Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Νέο Καλλικράτη ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

 
- Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οι προτάσεις για τις αλλαγές στους Δήμους...

Νέες ανακατατάξεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι θεσμικές αλλαγές στον Καλλικράτη θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία περισσοτέρων δήμων... 


...είδηση που έχει κινητοποιήσει πέρα από τους αυτοδιοικητικούς και διάφορους άλλους τοπικούς «κομματάρχες» οι οποίοι θα επιδιώξουν να ικανοποιήσουν μικροτοπικιστικά αιτήματα.

Μετά τη δραστική μείωση της μηνιαίας επιχορήγησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 30% (από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν περικοπεί οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι κατά 55%) που έχει δημιουργήσει αναταραχή και ποικίλες αντιδράσεις από πλήθος δημάρχων που απειλούν με στάση πληρωμών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το Έθνος, κινείται σε δύο κατευθύνσεις: 


1) επιδιώκει να εξασφαλίσει το σύνολο των κονδυλίων των προνοιακών επιδομάτων που αποδίδουν οι δήμοι και 2) απέναντι στη νέα περικοπή των επιχορηγήσεων προετοιμάζει αντεπίθεση με θεσμικές αλλαγές στον Καλλικράτη έπειτα από διαβούλευση με τους δημάρχους και τα κόμματα της Βουλής, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται οι αλλαγές στον νόμο για την απόδοση ιθαγένειας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει αποστείλει, εδώ και μερικές ημέρες, επιστολή σε όλους τους δημάρχους με την οποία τους ζητά μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στον Καλλικράτη και το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης.


Ο υπ. Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης έχει ζητήσει από τους δημάρχους να του στείλουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στον Καλλικράτη.


Αμέσως μετά τη συλλογή των αιτημάτων και σε συνεργασία με τα κόμματα της Βουλής θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση που θα λάβει τη μορφή νόμου εντός του Σεπτεμβρίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η αύξηση των δήμων κυρίως σε ΟΤΑ που είναι δύσκολο να διοικηθούν λόγω της τεράστιας έκτασής τους. Οι δήμοι-μαμούθ αφορούν κυρίως τα νησιά της Λέσβου, της Ρόδου και της Κέρκυρας, όπου εκτιμάται ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα εισηγηθεί τη δημιουργία τριών έως τεσσάρων δήμων σε κάθε νησί.


Οι παρεμβάσεις του υπουργείου, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, δεν θα «ξηλώνουν το πουλόβερ» του Καλλικράτη, αλλά θα είναι στοχευμένες προκειμένου να βελτιώσουν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο με τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων. 


Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Ρόδου, που είναι πλέον από τους μεγαλύτερους στη χώρα, δεν μπορεί να διοικηθεί με ευκολία από μία τοπική αρχή και μπορεί να «σπάσει» σε τρεις δήμους, έναν τουριστικό, έναν ημιορεινό και έναν αστικό δήμο.

Από ........ aetostz

Πρόσληψη (26) ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων στην Κατασκήνωση Καμένων Βούρλων από τον Δήμο Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



«Φουσκώνει» κι άλλο το πακέτο των μέτρων – Από τα 11,5 πάμε στα 15 δισ!


Αναρτ'ηθηκε από .....  energoipoliteskv.blogspot.com


Τουλάχιστον 13,5 δισ. και όχι 11,5 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση, όπως παραδέχθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη χτεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς για να φτάσουμε στο επιθυμητό, δηλαδή στα 11,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών των περικοπών στις ασφαλιστικές εισφορές (άρα στα Ταμεία) και στους φόρους!

Άλλος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ανεβάζει, ωστόσο, το πήχη των μέτρων στα 15 δισ. ευρώ έτσι ώστε να επιτευχθεί το «καθαρό» αποτέλεσμα των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά όσον αφορά στο πακέτο περικοπών του υπουργείου Εργασίας, ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ για να φτάσουμε στο «καθαρό» αποτέλεσμα των 4,8 δισ. ευρώ! Με αυτό ακριβώς το δεδομένο άρχισε από χθες η αναζήτηση μεγαλύτερων περικοπών σε άλλα υπουργεία, αφού σε διαφορετική περίπτωση το πακέτο των περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα θα είναι βαρύ και ασήκωτο.

Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης, μάλιστα, φαίνεται ότι το νέο σχέδιο εφεδρείας -που θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ- θα προβλέπει για τους εφέδρους ότι θα αμείβονται όχι με το 65% του βασικού μισθού, όπως ήταν η αρχική σκέψη, αλλά με το 60%, αφού όπως παραδέχονται στο οικονομικό επιτελείο, «τα νούμερα δεν βγαίνουν».

