγών που θα γίνουν αποδεκτές.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη, στον τομέα της Υγείας δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις προσωπικού, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές τη φαρμακευτική δαπάνη. Περικοπές, ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα γίνουν την επόμενη διετία και στον τομέα της Άμυνας. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εμμένει να μην ενταχθούν οι στρατιωτικοί στο ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και να μη γίνουν απολύσεις ένστολων.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η τρόικα απαιτεί περικοπές δαπανών σε Ασφάλιση, Υγεία και Άμυνα, καθώς και συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα).

Σκληρές οι διαπραγματεύσεις της Παρασκευής

Η χθεσινή συνάντηση υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας διήρκησε 11 ώρες και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών «παραμένουν ανοικτά πολλά κρίσιμα θέματα. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για τους πολιτικούς αρχηγούς και για τα πολιτικά κόμματα, να αποφασίσουν για τη σωτηρία της χώρας».

Η συνάντηση με την τρόικα άρχισε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής και χαρακτηριστικό των δυσκολιών που υπάρχουν, λόγω των απαιτήσεων που εγείρουν οι δανειστές για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, είναι το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «το PSI είναι το ευκολότερο μέρος».

Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, οι δανειστές απαίτησαν να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη μείωση των δομών και του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, την αξιολόγηση των οποίων ανέλαβε γαλλική εταιρία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή θα υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι "κουμπώνουν" με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι».

Οι απολύσεις των υπαλλήλων αναμένεται να επεκταθούν και στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς --όπως ανέφερε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος-- στη διαδικασία της αξιολόγησης θα συμπεριληφθούν οι 165.000 ένστολοι και οι 190.000 εκπαιδευτικοί. Όσον αφορά την αξίωση της Τρόικας για μία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Task Force θεωρεί, αντίθετα, ότι εάν αυτό εφαρμοσθεί θα διαλυθούν οι δομές του Δημοσίου.

Από .....  newsit

«Αντίσταση και Αλληλεγγύη» οι στόχοι της Ε.ΛΑ.Δ.Α

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Την δημιουργία Πανεθνικού Παλλαϊκού Μετώπου με το όνομα «Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση (Ε.ΛΑ.Δ.Α.) και με βασικούς στόχους «Αντίσταση και Αλληλεγγύη» εξήγγειλαν την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» ο Μανώλης Γλέζος, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κασιμάτης.


Ο Μ. Γλέζος τόνισε ότι «δεν αρκεί η πρώτη αυτή εκδήλωση της Κίνησης» αλλά  «από τώρα πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθειά μας με στόχο την Αντίσταση και την Αλληλεγγύη». Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Μ. Γλέζος διευκρίνισε: «Δεν είμαστε εκλογικό σχήμα. Θέλουμε να ενώσουμε τον ελληνικό λαό. Δεν βάζουμε διαχωριστικές γραμμές, η Κίνηση είναι ανοιχτή σε όποιον θέλει να συμμετέχει. Θέλουμε τη βοήθεια - υποστήριξη όποιων κομμάτων συμφωνούν μαζί μας, αλλά δεν θέλουμε καθοδήγηση. Η συνέχιση του αγώνα αποτελεί Χρέος μας προς τους νεκρούς που θυσιάστηκαν και την Ιστορία του τόπου μας».

Ο Μ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε “στη μεγάλη εθνική τραγωδία” που βιώνουμε σήμερα, καθώς και σε όσους μας οδήγησαν στο ΔΝΤ, τα Μνημόνια και τις Δανειακές Συμβάσεις. Κατήγγειλε ανοιχτά για άλλη μια φορά τον Γ. Παπανδρέου και τη σημερινή κυβέρνηση προσθέτοντας πως “σήμερα ζούμε σε καθεστώς βίας”.
« Οδηγούν σε διάλυση την κοινωνία, το έθνος και το κράτος, για να εξαγοράσουν έπειτα όλο τον δημόσιο πλούτο. Όσον αφορά τον εκβιασμό που θέτουν οι ισχυροί, ότι “για να ζήσετε, πρέπει να πουληθείτε”, μία είναι η απάντηση: Αντίσταση και Αλληλεγγύη». Ο Μ. Θεοδωράκης απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους Έλληνες Πολίτες που είναι πιστοί στα δημοκρατικά ιδεώδη να συσπειρωθούν στις γραμμές του νέου Πανεθνικού Παλλαϊκού Μετώπου λέγοντας: «Ας ενώσουμε τις καρδιές και τις σκέψεις μας, ας δώσουμε τα χέρια με την Ε.ΛΑ.Δ.Α. για την Ελλάδα».

