Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Κατεβαίνει και επίσημα στις εκλογές η ΔΡΑΣΗ

Αναρτήθηκε από.......  energoipoliteskv.blogspot.com




Η ΔΡΑΣΗ σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε επίσημα την κάθοδό της, σε συνεργασία με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία, στις εκλογές.

Κατά τη συνέντευξη παρουσιάστηκαν οι βασικές της δεσμεύσεις και θέσεις για την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η ΔΡΑΣΗ δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που βουλευτές της κληθούν να συμμετάσχουν σε κυβερνητικές θέσεις, θα παραιτηθούν της βουλευτικής τους έδρας, ενώ αν μετεκλογικώς δικαιούται κρατικής επιχορήγησης, θα παραιτηθεί για το μέρος της επιχορήγησης που υπερβαίνει τα 0,70 ευρώ ανά ψήφο.

Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος τονίζονται τα εξής:

- Επιβολή ενιαίας επίπεδης (flat) φορολογίας, με αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ, για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής, ίσης προς το 20% του εισοδήματος (25% για πέρα από 100.000 ευρώ και 30% για πέρα από 300.000 ευρώ).

- Καθιέρωση Βασικής Εθνικής Σύνταξης 700 ευρώ μηνιαίως για κάθε πολίτη -άνδρα ή γυναίκα- που συμπληρώνει τα 67 χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις (χωρίς κρατήσεις δηλαδή).

- Παράλληλα με τη μείωση της κρατικής δαπάνης, κατάργηση κάθε φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας. Φορολόγηση της υπεραξίας κατά την μεταβίβαση ως εισόδημα και ενιαίο τέλος αποκλειστικώς για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

- Μείωση στα εμπόδια απασχόλησης με πλήρη απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατάργηση νομικών περιορισμών στις εργασιακές σχέσεις, πραγματικά ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, περιορισμός των αδικαιολόγητων προνομίων των συνδικαλιστών, και απελευθέρωση αγορών και προϊόντων (ωράρια, διατάξεις και άλλα προσκόμματα).

Τέλος, η πρόταση της ΔΡΑΣΗΣ για την Υγεία είναι η χρηματοδότηση της από τη φορολογία, με τον πληθυσμό να θεωρείται καθολικά ασφαλισμένος. Όπως διευκρινίζεται, τις υπηρεσίες υγείας παρέχουν ιατροί και νοσοκομεία που συμβάλλονται με το σύστημα υγείας όπως ακριβώς γίνεται με τα προγράμματα υγείας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Οι ευπορότεροι πολίτες συμμετέχουν στη δαπάνη και εφ' όσον επιθυμούν πολυτελέστερες υπηρεσίες (μονόκλινα δωμάτια π.χ.) συνάπτουν πρόσθετη ασφάλιση με ελληνικές ή ξένες ασφαλιστικές εταιρείες. Εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από τις κρατήσεις.

Δείτε επίσης :

Το σποτάκι της Δράσης - και γιατί ξεκινούμε από τώρα

Η ώρα της Δράσης

Ο Γ. Μπουτάρης στην ημερίδα της Δράσης στη Θεσσαλονίκη



Από ........  newsplus

Τι γράφει ο πρώτος λαϊκός μάρτυρας του αγώνα εναντίον ντόπιων και ξένων κατακτητών….

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com



Κανείς δωσίλογος πολιτικός, από αυτούς που ψήφισαν τα μνημόνια, από την κυβέρνηση των δωσίλογων… δεν έχει το κουράγιο να παραιτηθεί;



Η θυσία του να μην πάει χαμένη!
 