«Πόρτα» υπουργών στον Στουρνάρα

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών συνάντησε απροθυμία, αν όχι εχθρική διάθεση, στις πρώτες διερευνητικές επαφές με τα άλλα υπουργεία, στη προσπάθεια που καταβάλλει να κάνει πιο ήπιο το σκληρό πακέτο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα σαρώσει τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους. Επί της ουσίας, αυτό που επιδιώκει ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι τα υπουργεία με «χοντρούς» Προϋπολογισμούς, να κάνουν μεγαλύτερες περικοπές, έτσι ώστε το «βάρος» των περίπου 5 δισ. ευρώ που έχει πέσει στις πλάτες του Γιάννη Βρούτση να περιοριστεί κατά 500 εκατ. ευρώ ή 1 δισ ευρώ.

Ποια είναι αυτά τα υπουργεία;
  • Το υπουργείο Παιδείας με συνολικό Προϋπολογισμό 5,8 δισ. ευρώ -ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά του Εργασίας που έχει αρχική πίστωση 14 δισ. ευρώ-
  • Το Υγείας με 4,9 δισ. ευρώ,
  • Το Εσωτερικών με 3,3 δισ. ευρώ,
  • Το Εθνικής Άμυνας με 3,2 δισ. ευρώ,
  • Το Προστασίας του Πολίτη με 2,2 δισ ευρώ.
Παρά την απροθυμία, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει το... στενό μαρκάρισμα, ενώ δεν αποκλείεται και... παρέμβαση Μαξίμου προς τους απρόθυμους, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο περικοπών έως τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα.

Για τον... φόβο των Ιουδαίων, πάντως, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τους επικεφαλής της Τρόικα, έτσι ώστε να έχουν γνώση των σχεδίων που επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά. Όπως λένε χαρακτηριστικά υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «δεν θέλουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, δεν θέλουμε να πάθουμε τα καλά του περασμένου Φεβρουαρίου όταν ψάχναμε δύο μερόνυχτα 325 εκατ. ευρώ για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το υπουργείο Οικονομικών έχει προθεσμία μέχρι την 14η Σεπτεμβρίου για να κλειδώσουν τα μέτρα οριστικά, λίγο πριν δηλαδή από την άφιξη δηλαδή της Τρόικα στην Αθήνα...

Από .... iefimerida

Εξελίξεις στη Συγγρού για την εκλογή νέου Γραμματέα στη Ν.Δ.

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com
  
Τι εντολές έδωσε ο Σαμαράς στα στελέχη του;


Τι εντολές έδωσε ο Σαμαράς στα στελέχη του;

Εβδομάδα εσωκομματικών διαβουλεύσεων και διεργασιών ξεκινά για τη Ν.Δ. καθώς θα πρέπει να εκλεγεί επιτέλους και ο γραμματέας του κόμματος. Χθες γράψαμε στο parapolitika.gr για την υποψηφιότητα του κ. Καράμπελα, ο οποίος σε επικοινωνία που είχε με το parapolitika.gr ξεκαθάρισε πως συνεχίζει δυναμικά την προσπάθεια του για την διεκδίκηση της θέσης του γραμματέα του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα έχει ζητήσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες.
Όπως διαβάζουμε στον Ελεύθερο Τύπο, ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του, ενώ το ίδιο αποφασισμένος εμφανίζεται και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ο Σαμαράς πάντως ήταν σαφής στην εντολή του. Δεν θέλει να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στην κόντρα κορυφής που έχει δώσει εντολή να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.

Από .....  parapolitika

Αποδοκίμασαν τον Γ. Παπανδρέου στο αεροδρόμιο

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com



Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έδωσε σημασία στις αποδοκιμασίες ενός πολίτη...
Με μία δυσάρεστη έκπληξη ήρθε αντιμέτωπος ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το parapolitika.gr, όταν το αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Κρήτη, όπου παραθέριζε, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, ο Γ. Παπανδρέου πήρε τις αποσκευές του και σπρώχνοντας ασυνόδευτος το καροτσάκι του περίμενε τη σειρά του για να βγει προς την έξοδο.

Εκείνη την ώρα όμως ένας πολίτης φαίνεται ότι αντιλήφθηκε την παρουσία του και άρχισε να φωνάζει: «Κάνεις διακοπές με τα δικά μας λεφτά…»

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έδωσε σημασία και συνέχισε να σπρώχνει τις αποσκευές του για να βγει από το κτίριο...

Από ..... epikaira

Τα καλύτερα των κεντρικών δελτίων


Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας '' Ημέρα ''

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας ''ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ''

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com