Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ​ΡΧΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩ​Ν ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Αναρτήθηκε   από........ eneregoipoliteskv.blogspot.com



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Λαμία 14 -03-2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής

Στη Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Μαρτίου, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς παρουσία των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και Περιβάλλοντος, δια βίου Μάθησης & Τουρισμού κ.κ. Καπελέρη, Μπακομήτρου και Μπέτσιου αντίστοιχα, καθώς και Δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας και του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Θέμα της συνεδρίασης ήταν τα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης της Στερεάς Ελλάδας με ειδικότερα θέματα μεταξύ των άλλων τις συγκοινωνιακές υποδομές, την τουριστική ανάπτυξη, τις υπηρεσίες υγείας και τα περιβαλλοντικά θέματα.

Στην πλήρη ανάπτυξη του ΕΣΠΑ και στην αξιοποίησή του ως βασικό εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι από τις πρώτες μέρες ανάληψης της αρμοδιότητας από την αιρετή Περιφέρεια έγιναν συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες για την αποτελεσματική υλοποίησή του, τονίζοντας ειδικότερα :

«Με διαρκείς παρεμβάσεις εξασφαλίσαμε το ποσοστό της υπερδέσμευσης του προγράμματος, γεγονός που επιτρέπει να προχωρήσουμε στην, από χρηματοδοτικής πλευράς, απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων.

Πραγματοποιήσαμε ανοιχτές συναντήσεις για το ΕΣΠΑ σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Στερεάς Ελλάδας, συζητώντας διεξοδικά για την πορεία των έργων και ενεργοποιώντας τους τελικούς δικαιούχους, έτσι ώστε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης και απορρόφησης του προγράμματος.

Είχαμε και έχουμε διαρκή και στενή συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ και με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα.

Το τέλος του 2011 αποδείχτηκε εξαιρετικά παραγωγικό για την πορεία του ΕΣΠΑ στη Στερεά Ελλάδα, αφού αφενός προχωρήσαμε στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, με εντάξεις δεκάδων νέων ώριμων έργων και αφετέρου επιταχύνθηκε η υλοποίηση του συνόλου του προγράμματος, περιλαμβάνοντας 286 έργα συνολικού προϋπολογισμού 413,86 εκ. €.

Πολύ σημαντικό είναι ότι το 2011 στη Στερεά Ελλάδα, καταφέραμε μια μεγάλη πρωτιά : Ξεπεράσαμε το στόχο που είχε τεθεί για το ΕΣΠΑ, φτάνοντας στην κορυφή των περιφερειών, με τη μεγαλύτερη υλοποίηση έργων και απορρόφηση κονδυλίων.

Στο πρόγραμμά μας έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 253,6 εκ € και η απορρόφηση ανήλθε στα 156,7 εκ €, δηλαδή σε ποσοστό 62 %, ενώ ο μέσος όρος της χώρας κυμάνθηκε σε ποσοστό 33,5 %.»

Στα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης και στις ενέργειες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση ενός συγκροτημένου σχεδιασμού για την τόνωση και την εξέλιξη της αγροτικής οικονομίας του τόπου, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του καλαθιού αγροτικών προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας.

Ήδη, σε δύο Ειδικές Συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από μια ευρεία, εποικοδομητική και ανοιχτή διαβούλευση, εγκρίθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο για το καλάθι αγροτικών προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας. Πρακτικά λοιπόν η Περιφέρεια έχει κάνει το πρώτο ολοκληρωμένο βήμα για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Για θέματα τουριστικής ανάπτυξης μίλησε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για το θέμα. Συγκεκριμένα, έχει ήδη ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα τουριστικής προβολής για τη Στερεά Ελλάδα και τις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινά η δημόσια διαβούλευσή του.

Τα θέματα περιβάλλοντος της Στερεάς Ελλάδας, αποτέλεσαν αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, επί των οποίων ο Περιφερειάρχης κ. Περγαντάς τόνισε :

- Τις διαρκείς πρωτοβουλίες της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους Δήμους και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο εξεύρεση άμεσης λύσης στο θέμα της διάθεσης των σκουπιδιών με τη μορφή της κοινής, αποδεκτής, ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης πρότασης. Ήδη η Περιφέρεια αξιολογεί και εντάσσει έργα, έχοντας παράλληλα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση ώριμων προτάσεων των ΟΤΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ επιπλέον θα συνδράμει την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση με την τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ εάν και όπου απαιτηθεί.