Από .......  sibilla

Δημοσκόπηση-σοκ: Ισοπαλία ΠΑΣΟΚ 12,2% με ΝΔ 12,7% - Τρίτος ο Καμμένος με 8%

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Μεγάλη αίσθηση δημιουργεί μια συνδρομητική πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Metron Analysis που διενεργήθηκε από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου του 2012 σε δείγμα 1200 ατόμων και τα ευρήματά της είναι εντυπωσιακά.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, που αποκαλύπτει το iefimerida.gr, τα κόμματα χωρίς αναγωγή συγκεντρώνουν:

Νέα Δημοκρατία: 12,7%

ΠΑΣΟΚ: 12,2%

Ανεξάρτητοι Έλληνες: 8%

ΔΗΜ.ΑΡ.: 7,8%

ΚΚΕ: 7,2%

ΣΥΡΙΖΑ: 6,6%

Χρυσή Αυγή: 3,8%

ΛΑΟΣ: 2,1%

Οικολόγοι: 2,1%

ΔΗ.ΣΥ: 1,3%

Άλλο κόμμα: 3,8%

Ακυρα/Λευκά: 8,9%

Δεν ψηφίζω: 12%

ΔΞ/ΔΑ: 11,4%

Μετά την αναγωγή των ποσοστών προκύπτει ότι στην επόμενη Βουλή θα έμπαιναν εννέα κόμματα. Συγκεκριμένα:


Νέα Δημοκρατία: 18,8%,

ΠΑΣΟΚ: 18%,

Ανεξάρτητοι Έλληνες: 11,8%,

ΔΗΜ.ΑΡ.: 11,5%,

ΚΚΕ: 10,7%,

ΣΥΡΙΖΑ: 9,7%,

Χρυσή Αυγή: 5,6%,

ΛΑΟΣ: 3,2%,

Οικολόγοι: 3,1%,

ΔΗ.ΣΥ.: 1,9%

Άλλο κόμμα: 5,7%

Από ......  iefimerida



Ενταση στην «αυλή» του Σαμαρά - Εντονο επεισόδιο Λυκουρέντζου - Μουρούτη

Αναρτήθηκε  από.......  energoipoliteskv.blogspot.com

Αφορμή της αντιπαράθεσης η εικόνα του κομματικού μηχανισμού


Φραστικό επεισόδιο μεταξύ του γραμματέα της Ν.Δ. κ. Ανδρ. Λυκουρέντζου (δεξιά) και του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, κ. Γ. Μουρούτη σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης

Εντονο φραστικό επεισόδιο, πρωτοφανές για κόμμα που ετοιμάζεται να δώσει σε λίγο διάστημα τη μάχη των εκλογών, μεταξύ του γραμματέα της Ν.Δ. κ. Ανδρ. Λυκουρέντζου και του στενού συνεργάτη του κ. Αντ. Σαμαρά και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, κ. Γ. Μουρούτη σημειώθηκε αργά το πρωί της Τρίτης.


Η σύσκεψη των συνεργατών του κ. Σαμαρά στον τρίτο όροφο των γραφείων του κόμματος, «τινάχθηκε» στον αέρα, αφού η ένταση μεταξύ των δυο ανδρών, κυριάρχησε και επισκίασε τη συζήτηση για την προεκλογική στρατηγική της Ν.Δ.

Οι φωνές ακούγονταν στο διάδρομο και ακούστηκαν σκληρές φράσεις. «Μας διαλύεις το κόμμα. Τι πράγματα είναι αυτά. Τι κάνετε;» φέρεται να είπε ο κ. Μουρούτης στον κ. Λυκουρέντζο, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την κατάσταση που παρουσιάζει ο κομματικός μηχανισμός, λίγο πριν την τελική ευθεία των εκλογών.

Η μομφή του κ. Μουρούτη δεν έμεινε αναπάντητη από τον κ. Λυκουρέντζο. Ο βουλευτής Αρκαδίας αντέδρασε. Η οργή ξεχείλιζε, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που τις τελευταίες ημέρες δεχόταν επίθεση από στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Φανερά εκνευρισμένος σηκώθηκε από την καρέκλα του, διαμαρτυρήθηκε σε έντονο ύφος, ανταπάντησε προσωπικά με επιθετικό ύφος στον κ. Μουρούτη και αποχώρησε από το γραφείο του κ. Σαμαρά, οργισμένος.

