Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο «αντάρτικο» Μιχελάκη με επίθεση στο οικονομικό επιτελείο για τις τραπεζες

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Επίθεση κατά του οικονομικού επιτελείου εξαπέλυσε ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο βουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «σ' αυτό το τόσο ζοφερό και αποπνικτικό οικονομικό περιβάλλον, είμαι βέβαιος πως όλοι θα προτιμούσαμε να συζητούμε σήμερα ένα νομοσχέδιο για την προστασία και την ανακούφιση των δανειοληπτών, αντί να ασχολούμαστε, για μία ακόμη φορά, με ένα σχέδιο νόμου, που αφορά στην ενίσχυση των τραπεζών».

Ο κ. Μιχελάκης κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να στηριχθούν αποτελεσματικά όλοι οι δανειολήπτες και χι μόνο οι υπερχρεωμένοι του «νόμου Κατσέλη», αφού, όπως διευκρίνισε, «τώρα απειλούνται και οι μέχρι σήμερα συνεπείς και φερέγγυοι δανειολήπτες, καθώς ανέλαβαν τις υποχρεώσεις τους κάτω από διαφορετικές οικονομικές συνθήκες και σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο να ανταπεξέλθουν όχι μόνο στις δυσβάστακτες δόσεις προς τις τράπεζες, αλλά και στις ιδιαίτερα αυξημένες φορολογικές τους υποχρεώσεις που κυριολεκτικά εξανεμίζουν το συνεχώς μειούμενο εισόδημά τους».

Παράλληλα πρότεινε την θέσπιση ενός ρεαλιστικού ποσοστιαίου ορίου, θέτοντας ως παράδειγμα το 30%, επί των μηνιαίων αποδοχών κάθε δανειολήπτη για καταβολή δανειακής δόσης, «προκειμένου να διασφαλιστεί για τον καθένα ένα περιθώριο αξιοπρεπούς διαβίωσης», όπως είπε.

Από ........  iefimerida

Στους δρόμους εκπαιδευτικοί, γιατροί και εργαζόμενοι στους δήμους

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Στους δρόμους δάσκαλοι, καθηγητές, ένστολοι, γιατροί και εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι αντιδρώντας στις επικείμενες περικοπές των μισθών τους και στο πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ προχωρούν σήμερα σε κινητοποιήσεις. ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στα Προπύλαια.




 
Στο μέτωπο της υγείας, σε 24ωρη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι φαρμακοποιοί του Πειραιά ενώ οι υπόλοιποι φαρμακοποιοί συνεχίζουν την αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται στο μεταξύ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Κλειστοί σήμερα, Τετάρτη και αύριο οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα. Στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ.Κλαυθμώνος. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους στους δήμους σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 10:00.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό στην Αττική, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα γραφεία του Συνδικάτου στην Ομόνοια στις 11:00.

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που πραγματοποιούν τρίωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12:00. Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στα κεντρικά του ΤΤ και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή, όπου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Διαμαρτυρία πραγματοποιούν και οι ένστολοι, που διοργανώνουν στις 16:30 συγκέντρωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη (παλαιά Βουλή).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες στο συλλαλητήριο στις 12:00 στα Προπύλαια θα βρίσκεται σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Αυτόνομη Παρέμβαση» ζήτησε κήρυξη γενικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ, αποδίδοντας στην πλειοψηφία της «ιστορικές ευθύνες». Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει προαναγγείλει την κήρυξη γενικής απεργίας σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, το αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει το χρόνο διεξαγωγής.

Από ....tvxs

Απολύσεις-εξπρες στο Δημόσιο και σύνταξη για όλους στα 67 ζητάει η τρόικα

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com

- Εξαήμερο σε όλες τις επιχειρήσεις και μείωση 50% στις αποζημιώσεις για απόλυση
- Προτάσεις-σοκ από το ΔΝΤ για μέτρα 3 δισ. ευρώ
- Με παραίτηση απειλεί ο υπουργός αν περάσουν οι απολύσεις

Ο πολύς κύριος Πολ Τόμσεν φαίνεται ότι επανήλθε δριμύτερος. Σήκωσε το ... φρύδι όπως έχει συνηθίσει και απαίτησε μέτρα τριών δισεκατομμυρίων.

Ποια είναι αυτά;

Απολύσεις στο Δημόσιο για τα επόμενα τρία χρόνια που τις υπολογίζει πως θα αποφέρουν στο κράτος ως και δύο δισεκατομμύρια από την εξοικονόμηση χρημάτων.

