Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Τα καλύτερα των πρωινών

Αναρτήθηκε από.......  energoipoliteskv.blogspot.com


Κασιμάτης: Παράνομα και αντισυνταγματικά τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή

Αναρτήθηκε από....... energoipoliteskv.blogspot.com


Ο Συνταγματολόγος κ. Κασιμάτης, με δηλώσεις του (πριν από λίγο στο KONTRA CHANNEL), τόνισε ότι τα μέτρα που ψήφισε χθες η βουλή, αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, στην προστασία δικαιωμάτων του ανθρώπου και είναι αντίθετα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. 

Συνεπώς είναι...

απολύτως αντισυνταγματικά και αυτό το αδίκημα διέπραξαν όσοι τα ψήφισαν. 

Όπως τόνισε ο κ. Κασιμάτης, αυτό πρέπει να προβάλλεται και να διαδίδεται καθημερινά από τον κόσμο, διότι τα Μεγάλα κανάλια αποσιωπούν το θέμα. 

Επίσης, υπογράμμισε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση με όσα συντελούνται στη χώρα μας παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της και γι' αυτό φοβάται μήπως βρεθεί κάποια ευρωπαϊκή χώρα να προτάξει αυτό το θέμα της αντισυνταγματικότητας.

"Πρώτα είναι ο άνθρωπος και μετά τα δάνεια" επισήμανε με νόημα ο κ. Κασιμάτης, καθιστώντας σαφές ότι όσοι ψήφισαν τα μέτρα στην βουλή, ψήφισαν υπέρ των δανειστών και κατά του λαού. 

Από......   24GR

Σοκ: Δεν θέλουν τώρα να μας δώσουν εγκαίρως τη δόση!