Κάποιοι λένε ότι υπέβαλλε προφορικά και την παραίτησή του ο κ. Λυκουρέντζος, αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί, καθώς έχουν ενεργοποιηθεί και άλλα στελέχη να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Πάντως ο ίδιος είχε εδώ και μέρες ενοχληθεί από τη συμπεριφορά προσώπων που έχουν πάρει άτυπα το χρίσμα από τη Ν.Δ. για να είναι υποψήφιοι στην Αρκαδία, όπου πολιτεύεται.
 Μάλιστα, πολλοί κάνουν λόγο για υπόγειο πόλεμο που δέχεται από πολιτευτές που θεωρούνται «προεδρικοί» και τον υπονομεύουν στην προσπάθεια επανεκλογής του.

Η αποχώρηση του γραμματέα της Ν.Δ. και το επεισόδιο, στην…«αυλή» του κ. Σαμαρά προβλημάτισε ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.
 Και αυτό, διότι η ένταση και η καχυποψία που υπάρχει μεταξύ ορισμένων συνεργατών, δεν δείχνει εικόνα ομόνοιας στην ηγετική ομάδα, ενόψει των εκλογών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επικρατεί ένταση στον τρίτο όροφο των γραφείων της Ν.Δ. επί της Λεωφ. Συγγρού. Όσα επεισόδια έγιναν, μεταξύ συνεργατών του κ. Σαμαρά, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να μην δημοσιοποιηθούν και πάντα η μόνιμη επωδός ήταν: «ψέματα και φήμες».

Όμως η σύγκρουση των κκ. Λυκουρέντζου και Μουρούτη ανέδειξε το προβληματικό πεδίο σε κύκλους της ηγετικής ομάδας, αφού υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τη στρατηγική, την επικοινωνία, το σχεδιασμό και την οργανωτική προετοιμασία της Ν.Δ. στην πορεία προς τις εκλογές.


Στο… ξέφωτο της Β΄ Αθηνών ο Σαμαράς

Στη σύσκεψη, που επισκιάστηκε από το επεισόδιο, οριστικοποιήθηκε η περιοδεία του κ. Σαμαρά στη Β΄ Αθηνών το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να βγει, έστω και καθυστερημένα, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και να κάνει περιοδείες σε δήμους, στην προσπάθειά του να αυξήσει την συσπείρωση του κόμματος.
Ο κ. Σαμαράς, θα ξεκινήσει τις εξορμήσεις στην Β΄ Αθηνών, όπου έχει και δύναμη ο κ. Π. Καμμένος, με πρώτο σταθμό το προσεχές Σάββατο το Αιγάλεω.
 
Από ..... tovima

Ο Τέρενς στην Λάρισα (βίντεο)

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Πάνω από 300 άτομα, βρέθηκαν χθες στο "Φρούρειο" στη Λάρισα στην 1η Πανθεσσαλική συγκέντρωση φίλων των "Ανεξάρτητων Ελλήνων".



Κεντρικός ομιλητής και καλεσμένος ήταν ο εκπρόσωπος τύπου των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" και υποψήφιος στο επικρατείας κ. Τέρενς Κουικ.


Ο Τέρενς μίλησε όπως αυτός ξέρει για όλους και για όλα, παρουσίασε δε τους 13 βασικούς άξονες των θέσεων του κόμματος.


Δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την χθεσινή ομιλία του Τέρενς Κουίκ στην Λάρισα.



Από.... exomatiakaivlepo

Ηλικιωμένος αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος!

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com



- Εμβρόντητοι οι περαστικοί άκουσαν έναν πυροβολισμό και είδαν τον άνδρα να σωριάζεται


- 'Επεσε νεκρός μπροστά στο παρτέρι δίπλα στην είσοδο του ΜΕΤΡΟ


- Ανδρες του ΕΚΑΒ έχουν σκεπάσει το πτώμα και περιμένουν τον ιατροδικαστή

Πάγωσαν όλοι στο άκουσμα της είδησης. Περαστικοί στην καρδιά της Αθήνας, στο πιο κεντρικό σημείο, είδαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έναν άνδρα να στρέφει ένα όπλο στον εαυτό του, να τραβάει την σκανδάλη και να πέφτει νεκρός.

