Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι νέες περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι νέες περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα πως οι νέες περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, που ανέρχονται από 19 έως 24% είναι αντισυνταγματικές.
Υπενθυμίζεται πως οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούσαν κυρίως τους υψηλούς βαθμούς της δικαστικής ιεραρχίας, όπως οι πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, οι αντιπρόεδροι, οι σύμβουλοι Επικρατείας και οι αρεοπαγίτες.
Ο αρεοπαγίτης αυτή τη στιγμή λαμβάνει μηνιαίως 7.169 ευρώ μικτά. Με τις μειώσεις όμως που θα γίνουν της τάξης των 1.680 ευρώ, ο μικτός μηνιαίος μισθός θα πέσει στα 5.489 ευρώ.
Για τον υπολογισμού του νέου μισθολογίου λαμβάνεται ο μισθός του πρωτοδίκη ο οποίος ανέρχεται στα 1.778 ευρώ και από εκεί και πέρα ο μισθός των υπόλοιπων βαθμών πολλαπλασιάζεται με συντελεστές ανάλογα με τον βαθμό που κατέχει ο κάθε δικαστής.

Από ......  iefimerida

Σάλος στη βουλή για τη συνταγματικότητα των μέτρων- VIDEO

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Σκηνές απείρου κοινοβουλευτικού κάλλους εκτυλίχθησαν το πρωί στη Βουλή..
Συνταγματική εμπλοκή σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή, λίγο μετά την έναρξη της συζήτησης για το νέο Μνημόνιο, το οποίο εισήχθη στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης διέκοψε τη συζήτηση προκειμένου να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Προηγήθηκε η δι' εγέρσεως ψηφοφορία, όπου φάνηκε ότι υπερψηφίζεται επι των παρόντων η ένσταση συνταγματικότητας, καθώς στη Βουλή εκείνη την ώρα βρίσκονταν κυρίως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι η ένσταση απορρίφθηκε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων.

Δείτε το σχετικό video από τη Βουλή



Τελικά ο πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση, ώστε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Η διακοπή της συνεδρίασης διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, γεγονός που προκάλεσε επίσης τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, καθώς είχε αρχικά ορισθεί διακοπή μισής ώρας.

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταρρέει» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «ήταν συντριπτική η πλειοψηφία όσοι εγέρθησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου».

Σημειώνεται πως η ονομαστική ψηφοφορία, που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας επί του πολυνομοσχεδίου, έγινε χωρίς την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς, αλλά και ότι δεν σέβονται την αρχή της δεδηλωμένης.

«Θα μας κρίνει η ιστορία, θα μας κρίνουν οι πολίτες, όλοι όσοι παρακολουθούν με αγωνία» τόνισε ο Αλ.Τσίπρας.

«Μέσα σε λίγες ημέρες για δεύτερη φορά το προεδρείο παραβιάζει τον κανονισμό» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και απευθυνόμενος προς τον Ευ.Μεϊμαράκη τον κάλεσε να προστατεύσει το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία.

«Τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας όποιος επιθυμεί να τα θέσει στα δικαστήρια» είπε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Θάνος Παφίλης τόνισε ότι θα καταργήσει ο λαός στην πράξη τα μνημόνια και χαρακτήρισε καταδικαστέα την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση.

Κατά τη συζήτηση επί των ενστάσεων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι παραβιάζεται ευθέως το άρθρο του Συντάγματος «που ορίζει να προστατεύουμε το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία», σημειώνοντας ότι «δεν περιμέναμε ποτέ ότι ο κ. Μανιτάκης θα υπέγραφε αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο».

Τελικά με ψήφους 170 κατά και 44 υπέρ, απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επί του πολυνομοσχεδίου.

«Όχι» στην αντισυνταγματικότητα είπαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και «ναι» ψήφισαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Παραβίαση Κανονισμών της Βουλής

Ο πρόεδρος του Σώματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρά την ρητή διάταξη του άρθρου 100 του κανονισμού της Βουλής που αναφέρει ότι η απόφαση για το θέμα της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου λαμβάνεται αποκλειστικά με ανάταση ή έγερση, δέχθηκε το αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Πιθανώς γιατί είδε ότι αν επαναλάμβανε την καταμέτρηση των παρόντων η ψηφοφορία θα χανόταν.

