Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Κάνει κόμμα ο Γιώργος Τράγκας

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com



Την ίδρυση πολιτικoύ φορέα ανακοίνωσε ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας, με όνομα "Ελλάδα Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο".


Πριν από λίγο έγραψε στη σελίδα του στο Facebook:

"Σας ανακοινώνω την ιδρυτική διακήρυξη του πολιτικού forum-πολιτικού φορέα που θα δραστηριοποιηθεί φυσικά με τη μαζική συμμετοχή σας και ονομάζεται ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Ένα μέτωπο που δεν επιλέγει δεξιούς ή αριστερούς και δεν έχει το ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ, αλλά: Εντός ζωής"

Από .....  parapolitika




ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ ΖΗΤΗΣΕ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Αναρτήθηκε από........  energoipoliteskv.blogspot.com




«Όλοι σαν μια γροθιά να αντιστρέψουμε το κλίμα και να βγει ο λαός νικητής και το ΚΚΕ ισχυρό σε μια από τις πιο δύσκολες και σύνθετες μάχες για το λαό και το κόμμα, εδώ και 40 χρόνια» υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα...


μιλώντας την Πέμπτη σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Πέτρουλα, στον Κολωνό.

Η Α. Παπαρήγα επισήμανε ότι το «ισχυρό ΚΚΕ» δεν είναι ένας στενός εκλογικός στόχος, καθώς στην μάχη κρίνεται αν ο λαός είναι έτοιμος να αντιπαλέψει τα καινούργια χειρότερα που έρχονται.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα απευθύνεται ιδιαίτερα σε εκείνους που ενώ ήταν έτοιμοι να το ψηφίσουν, «τις τελευταίες 15 ημέρες» είτε γύρισαν πίσω, είτε παρασύρθηκαν από ένα ρεύμα που οδήγησε στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Α. Παπαρήγα είπε ότι μετά τις εκλογές θα σχηματιστεί κυβέρνηση και κάποιοι θέτοντας ως κριτήριο ψήφου τον σχηματισμό κυβέρνησης είτε σκέφτονται την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, είτε οδηγούνται με μειωμένες απαιτήσεις σε μια κυβέρνηση κεντροαριστεράς-αριστεράς.
 
Από......  fimotro

Νέα δημοσκόπηση. Ντέρμπυ Ν.Δ. και Σύριζα, πέμπτη η Χρυσή Αυγή


Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Data RC που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ιστοσελίδας Pelop.gr της εφημερίδας "Πελοπόνησσος" και αναφέρεται σε πρόθεση ψήφου.

Από ......  kafeneio

Ο Στέφανος Μάνος στην ΝΕΤ - Εκπομπή Πρωϊνή Ενημέρωση

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com


"Αντώνη Σαμαρά... "μασάει η κατσίκα ταραμά";"

Αναρτήθηκε από .....  energoipoliteskv.blogspot.com


Γράφει ο Δημήτρης Μ.


Στο πνεύμα του ψεύδους και των απατηλών υποσχέσεων του συμφοιτητή του, Γ.Α.Π., φαίνεται ότι κινείται ο Α. Σαμαράς αντιγράφοντας τις «επιτυχημένες» επιδόσεις του, κάνοντας ψευδείς δηλώσεις προς τον ταλαίπωρο ελληνικό λαό, επιχειρώντας για άλλη μια φορά να τον εξαπατήσει και να τον αποτελειώσει.

Αν μάλιστα αληθεύουν, αυτά που έγραψε ο Τύπος της Κυριακής στις 20-5-2012, για το Πακέτο αλλαγών σε φόρους και συντάξεις που θα φέρει ο Σαμαράς, δηλαδή,

1. Αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων με...

αυξήσεις

2. Μείωση συντελεστών ΦΠΑ και φορολογίας επιχειρήσεων

3. Επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως 3 χρόνια

4. Αναπτυξιακό σχέδιο Μάρσαλ για τον περιορισμό της ανεργίας

τότε αποδεικνύεται σε άξιο συνεχιστή και διάδοχο του χειρότερου πολιτικού ηγέτη και καταστροφέα της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας μας, γενικότερα.