- Την συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, με προτεραιότητα την υλοποίηση έργων για την τροφοδότηση με καθαρό πόσιμο νερό των οικισμών της περιοχής.

- Την ανάγκη θεσμοθέτησης και εφαρμογής χωροταξικών ρυθμίσεων όπως στην περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου, προκειμένου να εξυγιανθεί περιβαλλοντικά και να αναβαθμιστεί λειτουργικά η άτυπη βιομηχανική ζώνη.

Επιπλέον ο Περιφερειάρχης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα της υγείας, αλλά και της αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λέγοντας :

«Σημαντική προτεραιότητα των παρεμβάσεών μας στη Στερεά Ελλάδα είναι ο τομέας της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, όπου χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ

δράσεις για τον εκσυγχρονισμό του νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού των δομών υγείας και πρόνοιας της Περιφέρειας, καθώς και σημαντικά έργα βελτίωσης και κατασκευής νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Κορυφαία μας παρέμβαση ήταν η ένταξη στο ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση με 22 εκ. € του νέο κτίριο του Νοσοκομείου της Χαλκίδας. Μια παρέμβαση που συνέβαλε καθοριστικά στην εξομάλυνση της χρηματοδότησης του έργου, συνολικής δημόσιας δαπάνης περίπου 70 εκ. €, από εθνικούς πόρους και στη δυνατότητα ολοκλήρωσης του μεγάλου αυτού έργου για την αναβάθμιση των συνθηκών υγείας στην Εύβοια και στην περιφέρειά μας.

Ακόμα, ως Περιφέρεια, αναλάβαμε τον συντονισμό πρωτοβουλιών για την διατήρηση και αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Στερεά Ελλάδα.

Μια διαδικασία που, πέρα από επαφές και συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου, κορυφώθηκε συνθετικά με την Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Πανεπιστήμιο.

Σ΄αυτή τη συνεδρίαση με την ευρύτατη συμμετοχή εκπροσώπων θεσμικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, υπογράψαμε ομόφωνα την επιδίωξή μας : το Πανεπιστήμιο, όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά να λειτουργεί βελτιωμένα, συνεισφέροντας στην εκπαιδευτική, πνευματική και κοινωνικο – οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για μια ποιοτική και αναβαθμισμένη τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Στερεά Ελλάδα.»

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη στήριξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από προγράμματα εθνικών πόρων, αφού σε αυτά περιλαμβάνεται η κατασκευή πολλών και σημαντικών έργων οδοποιίας.

Είναι ήδη γνωστό ότι με διαρκείς παρεμβάσεις έχει εξασφαλιστεί η εξομάλυνση της χρηματοδότησης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Περιφέρειας (ΣΑΕΠ 766), ύψους 150 εκ. €, ενώ παράλληλα διεκδικείται η ροή κονδυλίων και σε άλλες συλλογικές αποφάσεις.

«Είναι απόλυτη ανάγκη και δίκαιη αντιμετώπιση εκ μέρους της πολιτείας», τονίζει ο κ. Περγαντάς, «η στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με εισροή κονδυλίων από εθνικούς πόρους, έτσι ώστε να δρομολογηθούν, να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν σημαντικά και χρήσιμα έργα για τον τόπο μας και την κοινωνία.

Το θέμα της ομαλής χρηματοδοτικής ροής είναι μείζον για την παραγωγή έργου στην Περιφέρεια και για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Μάλιστα πέρα από την υλοποίηση δημόσιων έργων θα πρέπει να αναφέρω και τις ιδιωτικές επενδύσεις, αφού ως Περιφέρεια, μέσω των επενδυτικών νόμων διαχειριζόμαστε εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια στη Στερεά Ελλάδα.

Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα έτσι ώστε να υπερβούμε τη γραφειοκρατία η οποία εξαντλεί τη δημόσια και ιδιωτική δυναμική και παράγει προσκόμματα που αποβαίνουν εις βάρος των δυνατοτήτων της περιφερειακής ανάπτυξης. Η καθιέρωση του νέου θεσμού της αιρετής Περιφέρειας θα πρέπει να στηριχτεί και να θωρακιστεί για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά με όφελος για τον πολίτη και την κοινωνία. Είναι καιρός να αποκαθηλωθούν οι αγκυλώσεις και να προχωρήσουμε με σύγχρονες και ευέλικτες διαδικασίες σε μια νέα εποχή για αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση, ικανή να παράγει έργο και να προσφέρει καλές υπηρεσίες στους πολίτες.»