Ο κανονισμός όμως παραβιάστηκε και ως προς το χρόνο συζήτησης του νομοσχεδίου καθώς ενώ η σχετική διάταξη προβλέπει η συζήτηση σε νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να μην ξεπερνά τις 10 ώρες και στην προκειμένη περίπτωση το νομοσχέδιο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ ο κ. Μεϊμαράκης είπε στους βουλευτές μετά την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης «εγγραφείτε για να μιλήσετε και όσο πάμε 12 - 1 τη νύχτα».

Η τρίτη παραβίαση αφορά στο χρόνο διακοπής της συνεδρίασης προκειμένου να γίνει ονομαστική ψηφοφορία . Ενώ ο κανονισμός προβλέπει διακοπή 10 λεπτών για ονομαστική είχε περάσει ήδη μια ώρα και η συνεδρίαση δεν είχε ξεκινήσει.

Νωρίτερα ο κ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε ελαστική εφαρμογή των προβλεπομένων ως προς το χρόνο λήξης της συζήτησης (σ.σ. προβλέπεται δεκάωρη συζήτηση στη διαδικασία του κατεπείγοντος).

Είπε ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος είναι μια διαδικασία που δεν ευχαριστεί τη Βουλή, ούτε και την κυβέρνηση, και που δεν τιμά εκείνους που κάνουν κατάχρησή της. Επικαλέστηκε, όμως, την αιτιολογία της κυβέρνησης ότι υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις.

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, το πολυνομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο του Συντάγματος που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα και την ιδιοκτησία και αυτό καταγράφεται και στη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για νέα επέλαση στους πιο αδύναμους, στους συνταξιούχους, στους μισθωτούς, ενώ «καμία ενέργεια δεν έγινε για τη λίστα Λαγκάρντ και για τη φορολόγηση μεγάλων καταθέσεων».

«Ο καθένας μας αναμετριέται με τη συνείδησή του και την ιστορία» πρόσθεσε.

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα υποστήριξε το πολυνομοσχέδιο παραβιάζει όλες τις διατάξεις του Συντάγματος.

«Το κράτος καταχρηστικά ασκεί το δικαίωμά του να μειώσει τις συντάξεις. Τις έχει μειώσει ήδη επτά φορές. Οι συνταξιούχοι οδηγούνται σε εξαθλίωση» είπε η κ. Γιαταγάνη.

«Αυτός ο νόμος βάζει ταφόπλακα στο Κοινοβούλιο» τόνισε η ίδια, αντιδρώντας στην απόφαση να συζητηθεί το νέο Μνημόνιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. «Έχουμε μία γερμανοκρατούμενη κυβέρνηση» υποστήριξε.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας τόνισε ότι «αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα είναι η έσχατη αντισυνταγματικότητα που θα οδηγήσει τη χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή».

«Η δοκιμασία την οποία βιώνει ο λαός θα λάβει τέλος εφόσον παραμείνουμε στην Ευρώπη» είπε ο κ. Τασούλας.

Από .......  epikaira
 

Οbserver: Η Ελλάδα φλερτάρει με την τυραννία

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Ένα πολύ καυστικό άρθρο στον Observer θέτει προ των ευθυνών τους τούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της Ελλάδας...
Μάλλον διάθεση για «πλάκα» θα πρέπει να είχαν οι Σκανδιναβοί όταν απέδιδαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαίροντας την προσήλωσή της στις αξίες της «συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Διότι αν η αρμόδια επιτροπή είχε σαφέστερη αντίληψη του πνεύματος των καιρών δεν θα μοίραζε βραβεία, αλλά καταγγελίες για την άνοδο του νεοναζισμού και την καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης στην Ελλάδα...

 Σε αυτή την παραδοξότητα στέκεται πρόσφατο δημοσίευμα του Observer, εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας και της δίωξης του Κώστα Βαξεβάνη την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή τη δημοσίευση της φερόμενης «λίστας Λαγκάρντ», τη στιγμή που οι Έλληνες διαβιούν υπό το ζυγό ατέλειωτων, ολοένα και πιο επαχθών μέτρων λιτότητας και το εγχώριο ακαθάριστο προϊόν της χώρας συρρικνώνεται με ρυθμούς που μόνο τρόμο μπορούν να προκαλέσουν.