Μάλιστα θα έλεγε κάποιος, ότι σε πολλά τον ξεπέρασε, διότι ο Σαμαράς, ίσως και με συμβουλές των κομματικών «εγκέφαλων» της Συγγρού, ψεύδεται συνειδητά, αισχρά και ασύστολα, περιμένοντας να πιστέψει ο λαός τα ίδια παραμύθια που του πούλησε παλαιότερα ο συμφοιτητής και συνέταιρος του, στην υποδούλωση της Ελλάδας στους ξένους τραπεζίτες και στα ντόπια «τσιράκια» τους…

Έτσι, όπως ο Γ.Α.Π. συναντούσε συχνά-πυκνά ξένους ηγέτες, βάζοντας «πλάτη» στο ξεπούλημα της Ελλάδας και της ελληνικής κοινωνίας, έτσι και ο Σαμαράς πήγε στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος για να πείσει τους ξένους ομοϊδεάτες του, όχι για αλλαγές των όρων των Μνημονίων, αφού αυτούς έχει υποσχεθεί να τους τηρήσει ενυπογράφως και εφόρου «πολιτικής» του ζωής (που δεν φαίνεται να έχει και πολύ μάκρος, ιδιαίτερα αν χάσει και τις επερχόμενες εκλογές).

Αλλά και για να ζητιανέψει κάποια ψίχουλα παροχών, που καθημερινά διογκώνει και τάζει, ευελπιστώντας ότι έτσι θα ξεγελάσει τον καθημαγμένο, οικονομικά, ελληνικό λαό, επισείοντας τον μέγα κίνδυνο της επερχόμενης ήττας από τις αντιμνημονιακές δυνάμεις της χώρας, που μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν τον αριθμό ψηφοφόρων τους, παρά τη λυσσαλέα επίθεση λάσπης που δέχονται (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των υπ’ αυτών ΜΜΕ) καθώς και την ύποπτη, δημοσκοπική υποχώρηση των ποσοστών τους.

Άλλωστε σε πρόσφατη παρατήρηση που του έγινε από τον προηγούμενο γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν για τις ανεπίτρεπτες υποσχέσεις του σε μισθούς και συντάξεις των στρατιωτικών, ο Σαμαράς του απάντησε ότι είναι απλώς προεκλογικές υποσχέσεις!

Πάντως θα είναι κρίμα γι’ αυτόν, που ενώ χρησιμοποιεί τα ίδια και καλύτερα ψέματα από τον Γ.Α.Π., να μην καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός μιας χώρας, που με τη συνεργασία και τις υπογραφές των δυο τους, τη «σπρώχνουν» στην ολική καταστροφή...

Κάνει όμως μεγάλο λάθος, αν νομίζει ότι οι συμπεριφορές του συμφοιτητή του και οι δικές του, θα μείνουν ατιμώρητες, από το λαό

Όπως θα είναι κρίμα και για τον ελληνικό λαό, να ξανακάνει το ίδιο λάθος που έκανε το 2009, πιστεύοντας τον Γ.Α.Π. και το ΠΑΣΟΚ και να μην στείλει τους δύο συμφοιτητές, πακέτο στον αγύριστο...

Διότι «το δις εξαμαρτείν, ού λαού σοφού…»

Από ......  activisika

Το σχέδιο για να γεμίσει ο "κουμπαράς"

Αναρτήθηκε από ...  energoipoliteskv.blogspot.com


της Δήμητρας Καδδά


Τα.. ρέστα του μετρά το δημόσιο και προωθεί σχέδιο μαζικής έκδοσης εντόκων γραμματίων μέσα στον Ιούνιο για να παρατείνει κατά 1 μήνα, έως το τέλος Ιουλίου, τη δυνατότητα του Δημοσίου να πληρώνει μισθούς, επιδόματα και συντάξεις. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά, μετρήθηκαν οι αντοχές του προϋπολογισμού με δεδομένη καθίζηση κατά 25%-30% στα έσοδα.

Η μόνη λύση – σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου – είναι η έκδοση εντόκων ενδεχομένως και πέραν των 3,6 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα για τον Ιούνιο. Ωστόσο, υπάρχουν δύο προβλήματα που δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί:

1. Πρέπει να βρεθούν οι τράπεζες (ελληνικές προφανώς, με βάση το κλίμα που σήμερα διαμορφώνεται για την χώρα) που θα τα αγοράσουν. Αυτό προϋποθέτει ολοκλήρωση της μεταβατικής ανακεφαλαιοποίησης (των 18 δισ. ευρώ).

2. Έγκριση της τρόικας. Το Μνημόνιο ορίζει μείωση στο β΄ τρίμηνο του 2012 κατά 2 δισ. ευρώ της αξίας των εντόκων. Πλέον αυτός ο όρος πρέπει να αλλάξει, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μονομερώς...