F5 : Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς με την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών Αγγελική (Άντζελα) Γκερέκου.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υψηλάντη 1, Λαμία 35100, Τηλ. 22313 51244 e-mail : grafeiotypou@pste.gov.gr
Κιν : 6974747048



Τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου της 15ης Μαρτίου του δήμου Μώλου-Αγ.Κωνσταντίνου

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΜΩΛΟΥ - ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

1. Έγκριση πρακτικών προηγούμενης συνεδρίασης.

2. Διαγραφή χρεώσεων ως αχρεωστήτως εισπραχθέντων.

(εισηγητής ο Πρόεδρος Δ.Σ).

3. Διαγραφή χρέωσης τελών ύδρευσης παιδικών κατασκηνώσεων Ασπρονερίου.

(εισηγητής ο Πρόεδρος Δ.Σ).

4. Ακύρωση των χρηματικών ενταλμάτων Νο 1-7/2012 οικονομικού έτους 2012.

(εισηγητής ο Πρόεδρος Δ.Σ).

5. Έγκριση εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας 2012.

(εισηγητής ο Πρόεδρος Δ.Σ).

6. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 2012.

(εισηγητής ο Πρόεδρος Δ.Σ).

7. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης ποσού 1.4476,00 για την παράθεση γεύματος σε δημοτικούς υπαλλήλους και συμβούλους κατά την κοπή της πίττας έτους 2012 του δήμου.

(εισηγητής ο Δήμαρχος).

8. Αποδοχή χρηματοδοτήσεων , αναμόρφωση – τροποποίηση προυπολογισμού και τεχνικού προγράμματος 2012. (εισηγητής ο αντιδήμαρχος Φακίρης Ταξιάρχης).

9. Πρώτη κατανομή ειδικευμένων πιστώσεων σε έργα και μελέτες έτους 2012. . (εισηγητής ο αντιδήμαρχος Φακίρης Ταξιάρχης).

10. Αποδοχή πρώτης επιχορήγησης 2012 για λειτουργικές δαπάνες σχολείων και πρώτη κατανομή επιχορήγησης έτους 2012 στις σχολικές επιτροπές του δήμου. (εισηγητής ο Πρόεδρος Δ.Σ).

11. Ορισμός εκπροσώπου του δήμου στην γενική συνέλευση του ΦΟ.Σ.Δ.Α Κεντρικής Φθιώτιδας Α.Ε, για την ανανέωση του διοικητικού του συμβουλίου. (εισηγητής ο Δήμαρχος).

12. Αποδοχή ένταξης της πράξης «Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. δήμου Μώλου - Α.Κωνσταντίνου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013». (εισηγητής ο αντιδήμαρχος Φακίρης Ταξιάρχης).

13. Έγκριση πρακτικού διενέργειας διαγωνισμού με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, για την «Μεταφορά μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης δήμου Μώλου-Αγ.Κωνσταντίνου» έτους 2012. (εισηγητής ο Πρόεδρος Δ.Σ).

14. Σύσταση επιτροπής διαχείρησης προσφορών δημοτών προς τους άπορους δημότες. (εισηγητής ο Πρόεδρος Δ.Σ).

15. Ανάκληση της υπ’αριθμόν 6/78/2011 προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου περί λύσης και εκκαθάρισης της ανώνυμης εταιρίας του πρώην δήμου Μώλου με την επωνυμία «Αναψυκτήριο μονομετοχική ανώνυμη εταιρία δήμου Μώλου», συνέχιση της λειτουργίας της και ορισμός εκπροσώπου του δήμου στη γενική συνέλευση. (εισηγητής ο Δήμαρχος).

Έδωσε στεγνά τον Παπακωνσταντίνου

Αναρτήθηκε από.......  energoipoliteskv.blogspot.com




Από τον Λάμπρο Σταυρόπουλο

Αιχμές για τους κρίσιμους χειρισμούς που έγιναν στις αρχές του 2010 όσον αφορά την διαχείριση της κρίσης χρέους, όπως οι περιβόητες δηλώσεις του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε παρομοιάσει την ελληνική οικονομία με τον «Τιτανικό», αλλά και οι δηλώσεις της τότε «πολιτικής ηγεσίας», όπως την προσδιόρισε χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, περί ΔΝΤ, διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου στην Βουλή.


Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, ο κ. Χριστοδούλου δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «ατυχή έκφραση» την σχετική αναφορά του κ. Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», όσον αφορά το δυσμενές κλίμα που διαμόρφωνε εις βάρος της Ελλάδας.

Επιπλέον, διατύπωσε εμμέσως πλην σαφώς τις ενστάσεις του για συγκεκριμένους χειρισμούς: «Τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να "μαζεύουν" στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς», κατέθεσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «έτρεχα να βγάλω ένα ομόλογο όσο μπορούσα, ό,τι σηκώσω, για να μπορέσουμε να έχουμε, τουλάχιστον όταν σκάσει αυτό, το ταμείο μας γεμάτο, διότι άλλο να είσαι "βρεγμένος" με το ταμείο άδειο και άλλο "βρεγμένος" με το ταμείο γεμάτο».

«Φωτογράφισε» τον Γ. Παπανδρέου

Ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Π. Κουρουμπλή ο μάρτυρας μεταφέροντας το διαταραγμένο κλίμα που επικρατούσε στην αγορά, είπε ότι «όταν βλέπεις και έχεις να κάνεις με την αγορά, πρέπει να κρατήσεις μία στάση πόκερ, γιατί πρέπει να κερδίσεις και να διατηρήσεις τη ψυχραιμία της αγοράς, τη θετική στάση της αγοράς και να μην τρομάζεις την αγορά γιατί μετά σου γυρίζει μπούμερανγκ».

Και πρόσθεσε: «Ήταν τότε που ενώ είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση της δεκαετίας, έγιναν κάποια σχόλια ότι εμείς εάν δεν πάρουμε βοήθεια από τη Γερμανία, θα πάμε στο IMF (ΔΝΤ). Ήταν μία ατυχής τοποθέτηση για τις αγορές, γιατί οι αγορές ενώ άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κλπ., ξαφνικά έλεγαν "καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο IMF; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;". Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται».

Ο κ. Κουρουμπλής τον ρώτησε: «Βλέπετε ότι οι αγορές αντιδρούσαν σε κάποια, αν θέλετε έστω και ως υπονοούμενο, απειλή ότι η Ελλάδα άμα δεν μας δώσετε, θα πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;». Και ο κ. Χριστοδούλου απάντησε: «Σωστά. Εγώ δεν μίλησα για IMF. Απλώς έλεγα ότι μη μιλάτε για IMF»! Ενώ όταν ρωτήθηκε ποιος μίλησε για ΔΝΤ αρκέστηκε να πει: «Κυβερνητικός παράγοντας». Ο διάλογος που ακολούθησε είχε ως εξής:

- Αθ. Πλεύρης: «Ποιος;».


- Π. Χριστοδούλου: «Εσείς είστε πολιτικοί, οι επικεφαλής σας».


- Π. Κουρουμπλής: «Δεν θυμάστε ποιος την έκανε;».


- Π. Χριστοδούλου: «Εγώ θυμάμαι, αλλά δεν είμαι πολιτικός».


- Π. Κουρουμπλής: «Ο υπουργός Οικονομικών την έκανε;».


- Π. Χριστοδούλου: «Όχι, όχι».


- Π. Κουρουμπλής: «Πείτε μας, ποιος την έκανε».


- Π. Χριστοδούλου: «Εγώ απλώς αρκέστηκα σαν τεχνοκράτης να πω "μη μου χαλάτε την αγορά"».

Είχε προηγηθεί η κατάθεση του πρώην επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (νυν ΕΛΣΤΑΤ), κ. Εμ. Κοντοπυράκη, ο οποίος εμφανίστηκε σε ρόλο «διακομιστή» των προβλέψεων της πολιτικής ηγεσίας για το έλλειμμα προς την Eurostat. Ο κ. Κοντοπυράκης εμφανίστηκε πλήρως αμέτοχος στον υπολογισμό του ελλείμματος λέγοντας ότι «καμία στατιστική υπηρεσία στον κόσμο δεν κάνει ούτε η δική μας, ούτε καμία άλλη ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία πρόβλεψη».

Έτσι, παρέπεμψε για όλα στην πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επισημαίνοντας ότι «το μέρος της στατιστικής υπηρεσίας που αναλογεί στον υπολογισμό του ελλείμματος είναι το πολύ 2% των εργασιών της». «Ποτέ δεν ασχολήθηκα παραπάνω», δήλωσε ο μάρτυρας, ο οποίος δεν δίστασε να διατυπώσει την σφοδρή ενόχλησή του για την διάσταση που δόθηκε στην αρχική άρνησή του να προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή, επικαλούμενος αυχενικό σύνδρομο.