Ο άνθρωπος αυτός, αγνώστων στοιχείων, ηλικιωμένος, καθόταν μπροστά στο παρτέρι δίπλα στην είσοδο του ΜΕΤΡΟ, Συντάγματος, σημείο από το οποίο περνούν χιλιάδες ανθρωποι κάθε μέρα ειδικά τώρα που είναι ώρα αιχμής.



Κανείς δεν γνωρίζει για ποιό λόγο έστρεψε το όπλο στον εαυτό του. Οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή, οι άνδρες του ΕΚΑΒ έχουν σκεπάσει το πτώμα του άτυχου άνδρα και περιμένουν τον ιατροδικαστή.

Από.....  newsit

Πόρισμα-βόμβα του ΣΔΟΕ για ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Αναρτήθηκε από.....   energoipoliteskv.blogspot.com


Βαρύ κατηγορητήριο για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, που ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ, κατά της ΓΕΝΟΠ με δράσεις σε βάρος της ΔΕΗ, έχει συντάξει το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ, μέσω υπερτιμολογήσεων, εισέπραξαν 2.080.209 εκατ. ευρώ, για αποστολές που δηλώθηκαν, πληρώθηκαν, αλλά ουδέποτε έγιναν, για φιλοξενία αντιπροσωπειών, πολυήμερες διακοπές σε χώρες όπως η Ιταλία και αναθέσεις μελετών «μαϊμού» σε οικείους. Το πόρισμα βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υπ. Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου και στον αρμόδιο εισαγγελέα.


Σε έγγραφό του προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής κάνει λόγο για «μεγάλη διασπάθιση δημόσιου χρήματος».

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, για 29 εκδηλώσεις την τριετία 2008-2010, η ΓΕΝΟΠ και ο ΟΚΔΕ (Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων στη ΔΕΗ) χρέωσαν την Επιχείρηση «καπέλο» 1.194.497 ευρώ, την ώρα που οι πραγματικές δαπάνες ήταν 885.711,4 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, επταήμερο ταξίδι στην Ιταλία τον Αύγουστο του 2009 για 46 άτομα, κόστισε πραγματικά 50.098 ευρώ και από άλλη τουριστική επιχείρηση εκδόθηκαν δύο τιμολόγια για δαπάνες 23 ατόμων, αντίστοιχα. Τελικά, γι αυτό το ταξίδι, η ΔΕΗ, η οποία κλήθηκε να πληρώσει 109.000 ευρώ αρνήθηκε να τα καταβάλλει καθώς στη σύμβαση των εργαζομένων αναφερόταν «εκδρομή». Όμως οι συνδικαλιστές, φέρεται να άλλαξαν τη σύμβαση επικαλούμενοι ταξίδι για εκπαιδευτικούς λόγους.

Ακόμη, η Επιχείρηση κατέβαλε 31.400 ευρώ για μελέτη την οποία δεν παρέλαβε.

Τέλος, χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση ταξιδιού στη Γενεύη τριάντα ατόμων για παρέμβαση στο Γραφείο Διεθνούς Εργασίας. Το ταξίδι δεν έγινε ποτέ, ωστόσο η ΔΕΗ πλήρωσε 30.500 ευρώ.

*Διαβάστε ακόμα: Στον υπουργό ΠΕΚΑ το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τη ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ

Από.......athina984.gr

ΕΚΤΟΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ» Ε.Ε. 3 ΣΤΟΥΣ 4 ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ

Αναρτήθηκε από........  energoipoliteskv.blogspot.com


Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και της καταπολέμησης του «φαινομένου του θερμοκηπίου» θα κερδηθεί ή θα χαθεί στις αστικές περιοχές. Σε αυτό πίστεψαν, σε αυτό πιστεύουν οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι δημιούργησαν το Σύμφωνο των Δημάρχων, την κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές Αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίου, εκπομπές που δημιουργούν το νέφος, το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», την «τρύπα» του όζοντος, και το φυσικό επακόλουθο τις κλιματικές αλλαγές.