Η εφεδρεία που μετονομάστηκε σε διαθεσιμότητα και ουσιαστικά είναι προσυνταξιοδοτικό καθεστώς δεν αρκεί, είπαν τα στελέχη της τρόικας. Η εξοικονόμηση χρημάτων από τους περίπου 35.000 υπαλλήλους που θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους ως να βγουν στη σύνταξη είναι μικρή.

Ένα δισεκατομμύριο ... έβγαλαν από το καπέλο οι τροϊκανοί από την αύξηση των ορίων ηλικίας, άμεσα και για όλους στα 67. Χωρίς καμία περίοδο χάριτος, ούτε κλιμακωτά για όσους κατοχυρώνουν δικαίωμα εφέτος ή του χρόνου. Εδώ και τώρα απαίτησαν οι δανειστές μας φέρνοντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Εναλλακτικά μάλιστα προτείνουν να βρεθεί το 1 δισ. ευρώ από κατάργηση του αφορολόγητου (διαβάστε εδώ)

Παράλληλα και για την ... αύξηση της ανταγωνιστικότητας έριξαν στο τραπέζι και επίσημα την αύξηση κατά μια ημέρα της εργασίας για όλους τους υπαλλήλους.

Δίνουν μάλιστα ένα ακόμη μπόνους στις επιχειρήσεις δίνοντας την ευκαιρία για μισή αποζημίωση όταν απολύουν έναν υπάλληλο, αρκεί να τον έχουν προειδοποιήσει τρις μήνες πριν και όχι έξι που είναι σήμερα.

Ουσιαστικά αποφάσεις δεν πάρθηκαν. Οι τροϊκανοί άνοιξαν τα χαρτιά τους και θα επανέλθουν περιμένοντας τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς μετά και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο ήδη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης έχει διαμηνύσει πως σε περίπτωση που περάσουν οι απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου πως θα υποβάλλει την παραίτησή του.

Αναλυτικά τι έχει πέσει στο τραπέζι:
Αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να γίνει σταδιακά, δηλαδή το όριο να πάει στα 66 το 2013 και στα 67 το 2014.
Το μέτρο θα αγγίξει το σύνολο των ασφαλισμένων που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, ανεξαρτήτως αν μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν ή μετά το 1993. Η ρύθμιση θα είναι ενιαία για όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης αλλά και για τα επικουρικά. «Αγκάθι» παραμένει το θέμα του Δημοσίου, καθώς το μέτρο εκτιμάται πως θα δυσκολέψει την ένταξη εργαζομένων στο λεγόμενο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

•Επίσπευση των αλλαγών στα όρια ηλικίας που προβλέπονται στον νόμο του 2010. Δηλαδή οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας που επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2015 θα τεθούν σε ισχύ το 2013 (αφορά μεταξύ άλλων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζομένους στα βαρέα και ασφαλισμένους με 35ετία).
Ουσιαστικά θα αυξηθούν τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας, που επέτρεπαν την έξοδο πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Αδιευκρίνιστο είναι το αν θα υπάρξουν κατηγορίες ασφαλισμένων -π.χ. όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983- που θα εξαιρεθούν.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ένα ειδικό καθεστώς μπορεί να υπάρξει μόνο για τους εργαζομένους στα βαρέα, ενώ δεν διασώζονται οι μητέρες ανηλίκων.

•Αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης για την καταβολή της σύνταξης, που σήμερα είναι 4.500 (δηλαδή 15 έτη ασφάλισης). Για να ανοίξει η πόρτα εξόδου θα απαιτούνται 20 (με βάση την αρχική πρόταση) ή 21 (με βάση το σενάριο που κερδίζει έδαφος) έτη ασφάλισης

Από .....  newsit

Οι υπουργοί της … ΔΗΜΑΡ με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com




Οι δύο υπουργοί Μανιτάκης και Ρουπακιώτης που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ το … σκέφτονται-Υπάρχει και …τρίτος;


Με το ένα πόδι έξω από την κυβέρνηση φαίνεται να είναι δύο υπουργοί της κυβέρνησης σύμφωνα με τα σενάρια που ακούγονται τα τελευταία 24ωρα. Ο κ. Μανιτάκης ήδη έχει δηλώσει και ξεκαθαρίσει ότι αν η τρόικα δεν κάνει δεκτά τα ισοδύναμα που πρότεινε ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση. Τις ίδιες σκέψεις φαίνεται να κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες και ο κ. Ρουπακιώτης καθώς η εξίσωση με τα ειδικά μισθολόγια … δεν βγαίνει με τίποτα.