 «Η Ελλάδα φλερτάρει με την τυραννία και η Ευρωπαϊκή Ένωση περί άλλων τυρβάζει», αναφέρει το δημοσίευμα, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του συνόλου των πληγών που έχουν γονατίσει την Ελλάδα, από τα συνεχόμενα μέτρα λιτότητας και την άνοδο της ακροδεξιάς μέχρι την υπόθεση Βαξεβάνη και τους αρραγείς δεσμούς των οικονομικά ισχυρών με την πολιτική ελίτ της χώρας.

 Και καταλήγει:

«Σίγουρα φταίει η ανοχή της Ελληνικής κοινωνίας προς τη διαφθορά. Φταίνε και οι τραπεζίτες για το κραχ. Σημαντικό μέρος του φταιξίματος όμως πρέπει να καταλογιστεί και στους Ευρωπαίους πολιτικούς και γραφειοκράτες που δέχθηκαν την Ελλάδα (καθώς και τις υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης) σε μία νομισματική ένωση, η οποία έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε μειονεκτική θέση, αρνούμενη τη διαγραφή χρεών που η τελευταια δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει».

Από ....... epikaira

Βαρουφάκης: Με τα μέτρα αυτά η πτώχευση θα είναι παταγώδης!- VIDEO

Αναρτήθηκε από........  energoipoliteskv.blogspot.com


Ο οικονομολόγος προτείνει να μην πάρουμε τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ...
«Η κυβέρνηση λέει δύο ψέμματα και το βασικό ψέμμα που λέει είναι ότι τα μέτρα θα είναι τα τελευταία» δήλωσε ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Γιάνης Βαρουφάκης το πρωί της Τετάρτης στο πρωινό του ΑΝΤ1.

«Το πρώτο ψέμα είναι ότι αν δεν περάσουν τα μέτρα, θα πτωχεύσουμε, διότι έτσι κι αλλιώς με τα μέτρα αυτά η πτώχευση θα είναι παταγώδης», είπε ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης και το δεύτερο ψέμμα είναι πως «αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία».

 

Ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμισε ότι «ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε πει κάποια στιγμή ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα κι ότι αν χρειαστεί να περάσει εκ νέου μέτρα, θα παραιτηθεί, κάτι που δεν έκανε ποτέ».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι τα έξοδα δεν πρέπει να μειωθούν κατά 11,5 δισ. ευρώ, αλλά κατά 2,5 δισ., κάτι που «γίνεται πολύ απλά με συμπίεση από πάνω προς τα κάτω του υψηλότερου μισθού στο Δημόσιο και της υψηλότερης σύνταξης» με σκοπό να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Αναφερόμενος στην επανεκλογή Ομπάμα ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «έχει σημασία για την Ελλάδα, μικρή ωστόσο» το γεγονός ότι επανεξελέγη ο Μπάρακ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

Από ...... epikaira

Αυτό είναι το «Μνημόνιο 3» [pdf]

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com

Ενα κείμενο ενός και μόνο άρθρου αλλά με εκατοντάδες παραγράφους συνολικής έκτασης 230 σελίδων. Αυτό είναι το «Μνημόνιο 3» όπως συζητείται σήμερα στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Διαβάστε το στον υπολογιστή σας.
Ειδικότερα, το σχέδιο Νόμου «Εγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» είναι ένα κείμενο 230 σελίδων, το οποίο θα ψηφιστεί ως ένα και μόνο άρθρο. Μετά την συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, οι βουλευτές θα κληθούν να το ψηφίσουν επί της αρχής και κατ' άρθρο με ένα ναι ή όχι.
Το σχέδιο νόμου συνοδεύει η Αιτιολογική Εκθεση, ένα κείμενο 88 σελίδων που αναλύει και επεξηγεί τα μέτρα. (Μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ).
Όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr, η κυβέρνηση προσθαφαιρούσε ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ μέχρι την τελευταία στιγμή, κάτι το οποίο εξηγεί και την καθυστέρηση στην κατάθεση του.