Τα λεφτά, και πάλι, μπορεί να μην φτάσουν καθώς η υστέρηση εσόδων είναι μεγάλη και επιχειρείται τώρα σχέδιο πίεσης των εφοριών, μαζικής αποστολής των εκκαθαριστικών και επιστολών προς οφειλέτες.

Ως.. αποκούμπι, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε χθες τα 2- 3 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα του ΤΧΣ επί συνόλου 50 δισ. ευρώ του πακέτου της ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, μεταξύ του οικονομικού επιτελείου υπάρχουν ακόμη διαφωνίες για το κατά πόσο θα υπάρξει τελικά το ποσό αυτό.

Αμφίβολο (πρέπει να υπάρξει συμφωνία από την ΕΕ) είναι και το πότε θα έρθει το 1 δισ. ευρώ της δόσης του Μαίου που τελικά δεν έφτασε στα κρατικά ταμεία (επί συνόλου 5,2 δισ. ευρώ).

Στο πεδίο των δαπανών πληροφορίες κάνουν λόγο για έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Τα «χρωστούμενα» προς ιδιώτες έφταναν στο τέλος του 2011 στα 6,3 δισ. ευρώ και φέρεται να αυξάνονται γεωμετρικά με τις γνωστές επιπτώσεις στην αγορά αλλά και στους πολίτες. Η «εντολή» είναι να πληρώνονται μόνο τα απολύτως αναγκαία για να φτάσουν τα λεφτά έως ότου δοθεί η επόμενη δόση.

Με βάση το καλύτερο σενάριο, αυτό του σχηματισμού κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές, η τρόικα θα έρθει για αξιολόγηση του Μνημονίου στο τέλος Ιουνίου, δηλαδή η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου μεταφέρεται για το μέσο – τέλος Ιουλίου. Σε άλλα σενάρια, η έλευση του…ρευστού μεταφέρεται στον χρόνο.

Από ......capital.gr

Νέα δημοσκόπηση: Στο 30% ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναρτήθηκε από.......   energoipoliteskv.blogspot.com


Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ από τις προηγούμενες εκλογές, φαίνεται ότι ενισχύεται, στο δρόμο για τις νέες κάλπες...  Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, δίνει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά τεσσάρων μονάδων από τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται τρίτο κόμμα, ενώ η βουλή προβλέπεται οκτακομματική.


Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30% και ακλουθεί η ΝΔ με 26%. Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 15,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 8%, η ΔΗΜΑΡ 6,5%, το ΚΚΕ 5%, η Χρυσή Αυγή 4%, ενώ οριακά μπαίνει στη Βουλή η συνεργασία Δημιουργία Ξανά – Δράση, που φαίνεται να λαμβάνει το απαιτούμενο 3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βαρόμετρου της Public Issue, στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του ευρώ.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο (15-17/5/12) στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξημένα κατά 2% και του ΠΑΣΟΚ κατά 0,5%. Αμετάβλητα είναι τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ. Πτώση 0,5% εμφανίζουν οι ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στην πρόθεση ψήφου, στην παράσταση νίκης, το 54%, θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα έρθει η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 35%.

Επιπρόσθετα, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (47%) θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα. Για το 33% δεύτερη θα είναι η ΝΔ.

Τις περισσότερες θετικές γνώμες στην ερώτηση «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» λαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας με 24%. Ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 19% και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 17%. Τέταρτος έρχεται με 16% ο... κανένας και έπονται οι κύριοι Κουβέλης 11%, Καμμένος 7%, Παπαρήγα και Μιχαλολιάκος με 2% αμφότεροι.

Πάντως, ο Φώτης Κουβέλης έρχεται πρώτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός με 64% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 49%. Έπονται ο Πάνος Καμμένος με 39% και ο Αντώνης Σαμαράς με 36%. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος λαμβάνει το 34%, η Αλέκα Παπαρήγα το 19% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος έρχεται τελευταίος με 13%.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, τις περισσότερες θετικές ψήφους λαμβάνει η Δημοκρατική Αριστερά, με 53% και ακλουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 48%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παίρνουν 42% και η ΝΔ 37%. Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 26%, το ΚΚΕ 18% και τελευταία έρχεται η Χρυσή Αυγή με 14%.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, 54%, θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, το 26% θα επιθυμούσαν αυτοδύναμες κυβερνήσεις και το 12% οικουμενική.