Οι φήμες ανέφεραν και το όνομα του κ. Βρούτση ο οποίος έδωσε και δίνει σκληρή μάχη με την τρόικα. Ο εργασιακός μεσαίωνας που θέλει να επιβάλει η τρόικα (εξαήμερη εργασία, που πάει για εφταήμερη, κατάργηση αποζημιώσεων, αποδέσμευση των ωρών λειτουργίας μιας επιχείρησης, από τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων κ.α.) φέρνουν σε πολύ δύσκολη τον κ. Βρούτση, που καλείται να λάβει αποφάσεις.

Τι θα γίνει όμως παραιτηθούν από την κυβέρνηση οι προτεινόμενοι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ; Με ποιόν τρόπο θα πιστοποιείται η συμμετοχή του κόμματος του Κουβέλη στην κυβέρνηση; Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει αιτία για … απεμπλοκή της ΔΗΜΑΡ από την συγκυβέρνηση;

Από ......  parapolitika

Καμμένος: Τα μέτρα δεν θα είναι 11,5 δισ. ευρώ, αλλά 17 δισ.

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «εξαπάτησε πολιτικά» τον ελληνικό λαό... 

«Η λύση είναι η κατάργηση του Μνημονίου, τώρα. Όσο ακούμε την τρόικα, θα αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης και τα νέα μέτρα θα είναι η ταφόπλακα της πατρίδας», επεσήμανε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 77η ΔΕΘ.

«Η συναλλαγή με την τρόικα θυμίζει τη σχέση του τοξικομανούς με τον έμπορο ναρκωτικών και για να πάρουμε τη δόση, μας ζητούν να δώσουμε την ψυχή μας», είπε ο κ. Καμμένος.

«Τα μέτρα δεν θα είναι 11,5 δισ. ευρώ, αλλά 17 δισ.» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «ήδη τα έχουν συμφωνήσει στην κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς θα υπογράψει την υποταγή του ελληνικού λαού με τη συνυπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη». «Θα «σκοτώσουν» με την ίδια συνταγή που είχε υπογράψει και ο Γιώργος Παπανδρέου», είπε και σημείωσε ότι με τα μέχρι τώρα μέτρα ο ασθενής πήρε λάθος φάρμακο, οι Έλληνες «πεθαίνουν», οι αυτοκτονίες έφτασαν τις 3.000 και η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα σε κατανάλωση ψυχοφαρμάκων.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «εξαπάτησε πολιτικά» τον ελληνικό λαό, προκειμένου να του πάρει την ψήφο και μετά έκανε «κωλοτούμπα», πήγε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και «γονυπετής ζήτησε συγγνώμη που ήταν αντιμνημονιακός και την εκλιπαρούσε να τον λυπηθεί».

Σε ό,τι αφορά στη σχέση του με την ΝΔ, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η γέφυρα που τον συνέδεε μαζί της «έπεσε οριστικά» και είπε ότι ισχύει η δήλωση του ότι «δεν πρόκειται να συνεργαστώ, ούτε νεκρός, με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο».

Για τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση σχολίασε ότι κοιτούν τον κ. Τόμσεν, όπως τα παιδιά που έκαναν αταξία τη δασκάλα τους και για τον κ. Κουβέλη ότι οι κόκκινες γραμμές του ήταν μόνο για τα αυτιά του πολιτικού γραφείου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σχετικά με τη «Χρυσή Αυγή», είπε ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν έχουν τίποτε κοινό. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «πέθαναν», ενώ με τα υπόλοιπα κόμματα ευχήθηκε «μακάρι να δοθεί η δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας».

Σε ερώτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι σε άλλα θέματα συμφωνούν και σε άλλα διαφωνούν.

Ερωτηθείς για τις «εφόδους» βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής απάντησε ότι βλέπει ένα «παιγνίδι» ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, παιχνίδι το οποίο «εξυπηρετεί» και τους δύο. Μίλησε για την ασυδοσία του παραεμπορίου και τόνισε πως η λύση είναι η εφαρμογή της νομιμότητας. Κάλεσε δε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης «να αφήσει τις απειλές και τα νταηλίκια και να βγάλει στους δρόμους το ΣΔΟΕ, την Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία», όπως ζητούν οι έμποροι για την πάταξη του παραεμπορίου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση των τριών κομμάτων ότι με εντολή της Τρόϊκας ενισχύει τη Χρυσή Αυγή για να μην ενδυναμωθούν οι υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου και ότι προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον κόσμο με τον φόβο των κοινωνικών αναταραχών.