Από .....  iefimerida

Nίκη Ομπάμα - Για άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


«Αυτό έγινε χάρη σε σας. Σας ευχαριστώ» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον λογαριασμό του στο τουίτερ, αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κερδίζει τις εκλογές.
Σε νέο μήνυμά του ο Ομπάμα ανέβασε μια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μισέλ γράφοντας «Αλλα τέσσερα χρόνια μαζί».
Με το σύνθημα Forrward «Mπροστά» ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ζητήσει κατά τη μακρά προεκλογική εκστρατεία από τους Αμερικανούς «άλλα τέσσερα χρόνια» στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Τελικά κέρδισε το στοίχημα εξασφαλίζοντας την παραμονή του στο Λευκό Οίκο για μια νέα θητεία.
Της ανακοίνωσης για τα νικηφόρα προγνωστικά ακολούθησαν ξέφρενοι πανηγυρισμοί στο Ιλινόι του Σικάγο. Λίγο μετά τις 6:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος το CNN και τα περισσότερα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα ανακοίνωσαν την νίκη του Ομπάμα μετά από μία εκλογική βραδιά που κράτησε την Αμερική και τον κόσμο όλο με κομμένη την ανάσα εξαιτίας της οριακής μάχης που δόθηκε σε πολιτείες-κλειδιά.
Ο Μπαράκ Ομπάμα αυτή τη στιγμή προηγείται με 303 εκλέκτορες, ο Μιτ Ρόμνεϊ με 206 εκλέκτορες.
Οποιος φτάσει στους 270 εκλέκτορες, κατακτά τον Λευκό Οίκο, οπότε ο Ομπάμα θεωρείται βέβαιος νικητής. Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές ο Ομπάμα κέρδισε με 360 εκλέκτορες.

(τα μέχρι τώρα αποτελέσματα όπως τα δημοσιεύει το CNN)
Το Οχάιο ψήφισε Ομπάμα
Τα αποτελέσματα του Οχάιο είναι εξαιρετικά σημαντικά, αφού ποτέ ένας υποψήφιος για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πήρε εκλογές χωρίς να νικήσει στο Οχάιο.
Στην πολιτεία-κλειδί του Οχάιο, σχεδόν τα δύο τρία των ψηφοφόρων επέλεξαν τον Ομπάμα, σύμφωνα με τα έξιτ πολς.
Οι ψηφοφόροι χαμηλού εισοδήματος στο Οχάιο επέλεξαν τον Ομπάμα με αναλογία δύο προς ένα.
Συγκεκριμένα στο Οχάιο το 50,1% ψήφισε τον Ομπάμα και το 48,2% ψήφισε τον Ρόμνεϊ

Πολιτείες - κλειδιά
Τρεις είναι οι πολιτείες-κλειδιά στην προεδρική κούρσα, η Βιρτζίνια το Οχάιο και η Φλόριντα. Το CNN δείχνει ότι τα ποσοστά των δύο υποψηφίων στη Φλόριντα είναι σχεδόν ίσα (49,8% ο Ομπάμα και 49,3% ο Ρόμνεϊ)
Στη Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες) κυριάρχησε για μία ακόμη φορά ο Ομπάμα με ποσοστό 50,5% έναντι του 48,0% του Ρόμνεϊ
Οχάιο (18 εκλέκτορες). Στο 77% των εκλογικών τμημάτων προηγείται ο Ομπάμα με 50,1%.
Φλόριντα (29 εκλέκτορες). Με καταμετρημένο το 91% των ψήφων προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα 49,8% έναντι 49,3% για τον Ρόμνεϊ.
Κολοράντο (9 εκλέκτορες). Με καταμετρημένο το 70% των ψήφων προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα 51% έναντι 47% για τον Ρόμνεϊ.
Η πολιτεία του Μίσιγκαν «βάφτηκε» μπλε -οι 16 εκλεκτορικές ψήφοι του Μίσιγκαν ήταν ιδιαιτέρως σημαντικές για τον Ομπάμα, ο οποίος επικεντρώθηκε ιδιαίτερα κατά την προεκλογική του εκστρατεία στην υποστήριξη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία έχει τη βάση της στη μεσοδυτική πολιτεία.