Ο διαπρεπής Συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης ανέφερε ότι το Μέτωπο Ε.ΛΑ.Δ.Α ήταν πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη την οποία υιοθέτησαν ο Μανώλης Γλέζος, ό ίδιος και πολλοί άλλοι και χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Γλέζο Μεγάλους Έλληνες και Σύμβολα της Αντίστασης για την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «Όταν εξαθλιώνεται ο Λαός, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μην πληρώσει το χρέος. Όταν οι δανειακές συμβάσεις είναι παράνομες και το χρέος υπέρογκο, τότε μπορεί να απορριφθεί μέρος του δανείου που είναι επαχθές». Επίσης υπογράμμισε ότι «το Μέτωπο αυτό δεν είναι πολιτικό κόμμα, ούτε έχει σκοπό να μετασχηματιστεί σε κόμμα αλλά έχει πολιτικό χαρακτήρα και σκοπό, που συνίσταται στο να ενώσει τούς Έλληνες σε Αντίσταση κατά της πολιτικής αφελληνισμού της Ελλάδας και εξαθλίωσης του Ελληνικού Λαού, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να γεννήσει νέες πολιτικές δυνάμεις, που θα πουν το μεγάλο “Όχι”».

Μετά τις τοποθετήσεις των τριών ομιλητών, ο λόγος δόθηκε σε πολίτες που προέρχονταν από διάφορα κινήματα και ομάδες καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα πολιτικών πεποιθήσεων και που εξέθεσαν τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με ζητήματα του τρόπου πάλης, του χρέους και της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της χώρας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου των απεργών της Χαλυβουργικής

Παρουσίες
Στον χώρο  μεταξύ άλλων το “παρών” έδωσαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Κουρουμπλής, ο πανεπιστημιακός Ν. Κοτζιάς, ο εργατολόγος  Αλ. Μητρόπουλος, ο Δ. Τσουκαλάς (από την Ενωτική Κίνηση), η ομάδα «Πολίτες κατά του Χρέους» από το Ηράκλειο Κρήτης, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον βουλευτή Θ. Δρίτσα, ο Γραμματέας του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ο Καθηγητής Κ. Μπέης, ο Περικλής Νεάρχου πρέσβης επί τιμή, ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος στρατηγός ε.α., ο Γ. Καραμπελιάς, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αλίμου Χρ. Κορτζίδης, ο Καθηγητής Νότης Μαριάς Ιδρυτής του Μετώπου για τη  Αυτοοργάνωση των Πολιτών ενάντια στο Μνημόνιο, ο Καθηγητής Γ. Κατρούγκαλος, ο Λαοκράτης Βάσσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Πειραιώς Γ. Ζησιμάτος, ο δήμαρχος Στυλίδας Απ. Γκλέτσος, ο Κώστας Ζουράρις και ο Νίκος Μάλλιαρης. Επίσης από τον καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Ηλίας Ανδριόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Μ. Μητσιάς, Γ. Ζουγανέλης, Ηλίας Λογοθέτης, Τ. Λουκανίδης και Τρ. Δέλλας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δ. Τσακνιάς.

Στο τέλος της εκδήλωσης ορίστηκε Προσωρινή  Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία εκτός από τους τρεις ομιλητές συμμετέχουν προσωπικότητες από το χώρο του Πολιτισμού, της Πολιτικής, της Αυτοδιοίκησης, του Αθλητισμού καθώς και πολλοί Πανεπιστημιακοί και Συνδικαλιστές. 

ΕΝΙΑΙΑ  ΛΑΪΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ


Από ..... activistika