Σε περίπτωση που δεν περάσει στη Βουλή η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, ο κ. Καμμένος είπε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συγκεντρώσουν υπογραφές από τους πολίτες. Ο ίδιος θα εισηγηθεί τον θεσμό του «λαϊκού βέτο» ώστε να μπορούν να ανατρέπονται ψηφισμένοι νόμοι με τις υπογραφές του ενός δεκάτου των ψηφισάντων.

Πρότεινε την άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ και τάχθηκε κατά της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στη Θράκη, λέγοντας πως επιχειρείται να μετατραπεί ολόκληρη η Ελλάδα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη.

Ο κ. Καμμένος κάλεσε την κυβέρνηση να εκδώσει από τώρα επιταγές συμψηφισμού στις επιχειρήσεις που χρωστάει το δημόσιο και πρότεινε να δοθεί αφορολόγητο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να εξετάσει τι κάνει με τις υπόλοιπες.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα προχωρήσουν στη δημιουργία κέντρων Στήριξης ανά την Ελλάδα, που θα παρέχουν ιατρική, φαρμακευτική, νομική στήριξη και τρόφιμα σε ανήμπορους πολίτες. Ειδική στήριξη θα χρειαστεί και για την αποτροπή αυτοκτονιών.

Σχετικά με την 77η ΔΕΘ, ο κ. Καμμένος είπε ότι η κυβέρνηση την υποβαθμίζει και ο πρωθυπουργός «επέλεξε να διαφύγει» για να μην δώσει συνέντευξη Τύπου. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι αντίθετοι με την υποβάθμιση της ΔΕΘ και των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, που θα πρέπει να είναι μια μεγάλη εθνική γιορτή, είπε.

Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων της πόλης. Το απόγευμα θα επισκεφθεί την 77η ΔΕΘ και αύριο, στις 7μ.μ., θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Από ..... epikaira

Τόμσεν σε κυβέρνηση: Πάρτε μέτρα για την ακρίβεια – Ρίξτε τις τιμές

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com 


Κόκκινη κάρτα έβγαλε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στις συζητήσεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα, αιφνιδιάζοντας αρνητικά τον υπουργό Ανάπτυξης και τους επιτελείς του, οι οποίοι συναντήθηκαν με τους επικεφαλής της Τρόικα.
Στη συνάντηση κατέστη σαφές από τους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, ότι η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει άλλη οδό για τη προσέλκυση επενδύσεων και ειδικότερα να επικεντρώσει τη προσοχή της στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και στην ανακατανομή των πόρων του, στη συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην άρση όλων εκείνων των γραφειοκρατικών εμποδίων που λειτουργούν ως «φράκτης» στους επίδοξους επενδυτές. Παρά τον αιφνιδιασμό και το βέτο του Πολ Τόμσεν, η ελληνική πλευρά φαίνεται, πάντως, ότι θα συνεχίσει να το παλεύει, καθώς το κλίμα από τη Γερμανία είναι τελείως διαφορετικό.
Προβληματισμένοι εμφανίστηκαν οι επικεφαλής της Τρόικα κι από την εφαρμογή της συνταγής της εσωτερικής υποτίμησης, καθώς ενώ υποτίθεται ότι οι τιμές θα πρέπει να ακολουθούν τη πτωτική πορεία των μισθών, αυτές είτε διατηρούνται στα ίδια επίπεδα είτε αυξάνονται, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία του πληθωρισμού.
Με αυτό ακριβώς το δεδομένο, οι επικεφαλής της Τρόικα αν και αναγνώρισαν τη συμβολή των αυξημένων έμμεσων φόρων σε προϊόντα και υπηρεσίες, ζήτησαν από τον Κωστή Χατζηδάκη στοχευμένες παρεμβάσεις για να πέσουν οι τιμές στην αγορά και ειδικότερα την άρση των ρυθμιστικών και κανονιστικών εμποδίων, σε λιανεμπόριο, καύσιμα και φάρμακα προκειμένου να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Από .....  iefimerida

Σε βαρύ κλίμα κόβουν-ράβουν τα μέτρα οι τρεις αρχηγοί Πηγή: Σε βαρύ κλίμα κόβουν-ράβουν τα μέτρα οι τρεις αρχηγοί

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Σε μπρα-ντε-φερ με την τρόικα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο των 11,8 δισ. Για πρώτη φορά υπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης, ο Αντώνης Μανιτάκης, που πρόσκειται στη ΔΗΜΑΡ, απείλησε ότι θα παραιτηθεί αν υιοθετηθούν οι απαιτήσεις των ελεγκτών για απολύσεις.
Σήμερα πραγματοποιείται νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, στην οποία ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει και για τις επαφές του με τον Μάριο Ντράγκι. Το κλίμα αναμένεται εκρηκτικό αφού τόσο ο Φώτης Κουβέλης όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος απειλούν ότι δεν θα συμφωνήσουν με οριζόντιες περικοπές και απολύσεις.
Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει το απόγευμα τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές του στη Φραγκφούρτη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στη συνάντησή του με τον ιταλό τραπεζίτη ο Πρωθυπουργός έθεσε απερίφραστα το αίτημα της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει επισήμως στην προσεχή Σϋνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι η χθεσινή συνάντηση επιβεβαίωσε την αλλαγή του κλίματος στους κόλπους της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα.

