Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Ντράγκι σώζει το ευρώ και υπό προϋποθέσεις και την Ελλάδα Πηγή: Ο Ντράγκι σώζει το ευρώ και υπό προϋποθέσεις και την Ελλάδα

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Μάριο Ντράγκι για την απεριόριστη αγορά ομολόγων έγινε χθες δεκτή ως η αρχή του τέλους της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

 Οι αγορές έζησαν ημέρα ευφορίας, τα χρηματιστήρια απογειώθηκαν και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αψήφησε τους Γερμανούς που αντιδρούσαν. Το ενδεχόμενο να επωφεληθεί και η Ελλάδα από αυτή την εξέλιξη θα διερευνήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την ερχόμενη Τρίτη κατά τη συνάντησή του με τον κεντρικό τραπεζίτη στη Φραγκφούρτη.
Οι χθεσινές αποφάσεις του κ. Ντράγκι εκτιμάται ότι είναι θετικές και για την Ελλάδα. Παρότι επέδρασαν άμεσα υπέρ της Ιταλίας και της Ισπανίας, ωστόσο η βελτίωση του κλίματος στην Ευρωζώνη θα ευνοήσει και τη χώρα μας. Κι αυτό γιατί προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση είναι να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη γενικότερα, να επιστρέψουν τα κεφάλαια και να επενδυθούν παραγωγικά.

Η χθεσινή εξέλιξη είναι θετική και για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ενέχυρο τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η έκθεση της Τρόικα θα είναι θετική και η Ελλάδα θα έχει επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή της. Αν τότε η Ελλάδα χρειαστεί να αντλήσει ρευστότητα και οι αγορές αντιδράσουν αρνητικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του Μάριο Ντράγκι, θα διευκολύνει την Ελλάδα παρεμβαίνοντας στη δευτερογενή αγορά.

Πώς δανείζονται τώρα οι ελληνικές τράπεζες
Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούνται κυρίως από τον ELA, τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας έκτακτης ανάγκης, με υψηλό κόστος. Συνολικά εκτιμάται ότι οι τράπεζες έχουν πάρει 100 δισ. ευρώ από τον ELA και 30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα. Αν επιστρέψουν στον δανεισμό από την ΕΚΤ τότε υπολογίζεται ότι μπορεί να εξοικονομήσουν έως 1 δισ. ευρώ το χρόνο.

Συνάντηση Ντράγκι-Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί την Τρίτη στην έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη προκειμένου να συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκι. Η συνάντηση θα επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ έχει αποφασιστεί και ότι με την πιθανά θετική έκθεση της Τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η χώρα μας θα μπορούσε να αρχίσει να βλέπει την άκρη του τούνελ.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι στο Μέγαρο Μαξίμου και το κλίμα αναμένεται να είναι εξαιρετικά θετικό για τη χώρα μας, υπό το φως της χθεσινής απόφασης του Ντράγκι που επανέφερε την ελπίδα στην ευρωζώνη.

Ντράγκι κατά γερμανικών «γερακιών»
Την ώρα που τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο υποδέχονταν με ανακούφιση τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι για απεριόριστη αγορά ομολόγων των χωρών σε κρίση, οι σκληροί κατακεραύνωναν τον πρόεδρο της ΕΚΤ. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ επιτέθηκε εναντίον του με σφοδρότητα: «Αγορές ομολόγων μέσω της ΕΚΤ ποτέ δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη λύση. Αλλο τόσο σημαντικό είναι να συνδεθεί η δημοσιονομική πειθαρχία με τις προσωρινές αγορές ομολόγων» δήλωσε ο κ. Ρέσλερ, δίνοντας τον τόνο ότι στη Γερμανία η απόφαση Ντράγκι δεν είναι δημοφιλής.

Η Ανγκελα Μέρκελ, φοβούμενη την πολιτική απομόνωση στο εσωτερικό της ΕΕ, δήλωσε έμμεσα τη συγκατάθεσή της στην παρέμβαση της ΕΚΤ επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική δράση και τις μεταρρυθμίσεις.

Από .......  iefimerida

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ " ΘΕΡΜΟΠΥΛΙΑ 2012 "

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Ημέρα "

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ "

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com