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Αντιμέτωπη με το εφιαλτικό ενδεχόμενο η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ να μην φτάσει στην Ελλάδα ως τα μέσα Νοεμβρίου όπως είχε προβλεφθεί βρίσκεται η κυβέρνηση. Σενάρια που εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Γερμανία επιθυμεί να περάσει την απόφαση για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, μαζί με αυτό της Κύπρου τον Φεβρουάριο!
Ανήσυχος με τις εξελίξεις ο Αντώνης Σαμαράς θα ταξιδέψει τη Δευτέρα για τις Βρυξέλλες και έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο τηλεφωνικών επαφών τόσο με ανώτατους αξιωματούχους της Κομισιόν όσο και με ευρωπαίους ηγέτες.
Παράλληλα συνομιλίες με ομολόγους του έχει και ο Γιάννης Στουρνάρας λίγα 24ωρα πριν από την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Λήγουν τα ομόλογα της ΕΚΤ
Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και η καθυστέρηση της δόσης ανεβάζει την ένταση στο κόκκινο.
Για να εξυπηρετηθούν τα ομόλογα αναμένεται να καλυφθούν με ειδική έκδοση εντόκων γραμματίων την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, τακτική που ακολουθήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση σε αντίστοιχη περίπτωση και τον Αύγουστο του 2012.
Σε αυτές τις εκδόσεις συμμετέχουν κυρίως οι ελληνικές τράπεζες χάρη την υποστήριξη που λαμβάνουν από τη γραμμή ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ολα δείχνουν ότι ζήτημα θα διευθετηθεί με ελληνικές προσπάθειες καθώς το θρίλερ της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ συνεχίζεται.
Ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες
Πρώτος θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών για την συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα.
Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση που συνδιοργανώνουν ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ και ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Πέδρο Κοέλιο.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της εκδήλωσης αναμένεται να θέσει το ελληνικό θέμα και τις εξελίξεις που υπάρχουν στον Ζοζέ Μπαρόζο.
Ο κύκλος των επαφών με τους ευρωπαίους εταίρους θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.
«Βόμβα» Σόιμπλε εναντίον της Ελλάδας
Το φυτίλι της ανησυχίας ότι η δόση ενδέχεται να μην εκταμιευθεί στην ώρα της άναψε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνοντας χθες από το Αμβούργο : «Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ νωρίς για να λάβουμε απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα». Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την Ελλάδα. Θα περιμένουμε την έκθεση της Τροίκας για να δούμε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την περαιτέρω συνέχιση της βοήθειας
Οι δηλώσεις αυτές πάγωσαν την ελληνική κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου χαρακτηρίζει «πολιτικό ατόπημα» τις δηλώσεις Σόϊμπλε και αναφέρουν ότι «δεν μπορεί λίγες ώρες μετά την κρίσιμη ψηφοφορία και ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού να δηλώνει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών ότι το Eurogroup δεν θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης».
Το σενάριο καθυστέρησης της δόσης αποτελεί εφιάλτη για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, οι δηλώσεις Σόιμπλε από το Αμβούργο και οι υπεκφυγές του εκπροσώπου του επιτρόπου του Ολι Ρεν για τον οριστικό χρόνο της εκταμίευσης αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου που θέλει τη Γερμανία να μη δείχνει πλέον να βιάζεται για την εκταμίευση της δόσης, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και ψήφισε τα σκληρά μέτρα.
Η Κομισιόν παίζει καθυστέρηση
Η Κομισιόν διά του εκπροσώπου της Σίμον Ο'Κόνορ υπενθύμισε ότι «υπάρχουν ανοιχτά διαρθρωτικά ζητήματα» δηλαδή το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Ακόμα και αν οι εταίροι με τη σύμπλευση του ΔΝΤ, λένε κύκλοι της Κομισιόν, καταφέρουν να συμφωνήσουν στα δύο ζητήματα, πρώτον θα πάρει τουλάχιστον ως τα τέλη του μήνα και δεύτερον η όποια λύση θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια - όπως ανέφερε ξεκάθαρα και η τελευταία γραπτή ανακοίνωση της προεδρίας του Eurogroup.
Πηγές της Καγκελαρίας έχουν μεταφέρει στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανταπόκριση της Real, ότι η Ανγκελα Μέρκελ επιθυμεί να πάει στο κοινοβούλιό της μόνο μια φορά για την ελληνική υπόθεση, το κυπριακό μνημόνιο, ή και για το Ισπανικό δάνειο, αν υπάρξει. Επιθυμεί δηλαδή το ελληνικό και το κυπριακό πρόβλημα να επιλυθούν ως «πακέτο» τον ερχόμενο Φεβρουάριο!
Η κ. Μέρκελ, αναφέρουν οι πληροφορίες δεν θέλει να διακινδυνεύσει ή να υποστεί το πολιτικό κόστος του να πάει στο κοινοβούλιό της τρεις φορές για τρεις υποθέσεις που αφορούν νέα χρήματα και το βέβαιο είναι πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η συνέχιση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος απαιτεί νέα χρήματα.
Εκνευρισμός στο Μαξίμου για τη στάση της Γερμανίας
«Μακάρι να κάνουμε Χριστούγεννα με τη δόση» δηλώνει παράγοντας της ελληνικής οικονομίας με μακρά εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, απηχώντας τις ανησυχίες του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την εξέλιξη της εκταμίευσης.
Τα αιφνιδιαστικά εμπόδια από την πλευρά της Γερμανίας μπαίνουν διότι υπάρχει η εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση σε επίπεδο κλιμακίου της τρόικας δεν έχει ολοκληρωθεί, παρά την ψήφιση των μέτρων και διότι απομένουν ακόμη επιφυλάξεις σε ορισμένα σημεία. Η τριμερής ζητεί διορθωτικές κινήσεις καθώς και την πλήρη εκτέλεση μια λίστας προαπαιτούμενων δράσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Στουρνάρας και Βρούτσης στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ
Την ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη οι Υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών αντίστοιχα θα μιλήσουν στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τα μέτρα που ψηφίστηκαν από την βουλή αλλά και τους στόχους που έχουν για την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Από ....  iefimerida

Γιάννης Κουράκος, ο βουλευτής του Καμμένου που διορίστηκε και υπάλληλος της Βουλής

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com

Ο βουλευτής της Β' Πειραιά των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Κουράκος κατέχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία : διορίστηκε μόνιμος υπάλληλος της Βουλής, με την ιδιότητα του ηλεκτρολόγου, και μετά τη θητεία του στη ΝΔ εξελέγη με το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Την σχετική καταγγελία έκανε η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή.

Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή κατήγγειλε χθες τον Γιάννη Κουράκο ότι βγήκε τυχαία βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ενώ «με ρουσφέτι της ΝΔ έγινε μόνιμος υπάλληλος της Βουλής, ως ηλεκτρολόγος». Η κυρία Πιπιλή πρόσθεσε ότι ο κ. Κουράκος πρωτοστάτησε στα γεγονότα - μαζί με τον Πάνο Καμμένο- στην «ανταρσία» για τους υπαλλήλους της Βουλής που παρολίγον να τινάξει στον αέρα την κρίσιμη ψηφοφορία για τα μέτρα.

«Είχε το θράσος ο κ. Καμμένος να πει δημοσίως στην Ολομέλεια της Βουλής ότι πρέπει να δοθούν τα ονόματα αυτών που διόρισαν υπάλληλους στη Βουλή και δίπλα του ο θρασύτατος ξέχασε ότι είχε το πιο λαμπρό παγκόσμιο παράδειγμα βουλευτή που από το παράθυρο υπήρξε μόνιμος υπάλληλος της Βουλής και εξακολουθεί να είναι», τόνισε η κ. Πιπιλή, μιλώντας στον Σκάι και κατέληξε: «Εγώ το αποκάλυψα με όνομα. Είναι ο κύριος Κουράκος».

Ο Γιάννης Κουράκος εισήλθε στην Βουλή των Ελλήνων ως βουλευτής της ΝΔ στην Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ το 2004. Ο κ. Κουράκος, εκπαιδευτικός ΤΕΙ Χαλκίδας, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν ήδη δημοσιευτεί κατόρθωσε και διορίστηκε στην βουλή ως υπάλληλος από τον κουμπάρο του Λευτέρη Ζαγορίτη στα 50 του.

Από το 2007 έως το 2009 ήταν αποσπασμένος στο Γραφείο του Γιάννη Τραγάκη στην βουλή. Στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ ο κ. Κουράκος υποστήριζε την Ντόρα Μπακογιάννη.
Οταν δημιουργήθηκε το κόμμα Ανεξάρτητοι Ελληνες ο κ. Κουράκος έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη βουλευτής Β' Πειραιά.

Από ......  iefimerida

ΝΥΤ και FTD "βλέπουν" κοινωνική εξέγερση στην Ελλάδα

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Εκτενή ρεπορτάζ και αναλύσεις σε έγκριτα διεθνή έντυπα και ιστοσελίδες για την Ελλάδα...
Με βραδυφλεγές φυτίλι παρομοιάζει την τεταμένη κατάσταση και αίσθηση απελπισίας στην Αθήνα, άρθρο γνώμης στους γερμανικούς Financial Times (FTD) μετά την υπεψήφιση του πακέτου της Τετάρτης.

Από την πλευρά του, αρθρογράφος στους New York Times επισημαίνει ότι  «κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο για την κοινωνική σταθερότητα από το πακέτο περικοπων».

Με τον τίτλο «εξέγερση εν όψει», ο αρθρογράφος των γερμανικών Financial Times εκτιμά ότι όταν αρχίζουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ύφεση, «ανεξάρτητοι παρατηρητές δεν απομακρύνουν το ενδεχόμενο εξέγερσης».

«Τα πνεύματα είναι οξυμένα, κάθε νέο πακέτο σπρώχνει τους Έλληνες βαθύτερα στην απελπισία» τονίζει, αναφερόμενος τόσο σε συνομιλίες του με διαδηλωτές έξω από τη Βουλή την Τετάρτη όσο, παρακάτω, και στα παράλληλα τεκταινόμενα εντός Κοινοβουλίου.

Η Ελλάδα, γράφει, «είναι σε ελεύθερη πτώση» και η διάθεση γίνεται «όλο και ριζοσπαστικότερη». Ενδεικτικά μάλιστα αναφέρει και αποστροφή του του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρ.Παππά στη συνεδρίαση περί μεταγενέστερων δικών σε «ειδικά δικαστήρια».

Ανακεφαλαιώνοντας τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη, ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος ίσως στην αρχή του επόμενου χρόνου, οπότε και θα γίνουν αισθητές οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα, άρθρο στους New York Times με τον τίτλο «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» επισημαίνει ότι η ελληνική Βουλή έκανε ό,τι είχε να κάνει τα ξημερώματα της Πέμπτης:

«Κανείς υπεύθυνος Έλληνας βουλευτής δεν μπορεί να αγνοούσε τις τρομακτικές συνέπειες ενός "όχι", αλλά και κανείς δεν μπορεί να απορρίψει την απειλή στην κοινωνική σταθερότητα που επιφέρουν αυτές οι περικοπές» γράφει.