Όσον αφορά τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009, το οποίο διερευνά η επιτροπή, επανέλαβε ότι «για πρώτη φορά υπολογίζεται στα τέλη Μαρτίου του 2010 με στοιχεία τα οποία φτάνουν στη στατιστική υπηρεσία για πρώτη φορά στις αρχές Μαρτίου του 2010, δηλαδή πολύ αργότερα από τότε που εγώ έφυγα από την υπηρεσία».

Ακόμα και όταν ρωτήθηκε γιατί δεν θεώρησε υποχρέωσή του να διερευνήσει τι συμπεριελάμβαναν τα στοιχεία που του αποστέλλονταν προς δημοσιοποίηση, απάντησε: «Την περισσότερη δουλειά την έχει το Γενικό Λογιστήριο γιατί έχει τα έσοδα, τα έξοδα, τους τόκους κλπ.». «Εγώ ουδέποτε έλαβα μέρος σε καμία συζήτηση εκτίμησης (του ελλείμματος). Ουδέποτε. Ούτε ως Κοντοπυράκης, ούτε ως γενικός γραμματέας, διότι δεν είχα στοιχεία», κατέθεσε χαρακτηριστικά ο μάρτυς, κατηγορώντας τον κ. Παπακωνσταντίνου, ότι του επεφύλαξε ρόλο «αποδιοπομπαίου τράγου».

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=448413&h1=true

Ποιοι βουλευτές κάνουν (αναγνωρισμένο) κόμμα μαζί με τον Καμμένο...

Αναρτήθηκε από.......  energoipoliteskv.blogspot.com


Στη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα προχωρήσουν οι διαγραμμένοι της ΝΔ οι οποίοι στη συνέχεια θα προσχωρήσουν στους «Ανεξάρτητους Έλληνες».

Από τον κανονισμό της Βουλής προβλέπεται ότι για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας χρειάζονται κατ' ελάχιστον δέκα βουλευτές.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο κόμμα που ίσως ανακοινωθεί και σήμερα εκτός από τον Πάνο Καμμένο, θα συμμετέχουν...

η Έλενα Κουντουρά, ο Χρήστος Ζώης, ο Κώστας Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Παναγιώτης Μελάς, ο Μιχάλης Γιαννάκης, Τσαμπίκα Ιατρίδου, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Σπύρος Γαληνός και ο Γιώργος Βαγιωνάς.

Ανεξάρτητοι θα παραμείνουν οι Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Καρασμάνης και Μαργαρίτης Τζίμας.
 
Από .......  press-gr

Τραγωδία: 22 νεκρά παιδιά σε τροχαίο στην Ελβετία

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο άφησαν 28 άνθρωποι στην Ελβετία εκ των οποίων 22 παιδιά, όταν το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν καρφώθηκε μετωπικά στα τοιχώματα τούνελ κοντά



στο Valais. Στο όχημα επέβαιναν συνολικά 52 άτομα από δύο σχολεία του Βελγίου. Άλλα 24 παιδιά έχουν τραυματιστεί.


http://gr.news.yahoo.com/

Fitch: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε ΄B-΄ από ΄Restricted Default΄

Αναρτήθηκε από........  energoipoliteskv.blogspot.com


Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε ΄B-΄ με σταθερό outlook από ΄Restricted Default΄ (RD) προχώρησε η Fitch Ratings. Επίσης ο οίκος αναβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ξένο νόμισμα σε ΄B΄ από ΄C΄ ενώ επιβεβαίωσε το ανώτατο όριο (Country Ceiling) σε ΄AAA΄.


Η Fitch απέσυρε τις αξιολογήσεις των ομολόγων που έχουν εκδοθεί από την Ελλάδα και διέπονται από το εγχώριο δίκαιο θέτοντας αξιολόγηση ΄B-΄ στα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI.

Οι αξιολογήσεις των ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο παραμένει ΄C΄ καθώς εκκρεμεί ο διακανονισμός της 11ης Απριλίου, ενώ οι αξιολογήσεις των τίτλων που έχουν αποκλειστεί από την ανταλλαγή παραμένει αμετάβλητη.

Η κίνηση της Fitch είναι ακόλουθο της συμμετοχής του 96% στην ανταλλαγή των ομολόγων και την αρχική ανταλλαγή ομολόγων ελληνικού δικαίου 177 δισ. ευρώ για νέα.