Προβλέψεις τα ξημερώματα
Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα άρχισαν από τις 2:00 ώρα Ελλάδος να μεταδίδουν προβλέψεις για τις πολιτείες όπου έχουν κλείσει οι κάλπες, με διαρκή ροή, χρησιμοποιώντας τα πρώτα αποτελέσματα σε συνδυασμό με exit poll.
Στις 2:00 ώρα Ελλάδος η εκλογική διαδικασία στις ανατολικές ΗΠΑ ολοκληρώθηκε και οι κάλπες έκλεισαν σε Τζόρτζια, Βερμόντ,Νότια Καρολίνα και Βιρτζίνια.
Στη Βιρτζίνια (ιστορικά συντηρητική πολιτεία-κλειδί που ψήφισε υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2008) οι προβλέψεις «δίνουν» μάχη στο νήμα μεταξύ του Ομπάμα και του Μιτ Ρόμνεϊ.
Στις 2.30 ώρα Ελλάδος έκλεισαν οι κάλπες στο Οχάιο και τη Βόρεια Καρολίνα, πολιτείες κλειδιά με «μαγικό» αριθμό εκλεκτόρων, καθώς και στη Δυτική Βιρτζίνια.
Στις 03:00 ώρα Ελλάδος έκλεισαν οι κάλπες στις εξίσου κρίσιμες πολιτείες της Φλόριντα και του Νιου Χάμσαιρ.

Στους Ρεπουμπλικανούς ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει προ των εκλογών.
Οι Ρεπουμπλικανοί είχαν εξασφαλίσει τον έλεγχο της 435μελούς Βουλής κατά τις εκλογές το 2010 , κατακτώντας 25 έδρες περισσότερες από τους Δημοκρατικούς.
Στις εκλογές για την ανανέωση του ενός τρίτου των εδρών της Γερουσίας, οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι ηττώνται σε δύο βορειο-ανατολικές πολιτείες, στο Μέιν και το Κονέκτικατ, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Στο Μισούρι, η δημοκρατική γερουσιαστής Κλερ ΜακΚάσκιλ διατηρεί την έδρα της, απέναντι στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Τοντ Έικιν, ο οποίος είχε προκαλέσει κατακραυγή μιλώντας για τον «πραγματικό βιασμό».
Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε δηλώσει ότι η εγκυμοσύνη έπειτα από «πραγματικό βιασμό» είναι κάτι πολύ σπάνιο, διότι το σώμα της γυναίκας «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να το εμποδίσει».
Οι ψηφοφόροι στη Μασαχουσέτη εξέλεξαν τον Δημοκρατικό Τζόζεφ Κένεντι ΙΙΙ στο Κογκρέσο, στέλνοντας ένα ακόμα μέλος της πολιτικής δυναστείας στην Ουάσινγκτον.

Ελληνοαμερικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Οι Ελληνοαμερικανοί Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ) και Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα και συμπρόεδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου»), σύμφωνα με το Βήμα, επανεκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επίσης, επανεκλέγεται η Νίκη Τσόνγκα (Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη, σύζυγος του αείμνηστου Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόνγκα).
Θέση στη Γερουσία διεκδικεί από την πολιτεία Νεβάδα η Δημοκρατική βουλευτής Σέλι Μπέρκλεϊ, ελληνοεβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη. Εάν τελικά δεν εκλεγεί η Μπέρκλεϊ, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας γερουσιαστής ελληνικής καταγωγής μετά την αποχώρηση της Ρεπουμπλικανής Ολυμπίας Σνόου, η οποία δεν έθεσε υποψηφιότητα στις χθεσινές εκλογές.
Ακόμη δεν έγιναν γνωστά τα αποτέλεσμα για την ελληνικής καταγωγής Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική από τη Νεβάδα), η οποία διεκδικεί θέση στη Βουλή, ενώ έχασαν οι υποψήφιοι ομογενείς για τη Βουλή, Τζον Αρβανίτης (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) και Τζέιμς Κάργας (Δημοκρατικός από το Τέξας).
Στη Νέα Υόρκη επανεκλέγεται η δημοκρατική βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (συμπρόεδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου» στη Βουλή).
Σε πολιτειακό επίπεδο αναμένεται να εκλεγούν ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης, ενώ για την πολιτειακή Βουλή της ίδιας πολιτείας η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά και η Ρεπουμπλικανή, Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Ο Ρόμνεϊ συνεχάρη τον Ομπάμα
Την ήττα του παραδέχθηκε δημόσια ο Μιτ Ρόμνεί και ανακοίνωσε ότι συνεχάρη τον πρόεδρο Ομπάμα για τη νίκη του. Όπως είπε σήμερα στους υποστηρικτές του «Μόλις τηλεφώνησα στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να τον συγχαρώ για τη νίκη του (...) σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων για την Αμερική προσεύχομαι ο πρόεδρος να επιτύχει να καθοδηγήσει το έθνος μας»
«Πιστεύω στην Αμερική. Πιστεύω στον αμερικανικό λαό» είπε ο Ρόμνεϊ μιλώντας στην Βοστώνη ενώ πρόσθεσε ότι προσεύχεται για την επιτυχία του Ομπάμα και της χώρας.
«Μακάρι να είχα μπορέσει να εκπληρώσω τις προσδοκίες σας να οδηγήσω τη χώρα σας σε μία νέα κατεύθυνση» είπε ο Ρόμνεϊ προτού ανέβει στη σκηνή μαζί του η σύζυγός του, Αν, την οικογένειά του και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο των Ρεπουμπλικανών, Πολ Ράιαν και συμπλήρωσε: «Αλλά το έθνος επέλεξε άλλον ηγέτη κι έτσι η Αν και εγώ θα συνταχθώ μαζί σας για να προσευχηθούμε θερμά για εκείνον και για αυτό το μεγάλο έθνος.»