Από .......  epikaira

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης- Καταλληλότερος ο Σαμαράς

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com

Ανικανοποίητοι από τη λειτουργία της δημοκρατίας οι περισσότεροι έλληνες πολίτες...   

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ανοδική πορεία του τελευταίου τριμήνου και εμφανίζεται ως ο αδιαφιλονίκητος νικητής, καθώς το 59% πιστεύει πως εάν γίνονταν αύριο εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικρατούσε.

Αντίθετα, τη δική της καθοδική τροχιά ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, καθώς μόλις το 26% εκτιμά πως νικητής θα αναδεικνυόταν το κόμμα της Συγγρού.

Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το Σεπτέμβριο στην παράσταση νίκης η ΝΔ στεκόταν στο 43%, απολαμβάνοντας μάλιστα προβάδισμα 2 μονάδων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ (41%).

Παράλληλα, ενδιαφέρον προκαλεί η βεβαιότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών για το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, καθώς το 76% δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετή θητεία της, ποσοστό αυξημένο κατά έξι μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται επίσης πως το κόμμα της Κουμουνδούρου αξιολογήθηκε από τους ερωτηθέντες, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις, ως το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (33%), ακολουθούμενο από τους ΑΝΕΛ (16%) και τη «πτωτική» Χρυσή Αυγή (10 από 14% τον Οκτώβριο).

Κατά τα άλλα η δημοσκόπηση αποκάλυψε το τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και του κομματικού φάσματος, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη απαισιοδοξία για την οικονομική προοπτική της χώρας.


Έστω σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ μία τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διατηρεί προβάδισμα σε βάρος μίας δυνητικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο και τις δύο τις «καπελώνει» η απάντηση «καμία».

 Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 1 - 5 Νοεμβρίου, πριν τη χθεσινή ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο.

 Καταλληλότερος ο Σαμαράς, πλησιάζει ο Τσίπρας

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κρίθηκε καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο από το 37% των Ελλήνων πολιτών, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε καταλληλότερος από το 31%. Σημειώνεται ωστόσο ότι το πλεονέκτημα που απολαμβάνει ο κ. Σαμαράς έχει διαβρωθεί συγκριτικά με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, με τον κ. Τσίπρα να βελτιώνει τη θέση του κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (ήταν 28%) ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ υπέστη απώλεια 4 μονάδων (ήταν 41%).


Το 27% απάντησε πως κανένας από τους δύο αρχηγούς δεν είναι ο καταλληλότερος για το πρωθυπουργικό αξίωμα, έναντι 25% τον Οκτώβριο.


Την ίδια στιγμή, καλύτερη κυβέρνηση θεωρείται σταθερά ο συνδυασμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σχηματισμός που απολαμβάνει την υποστήριξη του 32% των πολιτών (απαράλλαχτο από τον Οκτώβριο). Οκτώ μονάδες πίσω βρίσκεται το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (24%), πετυχαίνοντας ωστόσο άνοδο 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, το 39% των Ελλήνων αισθάνεται πως καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν αποτελεί την καλύτερη λύση για τη χώρα, έναντι 40% τον Οκτώβριο.

Πληγή εμπιστοσύνης;
Πέρα από το παιχνίδι της εξουσίας όμως, η φθορά την οποία έχει υποστεί ο πολιτικός κόσμος υπογραμμίζεται ακόμα πιο έντονα από την εντυπωσιακά αρνητική εικόνα που τρέφουν οι πολίτες, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις, για τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους.

Ενδεικτικά, ούτε ένα από τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα δεν απολαμβάνει τη θετική γνώμη άνω του 41% των πολιτών, με τη ΔΗΜΑΡ να είναι το συμπαθέστερο κόμμα (41% θετική, 58% αρνητική άποψη), ακολουθούμενη από το ΣΥΡΙΖΑ (39 έναντι 60%), τους ΑΝΕΛ (35 έναντι 62%), τη Νέα Δημοκρατία (31 έναντι 68%), το ΚΚΕ (20 έναντι 79%), τη Χρυσή Αυγή (16 έναντι 82%) και ουραγό το ΠΑΣΟΚ (13 έναντι 86%).