Κυβέρνηση τεχνοκρατών επιθυμεί μόλις το 1%.

Από το 26% που θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 11% θέλει αυτοδύναμη ΝΔ και το ίδιο ακριβώς ποσοστό θέλει αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 1% θέλει αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ.

Από το 54% που θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, το 22% επιθυμεί κυβέρνηση κομμάτων αριστεράς και μόλις το 4% θέλει συνεργασία δεξιών κομμάτων. Το 13% θα επιθυμούσε τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Το 6% θα ήθελε έναν ευρύτερο συνασπισμό με βάση τα δύο μεγάλα κόμματα και το 5% θα ήθελε μία κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΩΝ.

Κατά του νέου μνημονίου τάσσεται το 62% των πολιτών και υπέρ το 28%. Από τους ψηφοφόρους των κομμάτων, περισσότερο υπέρ στο νέο μνημόνιο(62%) τάσσονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν της ΝΔ με 51%. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ 3% και του ΣΥΡΙΖΑ 6%.

Στο ερώτημα «Εάν γινόταν σήμερα στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το Ευρώ, εσείς προσωπικά τι θα ψηφίζατε», υπέρ απάντησε το 85% και κατά το 12%. Στο προηγούμενο Βαρόμετρο υπέρ ήταν το 83% και κατά το 15%.

Απόκλιση μισή μονάδα μεταξύ ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ σε έρευνα της DATA RC

Μικρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πανελλαδική έρευνα εκλογικής συμπεριφοράς της DATA RC, που διεξήχθη το διάστημα από 21-23 Μάιου για λογαριασμό του ιστότοπου pelop.gr (εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»).

Ακολουθούν (κατά σειρά) το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «τι θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές» (πρόθεση ψήφου) οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν ΝΔ 23,5%, ΣΥΡΙΖΑ 23%, ΠΑΣΟΚ 10,6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,3%, Χρυσή Αυγή 5,1%, ΚΚΕ 4,6%, Δημοκρατική Αριστερά 3,3%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,1%, ΛΑΟΣ 0,3% και Δράση 1,1%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει το 16,1%.

Από  .....  epikaira






Τα καλύτερα των δελτίων


Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com

ΔΗΜΑΡΧΟΙ: Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ...

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com


Η οικονομική κρίση δεν έχει φέρει «ντόμινο» λουκέτων μόνο στις επιχειρήσεις. Όλα δείχνουν πως αρχίζει να ενσκήπτει και στους δήμους της χώρας εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω μνημονίων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η -πλειστάκις, είναι γεγονός- κραυγή απόγνωσης της ΚΕΔΕ στα «ώτα μη ακουόντων» υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, στο να κατεβάσουν τα «ρολά» οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ και να αρχίσουν να λειτουργούν στον... αυτόματο πιλότο, καθώς: δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους δαπάνες (χαρτί, ΔΕΗ κτλ.), τους υπαλλήλους, τους προμηθευτές, δε θα μπορούν να λειτουργήσουν τις κοινωνικές τους δομές, ενώ η ανάπτυξη θα κινείται «στη χώρα της φαντασίας».


Σ' όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ακυβερνησία που δημιουργεί ασφυκτικό κλίμα για τους δήμους, καθώς βάζει εμπόδια στη στοιχειώδη λειτουργία τους και τους δημιουργεί προβλήματα στο να μαζέψουν χρήματα. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ο φόβος που εκφράζεται στις συζητήσεις μεταξύ των δημάρχων είναι ότι «η στάση πληρωμών και άρα η χρεοκοπία της χώρας θα ξεκινήσει -αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει- από τους δήμους». Και η αλήθεια είναι πώς ήδη το «φιτίλι» έχει ανάψει στους δήμους Έδεσσας και Περάματος, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η aftodioikisi.gr.

Μάλιστα, οι δήμαρχοι, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πληροφορίες από σχετικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κούρεμα» της μηνιαίας επιχορήγησης προς τους δήμους από 149,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα σε 105 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μερική στάση πληρωμών στους δήμους, ζήτησε να παραμείνει η επιχορήγηση στα ίδια επίπεδα των 149,5 εκ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ήδη πολλοί δήμοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και σε αδυναμία πληρωμής μισθών

Ενδεικτικές του κλίματος ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους δημάρχους είναι οι φήμες που κυκλοφόρησαν χθες ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να καταβάλει μέχρι τέλος Μαΐου τα οφειλόμενα από τα δημοτικά τέλη, με αποτέλεσμα οι δήμοι να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο διέψευσε με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της επιχείρησης Κίμων Στεριώτης.

