Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΕκΚεντρικό Δελτίο 18/12/2012

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com


IFW : ΣΤΟ 31% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2014

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και την ανεργία στην Ελλάδα διατύπωσε χθες το ινστιτούτο IfW που θεωρείται ως ο εγκυρότερος φορέας μακροοικονομικών εκτιμήσεων της Γερμανίας, ενώ η Wall Street Journal σε πρωτοσέλιδο...

δημοσίευμά της κάνει λόγο για τον «δυσκολότερο Χειμώνα για την Ελλάδα από τότε που ξεκίνησε η κρίση». Σύμφωνα με το IfW, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6%, κατά 4% το 2013 και κατά 1% το 2014, εκτίμηση πολύ πιο απαισιόδοξη σε σχέση με αυτή της Κομισιόν, που ευελπιστεί ότι η χώρα θα εξέλθει από την πολυετή ύφεση το 2014, με ρυθμούς ανάπτυξης 0,6%.

Ακόμα πιο μαύρες είναι οι προβλέψεις για την ανεργία που εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στο 31% το 2014, από 29,3% το 2013 και 24,5% το 2012. Η έκθεση για το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα που δημοσίευσε προχθές η Επιτροπή προβλέπει ανεργία 23,6% φέτος, 24% το 2012 και 22,2% το 2014.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ Κομισιόν και IfW είναι σημαντική και τούτο διότι εάν η πραγματικότητα «δικαιώσει» το γερμανικό ινστιτούτο και όχι τις Βρυξέλλες, αυτό θα μεταφραστεί σε ανάγκη για λήψη νέων μέτρων, δεδομένου ότι ο στόχος για το 2013 δεν θα επιτευχθεί.

Από ...... fimotro

Τι συζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Ίσως για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν είχε ένταση, αγωνία ή δηλώσεις με υπονοούμενα. Το καλό κλίμα μετά την εκταμίευση της δόσης και ιδιαίτερα η αναβάθμιση της οικονομίας από την S&P ήταν αρκετά για να μην υπάρξουν προβλήματα στη σύσκεψη και μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Αν πιστέψουμε τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μπορούμε να εικάσουμε ότι δε συζήτησαν ενδεχόμενο ανασχηματισμού, που ίσως πάει για μετά, συζήτησαν φυσικά το φορολογικό, και ίσως γίνουν αλλαγές ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου, που όμως μπορεί να μη γίνει με τη γραμματεία συντονισμού που είχε τις προηγούμενες ημέρες συμφωνηθεί.


«Οργανώνουμε την νέα αφετηρία της χώρας, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τους εταίρους. Στόχος μας είναι τώρα να ανακόψουμε την ύφεση, να μειώσουμε την ανεργία και να δημιουργήσουμε ένα θετικό πρόσημο στην οικονομία, με νέες θέσεις εργασίας» τόνισε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Πρέπει να νιώσει ο Έλληνας πολίτης ασφαλής και ότι τα μέτρα αυτά είναι τα τελευταία. Και θα είναι τα τελευταία», είπε χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι έχει αλλάξει η συγκυρία και μπορούμε να κάνουμε αυτή την αλλαγή.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά και στο σημείο αυτό ανέφερε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ και τις προτάσεις που καταθέτει.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Βενιζέλος προσδιόρισε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο πρώτος είναι τα πρακτικά μέτρα για την ανάπτυξη, με πολλές κινήσεις που θα γίνουν με την βοήθεια του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τραπεζών.
Δεύτερον, οι διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου όπως σημείωσε «να κάνουμε την Ελλάδα κανονικό κράτος, ένα κράτος φιλικό στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη».

Τα όσα έχουν αποφασιστεί κινούνται σε ιδιαίτερη θετική κατεύθυνση, σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων, αναφερόμενος και στην πρόσφατη αναβάθμιση από την Standard and Poor’s.
Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε: «Μιλήσαμε για την ανάπτυξη με συγκεκριμένους στόχους ώστε να υπάρξουν θέσεις εργασίας. Συζητήσαμε ζητήματα λειτουργίας του κράτους καθώς και για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου».

Επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας των «οικονομικά ασθενέστερων αυτού του τόπου» καθώς και επιμέρους θέματα που έχουν σχέση με τους αγρότες και ευπαθείς ομάδες με την ανάγκη να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για νέους.

Αναφερόμενος στο φορολογικό σημείωσε: «Έχουμε σύμπτωση στα περισσότερα σημεία, εκεί που υπάρχουν διαφοροποιήσεις θα τα δούμε στο κοινοβούλιο».
Ο κ. Κουβέλης απέκλεισε κατηγορηματικά ότι στη σύσκεψη των τριών εταίρων ετέθη θέμα ανασχηματισμού και εκλογικού νόμου.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου συμμετείχε στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε «Είναι μία πολύ σημαντική απόφαση αλλά δεν εφησυχάζουμε. Δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός».
Ερωτηθείς αν ήρθε η ώρα να βγούμε στις αγορές απάντησε πως «είναι πολύ νωρίς», ενώ χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση που έγινε για το φορολογικό.

Ερωτηθείς για την εμπλοκή που έχει προκύψει για την είσπραξη του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο κ. Στουρνάρας αρκέστηκε να πει: «Περιμένουμε την απόφαση».

Από .........  Antinews

Ισχυροί τριγμοί στη ΔΗΜΑΡ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου ο Φώτης Κουβέλης με μια προσωπική του εντολή άδειασε τρία επιφανή στελέχη του κόμματός του

αλλά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει τη συγκρότηση φόρουμ διαλόγου για την κεντροαριστερά και είχε ορίσει αντιπροσώπους για να συνομιλήσουν αποκλειστικά με τη ΔΗΜΑΡ.