Σημειώνεται μάλιστα πως η άποψη των πολιτών για τέσσερα από τα επτά κόμματα επιδεινώθηκε σε σχέση με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, με το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση υποχωρώντας κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, τη Χρυσή Αυγή να πέφτει κατά 5 μονάδες, τη ΝΔ κατά 4 μονάδες, τους ΑΝΕΛ κατά 3 μονάδες και τέλος το ΣΥΡΙΖΑ κατά 1 μονάδα.

Αντίθετα, κανένα κόμμα δεν βελτίωσε τη θέση του, με τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ να παραμένουν στάσιμα.

Την ίδια περίπου εικόνα αποδίδει και η εντύπωση των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς. Χαρακτηριστικά, ούτε ένας αρχηγός δεν χαίρει της θετικής αντίληψης άνω του 49% των Ελλήνων. Τη θετικότερη γνώμη των περισσότερων συγκεντρώνει ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης (49% θετική, 48% αρνητική γνώμη), όντας ο μοναδικός αρχηγός που απολαμβάνει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές «ψήφους».

Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας (42% θετική έναντι 56% αρνητική), ο Αντώνης Σαμαράς (38, έναντι 60%), ο Πάνος Καμμένος (37 έναντι 59%), η Αλέκα Παπαρήγα (23 έναντι 74%), ο Ευάγγελος Βενιζέλος (20 έναντι 78%) και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος (15 έναντι 78%).

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, πέφτοντας κατά 5 μονάδες, ενώ πτώση υπέστησαν και οι Πάνος Καμμένος (-3) και Αντώνης Σαμαράς (-1). Στην αντίπερα όχθη, άνοδο πέτυχαν οι Αλέκα Παπαρήγα (+2), Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης (αμφότεροι +1), ενώ στάσιμος παρέμεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δυσαρέσκεια με τη λειτουργία της δημοκρατίας, απαισιοδοξία για την οικονομία

Επιπρόσθετα, το 81% των ελλήνων πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρας μας. Αντίθετα, μόλις το 11% εμφανίζεται ικανοποιημένο, ενώ το 8% εκτιμά πως η δημοκρατία δεν υπάρχει ή έχει καταργηθεί.

Παράλληλα, το 80% των ερωτηθέντων εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως τα νέα μέτρα, που υπερψηφίστηκαν χθες, θα εγκριθούν, τη στιγμή που μόλις το 13% απάντησε πως δεν θα εγκριθούν.


Επιπλέον, το ευρύτερο κλίμα απαισιοδοξίας επηρεάζει και την εντύπωση των πολιτών για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας αλλά και της προσωπικής οικονομικής τους κατάστασης.


Ενδεικτικά, το 43% των συμμετεχόντων πιστεύει πως η κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί εντός των ερχόμενων 12 μηνών, το 32% προβλέπει ότι θα καλυτερέψει και το 24% κρίνει πως θα μείνει ίδια.

Πολύ πιο δραματική είναι όμως η εικόνα που έχουν οι Έλληνες για την προσωπική οικονομική προοπτική τους, καθώς το εντυπωσιακό 75% προβλέπει χειροτέρευση της κατάστασης, ενώ μόλις το 5% δηλώνει αισιόδοξο προσδοκώντας βελτίωση.

Ναι στις αποκρατικοποιήσεις

Τέλος, την αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται πως ενστερνίζεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με το 62% να εκτιμά πως είναι αναγκαίες (πτώση από 75% τον Απρίλιο του 2011) και το 33% να απαντά πως δεν είναι αναγκαίες (άνοδο από 21%).

Η υποστήριξη για τις ιδιωτικοποιήσεις πηγάζει κυρίως από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας (80% υπέρ), του ΠΑΣΟΚ (78%) και δευτερευόντως των Ανεξάρτητων Ελλήνων (54%), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, με το 49% να δηλώνει ενάντιο στις αποκρατικοποιήσεις αλλά ταυτόχρονα το 45% να τάσσεται υπέρ.


Διαβάστε εδώ όλη την έρευνα

Από ......  epikaira