Από .....  iefimerida

Αυτό δεν είναι κοινοβούλιο. Είναι…μαρμαρένια αλώνια!

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Όλα σήμερα τελειώνουν. Τόσο καιρό αναλύαμε την αυλαία, μιλούσαμε για το τι θα προηγηθεί του πεσίματός της, θεωρητικολογούσαμε για το τι θα ακολουθήσει στην πρώτη πράξη της αποκαλούμενης “νέας μεταπολίτευσης”.
Και τώρα η αυλαία πέφτει με ορμή επάνω στα κεφάλια μας. Η νέα μεταπολίτευση συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, με όλες τις ωδίνες του θανάτου του παλιού και του τοκετού του νέου
Μετά την σημερινή ψήφιση των μέτρων, όλα όσα για τα αναλύαμε και συζητούσαμε τόσον καιρό - μεταπολιτεύσεις, διαπλοκές, διορισμοί, ιδεολογίες, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Αριστερά- θα αποτελούν παρελθόν –  αντικείμενο της (πολιτικής) ιστορίας και όχι της πολιτικής ανάλυσης καθ’ εαυτής. Καμβάς πάνω στον οποίον μπορούν να ζωγραφιστούν τα καλύτερα ή τα χειρότερα, αλλά πάντως καμβάς κενός ακόμα.
Αν τα μέτρα ψηφιστούν και περάσουν, από την επόμενη κιόλας μέρα κάθε δικαιολογία, κάθε κενό πολιτικό σχήμα, κάθε «δεν ήξερα» και κάθε «πάμε όπως άλλοτε», θα συναντά τοίχο. Πολιτικά, θα είναι σαν να βγαίνει η Ελλάδα από πολεμική σύρραξη – σε χρόνο ασύλληπτα συμπυκνωμένο, θα πρέπει να χτιστούν όλα από την αρχή. Η  κατάσταση δεν θα καλεί πλέον σε μια απλή οικονομική διαχείριση, αλλά σε πλήρη ανασχεδιασμό εκ του μηδενός, σε μια νέα ανακάλυψη της πολιτικής σε ένα νέο επαναπροσδιορισμό της.
Κάποιοι θα προσπαθήσουν φυσικά να αναβιώσουν το παλιό, να διατηρήσουν προνόμια και ισορροπίες, να αλλάξουν απλώς τα ρούχα του Μανωλιού. Θα εισπράξουν φυσικά την χυλόπιτα της Ιστορίας.
Κάποιοι άλλοι, θα προσπαθήσουν να αυτοπροβληθούν ως το καινούργιο, αλλά θα αποδειχθούν ανεπαρκείς ακόμα και για την επαγγελία.
Και κάποιοι άλλοι θα καταφέρουν να αρθρώσουν συγκεκριμένη πρόταση για μιαν άλλη Ελλάδα – σε αυτούς θα δοθεί εν τέλει η δυνατότητα διαχείρισης, και αυτοί θα δοκιμαστούν. Και θα είναι συνάρτηση καθαρής συνείδησης το με ποιό πρόταγμα θα συνταχθεί τότε ο καθένας μας , χωρίς συναισθηματισμούς και με καθαρή κρίση.
Αν τα μέτρα δεν ψηφιστούν και το «πακέτο» απορριφθεί, το μονοπάτι είναι ένα και συγκεκριμένο: το απόλυτο χάος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, είτε ως απότοκο είτε ως αιτία ασυνάρτητων πολιτικών εξελίξεων. Δεν προσπαθούμε να εκφοβίσουμε –η καρδιά μας το ξέρει-, αλλά να εκφράσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τους δικούς μας φόβους, τους οποίους θεωρούμε απόλυτα ρεαλιστικούς. Η απόγνωση, η απελπισία του πολίτη ίσως του δημιουργεί την αίσθηση ότι οποιαδήποτε εναλλακτική στην παρούσα φρίκη που βιώνει θα είναι καλύτερη – ακόμα και η άτακτη χρεωκοπία, το κόψιμο της διασωλήνωσης στην ευρωπαϊκή εντατική μας. Όμως, ας μην εύχεται να πατηθεί η σκανδάλη – γιατί το πιστόλι είναι στους κροτάφους του. Αν η ψήφιση των μέτρων διανοίγει άπειρη ποικιλία ενδεχομένων για την επόμενη μέρα, από τα ενθουσιωδώς καλύτερα μέχρι τα εφιαλτικά χειρότερα, η καταψήφισή τους διανοίγει μόνο το ενδεχόμενο της Πτώσης, την Οδό της Απωλείας.