Βαρύ κλίμα στο εσωτερικό
Στο εσωτερικό μέτωπο, κυβερνητικές πηγές προεξοφλούν νέα αναβολή στις τελικές αποφάσεις για το πακέτο μέτρων 11,8 δισ. αφού συνεχίζεται η διελκυστίνδα με τους ελεγκτές της τρόικας που επιμένουν στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και απορρίπτουν τα εναλλακτικά σενάρια της κυβέρνησης.
Υπουργοί που διαπραγματεύονται με την τρόικα αναφέρουν ότι οι ελεγκτές επιμένουν στις απολύσεις και απορρίπτουν την πρόταση για πρόγραμμα μαζικών συνταξιοδοτήσεων, διαθεσιμότητας ή εργασιακής εφεδρείας. Οι εν λόγω υπουργοί αναφέρουν, μάλιστα, ότι η τρόικα επιμένει σε αυτή την κατεύθυνση για λόγους «συμβολικούς» ώστε να τιμωρηθεί η Ελλάδα και να γίνει παράδειγμα για άλλες απείθαρχες χώρες.
Η τρόικα επιμένει κυρίως για τις οργανικές θέσεις που θα αδειάσουν με τη συγχώνευση ή την κατάργηση φορέων του Δημοσίου και ζητάει απολύσεις 15.000 υπαλλήλων ως το τέλος 2012. Οπως εξήγησαν οι ελεγκτές στους συνομιλητές τους είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν θετική έκθεση και να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ αν το πακέτο των μέτρων συνοδεύεται από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Απειλή παραίτησης
Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απορρίπτει το σενάριο των απολύσεων και επιμένει ότι θα πείσει την τρόικα οι 150.000 υπάλληλοι ως το 2015 και οι 15.000 υπάλληλοι ως το τέλος του έτους μπορεί να φύγουν από το Δημόσιο με τη φυσική ροή των συνταξιοδοτήσεων. «Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται και μερικές φορές ξεπερνιέται» υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου και επιμένουν ότι ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης δεν έχει θέση στο υπουργείο αν οι προτάσεις του δεν γίνουν δεκτές και η τρόικα επιμείνει στο σενάριο των απολύσεων.
Ανατροπές στα εργασιακά
Προτάσεις-σοκ για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις έκανε χθες η τρόικα στη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Η τρόικα ζητάει να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμφωνούν με τους εργαζόμενους ευέλικτα ωράρια απασχόλησης και απαιτεί να αυξηθούν οι ημέρες εργασίας σε 6 αντί για 5 που είναι σήμερα. Για τις αποζημιώσεις (οι οποίες μειώθηκαν ήδη κατά 50% με νόμο του 2010) η τρόικα θέτει ενστάσεις για τον χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων αλλά και για το ποσό της αποζημίωσης.
Το υπουργείο Εργασίας αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των συζητήσεων με την τρόικα και ο κ. Βρούτσης αρκέστηκε να πει ότι «η συζήτηση συνεχίζεται».

Ανησυχία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα νέα μέτρα, όπως φάνηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στον διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα λέγοντας ότι «αν μας αντιμετωπίσουν ως το μαύρο πρόβατο και μας αφήσουν να συρόμαστε, χωρίς ωστόσο να μας θέσουν εκτός ευρωζώνης, αυτό θα είναι πολύ άδικο για τη χώρα».
Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η τρόικα δύσκολα θα δεχθεί μέτρα που θα αφορούν περικοπές από τη λειτουργία του κράτους και τόνισε ότι τα υπουργεία θα πρέπει να τεκμηριώσουν τις προτάσεις τους ώστε να γίνουν δεκτές για την αποτελεσματικότητά τους.

Από .......   iefimerida

Δήλωση Σαμαρά

Αναρτήθηκε από.......  energoipoliteskv.blogspot.com


Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " Ημέρα "

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com


Πρωτοσέλιδο εφημερίδας " ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ "

Αναρτήθηκε από.....  energoipoliteskv.blogspot.com