Δ. Αρχανών-Αστερουσίων: Δεν μπορούν πια να εκτελεστούν

αυτονόητες υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών στους δημότες

«Αν συνυπολογίσουμε τη σημαντικότατη μείωση πόρων από τους κατ' επίφαση θεσμοθετημένους, αλλά και την δυσκολία είσπραξης των τελών από τους δημότες γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ακόμα και οι απλές, αυτονόητες υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών που αφορούν αυτό που συνηθίσαμε αφαιρετικά να περιγράφουμε ως καθημερινότητα, δεν μπορούν πλέον να εκτελεστούν. Για πρώτη φορά, ως δήμαρχος, δεν έχω τη δυνατότητα να εγγυηθώ ότι τον επόμενο μήνα θα έχουν δυνατότητα ύδρευσης όλοι οι κάτοικοι του δήμου που υπηρετώ, ούτε ότι θα μπορώ να πληρώσω τα καύσιμα για την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία». Αυτή η «κραυγή απόγνωσης» ανήκει στο δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων Ρούσσο Κυπριωτάκη, ο οποίος με επιστολή του στα κόμματα και τους βουλευτές Ηρακλείου υπογραμμίζει την κακή οικονομική κατάσταση των δήμων.

«Στις σημερινές συνθήκες που υποτίθεται ότι εμείς ως Αυτοδιοίκηση θα αναλαμβάναμε στρατηγικής σημασίας ευθύνες για την ανάπτυξη (αυτός ήταν ο λόγος που στηρίξαμε την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση) όπου νέες αρμοδιότητες θα μεταφερόταν πιο κοντά στον πολίτη, διαψευστήκαμε απόλυτα», συμπληρώνει ο δήμαρχος για να καταλήξει: «Η αποκέντρωση λειτουργιών του αποδεδειγμένα αναποτελεσματικού κράτους θα προσέφερε σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες. Οδηγηθήκαμε δυστυχώς σε διαφορετικό αποτέλεσμα: να μην μπορούμε να διασφαλίσουμε ούτε τα εντελώς απαραίτητα για τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων που υπηρετούμε».

Δ. Γόρτυνας: Επανεξέταση των κριτηρίων καταβολής ΚΑΠ

Αν κάποιος θα μπορούσε να περιγράψει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στους δήμους, αυτός σίγουρα είναι ο δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι -έτσι όπως πάνε τα πράγματα- ο δήμος θα πάει... μαζί με τα πράγματα: θα κλείσει. Μάλιστα, εδώ και περίπου ένα χρόνο ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και οι αντιδήμαρχοί του έχουν πάρει τις αντιμισθίες που δικαιούνται.

Ο δήμαρχος Γόρτυνας έχει ήδη ζητήσει να τεθεί σε νέα βάση το καθεστώς καταβολής των ΚΑΠ. Μάλιστα, έχει καταθέσει μια πρόταση, ζητώντας να επανεξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η κατανομή των ΚΕΠ, προκειμένου να είναι πιο δίκαιο και να μην υπάρχει το φαινόμενο δήμοι ίδιο πληθυσμό και έκταση να έχουν μεγάλες αποκλίσεις στους πόρους που παίρνουν.

Δ. Θέρμης: Άδειο το δημοτικό ταμείο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακής οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ είναι ο Δήμος Θέρμης. Με 15 εκατ. στο λογαριασμό του πλέον δεν έχει... τίποτε. Το 2011, προμηθευτές και ιδιώτες δέσμευσαν και κατέσχεσαν 6 εκατ. ευρώ για χρέη των καποδιστριακών δήμων που συνενώθηκαν με το νέο δήμο (και ακόμα δεν «έχει κάνει ταμείο» για το τρέχον έτος), ενώ τα υπόλοιπα 9 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε προμηθευτές για έργα του δήμου.

Όπως σημειώνει, σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, «δεν έχουμε να πληρώσουμε το προσωπικό. Προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε. Τους δώσαμε (σ.σ.: στους εργαζομένους) έναντι και περιμένουμε τους ΚΑΠ, που ούτως ή άλλως είναι πλέον μειωμένοι κατά 55% για όλη την Αυτοδιοίκηση».