Θυμίζουμε ξανά ότι άλλοι άφησαν πίσω τους τον τσουχτερό λογαριασμό. Και αυτός που προθυμοποιήθηκε να τον σηκώσει, ο Αντώνης Σαμαράς, μέχρι στιγμής σ’ αυτούς τους τέσσερις μήνες έχει κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, σιδεροδέσμιος στην αντίστροφη μέτρηση ή της υπερψήφισης του πακέτου, ή της ανεξέλεγκτης χρεωκοπίας. Η δυναμική επανεγκατάσταση της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι μια «προίκα» για την επόμενη μέρα μεγαλύτερη απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε, αν δούμε τους σωστούς (και πρωτοφανείς) χειρισμούς που οφείλουμε να αναμένουμε – φτάνει να επιτρέψουμε να υπάρξει επόμενη μέρα. Και όποιος πιστεύει ότι θα βρει την λύση ανεξάρτητα και ερήμην της Ευρώπης ή της διεθνούς κοινότητας, μάλλον νοιάζεται λιγότερο για την μοίρα του ελληνικού λαού απ’ όσο ισχυρίζεται.
Γιατί για εμάς το να κρατηθεί στιβαρά το πηδάλιο δεν είναι ανθυπολεπτομέρεια, αλλά βασική προϋπόθεση και πολύ ψηλά στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Και αυτό σήμερα το εγγυάται μόνον ο Αντώνης Σαμαράς.
Σε αυτήν την μάχη λοιπόν του Σαμαρά στα «μαρμαρένια αλώνια», τον στηρίζουμε πλήρως, φέρνοντας μαζί μας και όλη μας την αποστροφή προς το κοινωνικά άδικο Μνημόνιο. Ειδικά τώρα που ο… Χάρος έχει φορέσει «πατριωτικά» και «επαναστατικά» κουρέλια. Η στήριξή μας δεν είναι καθόλου αυτονόητη ή δεδομένη, όπως αποδεικνύουμε στο Antinews καθημερινά με τα άρθρα μας – το αντίθετο μάλιστα.
Τώρα όμως, και πέρα από τις υλακές που καλούν σε νταηλίκι δήθεν ζείδωρο ή την ακρισία που απλώς ξορκίζει ό,τι δικαίως δεν της αρέσει χωρίς όμως προσφορά εναλλακτικής, υπάρχει μία και μόνο μία επιλογή για όσους έχουν ως προτεραιότητα το συμφέρον του τόπου.
Και μην έχει κανείς ουδεμία αμφιβολία ότι μετά την υπερψήφιση του πακέτου «έχουμε να συζητήσουμε δυο λογάκια», όλοι με όλους…

Antinews

Μεγάλη ένταση στη βουλή

Αναρτήθηκε από.....  energoipoliteskv.blogspot.com


Τα καλύτερα των πρωινών

Αναρτήθηκε από......  energoipoliteskv.blogspot.com