Ελλάδα: Εκτός τρεις στους τέσσερεις και οι Δήμος της Αθήνας

Ωστόσο, στην Ελλάδα μόλις τρεις στους τέσσερις δήμους, μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, ο Δήμος Αθηναίων, με το σχεδόν μισό πληθυσμό της χώρας και το «μόνιμο», πλέον, νέφος, δεν έχουν υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων, παρότι υφίσταται ως δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008.

Να σημειωθεί ότι το Σύμφωνο εντάσσεται στη γενικότερη δράση της Ευρώπης «20-20-20» (20% εξοικονόμηση ενέργειας - 20% ΑΠΕ - 20% μείωση εκπομπών), και με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% μέχρι το 2020. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως το Σύμφωνο έχουν υπογράψει και χώρες εκτός Ε.Ε., όπως για παράδειγμα η Αλβανία και η Τουρκία.

Από τις 15/3/2012 το ΚΑΠΕ είναι ο Εθνικός Συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων, μετά την υπογραφή της σχετικής εθελοντικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο ήδη εφαρμόζει στη χώρα μας τρία προγράμματα που υποβοηθούν το Σύμφωνο: το «ENNERG», το «10 ACTION» και το «Energy for Mayors».

Από πλευράς Ελλάδας, όπως προναφέρθηκε, μόλις το 25% των δήμων της χώρας, ήτοι 84 δήμοι, έχει υπογράψει το Σύμφωνο (εδώ για τον κατάλογο με τις ελληνικές πόλεις). Συνολικά, σε όλη την Ε.Ε., την υπογραφή τους έχουν βάλει 3.774 δήμοι, με συνολικό πληθυσμό που αγγίζει τα 158.244.485 κατοίκους (εδώ για να δείτε τις χώρες και τις πόλεις).

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Μετά την έγκριση, το 2008, της δέσμης μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε το Σύμφωνο των Δημάρχων (εδώ η ιστοσελίδα) προκειμένου να προωθήσει και να υποστηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονταν από τις τοπικές Αρχές για την εφαρμογή πολιτικών σχετικά με τη βιώσιμη ενέργεια. Πράγματι, οι τοπικές κυβερνήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι το 80% της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2 συνδέονται με την αστική δραστηριότητα.

Χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά του, καθώς πρόκειται για τη μοναδική κίνηση του είδους της που κινητοποιεί τοπικούς και περιφερειακούς φορείς γύρω από την εκπλήρωση των στόχων της ΕΕ, το Σύμφωνο των Δημάρχων παρουσιάζεται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ως ένα εξαιρετικό μοντέλο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ

Προκειμένου να μετατρέψουν την πολιτική δέσμευσή τους σε συγκεκριμένα μέτρα και έργα, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο αναλαμβάνουν κυρίως να συντάξουν μια Βασική Απογραφή Εκπομπών και να υποβάλουν, εντός ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής του Συμφώνου, ένα Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στο οποίο περιγράφονται οι βασικές δράσεις που σχεδιάζουν να αναλάβουν.

Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, τα αποτελέσματα των δράσεων των υπογραφόντων είναι ποικίλα: δημιουργία εξειδικευμένων και σταθερών θέσεων εργασίας που δεν υπόκεινται σε μετεγκατάσταση, υγιέστερο περιβάλλον και ποιότητα ζωής, βελτιωμένη οικονομική ανταγωνιστικότητα και μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία. Οι δράσεις αυτές λειτουργούν ως παραδείγματα προς μίμηση, κυρίως μέσω της αναφοράς στις «Συγκριτικές Αξιολογήσεις Επιδόσεων Αριστείας», μια βάση δεδομένων βέλτιστων πρακτικών που υποβάλλονται από τους υπογράφοντες το Σύμφωνο. Ο Κατάλογος με τα Σχέδια Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια είναι άλλη μια μοναδική πηγή έμπνευσης, καθώς παρουσιάζει συνοπτικά τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί από άλλους υπογράφοντες και τα βασικά μέτρα που έχουν λάβει για να τους επιτύχουν.

ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Στις χώρες των υπογραφόντων

Ενώ ολοένα και περισσότεροι δήμοι δείχνουν την πολιτική θέληση να ενταχθούν στο Σύμφωνο, δεν διαθέτουν πάντοτε τους οικονομικούς και τεχνικούς πόρους για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Συμφώνου ένα ειδικό καθεστώς για τις δημόσιες διοικήσεις και τα δίκτυα τα οποία είναι σε θέση να βοηθήσουν τους υπογράφοντες να εκπληρώσουν τους φιλόδοξους στόχους τους, δημιουργήθηκα οι Συντονιστές.

Υπάρχουν δύο είδη Συντονιστών του Συμφώνου:

- Εθνικοί Συντονιστές: εθνικοί δημόσιοι οργανισμοί, όπως Οργανισμοί και υπουργεία Ενέργειας;

- Εδαφικοί Συντονιστές: αποκεντρωμένες Αρχές, όπως περιφέρειες, επαρχίες ή ομάδες τοπικών Αρχών (στους εδαφικούς συντονιστές περιλαμβάνονται οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης)

Οι Εθνικοί και Εδαφικοί Συντονιστές θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως βασικοί σύμμαχοι του Γραφείου Συμφώνου των Δημάρχων, καθώς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση των τοπικών αρχών της περιοχής τους και στην παροχή προς τους υπογράφοντες τεχνικής, οικονομικής, διοικητικής και πολιτικής υποστήριξης που είναι απαραίτητες για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους.

Ένα δίκτυο τοπικών Αρχών, οι «Υποστηρικτές του Συμφώνου», δεσμεύονται να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της πρωτοβουλίας μέσω δραστηριοτήτων προώθησης, διασύνδεσης με τα μέλη τους και πλατφόρμων ανταλλαγής εμπειριών.

Από το Γραφείο Συμφώνου των Δημάρχων

Σε καθημερινή βάση, παρέχεται βοήθεια σε θέματα προώθησης, καθώς επίσης τεχνική και διοικητική βοήθεια, στους υπογράφοντες το Σύμφωνο και στους διαμεσολαβητές από το Γραφείο Συμφώνου των Δημάρχων, το οποίο διαχειρίζεται μια κοινοπραξία δικτύων που εκπροσωπούν τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές.

Από το Κοινό Κέντρο Ερευνών

Σε συνεργασία με το Γραφείο Συμφώνου των Δημάρχων, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βοηθά τους υπογράφοντες απαντώντας σε ερωτήσεις επιστημονικής και τεχνικής φύσης, κυρίως σε σχέση με τις απογραφές των εκπομπών και τα σχέδια δράσης.

Οι υπογράφοντες λαμβάνουν καθοδήγηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας χάρη σε έναν αριθμό εργαλείων και μεθοδολογιών που έχουν αναπτυχθεί σε συντονισμό με το Γραφείο Συμφώνου των Δημάρχων.

Από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Πέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Σύμφωνο απολαμβάνει πλήρη θεσμική υποστήριξη, όπως από την Επιτροπή των Περιφερειών, η οποία υποστήριξε την πρωτοβουλία εξ αρχής, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτες τελετές υπογραφής και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία βοηθά τις τοπικές αρχές να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές προοπτικές τους.

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ


5 ΧΡΗΣΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΥ


- Πώς μπορεί να ενταχθεί ένας δήμος;

Τοπικές Αρχές που προτίθενται να υπογράψουν το Σύμφωνο των Δημάρχων πρέπει να παρουσιάσουν και να συζητήσουν την πρωτοβουλία στο δημοτικό συμβούλιο. Εφόσον ληφθεί η σχετική επίσημη απόφαση, οι τοπικές Αρχές πρέπει να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό γίνεται με αποστολή μηνύματος ταχυδρομική θυρίδα του Γραφείου του Συμφώνου των Δημάρχων με επισυναπτόμενο το Έντυπο Προσχώρησης. Το έντυπο πρέπει να είναι συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από το δήμαρχο ή άλλο εξουσιοδοτημένο από το δημοτικό συμβούλιο αντιπρόσωπο. Μετά την αποστολή του μηνύματος, η τοπική Αρχή θα περιληφθεί στον δημόσιο κατάλογο των πόλεων του Συμφώνου.