Σύμφωνα την ανακοίνωση του οίκου στις 6 Ιουνίου και τα κριτήριά του η ολοκλήρωση της ανταλλαγής έχει «θεραπεύσει» το πιστωτικό γεγονός.

Ο οίκος σημειώνει πως η ανταλλαγή και απώλειες των ομολογιούχων έχει βελτιώσει σημαντικά το προφίλ εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας και έχει μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης των δυσκολιών στην αποπληρωμή των νέων κρατικών τίτλων. Ο οίκος θεωρεί πως παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι λόγω του υψηλού ακόμα χρέους που έχει Ελλάδα μετά το PSI και των εξαιρετικών οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ωστόσο, σημειώνει η Fitch, υπάρχει ένα περιορισμένο περιθώριο ασφάλειας για την εξυπηρέτηση του χρέους για διάστημα 12 έως 24 μηνών, το οποίο αντανακλάται στο σταθερό outlook.

Μετά το default η εξυπηρέτηση του χρέους θα πρέπει να είναι μέτρια. Το επιτόκιο εκτιμάται πως έχει υποχωρήσει κάτω από το 4% από 5,5% ενώ σημαντικό μέρος των πληρωμών έχει μεταφερθεί στο 2020 και έπειτα. Ωστόσο, η ικανότητα για τη συνέχιση των πληρωμών παραμένει ευάλωτη σε ενδεχόμενη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος.

Η Fitch εκτιμά πως το νέο δανειακό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί πλήρως σε αντίθεση με το πρώτο δάνειο, παρέχοντας ένα μικρό περιθώριο ασφάλειας για τους ομολογιούχους.

Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης της ονομαστικής αξίας, ο οίκος εκτιμά πως οι ιδιώτες ομολογιούχοι κατέχουν πλέον σχεδόν το 30% του συνολικού δημόσιου χρέους (έναντι 64% πριν το PSI) ενώ το επιτόκιο στα νέα ομόλογα θα είναι μόλις 2% το 2013 -15 και 3% την περίοδο 2016 – 20.

Κατά την άποψη της Fitch, τα παραπάνω περιορίζουν το ενδεχόμενο κέρδος από οποιαδήποτε μελλοντική αναδιάρθρωση στα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες και υπογραμμίζουν το βάρος που πέφτει στον επίσημο τομέα.

Οι χαμηλότερες πληρωμές τόκων μαζί με τη δημοσιονομική προσαρμογή προβλέπεται πως θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 9,5% του ΑΕΠ το 2011 στο 4,5% το 2012.

Επιπλέον μειώσεις θα εξαρτηθούν από την πολιτική θέληση και ικανότητα να διατηρήσει και να εφαρμόσει δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ καθώς και από την εξαιρετικά αβέβαιη πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ θα αυξηθεί αρχικά προς το 170% καθώς η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέες υποχρεώσεις για να χρηματοδοτήσει την ανταλλαγή και για να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό σύστημα, τη στιγμή που περαιτέρω προσαρμογές στις τιμές και στους μισθούς θα οδηγήσουν σε συνεχιζόμενη πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ έως το 2014.

Η Fitch σημειώνει πως αν και η ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 είναι εφικτός, το αποτέλεσμα είναι πολύ ευαίσθητο στην εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας και στην οικονομική ανάπτυξη.

Η τρέχουσα κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει μία μεγάλη λίστα προαπαιτούμενων δράσεων. Ωστόσο, η εφαρμογή τους είναι πιθανό να αποδειχθεί δύσκολη για οποιαδήποτε κυβέρνηση, καθώς η ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτεύοντα πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 και μετά δεν έχει δοκιμαστεί.

Επιπλέον, στο μεσοδιάστημα, η προοπτική των εκλογών και η αβεβαιότητα για τη σύνθεση και τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στο δανειακό πρόγραμμα θέτει ένα σημαντικό κίνδυνο.

Η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών και τελικά η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη εξαρτώνται από την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των δομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα πρέπει να δημιουργήσουν τα θεμέλια για μία βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Οι μελλοντικές ενέργειες του οίκου θα εξαρτηθούν από την απόδοση της Ελλάδας βάσει των παραμέτρων του νέου προγράμματος και από την ικανότητα και τη θέληση του κράτους να τιμήσει τις αναδιαρθρωμένες υποχρεώσεις του.

Πηγή : www.capital.gr

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Ημέρα ''

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ''

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com