Η απόφαση του κ. Κουβέλη έγινε γνωστή μέσω της παραίτησης του Νίκου Μπίστη από τη θέση του υπεύθυνου για τη διεύρυνση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο Φώτης Κουβέλης επισήμανε στους τρεις υπεύθυνους της ΔΗΜΑΡ (Νίκος Μπίστης, Θόδωρος Μαργαρίτης και Σπύρος Λυκούδης) που είχαν συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση του φόρουμ αυτού ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για τέτοιου είδους συζητήσεις.

Κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε μάλιστα στο iefimerida.gr πως όταν ο Φώτης Κουβέλης μιλά για κεντροαριστερή διεύρυνση δεν εννοεί το ΠΑΣΟΚ.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις των δύο κομμάτων και δυσχεραίνει κυρίως τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ που επεδίωκε αυτό το διάλογο με ιδιαίτερη θέρμη.

Πηγή: iefimerida

Δημοσκόπηση: Πολύ μπροστά στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Ωστόσο στο ερώτημα για καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Α. Σαμαράς παίρνει 46,7% ενώ ο Α. Τσίπρας 28,7%...

Νέα δημοσκόπηση, της εταιρείας MARC για τον Alpha αυτή τη φορά, δίνει στην πρόθεση ψήφου, στον ΣΥΡΙΖΑ 22,7% και στη Ν.Δ 21,5%, ενώ ο Α. Σαμαράς εξακολουθεί να είναι μπροστά από τον Α. Τσίπρα στο ερώτημα για καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 22,7%, η ΝΔ 21,5%, η Χρυσή Αυγή 9,6%, το ΠΑΣΟΚ 5,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,4%, το ΚΚΕ 4,7% και η ΔΗΜΑΡ 4,5%.

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μπροστά με 60,3% και με τη Ν.Δ στο 26,6%.

Στο ερώτημα για καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Α. Σαμαράς παίρνει 46,7% ενώ ο Α. Τσίπρας 28,7%.

Από ...... epikaira

Μπλακ άουτ στο Δημόσιο – 24ωρη απεργία η ΑΔΕΔΥ – Στάση εργασίας η ΓΣΕΕ

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Λουκέτο μπαίνει σήμερα στις υπηρεσίες του Δημοσίου, αφού η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία, ενώ η ΓΣΕΕ θα προχωρήσει σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις15.00.Ετσι οι εργαζόμενοι σε εφορίες, νομαρχίες, πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης θα κατεβάσουν ρολά προκειμένου στις 12:30 να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωση της τονίζει «η κοινωνικά άδικη πολιτική, που εκφράζεται κυρίως μέσα από τις διαρκείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις συνεχείς επιθέσεις στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, τη φορολογική αφαίμαξη των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών και τη συρρίκνωση των Δημοσίων Υπηρεσιών και του Κοινωνικού Κράτους, είναι επιπρόσθετα αδιέξοδη και αναποτελεσματική, καθώς αντί να οδηγεί στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης κι έτσι να δημιουργεί την ελπίδα για έξοδο από την κρίση, βυθίζει τη χώρα σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση».

Από την άλλη η ΓΣΕΕ αναφέρει «η νέα φορολογική επίθεση κατά των μισθωτών, των συνταξιούχων, των απλών πολιτών, η ισοπέδωση των βασικών και θεμελιακών δικαιωμάτων, οι πολιτικές της ύφεσης των ιδιωτικοποιήσεων του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της ανεργίας και των απολύσεων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστούν. Η ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής είναι επιτακτική και αναγκαία για την επιβίωση των πολιτών και της χώρας».

Από .......  iefimerida

Εντυπωσιακή αναβάθμιση της Ελλάδας, κατά έξι βαθμίδες, από τη Standard & Poor's

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's, επικαλούμενος τις προσπάθειες των Ευρωπαίων εταίρων για να κρατήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ.

Συγκεκριμένα, από το επίπεδο «SD» (επιλεκτική χρεοκοπία) η ελληνική οικονομία «βαθμολογείται» πλέον με «Β-». Την ίδια ώρα, η προοπτική της χώρας κρίνεται ως «σταθερή».
«Βλέπουμε την απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης να διαθέσουν ουσιαστική ταμειακή ανακούφιση στην Ελλάδα ως ενδεικτική της αποφασιστικότητας τους να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην οικονομία της Ελλάδας και να διατηρήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», αναφέρει στην ανάλυση του ο οίκος και σημειώνει:
«Η προοπτική για τη μακροπρόθεσμη βαθμολόγηση είναι σταθερή, και εξισορροπεί την άποψή μας για τη δέσμευση της κυβέρνησης σε δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή παρά τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει κατά την εφαρμογή της».
Τα κριτήρια του διεθνούς οίκου αξιολόγησης ορίζουν την ανάδυση από μια κρατική χρεοκοπία ως την επιτυχή ολοκλήρωση μιας πρότασης ανταλλαγής ή επαναγοράς. «Καθώς η ελληνική επαναγορά αφορούσε μόνο ένα μέρος της έκδοσης -με ορισμένους από τους κατόχους να αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία- αναβαθμίζουμε την αξιολόγηση στα αρχικά χρεόγραφα. Αυτό αντανακλά την άποψη μας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει πιθανότατα να εξυπηρετεί πλήρως το χρέος της» συμπληρώνει ο S&P's.

Από .......  iefimerida

Οι δηλώσεις Στουρνάρα

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com