- Πότε να ενταχθεί ένας δήμος;

Οι τοπικές Αρχές μπορούν να υπογράψουν το Σύμφωνο των Δημάρχων οποιαδήποτε στιγμή, δεν υπάρχει προθεσμία! Οι Τελετές του Συμφώνου των Δημάρχων λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο και όλοι οι δήμαρχοι έχουν την ευκαιρία δημόσιας υπογραφής και ευρείας προβολής.

- Ποια είναι οι δέσμευση όλων υπογράφουν το Σύμφωνο;

Οι δήμοι που συμμετέχουν το Σύμφωνο, στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών CO2 πάνω από 20% μέχρι το 2020, μέσω δράσεων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για να επιτύχουν αυτό το στόχο, δεσμεύονται να:

•ετοιμάσουν μια Βασική Απογραφή Εκπομπών (ΒΑΕ) εντός ενός έτους από την υπογραφή του Συμφώνου

•υποβάλουν ένα Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ), εγκεκριμένο από το δημοτικό αυμβούλιο εντός ενός έτους από την υπογραφή του Συμφώνου

•δημοσιεύουν τακτικά -ανά διετία μετά την υποβολή του ΣΔΑΕ τους- εκθέσεις αξιολόγησης αναφέροντας το βαθμό υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης και των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων

•προωθήσουν τις δράσεις τους και να εμπλέξουν τους πολίτες τους και τους τοπικούς φορείς και να οργανώσουν Τοπικές Ημέρες Ενέργειας

•διαδώσουν το μήνυμα του Συμφώνου των Δημάρχων, ιδιαίτερα να παροτρύνουν και άλλους δήμους να προσχωρήσουν στο Σύμφωνο και να συνεισφέρουν σε σημαντικές εκδηλώσεις και θεματικές ημερίδες

- Γιατί να ενταχθεί ένας δήμος;

Για να ενταχθεί ένας δήμος πρέπει να:

•κάνει μια δημόσια δήλωση για την δέσμευσή του για την μείωση του CO2,

•δημιουργήσει ή ενισχύσει τη δυναμική για μείωση του CO2 στην περιοχή του,

•ωφεληθεί από την ενθάρρυνση και το παράδειγμα άλλων πρωτοπόρων,

•μοιραστεί με άλλους την εμπειρία που έχει αναπτυχθεί στο δήμο του,

•γίνει ο δήμος γνωστός ως πρωτοπόρος,

•δημοσιοποιήσει τα επιτεύγματά του στο διαδικτυακό τόπο του Συμφώνου,

- Πώς υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους δήμους που υπογράφουν το Σύμφωνο;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στις πόλεις που εντάσσονται στο Σύμφωνο:

•Ένα γραφείο αρμόδιο για την προώθηση, το συντονισμό και την υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής,

•Ένα διαδικτυακό τόπο για προώθηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών,

•Εργαλεία και μεθόδους (οδηγίες, φόρμες κ.λπ.) που βοηθούν στην προετοιμασία τυποποιημένων απογραφών εκπομπών και Σχεδίων Δράσης, συμβατών με τα ήδη υπάρχοντα

•Οικονομικές διευκολύνσεις, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα Διαρθρωτικά Ταμεία κ.λπ.,

•Εκδηλώσεις για να έχουν οι πόλεις που δραστηριοποιούνται ενεργά μεγάλη πολιτική προβολή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο,

•Ένα δίκτυο Δομών Υποστήριξης για τη βοήθεια των μικρότερων σε μέγεθος πόλεων.

Από......  aftodioikisi




Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από......  energoipoliteskv.blogspot.com