Δ. Καλυμνίων: Μέχρι τέλος Ιούλιου το «ρεύστο»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης, ο οποίος μιλώντας στην ιστοσελίδα σημειώνει ότι «πληρώνει προς το παρόν μόνο πετρέλαιο για τα απορριμματοφόρα, και από Ιούλιο και μετά δε θα υπάρχουν χρήματα στο ταμείο, μετά... STOP!» Μάλιστα, επιτίθεται κατά της κεντρικής κυβέρνησης για τους πόρους που δεν έχει δώσει ακόμη στην Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ενδιαφέρονται για τις καρέκλες τους, θέλουν να μας κλείσουν. Έχουν φέρει τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση και δεν έχουν βάλει μυαλό».

Δ. Μεσσήνης: «Ακόμα κρατάμε, αλλά μέχρι πότε;»

Λίγο καλύτερη, προς το παρόν, είναι η κατάσταση στο Δήμο Μεσσήνης, που έχει τεράστιο πρόβλημα προσωπικό. «Ακόμη μπορούμε και πληρώνουμε το προσωπικό. Προς το παρόν τα οικονομικά μας είναι ισχνά, λόγω της μείωσης της ΣΑΤΑ, των ΚΑΠ... Ακόμα ψάχνουμε τα παρακρατηθέντα, "κουνιέται φύλλο"... Κρατάμε ακόμα, λοιπόν, αλλά δεν ξέρω μέχρι πότε με όλη αυτήν την κατάσταση στα μειωμένα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης», δηλώνει ο δήμαρχος Μεσσήνης στην ιστοσελίδα Ευστάθιος Αναστασόπουλος. «Θα περάσουμε δύσκολες ημέρες», συμπληρώνει.

Τι χρωστά η κεντρική κυβέρνηση στους δήμους το 2012

Σύμφωνα και με τα όσα αναφέρθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ, για να λειτουργήσουν οι δήμοι θα πρέπει άμεσα το κράτος να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του έναντι των δήμων, οι οποίοι για το 2012 είναι:

•149 εκατ. ευρώ από την τακτική, μηνιαία χρηματοδότηση των δήμων

•141 εκατ. ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα Μαρτίου-Απριλίου

•214 εκατ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα (πόροι από την κρατική χρηματοδότηση)

•125 εκατ. ευρώ, που αποτελούν τμήμα από τα αναδρομικά-προεκλογικά 300 εκατ. ευρώ για τα οποία έχει δεσμευθεί ο τέως υπουργός Οικονονικών Φίλιππος Σαχινίδης και η ΚΕΔΕ εμμένει στο αίτημα για μη εγγεγραμμένα 450 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε δεσμευθεί ότι θα δώσει ο τέως πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος

•185,2 εκατ. ευρώ για δαπάνες του 2011 (μισθώματα σχολικών μονάδων, μεταφορά μαθητών και προνοιακά επιδόματα), τα οποία έχουν παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ 2012

•23 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία, τα οποία επίσης προέρχονται από ίδιους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα από τη ΣΑΤΑ.

Από   ......  aftodioikisi



ΟΤΑ : ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΓΑ ΜΕΙΟΝ 5,500 ΕΡΓΑ

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Κύριε Αρχισυντάκτη



Όπως φαίνεται στο δημοσίευμα σας ΟΤΑ : ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΓΑ ΜΕΙΟΝ 5,500 ΕΡΓΑ


Και όπως καταγράφεται στο εδάφιο 2 , Έργα με ποσοστό απορρόφησης (συνολικές πληρωμές προς προϋπολογισμό) μεγαλύτερο του 90%.


Σταματάνε ή βρίσκουν άλλους τρόπους για να γίνουν , τέτοιο ήταν και η μελέτη της αποχέτευσης Μόλου- Αγ. Κωνσταντίνου που είχε προαναγγείλει ο Δήμαρχος.


Ελπίζω ότι η δημοπράτηση της ύδρευσης δεν θα είναι με την ίδια χρηματοδότηση και πρέπει να καταλάβουμε άοκνες προσπάθειες να δημοπρατηθεί το έργο της ύδρευσης.


Για το κλουβί στο πάρκο και την απαγόρευση της τοποθέτησής του, έγινε για να επιτραπεί σε δυνητικούς επενδυτές η δημιουργία λυομένων κατασκευών επιδοτούμενων .


Κρίμα 4,950 � που δώσαμε για άδεια υλοτόμησης.
 
Γιάννης Φραγκούλης



Καμένα Βούρλα.

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας '' Ημέρα ''

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας '' ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ''

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com